Jump to content

elatos

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Δημοσιευσεις

  161
 • Εγγραφή

 • Τελευταια επισκεψη

 • Days Won

  3

elatos last won the day on November 21 2018

elatos had the most liked content!

Community Reputation

161 Excellent

3 Ακόλουθοι

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  RIO 300, ένα 60lt, ένα 50lt, αρκετά ~20lt

Previous Fields

 • Νομός
  Αττικής
 • Χώρα
  Hellas

Πρόσφατοι επισκέπτες

613 εμφανίσεις προφίλ
 1. elatos

  Φιλοξενία ψαριών λόγω αλλαγής hardscape

  Έχω ελεύθερα λίτρα σε ενυδρείο με killifish και μπορώ να σε φιλοξενήσω για 2 μήνες. Αν δεν βρεις κάτι άλλο, στείλε μήνυμα!
 2. elatos

  Revogi smart power strip

  Άμα θέλεις μπορώ να το ανταλλάξω με το δικό μου ασύρματο, δεν ήξερα ό,τι κυκλοφορούσε με LAN πρωτόκολλο επικοινωνίας. Ενδιαφέρεσαι;
 3. elatos

  Αυτοματοποίηση και έλεγχος παραμέτρων ενυδρείου

  36°C δείχνει και δεν βλέπω να με απασχολεί ιδιαίτερα αυτή η παράμετρος, μιας που ο φωτισμός που έχω για μεσουράνημα είναι κάτι λιγότερο από το να χαρακτηριστεί υπερβολικός!!
 4. elatos

  Αυτοματοποίηση και έλεγχος παραμέτρων ενυδρείου

  Και ήρθαμε στο σήμερα. Το ενυδρείο είναι ένα Juvel RIO 300, έβγαλα το φωτιστικό του και για αρχή τοποθέτησα τα νέα φωτιστικά πάνω στις τραβέρσες του. Επόμενο εγχείρημα: Κατασκευή λειτουργικού* καλύμματος ενυδρείου. Ανοξείδωτο πλαίσιο, ή ξυλοκατασκευή; *παίρνω τα μέτρα του (τα χιλιοστά του ήθελα να γράψω), αναλύω τις επιφάνειες που θα είναι σταθερές και τις ανοιγόμενες, που θα αφήσω τρύπες, ποιες και για ποιο σκοπό κ.λπ. …συνεχίζεται
 5. elatos

  Αυτοματοποίηση και έλεγχος παραμέτρων ενυδρείου

  Σειρά είχε η καλωδίωση. Ξεκίνησα με λεπτά πολύκλωνα και πρόσθετα ένα-ένα τα κανάλια. Τα κανάλια στα οποία κατέληξα ήταν 9. 3.000Κ, 4.000Κ, 5.000Κ και 6.500Κ Λευκά Royal Blue, Deep Red, Hyper Violet, Lime και Orange. Και ιδού το σπαγκέτι με τα καλώδια. Απογοήτευση! Αποκόλληση και χρήση μονόκλωνου καλωδίου από κάτι περισσευούμενα μέτρα καλωδίου Ethernet Cat.7 (λίγο παχύτερο από το διαδεδομένο Cat.5) Συνεχής έλεγχος Και το αποτέλεσμα! Αρκετά καλύτερο, εμφανίσιμο και λειτουργικό. Το προφίλ της ψύκτρας βοήθησε αρκετά για το συμμάζεμα των καλωδίων σε συνδυασμό με ένα πλαστικό που το είχα πάρει για τις καλλιέργειες των Grindal. Και η πρώτη τους δοκιμή στο ενυδρείο του εργαστηρίου. Όλα καλά, αλλά το συμμάζεμα δεν είχε ολοκληρωθεί. Controller, LDD Arrays, τροφοδοτικά κ.λπ. χρειάζονταν ασφαλή στέγαση Άδειασα ένα παλιό υπολογιστή, τοποθέτησα plexiglass και πάνω του προσαρμόστηκε ο controller Τα LDD Arrays και στο τέλος τα τροφοδοτικά Λεπτομέρεια καλωδίωσης φωτιστικών Τα φωτιστικά υπό έλεγχο καλής λειτουργίας. Διορθώθηκαν προβλήματα δυσλειτουργίας όπως και λάθη στην καλωδίωση και όλη η κατασκευή μεταφέρθηκε στο κύριο ενυδρείο.
 6. Πόσο ευκολότερη γίνεται η καθημερινότητά μας και η ενασχόληση με το hobby όταν προσθέτουμε μερικούς αυτοματισμούς!! Υποθέτω πως συμφωνούμε όλοι με τη χρήση χρονοδιακοπτών για το άναμμα και σβήσιμο των φώτων και θαρρώ πως αρκετοί έχουν και μία αυτόματη ταΐστρα. Τι γίνεται αν θέλουμε περισσότερους αυτοματισμούς και, συγκεκριμένα, πολλούς αυτοματισμούς. Σε σημείο να θέλεις εγχειρίδιο χρήσης για να τους χρησιμοποιήσεις; Εκεί θα πάμε με το project που επιχειρώ, το οποίο είναι σε εξέλιξη και έχω μπροστά μου μέλλον μέχρι να το πάω εκεί που έχω φανταστεί. Η ιδέα να αυτοματοποιήσω τις περισσότερες εργασίες και ελέγχους στο ενυδρείο ήταν αρχέγονη! Η τεχνολογία όμως και οι μικροϋπολογιστές (λέγε με arduino) συμβάλουν στην πραγμάτωση πολλών επιθυμιών. Ας γίνω συγκεκριμένος: α) Επιθυμούσα να έχω επίπεδα φωτισμού ανάλογα (!!) του φυσικού ή κάτι κοντά. Ανατολή, σταδιακή αύξηση του φωτός, μεσουράνημα κ.λπ. Διαχείριση του χρώματός του στην κάθε φάση (μήκος κύματος και ένταση), όπως και τις φάσεις της Σελήνης. β) Λίπανση σε τακτική βάση γ) Αυτόματη Αλλαγή νερού και Αναπλήρωση όποτε είναι απαραίτητο δ) Τάισμα και πολλούς ακόμη ελέγχους σε θερμαντήρες ή ψυκτικό, pH και διοξείδιο του άνθρακα κ.λπ. Κι για όλα τα παραπάνω να μπορώ να τα παρακολουθώ απ' όπου κι αν είμαι. Η αναζήτησή μου για την κεντρική μονάδα που θα συνδέει περιφερειακές συσκευές και όργανα ακούει στο όνομα Robo-Tank. Πρώτο έργο προς υλοποίηση ήταν ο φωτισμός και αυτό μεταφράζεται ως LED. Ποια LED, πόσα κανάλια, ποσότητα, ποιότητα και που θα στεγαστούν; Εδώ βοήθησε ο μεγάλος γιος που είχε ξεκινήσει νωρίτερα με το αντίστοιχα στήσιμο και λόγω εμπειρίας τα υλικά βρέθηκαν γρήγορα σε πολύ καλές τιμές. LED από την Αμερική, από δύο διαφορετικούς προμηθευτές. Τα ισχυρά Λευκά των 10 Watt από Digi-Key και τα υπόλοιπα 3 Watt σε μονά ή τριπλά αστέρια από τον Steve. Οι ψύκτρες ταξιδέψαν από το Hong Kong. Την τροφοδοσία τους και τους LDD Driver την εμπιστεύτηκα στην Mean Well. Τα υλικά συγκεντρώθηκαν στις αρχές του Ιουλίου κι εκεί ξεκίνησε η κατασκευή. Οι ανάγκες που ήθελα να καλύψω αναλύθηκαν και αποτυπώθηκαν στο χαρτί. Έγιναν τα σχέδια και αυτά τοποθετήθηκαν πάνω στις ψύκτρες. Με ένα μικρό τρυπάνι προσδιόρισα τη θέση τους και ξεκίνησα το κόλλημα με θερμοαγώγιμη κόλλα. (Κόλλα ήθελα και όχι πάστα) Το πρώτο και εύκολο σκέλος ολοκληρώθηκε!
 7. elatos

  "Έξυπνο" πολύπριζο

  Μια χαρά μου δουλεύει. Δεν έχω παράπονο!
 8. elatos

  Συνάντηση 13-10-18 AQUAZONE

  Δεν ντρέπομαι και το δείχνω!!
 9. elatos

  Κατασκευή φωτιστικού LED για έλεγχο με Arduino

  Δε χρειάζεται να ανησυχείς, ούτως ή άλλως δεν θα οδηγήσεις τα LED ποτέ σχεδόν στο 100%. Στο ενυδρείο που τρέχει ήδη το σύστημα, τα λευκά οδηγούνται στο 30-40% της μέγιστης ισχύος τους και το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν η παραγόμενη θερμότητα του τροφοδοτικού. Μόλις έφτανε σε προκαθορισμένα όρια από τον κατασκευαστή σταματούσε τη λειτουργία του μέχρι να κατέβει σε φυσιολογικές τιμές. Αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα με ανεμιστήρες, μόλις μπήκε σε κουτί υπολογιστή. Σχετικά με το τροφοδοτικό τώρα. Ένας φίλος ηλεκτρονικός με πληροφόρησε πως έχει μερικές δεκάδες τροφοδοτικά, αυτού του τύπου και της συγκεκριμένης εταιρείας (παλιότερα είχε κατάστημα ηλεκτρονικών εξαρτημάτων). Θα μάθω τι έχει, γιατί μπορεί να βοηθήσει αυτή η πληροφορία κι άλλους μέσα στο forum. Αν μου πεις τη μέγιστη ισχύ, τα Volt και τα Amber που χρειάζονται τα φωτιστικά σου για να τρέξουν, μπορεί και να μη χρειαστεί να παραγγείλεις από το εξωτερικό. Αν τον Αύγουστο μείνεις στην Αθήνα, μπορεί και να βρεθούμε. Εξάλλου έχουμε συνάντηση στις 11 Αυγούστου!!
 10. elatos

  Κατασκευή φωτιστικού LED για έλεγχο με Arduino

  Γιατί είχα μεγαλύτερες απαιτήσεις που δεν καλυπτόταν μόνο με τα 100άρια. Έτσι έσπασα στα δύο την τροφοδοσία με τα Λευκά στο LRS-100 και τα χρωματιστά στο LRS-200.
 11. elatos

  Κατασκευή φωτιστικού LED για έλεγχο με Arduino

  Μιλάω για την σειρά LRS-200 που δεν βγαίνει εκτός Βόρειας Αμερικής. Όλα ήρθαν μέσα στις βαλίτσες του αδελφού μου. Αλλά πλήρωσα τελωνείο από ΗΠΑ σε Καναδά 36€ περίπου για κάθε δέμα. Δε νομίζω να υπάρχει θέμα όμως, είναι τόσο μικρό το πακέτο με τα LED που πρέπει να είναι υποψιασμένοι οι δικοί μας τελωνειακοί για το κόστος του πακέτου. Πλήρωσε για ταχύτερη αποστολή, βάλε και ασφάλεια δέματος (σχετικά μικρό κόστος) και δεν χρειάζεται να ανησυχείς.
 12. elatos

  Κατασκευή φωτιστικού LED για έλεγχο με Arduino

  Κι εγώ χθες το μεσημέρι παρέλαβα όλο το υπόλοιπο υλικό. Μεγαλύτερα τροφοδοτικά, Λευκά 10W LED και τα 32 LED από τον STEVE. Φωτογραφίες σε άρθρο που θα ανοίξω τον επόμενο μήνα που θα έχω και χρόνο να αφιερώσω! Πάμε λοιπόν
 13. elatos

  Κατασκευή φωτιστικού LED για έλεγχο με Arduino

  Θα δώσω τη δική μου προσέγγιση στο γιατί, μιας και με τον @Aquadominus η επικοινωνία μας ξεκίνησε από αυτό το άρθρο. Στο πρώτο post αναφέρει το σκεπτικό και ζητάει βοήθεια σε σχέση με power LED και το Robotank. Για ένα φωτιστικό DIY με power LED δεν είναι απαραίτητο το Robotank. Μπορείς να το κατασκευάσεις και με λιγότερη τεχνολογία… Όμως, αυτό που θα χάσεις είναι η "μαγεία" που σε παρέχει η υποδομή του συγκεκριμένου συστήματος. 16 κανάλια, ελεγχόμενα για το πότε θα κάνουν τι το καθένα, 4 ημερήσιες ζώνες με ρύθμιση της έντασης κάθε καναλιού και του χρόνου μετάβασης στην επόμενη. και για εφέ αληθοφάνειας (συνδυαστικά με τα φίλτρα και τους κυκλοφορητές) δημιουργούμαι καταιγίδες. Τα παραπάνω, λίγο-πολύ παρέχονται και από φωτιστικά παραγωγής, αλλά πιο πολύ για το θαλασσινό. Οι περισσότεροι κατασκευαστές δίνουν τα ενυδρεία τους με LED, αλλά στην καλύτερη περίπτωση μπορείς να έχεις φυτά μέτριων απαιτήσεων και αυτό πάλι υπό συνθήκες. Στην περίπτωσή μας όμως η σχεδίαση του φωτιστικού ξεπερνάει τις δυνατότητες αυτών των διαμορφώσεων. Με γνώμονα τα παραπάνω, τα παραγόμενα Lumen και η πλήρης κάλυψη των φυτών σε ενέργεια για να αναπτυχθούν, είναι το ελάχιστο κριτήριο της κατασκευής. Σίγουρα με καμία λάμπα ή συνδυασμό τους δεν μπορούμε να έχουμε τα παραπάνω αποτελέσματα (αν έχω λάθος, διορθώστε με). Με τα παραπάνω ελπίζω να κάλυψα τις απορίες σας για το γιατί, αν και το Robotank δεν είναι μόνο αυτό και ο Rob που το ανέπτυξε και συνεχίζει να το εξελίσσει το έχει εξοπλίσει με πάρα πολλά καλούδια, αλλά αυτά θα μας βγάλουν από το θέμα μας. Όταν με το καλό ξεκινήσω το δικό μου Repair και Update στο ενυδρείο, θα το πάω βήμα-βήμα για να δούμε τις δυνατότητες του συστήματος.
 14. elatos

  Κατασκευή φωτιστικού LED για έλεγχο με Arduino

  Ένσταση!! 48 Volt, γιατί; για ένα μεγάλο τροφοδοτικό, περισσότερη παραγόμενη θερμότητα, και 36$ το κομμάτι. https://www.digikey.ca/products/en/power-supplies-external-internal-off-board/ac-dc-converters/133?k=meanwell+lrs&k=&pkeyword=meanwell+lrs&pv1120=164&FV=ffe00085%2C17d4001b&quantity=0&ColumnSort=0&page=1&pageSize=25 Ενώ αν χωρίσεις τα λευκά (κάθε κανάλι) σε δύο σειρές των 8 και τα συνδέσεις παράλληλα, έπεσες στα 24 Volt. Λίγο μικρότερο και, σχεδόν μισή τιμή από το προηγούμενο, 20,66$. Που παίρνεις δύο σε σχέση με το 48 Volt,για την περίπτωση που θέλεις να εξασφαλίσεις την οποιαδήποτε αστοχία υλικού. https://www.digikey.ca/product-detail/en/mean-well-usa-inc/LRS-150-24/1866-3321-ND/7705015 Και η επιλογή μου για τα 10Watt Λευκά είναι: https://gr.mouser.com/ProductDetail/MEAN-WELL/LRS-100-24?qs=%2fha2pyFaduiJJK4%2fUdmLuvVf4%2fhak%2fhaD4l7yRVDJLmYLIQQUwHYOA%3d%3d Αν και είναι 24 Volt και η διάταξη μου απαιτεί 27,6 Volt, αυτό το μικρό πραγματάκι μού τα εξασφαλίζει. Με την περιστροφή του κάτω δεξιού πλαστικού ρυθμιστή φτάνει να αποδίδει 28,8 Volt (με λιγότερα Amber αλλά και πάλι είναι μέσα στις απαιτήσεις μου). Πως σου φαίνεται σαν μέγεθος; Με 15,91 € έκαστο, κατευθείαν στην πόρτα του σπιτιού σου. Σημείωση: τα μεγαλύτερα τροφοδοτικά δεν μπορούν να σταλούν εκτός ΗΠΑ. Delivery Restrictions: Due to government regulations, Mouser is unable to sell this product in your country.
 15. elatos

  Κατασκευή φωτιστικού LED για έλεγχο με Arduino

  Σωστός! Ακριβώς!
×

Important Information

Πολιτική απορρήτου και Όροι χρήσης