Jump to content

apopsis

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Δημοσιευσεις

  13
 • Εγγραφή

 • Τελευταια επισκεψη

Community Reputation

0 Neutral

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας

Previous Fields

 • Χώρα
  Hellas
 1. apopsis

  Diy Mini Internal Fluidisedbed Bed Filter

  Και αφού σας τρώει ο ποπός σας να μπλέξετε θα ξεκινήσω με μια ιδέα που υλοποίησα για καραντίνα. Είναι καθαρά δική μου σκέψη και δεν έχω αντιγράψει από κάποιον άλλο χωρίς να πιστεύω ότι είμαι πρωτοπόρος αφού είναι κάτι απλό. biggrin.gif Βασίζεται στην αρχή που εφαρμόζουν τα ακροφυσιά των εργοστασιακών φίλτρων αλλά αντίστροφα. Διοχετεύω αέρα στο κάτω άκρο ενός σωλήνα που φτάνει μέχρι την επιφάνεια του νερού και αυτό δημιουργεί ροή νερού μέσα στο σωλήνα. Έχω υπερυψώσει τον πυθμένα με σχάρα και πάνω σε αυτή έχω στρώσει με σειρά βιολογικό υλικό και από πάνω χαλίκι με αποτέλεσμα να περνά όλο το νερό από τον πυθμένα και να φιλτράρεται. Πολλή φασαρία και από μπουρμπουλίθρες αλλά και απο ρεύματα νερού. Πολλή ΒΙΑ.!! Καμμία μηχανική φίλτρανση. Και καμμία εγκυημένη βιολογική. Το χαλίκι τί βιολογική προσφέρει; Τα ψάρια πώς θα ζούνε μέσα σε τόση αρβάλα; Γίνομαι κακός; Καθόλου... Άποψη λέω
 2. apopsis

  Diy Mini Internal Fluidisedbed Bed Filter

  Θα συμπληρώσω! Η ¨"αποθέωση" του σπόγγου είναι όλος ο πάτος ένας σπόγγος. Αν δεν μας ενδιαφέρει και πολύ να έχουμε το φυσικό οπτικό αποτέλεσμα, μπορεί να φτειάξουμε ένα ενυδρείο 6-7 πόντους ψηλότερο απο το συνηθισμένο, να γίνει ένας κύβος με σφουγγάρι 50*50 στον πάτο και κάποιες πατούρες ώστε το σφουγγάρι να είναι 2εκατοστά απο το γυαλί του πάτου. Αντί για αέρα μπορεί να μπεί κυκλοφορητής. Το παλιό under/gravel αλλά με σπόγγο. Το τεράστιο πλεονέκτημα είναι ότι δέν βλέπεις σκουπίδι αλλά ότι μεγάλο μείνει το βγάζεις με σιφόνι.Ισως μπορούμε ναφυτέψουμε και java επάνω.
 3. apopsis

  Diy Mini Internal Fluidisedbed Bed Filter

  Απο χάλια.. άλλο τίποτα... Εγώ να δείς! Έφτειαξα ένα με την ίδια τεχνολογία (με αέρα) αλλά κάτι σαν παραλλαγή αμβούργου Δουλεύει καλά 2 μήνες τώρα.
 4. apopsis

  Diy Mini Internal Fluidisedbed Bed Filter

  Το μικρόβιο για τα φίλτρα άμμου μετα απο απογοήτευση για το V-shape, μετεξελίχτηκε σε παραλληλεπίπεδη στήλη. Δουλεύει θαυμάσια! Η φωτογραφία το αδικεί.
 5. apopsis

  Diy Mini Internal Fluidisedbed Bed Filter

  Πολλές φορές σκέφτηκα να αφήνω γυμνό το βυθό ώστε το φίλτρο και με τη βοηθεια των ρευμάτων να τα μαζευει. Ή με την αφαίρεση λίγου νερού να αφαιρούνται όλα με λάστιχο ή σιφόνι κλπ. Παρόλα αυτά σκεφτόμενος ότι αν υπάρχει διαφορά βάρους στερεων αποβλήτων (να βυθίζονται με ταχύτητα κάποια εκατοστά το δευτερόλεπτο) ίσως κάποια εφαρμογή φυγοκεντρικού φίλτρου να δίνει κάποια λύση. http://www.waterwise.co.uk/Waterwise_Produ...ow_it_works.php Ειλικρινά δεν ξέρω αν υπάρχουν ανάλογα φίλτρα για ενυδρεία. Απλά το βάζω σαν ιδέα και όσοι μπορούν άς το σκεφτούν μήπως πατεντάρουν κάτι. Εμένα μου εξαπτει τη φαντασία κάτι τέτοιο. Ίσως με το πείραγμα ενός κυκλοφορητή ωστε στο ύψος της φτερωτής να τοποθετηθεί ένας θάλαμος που να "αρπάζει" τα σωμάτίδια και να τα κρατάει εκεί. Απλά ιδέες βάζω. Για να τελειώνω, έφτειαξα ένα γυάλινο fbf με τις οδηγίες απο μάλλον καλό σάιτ με DIY. Πάει εσωτερικά σε μιά πίσω γωνία του ενυδρείου. Το ρολόι είναι για την ένδειξη μεγέθους. Αύριο που θα στεγνώσει καλά θα το καθαρίσω απο σιλικόνες και δαχτυλιές...
 6. apopsis

  Diy Mini Internal Fluidisedbed Bed Filter

  Δυστυχώς οι αλλαγές νερού είναι τόσο αναγκαίες , όσο και το γάλα του μωρού. Το μόνο που με πείθει είναι το επαρκές βιολογικό μέσο. Παραπέρα με την παρούσα κατάταση το βλέπω σαν περιττό έξοδο την επένδυση σε συστήματα dim/skim/bim-boom.. κλπ. Η ενυδρειακή απόλαυση να μήν γίνεται βραχνάς και μονομανία. Με όλο το σεβασμό στην εμπειρία των εκλεκτών μελών, θα πώ ότι η ευρηματικότητα και η έρευνα θα αποδώσει με το χρόνο...Ο χρόνος ειναι ο καλυτερος φίλος των ψαριών, και ο χειρότερος εχθρός του χομπίστα.
 7. apopsis

  Diy Mini Internal Fluidisedbed Bed Filter

  Μπορώ να φτειάξω ένα γυάλινο κουτάκι με σιλικόνη με μια ανοιχτή πλευρά. Απο αυτό το άνοιγμα θα μπαίνει μέσα ο κυκλοφορητής και θα βγαίνουν καλώδιο και σωληνάκι.Μετά υαλοβάμβακας. Το κουτάκι θα παταει στο βυθό. Για να μη φαίνεται τίποτα, μπορώ να κάνω ότι και στο φόντο της φωτογραφίας. Άλειψα ένα λεπτό τζάμι με σιλικόνη και στη συνέχεια έριξα επάνω άμμο και χαλικάκι . ίσως και να αρέσει σε κάποιους
 8. apopsis

  Diy Mini Internal Fluidisedbed Bed Filter

  Δηλαδή με το ρεύμα νερού εμποδίζεις τα κυανοβακτήρια;
 9. apopsis

  Diy Mini Internal Fluidisedbed Bed Filter

  Βασικά τα βιολογικά φίλτρα καλύπτουν τα στάδια της νιτροποίησης Δεν έχουμε κάποιο είδος μηχανικής απομάκρυνσης σωματιδίων. Στην άμμο του φίλτρου δεν μένει τιποτα εκτός απο τα βακτήρια. Στην άμμο του βυθού του ενυδρείου όλα τα στερεά καταλήγουν κάποτε σαν μια αβλαβής λάσπη για τα ψάρια αλλά επιβλαβέστατη στην αισθητική.Αν γίνει κάποια πατέντα που να παρεμβάλλεται και μηχανική απομάκρυνση σωματιδίων τα πράγματα θα είναι σαφώς καλύτερα.
 10. apopsis

  Diy Mini Internal Fluidisedbed Bed Filter

  Αυτό που έστησα εγώ και μαλλον πρόχειρα είναι ένα μικρό πείραμα επι της 'αρχής" των φίλτρων. Βρε αδερφέ... ήθελα να δω αν μπορώ να το κάνω μόνος μου. Τώρα, όπως έχω τον κυκλοφορήτή με το μικρό σωληνάκι μου αντλεί κάπου 200γρ στα 10' , αυτό σημαίνει ότι την ώρα ανακυκλώνει 72λίτρα. Δήλαδή μια και το ενυδρείο είναι 40λίτρα , μου το ανακυκλώνει λίγο λιγότερο απο δύο φορές την ώρα. Αν εννοείς ότι η εισαγωγή του κυκλοφορητή είναι κοντά στην εξαγωγή του γυάλινου σωλήνα , ναι! Θέλει μια μικρή βελτίωση.
 11. apopsis

  Diy Mini Internal Fluidisedbed Bed Filter

  Φίλε kixlidatos Καλώς σας βρήκα. Αυτά που θέτεις απαντιούνται με ένα ΝΑΙ σύμφωνα μ`αυτά που διαβάζω. Η αιωρούμενη άμμος σε ρεύμα νερού έχει τεράστια επιφάνεια φιλοξενίας azotobacter και nitrosomonas. Ενάμισι κιλό άμμου έχει την δυνατότητα εξυπηρέτησης νερού πάνω απο 2 τόνους. Η τεράστια επανάσταση(δικη μου άποψη) δέν είναι ότι τα φίλτρα αυτά ανακάλυψαν τον βιολογικό καθαρισμό. Είναι απλά ότι ο όγκος του φίλτρου μπορεί να είναι απίστευτα μικρός σε σχέση με τα παραδοσιακά . Κυρίως με τα τεράστια κατασκευάσματα Tricle-wet/dry, ακόμα και τα canister filters πιθανόν να είναι υδραυλικοί κουβάδες. Για να είμαι σαφέστερος , έχω την υποψία ότι αυτό είναι το κομψό κλειδί της νιτροποίησης. Το κομψό κλειδί της απονιτροποίησης όμως δέν το έδωσε κανένα φίλτρο της αγοράς.(ως τώρα) και γι`αυτό όλοι επικαλούνται τους περιζήτητους θύλακες μηδενικής οξυγόνωσης, ή επαφίονται στον τεράστιο χώρο φίλτρανσης με την ελπίδα ότι ...όλο και κάτι τα φίλτρα θα έχουν και καναδυό γωνιές μειωμένης ροής....ή απλά κλασικές αλλαγές νερού Βασικά η αρχική μου τοποθέτηση είναι ότι με 2-3 κουταλιές άμμου ίσως καλύπτεις ενυδρείο 40-50 λίτρα. Δεν είναι και λίγο!!!
 12. apopsis

  Diy Mini Internal Fluidisedbed Bed Filter

  Γενικά πληροφορίες υπάρχουν: http://www.calgaryaquariumsociety.com/Arti...Bed_Filter.html http://www.aquarticles.com/articles/manage...ed_Filters.html Δεν έχω προσωπική εμπειρία για τη φίλτρανση αυτή θα περιμένω και θα δώ το αποτέλεσμα . Εγώ ελάχιστα έχω να πώ και μπήκα για να ρωτήσω περισσότερο. Πάντως με τα πολλά που διαβάζω στο δίκτυο δεν μπορώ να κρύψω μια σκέψη που μου γεννιέται: "λες να είναι αυτό που μπορεί να με κάνει να ξηλώσω τους ογκώδεις σπόγγους;..................." Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τις απαντήσεις σας.
 13. apopsis

  Diy Mini Internal Fluidisedbed Bed Filter

  Χαιρετώ τους φίλους του φόρουμ. Με τά απο λίγα χρόνια αποχής απο το χόμπυ σιγά σιγά καταπιάστηκα με γυαλιά και σιλικόνες και άρχισα να κατασκευάζω μικρά ενυδρεία και φίλτρα σπόγγου. Κρίση-ξεκρίση, αναδουλειές και λίγα διαθέσιμα χρήματα . Υλικά απο κατεδάφιση παλαιότερων ενυδρείων αλλά και ότι διέθετα στην αποθήκη. Διαβάζοντας για τα fluidised bed filters και βλέποντας ότι η φίλτρανση αυτής της τεχνολογίας αποδίδει περισσότερα καλά και λιγότερα προβλήματα,αποφάσισα να δοκιμάσω κάτι που μου φαινόταν "εξωτικό" πριν χρόνια. Έτσι λοιπόν κατασκεύασα με όποιο απλούστερο τρόπο ένα εσωτερικό τέτοιο φίλτρο-μινιατούρα. Θεωρώντας παραδεκτή την τιμή 1/500 (γραμμάρια άμμου/λίτρα ενυδρείου)στο μόλις 40 λίτρων ενυδρείο, έστησα το fbf φιλτράκι με τα εξής υλικά: -Παλιός πολύ μικρός κυκλοφορητής. -Κομμάτια απο σωληνάκια που χρησίμευσαν προκειμένου να προσαρμοστεί ένα κομμάτι σωληνάκι αερόπετρας. -Γυάλινο δοχείο-σωλήνας που κάποτε φιλοξενούσε αρωματικά άλατα , μεγέθους θερμοστάτη. -80 γραμμάρια άμμου που μάζεψα απο ποτάμι και έπλυνα και κοσκίνισα . Το ταπεινό συστηματάκι λειτουργεί. Το έχω εδώ και 5 μέρες με σταθερή κίνηση της άμμου. Όταν πρωτολειτούργησε άρχισε να πετάει άμμο έξω. Αυτή ήταν η λεπτότεροι κόκκοι και το σύστημα την απέβαλλε. Την πρώτη μέρα είχα θολούρα στο ενυδρείο και φαντάζομαι ότι διαλυόταν οι ασταθείς κόκκοι. Την τρίτη μέρα το νερό ήταν απόλυτα διαυγές. Άσχετα με τα υλυκά και την αισθητική, θεωρώ πως έχω ένα εσωτερικό fluidised bed filter για 40 λίτρα ενυδρείου. Όσοι έχετε ασχοληθεί με αυτόν τον τρόπο φίλτρανσης μπορείτε να σχολιάσετε και να κρίνετε.
×

Important Information

Πολιτική απορρήτου και Όροι χρήσης