Jump to content

Spiros_61748

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Δημοσιευσεις

  24
 • Εγγραφή

 • Τελευταια επισκεψη

Community Reputation

5 Neutral

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  Reef 280lt

Previous Fields

 • Νομός
  Αργολίδας
 • Χώρα
  Hellas

Πρόσφατοι επισκέπτες

193 εμφανίσεις προφίλ
 1. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχω τις γνώσεις για να συντηρήσω ένα απαιτητικό σύστημα και πιστεύω ότι αυτό που έχω δεν είναι τέτοιο. Πιστεύω ότι μόλις έρθει και το νέο φωτιστικό θα μπορέσω να έχω μια πιο σαφή άποψη για το πώς θα κινηθώ. Στην παρούσα φάση θα ήμουν ικανοποιημένος με λίγη περισσότερη ανάπτυξη στα σκληρά κοράλλια που έχω. Σε κάθε περίπτωση σας ευχαριστώ για το χρόνο και τις γνώσεις που διαθέτετε.
 2. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  Από αυτά που διαβάζω και από αυτά που είπατε παραπάνω @fishbone! και @dano23 καταλαβαίνω ότι με τη χρήση όλων αυτών μπορεί να χαμηλώσω τα θρεπτικά του νερού σε τέτοιο σημείο ώστε να είναι ζημιογόνο για το σύστημα. Η σκέψη η δική μου ήταν ότι λόγω της υψηλής ιχθυοφορτισης και λόγω του ότι το sump είναι μικρότερο απ'ότι θα έπρεπε, να βοηθήσω τη χαετο και το gfo με το νοποξ ώστε να μειώσω τα νιτρικά και τον φώσφορο με αποτέλεσμα να μειωθεί η διατομικη και κατ' επέκταση να δημιουργήσω βέλτιστες συνθήκες για ανάπτυξη.
 3. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  Ναι το 10 είναι χωρίς το νοποξ. Με το νοποξ μηδένισε σχεδόν αν όχι τελείως. Η χαετο είναι σε διαμέρισμα διαστάσεων 15x30x20cm και η ποσότητα δεν είναι σταθερή, δηλαδή όταν έχει φτάσει περίπου όσο ένα μπολ (γιαουρτιού 1 κιλό) αφήνω μια χούφτα και πετάω την υπόλοιπη και αυτό το κάνω για να έχω καλύτερη κυκλοφορία στο διαμέρισμα.
 4. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  Θα το ψάξω αυτό που λες αλλά η χρήση και των τριών μαζί μπορεί να οδηγήσει σε πρόβλημα ή το λες από την άποψη ότι είναι υπερβολή. Επίσης εννοείται ότι θέλω την εμπειρία σας μέσα από τα σχόλια.
 5. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  Παιδιά ευχαριστώ. Όπως καταλαβαίνεται αυτή η διατομική με έχει κουράσει και ψάχνοντας αιτίες και τρόπους για να την αντιμετωπίσω έπεσα πάνω α)στην σωστή κυκλοφορία και β)στα νιτρικά και τα φωσφορικά. Για την καλύτερη κυκλοφορία έκανα τις αλλαγές που περιέγραψα στο παραπάνω post και πιστεύω ότι είμαι σε καλύτερη μοίρα Αναφορικά με το (β) οι τιμές ήταν τα νιτρικά max 10 (test api) και τα φωσφορικά, υποτίθεται, 0 (test salifert), με την χαέτο στο sump και με αντιφώσφορο σε ριάκτορα και με δεδομένο ότι έχω αρκετά ψάρια μέσα κατέληξα στο νοποξ. Η αλήθεια είναι ότι ρίχνω 3 φορές την εβδομάδα και τα νιτρικά μηδένισαν σχεδόν. Εν τω μεταξύ η χαέτο δεν έχει σταματήσει να αναπτύσσεται. Μετά από αυτά, όντως η διατομική υποχώρησε αλλά δεν έφυγε εντελώς. Το φωτιστικό το αλλάζω γιατί απ'οτι φαίνεται το κινέζικο δεν ταιριάζει στο σύστημα μου.Πιστεύω ότι οι έξι Τ5 που είχα πριν δούλευαν καλύτερα άλλα επειδή είμαι και λίγο tech freak είπα να δοκιμάσω τα led. Βέβαια μετά επιβεβαιώνεται ο νόμος του ότι πληρώνεις παίρνεις. Για να μην κουράσω άλλο, πιστεύω ότι πρώτα πρέπει να εξασφαλίσω μια ποιοτική πηγή φωτισμού (θεωρώ ότι ο υπόλοιπος εξοπλισμός μου είναι σε αξιοπρεπή επίπεδα) και μετά να προσπαθήσω πιο επισταμένα για την χημεία του νερού ώστε να έχω ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. @salamanderΛογικά μέχρι τέλους Ιανουαρίου θα το έχω οπότε θα τα ξαναπούμε. @dano23 το ύψος του ενυδρείο είναι 70cm με το νερό να είναι περίπου στα 65cm. Καλή συνέχεια σε όλους.
 6. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  Καλησπέρα και από μένα και καλή χρονιά σε όλους. Λοιπόν, για αρχή να πω ότι άλλαξα τη διάταξη του βράχου, έβαλα τα μεγάλα κομμάτια πίσω ώστε να έχω περισσότερο χώρο μπροστά. Άλλαξα τη θέση των κυκλοφορητων και πρόσθεσα έναν ακόμα 2000lt/hr που βρίσκεται χαμηλά και χτύπα πίσω από το βράχο. Άλλαξα τα κόκκινα, τα πράσινα και το θερμό λευκό led από το φωτιστικό σε royal blue και σε λευκό 4000k και ξεκίνησα να ρίχνω red sea nopox (όχι φανατικά). Μετά από όλα αυτά έχω σαφή μείωση της διατομικης αλλά δεν φεύγει εντελώς. Τα ψαράκια μια χαρά. Τώρα όσων αφορά τα κοράλλια, τα εύκολα πάνε καλά, τα σκληρά μπορώ να πω ότι είναι στάσιμα, ούτε αναπτύσσονται τρελά αλλά ούτε και τα χάνω. Οι τιμές μου σε γενικές γραμμές είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια παρόλο που δεν κάνω και πολύ συχνά μετρήσεις. Μετά από όλα αυτά αποφάσισα να κάνω το τελευταίο(;) μεγάλο έξοδο και παρήγγειλα το vervve giesemann ώστε να έχω σωστό και ποιοτικό φως. Μόλις έρθει και κάνω την αλλαγή αυτή θα δω πως θα συνεχίσω παρακάτω. Σε γενικές γραμμές αν τα κοράλλια ανταποκριθούν καλύτερα στην ανάπτυξη θα είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Να αναφέρω επίσης ότι τροφή για κοράλλια ρίχνω μια φορά την εβδομάδα, μια μίξη από reef snow, phytoplankton s, reef blizzard s. Συγγνώμη για το σεντόνι. Υ.Γ. πριν λίγο καιρό είχα δει κάτι σαλιγκάρια κατά τη διάρκεια αναπαραγωγής και χάρηκα γιατί σκέφτηκα ότι θα μεγαλώσω το συνεργείο καθαρισμού... Τώρα μετανιώνω γιατί κάθε λίγο και λιγάκι καθαρίζω το skimmer, τον ριακτορα και την αντλία επιστροφής από αυτά.
 7. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  Υπομονή και επιμονή λοιπόν για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Βακτήρια ρίχνω σε κάθε αλλαγή, θα βοηθούσε αν έριχνα και ενδιαμεσά; Για τις ροές προσπαθώντας να βρω τη βέλτιστη θέση, έχω προσπαθήσει να βλέπω κίνηση στα χαμηλά κοράλλια. Δεν ξέρω πως αλλιώς να επιβεβαιώσω τη σωστή ροή. Επίσης αν αναφέρω οτι για όσο είναι κλειστά τα φώτα του ενυδρείου, οι αντλίες μπαίνουν σε night mode, δηλαδή χαμηλώνουν. Απ'ότι καταλαβαίνω τα μανιτάρια έπρεπε να τα είχα ξεφοσστωθεί πριν μπεί ο βράχος στο ενυδρείο. Τώρα με αυτά που διαβάζω δε ξέρω αν θα το τολμήσω. Σε κάθε περιπτωση ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Καλό βράδυ.
 8. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  Καλημέρα, μετά από σχεδόν δυο βδομάδες με χρήση Phosguard με αλλαγή κάθε 4 μέρες, μειώνοντας τη διάρκεια του φωτισμού κατά μια ώρα και καθαρίζοντας το σαμπ για να μειώσω τις εστίες νιτρικών πιστεύω ότι η διατομική έχει ελαττωθεί αλλά ακόμα υπάρχει. Συνεχίζοντας αυτές τις ρουτίνες, πόσο χρόνο περίπου θα χρειαστεί για να φύγει σε ικανοποιητικό βαθμό; Κανά μήνα ή παραπάνω; Και μια φωτογραφία για κρίνετε τα αποτελέσματα. Και κάτι άσχετο, τα μανιτάρια υπάρχει κάποιος τρόπος να τα ξεφορτωθώ; Νομίζω ότι πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Καλημέρα και πάλι.
 9. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  Νίκο, τα εν οίκω μη εν δήμω λένε, αλλά με τα γραφόμενά σου περιγράφεις ακριβώς την κατάσταση που επικρατεί στο σπίτι...και συνοψίζεται σε αυτό που έχεις υπερτονίσει... το ενυδρείο είναι μόνο δικό μου και όχι δικό μας... Στο δια ταύτα τώρα, σ'ευχαριστώ για τα καλά λόγια αλλά μη νομίζεις ότι επειδή ασχολούμαι περισσότερο διάστημα γνωρίζω κιόλας... Τάισμα με κατεψυγμένη κι εγώ μια φορά τη βδομάδα την επόμενη της αλλαγής, καθημερινά μια φορά ξηρή τροφή σε ποσότητα που μέσα σε 5 λεπτά το πολύ έχει φύγει και επίσης μια φορά την εβδομάδα βάζω φύκια της Ocean Nutrition που μέχρι το πρωί τα έχουν εξαφανίσει... Επίσης μια φορά την εβδομάδα κάνω target feed με reef snow τα κοράλλια. Αισθάνομαι ότι επειδή έχω χαμηλά το φωτιστικό δημιουργείται το θέμα της διατομικής. Τώρα θα μειώσω τη φωτοπερίοδο για να δω πως θα ανταποκριθεί το σύστημα αφού και τα κοράλλια που έχω δεν είναι τόσο απαιτητικά. Επίσης παρήγγειλα led από ebay για να αλλάξω τα κόκκινα και τα warm white. Αλήθεια εσύ πόσο ψηλά τα έχεις γιατί αν εγώ με ένα θεωρώ ότι έχω πολύ φως, πόσο μάλλον εσύ με δυο. Βέβαια εγώ νόμιζα ότι είχα πολύ φως με κάτι λεντοταινιες που είχα στην αρχή οπότε μη με παίρνεις και πολύ στα σοβαρά. Σε κάθε περίπτωση καλή συνέχεια και καλή δύναμη
 10. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  Είμαι ήρωας από άλλο πλανήτη...
 11. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  Πενία τέχνας κατεργάζεται...
 12. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  Και οι φωτογραφίες από το σαμπ... δεξιά που είναι το skimmer έρχεται το νερό και έχω και το αντιφωσφορο, μετά έχω χαετο με λίγο βράχο αεραντλία και θερμοστάτη μετά bubble trap όπου έχω βάλει δύο σφουγγάρια juwel carbo για άνθρακα και από πάνω ένα απλό σφουγγάρι και τέλος η αντλία επιστροφής. Το φως στη χαετο δουλεύει αντίστροφα από αυτό του ενυδρείου.
 13. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  Καλά αυτό για το σαμπ ξαναπέστο... και το καλύτερο είναι ότι με κλειστό το ντουλάπι δεν ενοχλεί και τους "εχθρούς" του ενυδρείου... Χαίρομαι που η κυκλοφορία φαίνεται καλή γιατί μέχρι να καταλήξω σ'αυτές τις θέσεις, κάθε απόγευμα είχε δοκιμές. Όντως τα κοράλλια δεν είναι απαιτητικά και τουλάχιστον για την ώρα δεν έχω σκοπό να προσθέσω τέτοια... Αλλαγές κάνω περίπου 40 λίτρα (λιγότερα ναι, περισσότερα όχι) εβδομαδιαίως, χρειάζονται περισσότερα λίτρα; Οπότε να ξεκινήσω με μείωση της φωτοπεριόδου από 9 σε 8 ώρες και βλέπω... Και αφού πιάσαμε το φωτιστικό, θα του αλλάξουμε τα φώτα στην κυριολεξία... Ήδη με τα κόκκινα που έχω καλυμμένα μου αρέσει περισσότερο αλλά χάνω σε watt άρα θα μπορούσατε να προτείνατε αλλαγές ώστε να μη χάνω σε watt και σε φάσμα αλλά να έχω και ένα λιγότερο λευκό - ξεπλυμένο αποτέλεσμα; Ευχαριστώ και πάλι.
 14. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  Όντως και εμένα μου αρέσει περισσότερο και όπως λες gmarbel, φώτισε ο τόπος!!! Δυστυχώς φοβάμαι ότι η διατομική θα με ταλαιπωρήσει. Από το βίντεο δεν φαίνεται καλά, αλλά όταν έκρυψα τα κόκκινα led, σα να υποχώρησε ελάχιστα. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι όταν για 3-4 μέρες είχα χαμηλώσει τη φωτεινότητα για εγκλιματισμό των κοραλλιών, έδειχνε να υποχωρεί. Άρα πιστεύω ότι ευθύνεται η ένταση και το φάσμα του φωτισμού. Το θέμα είναι πως αντιμετωπίζεται αυτό γιατί αν χαμηλώσω την ένταση, μήπως μετά δεν επαρκεί ο φωτισμός; Παρόλο που η εικόνα του σαμπ θα με ντροπιάσει, θα ανεβάσω...
 15. Spiros_61748

  Προσπάθεια για Reef (Εντελώς Αρχάριος)

  @Digital ReasonReasonReasonRReRe @Digital Reason σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Μακάρι να καταφέρω να φτάσω έστω και λίγο το επίπεδο των ενυδρείων που βλέπω εδώ και μου τρέχουν τα σάλια...όχι τίποτα άλλο, αλλά θα σταματήσει να μου τη λέει και η γυναίκα μου!!! Η απόφαση για την κοραλινη με ταλαιπώρησε αλλά διάλεξα τη μέση οδό, την καθάρισα μέχρι τη μέση...την υπόλοιπη την κρύβει ο βράχος Η διατομικη με έχει κουράσει... την έχω από το τότε που έβαλα το sump, το οποίο είναι από plexiglass παρεμπιπτόντως, δηλαδή παραπάνω από έξι μήνες. Τώρα άλλαξα σε αντιφωσφορο αλουμινίου που πρότεινε και ο @gmarbel και περιμένω φως... αλήθεια πρέπει να τον αλλάζω κάθε τέσσερις μέρες; Αλλαγές κάνω ευλαβικά κάθε βδομάδα ακόμα και ελπίζω να συνεχίσω έτσι. Όσον αφορά τα ψαράκια φάνηκα αδύναμος, το παραδέχομαι... αλλά σίγουρα όταν έρθει η ώρα θα βρουν καλύτερο σπίτι. Και για να κλείσω το σεντόνι, ανέβασα ένα βιντεάκι για να δείτε την κυκλοφορία αν μπορείτε και να μου πείτε την άποψη σας για τον αν χρειάζεται κι άλλος κυκλοφορητής Ευχαριστώ και πάλι.
×

Important Information

Πολιτική απορρήτου και Όροι χρήσης