Jump to content

Εναλλακτικό Aqua Scape.....


Recommended Posts

Έχουμε βάλει προσωρινά τα 5 τετρα που μας έμειναν στο 20λιτρο μέχρι να δωθουν στο νέο σπίτι τους. Δεν υπάρχει βυθός παρά μόνο δύο ξύλα και κλαδέματα από υγροφιλιες.....

Μας βγήκε η παρακάτω διαμόρφωση που την βρίσκουμε πολύ συμπαθητική όσο περνούν οι μερες.

post-55151-0-76871500-1427061219_thumb.jpg

post-55151-0-74687700-1427061256_thumb.jpg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ειναι εντελώς αλλού για αλλου... Νομίζω πως ακριβώς γι'αυτό έχει αρχίσει να μας αρέσει.

Απο κοντά δείχνει πολύ καλύτερο. Τα ψαράκια κατάφεραν να κρυφτούν και να μειωθεί το στρες τους.

Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που μπήκαν τα ξύλα. Τα κλαδέματα μπηκαν για να τραβήξουν και λίγα νιτρικά.

Δεν ειναι κατι μονιμο μιας και σε μία εβδομάδα θα πάνε σε νέο σπίτι.

Link to comment
Share on other sites

Κοιτα την δουλεια τους την κανουν σαν κρυψωνες και χημικη φιλτρανση. Απο εκει και περα πιστευω πως το αισθητικο αποτελεσμα μπορει να γινει και καλυτερο, βοηθαει και στο να καθαριζει ευκολα ο πατος απο τις ακαθαρσιες αλλα απο την αλλη και ο βυθος με καποιο ειδος αμμου η ψιλο χαλικακι ειναι ομορφο και βοηθα και στην βιολογια του ενυδρειου.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Rik θα συμφωνησω μαζι σου. Το μειονεκτημα αυτης της διαμορφωσης ειναι πραγματικα η ελλειψη αμμου / χαλικιου.

Τωρα που φτιαχνουμε ενα λιγο πιο μεγαλο λεμε να προσαρμωσουμε καπως αυτον τον τροπο να δουμε τι θα βγει σαν αποτελεσμα....

Παντως για δοκιμη εχει καλα στοιχεια .

Έγινε επεξεργασία - mary74
Link to comment
Share on other sites

Το πολυσπερμα ειναι ευκολο φυτο αλλα μπορει σε λιγο καιρο να σου χαλασει αν δεν το φυτεψεις κανονικα. Αν εχεις σκοπο να βαλεις καποια στιγμη βυθο, θα σου προτεινα να πας σε ενα καταστημα αγροτικων προιοντων και να παρεις ενα σακι 25 κιλα ζεολιθο 1 εως 3 mm κοκκομετρια, με καμια δεκαρια ευρω πανω κατω και να τον χρημιμοποιησεις κανονικα. Τον χρησιμοποιω χρονια τωρα με πολλα συν σε σχεση με μια απλη χαλαζιακη αμμο. Αν απο την αλλη θελεις να το κανεις σουπερ φυτεμενο και εκει υπαρχει οικονομικη λυση Diy υποστρωμα που μπορω να σου προτεινω.

 

http://www.naturam.gr/?section=product&cat=13∏=694&add=291&q=1

 

Η προσθήκη του φυσικού ζεόλιθου στο νερό, έχει ως αποτέλεσμα τη δέσμευση ανόργανων, οργανικών, οργανομεταλλικών, αερίων, βακτηριδίων, κυανοβακτηριδίων, μετάλλων και ραδιονουκλιδίων σε ποσοστό που κυμαίνεται από 20% έως 100%. Ο ζεόλιθος εμπλουτίζει το νερό σε οξυγόνο (οξυγωνούχα ρεύματα) και ρυθμίζει το pH των υδάτων προς το ουδέτερο, αυξάνοντας ή μειώνοντας αυτό, ανάλογα με την οξύτητα ή αλκαλικότητα τους.
Ο ΖΕΟΛΙΘΟΣ είναι προϊόν υψηλής απορροφητικότητας και αποθήκευσης της αμμωνίας και του φωσφόρου. Μόλις τα ιόντα αμμωνίου και φωσφόρου βρεθούν εντός του δικτυωτού πλέγματος του ζεόλιθου, δεσμεύονται από αυτόν. Όταν χρησιμοποιηθεί ως φίλτρο ανταλλαγής ιόντων ή σαν υπόστρωμα του πυθμένα μειώσει την περιεκτικότητα του γλυκού νερού σε αμμωνία και φώσφορο τουλάχιστον 90%.
Επίσης με την χρήση του ζεόλιθου εμπλουτίζεται το νερό με επιπλέον διαλυμένο οξυγόνο κάνοντας καλύτερη και πιο άνετη την διαβίωση των ψαριών.
Το νερό αποκτά πολύ καλή καθαρότητα και ρυθμίζεται το PH του προς το ουδέτερο.
Το προϊόν είναι 100% φυσικό, ανθεκτικό, και ελέγχει την ανάπτυξη άλγης σε λίμνες και δεξαμενές ενυδρείων.
Κατά τη διάρκεια εκτροφής των ψαριών δημιουργείται αμμωνία που μπορεί γρήγορα να μολύνει ένα υδροβιότοπο. Η αμμωνία, παράγεται από τα βράγχια και τα ούρα των ψαριών καθώς και από τη βακτηριακή αποσύνθεση των μη καταναλωθέντων τροφών και των κοπράνων. Η αέρια αμμωνία διαλύεται εύκολα στο νερό και σχηματίζει ιόντα αμμωνίου. Η αμμωνία είναι τοξική και μειώνει την ικανότητα της αιμοσφαιρίνης στο αίμα να δεσμεύει το οξυγόνο. Η αμμωνία καταστρέφει τα βράγχια, μειώνοντας το οξυγόνο που χρησιμοποιούν.

Ο ζεόλιθος είναι μη-διαλυτός, αντιβακτηριδιακός και απομακρύνει πάνω από το 90% των ιών και βακτηρίων από το ενυδρείο ή την πισίνα. Απορροφά επίσης τα χλωριόντα, το σίδηρο, και το μαγγάνιο. Η μοναδική κρυσταλλική δομή του ζεόλιθου μειώνει την ανάγκη για συχνή ανανέωση του νερού, λειτουργώντας ως φυσικό ανανεωτικό φίλτρο.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φίλτρο μέσα στην δεξαμενή ή το ενυδρείο ή εναλλακτικά και σαν υπόστρωμα στον βυθό μαζί με χαλίκια και άμμο.
ΧΡΗΣΗ: Η απαιτούμενη ποσότητα ζεόλιθου στο ενυδρείο καθορίζεται με βάση την αναλογία 700gr -1 Kg ζεόλιθου ανά 100 λίτρα νερό.  Ο ζεόλιθος χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο σε γλυκό νερό και ποτέ σε θαλασσινό

Έγινε επεξεργασία - Rik
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον!! Μου αρέσει τρελά η πρόταση σου για την χρήση ζεολιθου σαν βυθό.

Ερωτησεις:

1. Νομιζω πως καπου είχα διαβάσει, για την χρηση του βέβαια ως υλικο φιλτρου, ότι επειδή καταναλώνει την αμμωνία υπάρχει θέμα με τον κύκλο του αζώτου. Υπαρχει τετοιο θεμα στην χρήση του ως βυθού?

2. Υπάρχει κίνδυνος κορεσμού του υλικού και να αρχίσει να απελευθέρωνει δεσμευνες ουσίες στο νερό ή μετατρέπεται σε απλή άμμο με τον καιρό?

3. Γνωρίζεις αν η κοκκομετρια του κάνει και για βυθοψαρα όπως τα κορυ?

4. Είχες πότε πρόβλημα στην ανάπτυξη των φυτών?

Τα φυτά στο μελλοντικό ενυδρείο θα τα φυτέψω. Δεν νομίζω πως έχω τα προσόντα για σούπερ φυτεμένο... προς το παρόν τουλάχιστον...

Έγινε επεξεργασία - mary74
Link to comment
Share on other sites

Διαβάζοντας ξανά τις πληροφορίες που έβαλες αναφέρει σαν χρηση 700γραφείο - 1 κιλό ανά 100 λίτρα. Αυτό αναφέρεται στην χρήση του ως υλικό φίλτρου?

Ελπίζω να μην σε τρέλανα με τις ερωτήσεις μου...

Link to comment
Share on other sites

Διαβάζοντας ξανά τις πληροφορίες που έβαλες αναφέρει σαν χρηση 700γραφείο - 1 κιλό ανά 100 λίτρα. Αυτό αναφέρεται στην χρήση του ως υλικό φίλτρου?

Ελπίζω να μην σε τρέλανα με τις ερωτήσεις μου...

Επειδη μου την έχεις πει κι εσυ για το Τ9 που χρησιμοποιώ...... το γραφείο μη το βάλεις μέσα στο ενυδρειο, θα χαλάσει το ξύλο! Έγινε επεξεργασία - Safarpn
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Χάχα χα... αυτο μου ξέφυγε. Που να βλέπες πόσα άλλα διόρθωσα....

Link to comment
Share on other sites

2. Υπάρχει κίνδυνος κορεσμού του υλικού και να αρχίσει να απελευθέρωνει δεσμευνες ουσίες στο νερό ή μετατρέπεται σε απλή άμμο με τον καιρό?

..

 

Εγω αυτο πιστευω.

Link to comment
Share on other sites

Εμένα μου αρέσει αυτό το «μπέρδεμα» στο ενυδρείο!

Αν και τα συγκεκριμένα φυτά δεν νομίζω να αντέξουν χωρίς φύτεμα.

Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις λευκοκεφαλα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Αγάπη.

Το ενυδρείο αυτό είναι μικρό και φιλοξενεί προσωρινά τα τέτρα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν υπάρχει βυθός. Τα κλαδέματα τα είχα από τα άλλα δύο ενυδρεία και τα έβαλα για να τραβήξουν λίγα νιτρικά. Λίγα από αυτά θα φυτευτούν στο νέο ενυδρείο και τα άλλα θα τα χαρίσω μαζί με τα τέτρα. 

Μου φάνηκε ενδιαφέρον σαν στήσιμο και γι' αυτό το ανέβασα.

 

Σταύρο διάβασα στο διαδίκτυο λίγο παραπάνω και απ' ότι κατάλαβα οι δεσμευμένες ουσίες δεν απελευθερώνονται αυτούσιες στο νερό αλλά σαν μορφή λιπάσματος. Επίσης αναφέρεται ότι το υλικό μετά από κάποια χρήση σταματά να δουλεύει και μπορείς να το ενεργοποίησης σε διάλυμα αλατιού. Αν λοιπόν απελευθερώνει τις ουσίες για ποιο λόγο να χρειάζεται ενεργοποίηση?

Πάντως σκέφτομαι να το χρησιμοποιήσω ως υπόστρωμα μαζί με άμμο στο ενυδρείο.

Link to comment
Share on other sites

Μην το φοβαστε, ο ζεολιθος ναι καποια στιγμη θα κορεστη αλλα δεν απελευθερωνει παλι τα στοιχεια που εχει αποροφηση και λειτουργει σαν μπαταρια με τα φυτα. Δηλαδη ο ζεολιθος εφοσον εχει αποροφηση αυτο που μπορει απο εκει και περα ειναι οι αζωτουχες ενωσεις στην διαθεση των ριζων των φυτων το ποσο θα αποροφουν κατα βουληση τις ουσιες που χρειαζονται. Δεν αλλιωνετε σαν υλικο, τον εχω δυο, τρια χρονια στο 500αρι μου. Οταν τον ειχα ριξει τα ψαρια μου ρουφουσαν το συννεφο που ειχε δημιουργιθει και πηγαιναν προς αυτο. Μεσα σε λιγες ωρες ξεθολωσε το ενυδρειο και οι αλγες εξαφανηστικαν για μια περιοδο. Καθε τοσο ριχνω καμια κουπα μεσα παλι για αποτοξινωση και λογο του οτι ειναι και πορωδες υλικο βοηθα και στην βιολογια του ενυδρειου. Καποτε την ειχα ψαξει αρκετα και ειχα γραψει και ενα πολυ ωραιο αρθρο περι φυσικο χημικων χαρακτηριστικων των υποστρωματων αλλα επειδη το σαιτ ειχε χακαριστει το αρθο μου επιτεθηκε, ποιος ξερει γιατι, μια που δεν υπηρχε κατι αναλογο σε καποιο σαιτ του χωρου μας στην Ελλαδα. Σε φυτεμενο θα το εβαζα μιξ με φυλλοχωμα μια στρωση και απο πανω μια αλλη στρωση διπλασια σε παχος μονο ζεολιθο. Στο μιξ θα προτεινα στην μορφη ψιλης αμμου, ενω η στρωση απο πανω στην κοκκομετρια που ανεφερα αρχικα.

Έγινε επεξεργασία - Rik
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Cation-Exhange-Capacity-Diagram-animated

Ο ζεόλιθος όντας αρνητικά φορτισμένος, μπορεί να δεσμεύσει θετικά φορτισμένα ιόντα στους πόρους του. Θετικά φορτισμένα, είναι όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για την ανάπτυξη τους.

Βελτιώνει τη δομή του εδάφους μειώνοντας τη συμπίεση,

Δεν αποδομείται, διατηρώντας την δομή του αναλλοίωτη με την πάροδο των χρόνων

Αυξάνει την ικανότητα συγκράτησης των θρεπτικών στοιχείων

Μειώνει τις απώλειες θρεπτικών στοιχείων.

Κατακρατεί και αποδίδει αργά στο φυτό άζωτο, κάλιο και φωσφόρο, οπότε δρα σε συνεργασία με το λίπασμα με αποτέλεσμα την μειωμένη χρήση του,

Εξουδετερώνει τα όξινα συστατικά του εδάφους,

Κατακρατεί βαρέα μέταλλα από το έδαφος.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Rik διάβασα και εγώ ενδιάμεσα με αφορμή όσα έγραψες. Χαίρομαι που τα κατάλαβα σωστά.

Πως λοιπόν να φτιάξω το βυθό για το νέο ενυδρείο? Έχει πάτο 60Χ30 και θα είναι απλό φυτεμένο με το πολύσπερμα και την υγροφίλια που έχω. Άντε να μπει και κάποιο ακόμα εύκολο φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε φως και διοξείδιο.

Προτείνεις να βάλω μόνο ζεόλιθο (1-3χιλ) ή συνδυασμό ζεόλιθου με άμμο ή ψιλόκοκκο χαλικάκι?

Να υποθέσω ότι μπορεί να προστεθεί και σε ενυδρείο που τρέχει ως συμπλήρωμα στο ήδη υπάρχοντα βυθό?

Link to comment
Share on other sites

Μπορεις, να τον χρησιμοποιησεις οπως θες, απλα σε συνδιασμο με καποια αμμο αυτη θα παει στον πατο και ο ζεολιθος αν ειναι χοντροτερης κοκκομετριας με τον καιρο θα ερθει στην επιφανεια. Επισης ενα θεμα ειναι και το αισθητικο αποτελεσμα μια που αν το συνδιασεις με αμμο η χαλικακι θα πρεπει αυτα να εχουν και παρομοιο χρωμα, μπεζ, ασπρο για να μην σου βγει κατι παρδαλο ως αποτελεσμα. Παραπανω σου προτεινα και μια λυση και με φυλλοχωμα αλλα εκει παμε σε ποιο εξελιγμενο φυτεμενο δηλαδη καλο ειναι σε αυτη την περιπτωση να υπαρχει και διοξειδιο και καλος φωτισμος, κλπ. Απο την αλλη αν τον βαλεις μονο του σε ενα καινουργιο ενυδρειο θα πρεπει να υπαρξει και καποιο διαστημα μεχρι να μαζεψει θρεπτικα και να γινει ενα χερι βοηθειας σαν λιπανση αλλα απο την αλλη κατα το στρωσιμο του βοηθα πολυ μια που οι αζωτουχες ενωσεις θα αποροφουνται δημιουργωντας ενα μαξιλαρι ασφαλειας για τα ζωντανα μεχρι να δυναμωση η βιολογια στο ενυδρειο μας.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ!! Οι πληροφορίες σου ήταν φοβερές. Μάλλον θα βάλουμε στο βυθό τον ζεόλιθο μόνο του.

Σε περίπτωση συνδυασμού υποθέτω βάζουμε κάτω το στρώμα του ζεόλιθου και την στρώση της άμμου ή το χαλικάκι με την ίδια κοκκομετρία και χρώματος (περίπου) από πάνω.

Link to comment
Share on other sites

Να σε καλα.... απο την στιγμη που εχουν την ιδια κοκκομετρια τα διαφορα αδρανη υλικα μπορεις να τα κανεις μιξ.

Link to comment
Share on other sites

Σταύρο διάβασα στο διαδίκτυο λίγο παραπάνω και απ' ότι κατάλαβα οι δεσμευμένες ουσίες δεν απελευθερώνονται αυτούσιες στο νερό αλλά σαν μορφή λιπάσματος. Επίσης αναφέρεται ότι το υλικό μετά από κάποια χρήση σταματά να δουλεύει και μπορείς να το ενεργοποίησης σε διάλυμα αλατιού. Αν λοιπόν απελευθερώνει τις ουσίες για ποιο λόγο να χρειάζεται ενεργοποίηση?

Πάντως σκέφτομαι να το χρησιμοποιήσω ως υπόστρωμα μαζί με άμμο στο ενυδρείο.

 

Η αληθεια ειναι οτι δεν εχω ψαξει συστηματικα,η εντυπωση μου

δημιουργηθηκε διαβαζοντας διασπαρτες πληροφοριες.O Rik απο οτι

βλεπω και εχει ψαξει συστηματικα και τον χρησιμοποιει ηδη,αρα

πρεπει να ασπασθουμε αυτα που γραφει.

 

Link to comment
Share on other sites

http://www.aquazone.gr/forums/topic/76852-aeioaaiooeaiaao-oui-aaioaenaaeui-iao/

Καλημερα στην παρεα. Στο παραπανω θεμα μπορειτε να δειτε στο βιντεο με τα οσκαρ τον βυθο με ζεολιθο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...