Jump to content

lingistis

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Content Count

  387
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by lingistis

 1. Στα 18 λίτρα είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσεις γαρίδες... εν καιρό δημιουργούνται πολλά προβλήματα τα οποία έχουν αναλυθεί σε παλαιότερα θέματα. Αν παρόλα αυτά το αποφασίσεις οι γαρίδες θα πρέπει να είναι "εύκολες" π.χ. red cherry, το φίλτρο αερόφιλτρο, για βυθό siporax, λίγα μικρά ξύλα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλο ενυδρείο, μια δύο anubias και ίσως moss και φυτά επιφανείας, και αν θες κάτι απλό για φωτισμό π.χ. led. Αλλαγές νερού κάπου 3 με 5 λίτρα την εβδομάδα ώριμου νερού με drip method ή πολύ αργά. Αν αρχίσεις με 10 γαρίδες και όλα πάνε καλά αυτές θα γίνου κάμποσες και θα σταθεροποιήσουν το πληθυσμό τους στο χρόνο πάνω. Αλλά επειδή είναι μικρό το ενυδρείο ο κίνδυνος της κατάρρευσης του συστήματος είναι πολύ πιθανός ανά πάσα στιγμή.
 2. Ωραίος, ότι και αν γίνει να κρατάς λεπτομερή σημειώσεις. Είμαι σίγουρος αντώνη ότι με την αφοσίωση σου θα έχεις σύντομα αποτελέσματα.
 3. Από δημοσιευμένες πληροφορίες χομπίστων σε άλλες χώρες, αν θυμάμαι καλά βγάζανε την μητέρα και γυρνούσαν το νερό στην γεννήτρα κατευθείαν σε αλμυρότητα θαλασσινού... όχι υφάλμυρο. Άλλοι δεν τάιζαν τίποτα, απλά είχαν λάμπα 24 ώρες για δημιουργία άλγη. Πάντως οι Αμάνο θα γεννάνε τακτικά και αν έχεις υπομονή και αποφασιστικότητα, είμαι σίγουρος ότι θα βρεις την μεθοδολογία που θα σε ανταμείψει.
 4. Πολύ ενδιαφέρον, σου έυχομαι καλή επιτυχία!
 5. Πριν λίγες μέρες άνθισε και μια δικιά μου... έχω πολλές anubias αλλά είχα χρόνια να δω λουλούδι! Να πω ότι το ενυδρείο είχε εποχιακή θερμοκρασία από 19C σε 25 τώρα και ότι με την άνοδο της θερμοκρασίας αύξησα σταδιακά και την σκληρότητα. Κάπου είχα διαβάσει ότι η αύξηση της σκληρότητας ωθεί το φυτό σε άνθιση.
 6. oto είναι η πιο σωστή επιλογή. Τα white cloud κλπ θα σου ταράξουν τις γαρίδες. Βασικά στα 40 λίτρα μπορείς να φτιαξεις ενα πολύ όμορφο ενυδρείο μόνο με γαρίδες... η προσθήκη και ψαριών μόνο προβλήμματα θα σου φέρει.
 7. Υπάρχουν από φύλλα τα "Indian almond leaves" ή ‘‘Catappas‘‘ καθώς και οι κώνοι σκλήθρου "Alder cones". Υπάρχουν πολλές σχετικές αναφορές στο internet π.χ. http://www.aquariacentral.com/forums/threads/indian-almond-alder-cones.269840/
 8. Συμφωνώ και εγώ πως τα ψαράκια δεν διατρέχουν κίνδυνο. Οσο για τα φύλλα, αν είναι 100% ο.κ. για χρήση και τα διαθέτει, τότε προσθέτονται σταδιακά στο ενυδρείο περίπου 2 με 3 φύλλα ανά 30 λίτρα νερό, δηλαδή λίγα κάθε ημέρα και όχι όλα μαζί. Μετά από κάθε αλλαγή νερού προσθέτει ακόμα ένα - δύο νεα φύλλο. Η ποσότητα είναι ανάλογη του μεγέθους του ενυδρείου. Τα πολλά φύλλα με την μία στο ενυδρείο μεταβάλουν απότομα τις συνθήκες του νερού και μετά τις αλλαγές νερού ξανά απότομες μεταβολές θα έχεις. Για το λόγο αυτό προσθέτουμε σταδιακά και συμπληρωματικά ανά διαστήματα. Με τα φύλλα καστανιάς όπως έγραψαν πιο πάνω δεν νομίζω να έχει την επίδραση που ψάχνει... υπάρχουν άλλα φυσικά υλικά πιο αποτελεσματικά.
 9. Ναι ως γεωπόνοι διδασκόμαστε (και εγώ γεωπόνος είμαι) και από αυτά... και ανάλογα την κατεύθηνση-ειδικότητα κάνεις και μαθήματα ακόμα ποιο εξειδικευμένα. Είναι πού μεγάλο το φάσμα του κάδου μας, η ιχθυολογία π.χ. που προφανώς θα ενδιαφέρει αρκετά μέλη του φόρουμ, είναι κομμάτι της γεωπονικής επιστήμης και έχουμε και τμήμα στην χώρα μας http://www.apae.uth.gr/
 10. Μπράβο, πολύ μου άρεσε! Το χρώμα στις γαρίδες σου είναι πολύ όμορφο, τι ταϊζεις; Να χαίρεσαι το χόμπι Κώστα!!
 11. Αυτή από το praktiker είναι μια χαρά. ΑΛΛΑ το σωστό είναι να την ξεδιαλέξουμε με προσοχή και να βγάλουμε όλα τα σκουρα κομμάτια, κρατάμε μόνο τα ‘‘άσπρα‘‘.
 12. Αν ήταν να μαντέψω θα σου έλεγα ότι επιρέασες το pH ‘‘απότομα‘‘ και πάνε οι γαρίδες. Τα σαλιγκάρια απλά αντέχουν περισσότερο. Το ξύλο με το βράσιμο θα βγάλει πιο γρήγορα ταννίνες κλπ. αλλά μεσα στο ενυδρείο θα συνεχίσει να βγάζει για πάρα πολλές μέρες. Όσο πιο αχρησιμοποίητο ήταν το ξύλο τόσο πιο πολύ πράγμα θα βγάζει, προπαντώς τις πρώτες μέρες. Οι ταννίνες κλπ ανάλογα με τη Kh που έχεις κλπ θα επιρεάσουν το pH. Οι απότομες αλλαγές στο pH μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά. Το ξύλο ως καινούργιο ήταν full σε ‘‘ουσίες‘‘... εγώ θα το έβραζα και θα το είχα μετά σε ένα κουβά με ενυδρειακό νερό για πάνω από δύο εβδομάδες με καθημερινη αλλαγή του νερού στο κουβά. Τα ξύλα από άλλα ενυδρείο ως ‘‘μεταχειρισμένα‘‘ μπορεί να μην ‘‘αφίνουν‘‘ ταννίνες κλπ αλλά είναι και αυτά επικύνδινα για γαρίδες αν στο ενυδρεό που το είχαμε, είχαμε βάλει φάρμακα για κάποια θεραπεία. Τα φυσικά υλικά για τις γαρίδες πρέπει να είναι 100% καθαρά και να μην προκαλούν απότομες αλλαγές στις συνθήκες που υπάρχουν στο νερό του ενυδρείου. Θέλουμε σταθερές συνθήκες. Τώρα μην περιμένεις ως το Σάββατο, βγάλε το ξύλο και κάνε μια κανονική αλλαγή νερού απόψε και αύριο. Το ξύλο αστω σε ένα κουβά με το νερό που θα βγάλεις από το ενυδρείο σου. Αν καταφέρουν και σωθούν κάποιες γαρίδες σου είσαι ο.κ.... θα ξαναγίνει η αποικία σου μια χαρά!! Αυτά έχει το χόμπι.
 13. Η ρίζα ήταν "μεταχειρισμένη"; Όσο για την κανέλα, οι περισσότερες που κυκλοφορούν στην αγορά ΔΕΝ είναι κανέλα. Είναι άλλο φυτό που μοιάζει με την κανέλα, πιο φτηνό, αλλά επικίνδυνο για τις γαρίδες. Η γνήσια κανέλα κάνει καλό στις γαρίδες και δεν τι βράζουμε πριν τι χρήση της.
 14. Μπράβο!! Αν κανονιστεί κάποια φορά κάτι για Κοζάνη ίσως βολέψει να κατέβω.
 15. Το πιο πιθανό να το έφαγαν τα ψάρια.
 16. Πολύ όμορφα ψαράκια!!
 17. Υπάρχουν πολλές ενυδρειακές πηγές, αναφέρθηκε μία και παραπάνω, ότι το Matrix είναι ελαφρόπετρα. Η μικρή ελαφρόπετρα που πουλάνε σε τσουβάλια των π.χ. 10 λίτρων στα διάφορα μαγαζιά στο τμήμα με "είδη κήπου" αν διαλεχτεί και πλυθεί μας δίνει ένα υψηλής ποιότητας υλικό κατάλληλο για βιολογική φίλτρανση. Το υλικό αυτό είναι ανώτερο κατά την γνώμη τη δική μου, αλλά και πολλών που ασχολήθηκαν και έκαναν διάφορες συγκριτικές μετρήσεις από την πλειοψηφία των υλιών που κυκλοφορεί στην αγορά, μεταξύ αυτών και το Substrat Pro. Όπου δηλαδή κάνουμε χρήση Substrat Pro μπορούμε να βάλουμε αντί αυτού τον ίδιο όγκο ελαφρόπετρα με καλύτερο αποτέλεσμα. Το ότι η ελαφρόπετρα χρησιμοποιείτε ευρέως και περισσότερο σε μεγάλα φίλτρα είναι και θέμα τιμής. Αν έχεις μικρό φίλτρο συνήθως αγοράζεις μία συσκευασία Substrat Pro και είσαι έτοιμος. Αν έχεις όμως μεγάλο φίλτρο πας σε ελαφρόπετρα γιατί η διαφορά στο κόστος είναι τεράστια και το αποτέλεσμα πολύ ανώτερο. Εγώ, όπως και πολλοί άλλοι συνχομπίστες, αγοράζουμε ελαφρόπετρα, την «επεξεργαζόμαστε» και με ελάχιστο κόστος έχουμε υλικό για όλα μας τα φίλτρα... μικρά και μεγάλα. Οπότε εγώ ψηφίζω ελαφρόπετρα. Υ.Γ. υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες στο internet που τεκμηριώνουν την ανωτερότητα της ελαφρόπετρας.
 18. Διακοπή ρεύματος... μπαμ και κάτω με το "γάντι" και δεν το πέρνεις και χαμπάρι άμα λοίπεις.
 19. Αν δεν τον εμπιστεύεσαι... δεν μπαίνεις στην διαδικασία να αγοράσεις... ή να πουλήσεις. Άτομα από διαφορετικές περιοχές δύσκολα να γνωρίζονται... ότι γράφουμε στο φόρουμ δίνει μια "εικόνα" για μας. Δεν γνωρίζω περίπτωση συνχομπίστα να πούλησε ζωντανά μέσα από αγγελία σε φόρουμ και να ήτανε "απατεώνας", δηλαδή να μην έστειλε τα ζωντανά ... αν υπήρχε τέτοια περίπτωση πρέπει να γραφτεί δημόσια να έχουμε το νου μας, γιατί κάτι περισσότερο δεν μπορεί να γίνει αφού καμία ευθύνη για τις δικές μας συναλλαγές δεν φέρει το φόρουμ (και πολύ σωστά κατά την γνώμη μου). Οπότε για μένα το πιο σημαντικό είναι η άριστη και επακριβή επικοινωνία μεταξύ των μελών για τον τρόπο της συναλλαγής με κάθε λεπτομέρεια. Για ότι στραβό συμβεί την ευθύνη την έχουν και οι δύο... π.χ λανθασμένη συσκευασία, λάθος τρόπος αποστολής, νεκρά ζωντανά κλπ Και ο αποστολέας μπορεί να πέσει σε «περίπτωση» παραλήπτη... π.χ. να τα λάβει όλα καλά και να πει ότι δεν παρέλαβε ή ότι ήταν όλα νεκρά κλπ. και να έχουνε ιστορίες και να "χάσει" τα χρήματα της αξίας των ζωντανών αλλά και το ποσό που έδωσε για την αποστολή. Από την εμπειρία μου ο πιο σωστός τρόπος αποστολής ψαριών από πόλη σε πόλη είναι με ΚΤΕΛ όταν υπάρχει απευθείας γραμμή ή courier. Βασικά νομίζω ότι η courier είναι ανώτερη γιατί σου παρέχει πολλές δυνατότητες όπως απόδειξή αποστολής και παραλαβής, αντικαταβολή ποσού, χρέωση παραλήπτη κλπ. Τα οικονομικά με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό πριν την αποστολή θεωρώ το πιο σωστό. Η αντικαταβολή έχει ένα επιπλέον κόστος που πρέπει να το χρεώνετε συν της αρχικής τιμής συμφωνίας ο παραλήπτης. Αλλά όπως έγραψα στην αρχή, χομπίστες είμαστε και δεν πρέπει να το βλέπουμε από την αρχή με καχυποψία... αν κάποιος από τους δύο έχει περισσότερη εμπειρία κατευθύνει τον άλλον για πως θα γίνει πιο σωστή η αποστολή... και αν στην τελικά κάτι πάει λάθος, γιατί συμβαίνουν και αυτά, λέμε ότι δοκιμάσαμε και δεν πέτυχε... συμβιβαζόμαστε με το γεγονός και δεν το κάνουμε μεγάλο θέμα. Αν δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τα παραπάνω τότε δεν υπάρχει λόγος να ψάχνουμε τις αγγελίες... "πάμε" σε ένα κατάστημα και κάνουμε τις αγορές μας.
×