Jump to content

Spiros_61748

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Content Count

  40
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

12 Good

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  Reef 280lt

Previous Fields

 • Νομός
  Αργολίδας
 • Χώρα
  Hellas

Recent Profile Visitors

285 profile views
 1. Για το βραχυκύκλωμα, δε μπόρεσα να καταλήξω κάπου. Υποψιάζομαι υπερθέρμανση γιατί είχα τα πάντα (πολύμπριζα, μετασχηματιστές, ελεγκτή θερμοκρασίας) σε ένα ντουλάπι μικρό το οποίο σίγουρα σήκωσε θερμοκρασία. Ο μόνος λόγος που δεν έχω αποκλείσει το restart είναι ότι έχω τα πάντα, αλλά σίγουρα θέλω το χρόνο μου. Πάντως το μικρόβιο δύσκολα θα καταπολεμηθεί... Keep on reefing.
 2. Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους και ιδιαίτερα σε όσους και όσες γιορτάζουν. Μετά από αρκετό καιρό, θα ήθελα να κάνω το τελευταίο update σχετικά με το ενυδρείο και θα ξεκινήσω με μια ερώτηση: Τι είναι το χειρότερο που έχει συμβεί σε ενυδρείο σας ενώ λείπετε για διακοπές; Στη δική μου περίπτωση, έπεσε το ρεύμα και δεν ήρθε ποτέ ξανά. Για την ακρίβεια έγινε κάποιο βραχυκύκλωμα και "έριχνε" συνέχεια την ασφάλεια του ενυδρείου. Όπως καταλαβαίνετε μετά από 6 μέρες χωρίς ρεύμα όταν γύρισα η κατάσταση ήταν άθλια. Η αποσύνθεση είχε ξεκινήσει ήδη και η βρόμα αφόρητη. Αμέσως πέταξα τα πάντα εκτός από τον εξοπλισμό και τον βράχο. Ο εξοπλισμός μπήκε σε ξύδι και ο βράχος σε χλωρίνη. Έτσι απλά λοιπόν χάθηκε ο κόπος των τελευταίων δυο ετών. Και να φανταστείτε ότι εδώ και καιρό είχα πάρει μεγαλύτερη γυάλα, μεγαλύτερο sump, έφτιαξα καινούργια βάση και ετοίμαζα μεταφορά του ενυδρείου αλλά δυστυχώς το project σίγουρα παγώνει ίσως επ' αόριστον. Βέβαια από την άλλη θα μπορούσε να είχε σπάσει η γυάλα και να είχαν πλημμυρίσει τα πάντα οπότε μάλλον φτηνά τη γλίτωσα. Καλή συνέχεια σε όλους και εύχομαι να μη συμβεί σε κανένα κάτι αντίστοιχο.
 3. Όπως ειπώθηκε παραπάνω και πολύ σωστά, η αλλαγή γεννά προσδοκίες για καλύτερα πράγματα... Θα δείξει. Δεν ξέρω αν φαίνεται πιο ωραίο αλλά νομίζω ότι είναι πιο ορθολογικό. Σίγουρα η κυκλική κυκλοφορία επιτυγχάνεται καλύτερα. Να ρωτήσω και κάτι άσχετο, αν προσέξετε στην caulastrea πάνω αριστερά υπάρχει και μια ricordea στη βάση της. Υπάρχει περίπτωση να νεκρώνει την caulastrea ή φταίει η ταλαιπωρία που έφαγε χθες γιατί βλέπω ότι δύο κεφάλια έφυγαν και δεν ξέρω αν θα ακολουθήσουν και τα άλλα. @Aldebaran σ'ευχαριστώ πολύ και αυτό που επισημαίνεις για τις διαστάσεις είναι απ'αυτά που έπρεπε να είχε σκεφτεί εξ αρχής. Καλό βράδυ σε όλους.
 4. Εννοείται ότι όλοι από κάπου ξεκινάμε και μέσα από δοκιμές και αστοχίες εξελισσόμαστε. Έχοντας καταλάβει κάποιες παραμέτρους τώρα, δεν μπορώ να καταλήξω αν είναι προτιμότερο να κάνω κάποιες παρεμβάσεις στο υπάρχον, γιατί έχει δίκιο ο @dano23 ότι η αλλαγή βοηθάει και ανανεώνει, ή να κάνω restart με νέο ενυδρείο σε σωστές βάσεις. Σίγουρα η προοπτική ενός μεγαλύτερου ενυδρείου με εξιτάρει αλλά φοβάμαι και πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Πάντως Ορέστη έχω ξεκινήσει να επεξεργάζομαι το στήσιμο του βράχου σε ένα κεντρικό νησί και θα υπάρξει update όταν ολοκληρωθεί. Την καλημέρα μου σε όλους.
 5. για αρχή θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι ασχολείστε με το ενυδρείο μου. Στο δια ταύτα λοιπόν σκέφτομαι ότι η ποσότητα του βράχου είναι υπερβολική, τα κομμάτια είναι δύσκολα διαχειρίσιμα και είχε και μανιτάρια πάνω που πλέον χαλάνε πολύ το οπτικό αποτέλεσμα. Με αυτό το στήσιμο έχω προσπαθήσει να δώσω ύψος, να δημιουργήσω σπηλιές, και να έχω χώρο μπροστά χαμηλά. Όμως με τον βράχο κολλημένο στο πίσω τζάμι, και με αυτό το ύψος του ενυδρείου, μου είναι αρκετά δύσκολο να πετύχω σωστή κυκλοφορία με ότι αυτό συνεπάγεται... πιστεύω ότι στη συγκεκριμένη γυάλα θα ταίριαζε ένα κεντρικό νησί ώστε να επιτρέπει την κυκλική κυκλοφορία, με ύψος και διάφορα πατάρια για θέσεις κοραλλιών. Από την άλλη βέβαια πιστεύω ότι δεν έχω την αντίληψη ώστε να διαλέγω τα σωστά κοράλλια στις σωστές θέσεις. Νομίζω πάντως ότι το όλο αποτέλεσμα το χαλάνε οι δυσανάλογες διαστάσεις του ενυδρείου γιατί όταν το έφτιαξα είχα στο μυαλό μου μόνο πως θα αυξήσω τα λίτρα χωρίς να δίνω βάση στην ουσία. Σίγουρα όμως κάποιος με περισσότερη εμπειρία θα μπορούσε να πετύχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Εννοείται ότι οποιοδήποτε συμβουλή είναι ευπρόσδεκτη και ευχαριστώ εκ των προτέρων. Δεν κρύβω ότι μου έχει καρφωθεί η ιδέα για μια καινούργια μεγαλύτερη γυάλα ώστε να χωρέσει πιο ορθά ο βράχος μου αλλά το πρόβλημα είναι κυρίως το οικονομικό και το χωροταξικό. Όμως, οπως είπα και σε προηγούμενο post για την ώρα θα πορευτώ με αυτό που έχω. Καλό βράδυ σε όλους.
 6. Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους. Η αλήθεια είναι ότι το ενυδρείο τον τελευταίο μήνα απλά πάει. Λόγω υποχρεώσεων, οριακά κατάφερα να κρατήσω τις εβδομαδιαίες ρουτίνες αλλαγής νερού. Ακόμα και έτσι πάντως, το φωτιστικό δείχνει την ποιότητά του. Όλα τα κοράλλια αναπτύσσονται σε ικανοποιητικούς ρυθμούς και κυρίως τα χρώματά τους δείχνουν αρκετά ζωντανά. Όλα εκτός από την ακροπόρα. Παρόλο που έκανα κάποιες δοκιμές ως προς τη θέση, δεν την βλέπω να επιβιώνει. Το πρόβλημα όμως για μένα δεν είναι αυτό. "Διαβάζοντας" το ενυδρείο μου καταλήγω στο ότι τα λάθη που έχουν γίνει από το στήσιμο με δυσκολεύουν στο να το φέρω σε ισορροπία και κυρίως να έχω το οπτικό αποτέλεσμα που θέλω. Θεωρώ ότι η ποσότητα του βράχου στις διαστάσεις της δεξαμενής με περιορίζουν αρκετά ώστε να έχω την διάταξη που θέλω αλλά και την σωστή κυκλοφορία για να μπορεί το σύστημα να "αναπνέει" καλύτερα. Μου έχουν περάσει σκέψεις για αλλαγή βράχου αλλά και για αλλαγή δεξαμενής. Για την ώρα όμως θα συνεχίσω όπως είμαι και βλέπουμε. Το βράδυ θα προσπαθήσω να ανεβάσω και φωτογραφίες. Καλή συνέχεια σε όλους.
 7. Ok i got it. Δηλαδή, όπως και για τα ψάρια δε μας πειράζει να τα έχουμε λίγο πεινασμένα, έτσι και για τα κοράλλια προτιμούμε να μη φορτώνουμε το σύστημα και αν μας ξεφύγει άντε να το μαζέψουμε. Λοιπόν, το φως το έχω σχεδόν ένα μήνα. Δεν είναι πολύ μεγάλο το διάστημα αλλά πραγματικά η εικόνα των κοραλλιών είναι εντελώς διαφορετική. Όχι μόνο τα χρώματα "πετάγονται" περισσότερο αλλά βλέπεις ότι τα κοράλλια βγάζουν "υγεία". Νομίζω ότι από το κινέζικο που είχα πριν απέχουν παρασάγγας. Η αροπόρα από την άλλη δεν συμβαδίζει με το όλο κλίμα. Μάλλον εσφαλμένα την κατέβασα χαμηλότερα οπότε τώρα σκέφτομαι τι ανακατατάξεις μπορώ να κάνω ώστε να την βάλω ψηλά και να έχει όσο το δυνατόν περισσότερη ροή. Το να τη δω "ευτυχισμένη" είναι η επόμενη "κορυφή" που θέλω να κατακτήσω.
 8. @niknikΤην κατεψυγμένη τη δίνω για "ευχαρίστηση" αλλά όντως τρώνε άνετα μόνο flakes. Για το target γιατί τονίζεις το όταν; Δεν πρέπει να ρίχνω τροφή στα κοράλλια; Και αν όχι με τη συχνότητα που το κάνω τότε πως καταλαβαίνω πότε πρέπει; @fishbone! το τεστ έχει μεγάλη απόκλιση ώστε να αλλάξω άμεσα ή να περιμένω να τελειώσει το API; Ευχαριστώ για το χρόνο σας και καλό ξημέρωμα.
 9. Ας ξεκινήσω με τις μετρήσεις λοιπόν. Αλατότητα 1.025 Αμμωνία - νιτρώδη 0 (API) Νιτρικά 0-5(API) Φώσφορος κοντά το 0.01(salifert) PH 7.8(API) KH 8(salifert) Ασβέστιο 450(salifert) Μαγνήσιο 1380(salifert) Αλλαγές κάνω κάθε Τετάρτη περίπου 40 λίτρα. Το αλάτι το σπάω από την προηγούμενη. Στο sump έχω αντιφωσφορο σε ριακτορα που τον αλλάζω κάθε μήνα και λίγο παραπάνω και χαετο. Σήμερα ήταν η 3η αλλαγή που έκανα με αλάτι aquaforest reef και αντίστοιχα η 3η φορά που έβαλα βακτήρια seachem stability αντί για microbacter 7 που τα βάζω πάντα μαζί με την αλλαγή. Ταΐζω μια φορά την ημέρα με flakes και μια φορά την εβδομάδα κατεψυγμένη. 1-2 φορές την εβδομάδα κάνω σχεδόν target feeding με reef snow, phytogold και reef blizzard αρωματισμένο με seachem reef plus. Σας ευχαριστώ για κάθε παρατήρηση - συμβουλή.
 10. Σήμερα το απόγευμα έχει συντήρηση οπότε θα επανέλθω με φρέσκες μετρήσεις. Αυτό που διακρίνεις (λογικά) είναι διατομική από την οποία δεν μπορώ να απαλλαγώ, εντελώς, με τίποτα. Πιστεύεις ότι κάποια από τις αιτίες που την προκαλούν επηρεάζει και την γενικότερη υγεία του συστήματος; Θα γράψω μετρήσεις και τα ξανά λέμε.
 11. Ευχαριστώ πολύ Γιώργο και καλησπέρα σε όλους. Στην παρακάτω φωτογραφία τα 3 μπλε κανάλια και το UV είναι στο 90%, το λευκό είναι στο 70% και το κόκκινο στο 50%. Από ότι φαίνεται τα κοράλλια πάνε καλά. Όλα εκτός από την πράσινη ακροπορα που τη βλέπετε στη μέση. Μέχρι στιγμής δεν ανοίγει σχεδόν καθόλου. Η αλήθεια είναι ότι όσο την έχω στο ενυδρείο (δηλαδή και με το παλιό φως) δεν έχει ανοίξει πλήρως αλλά φαίνεται να έχει μεγαλώσει πολύ λίγο. Θα μπορούσατε να αναφέρετε πιθανές αιτίες για να στρέψω την προσοχή μου;
 12. To 50 είναι το πλάτος. Το 70 το ύψος με το νερό να είναι ~ στα 65 cm.
 13. Οι διαστάσεις είναι 36 x 25 cm ενώ το πάχος το μέγιστο 4 cm. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές είναι max 180w και καλύπτει περιοχή 80 x 60 cm. Μετά από ερώτηση που τους έκανα πριν την αγορά μου πρότειναν ύψος τοποθέτησης τα 20 - 30 cm για το ενυδρείο μου (80x50x70 cm) και τοποθέτησα στα 22cm από το νερό.
 14. Σας ευχαριστώ πολύ όλους. Χαίρομαι που διαπιστώνω από τα σχόλιά σας ότι έκανα μια καλή επένδυση. @salamander συμφωνώ, δυο πράγματα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος από την πρώτη στιγμή α)το φωτιστικό έχει κορυφαία ποιότητα κατασκευής και β) αντικειμενικά είναι ένα όμορφο φωτιστικό. Ως προς τις λειτουργίες του φαίνεται ότι μπορούν να καλύψουν και πιο απαιτητικούς χρήστες από εμένα αλλά είναι πολύ λίγος ο χρόνος για να μπορώ να πω. Σίγουρα η εφαρμογή ακολουθεί κι αυτή την Γερμανική συνταγή, δηλαδή λιτά και απέριττα χωρίς να σημαίνει ότι δεν κάνει τη δουλειά της. Το μόνο που μένει είναι να δούμε την απόδοσή του σε βάθος χρόνου, οπότε συνεχίζουμε τις ρουτίνες μας και παρακολουθούμε τον ύφαλο να ανθίζει. Υ.Γ.1 @fishbone! η αγορά έγινε από το site της giesemann και κόστισε συνολικά 660€ με τα μεταφορικά. Έκανε περίπου 15 μέρες να έρθει. Απόλυτα ικανοποιημένος με τη διαδικασία. Υ.Γ.2 @niknik μόλις έχω φωτογραφίες θα ανεβάσω.
 15. Επανέρχομαι, λοιπόν, έχοντας εγκαταστήσει το Σάββατο που μας πέρασε το φωτιστικό. Το φωτιστικό ήρθε απευθείας από Γερμανία με DHL συσκευασμένο και προστατευμένο αρκετά καλά. Ανοίγοντάς το βρίσκεις την εγγύηση, το manual στα Γερμανικά (Αγγλικά έχει στο site), το φωτιστικό και το τροφοδοτικό. Η ποιότητα κατασκευής σίγουρα είναι υψηλού επιπέδου και πιστεύω ότι σχεδιατικά είναι αρκετά καλαίσθητο. Μια ένσταση, μόνο, ως προς το χειριστήριο το οποίο το βρήκα λίγο δύσχρηστο και μου έδωσε την αίσθηση ότι μπορεί να χαλάσει εύκολα με πολύ χρήση. Βέβαια η έκδοση που πήρα είναι αυτή με το bluetooth οπότε δεν με απασχόλησε και πολύ. Πριν το τοποθετήσω στο ενυδρείο το έθεσα σε λειτουργία για να εξοικειωθώ με τις λειτουργίες του. Διαπίστωσα αμέσως το πόσο αθόρυβο είναι. Δεν καταλαβαίνεις πότε δουλεύει το ανεμιστηράκι και πότε όχι. Με τη βοήθεια ενός βίντεο από youtube κατάφερα και συνδέθηκα. Σίγουρα δε με ικανοποίησε η διαδικασία. Με κινητό και tablet android υπήρχε δυσκολιά στην αναγνώριση και εύκολες αποσυνδέσεις κυρίως από το κινητό. Τελικά κατέληξα να χρησιμοποιώ το tablet και λόγω καλύτερης επικοινωνίας αλλά κυρίως γιατί το interface της εφαρμογής είναι πιο φιλικό προς το χρήστη εξαιτίας του μεγέθους της οθόνης. Μέσω της εφαρμογής ρυθμίζεις ημ/νια, ώρα, ημερήσιο κύκλο, πρόγραμμα καιρού (συννεφιά - αστραπές), κύκλο σελήνης. Είναι αλήθεια ότι με τα έξι κανάλια μπορείς να προγραμματίσεις με μεγάλη ακρίβεια την ένταση, την απόχρωση και την διάρκεια του ημερήσιου κύκλου και σχετικά έυκολα. Με καιρό και κύκλο σελήνης δεν έχω ασχοληθεί για να έχω άποψη. Η αίσθηση που σου αφήνει η εφαρμογή είναι ότι έχει φτιαχτεί κάπως πρόχειρα, για να κάνει τα βασικά χωρίς να στοχεύει στην εμπειρία χρήσης. Βέβαια να τονίσω αυτή είναι η άποψη μου μετά από μόνο 3 ημέρες χρήσης και χωρίς να έχω εμβαθύνει. Για να συνοψίσω θα έλεγα οτι το συγκεκριμένο φωτιστικό είναι σίγουρα ποιοτικό κατασκευαστικά, απόλυτα παραμετροποιήσιμο στα γούστα του καθενός λίγο δύστροπο στην συνδεσιμότητά του ενώ η εφαρμογή του θα το ήθελε το φρεασκάριμά της. Για την ώρα τρέχω πρόγραμμα εγκλιματισμού για τα κοράλλια (περίπου 50% της έντασης) και σιγά σιγά θα αυξάνω. Αυτό που μένει να διαπιστώσω είναι κατά πόσο είναι αποδοτικό, αποδοτικότερο τουλάχιστον ώστε να δικαιολογεί και τη διαφορά τιμής από τον κινέζο προκάτοχο. Ελπίζω να μην κούρασα, καλό βράδυ σε όλους.
×