Jump to content

korniza

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Content Count

  13
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

8 Neutral

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  240 lt freshwater. African Cichlid.

Previous Fields

 • Νομός
  Αττικής
 • Χώρα
  Hellas

Recent Profile Visitors

291 profile views
 1. αν τα καταφέρω, μπορεί να περάσω να σας γνωρίσω και από κοντά.
 2. Καλησπέρα σε όλους! κάνοντας μια αναζήτηση τι software υπάρχει διαθέσιμο για τους ενυδρειόφιλους έπεσα στο παρακάτω σχετικό άρθρο. Αναφέρεται στις 5 καλύτερες εφαρμογές για κινητά το 2016 που μπορούμε να κρατάμε τις μετρήσεις / ιστορικό των ενυδρείων που τρέχουμε. Φαντάζομαι ότι υπάρχουν και άλλες εφαρμογές που βοηθάνε στο χόμπυ. Ελπίζω να εμπλουτίσετε την λίστα και να υπάρχουν ή ακόμα καλύτερα μίνι παρουσιάσεις από εφαρμογές που ήδη χρησιμοποιείτε. Προσωπικά με βόλεψε πάρα πολύ να κρατάω ιστορικό. Aquaimate by WiseLogic Inc. Reef Tank Pro by Eric Cosner aquaPlanner by Jose Weeks The Fish Room by The Fish Room AquaticLog by Letro πηγή: http://www.madhattersreef.com/top-5-aquarium-app/
 3. Μεταξύ αλλαγών νερού, διαβάσματος είπα να δώσω μια ενημέρωση. Είμαι σε καλό δρόμο. Βρήκα 2 βαρέλια 40 λίτων με μεγάλο άνοιγμα από πάνω (6 ευρώ) και έχω τρελαθεί στις αλλαγές νερού. Αρχίζει κάτι να φαίνεται στον ορίζοντα με τα νιτρικά αλλά έχω ΠΟΛΥ δρόμο μπροστά μου. Με τις αλλαγές και την μερική προσθήκη μαγ. σόδας ανέβηκε Ph, KH και άρχισε κάτι να φτιαχνει στην GH που ήταν στον θεό (εδώ που τα λέμε όλα ήταν στα κόκκινα). Απο εβδομάδα θέλω να περάσω και από κανένα pet store να με μετρήσουν καλύτερα. Μπήκε και προγραμματιζόμενο πολύμπριζο, οπότε φτιάχνω και την ρουτίνα των ψαριών ως προς τον κύκλο φωτισμού (18:00 - 23:30). Ας είναι καλά ο Θωμάς που μου έδωσε την λύση πως να προσομοιώσω ανατολή / δύση χωρίς να πρέπει να βγάλω το παλιό πλέον fluvar LED φωτηστικό που έχω, προσθέτοντας ακόμα 2 απλές λεντοταινίες που θα προηγούντε/ έπονται του κυρίως φωτισμού. Επίσης έπαθα και έμαθα! κερατόφυλλο και excel δεν πάνε μαζί Οπότε αν κάποιος καλός άνθρωπος έχει κανένα κλάδεμα, εδώ Αθήνα θα το εκτιμούσα. Από την άλλη έβαλα weeping moss σε μορφή χαλιού. Χρησιμοποίησα πλέγμα για σήτα όπως πολλοί λένε αν και μου κάνει εντύπωση πως θα ξεφυτρώσει από 1 mm μάτι που έχει η συγκεκριμένη σήτα. Είχα δει σε άλλα site ένα πλαστικό πλέγμα που ήταν σε σχήμα ρόμβου και πραγματικά η moss εξαφάνιζει το πλέγμα σε μερικές εβδομάδες. Προς το παρών δεν έχω CO2. Εχω πάρει και την CO2 μπουκάλα, περιμένω τον κινέζο να μου στήλει το ροόμετρο για να βάλω μπροστά. Πολλοί θα φωνάξουν καλά που πας ρε συ χωρίς να έχεις Ph Monitor. θα έχουν δίκιο. Φυσικά δεν το αφήνω έτσι απλά. Είπα να το κάνω DIY αυτοματισμό. Υπάρχουν τόσσοι παράμετροι για μονιτορ στα ενυδρεία που πραγματικά όταν τα έβαλα κάτω γέμισα σελίδα! Ph Στάθμη νερού μέσα στο ενυδρίο (μετρώντας απόσταση) Alarm πληρότητας Alarm κατώτερης στάθμης θερμοκρασία νερού θερμοκρασία/υγρασία χώρου Συναγερμός διαρροής νερού Μέτρηση ροής εξόδου φίλτρου (l/h) Οξυγώνωση νερού Όταν έχω κάτι στα χέρια μου θα ενημερώσω. Αν κάποιος θέλει να προσθέσει κάτι σε παράμετρους ενυδρείου, είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτος!
 4. Δεν τόλμησα να το πω (ως νέος) αλλά πραγματικά είναι ένας ευκολος τρόπος και ένα σημείο για να μπορούν τα μέλη να κρατάνε το status των ενυδρείων τους. Να φανταστείτε ότι για το συγκεκριμένο έχει και συνδρομή, οπότε αν μεταφερόταν εδώ, θα ήταν και ένας τρόπος για κάποιο έσοδο για την κοινότητα (web server, σεμινάρια, εκδηλώσεις κτλ)
 5. Σε ευχαριστώ για τις ευχές! από μια μέτρηση είναι 20-22 cm. Να φανταστείς ότι την έχω από μικρή(3-4 cm)! Κάποτε είχε ζευγάρι. το κύμα που σήκωναν ότι ήταν εποχή αναπαραγωγής, ήταν τρομερό! Εκεί καταλαβαίνεις ότι τα λίτρα πρέπει να αντιστοιχούν στο μέγεθος που ΘΑ γίνουν τα ψάρια. Επίσης να προσθέσω ότι τα συγκεκριμένα ψάρια είναι πραγματικά σαν Pet! τρώνε από το χέρι σου, σε ακουμπάνε αν βάλεις το χέρι μέσα στο ενυδρείο και έχουν προσωπικότητα! Τρελένονται για αγγούρι και μπορούν να αλλάξουν την διαρίθμηση του ενυδρείου σε μερικές ώρες.
 6. Καλή χρονιά, ευτιχυσμένο το 2018! Μια πιο γενική εικόνα από το ενυδρείο. (λεπτομέριες μπορείτε να βρείτε στο ημερολόγιο του ενυδρίου http://www.aquaticlog.com/aquariums/korniza/1 ) Θέλω λίγο την βοήθεια από τον κόσμο ώστε να αρχίζω να αναγνωρίζω τα είδη που έχω μέσα στο ενυδρείο. Να ευχαριστήσω εδώ το παλικάρι ( m.sgouros) για την προσφορά των apple snails . Αυτή την στιγμή τρέχουν 2 φιλτρα (fluvar 406, Dophin ASTRO 2212) 24/7 , μια αεραντλία για οξυγόνωση, φωτισμός LED της Fluvar (προς το παρων τρέχει με χειροκίνητο τρόπο 18:00-24:00 πάνω κάτω αλλά θα αλλάξει τις επόμενες ημέρες). Υπάρχει και ένα μικρό κρεμαστό συνδεδεμένο με surface skimmer για την αποφυγή του φιλμ στην επιφάνεια. Από αντισταση έχω μια κινέζικη 600 Watt για να κρατάει την θερμοκρασία στους 26 (Κάπου διάβασα ότι αρκετοί επιλέγουν τον χειμώνα να κατεβάζουν την θερμοκρασία στους 24-25. Υπάρχει κάποιος λόγος πέρα της οικονομίας?). Κάτι που ενδεχομένως να αναρωτιέστε τι είναι αυτό το μπλε το σφουγκάρι, είναι από αερόφιτρο και στην ουσία λειτουργεί ως προφίλτρο για το fluvar. Υπάρχει ως άμμος είναι αραγονίτης μαζί με χαλαζιακή άμμο. Επίσης είχε μπει και υπόστρωμα για φυτά, ελπίζωντας ότι κάποια στιγμή θα φυτευτεί. Τέλος πέτρες έχω 3 ειδών: οι λευκές που είναι οι παλαιότερες κατα κοινή ονομασία ονομάζονται moonstones, βότσαλο στο μέγεθος παιδικής γροθιάς χρώματος πράσινου οπου εχεί έχουν κολληθεί οι ανούμπιες και δίνουν μια όμορφη "πράσινη" δεξια γωνία. τα μπαμπού λειτουργούν ως εξτρα απομάκρυνση των νιτρικών. Και εδώ σταματάω τις ομορφιές.... ξεκινάμε με τα προβλήματα και η έκλειση για βοήθεια! η χημεία του νερού όπως είχα πει το ενυδρείο έτρεχε σχεδόν από μόνο του για πολύ καιρό (χωρίς να έχω κάνει test χρόνια) πήρα stick για να μετρήσω τις παραμέτρους. ξέρω δεν είναι αξιόπιστα αν μεινουν καιρό. Παρόλα αυτά ήθελα μια αρχική εικόνα για να δω που θα επικεντρωθώ. Έχω 500mg/l NO3 0 NO2 GH >21d KH 6-10 (Μετά την προσθήκη αραγωνίτη και αλλαγή νερού με ενυδρ. αλάτι) PH 7 Μου έκανε εντύπωση το NO3, Οπότε πήρα υγρό tester της API. Εκεί το έχασα. τα τεστερ της API έχουν ppm, η ένδειξη που έχω είναι 2 ppm και μετά από αλλαγή είχε κατέβει στο 1! Επίσης με τρομάζει η σκληρότητα που είναι σύμφωνα με τα στικάκια απογοητευτική! Επίσης, θεωρόντας ότι οι κιχλίδες θέλουν τιμή Ph γύρω στο 8, έχω βρθεί σε μια περιέργη εξίσωση. Τι πρέπει να πειράξω έτσι ώστε οι αφρικάνες να έχουν την καλυτερη ποιότητα νερού? Τι να περιμένω σε περίπτωση που θα μπουν φυτά με CO2? Μπορεί να κατέβει η Γενική σκληρότητα, να ανέβει το Ph και να κρατηθεί η KH με τρόπο που να μην είναι απότομη η αλλαγή? Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετοπίζω είναι το θέμα ότι δεν έχω άλλη γυαλα να βγάλω τον μεγάλο ψάρι για να κάνω μια γεναία αλλαγη νερού (70%), οπότε καθημερινά πάω σε μικρές αλλαγές, μέχρι να μπορέσω να πάρω 100 lt δεξαμενή και ξεκινήσω αλλαγές με συνεχόμενη ροή. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
 7. Καλή χρονιά, ευτιχυσμένο το 2018! Μια πιο γενική εικόνα από το ενυδρείο. (λεπτομέριες μπορείτε να βρείτε στο ημερολόγιο του ενυδρίου http://www.aquaticlog.com/aquariums/korniza/1 ) Θέλω λίγο την βοήθεια από τον κόσμο ώστε να αρχίζω να αναγνωρίζω τα είδη που έχω μέσα στο ενυδρείο. Να ευχαριστήσω εδώ το παλικάρι ( m.sgouros) για την προσφορά των apple snails . Αυτή την στιγμή τρέχουν 2 φιλτρα (fluvar 406, Dophin ASTRO 2212) 24/7 , μια αεραντλία για οξυγόνωση, φωτισμός LED της Fluvar (προς το παρων τρέχει με χειροκίνητο τρόπο 18:00-24:00 πάνω κάτω αλλά θα αλλάξει τις επόμενες ημέρες). Υπάρχει και ένα μικρό κρεμαστό συνδεδεμένο με surface skimmer για την αποφυγή του φιλμ στην επιφάνεια. Από αντισταση έχω μια κινέζικη 600 Watt για να κρατάει την θερμοκρασία στους 26 (Κάπου διάβασα ότι αρκετοί επιλέγουν τον χειμώνα να κατεβάζουν την θερμοκρασία στους 24-25. Υπάρχει κάποιος λόγος πέρα της οικονομίας?). Κάτι που ενδεχομένως να αναρωτιέστε τι είναι αυτό το μπλε το σφουγκάρι, είναι από αερόφιτρο και στην ουσία λειτουργεί ως προφίλτρο για το fluvar. Υπάρχει ως άμμος είναι αραγονίτης μαζί με χαλαζιακή άμμο. Επίσης είχε μπει και υπόστρωμα για φυτά, ελπίζωντας ότι κάποια στιγμή θα φυτευτεί. Τέλος πέτρες έχω 3 ειδών: οι λευκές που είναι οι παλαιότερες κατα κοινή ονομασία ονομάζονται moonstones, βότσαλο στο μέγεθος παιδικής γροθιάς χρώματος πράσινου οπου εχεί έχουν κολληθεί οι ανούμπιες και δίνουν μια όμορφη "πράσινη" δεξια γωνία. τα μπαμπού λειτουργούν ως εξτρα απομάκρυνση των νιτρικών. Και εδώ σταματάω τις ομορφιές.... ξεκινάμε με τα προβλήματα και η έκλειση για βοήθεια! η χημεία του νερού όπως είχα πει το ενυδρείο έτρεχε σχεδόν από μόνο του για πολύ καιρό (χωρίς να έχω κάνει test χρόνια) πήρα stick για να μετρήσω τις παραμέτρους. ξέρω δεν είναι αξιόπιστα αν μεινουν καιρό. Παρόλα αυτά ήθελα μια αρχική εικόνα για να δω που θα επικεντρωθώ. Έχω 500mg/l NO3 0 NO2 GH >21d KH 6-10 (Μετά την προσθήκη αραγωνίτη και αλλαγή νερού με ενυδρ. αλάτι) PH 7 Μου έκανε εντύπωση το NO3, Οπότε πήρα υγρό tester της API. Εκεί το έχασα. τα τεστερ της API έχουν ppm, η ένδειξη που έχω είναι 2 ppm και μετά από αλλαγή είχε κατέβει στο 1! Επίσης με τρομάζει η σκληρότητα που είναι σύμφωνα με τα στικάκια απογοητευτική! Επίσης, θεωρόντας ότι οι κιχλίδες θέλουν τιμή Ph γύρω στο 8, έχω βρθεί σε μια περιέργη εξίσωση. Τι πρέπει να πειράξω έτσι ώστε οι αφρικάνες να έχουν την καλυτερη ποιότητα νερού? Τι να περιμένω σε περίπτωση που θα μπουν φυτά με CO2? Μπορεί να κατέβει η Γενική σκληρότητα, να ανέβει το Ph και να κρατηθεί η KH με τρόπο που να μην είναι απότομη η αλλαγή? Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετοπίζω είναι το θέμα ότι δεν έχω άλλη γυαλα να βγάλω τον μεγάλο ψάρι για να κάνω μια γεναία αλλαγη νερού (70%), οπότε καθημερινά πάω σε μικρές αλλαγές, μέχρι να μπορέσω να πάρω 100 lt δεξαμενή και ξεκινήσω αλλαγές με συνεχόμενη ροή. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
 8. Καλημέρα! Είναι αμερικάνος?!? Τοσσο καιρό γιατί νόμιζα ότι ηταν από Τανκανίκα μεριά? Μάλλον κάτι θα ξερετε περισσότερα! Πάντως υπήρχε και το Αρσενικό μέχρι τις αρχές του 2017. Είδα και γέννες. Ο γόννος τελικά έγινε τροφή...Το τι ξύλο έπεφτε όταν ήταν για ζευγάρωμα, δεν λέγεται. Δυστηχώςτον έχασα μεσα σε 2 μέρες....
 9. Καλημέρα, Καλά το φαντάστηκα. Κρίμα. Να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο του aquaticlog που χρησιμοποιείτε εδώ στο forum έτσι ώστε να κρατάω μετρήσεις/ reminders/ αλλαγές νερού/ κτλ?
 10. Χρόνια Πολλά! Προσπαθώ να προσθέσω στην υπογραφή μου το URL από το "ημερολόγιο" του ενυδρείου που κρατάω στο aquaticlog (http://www.aquaticlog.com) αλλά προφανώς λόγω κάποιου περιορισμού δεν το δέχεται. Η εικόνα είναι η παρακάτω. Φαντάζομαι ότι έχει να κάνει με το μέγεθος της εικόνας. Υπάρχει κάποια δυνατότητα να αλλάξει αυτό? Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή Χρονιά!
 11. Σε ευχαριστώ για τις ευχές! Τώρα που το βλέπω καλύτερα, έχεις δίκιο! Βέβαια το θέμα είναι ότι δεν την έβαλα ο ίδιος να γεμίσω την πρόσοψη με άμμο. Οι κάτοικοι του ενυδρείου είχαν άλλη άποψη για την διαρύθμιση του χώρους τους, οπότε κάνανε τις αντίστοιχες οικοδομικές εργασίες, μεταφέροντας σχεδόν όλη την άμμο που βρισκόταν πίσω από τις πέτρες, μπροστά! Πίσω από τις άσπρες πέτρες υπάρχει χώρος για κυνήγι και εξερευνήσεις μέσα σε σπήλαια. Η προσέγκιση μου ήταν να μεώσω τις τρύπες που βλέπουν προς την πρόσοψη του ενυδρίου και να δημιουργήσω κάθετες εισόδους. Μέχρι τώρα δουλευει για τους νέους κατοίκους και γλυτώνουν από τον "μπουλντώζα" που φαίνεται στην φώτο. Πολύ θα ήθελα μια βοήθεια.Αν κάποιος ξέρει την ονομασία της συγκεκριμένης κιχλίδας, θα το εκτιμούσα πολύ. Στο παρελθόν ήμουν τσαπατσούλης με το να κρατάω τις ονομασίες των αφρικάνων που είχα.
 12. Χρόνια Πολλά σε όλους! Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του forum για την γνώση που έχετε δώσει στον κόσμο. Ξεκινάω μια γρήγορη ανασκόπιση (κάτι σαν ημερολόγιο ενυδρείου): Δεκέμβριος 2008: Αγορά ενυδρίου 240 lt. Στήσιμο για Κιχλίδες Αφρικής. Δεν είχα στο παρελθόν ούτε γυάλα στην επίβλεψη μου. Φυσικά και έκανα τα πρώτα "γνωστά" λάθη τα οποία ήταν καταστροφικά για τους κατοίκους. Φυσικά και μετά διαβάζοντας, έμαθα τουλάχιστον τα βασικά και τα οποία κρατάω μέχρι σήμερα. 2012: Το ενυδρείο βρίκσεται στα φόρτε του, με τις βαλιστέριες να έχουν πιάσει όλα την επιφάνεια του ενυδρείου και τις rusty να γενοβολάνε σαν τρελές. 2013: COST/TIME REDUCTION! Έμεινε 1 φίλτρο από τα 2 (λόγω βλάβης. Δεν αντικαταστάθηκε). Οι ώρες φωτισμού μειώθηκαν σε 4-5. Οι άλγες πήραν τα πάνω τους. Σιγά σιγά το ενυδρείο χάνει την αίγλη του, την κίνηση του ειδικά μετά το καλοκαίρι που Δεκέμβριος 2017: 2 κιχλίδες έχουν μίνει να μοιράζονται 240 λιτρα. Έχω να πάρω μια απόφαση: Χαρίζω το ενυδρείο ή δοκιμάζω να το ξαναβάλω μπροστά. Τελικά η απόφαση είναι σε πείσμα των καιρών, να δώσω το καλύτερο εαυτό και να το δω να γίνεται ξανά μια ζωντανή εικόνα. Οπότε σκέφτομαι τι δεν έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Και η απάντηση είναι: δεν ζήτησα ποτέ βοήθεια από ανθρώπους που πραγματικά τρέχουν ενυδρεία στα σπίτια τους και όχι από ανθρώπους που απλά θέλουν να πουλήσουν φίκια για μεταξωτές κορδέλες (δεν έχω τίποτα με τους πωλητές, αρκετές φορές βρήκα βοήθεια). Ελπίζω να μην σας κούρασα στο αρχικό κείμενο. Θα επανέλθω με φωτογραφικό υλικό, απορίες και όρεξη για κουβέντα.
×
×
 • Create New...