Jump to content

dlamprou

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Content Count

  69
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

36 Excellent

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  40λιτρο φυτεμένο μονομαχοενυδρειο
  10λιτρο walstad πείραμα
 • Location
  Μυτιλήνη

Previous Fields

 • Νομός
  Λέσβου
 • Χώρα
  Hellas

Recent Profile Visitors

136 profile views
 1. Μπορείς να δοκιμάσεις και πάλι με λευκό ξύδι. Αν μπορείς να το ξαπλώσεις θα είναι ευκολοτερο. Αλλιώς... κόλλα με ταινία την άκρη από μεμβράνη τροφίμων χαμηλότερα από το σημείο ώστε να δημιοργήσεις μια τσέπη. Βρέξε με άφθονο λευκό ξύδι χαρτι κουζίνας, κάντο σαν κομπρέσα πάνω στο σημείο και γύρνα την μεμβράνη από το χείλος του ενυδρείου προς τα έξω για να κολλήσει και να κρατήσει την κομπρέσσα σαν έμπλαστρο . Αστο 1-2 μέρες. Με μια ξύστρα κεραμικής κουζίνας θα φύγει μια χαρά. Το βασικό είναι ο χρόνος και όχι η δραστικότητα της ουσίας.
 2. Αφού μπήκες στο τριπάκι ενος είδους δύσκολου για παρέα με άλλα, σκέψου σοβαρά την περίπτωση να στήσεις ένα κατάλληλο ενυδρείο για ένα ζευγάρι. Νομίζω ότι θα αποζημειωθείς για την προσπάθεια και θα μπορείς να κρατάς απογόνους αν όλα πάνε καλά. Προφανώς και δεν έχω εικόνα της παραμέτρου κόστους συντήρησης, ταίσματος κλπ οπότε μην με παρεξηγείς για την προτροπή. Θέλει πολύ διάβασμα υποθέτω αλλά θα ήταν πολύ ενδιαφέρον.
 3. Συγγνώμη για την τρολιά, αλλά... μήπως απλά ειναι λίγο βρωμιάρα; Ισως να θέλει ταίρι για να έχει κίνητρο να σουλουπωθεί λιγάκι! Είναι και τα μέτρα, και όλοι αφεθήκαμε με τις πυτζάμες... Ίσως να είναι και λίγο πασάκας και να θέλει καποια να του σιδερώσει!
 4. Μάλλον εννοεί αυτό το είδος https://en.wikipedia.org/wiki/Common_minnow https://filotis.itia.ntua.gr/species/d/6713/ Σε κάθε περίπτωση, η επέμβαση σε οικοσύστημα, ασχέτως της πρόθεσης, είναι απαράδεκτη. Μόνο ερευνητικοί φορείς με εμπειρία στα είδη και το συγκεκριμένο βιότοπο μπορούν προτείνουν μέτρα για διάσωση πληθυσμών τα οποία θα πρέπει να πάρουν νομική μορφή. Το συγκεκριμένο είδος δεν είναι στα απειλούμενα. Σε καμία περίπτωση δεν εισάγουμε νέα ή/και ξενικά είδη σε φυσικό οικοσύστημα. Ειναι συνταγή καταστροφής! Αν θέλετε να κάνετε κάτι ουσιαστικό για το ποτάμι, εντοπίστε ανάντι του σημείου που μετρήσατε, τις πηγές ρύπανσης και κάντε την απαραίτητη καταγγελία στην Δ/νση Περιβάλλοντος της οικείας Περιφέρειας! Και ναι μόνο αυτό είναι λύση και όχι δεν είναι ρουφιανιά και όχι δεν είναι υποχρέωση μόνο του κράτους! Προσπάθησε για βιοτοπικό αλλά μην κάνετε επανεισαγωγές! Μόνο ειδικευμένοι επιστήμονες μπορούν να εκτιμήσουν τις πιθανές επιπτώσεις.
 5. Αν είναι είδος που επιτρέπεται η αλιεία του, τότε μπορείς να δοκιμάσεις να τα βάλεις σε ενυδρείο με τη λογική ότι θα μπορούσες ήδη να τα τηγανίσεις. Αν είναι σε καθεστώς προστασίας... αμεση απελευθέρωση! Ακόμη όμως και τα είδη που επιτρέπονται, έχουν περιορισμούς στο μέγεθος σύλληψης. Σε κάθε περίπτωση και πέρα από τη νομική διάσταση, πρέπει να κρίνουμε και μόνοι μας. Αν πρόκειται για κάποιο κοινό είδος που δεν απειλείται τότε με σεβασμό και προσοχή δοκίμασε. Βασική προυπόθεση είναι να αναγνωρίσεις το είδος!
 6. Δεν χτυπάς αυτό σε πρώτη φάση (28λ), το οποίο και ωραίο θα ειναι και θα μείνει για μελλοντική χρήση αν ξανα αλλάξεις. https://www.pet4u.gr/straight-glass-tank.html Φτηνό είναι, γυαλί είναι... Εγώ πάντως το ακρυλικό hailea είχα και δεν το άντεξα, μου την έδωσε!
 7. Για να είσαι σιγουρος ποιο έχεις, δες προς τα που είναι το άνοιγμα (αριστερόστροφα ή δειξιόστροφα). https://en.wikipedia.org/wiki/Physa_fontinalis Δες τα bladder πως κοιτάει αριστερά το άνοιγμα https://en.wikipedia.org/wiki/Lymnaea_stagnalis Δες τα pond πως κοιτάει δεξιά το άνοιγμα Εϊναι σίγουρη μέθοδος για να τα ξεχωρίσεις
 8. Εγώ πάντως συνέλαβα επ' αυτοφώρο το pond snail να καταβροχθίζει java fern, που υποτίθεται ότι είναι και σκληρή! Προσπαθώ να τα ταίσω μπας και γλιτώσω τα φυτά, αλλιώς τα βλέπω δόλωμα για σπάρους!
 9. Αψυχο δεν είναι, έχει μέσα 4 pond snails και ένα ramshorn, φαίνεται στο βάθος και το ένα pond να μασουλάει έναν αρακα! Οι γαρίδες είναι ο στόχος. Χρειάζομαι ακόμη κανα 2 φυτά (ψηλό/χαμηλό) και ψάχνω θερμοκρασίες και pH. Εϊδα ότι και η λυσιμάχεια κατεβαίνει μέχρι τους 10 οπότε είναι ασφαλής επιλογή για το μικρό μου. Θα βρω και ένα ακόμη μεσαίας/ μπροστά ζώνης που κατεβαίνει στους 18, θα το μοιράσω και στα δύο μου ενυδρεία και όπου αντέξει! Προς το παρόν περιμένω το καμάρι μου να διαλέξει αν θέλει red cherry ή red rilli !!!! Βάλαμε μικρόβιο!
 10. Επειδή οι μέρες είναι δύσκολες και αυτό το hailea μου είχε κάτσει στραβά, το 5λιτρο έγινε 10 λιτρο! Ιδια μέθοδος, ίδιο χαλίκι από το 5λιτρο για να κρατήσει βιολογία, λίγος ντόπιος βασάλτης (ή σκορία, δεν είμαι και σίγουρος), μια ωραία ριζούλα από αλμυρίκη που πέρασε 2 μήνες μέσα στο καζανάκι και εν συνεχεία έβρασε καλά, μεταφορά όλων των φυτών στο νέο και .... χωρίς φίλτρο, χωρίς θερμοστάτη. Το κόστος για τα 5αρια τζάμια: 10 ευρώ για δύο 10λιτρα από απλό γυαλί 2ο ενυδρειάκι που κολλάω μόνος και καλή προπόνηση για το επόμενο! Το στήσιμο επιμελήθηκε με άποψη ο 9χρονος μου! Ακόμη μερικά φυτάκια και νομίζω ότι θα είναι άψογο.
 11. Βουρ στις παραγγελίες! Μόνο πρόσεχε την αυριανή αργία μην χάσεις τίποτα ζωντανά! Άνοιξε τα πακέτα σου με γαντια, πέτα την εξωτερική συσκευασία στα σκουπίδια, μετά τα γάντια σου και τέλος πλύνε και τα χέρια σου. Αν κολλήσεις από το πακέτο μετά από αυτά, μάλλον σε έψαχνε προσωπικά ο κορονοιός!
 12. Αυτό που έκανε ο εξαιρετικός Foo the flowerhorn είναι ότι ως "βιολογικό" φίλτρο χρησιμοποίησε την επιφάνεια της πέτρας λάβας σε συνδιασμό με moss. Η βυθισμένη αντλία απλώς προσέφερε την κίνηση. Ο φίλος στήνει ενυδρεία σε λογική walstad, με οργανικό compost ως υπόστρωμα και βασιζόμενος σε φυτά για χημική/βιολογική φίλτρανση, ιδίως επιφανειακά, με σκοπό τη γρήγορη παραγωγή βιομάζας. Ακριβώς όπως δουλεύει ένα σύστημα με επιφανειακή διάθεση αστικών αποβλήτων σε φυτεμένο πεδίο. Τελικά αντί για σ....ό, έχεις πολλά καλάμια (moss και φακή στην περίπτωσή του)! Αν ακολουθήσεις μια βασική λογική σχετικά με την φίλτρανση τότε πρέπει να καλύψεις 3 παραμέτρους. Μηχανική φίλτρανση (σωματίδια, σκονη, οργανικά στερεα, στερεα απορρίματα), χημική φίλτρανση (με μέσα όπως ο ενεργός άνθρακας ή άλλα στοχευμένα υλικά) και "βιολογική" φίλτρανση για την αποδόμηση οργανικών και ανόργανων ρύπων. Αν δεν έχεις λόγο να φοβάσαι για συγκεκριμένους χημικούς ρύπους που θέλουν ειδική χημική αντιμετώπιση, τότε τα φυτά αποτελούν μια πολύ καλή λύση για το χημικό φιλτράρισμα του νερού σου με το να τα δεσμεύουν απευθείας. Ενα σφουγγάρι μαζί με ενυδρειακό βαμβάκι θα κάνουν την μηχανική φίλτρανση και όλες οι υπόλοιπες επιφάνειες θα αποδομούν μεσω βακτηρίων τα βιοαποδομήσιμα. Για να βοηθήσουμε την διαδικασία βιοαποδόμησης, προσπαθούμε να προσφέρουμε μεγάλη επιφάνεια, καλές συνθήκες και συνεχή παροχή φαγητού στα αγαπητά μας βακτήρια ώστε να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους. Εξού και τα διάφορα "βιολογικά υλικά, φίλτρα" κλπ. Δεν είναι απαραίτητο να είναι όλα τα στάδια μαζί. Αλλες φορές βολεύει, άλλες όχι. Βαλε τη φαντασία σου και δοκίμασε στησίματα όπως το volcano filter του φίλτατου συνχομπίστα.
 13. Αν όλα τα φυτά έχουν θέμα, μαζί και η hygrophyla polysperma, κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει! θερμοκρασία οκ, φωτισμός υπάρχει, και μιλάμε για εύκολα φυτά. Για τις άλγες δες τον φωτισμό, θρεπτικά λογικά έχεις, οπότε κόψε λίγο σε ώρες, δυο λάμπες μόνο για κερατόφυλλο και hygrophyla μάλλον είναι πολύ, υποθέτω ότι το άλλο είναι καποια vallisneria. Δες τα βατ τους. Τα φυτά σου είναι εύκολα και γρήγορης ανάπτυξης και θα έπρεπε να κρατήσουν σε έλεγχο τις άλγες. Μετρήσεις επίσης, έστω να δεις pH, NO2, NO3, σκληρότητα. Μπορεί να έχεις απαγορευτικές παραμέτρους. Το υπόστρωμα πως λεγόταν; Επίσης φωτογραφίες θα βοηθούσαν.
 14. Πρεπει να δώσεις περισσότερες πληροφορίες. Πόσο τον έχεις, σε τι ενυδρείο, αν έχεις τις μινιμουμ συνθηκες που απαιτεί κλπ
 15. Εγώ θα σου πρότεινα να ακολουθήσεις την κοινή λογική, πρώτα μηχανική φίλτρανση και μετά βιολογική. Χημική δεν νομίζω να χρειάζεσαι εκτός και αν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος. Μηχανική φίλτρανση θα πρέπει να γίνει πριν από το siporax αλλιώς θα βουλώσει και θα μειωθεί η αποτελεσματικότητά του. Εγω θα σου πρότεινα, σφουγγάρι μικρής πυκνότητας (μεγάλα κενά - τρύπες). σφουγγάρι μεγαλύτερης πυκνότητας (μικρά κενα - τρύπες) ενυδρειακό βαμβάκι για μικροσωματίδια. Βιολογική θα πρέπει να γίνει σε ένα μέσο μεγάλης επιφάνειας αμέσως μετά από τη μηχανική, όπως το siporax. Φρόντισε να ακολουθεί κάποιο φράγμα για το siporax, να μην περνάει προς την αντλία. Εγώ βάζω ξανά βαμβάκι. Ιδανικά λοιπόν, σφουγγάρι, σφουγγάρι, βαμβάκι, siporax, βαμβάκι. Προσάρμοσε ανάλογα με το τι σωματίδια αντιμετωπίζεις. Σε βιντεάκια που πριν από το σφουγγάρι ΄βαζουν μακαρόνι , μάλλον πιο πολυ υδραυλική αξία (να σπάει τη ροή εισαγωγής και να διοχετεύει παντού προς το φίλτρο) έχει παρά ως βιολογική αποικία.
×
×
 • Create New...

Important Information

We use technologies, such as cookies, to customise content and advertising, to provide social media features and to analyse traffic to the site. We also share information about your use of our site with our trusted social media, advertising and analytics partners. See more about cookies and our Privacy Policy