Jump to content

elatos

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Δημοσιευσεις

  155
 • Εγγραφή

 • Τελευταια επισκεψη

 • Days Won

  2

elatos last won the day on June 27

elatos had the most liked content!

Community Reputation

139 Excellent

3 Ακόλουθοι

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  RIO 300, ένα 60lt, ένα 50lt, αρκετά ~20lt

Previous Fields

 • Νομός
  Αττικής
 • Χώρα
  Hellas

Πρόσφατοι επισκέπτες

547 εμφανίσεις προφίλ
 1. elatos

  "Έξυπνο" πολύπριζο

  Μια χαρά μου δουλεύει. Δεν έχω παράπονο!
 2. elatos

  Συνάντηση 13-10-18 AQUAZONE

  Δεν ντρέπομαι και το δείχνω!!
 3. elatos

  Κατασκευή φωτιστικού LED για έλεγχο με Arduino

  Δε χρειάζεται να ανησυχείς, ούτως ή άλλως δεν θα οδηγήσεις τα LED ποτέ σχεδόν στο 100%. Στο ενυδρείο που τρέχει ήδη το σύστημα, τα λευκά οδηγούνται στο 30-40% της μέγιστης ισχύος τους και το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν η παραγόμενη θερμότητα του τροφοδοτικού. Μόλις έφτανε σε προκαθορισμένα όρια από τον κατασκευαστή σταματούσε τη λειτουργία του μέχρι να κατέβει σε φυσιολογικές τιμές. Αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα με ανεμιστήρες, μόλις μπήκε σε κουτί υπολογιστή. Σχετικά με το τροφοδοτικό τώρα. Ένας φίλος ηλεκτρονικός με πληροφόρησε πως έχει μερικές δεκάδες τροφοδοτικά, αυτού του τύπου και της συγκεκριμένης εταιρείας (παλιότερα είχε κατάστημα ηλεκτρονικών εξαρτημάτων). Θα μάθω τι έχει, γιατί μπορεί να βοηθήσει αυτή η πληροφορία κι άλλους μέσα στο forum. Αν μου πεις τη μέγιστη ισχύ, τα Volt και τα Amber που χρειάζονται τα φωτιστικά σου για να τρέξουν, μπορεί και να μη χρειαστεί να παραγγείλεις από το εξωτερικό. Αν τον Αύγουστο μείνεις στην Αθήνα, μπορεί και να βρεθούμε. Εξάλλου έχουμε συνάντηση στις 11 Αυγούστου!!
 4. elatos

  Κατασκευή φωτιστικού LED για έλεγχο με Arduino

  Γιατί είχα μεγαλύτερες απαιτήσεις που δεν καλυπτόταν μόνο με τα 100άρια. Έτσι έσπασα στα δύο την τροφοδοσία με τα Λευκά στο LRS-100 και τα χρωματιστά στο LRS-200.
 5. elatos

  Κατασκευή φωτιστικού LED για έλεγχο με Arduino

  Μιλάω για την σειρά LRS-200 που δεν βγαίνει εκτός Βόρειας Αμερικής. Όλα ήρθαν μέσα στις βαλίτσες του αδελφού μου. Αλλά πλήρωσα τελωνείο από ΗΠΑ σε Καναδά 36€ περίπου για κάθε δέμα. Δε νομίζω να υπάρχει θέμα όμως, είναι τόσο μικρό το πακέτο με τα LED που πρέπει να είναι υποψιασμένοι οι δικοί μας τελωνειακοί για το κόστος του πακέτου. Πλήρωσε για ταχύτερη αποστολή, βάλε και ασφάλεια δέματος (σχετικά μικρό κόστος) και δεν χρειάζεται να ανησυχείς.
 6. elatos

  Κατασκευή φωτιστικού LED για έλεγχο με Arduino

  Κι εγώ χθες το μεσημέρι παρέλαβα όλο το υπόλοιπο υλικό. Μεγαλύτερα τροφοδοτικά, Λευκά 10W LED και τα 32 LED από τον STEVE. Φωτογραφίες σε άρθρο που θα ανοίξω τον επόμενο μήνα που θα έχω και χρόνο να αφιερώσω! Πάμε λοιπόν
 7. elatos

  Κατασκευή φωτιστικού LED για έλεγχο με Arduino

  Θα δώσω τη δική μου προσέγγιση στο γιατί, μιας και με τον @Aquadominus η επικοινωνία μας ξεκίνησε από αυτό το άρθρο. Στο πρώτο post αναφέρει το σκεπτικό και ζητάει βοήθεια σε σχέση με power LED και το Robotank. Για ένα φωτιστικό DIY με power LED δεν είναι απαραίτητο το Robotank. Μπορείς να το κατασκευάσεις και με λιγότερη τεχνολογία… Όμως, αυτό που θα χάσεις είναι η "μαγεία" που σε παρέχει η υποδομή του συγκεκριμένου συστήματος. 16 κανάλια, ελεγχόμενα για το πότε θα κάνουν τι το καθένα, 4 ημερήσιες ζώνες με ρύθμιση της έντασης κάθε καναλιού και του χρόνου μετάβασης στην επόμενη. και για εφέ αληθοφάνειας (συνδυαστικά με τα φίλτρα και τους κυκλοφορητές) δημιουργούμαι καταιγίδες. Τα παραπάνω, λίγο-πολύ παρέχονται και από φωτιστικά παραγωγής, αλλά πιο πολύ για το θαλασσινό. Οι περισσότεροι κατασκευαστές δίνουν τα ενυδρεία τους με LED, αλλά στην καλύτερη περίπτωση μπορείς να έχεις φυτά μέτριων απαιτήσεων και αυτό πάλι υπό συνθήκες. Στην περίπτωσή μας όμως η σχεδίαση του φωτιστικού ξεπερνάει τις δυνατότητες αυτών των διαμορφώσεων. Με γνώμονα τα παραπάνω, τα παραγόμενα Lumen και η πλήρης κάλυψη των φυτών σε ενέργεια για να αναπτυχθούν, είναι το ελάχιστο κριτήριο της κατασκευής. Σίγουρα με καμία λάμπα ή συνδυασμό τους δεν μπορούμε να έχουμε τα παραπάνω αποτελέσματα (αν έχω λάθος, διορθώστε με). Με τα παραπάνω ελπίζω να κάλυψα τις απορίες σας για το γιατί, αν και το Robotank δεν είναι μόνο αυτό και ο Rob που το ανέπτυξε και συνεχίζει να το εξελίσσει το έχει εξοπλίσει με πάρα πολλά καλούδια, αλλά αυτά θα μας βγάλουν από το θέμα μας. Όταν με το καλό ξεκινήσω το δικό μου Repair και Update στο ενυδρείο, θα το πάω βήμα-βήμα για να δούμε τις δυνατότητες του συστήματος.
 8. elatos

  Κατασκευή φωτιστικού LED για έλεγχο με Arduino

  Ένσταση!! 48 Volt, γιατί; για ένα μεγάλο τροφοδοτικό, περισσότερη παραγόμενη θερμότητα, και 36$ το κομμάτι. https://www.digikey.ca/products/en/power-supplies-external-internal-off-board/ac-dc-converters/133?k=meanwell+lrs&k=&pkeyword=meanwell+lrs&pv1120=164&FV=ffe00085%2C17d4001b&quantity=0&ColumnSort=0&page=1&pageSize=25 Ενώ αν χωρίσεις τα λευκά (κάθε κανάλι) σε δύο σειρές των 8 και τα συνδέσεις παράλληλα, έπεσες στα 24 Volt. Λίγο μικρότερο και, σχεδόν μισή τιμή από το προηγούμενο, 20,66$. Που παίρνεις δύο σε σχέση με το 48 Volt,για την περίπτωση που θέλεις να εξασφαλίσεις την οποιαδήποτε αστοχία υλικού. https://www.digikey.ca/product-detail/en/mean-well-usa-inc/LRS-150-24/1866-3321-ND/7705015 Και η επιλογή μου για τα 10Watt Λευκά είναι: https://gr.mouser.com/ProductDetail/MEAN-WELL/LRS-100-24?qs=%2fha2pyFaduiJJK4%2fUdmLuvVf4%2fhak%2fhaD4l7yRVDJLmYLIQQUwHYOA%3d%3d Αν και είναι 24 Volt και η διάταξη μου απαιτεί 27,6 Volt, αυτό το μικρό πραγματάκι μού τα εξασφαλίζει. Με την περιστροφή του κάτω δεξιού πλαστικού ρυθμιστή φτάνει να αποδίδει 28,8 Volt (με λιγότερα Amber αλλά και πάλι είναι μέσα στις απαιτήσεις μου). Πως σου φαίνεται σαν μέγεθος; Με 15,91 € έκαστο, κατευθείαν στην πόρτα του σπιτιού σου. Σημείωση: τα μεγαλύτερα τροφοδοτικά δεν μπορούν να σταλούν εκτός ΗΠΑ. Delivery Restrictions: Due to government regulations, Mouser is unable to sell this product in your country.
 9. elatos

  Κατασκευή φωτιστικού LED για έλεγχο με Arduino

  Σωστός! Ακριβώς!
 10. elatos

  Κατασκευή φωτιστικού LED για έλεγχο με Arduino

  Τροφοδοτικό και LDD μόνο meanwell, έχουν καεί άνευ λόγου κάτι Κινέζικα (κι όχι απαραίτητα φθηνά) που εισάγουν τα καταστήματα και φοβήθηκε το μάτι μου. Οι drivers που θα βάλεις εξαρτώνται από τη συνδεσμολογία. Σε σειρά παραμένουν ίδια τα mA, και παράλληλα προστίθενται. Αντίστροφα υπολογίζεις τα Volt. Στο παραπάνω παράδειγμα θα χρειαστείς 2 LDD, 700 και 1.000 mA με τροφοδοτικό που θα έχει το λιγότερο 30 volt έξοδο (το κανάλι με τα περισσότερα Volt προσδιορίζει την ελάχιστη έξοδό του τροφοδοτικού) και 1.700 mA.
 11. elatos

  Κατασκευή φωτιστικού LED για έλεγχο με Arduino

  Θα παραθέσω τη δική μου προσέγγιση από το 3ο post: Το ένα αστέρι αποτελείται από τα παρακάτω: Deep Red (2,00V/0,35A) 660-670nm Royal Blue (2,75V/0,35A) 445-450nm Cool White (2,5V/0,70A) 6,500K και το άλλο από: Hyper Violet (3,6V/0,70A) 415-425nm Lime (2,7V/0,70A) 567nm Orange (2,8V/0,70A) 587nm Με έντονη γραμματοσειρά προσδιορίζω τα LED που θα αναπτύξουν τα φυτά. Τα υπόλοιπα είναι για τη χρωματική ρύθμιση του φωτός που θα έχω την εκάστοτε στιγμή. Ανάμεσα όπως βλέπεις μπαίνουν 8 ισχυρότερα Λευκά και 4 3W 4.000K Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζω τη ρύθμιση του Λευκού (λέγε με και Kelvin) που μου αρέσει να έχω στο μεσουράνημα και παράλληλα, να παρέχω την απαραίτητη ενέργεια για να αναπτυχθούν τα φυτά. Μπορεί να φανεί υπερβολική η ποσότητα, αλλά δε σημαίνει πως θα τα οδηγώ kai στο 100%, ιδιαίτερα τα Λευκά!
 12. elatos

  Κατασκευή φωτιστικού LED για έλεγχο με Arduino

  Ξεκινάω από το τέλος προς την αρχή. Στο Cool White έχουμε σχεδόν όλο το φάσμα και σαφώς και κάτι από το τμήμα που αντιστοιχεί στο Royal blue. Πόσο και σε τι ένταση, έχει να κάνει με το υλικό (το LED). Τα φυτά φωτοσυνθέτουν ―γενικά μιλώντας― στο μπλε και κόκκινο φάσμα της ακτινοβολίας και ανακλούν στο περιβάλλον το πράσινο φάσμα. Στα συστήματα υδροπονίας οι λάμπες είναι σχεδιασμένες να αποδίδουν σε αυτά τα συγκεκριμένα τμήματα του φάσματος. Όμως εμείς δεν θέλουμε το φυτεμένο ενυδρείο για να βγάλουμε κάποια παραγωγή, αλλά για να δημιουργήσουμε ένα όμορφο περιβάλλον, αρχικά για εμάς και ελπίζουμε και για τους υπόλοιπους ζωντανούς οργανισμούς μέσα σε αυτό. Και αυτό θα μας πάει σε κάτι που το θεωρούμε φυσιολογικό και είναι το φως της ημέρας ή, ως ορολογία το Daylight D65 (6.500°Κ). [Παρένθεση: Τα Cool White είναι συνήθως στους 5.000°Κ] Με αυτά τα δεδομένα και γνωρίζοντας τις δυνατότητες του controller θα εξασφάλιζα την ιδανική κάλυψη ―σε ποσοστό πάνω από 50%― στα μήκη κύματος (κόκκινο-μπλε) που βοηθούν στη φωτοσύνθεση, και το υπόλοιπο από τα λευκά (όλα τα λευκά) που σωστά αναφέρεις και τα οποία θέλουμε να είναι σε ποσότητα, για να ισορροπούν τα φως στις δικές μας επιθυμίες. Και ερχόμαστε στο moonlight! Για εμένα αποτελεί ξεχωριστό θέμα προς ανάπτυξη και συζήτηση. Και θα ρωτήσω, από που προκύπτει το σεληνόφως να αποδίδεται ορθά με τα Royal blue; Είναι εντυπωσιακό (λέμε τώρα) το ενυδρείο με αυτόν τον απόκοσμο χαμηλό ή έντονο φωτισμό, αλλά ανταποκρίνεται και κατα πόσο στην πραγματικότητα; Αν δούμε την ποιο έντονη φάση της στην Πανσέληνο, από την ανατολή της ξεκινάει με κόκκινες-πορτοκαλί αποχρώσεις, κιτρινίζει και όσο μεσουρανεί αυξάνει σε λαμπρότητα. Σίγουρα δεν ισχύει όμως αυτό που βλέπουμε στις παρακάτω πειραγμένες εικόνες: Ιδανικά για μένα, το moonlight αποδίδεται με την λαμπρότητα της εικόνας: Συνοψίζοντας θα έβαζα και Royal blue για να βοηθήσω τα φυτά, αλλά θα πρόσθετα αρκετά παραπάνω λευκά, ζεστά και κρύα, γιατί έτσι μπορώ να ρυθμίσω το τελικό αποτέλεσμα σε κάτι που θα ευχαριστεί κι εμένα εκτός από τα φυτά.
 13. elatos

  Κατασκευή φωτιστικού LED για έλεγχο με Arduino

  Μεγάλη βελτίωση, και ναι, το LIME είναι καλύτερη επιλογή. Βλέπω πως αποφεύγεις τα Royal Blue, αλλά κάποιο λόγο θα έχεις. Επίσης να υποθέσω πως μας δείχνεις μία ομάδα LED και λογικά θα βάλεις κι άλλη/ες. Έχω δίκιο;
 14. elatos

  Κατασκευή φωτιστικού LED για έλεγχο με Arduino

  Το είχα δει, εξαιρετικό και με καλή βιβλιοθήκη άρθρων εκτός των άλλων. Στις τιμές του είναι λίγο πιο τσιμπημένοι, αλλιώς δίνει λύσεις με τα πολλαπλά του LED Έτσι όμως έχεις ξεφύγει στην ισορροπία του Λευκού που πηγαίνει προς το Ροζ (πάνω αριστερό τετραγωνάκι στο γράφημα). Και αυτό θα πάρεις σαν βασική απόχρωση στο χρώμα του ενυδρείου σου, σαν να φωτίζεις μόνο με λάμπες Gro-Lux. Για να καταλάβεις τι εννοώ, φαντάσου πως φωτίζεις με μονοφασματική ακτινοβολία (κόκκινο) το ενυδρείο και δεν υπάρχει άλλη πηγή φωτός. Τα πιο φωτεινά σου σημεία μέσα στο ενυδρείο θα είναι κατακόκκινα μέχρι να φτάσεις στα σκοτεινά σου σε μαύρα. Όσο προσθέτεις στην ακτινοβολία σου "Λευκό φάσμα" τόσο θα έρχεται σε φυσιολογική -για τα μάτια μας τουλάχιστον- απόχρωση το νερό του ενυδρείου και μαζί ό,τι υπάρχει μέσα. Τελικά, χρειάζεσαι περισσότερα Λευκά…
 15. elatos

  Κατασκευή φωτιστικού LED για έλεγχο με Arduino

  Και για τις δύο ερωτήσεις, όχι απαραίτητα, προσπάθησε να δεις αρχικά με ποια διαμόρφωση (πόσα λευκά LED) πετυχαίνεις το 100% στο Spectra. Αφαίρεσε και έλεγξε, βήμα-βήμα, κι ο λόγος είναι πως με την υφιστάμενη σχεδίαση το αποτέλεσμα το παίρνεις υπό πλήρη ηλεκτρικό φορτίο. Αν μπορείς να μειώσεις κατά 30% τα λευκά και συνεχίζεις να έχεις σκορ 100% τότε είσαι πολύ καλά. Από την άλλη στην περίπτωση που είσαι οριακά, τότε θα χρειαστείς λευκά. Πειραματίσου με τη σχεδίαση, σε σφιχτοδεμένες ομάδες, τόσο ώστε να μπορείς να εργαστείς με το κάθε κομμάτι (βίδωμα και κόλληση καλωδίων). Τα τριπλά μας βολεύουν να κερδίσουμε χώρο με αντίτιμο το λίγο υψηλότερο κόστος. Στο φωτιστικό που έδειξα παραπάνω δεν έχουμε χρησιμοποιήσει 3πλα. Από την άλλη τα 10w δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά, απλώς τα Vero που χρησιμοποιώ είναι δυσεύρετα και με κόστος ~4 και 5 $ το κομμάτι. Για να τα στείλουν οι Αμερικάνοι από τη Digi-Key σε διεύθυνσή μου στον Καναδά, έπρεπε να απαντήσω σε ερωτηματολόγιο και να δηλώσω πως δεν θα εξαχθούν από την Βόρεια Αμερική. (Ήθελαν να μάθουν κι άλλα, όπως το χρώμα από το εσώρουχό μου κι αν έχει σχέδια, αλλά δεν απάντησα ). Βέβαια, μπορείς να βρεις και από άλλους προμηθευτές και εταιρείες κατασκευής 10w αλλά με υψηλό CRI , πάνω από 90 και 97 στα 1.000 lumen/LED, λίγο δύσκολο (CRI >90 στα Cool white και >97 στα Warm white). Υ.Γ. Θα μπορέσεις να έρθεις στην αυριανή συνάντηση; μιας που θα πάω, μπορούμε να μιλήσουμε εκτενέστερα
×

Important Information

Πολιτική απορρήτου και Όροι χρήσης