Jump to content

laplace

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Content Count

  13
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

1 Follower

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  Προσεχώς :)

Previous Fields

 • Χώρα
  Hellas
 1. laplace

  Κοπη της πιτας 2016

  Μιας και νέος στο χόμπυ και το φόρουμ πρώτη φορά παρευρέθη σε συνάντηση. Όλα ήταν πολύ όμορφα και γνώρισα αξιόλογα και πολύ συμπαθητικά άτομα. Πάντα τέτοια και του χρόνου πάλι με υγεία! Ελπίζω να τα πούμε και σε κάποια επόμενη συνάντηση!
 2. Καλημέρα, τελικά λάθος δικό μου για τις διαστάσεις. η "μικρή" γυάλα είναι 128λίτρα. Επίσης τα υπολειπόμενα λίτρα που θα χρειαστούν θα μου τα καλύψει το σύστημα της όσμωσης το οποίο μπορεί να βγάλει μέχρι 50λίτρα/ώρα.
 3. κατάλαβα, οπότε η αλλαγή πρέπει να είναι άμεση. ότι βγεί να μπει αμέσως! χεχεχε
 4. μάλιστα, κάτσε να επιβεβαιώσω τις διαστάσεις της "μικρής" γυάλας μπορεί να δίνω λάθος πληροφορίες! μια ερώτηση σχετικά με την αλλαγή νερού. Η αλλαγή πρέπει να γίνει άμεσα ή σταδιακά. Εννοώ άνοιξα τη βάνα άδειασα 30% νερό πόσο γρήγορα πρέπει να το αναπληρώσω...?
 5. Για προετοιμασία του νερού στην αλλαγή. Για φίλτρανση θα έχω 2 εξωτερικά φίλτρα.
 6. Καλησπέρα στην ενυδρειακή παρέα, επανέρχομαι μετά από καιρό στο θέμα για να μοιραστώ μαζί σας την εξέλιξη του ενυδρείου καθώς και να μου πείτε γνώμες/συμβουλές/παρατηρήσεις. Τελικά ύστερά από αρκετό διάβασμα και αρκετές ώρες συζήτησης με τα παιδιά που θα μου φτιάξουν το ενυδρείο(δεν ξέρω αν επιτρέπεται να αναφέρω το όνομα του καταστήματος) κλίνω στο να τοποθετήσω στο ενυδρείο δίσκους. Οι τελικές διαστάσεις της γυάλας θα είναι 1,20 Χ 0,55 Χ 0,70. Θα ήθελα να το κάνω ποιο μακρύ αλλά δεσμεύομαι λόγω έλλειψης χώρου. Τα τζάμια θα είναι 12άρια και οι τρύπες για τα φίλτρα θα γίνουν από κάτω. Εσωτερικά στην βάση-έπιπλο θα γίνει μια άλλη γυάλα γύρω στα 80λίτρα στην οποία θα ετοιμάζεται το νερό και θα το στέλνω μέσα στο ενυδρείο. Υπάρχει η σκέψη αυτό να γίνεται όσο το δυνατόν ποιο αυτόματα. Επίσης θα τοποθετηθεί Α/Ο από την οποία θα γεμίζει η μικρή γυάλα. Μέσα στη βάση-έπιπλο θα τοποθετηθεί ένας μικρός ηλεκτρολογικός πίνακας στεγανός , ένα πολύπριζο ασφαλείας, η α/ο , τα 2 φίλτρα και η γυάλα. Το φωτιστικό θα είναι diy από ξύλο ίδιο με το "ντύσιμο" της βάσης. Ίσως βάλω κάποια εύκολα φυτά για αρχή! Πως το βλέπετε το όλο στήσιμο? Τι πρέπει να προσέξω? Τι να προσθέσω/αφαιρέσω? Τι αριθμός δίσκων θα ήταν ιδανικός για το συγκεκριμένο ενυδρείο? Φιλικά,
 7. καθε πότε καθαρίζω τις σωλήνες του φίλτρου? σε κάθε αλλαγή? εάν βάλω ένα εξωτερικό θερμαντήρα στην σωλήνωση για την αλλαγή νερού θα είμαι οκ?
 8. Καλησπέρα σας, επανέρχοντας στο θέμα παραθέτω ένα σχεδιάκι που έκανα ώστε να υπάρχει μια πρόχειρη εικόνα του σημείου που θα τοποθετηθεί το ενυδρείο.( ) Στην βάση τοποθετήθηκαν 6 ρυθμιζόμενα ποδαράκια και μένει να «ντυθεί» με ξύλο. Αυτό θα γίνει αργότερα αφού καταγράψω όλο τον εξοπλισμό και τις διαστάσεις αυτών (φίλτρα,αντλίες,πολύπριζα και δεν ξέρω τι άλο χρειάζεται). Πάνω στην βάση θα τοποθετηθεί κόντρα πλακέ θαλάσσης και πάνω σε αυτό το υπόστρωμα και το ενυδρείο. Οι σωληνώσεις μεταξύ φίλτρου και ενυδρείου θα περάσουν λόγω έλειψης χώρου μέσα από τον ΤΟΙΧΟ Α (γυψοσανίδα). Μέσα στον τοίχο Α προς το παρών έχω βγάλει αναμονή για παροχή νερού και σωλήνα αποχέτευσης. Αυτό που θέλω να κάνω τώρα είναι να κάνω εύκολη αλλαγή νερού. Σκέφτομαι στην παροχή νερού να βάλω ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα το οποίο όπως διάβασα αφαιρεί το χλώριο και κάποια βαρέα μέταλλα. Μετά να χρησιμοποιήσω τις σωληνώσεις από το φίλτρο του ενυδρείου, με διάφορες βάνες και ενώσεις, ή κάποιον άλλον κυκλοφορητή ώστε να κάνω την αλλαγή του νερού. Τα ερωτήματα που προκύπτουν μέχρι εδώ είναι: Σαν διαδικασία φαίνεται ΟΚ? Μήπως κάτι μου διαφεύγει? Με την χρήση του φίλτρου ενεργού άνθρακα χάνονται και σημαντικά ιχνοστοιχεία? Αν ναι πως μπορώ να το γνωρίζω αυτό? Μπορώ να κάνω κάποιες μετρήσεις?
 9. ωραία, ευχαριστώ για την απάντηση θα επανέλθω αργότερα με μερικες ερωτήσεις. ελπίζω να μην γίνω κουραστικός και παρακαλώ αν νομίζετε ότι κάτι το ξεκινάω στραβά να μου το πείτε.
 10. Χαίρετε, θα ήθελα να ρωτήσω εάν για τις απορίες που έχω πρέπει να ανοίξω κάποιο θέμα στην αντίστοιχη κατηγορία(Φίλτρανση,Φωτισμός κλπ) ή να συνεχίσω στο ήδη υπάρχων θέμα. Όπως ανέφερα στο αρχικό ποστ, προσπαθώ να προνοήσω για τον απαραίτητο εξοπλισμό στο ενυδρείο σύμφωνα με αυτά που σκέφτομαι να κάνω ώστε να γλιτώσω όσο το δυνατον περισσότερα "μερεμέτια" αργότερα.
 11. Τα "πόδια" που βρήκα τελικά είναι με ποιο μεγάλο πέλμα και αντέχουν μέγιστο 160κιλά. (σύνολο θα βάλω 8 ποδαράκια) οπότε θεωρώ είμαι οκ... Αν βάλω ένα απλό φίλτρο ενεργού άνθρακα και όχι σύστημα αντίστροφης όσμωσης θα είμαι οκ? Θα χρειάζεται πάλι η μείξη με νερό βρύσης...? Οι βίδες είναι μεταλλικές. πλαστικό είναι το πέλμα. Σχετικά με την βάση. Γνωρίζω ότι είναι ψηλή γι'αυτό προσπαθώ να κάνω πράγματα από τώρα ώστε να με βοηθήσουν αργότερα στην συντήρηση. εαν γλιτώσω την αλλαγή νερού με κουβάδες, θα "σκαρφαλώνω" μόνο για κάποιο καθάρισμα ή κάποιους ελέγχους σε αισθητήρες.... Τουλάχιστον έτσι το φαντάζομαι, διόρθωσε με αν κάτι μου διαφεύγει
 12. αρχικά να σε ευχαριστήσω για την απάντηση σου. Οκ το αν έχει χλώριο ή όχι μπορούμε να το μάθουμε. ΠΩς θα σιγουρευτώ για τα ιχνοστοιχεία? Πρέπει να προσέξω κάτι άλλο? Για την βάση τα πόδια που σκέφτομαι να βάλω είναι ρυθμιζόμενα για να μπορέσω να το αλφαδιάσω με ακρίβεια. παραθέτω φώτο.
 13. Χαιρετώ την παρέα, Είμαι νέος στο χόμπι του ενυδρείου και θα ήθελα τα «φώτα» σας στην κατασκευή ενός σωστού σπιτιού για την φιλοξενία των ψαρών. Διαμορφώνοντας έναν χώρο στο σπίτι πήρα την απόφαση να δημιουργήσω ένα ενυδρείο και προσπαθώ να αντλήσω όσες περισσότερες πληροφορίες μπορώ ώστε να μην έχω «εκκρεμότητες» αργότερα. Οι διαστάσεις που σκέφτομαι είναι 1.20 x 0.55 x 0.65 ( το μήκος και το πλάτος είναι περιορισμένα λόγω της θέσης που θα μπει, το ύψος είναι συζητήσιμο). Έχει φτιαχτεί μια βάση με 3αρι σίδερο (παραθέτω φώτο) με ύψος 1.10 τόσο για αισθητικούς όσο και για λειτουργικούς λόγους. Λόγω του ύψους της βάσης που επέλεξα και της θέσης του ενυδρείου θα ήθελα από τώρα να υπολογίσω την δημιουργία ενός συστήματος εύκολης αλλαγής νερού. Θα με ενδιέφερε και η περίπτωση της αυτόματης συμπλήρωσης καθώς και η προειδοποίηση σε τυχόν διαρροές. Θα τοποθετηθεί φίλτρο νερού στην παροχή για το πόσιμο. Σχετικά με το παραπάνω τα ερωτήματα μου είναι: 1) υπάρχει η δυνατότητα να στείλω από το φιλτραρισμένο νερό κατευθείαν στο ενυδρείο? Είναι σωστό? 2) Αν υποθέσουμε ότι λύσαμε το 1 ερώτημα το νερό που θα ρίχνω στο ενυδρείο πρέπει να το περνάω και από το φίλτρο του ενυδρείου πριν την είσοδο του στο ενυδρείο? 3) Μήπως είναι καλύτερα να βάλω ξεχωριστό φίλτρο και όχι αυτό που θα χρησιμοποιήσω για το πόσιμο στην παροχή του ενυδρείου? Γενικώς δηλαδή ποια σειρά πρέπει να ακολουθήσω για την εισαγωγή του νερού χωρίς να χρειαστώ κουβάδες/δοχεία. Για την έξοδο του νερού από το ενυδρείο αν τα διάβασα καλά πρέπει να βάλω ένα ‘ταφ’ στο σωληνάκι της αντλίας από το οποίο όταν είναι να κάνω αλλαγή να κόβω την είσοδο στο ενυδρείο και να στέλνω το νερό στον σωλήνα της αποχέτευσης. Σωστά? Επίσης σχετικά με την βάση που έχω φτιάξει, δεν έχω βάλει ρυθμιζόμενα πόδια. Σκέφτομαι να βάλω αλλά με φοβίζει το βάρος. Έχετε να μου προτείνετε κάτι το οποίο να είναι αξιόπιστο. Ή να προβώ σε μια λύση με μη ρυθμιζόμενα ποδαράκια και να αλφαδιάσω την βάση με άλλο τρόπο.? Άλλη μια απορία είναι στο τι θα βάλω κάτω από το τζάμι του ενυδρείου(τζάμι 10ρι?). Από ότι είδα μπαίνει ένα πολύ λεπτό στρώμα αφρολέξ για να πατήσει καλά το τζάμι. Από κάτω τι να βάλω ? Ξύλο(θαλάσσης) ή κάτι άλλο? Πρέπει να προσέξω κάτι συγκεκριμένο ή απλά να είναι αλφαδιασμένο σωστά και δεν θα έχω θέμα. ΥΓ:Ελπίζω να μη σας κούρασα με το μεγάλο ποστ και τα διάφορα ερωτήματα (βέβαια έχω ακόμα αρκετά σχετικά με εξοπλισμό,φώτακλπ.)
×