Jump to content

thediscusman

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Δημοσιευσεις

  115
 • Εγγραφή

 • Τελευταια επισκεψη

 • Days Won

  1

thediscusman last won the day on February 14

thediscusman had the most liked content!

Community Reputation

53 Excellent

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  Reef 250 λίτρα + 50 sump

Previous Fields

 • Νομός
  Πάφου
 • Χώρα
  Cyprus

Πρόσφατοι επισκέπτες

154 εμφανίσεις προφίλ
 1. thediscusman

  Skimmer λειτουργία

  Τη σειρά των υλικών την υπολογίζουμε με βάση τη ροή του φίλτρου. έχει φίλτρα που η ροή πάει από πάνω προς τα κάτω άλλα το αντίθετο. Εσύ θες πρώτα τον άνθρακα και μετά αντιφώσφορο. Το σχήμα του κάνιστρου δεν παίζει κάποιο ρόλο
 2. thediscusman

  My mixed reef tank with sps-lps-anemones-fish-invertebrates 6 month old 200ltrs

  Τι διαμάντι είναι αυτό!! Συγχαρητήρια!!
 3. thediscusman

  Skimmer λειτουργία

  Σίγουρα κάνει και είναι μαλιστα στον βασικό εξοπλισμό ένα χημικό φίλτρο ειδικά για ένα νέο σύστημα. Ιδανικός είναι ο ρεάκτορας, αλλά και το κάνιστρο μια χαρά κάνει τη δουλειά του.
 4. thediscusman

  Skimmer λειτουργία

  Το να κλείνει το σκίμμερ είναι ένας εντελώς αντισυμβατικός τρόπος διαχείρισης του συστήματό σου. Σίγουρα κάποιοι το υποστηρίζουν. Αλλά είναι σαν να έχει κάποιος πνευμονία και να επιλέγει να κάνει ομοιοπαθητική θεραπεία αντί της συμβατικής. Ναι κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι δουλεύει, δεν παύει όμως να είναι ένας αντισυμβατικός τρόπος διαχείρισης του προβλήματος με πολύ αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Επίσης όσοι υποστηρίζουν περιορισμέμνη χρήση του σκίμμερ πολύ πιθανόν να έχουν ένα ολιγοθρεπτικό σύστημα στρωμένο χρόνια, κατά πάσα πιθανότητα και ένα τεράστιο refugium. Επειδή όλα αυτά δεν ισχύουν στο δικό σου και είσαι στην αρχή με πολλά θρεπτικά και εντελώς ανώριμο ενυδρείο για αυτό λέμε δεν πρέπει να κλείνει. Είναι η καρδιά του συστήματός σου και η συμβολή του είναι πολύπλευρη, δεν είναι μόνο η αφαίρεση οργανικών, λιπιδίων κτλ. είναι και η οξυγόνωση που είπε και ο @niknik και πολλά άλλα...
 5. thediscusman

  Skimmer λειτουργία

  Ο κανόνας είναι μην κλείνει. Δεν αναφέρομαι στις περιπτώσεις που βάζεις βακτήρια, ή ταίζεις τα κοράλια. Εκεί οκ καλό είναι να κλείνει για να μη μαζέψει άμεσα ό,τι έχεις ρίξει. Αναφέρομαι στην περίπτωση που λες εσύ να κλείνει κάθε μέρα για κάποιες ώρες. Δε λέω ότι όλα τα σκίμμερ χρειάζονται ώρα να επανέλθουν, σίγουρα όμως κάποια το κάνουν. Εκτός του ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να το κάνεις, ενέχει πάρα πολλά αρνητικά να το κλείνεις. Ειδικά αν το έχεις σε χρονοδιακόπτη να ανάβει και να σβήνει από μόο του, δε μπορείς να ξέρεις, τη στιγμή που θα ανοίξει, αν θα γεμίσει φυσαλλίδες και να ξεχειλίσει, με ότι αυτό συνεπάγεται (λειτουργία αναπλήρωσης, πτώση αλατότητας). Εσύ για ποιο λόγο θες να το κλείνεις;
 6. thediscusman

  Skimmer λειτουργία

  Αν δεν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος για το αντίθετο το σκίμμερ πρέπει να δολέυει ασταμάτητα. Υπάρχουν και σκίμμερ που όταν επανέλθουν σε λειτουργία θέλουν λίγο χρόνο να δουλέψουν κανονικά. Ή που χρειάζονται κάποια ρύθμιση ξανά στον αέρα ή στη ροή. Εγώ όταν ταίζω, ψάρια ή κοράλια, προτιμώ να κλείνω την επιστροφή, ουσιαστικά απομονώνω το ενυδρείο από το sump παρά να σταματώ το σκίμμερ. Δεν υπάρχει λόγος ένα σημαντικό μέρος τροφής να καταλήγει στα φίλτρα μου.
 7. thediscusman

  Νερό βρύσης ή από φίλτρο?

  Ναι το κρατάει αλλά δε μπορείς να είσαι σίγουρος ότι δεν έμεινε κάποια ποσότητα χλωρίου (εξαρτάται από την ποιότητα και το χρόνο λειτουργίας του φίλτρου άνθρακα), οπότε για καλό και κακό βάζεις πάλι αντιχλώριο.
 8. thediscusman

  Ολικός καθαρισμός και αναγέννηση ενυδρείου

  Είσαι σε πολύ καλό δρόμο!! Το ph είναι χαμηλό αλλά με την ωρίμανση του ενυδρείου και με σωστές παραμέτρους σε ΚΗ, Ca κτλ σταδιακά θα ανέβει. Μετράς με ηλεκτρονικό ή υγρά τεστ το ph; Αν είναι υγρά τότε αυτή η μέτρηση είναι πολύ στο περίπου. Μην εφησυχάζεις όμως, θα περάσεις φάσεις με άλγες και πιθανόν σκαμπανευάσματα. Θέλει χρόνο για να ωριμάσει και υπομονή. Το ψαράκι είναι Dottyback ή gramma loreto; Δε φίανεται καλά στη φώτο. Αν είναι dottyback βγάλε το καλύτερα και βάλε ένα gramma loretto αν σου αρέσει το χρώμα αυτό. Δε θα αφήσει σε ησυχία σχεδόν κανένα άλλο ψάρι που θα μπει στη συνέχεια.
 9. thediscusman

  Κατασκευή ενυδρειου

  Πιστεύω ότι αν και κινείσαι στα όρια του ασφαλούς, ένα μικρό ρίσκο το έχεις με δεδομένο ότι δε στήνεις το ενυδρείο για ένα ή δύο χρόνια... Μπορείς όμως εύκολα να το ενισχύσεις με κόντρες πάνω και κάτω για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Αν θες να το κάνεις πρέπει να το καθαρίσεις καλά από κολλημένα άλατα, υπολείματα άμμου κτλ... Αν θες το συζητάμε πως θα το κάνεις. Περίμενε να ακούσεις γνώμες και από άλλους όμως. Πριν αρεκτά χρόνια, μου έχει σπάσει ενυδρείο γεμάτο νερό από κτύπημα βράχου... Ήταν ευτυχως ένα 60λιτρο. Έτσι έμαθα με τον άσχημο τρόπο για τις αντοχές των τζαμιών.... Ένας Θεός ξέρει πως γλίτωσα την ηλεκτροπληξία...
 10. thediscusman

  Κατασκευή ενυδρειου

  Ναι αυτό ισχύει. Σε ενυδρεία αυτού του μεγέθους οι πιέσεις που εξασκούνται είναι πολύ μεγάλες και η εμπειρία του κατασκευαστή είναι βασικός παράγοντας για την ασφάλεια. Αν δεν έχει κόντρες στο πάνω μέρος, με μήκος 1,25 και 10άρι τζάμι θα έχεις πολύ μεγάλη καμπύλη στο τζάμι. Αν το βάλεις σε ένα calculator όπως αυτό εδώ https://www.easycalculation.com/measurement/aquarium-glass-thickness-calculator.php θα δεις ότι έχεις safety factor 3,8 που θεωρείται ασφαλές με δεδομένο ότι η κόλληση έγινε σωστά και αν έχει κόντρες. Ιδανικά θα ήταν αν είχες πιο ψηλό safety factor εδικά αφού πρόκειται για θαλασσινό που η αυξημένη ροή προκαλεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις και καταπόνηση στα τζάμια.
 11. thediscusman

  new nano reef

  Οφίουρος είναι. Συνήθως είναι μέσα σε μικρές τρύπες από το βράχο και βλέπεις μόνο τις άκρες από τα πόδια του να εξέχουν. Καλό είναι μην τον πετάς
 12. thediscusman

  Σκεψεις για nano berlin method

  Αυτό εννοείται, συζήτηση κάνουμε. Και οι ενστάσεις όσων είναι αρνητικοί δεν έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα ενός τέτοιου συστήματος. Πιο πολύ για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους το είπαν.
 13. thediscusman

  Σκεψεις για nano berlin method

  Την όσμωση θα την χρειαστείς ούτως ή άλλως. Την βάζεις κάτω από το νεροχύτη και μαζεύεις σε ένα μπετονάκι το νερό. Εγώ έπαιρνα έτοιμο νερό όσμωσης από το κατάστημα, αλλά το δικό μου ήταν 15 λίτρα και δεν είχα και μεγάλη εξάτμιση καθώς δεν είχα ανεμιστηράκια για καλοκαίρι. Δε σου συνιστώ να αγοράζεις απιονισμένο από Σ/Μ γιατί δε ξέρεις με ποια μέθοδο έγινε ο απιονισμός. Πολλές φορές μπορεί να χρησιμοποιούν χημικά για τον απιονισμό νερού για ηλεκτρικά σίδερα και δε μπορεί να είσαι σίγουρος ότι δεν άφησε κάτι στο νερό που πέρνεις ως απιονισμένο. Είναι της ΑΤΙ όχι της API το νερό που σου λέω. Είναι εταιρεία που εξειδικεύται σε προιόντα θαλασινού ενυδρείου αποκλειστικά. Γενικά συμφωνώ με τις ενστάσεις όσων είναι αντίθετοι σε αυτή τη μέθοδο, όχι τόσο για θέμα επιτυχιας ή όχι, γιατί δεν τίθεται τέτοιο θέμα, όσο κυρίως στο θέμα του κόστους. Το νερό θα είναι πολύ καλής ποιότητας και αν έχεις και ρεζέρβα για μια δυο αλλαγές παραπάνω θα είσαι ΟΚ. Αλλά από τη στιγμή που είναι καθοριστικής σημασίας για σένα (όπως ήταν και για μένα άλλωστε) να μην λιώνεις αλάτι τότε προχώρα.
 14. thediscusman

  Niknik Reef 550L

  Εξαιρετικό, μπρόαβο!! Καλή Σαρακοστἠ!!!
 15. thediscusman

  Σκεψεις για nano berlin method

  H μόνη έσταση που υπάρχει για το έτοιμο νερό είναι το θέμα του κόστους, από τη στιγμή που είσαι ΟΚ με αυτό προχώρα, σίγουρα είναι καλής ποιότητας έτοιμο θαλασσινό νερό. Για αυτό το λόγο ακριβώς είχα καταφύγει και εγώ σε αυτή τη λύση. Στην εστία στο Λονδίνο ακόμη και το ενυδρείο απαγορευόταν, αλλά δε μου έκαναν θέμα. Σκέψου όμως να είχα, όσμωση, δοχεία, λάστιχα, αντλίες... Θα με είχαν πετάξει έξω. Δες και την εναλλακτική της ΑΤΙ. Είναι συμπυκνωμένο θαλασσινό και το έχει σε 2 μπουκαλάκια του ενός λίτρου. Είναι σχετικά καινούργιο προιόν, αλλά η ΑΤΙ είνα πολύ σοβαρή εταιρεία κα ιμπορείς να την εμπιστευτείς. Το αναμειγνύεις απλά με νερό όσμωσης. Έτσι μπορείς να έχεις νερό σε μεγαλύτερη ποσότητα έτοιμο ανά πάσα στιγμή. Την όμωση θα την χρειαστείς για αναπλήρωση και για να φέρνεις το νερό της αλλαγής στη σωστή αλατότητα.
×