Jump to content

artirules

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Δημοσιευσεις

  15
 • Εγγραφή

 • Τελευταια επισκεψη

Community Reputation

0 Neutral

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  180lt

Previous Fields

 • Νομός
  Αττικής
 • Χώρα
  Hellas

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Πρόσφατοι επισκέπτες

153 εμφανίσεις προφίλ
 1. artirules

  Άρρωστο Glowlight Tetra

  Καλημέρα, Πραγματικά χρειάζομαι βοηθεια γιατί από χθές το ψαράκι έχει αρχίσει και δείχνει αρκετά αδύναμο και μένει διαρκώς πολύ κοντά στην επιφάνεια. Δεν νομίζω ότι θα αντέξει πολύ ακόμα αλλά δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω για να το βοηθήσω! Δεν έχω ξανα-αντιμετωπίσει αρρώστια και δεν έχω ιδέα από φάρμακα κτλ. Έχω την αίσθηση ότι αν είναι να κάνω κάτι πρέπει να το κάνω σύντομα διαφορετικά... Τα υπόλοιπα συμπεριφέρονται κανονικά. Από διατροφή μέχρι τώρα έτρωγε κανονικά. Τις τελευταίες ημέρες όμως δεν δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον. Η ποσότητα που ταΐζω είναι επαρκής γιατί ταίζω αρκετά ώστε να μείνει λίγη τροφή στο βυθό για τα υπόλοιπα (την καθαρίζουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν προλαβαίνει να σαπίσει μέσα στο ενυδρείο). Την τροφή τη ρίχνω σταδιακά ώστε να προλάβουν να φάνε όσο θέλουν πριν πιάσει πάτο. Αν χρειάζεστε κάτι περισσότερο για να μου προτείνετε κάποια δράση πείτε μου.
 2. artirules

  Άρρωστο Glowlight Tetra

  Η τύρφη είναι συσκευασμένη από μαγαζί (δεν θυμάμαι τι μάρκα είναι) αλλά το tetra είχε τα πρώτα συμπτώματα αρκετό καιρό πριν τη βάλω στο φίλτρο (με φυσιολογικές τιμές στο νερό). Τα υπόλοιπα δεν έχουν παρουσιάσει τίποτα αντίστοιχο και συμπεριφέρονται φυσιολογικά. Δεν το έχω απομονώσει γιατί φοβάμαι ότι το stress της αλλαγής/μοναξιάς θα το αποτελειώσει. Θα βοηθούσε κάποια φαρμακευτική αγωγή?
 3. artirules

  Άρρωστο Glowlight Tetra

  Κάποιος κάτι?
 4. artirules

  Άρρωστο Glowlight Tetra

  Ευχαριστώ. Θα κάνω σήμερα αλλαγή 30% και το Σ/Κ άλλο 30 ώστε να μην είναι απότομη η μεταβολή του νερού. Έχω την αίσθηση ότι η αυξημένη τιμή πρέπει να οφείλεται στην τύρφη γιατί έβαλα πρόσφατα καινούρια μέσα στο φίλτρο και διάβασα από άλλους στο forum ότι στην πρώτη χρήση εμφανίζει αυξημένα νιτρικά. Πιστεύω ότι με τις αλλαγές θα διορθωθεί αυτό το θέμα. Σχετικά με το ψάρι χρειάζεται να κάνω κάποιου είδους θεραπεία? Να το απομονώσω? Υπάρχει κίνδυνος για τα υπόλοιπα?
 5. artirules

  Άρρωστο Glowlight Tetra

  Καλησπέρα σε όλους, Εδώ και κάποιο διάστημα έχω παρατηρήσει έναν ελαφρύ αποχρωματισμό σε ένα από τα Glowlight Tetras μου το οποίο κατά τα άλλα έδειχνε φυσιολογική συμπεριφορά και μάλιστα είχα την εντύπωση ότι βελτιωνόταν η κατάστασή του. Σήμερα είδα ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά. Παρουσιάζει απώλεια βάρους και το σώμα του δείχνει να έχει παραμορφωθεί ενώ τα βράγχιά του έχουν κοκκινίσει. Τα υπόλοιπα δείχνουν μια χαρά. Παραθέτω στοιχεία για το ενυδρείο μου: Juwel Rio 180 με εξωτερικό φίλτρο Eheim 2026 Professional II Ph: 6,5-7 Kh: 3 Dh: 6 Οι παραπάνω τιμές μεταβάλλονται ελαφρά αφού επιτυγχάνονται με τύρφη στο φίλτρο. NH3/NH4: 0 NO2: 0 NO3: 25mg/l Θερμοκρασία 25 Κατοικείται από 10 Glowlight Tetras, 3 L001 - Pterygoplichthys joselimaianus, 4 Otocinclus Affinis, και έχουν μπει και 9 amano shrimps αλλά ποτέ δεν έχω καταφέρει να δώ περισσότερες από 5 καθώς υπάρχουν αρκετά φυτά. Μέχρι τώρα δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα ή απώλεια. Όλα τα είδη κατοικούν περίπου 5-6 μήνες και αναπτύσονται κανονικά. Παρακαλώ όποιος μπορεί ας μου πει αν μπορώ να κάνω κάτι για να βοηθήσω το ψαράκι.
 6. artirules

  Αναγνώριση και βοήθεια

  Ευχαριστώ πολύ! Σχετικά με τα λίτρα θα το έχω υπόψιν και θα προσπαθήσω να βελτιώσω την κατάσταση αλλά αυτό δεν γίνεται άμεσα γιατί τώρα ξεκίνησα με το 180-άρι (3 μήνες). Προς το παρόν έχουν προσαρμοστεί και ελπίζω ότι έχω περιθώριο μέχρι να μεγαλώσουν λίγο. Τώρα είναι στα 6-7 cm. Το θέμα της τροφής το έχω ρυθμίσει κάπως. Τρώνε άλγη και τροφή σε δισκία για συμπλήρωμα (σπιρουλίνα κτλ.) αλλά θέλω να προσθέσω λίγη ποικιλία σιγά-σιγά (αγγουράκι κτλ). Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι ώρες-ώρες ο μικρότερος τρώει ξύλο από τους άλλους δύο οι οποίοι δείχνουν να έχουν μοιραστεί το χώρο του ενυδρείου (ο ένας έχει "πάρει" τα ξύλα, ο άλλος τις πέτρες) και τον κυνηγάνε από παντού. Άλλες φορές πάλι, μπορεί να κάθονται και οι τρεις μαζί χωρίς πρόβλημα... Περιμένω να δω πως θα ισορροπήσει η κατάσταση. Όποια πρόταση - παρατήρηση δεκτή!
 7. artirules

  Αναγνώριση και βοήθεια

  Μετά από 5 εβδομάδες στρώσιμο ήρθε η ώρα για τους πρώτους κατοίκους του ενυδρείου μου και αυτοί είναι 3 άτομα σαν τον κύριο/κυρία της φωτογραφίας. Τους αγόρασα το Σάββατο και ήδη φαίνεται ότι έχουν προσαρμοστεί και αισθάνονται άνετα στο ενυδρείο. Το ενυδρείο έχει αρκετές κρυψώνες τις οποίες φαίνεται ότι έχουν ήδη μοιραστεί, πέτρες, ξύλα, φυτά, και μέχρι χθές το βράδυ είχε και αρκετή άλγη την οποία όμως ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ σχεδόν από παντού!!!!!!!!!!!! Σε σημείο που τώρα έχω αρχίσει να ανυσηχώ για τη διατροφή τους! Θα ήθελα να ζητήσω την αναγνώριση του είδους (έχω κάνει κάποια προσπάθεια και έχω 2-3 πιθανές απαντήσεις αλλά θα ήθελα μια πιο έμπειρη και σίγουρη γνώμη) καθώς και τις συμβουλές σας για να τους φροντίσω όσο το δυνατόν καλύτερα (διατροφή - συνθήκες - συνήθειες). Επίσης ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει τρόπος να καταλάβω το φύλο τους. Ευχαριστώ!
 8. artirules

  απορειες ενος ασχετου

  Καλημέρα, Αν και είμαι κι εγώ στο ξεκίνημα, επειδή έχω διαβάσει αρκετά θα προσπαθήσω να απαντήσω στις ερωτήσεις σου. Καταρχήν θα πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα σε άμμο και χαλίκι. Σε περίπτωση που επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις την άμμο τότε δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις υπόστρωμα. Αν χρησιμοποιήσεις χαλίκι, τότε θα χρειαστείς και υπόστρωμα. Με λίγο διάβασμα στο forum θα βρεις άρθρα που εξηγούν πως να φτιάξεις υπόστρωμα μόνος σου από φυλλόχωμα όπως το παρακάτω που είναι πολύ ενδιαφέρον. http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=18204 Το χαλίκι πράγματι μπαίνει το πιο χοντρό κάτω και το πιο ψιλό πάνω. Αν η διαφορά στην κοκκομετρία των 2 χαλικιών είναι μεγάλη προφανώς και θα ανακατευτούν. Αν όμως είναι μικρή η διαφορά τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα πρέπει να ελέγξεις αν η άμμος ή το χαλίκι είναι ασβεστολιθικό οπότε θα ανεβάσει την σκληρότητα του νερού σου και θα καθορίσει τις μετέπειτα επιλογές στα ψάρια. Σε οποιαδήποτε περίπτωση ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΠΛΥΣΙΜΟ - ΒΡΑΣΙΜΟ πριν τα βάλεις στο ενυδρείο! Φυτά από ποτάμι σίγουρα μπορείς να βρεις (το έχουν κάνει ήδη κάποιοι φίλοι και υπάρχουν σχετικά post στο forum) αλλά σίγουρα η ποικιλία είναι πιο περιορισμένη, πρέπει να είσαι σίγουρος ότι δεν είναι μολυσμένα και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μεταφέρεις ανεπιθύμητους οργανισμούς στο ενυδρείο σου μέσω των φυτών. Αν τελικά διαθέσεις χρόνο για να βρεις κάτι, νομίζω ότι όλοι θα θέλουμε να μάθουμε περισσότερα! Για το φωτισμό θα χρειαστεί σίγουρα να προσθέσεις μία 2η λάμπα (το ίδιο έχουν κάνει πολλοί κάτοχοι του ενυδρείου) και αν σκοπεύεις να βάλεις πολλά φυτά, τότε και το CO2 είναι απαραίτητο. Για όλα αυτά θα βρεις πολλές και πιο αναλυτικές πληροφορίες ψάχνοντας στις κατάλληλες κατηγορίες του forum. Καλή επιτυχία και θα περιμένουμε νέα/φωτογραφίες!
 9. artirules

  Ξαφνικό πρόβλημα με μείγμα Co2

  Καλό θα είναι να διαβάσεις αυτό το άρθρο το οποίο εξηγεί αρκετά καλά το θέμα: http://www.qsl.net/w2wdx/aquaria/diyco2.html Συνοπτικά, να βάλεις στο "κύκλωμα" του CO2 και ένα δεύτερο μπουκάλι (προτείνω 1,5lt αλλά και με 0,5 θα γίνει η δουλειά) το οποίο θα παραμένει άδειο και θα λειτουργεί ως "διαχωριστής" για το CO2 από νερό/αφρό που ενδεχομένως θα φύγει από το μείγμα της μαγιάς. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του είναι το σωληνάκι που έρχεται από το μπουκάλι της μαγιάς να κατεβαίνει πιο χαμηλά μέσα στο μπουκάλι από το σωληνάκι που θα φέυγει προς το ενυδρείο (δες το σχετικό διαγραμμα στο άρθρο που σε παρέπεμψα πιο πάνω) ώστε ότι έρχεται (αφρός/νερό/μαγιά) να πέφτει στο άδειο μπουκάλι και να μην μπορεί να το τραβήξει το άλλο σωληνάκι προς το ενυδρείο. Επίσης, όπως σου είπαν και οι προηγούμενοι, θα πρέπει οπωσδήποτε να βάλεις μια βαλβίδα αντεπιστροφής ώστε να αποφύγεις το φαινόμενο να γυρίσει όλο το νερό του ενυδρείου και να πάει προς το μπουκάλι, και η γνώμη μου είναι να την βάλεις όσο πιο κοντά στο ενυδρείο γίνεται (σε αντίθεση με το σχήμα του άρθρου εγώ θα πρότεινα να μπει μετά το μπουκάλι-διαχωριστή). και 2-3-4 hints από τη δική μου εμπειρία: - Το μπουκάλι της Coca Cola είναι πολύ μικρό για την παραγωγή αρκετού CO2 για σημαντικό διάστημα και θα προτεινα να βρεις κάτι σε 5lt περίπου. Εξαρτάται βέβαια και από τα λίτρα και το πόσο φυτεμένο είναι το ενυδρείο σου. - Το νερό με τη μαγιά να γεμίζει περίπου τα 3/4 του μπουκαλιού αλλά όχι παραπάνω ώστε να είναι δύσκολο να υπερχειλίσει. - Το νερό με τη μαγιά δεν αφρίζει σημαντικά υπο κανονικές συνθήκες. Μάλλον είχες πολύ γεμάτο το μπουκάλι σου. Προτείνω το νερό να σταματάει πριν το σημείο που αρχίζει να στενεύει το μπουκάλι (περίπου 1lt μείγματος). - Πειραματίσου με τις αναλογίες μαγιάς - ζάχαρης για να πετύχεις την επιθυμητή ισορροπία μεταξύ παραγωγής CO2 και διάρκειας ζωής μείγματος. Αυτά τα όχι και τόσο λίγα.......... Ελπίζω να βοήθησα.
 10. artirules

  Μονομάχος + Φίλτρο (απορίες ασχετοσύνης)

  Καλημέρα κι ευχαριστώ, Το μεγαλύτερο ενυδρείο έχω ήδη αρχίσει να το σκεφτομαι αλλά επειδή δεν έχω κλείσει καλά - καλά μια εβδομάδα με αυτό θέλω να περιμένω λίγο. Το απόγευμα ίσως πάω να πάρω νέο υλικό για το φίλτρο και μόλις τα αλλάξω θα ψάξω και τα σχετικά με τη ροή. Για το CO2 τι λέτε? Να το βάλω στην έξοδο του φίλτρου? (δεν περνάει από το υλικό φιλτραρίσματος)
 11. artirules

  Μονομάχος + Φίλτρο (απορίες ασχετοσύνης)

  Καλημέρα σε όλους. Διάβασα ορισμένα παρεμφερή posts αλλά δεν βρήκα ακριβώς τις απαντήσεις που χρειάζομαι και θα ήθελα να ρωτήσω για να είμαι σίγουρος. Έχω ένα μονομάχο σε ένα ενυδρειάκι 15lt περίπου φυτεμένο με θερμοστάτη στους 26C και δείχνει ότι έχει προσαρμοστεί και περνάει καλα. Έχω αγόρασει και ενα φιλτρακι Elite Mini που έχει ισχυρίζεται maximum ροή 220lt/h αλλά ρυθμίζεται και αυτή τη στιγμή το έχω στο minimum (άγνωστη ροή). Εντούτοις, εξακολουθεί να δημιουργεί ισχυρά ρευματα στο ενυδρείο με αποτέλεσμα ο μονομάχος να είναι αναγκασμένος να κολυμπάει συνεχώς και για να το αποφύγω αυτό (διάβασα ότι χρειάζονται πολύ χαμηλή ροή νερού) το έχω διαρκώς κλειστό. Φοβάμαι όμως ότι χωρίς φίλτρανση βάζω υποψηφιότητα για προβλήματα... Θα αλλάξω σύντομα το υλικό στον κάδο (έχει μόνο μαύρο σφουγγάρι) για να περιορίσω με αυτό τον τρόπο τη ροή και να έχω πιο αποτελεσματική φίλτρανση. Οι ερωτήσεις μου είναι οι ακόλουθες: - Το φίλτρο πρέπει να είναι μονίμως σε λειτουργία η μπορώ να το έχω σε χρονοδιακόπτη ώστε να δουλεύει λίγες ώρες την ημέρα και να μπορεί να ξεκουράζεται και ο μονομάχος (δεν θέλω να ξεπατωθεί στο κολύμπι...) - Ποιά είναι μια καλή ροή για ένα ενυδρείο 15lt και για το μονομάχο μου? - Αν αλλάξω την κατεύθυνση του output και το γυρίσω προς τα πάνω για να έχω πιο ήρεμη επαναφορά του νερού στο ενυδρείο (νομίζω ότι μπορεί να γίνει χωρίς να αποκτήσω συντριβάνι) θα έχω εξίσου αποτελεσματική φίλτρανση ή χρειάζεται να δημιουργείται κυκλική ροή στο ενυδρείο? - Το φίλτρο έχει και είσοδο για παροχή οξυγόνου η οποία όμως στη χαμηλή ταχύτητα δεν τραβάει καθόλου (αν αλλάξω και υλικό δεν υπάρχει καμία περίπτωση να λειτουργήσει). Να συνδέσω το CO2 εκεί για καλύτερη διάχυση? (χρησιμοποιώ αρκετά παραγωγικό DIY σύστημα αλλά έχω αερόπετρα στην έξοδο και δημιουργούνται μεγάλες φυσαλίδες και έχω την εντύπωση ότι πάει χαμένο) - Ποιά υλικά είναι πιο κατάλληλα για το φίλτρο? Ευχαριστώ και συγνώμη για το μέγεθος του post...!
 12. artirules

  Χαιρετώ σας κι εγώ...

  Καλησπέρα σε όλους! Μόλις ξεκίνησα κι εγώ με ένα μονομάχο σε ένα 15-άρι (περίπου) φυτεμένο και με πολλές απορίες. Ευχαριστώ για την μέχρι τώρα βοήθεια (μέσω ανάγνωσης του forum) και για την από 'δω και πέρα (μέσω ερωτήσεων). Συγχαρητήρια για το καταπληκτικο site!
×

Important Information

Πολιτική απορρήτου και Όροι χρήσης