Jump to content

Panagiotis Dms-Xgs

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Content Count

  391
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

140 Excellent

3 Followers

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  1) 35lt
  betta
  2) 54lt
  betta female sorority
 • Location
  Κορυδαλλός
 • Interests
  thinking out loud...

Previous Fields

 • Νομός
  Αττικής
 • Χώρα
  Hellas

Contact Methods

Recent Profile Visitors

554 profile views
 1. Panagiotis Dms-Xgs

  Νέο ενυδρείο

  Αυτές είναι. Τις έχω δει και εγώ. Αν πρόκειται για αυτό το ενυδρείο το πρώτο σύστημα φαντάζομαι πως κάνει. Σημείωσε πως οι μπουκάλες δεν ξαναγεμίζουν άρα θα πρέπει να αγοράζεις ανταλλακτικές. Σε βάθος χρόνου άρα θα σου βγει πιο ακριβά. Το δεύτερο δεν συμφέρει γιατί η μπουκάλα δεν ξαναγεμίζει συν ότι με τα ίδια λεφτά +10-20 ευρώ παίρνεις 2 κιλη και τα παρελκόμενα. Αν μιλάμε για 70λ φυτεμένο με πολλά φυτά το co2 θα το χρειαστείς. Το εξελ θα σε βοηθήσει και εδώ αλλά περισσότερο στις άλγες παρά στην παροχή co2. Πάντα παίζουν ρόλο τα φυτά που θα διαλέξεις να βάλεις και οι απαιτήσεις τους στο τρίπτυχο φως-co2-λίπασμα.
 2. Panagiotis Dms-Xgs

  Νέο ενυδρείο

  Καλησπέρα και από εμένα. Κατ'αρχήν μου αρέσει η ιδέα με το δεντράκι και τη moss. Δεν θα έβαζα τόση ποσότητα lilaleopsis γιατί νομίζω πως γεμίζει αρκετά το ενυδρείο. Εγώ θα έβαζα αρκετά περισσότερο υπόστρωμα στο πίσω μέρος του ενυδρείου και λιγότερο μπροστά και μη σου πω θα το σχεδίαζα με μονοπάτι στη μέση. Κάτι τέτοιο δηλαδή (γεννημένος ζωγράφος λέμε ) Στα αριστερά θα έβαζα ένα μικρό ξυλαράκι με moss και δεξιά θα άφηνα το lilaleopsis. Σίγουρα θα έβαζα και κάτι στην επιφάνεια. Στα του ενυδρείου τώρα, εγώ κατά την διάρκεια του στρωσίματος δεν έκανα αλλαγές ωσότου ολοκληρωθεί ο κύκλος του αζώτου λόγω του ότι δεν ξεκίνησα με φυτά. Ακολούθησε το πρόγραμμα φωτισμού και αλλαγών και την 3η εβδομάδα πάρε μετρήσεις. Αφου μετρήσεις 0 αμμωνία, 0 νιτρώδη και μόνο νιτρικά τότε το ενυδρείο είναι στρωμένο. Μία αλλαγή 50% μετά και βάζεις ψάρια. Από κει και πέρα 1 φορά την εβδομάδα 30%. Πάντως κάποιο άλλο είδος ψαριού πέρα από μονομάχο (και αυτό επίφοβο) δεν θα έβαζα. Αντίθετα γαρίδες είναι ότι πρέπει αν και θέλουν κάποια ωρίμανση του βυθού (χοντρικά εγώ θα έλεγα 3-4 μήνες λειτουργίας) αλλά δεν νομίζω να έχεις κάποιο πρόβλημα. Co2 σε αυτά τα λίτρα σε καλύπτει το εξελ. Τώρα αν θες μπουκάλα για πιθανόν μεγαλύτερο φυτεμένο ενυδρείο υπολόγισε γύρω στα 100-120 ευρώ όλο το σύστημα. Η συντήρηση αφορά μόνο αλλαγή της μπουκάλας ανα 5-6 μήνες. Κάτι τελευταίο: ο θερμοστάτης που είναι?
 3. Panagiotis Dms-Xgs

  Φύτεμα με τα ψάρια?

  Καλησπέρα. Δεν νομίζω να έχεις ιδιαίτερο πρόβλημα. Βέβαια παίζει ρόλο και το υπόστρωμα δηλαδή τουλάχιστον σε εμένα κάθε φορά που φύτευα σε υπόστρωμα τύπου stratum σηκωνόταν αρκετή βρωμιά στο νερό που μπορεί να οδηγήσει σε μία έξαρση αμμωνίας. Ενίοτε συνδύαζα φύτεμα μαζί με αλλαγή νερού.
 4. Panagiotis Dms-Xgs

  54lt low tech

  Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Ακριβώς όπως τα λες. Το ενυδρείο τρέχει ουσιαστικά μόνο του και το μόνο που κάνω είναι να αλλάζω νερό. Όλα τα φυτά πάνε προς το παρόν καλά και είμαι ανυπόμονος να δω μελλοντικά πως θα γίνει.
 5. Panagiotis Dms-Xgs

  54lt low tech

  Γενική κατηγορία ενυδρείου Φυτεμένο χαμηλών απαιτήσεων Γενικές Πληροφορίες Διαστάσεις Ενυδρείου (ΜxΠxΥ): 60x30x30 Συνολικά Λίτρα: 54 Sump (λίτρα): Οργανισμοί Φυτά: anubia nana petite, buchephalandra sp "green", microsorum pteropus, limnobium laevigatum, marsilea hirsuta, (μία κρυπτοκορίνα που δυστυχώς δεν θυμάμαι ονομασία) Ψάρια: 6 x corydoras panda Άλλα είδη: red cherry shrimp, blue velvet shrimp, amano shrimp, λαθρεπιβάτες Διακοσμητικά υλικά Φόντο: - Πέτρες: - Ξύλα: Jati Wood, Mangrovia Wood Άλλα διακοσμητικά : 2-3 σκόρπια μεγάλα alder cones. Θα βγουν όμως. Υπόστρωμα: Tropica Aqua Soil Βυθός: Φωτισμός Πηγές φωτισμού (πλήθος και τύπος): 1 λεντοταινία περίπου στα 1000lm 6000K. Ο φωτισμός δουλέυει με ντίμερ στο 70% της απόδοσης. Διάρκεια φωτισμού: 7 ώρες. 18:00-01:00 Υποστήριξη οργανισμών Φίλτρανση: Fluval 106 Θέρμανση/ Ψύξη: 50w Λίπανση: - Παροχή CO2: - Άλλες τεχνικές ευκολίες ή/και παρεμβάσεις: Τα σφουγγάρια του φίλτρου αντικαταστάθηκαν με filterwool στις υποδοχές. Διατροφή: Algae Wafer Παράμετροι pH: 7,5 Γενική σκληρότητα (GH): - Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ): - Αμμωνία (ΝΗ3): 0 Νιτρώδη (ΝΟ2): 0 Νιτρικά (ΝΟ3): 5-10 Φωσφορικά (PΟ4): - Μέση Θερμοκρασία (°C): 24 Συντήρηση Αλλαγές νερού: 30-40% κάθε εβδομάδα Προετοιμασία νερού/πρόσθετα: σε κουβά με prime, κυκλοφορητή και θερμοστάτη Άλλες ρουτίνες συντήρησης: Αλλαγή του filterwool ανά εβδομάδα ή μαξιμουμ 2 εβδομάδες Το ενυδρείο τρέχει συνολικά 4 μήνες, 2 μήνες σαν φουλ φυτεμένο με διοξείδιο το οποίο όμως ξεστήθηκε και έγινε έτσι. Από τα ξεφυτέματα χρειάζεται λίγη προσθήκη υποστρώματος στην αριστερή μεριά αλλά δυστυχώς μου τελείωσε. H ψαροσύνθεση θα αλλάξει επίσης σύντομα μιας και το ενυδρείο έχει προγραμματιστεί να φιλοξενήσει 3 θυληκές μονομάχους. Οποιαδήποτε παρατήρηση καλοδεχούμενη!! Φωτογραφίες: Δυστυχώς η κάμερα δεν είναι καλή....
 6. Panagiotis Dms-Xgs

  45lt Crowntail Betta

  Ναι κοπάδι. Τώρα για αριθμό θα έλεγα 5. Εγώ έχω 6 σε 54 λίτρα και μου πάνε καλά προς το παρόν. Διάβασε και στο προφίλ ότι έχουν μια ιδιαιτερότητα ως προς την θερμοκρασία.
 7. Panagiotis Dms-Xgs

  45lt Crowntail Betta

  Corydoras Panda Corydoras Pygmaeus (αν τα βρεις πες μου και εμένα) θα πρότεινα επίσης μία oversize γαρίδα τύπου Mountain Shrimp αλλά πρώτον δεν την είχα ποτέ για να σου πω με σιγουριά αν κάνει για συγκάτοικος σε μονομαχοενυδρείο και δεύτερον δεν ξέρει κανείς αν θα την χτυπήσει ο μονομάχος...
 8. Panagiotis Dms-Xgs

  Στήσιμο και ξαναστήσιμο

  Πολύ όμορφο! Μία γνώμη μόνο. Θα μου άρεσε αν το άφηνες όπως στη πέμπτη φωτογραφία χωρίς τα επιπλέον ξύλα στα αριστερά και τη ρίζα στην επιφάνεια εκτός και αν σχεδιάζεις κάτι για αυτήν μελλοντικά.
 9. Βασικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για αριθμό τέτοιο σε σημείο που να δημιουργεί πρόβλημα. Από μετρήσεις πως πας? Αν όλα είναι εντάξει και σε ενοχλούν καθαρά αισθητικά τότε ή τα αφήνεις ή βάζεις τα helena που σαν σαλιγκάρια και αυτά θα αναπαραχθούν ή βγάζεις με το χέρι ότι μπορείς ή αυτό που πρότεινε ο @kosmas. Εγώ έχω καμιά εικοσαριά από δαύτα σε 50 λίτρα και ούτε που έχω ασχοληθεί μαζί τους. Εφ'όσον οι μετρήσεις είναι οκ δεν με απασχολεί να γίνουν και 100.
 10. Καλησπέρα, Anentome helena θα βοηθούσε. Φαρμακευτική αγωγή ξέρω ότι υπάρχει για σαλιγκάρια αλλά δεν γνωρίζω να σε κατευθύνω σε αυτό το κομμάτι.
 11. Κάποιο είδος μύκητα. Ίδιο ή παρόμοιο με αυτόν που βγαίνει στα ξύλα. Είχα και εγώ παλιότερα αλλά εμένα εμφανίστηκε πάνω στις βεντούζες και αν θυμάμαι καλά μετά από κάποιο διάστημα έφυγε μόνος του.
 12. Panagiotis Dms-Xgs

  Κάθε αρχή δύσκολη [emoji36]

  Έχεις δίκιο το θυμόμουν για 70....
 13. Panagiotis Dms-Xgs

  Κάθε αρχή δύσκολη [emoji36]

  @Alexis Foccacia Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να σκεφτείς πως θέλεις εσύ το ενυδρείο σου και στη συνέχεια να πράξεις. Όχι μόνο θα προλάβεις περιττά έξοδα αλλά θα είναι και καλύτερο για τα ψάρια γιατί θα το έχεις στήσει με ένα σκεπτικό από την αρχή. Αν στη πορεία θέλεις να αλλάξεις κάτι τότε θα πάει αλυσιδωτά δηλαδή αν το ξεκινήσεις με χρυσόψαρα και αργότερα θες να το πας σε φουλ φυτεμένο, θα πρέπει να μεταφερθούν και τα χρυσόψαρα αλλιώς θα σου ξηλώσουν τα φυτά. Η μπουκάλα του co2 είναι έξοδο των 100 ευρώ περίπου αλλά δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για παροχή co2, τουλάχιστον στα λίτρα σου και ανάλογα φυσικά με τα φυτά που έχεις. Όταν θέλεις παραπάνω φωτισμό αυτό θα στο πουν τα φυτά και αντίθετα αν έχεις πολύ, η άλγη. Συνήθως οι εργοστασιακές λάμπες από αυτά που έχω δει εγώ μέχρι στιγμής κάνουν για χαμηλών απαιτήσεων φυτά. Αν τώρα θέλεις να ασχοληθείς με προχωρημένα πράγματα τότε το βλέπουμε τι θα χρειαστείς παραπάνω. @Φρου Φρου δεν είμαι ειδικός στα του κρύου νερού αλλά δεν μπορούν να συγκατοικήσουν χρυσόψαρα με white cloud που ανήκουν στην ίδια κατηγορία?
 14. Panagiotis Dms-Xgs

  Κάθε αρχή δύσκολη [emoji36]

  Καλή σου μέρα και καλή αρχή. Σχετικά με τα φυτά και μιας και θέλεις γκαζόν εγώ θα το πάω ένα βήμα παραπέρα και θα σου πω ότι θέλεις κάτι που να μένει χαμηλό για το μπροστινό μέρος σωστά? Το γκαζόν με σωστό φωτισμό δεν ξεπερνάει τα 5 εκ ύψος αλλά με λίγο φωτισμό φτάνει και τα 10 εκατοστά ή και παραπάνω γιατί το φυτό παίρνει ύψος για να φτάσει πιο κοντά στην πηγή του φωτός. Που θέλω να καταλήξω. Ότι ένα φυτό των 10 πόντων πχ σε 30 εκ. ύψος ενυδρείου είναι το 1/3. Αλλά στους 70 πόντους του δικού σου είναι το 1/7. Δηλαδή δεν χρειάζεται να βάλεις γκαζόν, που είναι και δύσκολο στην τελική, αλλά πχ ένα φυτό όπως το stayrogyne repens ή bacopa compact που είναι εύκολα και ναι μεν φτάνoυν το ύψος των 10 πόντων αλλά παρ'όλα αυτά με κουρέματα θα δείξουν σαν γκαζόν στο ενυδρείο σου λόγω του ύψους
 15. Panagiotis Dms-Xgs

  Νέα αρχή

  Δεν χρειάζεται για αυτά τα λίτρα. Στο κρεμαστό που έχεις διαλέξει υπάρχει κατά 99,9% ρυθμιστής ροής και συγκεκριμένα είναι αυτός πάνω από το σωλήνα εισαγωγής. Πέρα από το στρωμένο βυθό θα πρέπει και να προσέξεις τα τοιχώματα στην εισαγωγή του φίλτρου να μην είναι πολύ πλατιά αλλιώς υπάρχει περίπτωση να ρουφήξουν τις μικρές. Αυτό βέβαια αν σε ενδιαφέρει η αναπαραγωγή. Κάτι άλλο και τελείως αισθητικά το προτείνω, αν είναι μην βάλεις και ξύλο και πέτρα. To mopani είναι συμπαγές σαν ξύλο και λίγο μονότονο θα έλεγα σε σχέση με το driftwood παρακάτω. Βέβαια το mopani βυθίζεται αμέσως ενώ το driftwood, αν το ρίξεις κατευθείαν χωρίς κάποιο βαρίδι ή με κάποια πέτρα πάνω του, κάνει κάποιες μέρες μέχρι να πέσει στον βυθό. .
×