Jump to content

lingistis

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Content Count

  387
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

lingistis last won the day on May 8 2018

lingistis had the most liked content!

Community Reputation

50 Excellent

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  Διάφορα με Endler, γαρίδες, snails και άλλα ψιλά...
 • Location
  Φλώρινα
 • Interests
  Μελισσοκομία

Previous Fields

 • Νομός
  Φλώρινας
 • Χώρα
  Iceland

Contact Methods

 • Website URL
  http://melissologia.forumgreek.com/

Recent Profile Visitors

1,657 profile views
 1. Στα 18 λίτρα είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσεις γαρίδες... εν καιρό δημιουργούνται πολλά προβλήματα τα οποία έχουν αναλυθεί σε παλαιότερα θέματα. Αν παρόλα αυτά το αποφασίσεις οι γαρίδες θα πρέπει να είναι "εύκολες" π.χ. red cherry, το φίλτρο αερόφιλτρο, για βυθό siporax, λίγα μικρά ξύλα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλο ενυδρείο, μια δύο anubias και ίσως moss και φυτά επιφανείας, και αν θες κάτι απλό για φωτισμό π.χ. led. Αλλαγές νερού κάπου 3 με 5 λίτρα την εβδομάδα ώριμου νερού με drip method ή πολύ αργά. Αν αρχίσεις με 10 γαρίδες και όλα πάνε καλά αυτές θα γίνου κάμποσες και θα σταθεροποιήσουν το πληθυσμό τους στο χρόνο πάνω. Αλλά επειδή είναι μικρό το ενυδρείο ο κίνδυνος της κατάρρευσης του συστήματος είναι πολύ πιθανός ανά πάσα στιγμή.
 2. Ωραίος, ότι και αν γίνει να κρατάς λεπτομερή σημειώσεις. Είμαι σίγουρος αντώνη ότι με την αφοσίωση σου θα έχεις σύντομα αποτελέσματα.
 3. Από δημοσιευμένες πληροφορίες χομπίστων σε άλλες χώρες, αν θυμάμαι καλά βγάζανε την μητέρα και γυρνούσαν το νερό στην γεννήτρα κατευθείαν σε αλμυρότητα θαλασσινού... όχι υφάλμυρο. Άλλοι δεν τάιζαν τίποτα, απλά είχαν λάμπα 24 ώρες για δημιουργία άλγη. Πάντως οι Αμάνο θα γεννάνε τακτικά και αν έχεις υπομονή και αποφασιστικότητα, είμαι σίγουρος ότι θα βρεις την μεθοδολογία που θα σε ανταμείψει.
 4. Πολύ ενδιαφέρον, σου έυχομαι καλή επιτυχία!
 5. Πριν λίγες μέρες άνθισε και μια δικιά μου... έχω πολλές anubias αλλά είχα χρόνια να δω λουλούδι! Να πω ότι το ενυδρείο είχε εποχιακή θερμοκρασία από 19C σε 25 τώρα και ότι με την άνοδο της θερμοκρασίας αύξησα σταδιακά και την σκληρότητα. Κάπου είχα διαβάσει ότι η αύξηση της σκληρότητας ωθεί το φυτό σε άνθιση.
 6. oto είναι η πιο σωστή επιλογή. Τα white cloud κλπ θα σου ταράξουν τις γαρίδες. Βασικά στα 40 λίτρα μπορείς να φτιαξεις ενα πολύ όμορφο ενυδρείο μόνο με γαρίδες... η προσθήκη και ψαριών μόνο προβλήμματα θα σου φέρει.
 7. Υπάρχουν από φύλλα τα "Indian almond leaves" ή ‘‘Catappas‘‘ καθώς και οι κώνοι σκλήθρου "Alder cones". Υπάρχουν πολλές σχετικές αναφορές στο internet π.χ. http://www.aquariacentral.com/forums/threads/indian-almond-alder-cones.269840/
 8. Συμφωνώ και εγώ πως τα ψαράκια δεν διατρέχουν κίνδυνο. Οσο για τα φύλλα, αν είναι 100% ο.κ. για χρήση και τα διαθέτει, τότε προσθέτονται σταδιακά στο ενυδρείο περίπου 2 με 3 φύλλα ανά 30 λίτρα νερό, δηλαδή λίγα κάθε ημέρα και όχι όλα μαζί. Μετά από κάθε αλλαγή νερού προσθέτει ακόμα ένα - δύο νεα φύλλο. Η ποσότητα είναι ανάλογη του μεγέθους του ενυδρείου. Τα πολλά φύλλα με την μία στο ενυδρείο μεταβάλουν απότομα τις συνθήκες του νερού και μετά τις αλλαγές νερού ξανά απότομες μεταβολές θα έχεις. Για το λόγο αυτό προσθέτουμε σταδιακά και συμπληρωματικά ανά διαστήματα. Με τα φύλλα καστανιάς όπως έγραψαν πιο πάνω δεν νομίζω να έχει την επίδραση που ψάχνει... υπάρχουν άλλα φυσικά υλικά πιο αποτελεσματικά.
 9. Ναι ως γεωπόνοι διδασκόμαστε (και εγώ γεωπόνος είμαι) και από αυτά... και ανάλογα την κατεύθηνση-ειδικότητα κάνεις και μαθήματα ακόμα ποιο εξειδικευμένα. Είναι πού μεγάλο το φάσμα του κάδου μας, η ιχθυολογία π.χ. που προφανώς θα ενδιαφέρει αρκετά μέλη του φόρουμ, είναι κομμάτι της γεωπονικής επιστήμης και έχουμε και τμήμα στην χώρα μας http://www.apae.uth.gr/
 10. Μπράβο, πολύ μου άρεσε! Το χρώμα στις γαρίδες σου είναι πολύ όμορφο, τι ταϊζεις; Να χαίρεσαι το χόμπι Κώστα!!
 11. Αυτή από το praktiker είναι μια χαρά. ΑΛΛΑ το σωστό είναι να την ξεδιαλέξουμε με προσοχή και να βγάλουμε όλα τα σκουρα κομμάτια, κρατάμε μόνο τα ‘‘άσπρα‘‘.
 12. Αν ήταν να μαντέψω θα σου έλεγα ότι επιρέασες το pH ‘‘απότομα‘‘ και πάνε οι γαρίδες. Τα σαλιγκάρια απλά αντέχουν περισσότερο. Το ξύλο με το βράσιμο θα βγάλει πιο γρήγορα ταννίνες κλπ. αλλά μεσα στο ενυδρείο θα συνεχίσει να βγάζει για πάρα πολλές μέρες. Όσο πιο αχρησιμοποίητο ήταν το ξύλο τόσο πιο πολύ πράγμα θα βγάζει, προπαντώς τις πρώτες μέρες. Οι ταννίνες κλπ ανάλογα με τη Kh που έχεις κλπ θα επιρεάσουν το pH. Οι απότομες αλλαγές στο pH μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά. Το ξύλο ως καινούργιο ήταν full σε ‘‘ουσίες‘‘... εγώ θα το έβραζα και θα το είχα μετά σε ένα κουβά με ενυδρειακό νερό για πάνω από δύο εβδομάδες με καθημερινη αλλαγή του νερού στο κουβά. Τα ξύλα από άλλα ενυδρείο ως ‘‘μεταχειρισμένα‘‘ μπορεί να μην ‘‘αφίνουν‘‘ ταννίνες κλπ αλλά είναι και αυτά επικύνδινα για γαρίδες αν στο ενυδρεό που το είχαμε, είχαμε βάλει φάρμακα για κάποια θεραπεία. Τα φυσικά υλικά για τις γαρίδες πρέπει να είναι 100% καθαρά και να μην προκαλούν απότομες αλλαγές στις συνθήκες που υπάρχουν στο νερό του ενυδρείου. Θέλουμε σταθερές συνθήκες. Τώρα μην περιμένεις ως το Σάββατο, βγάλε το ξύλο και κάνε μια κανονική αλλαγή νερού απόψε και αύριο. Το ξύλο αστω σε ένα κουβά με το νερό που θα βγάλεις από το ενυδρείο σου. Αν καταφέρουν και σωθούν κάποιες γαρίδες σου είσαι ο.κ.... θα ξαναγίνει η αποικία σου μια χαρά!! Αυτά έχει το χόμπι.
×