Jump to content

Spiros_61748

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Δημοσιευσεις

  34
 • Εγγραφή

 • Τελευταια επισκεψη

Community Reputation

9 Neutral

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  Reef 280lt

Previous Fields

 • Νομός
  Αργολίδας
 • Χώρα
  Hellas

Πρόσφατοι επισκέπτες

225 εμφανίσεις προφίλ
 1. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  Ok i got it. Δηλαδή, όπως και για τα ψάρια δε μας πειράζει να τα έχουμε λίγο πεινασμένα, έτσι και για τα κοράλλια προτιμούμε να μη φορτώνουμε το σύστημα και αν μας ξεφύγει άντε να το μαζέψουμε. Λοιπόν, το φως το έχω σχεδόν ένα μήνα. Δεν είναι πολύ μεγάλο το διάστημα αλλά πραγματικά η εικόνα των κοραλλιών είναι εντελώς διαφορετική. Όχι μόνο τα χρώματα "πετάγονται" περισσότερο αλλά βλέπεις ότι τα κοράλλια βγάζουν "υγεία". Νομίζω ότι από το κινέζικο που είχα πριν απέχουν παρασάγγας. Η αροπόρα από την άλλη δεν συμβαδίζει με το όλο κλίμα. Μάλλον εσφαλμένα την κατέβασα χαμηλότερα οπότε τώρα σκέφτομαι τι ανακατατάξεις μπορώ να κάνω ώστε να την βάλω ψηλά και να έχει όσο το δυνατόν περισσότερη ροή. Το να τη δω "ευτυχισμένη" είναι η επόμενη "κορυφή" που θέλω να κατακτήσω.
 2. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  @niknikΤην κατεψυγμένη τη δίνω για "ευχαρίστηση" αλλά όντως τρώνε άνετα μόνο flakes. Για το target γιατί τονίζεις το όταν; Δεν πρέπει να ρίχνω τροφή στα κοράλλια; Και αν όχι με τη συχνότητα που το κάνω τότε πως καταλαβαίνω πότε πρέπει; @fishbone! το τεστ έχει μεγάλη απόκλιση ώστε να αλλάξω άμεσα ή να περιμένω να τελειώσει το API; Ευχαριστώ για το χρόνο σας και καλό ξημέρωμα.
 3. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  Ας ξεκινήσω με τις μετρήσεις λοιπόν. Αλατότητα 1.025 Αμμωνία - νιτρώδη 0 (API) Νιτρικά 0-5(API) Φώσφορος κοντά το 0.01(salifert) PH 7.8(API) KH 8(salifert) Ασβέστιο 450(salifert) Μαγνήσιο 1380(salifert) Αλλαγές κάνω κάθε Τετάρτη περίπου 40 λίτρα. Το αλάτι το σπάω από την προηγούμενη. Στο sump έχω αντιφωσφορο σε ριακτορα που τον αλλάζω κάθε μήνα και λίγο παραπάνω και χαετο. Σήμερα ήταν η 3η αλλαγή που έκανα με αλάτι aquaforest reef και αντίστοιχα η 3η φορά που έβαλα βακτήρια seachem stability αντί για microbacter 7 που τα βάζω πάντα μαζί με την αλλαγή. Ταΐζω μια φορά την ημέρα με flakes και μια φορά την εβδομάδα κατεψυγμένη. 1-2 φορές την εβδομάδα κάνω σχεδόν target feeding με reef snow, phytogold και reef blizzard αρωματισμένο με seachem reef plus. Σας ευχαριστώ για κάθε παρατήρηση - συμβουλή.
 4. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  Σήμερα το απόγευμα έχει συντήρηση οπότε θα επανέλθω με φρέσκες μετρήσεις. Αυτό που διακρίνεις (λογικά) είναι διατομική από την οποία δεν μπορώ να απαλλαγώ, εντελώς, με τίποτα. Πιστεύεις ότι κάποια από τις αιτίες που την προκαλούν επηρεάζει και την γενικότερη υγεία του συστήματος; Θα γράψω μετρήσεις και τα ξανά λέμε.
 5. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  Ευχαριστώ πολύ Γιώργο και καλησπέρα σε όλους. Στην παρακάτω φωτογραφία τα 3 μπλε κανάλια και το UV είναι στο 90%, το λευκό είναι στο 70% και το κόκκινο στο 50%. Από ότι φαίνεται τα κοράλλια πάνε καλά. Όλα εκτός από την πράσινη ακροπορα που τη βλέπετε στη μέση. Μέχρι στιγμής δεν ανοίγει σχεδόν καθόλου. Η αλήθεια είναι ότι όσο την έχω στο ενυδρείο (δηλαδή και με το παλιό φως) δεν έχει ανοίξει πλήρως αλλά φαίνεται να έχει μεγαλώσει πολύ λίγο. Θα μπορούσατε να αναφέρετε πιθανές αιτίες για να στρέψω την προσοχή μου;
 6. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  To 50 είναι το πλάτος. Το 70 το ύψος με το νερό να είναι ~ στα 65 cm.
 7. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  Οι διαστάσεις είναι 36 x 25 cm ενώ το πάχος το μέγιστο 4 cm. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές είναι max 180w και καλύπτει περιοχή 80 x 60 cm. Μετά από ερώτηση που τους έκανα πριν την αγορά μου πρότειναν ύψος τοποθέτησης τα 20 - 30 cm για το ενυδρείο μου (80x50x70 cm) και τοποθέτησα στα 22cm από το νερό.
 8. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  Σας ευχαριστώ πολύ όλους. Χαίρομαι που διαπιστώνω από τα σχόλιά σας ότι έκανα μια καλή επένδυση. @salamander συμφωνώ, δυο πράγματα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος από την πρώτη στιγμή α)το φωτιστικό έχει κορυφαία ποιότητα κατασκευής και β) αντικειμενικά είναι ένα όμορφο φωτιστικό. Ως προς τις λειτουργίες του φαίνεται ότι μπορούν να καλύψουν και πιο απαιτητικούς χρήστες από εμένα αλλά είναι πολύ λίγος ο χρόνος για να μπορώ να πω. Σίγουρα η εφαρμογή ακολουθεί κι αυτή την Γερμανική συνταγή, δηλαδή λιτά και απέριττα χωρίς να σημαίνει ότι δεν κάνει τη δουλειά της. Το μόνο που μένει είναι να δούμε την απόδοσή του σε βάθος χρόνου, οπότε συνεχίζουμε τις ρουτίνες μας και παρακολουθούμε τον ύφαλο να ανθίζει. Υ.Γ.1 @fishbone! η αγορά έγινε από το site της giesemann και κόστισε συνολικά 660€ με τα μεταφορικά. Έκανε περίπου 15 μέρες να έρθει. Απόλυτα ικανοποιημένος με τη διαδικασία. Υ.Γ.2 @niknik μόλις έχω φωτογραφίες θα ανεβάσω.
 9. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  Επανέρχομαι, λοιπόν, έχοντας εγκαταστήσει το Σάββατο που μας πέρασε το φωτιστικό. Το φωτιστικό ήρθε απευθείας από Γερμανία με DHL συσκευασμένο και προστατευμένο αρκετά καλά. Ανοίγοντάς το βρίσκεις την εγγύηση, το manual στα Γερμανικά (Αγγλικά έχει στο site), το φωτιστικό και το τροφοδοτικό. Η ποιότητα κατασκευής σίγουρα είναι υψηλού επιπέδου και πιστεύω ότι σχεδιατικά είναι αρκετά καλαίσθητο. Μια ένσταση, μόνο, ως προς το χειριστήριο το οποίο το βρήκα λίγο δύσχρηστο και μου έδωσε την αίσθηση ότι μπορεί να χαλάσει εύκολα με πολύ χρήση. Βέβαια η έκδοση που πήρα είναι αυτή με το bluetooth οπότε δεν με απασχόλησε και πολύ. Πριν το τοποθετήσω στο ενυδρείο το έθεσα σε λειτουργία για να εξοικειωθώ με τις λειτουργίες του. Διαπίστωσα αμέσως το πόσο αθόρυβο είναι. Δεν καταλαβαίνεις πότε δουλεύει το ανεμιστηράκι και πότε όχι. Με τη βοήθεια ενός βίντεο από youtube κατάφερα και συνδέθηκα. Σίγουρα δε με ικανοποίησε η διαδικασία. Με κινητό και tablet android υπήρχε δυσκολιά στην αναγνώριση και εύκολες αποσυνδέσεις κυρίως από το κινητό. Τελικά κατέληξα να χρησιμοποιώ το tablet και λόγω καλύτερης επικοινωνίας αλλά κυρίως γιατί το interface της εφαρμογής είναι πιο φιλικό προς το χρήστη εξαιτίας του μεγέθους της οθόνης. Μέσω της εφαρμογής ρυθμίζεις ημ/νια, ώρα, ημερήσιο κύκλο, πρόγραμμα καιρού (συννεφιά - αστραπές), κύκλο σελήνης. Είναι αλήθεια ότι με τα έξι κανάλια μπορείς να προγραμματίσεις με μεγάλη ακρίβεια την ένταση, την απόχρωση και την διάρκεια του ημερήσιου κύκλου και σχετικά έυκολα. Με καιρό και κύκλο σελήνης δεν έχω ασχοληθεί για να έχω άποψη. Η αίσθηση που σου αφήνει η εφαρμογή είναι ότι έχει φτιαχτεί κάπως πρόχειρα, για να κάνει τα βασικά χωρίς να στοχεύει στην εμπειρία χρήσης. Βέβαια να τονίσω αυτή είναι η άποψη μου μετά από μόνο 3 ημέρες χρήσης και χωρίς να έχω εμβαθύνει. Για να συνοψίσω θα έλεγα οτι το συγκεκριμένο φωτιστικό είναι σίγουρα ποιοτικό κατασκευαστικά, απόλυτα παραμετροποιήσιμο στα γούστα του καθενός λίγο δύστροπο στην συνδεσιμότητά του ενώ η εφαρμογή του θα το ήθελε το φρεασκάριμά της. Για την ώρα τρέχω πρόγραμμα εγκλιματισμού για τα κοράλλια (περίπου 50% της έντασης) και σιγά σιγά θα αυξάνω. Αυτό που μένει να διαπιστώσω είναι κατά πόσο είναι αποδοτικό, αποδοτικότερο τουλάχιστον ώστε να δικαιολογεί και τη διαφορά τιμής από τον κινέζο προκάτοχο. Ελπίζω να μην κούρασα, καλό βράδυ σε όλους.
 10. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  Καλημέρα, όπως βλέπετε έχω δουλειά το σαββατοκύριακο, ελπίζω να βρω και χρόνο. Θα επανέλθω με τις πρώτες εντυπώσεις.
 11. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχω τις γνώσεις για να συντηρήσω ένα απαιτητικό σύστημα και πιστεύω ότι αυτό που έχω δεν είναι τέτοιο. Πιστεύω ότι μόλις έρθει και το νέο φωτιστικό θα μπορέσω να έχω μια πιο σαφή άποψη για το πώς θα κινηθώ. Στην παρούσα φάση θα ήμουν ικανοποιημένος με λίγη περισσότερη ανάπτυξη στα σκληρά κοράλλια που έχω. Σε κάθε περίπτωση σας ευχαριστώ για το χρόνο και τις γνώσεις που διαθέτετε.
 12. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  Από αυτά που διαβάζω και από αυτά που είπατε παραπάνω @fishbone! και @dano23 καταλαβαίνω ότι με τη χρήση όλων αυτών μπορεί να χαμηλώσω τα θρεπτικά του νερού σε τέτοιο σημείο ώστε να είναι ζημιογόνο για το σύστημα. Η σκέψη η δική μου ήταν ότι λόγω της υψηλής ιχθυοφορτισης και λόγω του ότι το sump είναι μικρότερο απ'ότι θα έπρεπε, να βοηθήσω τη χαετο και το gfo με το νοποξ ώστε να μειώσω τα νιτρικά και τον φώσφορο με αποτέλεσμα να μειωθεί η διατομικη και κατ' επέκταση να δημιουργήσω βέλτιστες συνθήκες για ανάπτυξη.
 13. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  Ναι το 10 είναι χωρίς το νοποξ. Με το νοποξ μηδένισε σχεδόν αν όχι τελείως. Η χαετο είναι σε διαμέρισμα διαστάσεων 15x30x20cm και η ποσότητα δεν είναι σταθερή, δηλαδή όταν έχει φτάσει περίπου όσο ένα μπολ (γιαουρτιού 1 κιλό) αφήνω μια χούφτα και πετάω την υπόλοιπη και αυτό το κάνω για να έχω καλύτερη κυκλοφορία στο διαμέρισμα.
 14. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  Θα το ψάξω αυτό που λες αλλά η χρήση και των τριών μαζί μπορεί να οδηγήσει σε πρόβλημα ή το λες από την άποψη ότι είναι υπερβολή. Επίσης εννοείται ότι θέλω την εμπειρία σας μέσα από τα σχόλια.
 15. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  Παιδιά ευχαριστώ. Όπως καταλαβαίνεται αυτή η διατομική με έχει κουράσει και ψάχνοντας αιτίες και τρόπους για να την αντιμετωπίσω έπεσα πάνω α)στην σωστή κυκλοφορία και β)στα νιτρικά και τα φωσφορικά. Για την καλύτερη κυκλοφορία έκανα τις αλλαγές που περιέγραψα στο παραπάνω post και πιστεύω ότι είμαι σε καλύτερη μοίρα Αναφορικά με το (β) οι τιμές ήταν τα νιτρικά max 10 (test api) και τα φωσφορικά, υποτίθεται, 0 (test salifert), με την χαέτο στο sump και με αντιφώσφορο σε ριάκτορα και με δεδομένο ότι έχω αρκετά ψάρια μέσα κατέληξα στο νοποξ. Η αλήθεια είναι ότι ρίχνω 3 φορές την εβδομάδα και τα νιτρικά μηδένισαν σχεδόν. Εν τω μεταξύ η χαέτο δεν έχει σταματήσει να αναπτύσσεται. Μετά από αυτά, όντως η διατομική υποχώρησε αλλά δεν έφυγε εντελώς. Το φωτιστικό το αλλάζω γιατί απ'οτι φαίνεται το κινέζικο δεν ταιριάζει στο σύστημα μου.Πιστεύω ότι οι έξι Τ5 που είχα πριν δούλευαν καλύτερα άλλα επειδή είμαι και λίγο tech freak είπα να δοκιμάσω τα led. Βέβαια μετά επιβεβαιώνεται ο νόμος του ότι πληρώνεις παίρνεις. Για να μην κουράσω άλλο, πιστεύω ότι πρώτα πρέπει να εξασφαλίσω μια ποιοτική πηγή φωτισμού (θεωρώ ότι ο υπόλοιπος εξοπλισμός μου είναι σε αξιοπρεπή επίπεδα) και μετά να προσπαθήσω πιο επισταμένα για την χημεία του νερού ώστε να έχω ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. @salamanderΛογικά μέχρι τέλους Ιανουαρίου θα το έχω οπότε θα τα ξαναπούμε. @dano23 το ύψος του ενυδρείο είναι 70cm με το νερό να είναι περίπου στα 65cm. Καλή συνέχεια σε όλους.
×