Jump to content

thediscusman

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Content Count

  134
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

thediscusman last won the day on June 13

thediscusman had the most liked content!

Community Reputation

62 Excellent

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  Reef 250 λίτρα + 50 sump

Previous Fields

 • Νομός
  Πάφου
 • Χώρα
  Cyprus

Recent Profile Visitors

253 profile views
 1. Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον αυτό!! Ευχαριστώ πολύ!! Είναι επιβεβαιωμένο αυτό επιστημονικά; Όπως το εξηγείς, ναι όντως μπορεί να έχουμε πραγματικά ζωντανά βακτήρια κλειστά σε πολύ μικρή ποσότητα νερού για πολύ μεγάλο διάστημα. Οπότε φαντάζομαι οι εταιρείες φροντίζουν να αναγράφεται ημερομηνία λήξης, μέσα στο περιθώριο της οποίας τα βακτήρια παραμένουν ζωντανά. Μια άλλη απορία μου είναι η εξής: Γιατί χρειάζεται να προσθέτουμε βακτήρια σε ένα στρωμένο σύστημα που υποτίθεται ότι με βάση το βιοφορτίο και τις παραγόμενες ποσότητες είτε σε αζωτούχες ενώσεις είτε σε φωσφορικά, υπάρχουν τόσο μεγάλες αποικίες βακτηρίων όσες χρειάζονται; Τι είναι αυτό που κάνει τις αποικίες να φθίνουν και να χρειάζεται να ενισχυθούν ξανα; Ίσως η απάντηση βρίσκεται σε αυτό που ανέφερες σε προηγούμενο ποστ ότι ουσιαστικά αποικίες βακτηρίων και οι άλγες (στο refugium ή ATS ή ό,τι έχει ο καθένας) είναι ανταγωνιστές, τουλάχιστον όσον αφορά την αμμωνία, και εμείς θέλουμε να παρέχουμε μια συνεχή ενίσχυση στις αποικίες βακτηρίων, αλλά πες μας και εσύ τη γνώμη σου. Υ.Γ. Ίσως καποιος να θεωρεί ότι το ψειρίζουμε πολύ, αλλά πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε με όσο μεγαλύτερη λεπτομέρεια τον μηχανισμό με τον οποίο λειτουργεί το καθετί για να μπορούμε να παρέχουμε καλύτερο περιβάλλον στους οργανισμούς που διατηρούμε και να αποφεύγουμε αδικαιολόγητες συμπεριφορές.
 2. Εξαιρετική ανάλυση και από τον @Alexpsycho και από τον @Giwrgos Fragoulis και πολλή τροφή για σκέψη και επαναπροσδιορισμό των μεθόδων και της ρουτίνας μας. Ευχαριστούμε πολύ!!! Τέτοιες συζητήσεις ανεβάζουν πολύ το επίπεδο της αντίστοιχης κατηγορίας... Ένα σημείο που με προβληματίζει εμένα σχετικά με τα βακτήρια και για αυτό και δεν τα χρησιμοποιώ είναι το εξής: Ξέρουμε τι περιέχουν όλα αυτά τα προϊόντα που τα αγοράζουμε σαν βακτήρια; Απ ότι έχω υπόψη μου καμιά εταιρεία δε δίνει σαφείς πληροφορίες πέραν από τον γενικό χαρακτηρισμό εκατομμύρια βακτηρίων, ή συνδυασμός ωφέλιμων βακτηρίων κτλ. Προσωπικά, πιστεύω ότι πολύ δύσκολα παραμένουν ζωντανά εκατομμύρια βακτήρια μέσα σε ένα μπουκαλάκι για τόσους μήνες μέχρι να χρησιμοποιηθούν. Και τί τρώνε τα βακτήρια τόσο καιρό μέσα στο μπουκαλάκι για να παραμένουν σε ζωή; Επιπλεόν, εδώ σε ένα ενυδρείο με 300 λίτρα αν έχουμε απότομη ανάπτυξη βακτηρίων (που την αντιλαμβανόμαστε ως θολούρα στο νερό) μπορεί να έχουμε θέμα με έλλειψη οξυγόνου, καθώς τα αερόβια βακτήρια καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα οξυγόνου. Σε ένα μπουκαλάκι 100 ml πως παραμένουν ζωντανά τόσο καιρό; Συνεπώς αν αυτά τα προιόντα δεν περιέχουν εκατομύρια ζωντανών βακτηρίων, τότε τι περιέχουν; Είναι μήπως ουσίες που οδηγούν σε ραγδαία ανάπτυξη βακτηρίων; Μήπως είναι απλά τροφή βακτηρίων, ουσιαστικά κάποια πηγή άνθρακα που μπορούμε να τον βρούμε πολύ πιο οικονομικά αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε; Δεν είναι ότι αμφισβητώ την αποτελεσματικότητά τους, εξάλλου χιλιάδες χομπίστες τα χρησιμοπιούν σε όλο τον κόσμο και προφανώς βλέπουν αποτελέσματα. Αυτή η άγνοια όμως για το τι ακριβώς περιλαμβάνουν αυτά τα ζουμιά είναι που με κάνουν διστακτικό για να τα χρησιμοποιώ. Προσωπικά δε με ικανοποιεί ο χαρακτηρισμός συνδυασμός ωφέλιμων βακτηρίων γιατί όπως εξήγησα πιστεύω ότι δύσκολα ισχύει κάτι τέτοιο. Προτιμώ να γνωρίζω ακριβώς με ποιο τρόπο λειτουργεί ένα προιόν, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, και όταν αποφασίσω να το χρησιμοπιήσω να δω αν στο δικό μου σύστημα έχει αυτή τη συμπεριφορά ή όχι.
 3. thediscusman

  Βοήθεια για φωτισμό Reef

  Καλημέρα φίλε! Η DIY κατασκευή είναι μια πολύ καλή επιλογή, αν πιάνουν τα χέρια σου και έχεις έστω πολύ στοιχειώδεις γνώσεις σε ηλεκτρολογικά-ηλεκτρονικά. Μπορείς να φτιάξεις ένα πολύ δυνατό φωτιστικό με πολύ λιγότερα χρήματα. Δες εδω: http://reefled.co.uk/index.php?route=product/category&path=20 Παίρνεις και τη μεταλλική κατασκευή έτοιμη μαζί με τη ψύκτρα και κάνεις τις συνδέσεις: http://reefled.co.uk/led-equipment/led-housings-casing Καλό θα ήταν να βάλεις και ανεμιστηράκι και έχεις ένα δυνατο φωτιστικό με πολύ λιγότερα χρήματα. Μέχρι πόσα είναι το budget σου; Αν μπορείς να δώσεις μέχρι 500 ευρώ μπορείς να βρεις μεταχειρισμένα (σε πολύ καλή κατάσταση όμως) επώνυμα φωτιστικά από αγγελίες σε ξένα sites. Εγώ αγόρασα ένα AquaIllumination Hydra52 για 250 ευρω μαζί με τον controller του. Με 2 τέτοια θα είσαι καλυμμένος για όλα τα μαλακά και lps και υπο πορουποθέσεις (στο κέντρο και ψηλα) ακόμη και sps. Όταν βγουν νέα μοντέλα τα προηγούμενα μπορείς να τα βρεις πολύ πιο οικονομικά. Μπορείς να ψάξεις και σε άλλες εταιρείες, όπως ecothec, αλλά αυτά θα είναι λίγο πιο ακριβά.
 4. thediscusman

  Βοήθεια για φωτισμό Reef

  Στο aliexpress αν ψάξεις θα βρεις πολύ πιο οικονομικά, με επώνυμα led, αλλά το σύστημα συναρμολογημένο θα είναι κινέζικο προιόν, οπότε εκεί ξέρεις πως ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Δες και στο fish-street, που έχει οικονομικά προιόντα πάλι όμως συνήθως κινέζικα. Θεωρείται όμως αξιόπιστο μαγαζί και σίγουρα έχει δοκιμασμένα προιόντα.
 5. thediscusman

  Βοήθεια για φωτισμό Reef

  Συμφωνώ και εγώ να πας σε κανονικό φωτιστικό. Εγώ όσες φορές έκανα εκπτώσεις και πήγα σε φτηνές επιλογές για χάριν οικονομίας, τελικά τα πλήρωσα διπλά και τριπλά... Για να το αναλύσουμε λίγο περισσότερο έχει πολά led χαμηλής απόδοσης που ναι μεν στο σύνολο μπορεί να σου δίνουν 46 watt αλλά δε συγκρίνονται σε καμιά περίπτωση με ένα φωτιστικό που θα έχει πάλι 46 watt αλλά με ledάκια 3 ή 5 watt. Επιπλέον αν δεν υπάρχει ψύξη στο φωτιστικό αργά ή γρήγορα θα αρχίσουν τα ledάκια ένα ένα να καίγονται. Κατά τη γνώμη μου φωτιστικά αυτού του είδους είναι μόνο για fish only.
 6. thediscusman

  Roller filter

  Τράβηξα τώρα ξανά μια φωτογραφία, αλλά εκεί που βρίσκεται η είσοδος του φίλτρου είναι πολύ δύσκολο να διακρίνεις ακριβώς τι γίνεται, οπότε να το περιγράψω καλύτερα. Μπορείς να δεις τη δεύτερη φωτογραφία για να καταλάβεις πως γίνεται η σύνδεση. Η είσοδος του νερού γίνεται σε μία γωνία pvc 32mm, η οποια μπορεί να τοποθετηθει σε όποια μεριά του φίλτρου θες εσύ (το φίλτρο έρχεται πλήρως αποσυναρμολογημένο και το συναρμολογεις εσύ). Επιπλέον μπορεί να κάνει στροφή 360 μοίρες οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε sump. Τώρα αν έχεις 2 επιστροφές από το main ή αν έχεις 2 ενυδρεία συνδεδεμένα στο ίδιο sump θα πρέπει να βάλεις ένα ταυ και να συνδέσεις την κάθε επιστροφή στη μία άκρη. Εγώ έχω έτοιμη μια φραγκιέρα και έτσι θα κάνω τη σύνδεση. Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι για ροή μέχρι 5000 λίτρα την ώρα. Για μεγαλύτερη ροή πας καλύτερα σε άλλες εταιρείες, όπως η innovitech αλλά είναι και πιο ακριβές. Επίσης τα πλαστικά που το κρατάνε στο τζάμι μπορεί να μετακινηθούν πάνω -κάτω ανάλογα με το ύψος του νερου μέσα στο sump. Γενικά η αίσθηση που έχω είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην ταιριάξει σε οποιοδήποτε sump, αρκεί να χωράει. Επιπλέον στη μια μεριά το φίλτρο έχει ένα άνοιγμα σαν υπερχείλιση σε πρίπτωση που μποκάρει ο μηχανισμός που γυρνάει το ρολό για να μην πλυμμηρίσεις. (δε φίανεται καθαρα στη φωτογραφία και το έβαλα σε κόκκινο πλαίσιο). Το άνοιγμα είναι αρκετά μεγάλο, οπότε μπορεί και εκεί αν θες να περάσει κάποια σωλήνα ή λάστιχο. Πολλοί περνάνε από εκεί την έξοδο του χημικού φίλτρου για να μην φεύγουν μέσα στο ενυδρείο αιωρούμενα σωματίδια-υπολείμματα αντιφώσφορου. Εγώ δεν το έκανα έτσι γιατί το νερό μετά το χημικό θέλω να πηγαίνει κατ ευθείαν στο ενυδρείο, δεν έχει νόημα να ξανπερνά από τη φίλτρανση.
 7. thediscusman

  Roller filter

  Ειναι στα 17 ευρω το ανταλλακτικο, αλλα τώρα βλεπω οτι εβγαλαν μεγαλυτερο στα 40 μέτρα και η τιμή ειναι 22 ευρω. Λογικα θα διαρκεί ενάμιση μήνα περιπου. θα τραβηξω περισσοτερες πληροφοριες το απογευμα. Ειναι πολύ ευπροσάρμοστη η είσοδος τουνερού. Μπορει να αλλαξει και θέση και κατευθυνση
 8. thediscusman

  Roller filter

  Να σου πω την αλήθεια ήταν και για μένα ο μόνος προβληματισμός. Βασικά ανησυχούσα μήπως στερεί πολύτιμη τορφή από filter feeders και κυρίως για ένα βραχάκι με πολύ όμορφα christmass tree που έχω. Έκανα και σχετική ερώτηση και στο ultimate reef και στο reef2reef, αν έχει κάποιος εμπειρία από αντίστοιχους οργανισμούς με ταυτόχρονη χρήση roller filter χωρίς όμως να πάρω κάποια ικανοποιητική απάντηση. Αποφάσισα τελικά να το χρησιμοποιήσω θεωρώντας ότι η τροφή που πέρνουν είναι κυρίως κάτω από 20 micron (βρήκα κάποια περιορισμένη βιβολογραφία σχετικά) και ταίζοντας λίγο περισσότερο τορφή για sps που είναι σε σκόνη και τη διαλύεις σε νερό. Απουσιάζω από το σπίτι για διαστήματα πάνω από βδομάδα πολύ συχνά και η αλλαγή στις κάλτσες ήταν ένας επιπλέον μπελάς... Ο χρόνος θα δείξει και θα σας καρατώ ενήμερους.
 9. thediscusman

  Roller filter

  Εδώ και μια βδομάδα εγκατέστησα ένα roller filter της Clarisea, το μοντέλο SK 5000. Για καιρό το είχα στο πρόγραμμα αλλά τώρα κατάφερα να το αγοράσω. Είναι σχετικά νέα προϊόντα (κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά τα τελευταία 2-3 χρόνια) και τα βγάζουν αρκετές εταιρείες πια, αλλά τα πιο διαδεδομένα έιναι της clarisea, της innovitech, της bubblemagus και της theiling. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι εξαιρετικά καλές. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι δε χρειάζεται να αλλάζεις κάλτσες κάθε μερικές μέρες. Το κάθε ρολό διαρκεί περίπου ένα μήνα. Επίσης καθαρίζει καλύτερα το νερό καθώς το ύφασμα στο ρολό είναι 20 micron, ενώ οι κάλτσες που χρησιμοποιούμε είναι από 100 μέχρι 200 συνήθως. Η εταιρεία αναφέρει σαν πλεονεκτήματα ότι λογω μειωμένων σωματιδίων στη στήλη του νερού, υπάρχει καλύτερη διείσδυση του φωτός, λιγότερο φορτίο στο σκίμμερ. Επίσης θεωρώ μεγάλο πλεονέκτημα ότι το detritus που συλλέγεται από το φίλτρο απομακρύνεται άμεσα από το νερό καθώς το ύφασμα τυλίγεται αυτόματα στην αντίθετη μεριά. Αντίθετα, στις καλτσες που χρησιμοποιούμε, υπολείμματα τροφών και detritus παραμένουν μέσα στην κάλτσα για μερικές μέρες μέχρι να γίνει αλλαγή της κάλτσας, με αποτέλεσμα να αποσυντίθενται και τα υποπροιόντα τους ουσιαστικά να διαφεύγουν πάλι στη στήλη του νερού. Αυτό μπορεί να είναι ψιλά γράμματα για κάποιο, αλλά σίγουρα είναι πολύ σημαντικό για κάποιον που θέλει να ελέγξει απόλυτα το οργανικό φορτίο στη στήλη του νερού. Γενικά θεωρώ ότι πρέπει να είναι πλέον στα must ενός reef συστήματος με αξιώσεις, τόσο για την ευκολία που μας παρέχει , όσο και για την αποτελεσματικότητά του. Εξάλλου το κόστος δεν είναι απαγορευτικό αφού κινείται στα όρια ενός καλού φωτιστικού μεσαίου μεγέθους, ή ενός σκίμμερ παλι μεσαίου μεγέθους και με ένα καλό προγραμματισμό είναι εφικτή η αγορά του. Σίγουρα η αξία του θα φανεί καλύτερα σε βάθος χρόνου και θα ενημερώνω για την αποτελεσματικότητά του. Οι φωτογραφίες είναι από το δικό μου εγκατεσημένο με μερικές μέρες λειτουργίας.
 10. thediscusman

  juville imparator

  Στο Λονδίνο την είχα δει πρώτη φορά. Κυκλοφορούσε κανονικά. Βγάζουν και αλλες εταιρείες, αλλά την πρότεινα αυτή γιατί είναι από γνωστή εταιρεία που κυκλοφορεί Ελλάδα και σίγουρα θα μπορρούσε κάποιο κατάστημα να τη φέρει μαζί με τις άλλες κατψυγμένες της ίδιας ετιαρείας. Το μεγάλο της πλεονέκτημα, όπως είπα και πριν είναι ότι αν έχει μια πλήρη διατροφή το αγγελόψαρο που καλύπτει τις διατροφικές του ανάγκες πιο δύσκολα θα θέλει να δοκιμάσει και κοράλια.. Εϊναι πολύ πιθανόν να δοκιμάζουν κοράλια καθώς ο οργανισμός τους έχει έλλειψη από κάποια στοιχέια διατροφής.
 11. thediscusman

  juville imparator

  Ναι και τα flakes ή pellets που έχεις ήδη.
 12. thediscusman

  juville imparator

  Ναι αυτό είναι η άλγη. Φυσικά και αρτέμια και μύσις. Μύσις είναι πιο μεγάλης θρεπτικής αξίας. Και μύδια μπορείς θα τα τιμήσει δεόντος.. Αλλά να ξέρεις αν μετά βάλεις clam θα γνωρίζει ήδη τη γεύση και πολύ πιθανόν να το δοκιμάσει...
 13. thediscusman

  juville imparator

  Εννοείται πως βοηθάμε με όποιο τρόπο μπορούμε... Όπως σου ειπα και κατ᾽ιδίαν, μη διαστάζεις να ανοίγεις συζητήσεις εδώ στο φόρουμ γιατί οι γνώμες των πολλών δε μπορούν σε καμμία περίπτωση να συγκριθούν με τη γνώμη του ενός, όσο καλά και να γνωρίζει κάτι... Και επίσης θα έχεις τη δυνατότητα να ακούς πολλές διαφορετικές ή παρεμφερείς ιδέες και να κρίνεις εσύ τι σου ταιριάζει καλύτερα....
 14. thediscusman

  juville imparator

  Δε ξέρω αν μπορείς να βρεις στην Ελλάδα την κατεψυγμένη ειδικά για αγγελόψαρα. Περιέχει σύμφωνα με τον κατασκευαστή και σπόγγους που είναι πολύτιμοι για την διατροφή των αγγελόψαρων. Όχι φυσικά ότι με τις υπόλοιπες τροφές που σου είπε ο @fishbone! δε θα είναι καλά το ψάρι. Απλά όσο πιο πλήρως καλύψεις τις διατροφικές ανάγκες στα αγγελόψαρα τόσο μικρότερη πιθανότητα υπάρχει να δοκιμάσει κάποια από τα κοράλια σου. Εγώ εξακολουθώ να διαφωνώ όμως με αυτοκράτορα σε ενυδρείο που προορίζεται για reef. Εϊναι πάρα πολύ πιθανόν να χτυπήσει κοράλια και προσωπικά δε βρίσκω λόγο να ρισκάρουμε τόσο πολύ... Άσε που και τα λίτρα είναι λίγα για αυτό το ψάρι όταν μεγαλώσει...
 15. Φίλε μου αυτά κάνουν για τζάμι. (Από το έκτο και μετά στη σελίδα που αναφέρεται πιο πάνω, αν βέβαια η φωτογραφία αντιστοιχεί στο προίόν και δεν είναι τυχαία). Απλά αυτός που το πουλά δεν το ξέρει ή δεν το δοκίμασε. Και σε μένα έτυχε εδώ που άψαχνα για ποτηροτρύπανο για τζάμι να νομιζουν ότι είναι μόνο για πλακάκια. Ωστόσο να ξέρεις ότι να βγάλεις τρύπα σε λεπτή λωρίδα τζαμιού έχει μεγαλύτερο ρίσκο να ραγίσει. Για τι πάχος τζαμιού μιλάμε;
×