Jump to content

Antonis

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Content Count

  34
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας

Previous Fields

 • Χώρα
  Hellas

Contact Methods

 • Website URL
  http://
 1. το ψάρι με τις μπάρες σίγουρα δεν είναι socolofi, είναι κάποιο άλλο pseudotropheus (αν και με προβληματίζει λίγο η "μουσούδα" του η οποία μοιάζει λίγο με υβριδίου - μπορεί βέβαια να φταίει η γωνία λήψης αλλά και το σκοτάδι που έχει η εικόνα), θα πρέπει να δημοσιεύσεις φωτογραφίες με καλύτερα χρώματα. Στην ίδια φωτογραφία, το ψαράκι που βρίσκεται από πάνω του μοιάζει πράγματι μορφολογικά με socolofi αλλά υπάρχει πρόβλημα με τα χρώματα της φωτογραφίας τα οποία είναι πολύ σκοτεινά για να γίνει κάποια πιο έγκυρη εκτίμηση. Από εκεί και πέρα το ψάρι στην πρώτη σου δημοσίευση το οποίο είναι φωτογραφημένο μόνο του δε μοιάζει μορφολογικά με socolofi, μοιάζει περισσότερο με αρσενικό maylandia zebra.
 2. Για να μειώσεις τις πιθανότητες απωλειών από τα demasoni θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον 8 άτομα του συγκεκριμένου είδους στο ενυδρείο σου. Το ιδανικό θα ήταν 1 M +7 F αν και αυτό είναι δύσκολο μιας και οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα είναι πολύ μικρές. Έτσι, σε ένα τόσο μικρό ενυδρείο είναι πολύ πιθανό δύο η παραπάνω αρσενικά demasoni να σπείρουν την καταστροφή. Γι' αυτό όσο περισσότερα τόσο καλύτερα μιας και η επιθετικότητα θα μοιράζεται. Ένα species tank με 12 demasoni όπως ήδη σου προτείνεται θα ήταν η σοφότερη κίνηση. Οι ρίζες δεν έχουν καμία δουλειά σε ένα mbuna ενυδρείο. Αλλάζουν τη χημεία του νερού προς μία κατεύθυνση αντίθετη από αυτή που θέλεις εσύ. Εσύ θέλεις ασβεστολιθικά πετρώματα, άμμο και τίποτα περισσότερο τα οποία σταδιακά θα ανεβάσουν τις τιμές του νερού σου προς αυτό των λιμνών της ρηξιγενούς κοιλάδας. Ο καθρέφτης δεν είναι απαραίτητος. Δεν χρειάζεται έντονο φως όταν έχεις να κάνεις με αφρικανικές κιχλίδες. Και σε ένα τόσο μικρό ενυδρείο, αν διαθέτει υποδοχές για δύο λάμπες, μία θα ήταν αρκετή. Και για γατόψαρο, όπως είπε ο husky ο δρόμος είναι μονόδρομος, Tanganyika και dwarf αφού ο S.nyassae, ο μόνος synodontis από malawi γίνεται πολύ μεγάλος για ένα τόσο μικρό ενυδρείο και είναι και σχετικά δύσκολο να τον βρεις διαθέσιμο προς αγορά.
 3. Θα παρακαλέσω να μετακινηθεί το συγκεκριμένο θέμα από τον τομέα του forum ''Κιχλίδες Αφρικής'' και να πάει στον τομέα που θα έπρεπε να είναι. Το Midas (Amphilophus citrinellus) είναι ψάρι της Κεντρικής Αμερικής και με το να βρίσκεται μία συζήτηση για αυτό το είδος στον συγκεκριμένο τομέα, εδώ και τόσες μέρες, προκαλεί παραπληροφόρηση.
 4. Στιγμές ιστορικής αξίας στο χόμπυ και εξαιρετικής σπανιότητας! Όποιος βλέπει τη συγκεκριμένη φωτογραφία δύσκολα μπορεί να πιστέψει ότι δεν είναι φωτομοντάζ... Αν αυτό είχε συμβεί πριν την κυκλοφορία του βιβλίου του Patrick De Rham και του Jean-Claude Nourissat, η συγκεκριμένη φωτογραφία θα άξιζε θέση σε μία από τις σελίδες του!
 5. Αν μπουν δύο ακόμα θηλυκιές ο αρσενικός σου δεν πρόκειται να παίξει σοβαρό ξύλο μαζί τους, θα τις αφήνει σε γενικές γραμμές ήσυχες και, γιατί όχι, θα προσπαθήσει να ζευγαρώσει μαζί τους. Αν μπει ένας ακόμα αρσενικός θέτεις άμεσο ανταγωνισμό στο Alpha male σου (κυρίαρχο αρσενικό), έτσι θα έχεις μάχη μέχρι ο ισχυρότερος ή ο πιο αποφασισμένος να αποδείξει την υπεροχή του και να αφήσει τον ηττημένο με χρωματισμό πιο χλωμό από το δικό του, σε ένα μικρό μέρος του ενυδρείου ή απλώς να αποφασίσει ότι ο άλλος αρσενικός πρέπει να αποχωρήσει από το ένυδρείο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ακόμα και μέσα στην απόχη νεκρός. Πλεκόστομο να μη βάλεις το συγκεκριμένο ψάρι δεν έχει καμία σχέση με τα είδη για τα οποία μιλάμε, ζει σε άλλο περιβάλλον, σε διαφορετικά νερά, σε μέρη με θολό νερό γεμάτα ρίζες, λάσπη και χαμηλό φωτισμό. Επίσης η ιδιοσυγκρασία του σα ψάρι είναι τελείως διαφορετική. Αν θέλεις γατόψαρο βάλε κάποιο από το γένος Synodontis που θα τα πάει πολύ καλύτερα με τα ψάρια που έχεις μέσα στο ενυδρείο σου. Τα Mbuna παίρνουν απότομα μποϊ μετά τους 7-8 μήνες της ηλικίας τους αλλά και η τροφή καθώς και οι πολλές αλλαγές νερού παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην ανάπτυξή τους. Αν παρατήρησες ένα τέτοιο ξέσπασμα ανάπτυξης μπορεί να είναι συνισταμένη όλων των παραπάνω.
 6. Μπορείς άνετα να προσθέσεις ένα ή ακόμα και δύο θηλυκά μιας και τα Mbuna αρέσκονται στο να σχηματίζουν χαρέμια. Ένα ή δύο ακομα θηλυκά, αλλά μόνο θηλυκά θα ήταν ό,τι πρέπει.
 7. Και η φρίκη δε σταματά εκεί αφού σε σχετικό άρθρο που διάβασα πρόσφατα, περιοδικό δημοσίευσε οδηγό διακοσμητικής χειρουργικής ψαριών! Δηλαδή πως ο καθένας μας μπορεί με ένα ψαλίδι να κόψει κομμάτια από το ψάρι του και να το ''φτιάξει'' όπως αυτός θέλει. Το άρθρο περιέχει οδηγίες πως κάποιος μπορεί να φτιάξει ένα flowerhorn χωρίς ουρά, ουσιαστικά κόβοντάς τη, καθώς και πως να βάψει τα υβρίδια που οι έμποροι τα έχουν βαφτίσει παπαγαλόψαρα. Μάλιστα το συγκεκριμένο περιοδικό προτείνει οτι τα ψάρια με την κομμένη ουρά θα πρέπει πρώτα να μείνουν σε ένα ενυδρείο με αντιβιοτικό έτσι ώστε να μη μολυνθεί το τραύμα που θα έχει σχηματιστεί στο σημείο που πιο πριν υπήρχε η ουρά το ψαριού. Και το ειρωνικό είναι πως το συγκεκριμένο περιοδικό της Σιγκαπούρης λέγεται Fish Love Magazine!
 8. Γενικότερα εγώ δεν θα πρότεινα κανένα φυτό μέσα σε ένα ενυδρείο κιχλίδων της ρηξιγενούς κοιλάδας της Ανατολικής Αφρικής. Για λόγους που έχω αναφέρει σε άλλα posts. Αν τα δύο Labidos που λες είναι θηλυκά είσαι μία χαρά, αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς για να μπορείς να είσαι σίγουρος. Αρκεί να σου πω ότι είχα 7 labido και το μεγαλύτερο και πιο τσαμπουκαλίδικο μου εμφανίστηκε μία μέρα με το στόμα γεμάτο αυγά. Ακόμα και ο κανόνας ότι τα αρσενικά labido έχουν περισσότερο χρώμα πολλές φορές βγαίνει λανθασμένος. Η καλύτερη μέθοδος για να μάθεις το φύλο των ψαριών σου είναι το venting ή να περιμένεις να τα δεις να ζευγαρώνουν. Πέρα από αυτές τις δύο μεθόδους είναι σχεδόν αδύνατο να είσαι σίγουρος για το φύλο τους. Όπως είπες μέχρι στιγμής δεν έχεις πρόβλημα με το pleco, μπορεί βέβαια και να μην σου δημιουργηθεί ποτέ το παραμικρό, αλλά καλό είναι να έχεις το νου σου μιας και οι κιχλίδες είναι απρόβλεπτα πλάσματα. Εγώ προσωπικά διαφωνώ κάθετα με την αναγκαστική συμβίωση ψαριών από διαφορετικούς βιότοπους μέσα στο ίδιο ενυδρείο αλλά δεν μπορώ να υποχρεώσω κανέναν να το ακολουθήσει.
 9. Μια χαρά στήσιμο και καλή εκμετάλευση χώρου για ένα τόσο μικρό ενυδρείο! Σχετικά με τα ψάρια που φιλοξενείς. Το Cyrtocara moori θα πρέπει να φύγει μιας και το τελικό του μέγεθος είναι απαγορευτικό για ένα τέτοιο ενυδρείο. Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε και για τα Labeotropheus τα οποία καλύτερα να βρίσκονται σε ενυδρεία μεγαλύτερα από τα 200 λίτρα. Το melanochromis από τη στιγμή που είναι ένα μόνο αρσενικό μέσα στο ενυδρείο σου λογικά δε θα σου δημιουργήσει πρόβλημα αν και όλα είναι πιθανά με ένα τόσο επιθετικό ψάρι. Τα labidochromis είναι μία χαρά επιλογή για τα λίτρα σου και θα μπορούσαν να μείνουν εκεί μέχρι να γεράσουν. Τέλος το pleco θα πρότεινα να φύγει μιας και είναι εκτός τόπου σε ένα τέτοιο σύστημα αφού ούτε στην αφρική ζει, ούτε ανάμεσα σε βράχια, φτάνει σε τελικό μέγεθος που δεν χωράει μέσα στο ενυδρείο σου ούτε κατά διάνοια και τέλος υπάρχει κίνδυνος να γίνει αντικείμενο επίθεσης αργά ή γρήγορα. Λίγο προσεκτικότερη επιλογή ειδών και παρ' ότι έχεις ένα σχετικά μικρό ενυδρείο θα το απολαύσεις όσο δεν πάει. 3-4 labidochromis μόνα τους θα ήταν το ιδανικό αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορείς να αφήσεις και το melanochromis (πάντα με την προϋπόθεση να μην προσθέσεις άλλα ψάρια του συγκεκριμένου γένους) Πάντως το έχεις πιάσει το νόημα Γιώργο, άμμος και πέτρες είναι ό,τι χρειάζονται τα mbuna.
 10. Ωπ, μόλις είδα ότι σε άλλο posts σου ASIMOS το θέμα συγκατοίκησης Peacocks me Mbuna έχει ήδη αναφερθεί αλλά δεν πειράζει, καλό είναι να ξαναγράφονται μερικά πράγματα.
 11. Τίποτα ASIMOS, απλώς θα ήθελα να σου πω ένα ακόμα "δυσάρεστο" που βλέπω ότι κανείς δεν το έχει αναφέρει. Τα mbuna δεν είναι οι ιδανικοί συγκάτοικοι για peacocks. Πιο συγκεκριμένα, τα πρώτα έχουν σαφώς πιο επιθετικό χαρακτήρα. Έτσι, η έντονη δράση και κίνησή τους μέσα στο ενυδρείο στρεσσάρουν τα Aulonocara. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι τα χαμηλότερα στην ιεραρχία των Aulonocara αρσενικά δέχονται ακόμα μεγαλύτερη πίεση από τα κυρίαρχα mbuna. Κάποιος μπορεί να διφωνήσει με τα παραπάνω αλλά ποιος μπορεί να διαφωνήσει με το ότι έχει παρατηρηθεί ότι τα peacocks που βρίσκονται στο ίδιο ενυδρείο με Mbuna μεγαλώνουν πιο αργά, δεν έχουν έντονα χρώματα, και πεθαίνουν πιο γρήγορα? Μπορεί να mbuna να ζουν δίπλα με τα peacocks στη λίμνη αλλά το καθένα βρίσκεται σε δικά του βάθη, τρέφεται με τη δική του τροφή (τα mbuna χορτοφάγα, τα peacocks σαρκοφάγα), έχει το δικό του ταπεραμέντο και τις δικές του συνήθειες. Έτσι, εγώ θα σου πρότεινα να κρατήσεις σε κάθε ενυδρείο μόνο ένα γένος. Με το να περιμένεις πως θα πάνε τα πράγματα μόνο κακά αποτελέσματα θα έχεις κατά τη γνώμη μου.
 12. Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι όταν μιλάμε για υβρίδια όλα ''παίζονται''. Από το ψάρι να είναι ένα νέο ή πολύ σπάνιο είδος (πράγμα σχεδόν απίθανο για την ελληνική πραγματικότητα) μέχρι ένα πολύ κακό γενετικό strain(πράγμα σύνηθες στην ελληνική πραγματικότητα). Έτσι κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος μέχρι να δει το ψάρι από κοντά και να διασταυρώσει τα στοιχεία του με κάποιο ενημερωμένο reference book καθώς και να ανταλλάξει γνώμες με άλλους χομπίστες ή (καλύτερα) ιχθυολόγους. Τα firemouth είναι μία εντελώς διαφορετική ιστορία από τις αφρικανικές κιχλίδες. Αν θέλεις να κρατήσεις και firemouth θα πρέπει να στήσεις ένα νέο ενυδρείο. Για τα τρία ''aulonocara'' ένα ενυδρείο των 250-300 λίτρων θα ήταν μια χαρά χωρίς να αποκλείονται και (όχι πολύ) μικρότερα μεγέθη.
 13. Τα ψάρια που αναφέρονται ως Aulonocara κατά τη γνώμη μου είναι υβρίδια. Δεν έχω ξαναδεί ένα τέτοιο Aulonocara. Πάρα πολλές μπάρες στο σώμα του, περίεργο σχήμα κεφαλιού και πολύ αφύσικος χρωματισμός. Το mbuna σου (πάντα από ό,τι μπορεί να φανεί χρωματικά στις φωτογραφίες) φαίνεται πως είναι ένα (όχι και της καλύτερης γενιάς λόγω του πάλι μεγάλου αριθμού από μπάρες στα πλευρά του) αρσενικό Pseudotropheus Acei ''Msuli'' ή Maylandia mbenjii. Εσύ μπορείς να κρίνεις καλύτερα από κοντά μιας και βλέπεις το ψάρι με τα αληθινά του χρώματα και σε όλες του τις διαθέσεις (γιατί ως γνωστόν το χρώμα του ψαριού είναι ανάλογο της διάθεσής του). Επίσης στο συγκεκριμένο ψάρι με προβληματίζει η ύπαρξη του μαύρου στίγματος ακριβώς πίσω και λίγο κάτω από το μάτι... είναι κάτι που δεν συνηθίζεται σε mbenjii ή Acei αλλά από την άλλη τα χρώματα αυτά δε μου θυμίζουν κάποιο άλλο είδος.
 14. Τα Pseudocrenilabrus multicolor δεν έχουν ελληνική ονομασία όπως και τα περισσότερα ψάρια των γλυκών νερών της Αφρικής.
 15. Πολύ καλύτερα Γιάννη! Αν και κατά τη γνώμη μου οι καλύτερες πέτρες για ένα mbuna ενυδρείο είναι από τη θάλασσα, ασβεστολιθικές, σκουρόχρομες και στρογγυλοποιημένες από τα κύμματα τοποθετημένες έτσι ώστε να χωρίζουν το ενυδρείο τουλάχιστον σε δύο μέρη.
×
×
 • Create New...