Jump to content

thediscusman

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Content Count

  167
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

thediscusman last won the day on June 13 2019

thediscusman had the most liked content!

Community Reputation

79 Excellent

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  Reef 250 λίτρα + 50 sump

Previous Fields

 • Νομός
  Πάφου
 • Χώρα
  Cyprus

Recent Profile Visitors

307 profile views
 1. Με το καλό να προσαρμοστούν και να αναπαραχθούν σύντομα. Σχετικά με τη μεταφορά σε αεροπλάνο έτσι ακριβώς ισχύει. Φέρνω και εγώ πολύ συχνά από Αγγλία. Μέσα στην Ευρωπαική Ένωση μεταφέρεις ελεύθερα είδη που δε χρειάζονται ειδική άδεια για τη χώρα μεταφοράς, όπως π.χ. προστατευόμενα είδη, επικίνδυνα κτλ. Εξάλλου, δε χρειάζεται να αναφέρεις τίποτα στο αεροδρόμιο ή στην εταιρεία, από τη στιγμή που τα έχεις στη βαλίτσα σου. Στους κανονισμούς πτήσης και στα απαγορεύμενα είδη δεν αναφέρει πουθενά ότι απαγορεύονται ψάρια ή κοράλια. Αν το αναφέριες κινδυνέυεις να καθυστερήσεις, να χάσεις τη πτήση ή τα ζωντανά σου, από άγνοια των υπαλλήλων
 2. Αυτό είναι το σωστό.Τώρα που την έπαθα εννοείται ότι θα το κάνω και εγώ...
 3. Είτε το tds meter θέλει καλιμπράρισμα ή οι ρητίνες έχουν κορεστεί. Βλέπω ότι άλλαξε το χρώμα τουλάχιστον στην μισή ποσότητα, οπότε μάλλον αυτό συμβαίνει. Αν αλλάξεις ρητίνες λογικά θα πέσει στο 0.
 4. Ευχαριστώ πολύ!!! Προς το παρόν παλέυω με τις απταίσιες... Είμαι σε καλό δρόμο όμως. Χρησιμοποίησα berghia, σκατοφάγους και ένα DIY aptaisia and mayano wand. Αυτή τη στιγμή έχει μειωθεί ο πληθυσμός τους στο μισό περίπου.
 5. Τα gobies που ανακατεύουν την άμμο σε αναζήτηση τροφής σίγουρα κάνουν δουλειά, αλλά υπάρχει το μείον που σου ειπα. Η μόνη λύση για υγιές και καθαρό βυθό είναι σκούπα βυθού. Εγώ ήμουν αντίθετος με τη σκούπα βυθού, αλλά διαπίστωσα ότι είναι ο μόνος τρόπος να διατηρείς καθαρό το υπόστρωμα από detritus. δεν είναι μόνο οι ακαθρσίες που βλέπεις. με τον καιρο το υποστρωμα γεμίζει detritus ψιλό σαν σκόνη, κάτιπου αποτελεί πολύ μεγάλη επιβάρυνση για το σύστημα. Τα nassarius οι αστερίες και άλλα ζωντανά που ανακατεύουν το βυθό βοηθούν στο να καταναλωνουν υπολείμματα τροφής και να ανακατεύουν ελαφρώς το υπόστρωμα, δεν το καθαρίζουν όμως από detritus.
 6. Πολύ όμορφο και πολύ φυσικό τώρα!!! Μπράβο!! Και εγώ έχω κόλλημα με το aquascape, θέλω να δίνει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να είναι ένα σημείο στον ωκεανό. Τα goby θα σου βρωμίζουν τη στηλη του νερόυ ειδικά σε μικρό ενυδρείο.
 7. Αν δε σε ενοχλεί να κάνει μικρή προεξοχή προς τα έξω, που με τον καιρό δε θα φαίνεται κιόλας θα κολλήσει και στις άλλες μεριές με την ανάπτυξη
 8. Αυτό το λευκο-μοβ χρώμα είναι η ανάπτυξή του. Καλύτερα μην το πειράξεις, αφού άρχισεη ανάπτυξη θα κολλήσει μόνο του
 9. Πολύ ωραία τα zoas σου. Μπράβο!!! Άρχισα και εγώ να μαζεύω σιγά σιγά κάποια πιο σπάνια. Τα φωτιστικά της Aqua illumination είναι πολύ καλά. Τα χρησιμοποιώ και εγώ για χρόνια τώρα.. Απλά έχω το μεγάλο το Hydra52 που είναι σαν 4 prime στη σειρά
 10. Χαμός έγινε από απταίσιες... Είχα και πιο παλιά σε άλλα ενυδρεία μου απταίσιες, αλλά τόσο γρήγορη εξάπλωση πρώτη φορά είδα... Τέλη Αυγούστου είχα μόνο μία την οποία δεν πρόλαβα να εξοντώσω με χημικό πριν φύγω. Όταν επέστρεψα από Λονδίνο αρχές Νοεμβρίου γέμισε δεκάδες μικρές και αρκετές μεγάλες. Τώρα ενάμιση μήνα μετά όλες οι μικρέ έγιναν τεράστιες και βγήκαν και άλλες τόσες μικρές που δεν φάινονται καν στη φωτογραφία. Μπορεί να έχει και 500 απτάισιες μέσα. Αν δε βρω κάποια ζωντανά να τις τρώει μαζικά τα βλέπω πολύ δύσκολα τα πράγματα. Για αυτό εναποθέτω τις ελπίδες μου στους σκατοφάγους και σε peppermint αν βρω. Για τα wrasse ναι το ξέρω, απλά τα αναφέρω σε σχέση με τα berghia. Από τη στιγμή που δεν έχω wrasse ελπίζω να σωθούν κάποια berghia από τα αυγά που έχω δει. Αν είχα κάποιο wrasse θα έτρωγε τα μικρά πολύ πιθανόν και τα μεγάλα.
 11. Λογικά τις πείραξε η αλλαγή υλικών στο χημικό. Τα νέα υλικά πιθανόν αφαίρεσαν από τη στήλη του νερού στοιχεία που τους ήταν χρήσιμα. Ειδικά σε μικρό σύστημα τα νέα υλικά μπορεί να στεγνώσουν το ενυδρείο από ιχνοστοιχεία. Από τη στιγμή που οι αλλαγές που έκανες ειναι αυτές οι 2 (προσθήκη βράχου και αλλαγή υλικών) θεωρώ ότι μόνο η αλλαγή υλικών μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Θα πρότεινα αν βάζεις ζουμιά για traces και βιταμίνες ρίξε μικρή ποσότητα να δεις αντιδράσεις, ή κάνε μια αλλαγή νερού 25% κλείνοντας ταυτοχρονα το χημικό για μερικές μέρες. Το νέο νερό θα δώσει ξανά στα κοράλια τα στοιχεία που χρειάζονται και το χημικό αν είναι κλειστό δε θα τα μαζέψει ξανά.
 12. Τους σκατοφάγους μια βδομάδα τους έχω. Σήμερα είδα για πρώτη φορά ὀμως να χτυπάνε απταίσια με σιγουριά. Πιστεύω ότι αν αρχίσουννα τρώνε σιγά σιγά θα τις καταπολεμήσουν. Ειδικά όταν πέσει και λίγη πείνα. Τους παρατάιζα αυτές τις μέρες γιατί ήταν αδύνατοι, και για να ξεπεράσουν πιο εύκολα το white spot που έβγαλαν από τη δεύτερη μέρα. Καραντίνα δεν έκανα, θεωρούσα ότι η αλλαγή οσμωτικής πίεσης δε θα άφηνε παράσιτα ζωντανά και το ενυδρείο ήταν καθαρό από white spot για μήνες. Λογικά για ένα ψάρι που έρχεται από γλυκό νερό, η είσοδός τους σε θαλασσινό έχει την ίδια επίδραση που έχει η υποαλατότητα στο θαλασσινό για την καταπολέμηση εξωπαρασίτων. Πάντως, μια βδομάδα μετά φαίνεται να το ξεπερνούν και ελάχιστα σημάδια έχει ο ένας μόνο από τους 3. Τρώνε όμως με πολλή όρεξη. Τα berghia τα έχασα, είδα μόνο το ένα από τα 3 πριν μερικές μέρες κάτω από ένα βραχάκι. Αυγά άφησαν σε 3 διαφορετικά σημεία, τα έβλελα για 2 μέρες νομίζω, μετά δε ξέρω αν εκκολάφθηκαν ή αν φαγώθηκαν από κοπήποδα. Wrasse δεν έχω, ούτε άλλο ψάρι που μπορεί να τα φάει σε βαθμό να τα αφανίσει όλα, οπότε ίσως μετά παό καιρό δω κάποια από αυτά. Ψάρια έχω μόνο ένα damsel και 8 chromis λόγω μεγάλης απουσίας... Πολύ πιθανόν να ζουν και τα 3 απλά να μην τα βλέπω. Αν βρω και 3 peppermint θα βάλω. Στην Κύπρο όμως ειναι απίθανο να βρεις... Μόνο με κάποια προπαραγγελεία και πάλι αν είσαι πολύ τυχερός. Γενικά πιο σπάνια είδη απο κάποιο ταξίδι που κάνω Ελλάδα ή από παραγγελία από έξωτερικό. Θα εημερώνω για τους σκατοφάγους. Είναι ένα ψάρι για το οποίο λίγα πράγματα ξέρουμε για τη συμπεριφορά του στο θαλασσινό.
 13. Σίγουρα το έσωσε η ωριμότητα του συστήματος, η υγεία του συστήματος και των κοραλιών και το γεγονός ότι οι πρώτες απώλειες χτύπησαν αμέσως καμπανάκι. Θα επανέλθει σίγουρα σε κανονικούς ρυθμούς... Αν και το ξέρεις εσύ, το γράφω κυρίως για νέους χομπίστες που διαβάζουν το τόπικ, η επάνοδος σε ιδανικές συνθήκες πρέπει να είναι αργή. Γρήγορες μεταβολές, ακόμη και προς το καλύτερο μόνο πρόβλημα δημιουργούν... Εύχομαι και η δική σου υ η υγεία να είναι καλύτερα τώρα και όλα θα ανακάμψουν!!!
 14. Όπως ανάφερα σε άλλο τόπικ μέσα στους 3 μήνες που έλειπα από το σπίτι οι απταίσιες κυρίευσαν κυριολεκτικά το ενυδρείο... Αγόρασα 3 berghias τα οποία γέννησαν κιόλας αυγά αλλά φάνηκε ότι θέλουν χρόνο για να καταπολεμήσουν μεγάλους αριθμούς από απταίσιες, οποίες πολλαπλασιάζονται σαν τρελές και έγιναν ήδη τεράστιες... Chelmon δεν ήθελα να βάλω γιατί θα χτυπήσει σίγουρα τα christmass tree που είναι το πιο όμορφο στοιχείο στο ενυδρείο μου για μένα, γαρίδες δε μπόρεσα να βρω και τελικά έβαλα 3 σκατοφάγους για τους οποίους διάβασα ότι δε θα χτυπήσουν κοράλια ή ασπόνδυλα και πολύ πιθανόν να φάνε απταίσιες. Οι δικοί μου είναι οι green scat, παρόλο που περισσότερες πιθανότητες έχουν να φάνε ανεμώνες οι silver, αλλά αυτούς βρήκα... Σήμερα είδα για πρώτη φορά ότι άρχισαν να τσιμπάνε πλοκάμια από απταίσιες οπότε πιστεύω ότι έχω ελπίδες... Πληροφοριακά να αναφέρω ότι είναι brackish ψάρι, αλλά μπορεί να ζήσει και σε γλυκό και σε θαλασσινό ενυδρείο, αν και ιδανικά θα ήταν σε υφάλμυρο. Για αυτό τους έκανα πολύ αργή προσαρμογή. Απ ότι βλέπω βγάζουν πολύ πιο ωραία χρώματα στο θαλασσινό νερό , απ ότι στο γλυκό που είναι συνήθως πολύ σκούρο το χρώμα τους, οπότε υποθέτω ότι στο θαλασσινό αισθάνονται καλύτερα απ ότι στο γλυκό, παρόλο που ιδανικά θα ήταν σε υφάλμυρο νερό. Ελπίζω να κάνουν τη δουλειά τους και θα σκεφτώ αν θα τους κρατησω ή αν θα τους δώσω.
 15. Μην ψάχνεις το πως και το γιατί... Δεν έχει νόημα. Βάλε αλεπού και κότες στο ίδιο κλουβί. Το θέμα δεν είναι αν θα φάει η αλεπού τις κότες, αλλά το πότε.
×
×
 • Create New...