Jump to content

TasosF

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Content Count

  35
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  80lt με convicts, placostomus, clown & 120lt fish only με 1 pacific blue tang. (eheim 2213, εσωτ. φίλτρο eheim με σπασμένο κοράλλι, 1200lt κυκλοφορητή, 1 aqua glo white, 1 actinic blue, moonlight).
 • Location
  Θεσσαλονίκη

Previous Fields

 • Χώρα
  Hellas

Contact Methods

 • Website URL
  http://
 1. Happy Birthday TasosF!

 2. TasosF

  Νέο ξεκινημα...

  ΟΚ, ίσως βιάστηκα να απαντήσω, συμφωνώ με τον istellas!
 3. TasosF

  Νέο ξεκινημα...

  Δεν είμαι ο πιο ειδικός να σου απαντήσω, αλλά θα προσπαθήσω και οι υπόλοιποι διορθώστε με. Από προσωπική εμπειρία με 3 convicts που έχω θα παραθέσω τις απόψεις μου. "α) Λόγω χώρου θα ήθελα να μάθω αν ένα ενυδρείο 180 λίτρων κρίνεται αρκετο???..." Τα 180Lt. τα θεωρώ ωραιότατα για όμορφη συμβίωση αν κάνεις σπηλιές με πέτρες ώστε να μπορούν να κρύβονται τόσο οι κιχλίδες, όσο και οι pleco και clown που θα σου προτείνω να βάλεις. "β) Κάπου διάβασα ότι για κάποιες αφρικάνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν πέτρες ασβεστολιθικές από παραλία ισχύει???" Δεν ξέρω να σου πω γι'αυτό, αλλά εγώ έβαλα κάτι πέτρες (στο θαλασσινό μου!) οι οποίες λέγονται "spageti" ή μακαρόνι. Πωλούνται κανονικά στο εξωτερικό, στην Ελλάδα δεν τις ξέρουν. Εγώ τις πέτυχα σε μάντρα, μου άρεσαν και τις έβαλα. "γ) Την υψηλή σκληρότητα του νερού την πετυχαίνουμε με προσθήκη αλατιού???" Απλώς μου ανέβασαν δραματικά το GH. Και στο θαλασσινό είναι πρόβλημα. Μετά από "επιστημονικό" τεστ που έκανα ανακάλυψα ότι ανεβάζει το GH περίπου 6 μονάδες σε 48 ώρες και πιάνει ταβάνι περίπου στο 50. Μάλλον είναι πολύ ακόμα και για τις κιχλίδες αλλά το αναφέρω σε ενημέρωση όλων προς αποφυγή. "δ) Φυτά απαγορεύονται, είναι απαραίτητα ή προεραιτικά??? " Από φυτά εγώ έχω μόνο μια anubia που όλοι λένε ότι επιζεί αλλά με άμμο δεν κάθεται. Είναι συνεχώς στην επιφάνεια! Σκάψε σκάψε ξεριζώνεται συνέχεια. "ε) Επειδή στο μικρό ενυδρείο μου αντιμετωπίζω πρόβλημα με την άμμο κατά το σιφονάρισμα που έχει σαν αποτέλεσμα να φεύγει μεγάλη ποσότητα σε κάθε αλλαγή... τι κάνουμε με αυτό..." Μη βάλεις άμμο, αλλά ηφαιστιογενή πέτρα, αυτή την κοινή που πουλάνε για υπόστρωμα. Τα φυτά σου θα πιάσουν καλύτερα και καθαρίζεται πολύ εύκολα. "στ) Με την φίλτρανση τι κάνουμε ( σκέφτομαι αρχικά ένα εσωτερικό φίλτρο και ένα εξωτερικό (2213)είναι αρκετά)???" Εγώ έχω ένα 2213 και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Σίγουρα είναι το μικρότερο φίλτρο της σειράς και αν δεν το έχεις αγοράσει σου προτείνω το 2217 για καλύτερα αποτελέσματα lt/h. Το εσωτερικό κράτα το για άνθρακα και αν χωράει και κάνα σφουγγαράκι για xtra μηχανικό, καλό είναι. Για τους συγκατοίκους, ΜΕΓΑΛΑ pleco και κάνα clown fish. Πάντα ζεύγη ή περισσότερα. Δεν ξέρω αν αυτές που είδες γενάνε, πάντως οι δικές μου κάθε 3 εβδομάδες/μήνα έχουν 50/70 μωρά τα οποία δεν μπορώ να σώσω από τις άλλες κιχλίδες γιατί έχω λίγα λίτρα και δεν μπορώ να κάνω βαθειές σπηλιές. Όσο πιο βαθειές οι σπηλιές τοσο μεγαλύτερη η προστασία. Αυτά. Διορθώστε με αν κάνω λάθος κάπου.
 4. KH έχω 8. To GH το μέτρησα με test εμπορίου. Είχα πάνω από 40, ενώ στη βρύση μου 16. Το πόρισμα για τις πέτρες βγήκε από test που έκανα σε ένα ποτήρι με μια πέτρα και απιονισμένο νερό. Σε 24ώρες +6 GH. Τα νιτρικά μου είναι στη μέγιστη τιμή που δίνει το test της aquarium pharmaceuticals (50?). Εχθές η αλήθεια είναι ότι έκανα αλλαγή 8% και το ψαράκι έδειξε τεράστια βελτίωση. Καλύτερα από ποτέ. Το oodinex αν και πολλοί το θεωρούν ελαφρύ έκανε δουλειά στη δική μου περίπτωση. Την αλατότητα λέω να την κατεβάσω μετά τις 14 μέρες που εξαφανίζεται το ick, αν δεν γιατρευτεί τελείως. Οτιδήποτε άλλο καλοδεχούμενο. Ευχαριστώ.
 5. Δυστυχώς όχι. Συμπλήρωμα που έκανα το έκανα με απιονισμένο 8lt.
 6. Την περασμένη Πέμπτη (σήμερα τρίτη) έριξα στο νέο μου ενυδρείο ένα blue tang. Όλα φαίνονταν καλά ώσπου την επόμενη μέρα εμφάνισε ick. Το Σάββατο ξεκίνησα θεραπεία με oodinex και κατευθείαν έδειξε βελτίωση. Το Σάββατο επίσης αφαίρεσα κάτι πέτρες οι οποίες αποδεδειγμένα ανέβαζαν το GH. Την Κυριακή ενώ όλα πήγαιναν καλά ώς προς το ick μέτρησα νιτρικά 0,50 (από 0). Εχθές Δευτέρα έριξα και PH buffer της aquarium pharmaceuticals οπότε στρεσσάρισα ακόμα περισσότερο το tang μου. Παρ'όλα αυτά το είδα ότι σε καμιά ώρα άρχισε και πάλι να παίζει και μάλιστα να βγαίνει στη "βιτρίνα" του ενυδρείου που δεν το είχε κάνει ποτέ. Σήμερα μετράω τα νιτρικά και αν μέτρησα σωστά έχω 5.0!!!! Τι λέτε; Θα ζήσει; Γενικά μέχρι εχθες το βράδυ είχε νορμάλ για την κατάστασή του συμπεριφορά. Από την ώρα που έκλεισαν τα φώτα και μέχρι αυτή τη στιγμή που είναι κλειστά ακόμα έχει κρυφτεί μέσα σ'ένα ψεύτικο κοράλλι και δεν βγαίνει. Ξέχασα να σας πω πως από την πρώτη ώρα που έριξα oodinex έφαγε κανονικά (σαν τρελό!) ότι του έριξα. Flakes, σπιρουλίνα, κατεψυγμένο σκουλίκι. Τα πάντα. Τώρα κόβω το τάισμα λόγω νιτρικών. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Τα νιτρικά μου ανέβηκαν μάλλον λόγω αφαίρεσης των πετρών (βγήκαν από κάτω οι παλιές τροφές) και ίσως παραπάνω ταίσματος. Υπάρχει κάτι άλλο να κάνω για να μειώσω τα νιτρικά εκτός από υπομονή; Αμμωνία 0. Ευχαριστώ
 7. Χμμμ..... galup! Εγώ το πήρα 55€. Εσείς από την πόλη σας πόσο;
 8. Και ξέχασα να σας πω, είναι μικρός σαν 2ευρω! Αλλά κοστίζει πολλά 2ευρα!
 9. ελπίζω να μη χρειαστεί, αλλά ακόμα και σ'αυτή την περίπτωση θα κάνω ένα 60λιτρο καραντίνα. Τι χρειάζεται; από φίλτρα, βιολογία, etc; Τα πάντα; Να το ρίξω μέσα στις κιχλίδες??? (θα καλοπεράσουν!!)
 10. ΧΑΧΑ! ευχαριστώ Νίκο μου! Και σου χρωστάω και μια καλύτερη φιλοξενία την επόμενη φορά!
 11. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Η αλήθεια είναι ότι δεν έφαγε εχθές, αν και το πήγα στα καλύτερα εστιατόρια! Εκτός από flakes του πήρα και σπιρουλίνα (tetra). Δεν άγγιξε tpt. Αν εμφανίσει ick πώς το καταλαβαίνω; από κάποια σημάδια; και τι φάρμακο βάζω;
 12. Εχθές μόλις πήρα αυτό το pacific blue tang. Είναι το πρώτο μου και έχω αγωνία για το αν θα αντέξει. Από το μαγαζί μου είπανε ότι είναι ανθεκτικό "μηδενικού ρίσκου", παρ'όλα αυτά την αγωνία μου την έχω. Μου είπε να βάλω αυτό αντί για κάποιο damsell το οποίο θα μου καταλάβει βιολογικό "χώρο" στο ενυδρείο. Εχθές το βράδυ το έριξα με καλή προσαρμογή αλλά όλο το βράδυ και σήμερα το πρωί είναι κρυμένο πίσω από τις πέτρες. Τι λέτε είναι νορμάλ συμπεριφορά; Το ενυδρείο μου έχει sp. gravity 1.025, 0 ΝΟ2, ,10 ΝΟ3, 0 αμμωνία, 7,9PH, 8 ΚΗ, 16 GH. Πρόσθεσα και red sea coral trace εχθές, όπως και 4lt απιονισμένο νερό (από super market "δια της αντιστρόφου οσμόσεως"). Πιστεύω ότι δεν έχω κάτι που να "χτυπάει" ως κακός παράγοντας νερού. Αυτές είναι τραβηγμένες 1-2 ώρες μετά το "μπλουμ".
 13. περιμένω να στρώσει το ενυδρείο για να βάλω άνθρακα στο φίλτρο. Να ρωτήσω και το άλλο? Γιατί στα σημεία που δεν τα βλέπει φως δεν έχει πιάσει άλγη; Έχει να κάνει με το πολύ ή λίγο φώς; Αυτή την περίοδο φωτίζω για 10 ώρες. Θερμοκρασία 30βαθμούς (λόγω στρωσίματος) και περιμένω...
 14. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. 1. Ρίχνω αμμωνία για το στρώσιμο. 2. ΟΚ! Δεν θα ξαναανακατέψω τον αραγωνίτη. Γιατί όμως; 3. Ο αραγωνίτης είναι 5kg. Τόσα μου είπανε να βάλω από το μαγαζί. 4. Τα ΝΟ3 είναι πολύ χαμηλά. (,10 νομίζω) με test sera. Ανέβηκαν λίγο κι από τότε tpt. 5. Από κυκλοφορία έχω ένα 1200lt βεντουζομένο πάνω στο εσωτερικό φίλτρο όπως φαίνεται στη foto και έχω μεγάλο"κύμα"¨στην επιφάνεια. 6. Τα βοτσαλάκια απέχουν από το φυσικό τους περιβάλλον πάνω από 2 χρόνια και σε στεγνό περιβάλλον. 7. Κάθε εβδομάδα ρίχνω bacterlife.
 15. Σε παλαιότερο post είχα ρωτήσει για τις πρωτοεμφανιζόμενες καφέ κηλίδες σε νέο –υπό στρώσιμο- ενυδρείο, όπου πολύ εύστοχα μου είχατε απαντήσει ότι είναι άλγη η οποία θα κορυφωθεί και μετά θα υποχωρήσει. Έχω διάφορες απορίες. 1. Κοιτάξτε πόσο χάλια είναι το ενυδρείο μου. Έχει γεμίσει καφέ άλγη και κοιτάξτε στο σημείο που έχω ανακατέψει το βρώμικο με τον καθαρό (τον από κάτω) αραγωνίτη τη διαφορά του πραγματικά λευκού με τον καφέ από άλγη. Αυτό το πράγμα θα αλλάξει; Καθαρίζω τα τζάμια. Να αρχίσω να καθαρίζω και τις πέτρες; Τι να κάνω; 2. Το ΝΟ2 test της aquarium pharmaceuticals που έχω είναι ως εξής: 0ppm με μπλε χρώμα, μωβ για τις ενδιάμεσες τιμές και βαθύ ροζ για τα 5 ppm. Όταν πρωτοξεκίνησα να μετράω έπαιρνα το γαλάζιο χρώμα του 0ppm. Από τότε που ανέβηκε στο βαθύ ροζ των 5 ppm δεν έχει κατέβει ξανά στο μπλε. Έχει τώρα 3 εβδομάδες που παίρνω βαθύ ροζ. Αν ακολουθήσω κατά γράμμα τις οδηγίες του test όμως πρέπει να περιμένω 5 λεπτά μέχρι να συγκρίνω το μπουκαλάκι μου με τη χρωματική κάρτα. Και όντως… αν περιμένω 5λεπτά το χρώμα γίνεται σχεδόν μπλε όπως το 0ppm. Μετρώντας του γλυκού νερού ενυδρείο που έχω όμως, το χρώμα του test είναι από το πρώτο λεπτό μπλε, δηλαδή 0ppm. ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;;; τι να πιστέψω και τι να κάνω; Θα βάλω ποτέ ψάρια μέσα; Περιμένω τις απόψεις σας. Ευχαριστώ.
×