Jump to content

christosvas

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Δημοσιευσεις

  86
 • Εγγραφή

 • Τελευταια επισκεψη

Community Reputation

4 Neutral

1 Ακόλουθος

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  84 L φυτεμένο - Neon Tetra, Julii Cory, 20 L γαριδάδικο - Red Cherry, guppy

Previous Fields

 • Χώρα
  Hellas
 1. christosvas

  Dry Start Με Diy Υποστρομα, Με Βοηθεια Απο Εσας!

  Manoskap, όπως είπα και προηγουμένως είναι πολύ σημαντικό να μην έχεις λιμνάζοντα νερά στο dry start ενυδρείο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να εμφανστεί είναι διάφορες άλγες και ιδίως κυανοβακτήρια. Αυτό συνέβει και στο δικό μου ενυδρείο, όπου είχα λιμνάζοντα νερά και με παίδευψε αρκετά να ξεφορτωθώ τα κυανοβακτήρια. Άρα, αφαίρεσε το νερό που περισσεύει και κράτα την άμμο υγρή. Αυτά που βλέπεις είναι προνύμφες από κάποιο μυγάκια. Δεν νομίζω να δημιουργήσουν πρόβλημα στο ενυδρείο, αλλά μπορεί να γίνει εστία από έντομα στο σπίτι σου. Δεν ξέρω αν οι σκνίπες έχουν τέτοιες προνύμφες, κάποιος που ξέρει από έντομα μπορεί να μας πει.
 2. christosvas

  Το Φυτεμένο Μου Με Diy Υπόστρωμα - Επιτέλους Έτοιμο!

  Ευχαριστώ για την συμβουλή! Και εγώ αυτό σκεφτόμουνα, πιο πολύ για οικονομικούς λόγους όμως, δεν ήξερα όμως ότι μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα ψαράκια.
 3. christosvas

  Dry Start Με Diy Υποστρομα, Με Βοηθεια Απο Εσας!

  Ούτε και εγώ θα εμπιστευόμουν τα φυτοχώματα του εμπορίου. Δεν ξέρεις ποτέ τι έχουν προσθέσει. Γιαυτό και εγώ χρησιμοποίησα μείγμα χώματος με vermicompost δικιάς μου παραγωγής. Το σκέτο χώμα είναι καλή επιλογή εφόσον δεν έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα πρόσφατα. Φαντάζομαι ότι με βιολογικό χώμα εννοείς χώμα με αρκετή οργανική ουσία, οπότε έχει πολλά θρεπτικά στοιχεία τα οποία θα γίνουν διαθέσιμα σταδιακά στις ρίζες των φυτών.
 4. christosvas

  Dry Start Με Diy Υποστρομα, Με Βοηθεια Απο Εσας!

  Το φυτόχωμα έχει παρόμοια σύσταση με το κομπόστ (vermicompost) που έβαλα εγώ, γιατί και αυτό έχει πολύ οργανική ουσία. Στο δικό μου είχε μείγμα χώματος και vermicompost). Έτσι και τα δύο χρειάζονται μια προετοιμασία για να σταθεροποιηθούν. Ένας τρόπος είναι αυτός που ανέφερες, δηλαδή επεξεργασία του φυτοχώματος πριν μπει στο ενυδρείο. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι, ένας από τους οποίους είναι και το "Mineralized Soil Substrate". Αυτό που έκανα εγώ είναι να χρησιμοποιήσω την μέθοδο Dry Start για να ξεκινήσει την βιολογική δραστηριότητα στο υπόστρωμα για την σταθεροποίηση της οργανικής ουσίας και με τα βακτήρια στο υγρό υπόστρωμα και με τις ρίζες που βοηθούν να οξυγονώσουν το υπόστρωμα και να επιταχύνουν την διαδικασία. Ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα, διότι το ενυδρείο δεν λειτουργεί σαν ενυδρείο, αλλά σαν υπόστρωμα ανάπτυξης φυτών για ένα διάστημα και μετά γεμίζει με νερό.
 5. christosvas

  Το Φυτεμένο Μου Με Diy Υπόστρωμα - Επιτέλους Έτοιμο!

  Πήρα να δοκιμάσω τα κυβάκια που είναι στην κατάψυξη. Θεώρησα ότι θα έχουν παραπάνω θρεπτικά και βιταμίνες και ότι μοιάζουν πιο πολύ με ζωντανά.
 6. christosvas

  Dry Start Με Diy Υποστρομα, Με Βοηθεια Απο Εσας!

  Καλημέρα και καλή επιτυχία! Μόλις τελείωσα στο δικό μου ενυδρείο την μέθοδο Dry Start με DIY υπόστρωμα με μεγάλη επιτυχία. Μπορεί να δεις την όλη διαδικασία του πειράματος και την τελική φάση προσθήκης νερού και ψαριών εδώ. Για υπόστρωμα χρησιμοποίησα μείγμα πηλώδους χώματος και vermicompost δικιάς μου παραγωγής (κομποστοποιημένα φυτικά υλικά με την βοήθεια γεωσκωλήκων). Όπως σωστά ανέφερε ο Chocolate_Puma η προσθήκη φυτοχώματος ή κομπόστ θέλει προσοχή. Το καλό με την Dry Start μέθοδο είναι ότι βοηθάει στην προετοιμασία επειδή οι ρίζες των φυτών αναπτύσσονται πάρα πολύ και έχουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν τις βιολογικές διεργασίες στο υπόστρωμα, ώστε όταν θα προστεθεί το νερό το όλο σύστημα θα έχει σταθεροποιηθεί και θα αποφευχθούν τα προβλήματα παραγωγής υδρόθειου ή άλλων προβλημάτων. Μερικές ερωτήσεις - παρατηρήσεις για την προσπάθειά σου: Το φυτόχωμα που πήρες, το έλεγξες να μην έχει καθόλου προσθήκη λιπασμάτων? Σε πολλά βάζουν έξτρα N,P,K, τα οποία δημιουργούν προβλήματα Η άμμος που έχεις τι κοκκομετρίας είναι? Η δικιά μου ήταν 1-2 mm, και νομίζω ότι ήταν ιδανική και για τα φυτά αλλά και για να μην δημιουργεί αδιαπέραστο στρώμα που εμποδίζει την οξυγόνωση του υποστρώματος. Στην φωτογραφία σου φαίνεται αρκετά λεπτόκοκκη. Τι πάχος έχει το στρώμα της άμμου και του φυτοχώματος? Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχει στάσιμο νερό στο ενυδρείο. Βάλε τόσο όσο να διαβρέχει όλη την άμμο, αλλά να μην λιμνάζει σε κανένα σημείο του βυθού. Έκανα αυτό το λάθος γιατί ήθελα να βλέπω ότι υπάρχει αρκετό νερό, αλλά εκεί αναπτύχθηκαν κυανοβακτήρια τα οποίο αφού πρόσθεσα το νερό εξαπλώθηκαν σε όλο το ενυδρείο. Ταλαιπωρήθηκα αρκετά, αλλά στο τέλος με συχνές αλλαγές νερού, αφαίρεση του κυάνο και προσθήκη Excel, εξαφανίστηκε. Όλος αυτός ο κόπος θα αποφευχθεί αν δεν υπάρχουν λιμνάζοντα νερά.
 7. christosvas

  Το Φυτεμένο Μου Με Diy Υπόστρωμα - Επιτέλους Έτοιμο!

  Τα δύο Julii Cory προστέθηκαν, οπότε η παρέα τους έγινε μεγάλη. Συνολικά 6 Julii Cory. Τα δύο που πήρα τώρα είναι μεγάλα, σχεδόν στο τελικό τους μέγεθος, ενώ τα 4 πρώτα είναι μικρούτσικα. Τα έδωσα και για πρώτη φορά bloodworms κατεψυγμένα και τρελάθηκαν! Κάθε πότε είναι καλό να τα δίνω bloodworms?
 8. christosvas

  Dry Start Method Για Φυτεμένο Ενυδρείο Με Diy Υπόστρωμα

  Σίγουρα η Dry Start μέθοδος βοήθησε στην πολύ καλή ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών μου. Έχουν απλωθεί τόσο που φαίνονται μέσα στο υπόστρωμα μπροστά από το γυαλί! Αλλά και η καημένη η cuba είχε δημιουργήσει καλό ριζικό σύστημα, αλλά δεν ήταν αρκετό για τους cory
 9. christosvas

  Dry Start Method Για Φυτεμένο Ενυδρείο Με Diy Υπόστρωμα

  Άρα αφορά μόνο την μεταβατική περίοδο μέχρι να βγάλουν ρίζες. Για την ώρα δεν είχα τέτοιο πρόβλημα, ίσως επειδή τα φυτά στο πίσω μέρος είναι πολύ πυκνά φυτεμένα.
 10. christosvas

  Dry Start Method Για Φυτεμένο Ενυδρείο Με Diy Υπόστρωμα

  Ποιά εννοείς stem φυτά?
 11. christosvas

  Dry Start Method Για Φυτεμένο Ενυδρείο Με Diy Υπόστρωμα

  Ευχαριστώ! Τα cory μου αρέσουν πολύ, οπότε και να μου ξεριζώσουν τελείως την cuba, θα τα συγχωρέσω Αν έχει κανείς εμπειρία με άλλα φυτά foreground που είναι συμβατά με cory, θα ήθελα πολύ να ακούσω προτάσεις!
 12. christosvas

  Το Φυτεμένο Μου Με Diy Υπόστρωμα - Επιτέλους Έτοιμο!

  Ωραία, άρα προχωράω με την προσθήκη άλλων δύο Julii Cory! Ελπίζω μόνο να τα φέρει ο πετσοπάς μου σύντομα.
 13. christosvas

  Το Φυτεμένο Μου Με Diy Υπόστρωμα - Επιτέλους Έτοιμο!

  Το ξέρω ότι τα Cory θα το εκτιμήσουν - αυτό που ρωτάω είναι αν επαρκούν τα 75 λίτρα για να βάλω άλλα δύο η τέσσερα Cory (μαζί με τα 10 Neon Tetra) ?
 14. christosvas

  Το Φυτεμένο Μου Με Diy Υπόστρωμα - Επιτέλους Έτοιμο!

  Μια ερώτηση για την ψαροσύνθεση. Έχω 4 Julii cory και θα θελα να προσθέσω άλλα δύο, σύνολο 6, για να είναι πιο ολοκληρωμένο το κοπαδάκι τους. Τι γνώμη έχετε?
 15. christosvas

  Το Φυτεμένο Μου Με Diy Υπόστρωμα - Επιτέλους Έτοιμο!

  Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι το δεύτερο φίλτρο, το Fluval, που έχω προκαλεί μεγάλη αναταραχή στην επιφάνεια και διώχνει το CO2. Θα δοκιμάσω να το σταματήσω για λίγο να δω το αποτέλεσμα στο pH.
×