Jump to content

lionheart

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Content Count

  24
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  Προσεχώς κύβος 45*45*52 με Sump
 • Location
  Θεσσαλονίκη
 • Interests
  Μουσική, Ενυδρεία, Ταξίδια

Previous Fields

 • Χώρα
  Hellas

Recent Profile Visitors

140 profile views
 1. Καλησπέρα φίλε μου και σε ευχαριστώ για την απάντησή σου. Ο λόγος που κάνω εξωτερικό μπαλκόνι είναι για καλύτερο surface skimming. Για τις τρύπες και στη δική μου σκέψη ήταν 2 των Φ32 με την μία τρύπα Durso και την άλλη 'ασφαλείας'. Η επιστροφή μου θα είναι μια αντλία 2500λτ/ω πιστεύω για τα λίτρα μου υπεραρκετή. Φοβάμαι τις απλές τρύπες κυρίως για θόρυβο. Βέβαια φαντάζομαι και εκεί μπορεί να γίνουν Durso απ'εξω... Ενδιαφέρουσα η πρότασή σου, τις έχω δει τις περισσότερες κατασκευές, θεώρησα όμως την επιλογή μου καλύτερη μόνο και μόνο για το filming. Σίγουρα θα μου βγει πιο οικονομική πάντως η δική σου...Θα το μελετήσω ευχαριστω. Edit: Ξέχασα να γράψω για τη δεύτερη υπερχείλιση που προτείνεις (dream waters) ότι , νομίζω ότι θα είναι υπερβολή για τις διαστάσεις μου να έχω μέσα στο ενυδρείο κάτι.
 2. Καλημέρα Βασίλη και ευχαριστώ για την απάντηση...Δεν είχα διαβάσει καλά λόγια για την συγκεκριμένη γι αυτό και την απέκλεισα. Μου την πρότειναν και άλλοι όμως και θα δω τι θα κάνω...Την De Braven την βρήκα μόνο διαδικτυακά σε τιμή 6,30... Για τα τζάμια ήθελα ασφάλεια πάνω από όλα...Ξέρω ότι το κυρίως μπορούσε με πάνω κάτω κοντρες να πήγαινε και στο 6αρι...Αλλά το ήθελα rimless. Για το sump 5αρι ε; Επειδή δεν έχω αποφασίσει αν το ύψος θα είναι 40 ή 45 το υπολογίζω με 6αρι και βλέπουμε...
 3. Καλησπέρα, την ερχόμενη εβδομάδα θα παραγγείλω τα τζάμια. Το κυρίως ενυδρείο θα είναι με 8'' τζάμι, το sump με 6''. Με 8αρι τζάμι θα είναι και το εξωτερικό μπαλκόνι που θα κάνω. Το πίσω τζάμι θα είναι 5 εκατοστά κοντύτερο. Το κυρίως θα έχει κόντρες μόνο κάτω, ενώ το sump θα έχει λογικά 3 χωρίσματα. Σκέφτομαι να τα κολλήσω με την De Braven αν και δεν την έχω βρει ούτε στο Πρακτικερ, ούτε στο Leroy (Θεσσαλονίκης)... Θα παραθέσω τις διαστάσεις, μήπως και βρείτε κάποιο λάθος. Κυρίως Ενυδρείο Πάτος:45*45 Μπροστά:45*52 Πίσω:45*47 Πλάγια:43,2*52 (εδώ άφησα και 2 χιλιοστά για τους αρμούς, και θα ήθελα τη γνώμη σας αν πρέπει) Κόντρες Θα έχουν όλες 5εκ πλάτος. Πίσω-Εμπρός: 42,6εκ (Εδώ έχω υπολογίσει 4 χιλιοστά αποστάσεις από τα πλαϊνα τζάμια και θέλω και εδω τη γνώμη σας) Πλάγιες:31,8εκ (Εδώ με την ίδια λογική έχω υπολογίσει συν 4 χιλιοστά αποστάσεις από τις πίσω-εμπρός κόντρες) Άρα σύνολο 2τεμάχια*42,6εκ*5εκ και 2τεμάχια*31,8εκ*5εκ Sump Το sump θα έχει τις διαστάσεις του τίτλου με 6'' τζάμι. Θα ήθελα τη γνώμη σας για το αν πρέπει να γίνει κατά 5εκ ψηλότερο. Πάτος:50*35 Μπροστά-Πίσω:50*40 Πλάγια:33,6*40 (και εδώ βγάζω 2 χιλιοστά για τους αρμούς). Για τα 3 χωρίσματα, έτσι όπως το σκέφτομαι, θα είναι 2 τεμάχια 35*33,6 τα οποία θα κάθονται κάτω (άρα θα είναι 5 εκ από το χείλος). Το 3ο θα είναι ψηλότερα κατά 3 εκ από τον πυθμένα και 5εκ και αυτό από το χείλος. Άρα 32*33,6. Εξωτερικό Μπαλκόνι Και εδώ θέλω τη βοήθειά σας. Τα εξωτερικά μπαλκόνια, έχουν εμπρός μέρος ή όχι; Αυτό θα έχει ύψος 15εκ (από το χείλος προς τα κάτω). Μήκος 45 εκατοστά όσο φυσικά το σύνολο του ενυδρείου. Ο πάτος, άρα το πλάτος του θα είναι 12εκ. Τα πλαϊνά θα είναι κολλημένα όπως και το ενυδρείο, εσωτερικά. άρα: Πίσω τζάμι: 15εκ*45εκ Κάτω τζάμι (αυτό με τις τρύπες): 12εκ*45εκ Πλαϊνά:11,1 * 14,1 (και εδώ έχω αφαιρέσει 1 χιλιοστό αρμού) Το παρόν, είναι με τη σκέψη ότι δεν χρειάζομαι μπροστά τζάμι για τον μπαλκόνι. Αν χρειάζομαι θα αλλάξει αναλόγως. Αυτά και συγνώμη αν κούρασα. Θα με βοηθούσατε αν δείτε ότι υπάρχει κάποιο λάθος στη σκέψη, κυρίως στα κενά των αρμών, στα συνολικά μήκη και οτιδήποτε θεωρείτε ότι κάπου θα σκαλώσει. Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων για τις απαντήσεις σας.
 4. Λες να φτιάξω και μπροστά τζαμάκι στο μπαλκόνι και να κάτσει ολο το κουτί πάνω στο πίσω γυαλί ε; Επίφοβο αυτό δεν είναι; Τέλος πάντων...Αυτό που λες με το πλαστικό, συν το να κόβω κατα ένα μεγάλο μήκος το πίσω τζάμι και όχι όλο είναι οι πιο ενδεδειγμένες λύσεις...Νομίζω δεν πρέπει να κάνει γωνία 90 μοιρών το κόψιμο και καλό είναι να είναι ημικυκλικό...Να καμπυλώνει δηλαδή. Αν ο τζαμάς είναι νορμαλ και το χει, θα το κανω έτσι...Θα κόψω περίπου 36-38 εκατοστά...Αν δε το χει, θα ψάξω να βρω πλαστικό και θα κάνω τη δική σου πρόταση με το πλαστικό κομμάτι. Αν βρω και κάτι να συρταρώνει ακόμη καλύτερα... Ευχαριστώ και πάλι για προτάσεις σου.
 5. Εννοείται ότι θα γίνει αναλυτική παρουσίαση, και από τη βάση (κόστος-υλικά-δομή) και από το ενυδρείο... Οι κινήσεις γίνονται αργά-προσεκτικά...Το πότε θα το βρέξω είναι ένα θέμα...Προς το παρόν, έχω πάρει σβάρνα, ξένα και ελληνικά fora μελετώντας. Στόχος είναι το value for money ενυδρείο. Για το εξωτερικό μπαλκόνι δεν θα έλεγα ότι είναι θέμα δυσκολίας...Αλλά επιλογής της λιγότερο μπελαλίδικης λύσης. Δυστυχώς δεν βρήκα ακριβείς οδηγίες για το πως γίνονται οι κολλήσεις ενός μπαλκονιού εξωτερικά. Έστω ευκρινείς φωτογραφίες. Και το ψάχνω το θέμα εδώ και εβδομάδες. Είναι ένα πρόβλημα των νημάτων στα fora αυτό. Πολλές πληροφορίες, μεγάλα threads, στα οποία χάνεται και η πληροφορία... Ακόμα δεν εχω αποφασίσει αν θα το κάνω με coast to coast υπερχείλιση, με κόψιμο του πίσω τζαμιου ή με εναλλαγή χωνευτού πίσω τζαμιου και εξωτερικού μπροστά τζαμιού ως προς τα πλάγια τζάμια... Αυτό το κενό στο πίσω τζάμι, είναι ένα άλυτο μυστήριο, στο/για το οποίο δεν μπορώ να βρω "βιβλιογραφία", πέρα από την κάλυψη που πρότεινες με κάποιο πλαστικό. Δεν μπορεί κάπου θα υπάρχει κάτι...
 6. Την κυκλοφορία εντός του main tank εννοείς; Εκεί θα υπάρχουν 2 κυκλοφορητές των 2000λίτρων/ω. Για την επιστροφή σκέφτομαι αρχικά να χρησιμοποιήσω μια 2500λτ/ω. Θα πάω λοιπόν σε Φ32 επιστροφή, και Φ25. Για το EHEIM, Το είχα δουλέψει έτσι σε ένα 300αρι που είχα δοκιμάσει πριν σχεδόν 10 χρόνια. Δεν είχε θέμα...Άπλωνα τα υλικά μέσα άνετα και τα σφήνωνα με ένα πλαστικό που είχε...Επειδή το χω όμως είναι κρίμα να το έχω παροπλισμένο...Για να το γεμίσω ίσως βαλω και κανενα μηχανικο φίλτρο το οποίο ομως θα το προσέχω με συχνές αλλαγές. Αλλά και το ριακτοράκι που λες δεκτό...Ίσως σε αυτή τη περίπτωση ίσως αυξήσω λίγο την αντλία επιστροφής για να τροφοδοτεί και αυτό... Ευχαριστώ για την απάντησή σου.
 7. Καλημέρα και πάλι. Σκοπεύω να ανοίγω κάποια θέματα, με βάση τη θεματολογία τους, κυρίως για να συλλέξω γνώμες-προτάσεις-διορθώσεις. Ο σχεδιασμός έχει ήδη γίνει και θέλω να τον μοιραστώ μαζί σας "εκμεταλλευόμενος" την εμπειρία σας. Αν ενοχλεί αυτό να μου το πει κάποιος διαχειριστής και να κάνω ένα συνολικό θέμα. Καλό είναι όμως (γνώμη μου ως χρήστης), να υπάρχουν θεματικές ενότητες ξεχωριστές και σύντομες για να μην "χανεται" και ο μελλοντικός χρήστης σε μεγάλα threads. Λοιπόν: Το ενυδρείο μου θα είναι 45μ*45π*52υ (υπολογίζοντας 4εκ από πάνω και 3 εκ αραγωνίτη, καθαρή στήλη νερού στα 45). Sump 55μ*35π*45υ. Εδώ η καθαρή στήλη θα είναι στα 35-40εκατοστά ύψος. Οπότε κάπου στα 67 με 77 λίτρα. Το sump δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί ως διαστάσεις θα είναι όμως κάπου εκεί και αν αλλάξει κάτι θα είναι προς το μικρότερο (σε μήκος ίσως παω στο 50). Εδώ να πω ότι έχω ήδη στην κατοχή μου ένα Deltec 600 το οποίο θα δω πως και σε τι ώρες θα λειτουργεί (υπερβολικό για τα λίτρα μου ίσως), και ένα εξωτερικό φίλτρο Eheim 2217 το οποίο θέλω να το εντάξω στο setup βάζοντας αντιφόσφωρο και άνθρακα (και ότι άλλο προκύψει). Συνεχίζω λοιπον και έχουμε σύνολο λίτρων νερού περίπου 170λτ. Η υπερχείλιση θα γίνει με εξωτερικό μπαλκόνι (εχω ανοίξει ήδη θέμα), coast to coast με 2 σωλήνες (ή 3) για κατέβασμα και 1 για επιστροφή. Έχω διαβάσει ότι για κυκλοφορία sump θα πρέπει να είναι κοντά στις 10 φορές τα συνολικά λίτρα...Έχω δει και περιπτώσεις με 5x ή 6x...Δηλαδή στην περίπτωση μου θα πρέπει να πάω σε μια συνολική κυκλοφορία 1700 λίτρων περίπου. Η ερώτηση είναι η εξής: 2 υπερχείλισεις με Φ26 και 1 επιστροφή Φ21 θα αρκούν; Οι δύο (ή τρεις) σωλήνες υπερχείλισης θα είναι τύπου durso η μία και μια ασφαλείας. Αν παμε σε τρεις σωλήνες θα γίνει bean animal. Ή να πάω σε μεγαλύτερο ζεύγος (Φ33 υπερχειλιση με Φ26 επιστροφή); Μιλάω για μεγέθη σωλήνας και όχι τρύπας. Συνήθως η τρυπα είναι ένα νούμερο πάνω από τη σωλήνα έτσι δεν είναι; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας. Ξαναγράφω, αν κάποιος συντονιστής θεωρει ότι δεν πρεπει να ανοίγω ξεχωριστά θέματα, ας το ενσωματώσει με το άλλο (αν γίνεται)... Φιλικά, Βασίλης.
 8. Μάλιστα...Σκέφτηκα ακόμη να βάλω και κανένα λεπτό κομμάτι γυαλιού και να το ρίξω σιλικόνη...Επειδή το χτενάκι θα είναι και αυτό πατέντα (από πλαστική γρίλια εξαερισμού), δυσκολα θα βρω ράγα... Το θέμα απαντήθηκε λοιπόν, απλά θα ήθελα τη γνώμη σου, κατασκευαστικά μιλώντας, είναι λάθος να βάλουμε τζάμι πίσω χωνευτό και μπροστά κανονικά; Αν δεν είναι, νομίζω είναι η καλύτερη λύση μιας και δεν χρειάζεται να ανησυχώ για το κενό...Αυτή η λύση (γιατί προσφέρει φουλ surface skimming) και η πρώτη (που έχεις κάνει και εσύ) νομίζω ότι είναι η καλύτερη... Ευχαριστώ και πάλι.
 9. Αυτό που περιγράφω, αυτό δηλαδή που θεωρω πρόβλημα φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία: https://pix.sfly.com/V5pdmg Σε περίπτωση που κολληθεί το πίσω τζάμι πίσω από τα πλάγια και όχι χωνευτά, δημιουργείται ένα κενό (το κόκκινο σημείο)...Σωστά; Για να μη συμβεί αυτό, σκέφτηκα αυτό που περιγράφω στο πρώτο μου post. Οπως αναφέρω στο πιο πάνω post, μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο https://pix.sfly.com/X9TXBU Εκεί όμως δεν έχεις full surface skimming.
 10. Καλημέρα και ευχαριστώ για την απάντηση...Ναι εννοώ εξωτερικό μπαλκόνι...Κατά μήκος θα είναι με το πίσω τζάμι κοντύτερο κατα 4-5εκ. Αν το κολλήσω απ'εξω φαντάζομαι θα υπάρχει ένα κενό ανάμεσα στο μπαλκόνι και στα πλάγια τζάμια...Βέβαια πάντα υπάρχει η δυνατότητα να κοπεί το τζάμι κάπου στη μέση και για 35εκ (παράδειγμα) και να κολλήσει το μπαλκόνια αριστερά και δεξιά του τζαμιού... Αν όμως το κόψω όλο κατα μήκος (νομίζω αισθητικά θα είναι καλύτερο αλλά θα έχει και καλύτερο skimming επιφανείας) δημιουργείται ένα κενό μεταξύ του μπαλκονιού και των πλάγιων τζαμιών. Έτσι σκέφτομαι να βάλω "χωνευτό" το πίσω τζάμι στα πλάγια ώστε να κολήσει το μπαλκόνι στα πλάγια τζάμια. Σχεδιάγραμμα θα ανεβάσω σύντομα.
 11. Καλημέρα και καλώς σας βρήκα. Σχεδιάζω την κατασκευή ενός ενυδρείου. 45*45*52υ θα είναι οι διαστάσεις του. Η πίσω πλευρά θα είναι χαμηλωμένη και θα το ποθετηθεί ένας πύργος υπερχείλισης έξω. Για τον λόγο αυτό θέλω το πίσω τζάμι αν γίνει εσωτερικό των πλαγίων (για να μην υπάρχει η προεξοχή του και να φιλοξενήσει τον πύργο χωρίς επιπλέον πατέντες), ενώ το μπροστά τζάμι θα γίνει εξωτερικό των πλαγίων. Όλα τα τζάμια θα κολλήσουν πάνω στον πάτο. Υπάρχει κανένα θέμα με το παραπάνω σενάριο; Είναι η συνήθης πρακτική ή κάπου κάνω κάποιο λάθος στη σκέψη μου; Να πω εδώ ότι το ενυδρείο θα είναι rimless, θα έχει κόντρες κάτω και θα γίνει με 8mm ροντέ τζάμι. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια και τις απαντήσεις σας. Βασίλης.
 12. Ευχαριστώ για την πρόταση...Να σε ρωτησω λίγο για τα διαμερίσματα του sump? Από ότι είδα τα έχεις χωρίς bubble trap. Έχεις θέμα με φυσαλίδες; Για το σκίμερ το ξέρω ότι έχει σχεδιαστεί για κρεμαστό, αλλά συνήθως στο sumpακι βάζουμε λεπτοτερα γυαλιά...Προσωπικά θα το στηρίξω πάντως...Προς το παρόν αργά βήματα...
 13. Καλησπέρα...Καλοτάξιδο και από μένα... Σκέφτομαι και σχεδιάζω εδώ και καιρό ένα κυβάκι με sub, ιδιοκατασκευή...Ξεκίνησα φυσικά με τη βάση... Εκείνο που με προβλημάτισε και που προβληματίζει και μένα (γιατί έχουμε το ίδιο Skimmer) είναι πρώτον το βάρος του (η στήριξη του στο πλαϊνο τζάμι) και σκέφτομαι να το βάλω κάπου να πατάει και δεύτερον αν είναι υπερβολή για τις δικές μου διαστάσεις (45*45*52) και 55*35*45 (sump)...Αν δηλαδή στεγνώνει το ενυδρείο... Καλή αρχή και απροβλημάτιστη και πάλι...
 14. Παιδιά καλημέρα... Μήπως θα μπορούσατε να μου πείτε ποια υγρά πρέπει να πάρω για το πεχάμετρο της HANNA? http://www.aquaristic.net/shop/shop.php/si...archparam/hanna Ευχαριστώ πολύ εκ των πρωτέρων για την απάντηση....
 15. Να υποθέσω οτι με βάση τα λεγόμενα σας αν κάνω τελικά sub δεν θα χρειαστώ καθολου φίλτρα...Ή κάνω λάθος?Και με ποιο τρόπο κάνεις με sub φιλτραρισμά? Και κάτι ακόμα παιδιά που θέλω να μου απαντήσετε...Είμαι στρατιωτικός...Αυτό σημαίνει μεταθέσεις...Μετακομίσεις...Κάθε πενταετία στο περίπου...Είναι εφικτή η μεταφορά του με κάποιον τρόπο τελος πάντων ή όχι?Γιατί αν δεν μπορεί με κάποιον τρόπο να μπορώ να το μεταφέρω τότε μάλλον θα εγκαταλείψω το εγχείρημα...
×
×
 • Create New...