Jump to content

dlamprou

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Content Count

  21
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  17λιτρο Μονομαχοενυδρείο

Previous Fields

 • Χώρα
  Hellas
 1. Οπότε να κρατήσω χαμηλή δοσολογία στο λίπασμα. Οκ. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!
 2. Καλά έχουμε πολύ μελλον για την java fern να αποτελέσει πρόβλημα. Μιλάμε πως είναι ακόμη 2cm ύψος!!! Μέχρι να φτασει τα τριάντα cm θα έχουμε επενδύσει σε 100λιτρο!!! Δεν νομίζω να έχω το mini γιατι ως java fern μου το δώσανε, ασε που δεν ξέρω να τα ξεχωρίσω κιόλας! Για το υγρό λίπασμα το σκέφτομαι σωστά?
 3. Καλημέρα! Το ξέρω πως οι vallisneria γίνονται θηριάκια και δεν είναι κατάλληλες για τόσο μικρό ενυδρείο, τις άφησα ώστε να βοηθήσουν στο στρώσιμο του ενυδρείου αλλά μάλλον θα βρω κάποιο φιλόξενο και... ψηλοτάβανο σπίτι να τις φιλοξενήσει! Η egeria densa παρόλο που διάβασα πως θέλει το χώρο της λέω να κρατήσω κανα δυο ρίζες ελεύθερες στην επιφάνεια με συχνά κλαδέματα. Τις κάνει πολύ κέφι ο Κος Ψάρης!!! Οι hygrophilia (αν επιβιώσουν 1-2 ρίζες) θα προσπαθήσω να τις κρατήσω με συχνά κλαδέματα σαν θαμνάκια. Νομίζω πως οι anubias, java fern και java moss είναι οκ για το μικρό, έτσι? Γενικά είναι ακόμη μιας εβδομάδας φυτέματα, ας δούμε τι θα επιβιώσει γιατί έχω και ζόρια με τις θερμοκρασίες! Μάλλον οι vallisneria θα πρέπει να την κάνουν άμεσα!
 4. Λοιπόν, το ερώτημα αφορά πλέον τον φωτισμό και το υπόστρωμα. Έχω βάλει στο 17λιτρο μονομαχοενυδρείο: anubia nana 1 μικρή egeria densa 4 αξιοπρεπείς ριζες (2 φυτεμένες, 2 επιφάνεια) java fern 4 σούπερ μικροσκοπικές ριζούλες σε ξύλο hygrophilia polysperma 4 ρίζες σε όχι πολύ καλή κατάσταση φυτεμένες valisneria 3 ρίζες φυτεμένες Java moss σε δυο σημεία πάνω σε ξύλο lemna minor πολύ λίγη Α) Έχω βάλει μια CFL 9W, 410 Lumen στα 6400K Πιστεύετε ότι είναι επαρκής για να επιβιώσουν τα φυτά? Το ενυδρείο ερχόταν με μια πυρακτώσεως 15W τύπου ψυγείου την οποία και έβγαλα από την πρώτη μέρα. Δεν έχω απαιτήσεις ταχείας ανάπτυξης, απλά να είναι επαρκής για αργή αλλά σταθερή ανάπτυξη. Β) Θέλω να αλλάξω υπόστρωμα καθώς έχω κοκκομετρία της τάξης των 8-10mm η οποία είναι μπελάς για την αγκύρωση των ριζών. Εχω ήδη πάρει χαλικάκι 1-2mm μάυρο (βαμμένο, αλλά με εξαντλητικές δοκιμές όπου τα πήγε καλά) και λέω να βαλω αυτό. Θεωρώ πως δεν θα χρειαστώ κάποιο άλλο υπόστρωμα με τα φυτά που έχω, τι λέτε? Σκέφτομαι για λίπανση να ρίχνω υγρό λίπασμα. Εχω παραγγείλει ένα Seachem Flourish για να το δοκιμάσω στο δικό μου μονομαχοενυδρείο και σε μιας φίλης που έχει γκαπάκια με κάποια ταλαίπωρα φυτά (anubias, java fern, hygrophilia). Ακούω απόψεις και διορθώστε με να κάνω κάτι λάθος! Μόλις φέρω την φωτογραφική στο γραφείο, θα κάνω και παρουσίαση.
 5. Δυστυχώς όχι, γιαυτό είπα ότι θα φτιάξω ένα μόνος μου. Αυτό θα γίνει ούτως ή άλλως. Και τώρα είναι ήδη στραμένο προς το τζάμι. Προσθέτοντας και φυτά που θα φτάσουν ως την επιφάνεια δεν θα είναι ακόμη καλύτερα?
 6. Ακόμη μια ερώτηση αρχαρίου! Προσπαθώ να μειώσω τη ροή του φίλτρου λόγω μονομάχου αλλά είμαι ήδη στη μικρότερη σκάλα και μου φαίνεται ακόμη δυνατό. Πέρα από την τεχνική επέμβαση που θα κάνω με διατρητο σωληνάκι για να σπάει λίγο τη ροή, αν φυτέψω μπροστά και δίπλα από το φίλτρο (το κυκλώσω) με Egeria densa που μεγαλώνει αρκετά, λέτε να βοηθήσει σπάζοντας λιγο τη ροή; Φαντάζομαι βέβαια ότι το ρεύμα θα την γέρνει προς το κέντρο του ενυδρείου αλλά είπα μπας και βοηθήσει... Μήπως θα ήταν καλύτερο να την βάλω έτσι δεμένη ώστε να καλύπτει ένα μέρος από την επιφάνεια του νερού χωρίς να είναι φυτεμένη?
 7. Πολύ καλό! Και όχι για τα συρμάτινα πιασιματάκια, που θα τα αποφύγω λόγω πιθανής σκουριάς, αλλά γιατι δεν ήξερα ότι μπορείς να της κλαδέψεις τα ριζίδια χωρίς φόβο! Ετσι είναι ευκολότερη η τοποθέτησή της! Ευχαριστώ!
 8. Οκ, ευχαριστώ πολύ!
 9. Ωραία, δεν το έσφιξα γιατι βόλευε το συγκεκριμένο σημείο αλλά με προβλημάτισε γενικά. Να προτιμήσω άλλο υλικό απο την πετονιά ή είμαι οκ? Είδα και κανα δυο βιντεάκια που τις πιάναν με λαστιχάκι αλλα μου φάνηκε... κάπως μπακαλίστικο...
 10. Καλημέρα, τρέχω και παράλληλα ένα θέμα για το μονομαχοενυδρείο μου στην αντίστοιχη καρτέλα, αλλά είπα να ρωτήσω εδώ κάτι που με προβληματίζει με τα φυτά. Μην φωνάξετε, μπορεί να είναι και χαζή η ερώτησή μου... Τα είδη που δένονται πάνω σε πέτρες ή ξύλα, όπως οι ανούμπιες ή οι moss, πως διασφαλίζουμε να μην πληγώσει η πετονια το φυτό όσο μεγαλώνει? Έχω ήδη δέσει μια ανούμπια και με προβλημάτισε η πιθανότητα να μπει η πετονια μέσα στο στέλεχος του φύτού ή μην του κόψει καμια ρίζα. Φοβήθηκα να βάλω κλωστή, για λόγους διάρκειας αλλά και βαφής. Καμια συμβουλή?
 11. Οκ το είδα το άρθρο αν και είναι λίγο ασαφές, ίσως καλύτερα να μελετήσουμε και να θυμηθούμε από το σχολείο αυτό http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE Παρόλα αυτά, η μελέτη των αντιδράσεων αυτών σε επίπεδο διατήρησης ενυδρείου (του είδους που διατηρώ εγώ) είναι μάλλον υπερβολική κατά την άποψή μου εκτός και αν αναγκαστικά πρέπει να μελετήσουμε την εισαγωγή χημικών στο νερό μας. Ευχαριστώ πάντως για το link. Πάντως πρέπει να ομολόγησω πως τσάμπα παιδευόμαστε, μετρήσεις, αρρώστιες, CO2, έξοδα, κόπος και χαζά... Πάρε μια πλαστική δεξαμενή 2-3 κυβικά, καμια 30αρια κεφάλια, γέμισε νερό από το πλησιέστερο λιμάνι με πετρέλαιο στην επιφάνεια, ρίχνε και μέσα την αποχέτευση του σπιτιού σου. Μετά απο κανα χρόνο δεν θα χωράνε πια, σαν μοσχάρια θα έχουν γίνει!!!!!!!!! Το σωστό Μεσογειακό ενυδρειο!!!!
 12. Εννοείται ότι θέλει προσοχή στο θέμα της θερμοκρασίας του νερού αλλαγής. Για οσμωτικό σόκ δεν είχα ανησυχήσει ως τώρα ομολογώ. Αλλαγές κάνω μια την εβδομάδα περίπου στο 40%. Πάντως δεν έχω ακόμη αντιληφθεί την σχέση οξειδοαναγωγής με τις αλλαγές νερου και πως αυτή μειώνεται. Θα μελετήσω σχετικά... Όσο για το 50λιτρο για τον σπόρο, είμαστε μακριά ακόμη... Το θαλασσινό είναι ωραίο αλλά λέω να το αποφύγω καθώς ο μικρός θα πέσει μέσα και θα ψαχνει το Νέμο σε καμια ανεμώνη..... Εδώ σαλιγκάρι σκεφτόμουν αλλά σίγουρα ο γιός μου θα το φώναζε Γκάρι και θα περίμενε να κάνει και "Μααου" στον Μπομπ Σφουγγαράκη και είπα να μην το δω το σόου. Ασε που είναι και στο γραφείο και θα είχα και κανα πελάτη να προσπαθεί να μας ηρεμήσει! Πρώτο μέλημα είναι να φυτευτεί με εύκολα μικρά φυτάκια και βλέπουμε σε κανα εξάμηνο για τυχόν αναβαθμίσεις.
 13. Ασχετο βέβαια με το μονομαχάκι μας, αλλά η έννοια της οξείδωσης δεν έχει τόσο μεγάλη χρήση όταν μελετάμε συστήματα βιοαποδόμησης οργανικών λυμάτων και γιαυτό χρησιμοποιούμε περισσότερο τους δείκτες του BOD και του COD. Προφανώς η μέθοδος είναι η αποδόμηση των βασικών θρεπτικών (άζωτο - φωσφόρος) απο κατάλληλους μικροοργανισμούς. Η απονιτροποίηση είναι βασική διεργασία και βασικά είναι η φάση διάσπασης των νιτρικών πλέον σε στοιχειακό άζωτο, σε αναερόβιες συνθήκες όπου σίγουρα έχουμε στο υποστρωμά μας. Περισσότερο ανέφερα την λήψη υλικού από συστήματα επεξεργασίας γιατί περιέχουν τα βακτήρια για όλα τα στάδια, αερόβιας αλλά και αναερόβιας φάσης και μάλιστα από πολλαπλές πηγές (ανθρώπινης, ζωικής η μεταφερόμενης προέλευσης). Κυρίως σχολίασα την απονιτροποίηση για να τονίσω ότι θα μάλλον θα φτάναμε σε τριτοβάθμια επεξεργασία σε ελάχιστο χρόνο. Προφανώς και δεν θα έκανα πειράματα με το μονομάχο!!! Αλλά θα είχε ενδιαφέρον να το δοκιμάσουμε ως εναλλακτική πηγή πρώτης ύλης βακτηρίων (αν και λίγο σιχαμερής για πολλούς). Γιατί αναφέρεις το αργό γέμισμα? Για αναταράξεις ή έχεις κάτι άλλο κατα νου? Θα δώσω το νερό για ανάλυση σε κάποιον φίλο. Θα ήθελα πολύ να μετρήσω ψευδάργυρο γιατί φοβάμαι ότι θα είμαστε τίγκα!!!
 14. Δεν έχω πάντως και πολλες επιλογές για φυτά εδώ Μυτιλήνη... μάλλον θα το ρισκάρω με το ebay και οτι γίνει! Αν καταφέρω και βρω τίποτα, θα επανέλθω με φώτο του ενυδρείου. Ευχαριστώ πάντως για τις προτάσεις και τα σχόλια.
 15. Ευχαριστώ για τις προτάσεις. Σκεφτόμουν και εγω για java fern.Το marsilea δεν είναι μέτριας δυσκολίας? Μήπως να μην μπλέξω ακόμη ως αρχάριος? Από moss τι προτείνετε? Έχω βρει ενα ενδιαφέρον ebay shop απο Ταιβαν που μάλλον είναι αρκετά δημοφιλές. Εχει πάρει κανείς απο Ταιβάν? Θα επιβιώσουν λέτε της μεταφοράς? Λέω για anubias (nana ή mini), java fern και καποια moss. Σκιά του έχω ήδη με τη ρίζα και δείχνει να την εκτιμάει. Θα προσπαθήσω να του την ενισχύσω με το στήσιμο των φυτών.
×