Jump to content

Να`μαι Κι Εγώ


kostas88

Recommended Posts

Γενική κατηγορία ενυδρείου: Κοινωνικό
Γενικές Πληροφορίες
Διαστάσεις Ενυδρείου (ΜxΠxΥ): 60cmX50cmX40xm
Συνολικά Λίτρα: 120L
Sump (λίτρα):100L

Οργανισμοί
Φυτά: Cabomba caroliana, anubia, hemiantus callitrichoides, hygrophyla carymbosa, bacopa caroliana,ludwigia repens
Ψάρια: 8 gappies (5 θηλυκά, 2 αρσενικά και 1 μικρό που δεν ξέρω), 2 black molly ( μάλλον ζεύγος), 1plecostomus (3cm) και 1 καρδινάλιο ( θα γίνουν κοπαδάκι των 6 σε λίγες μέρες)
Άλλα είδη: 1 σαλιγκάρι λαθρεπιβάτης, είναι πολύ μικρό, δεν μπορώ να καταλάβω είδος.

Διακοσμητικά υλικά
Φόντο: 
Πέτρες: 2 μεγάλες σκούρες, μερικές 2-4cm σκούρες πράσινες.
Ξύλα:
Άλλα διακοσμητικά :
Υπόστρωμα:
Βυθός: χαλικάκι μπεζ σε διαβαθμίσεις από 2 μέχρι 5 cm

Φωτισμός
Πηγές φωτισμού (πλήθος και τύπος): Φθορίου 8W από πάνω ( θα μπει και ταινία LED), 1 εσωτερικό λεντάκι κόκκινο με υποδοχή αεραντλίας.
Διάρκεια φωτισμού: Η Φθορίου 8 ώρες και το LED 10

Υποστήριξη οργανισμών 
Φίλτρανση: Magic-Jet 700
Θέρμανση/ Ψύξη: θερμοστάτης 15w ( νομίζω)
Λίπανση:
Παροχή CO2:
Άλλες τεχνικές ευκολίες ή/και παρεμβάσεις: αεραντλία 
Διατροφή: tetra min pro mini crisps 2 φορές την ημέρα


Παράμετροι
pH: 7
Γενική σκληρότητα (GH):
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):
Αμμωνία (ΝΗ3): 0
Νιτρώδη (ΝΟ2): 0
Νιτρικά (ΝΟ3): 5
Φωσφορικά (PΟ4):
Μέση Θερμοκρασία (°C): 25°C 

Συντήρηση
Αλλαγές νερού: 2 φορές την εβδομάδα 10-15% την φορά.
Προετοιμασία νερού/πρόσθετα: βελτιωτικό νερού και βακτήρια Sera ( αναμονή μέχρι να φύγει το πολύ θόλωμα περίπου 4 ώρες )
Άλλες ρουτίνες συντήρησης: Καθάρισμα φίλτρου ( μόνο σφουγγάρι λόγο φυτών ) όταν πέφτει η πίεση.

 

 Όλα ξεκίνησαν από μία λίμνη που έφτιαξα στο μπαλκόνι 250 λίτρα περίπου, στην συνέχεια προστέθηκαν χρυσόψαρα και 2 Koi, μετά 2 οραντα μαύρα και 2 χρυσά, μετά από ικ και τοξικότητα από αμμωνία, ξεκίνησα πριν από έναν χρόνο περίπου να διαβάζω το Φόρουμ σας, έμαθα για στρώσιμο κλπ. Μετά λοιπόν από αρκετό κόπο και πολλές απώλειες αποφάσισα να πάρω μία γυάλα (αυτή που αναφέρω παραπάνω) μεταχειρισμένη. Μετά την τελευταία αγορά ψαριών ( 5 στο σύνολο) τα ψαράκια αρρώστησαν με κάτι που δεν αναφέρετε πουθενά ( άρχισαν να σαπίζουν ζωντανά ) και σε 3 ημέρες δεν έμεινε τπτ εκτός από τα 2 Koi που ήταν σε μικρότερη γυάλα λόγο αυξημένης επιθετικότητας , τα καθάρισα όλα, τα έβρασα και έβαλα μέσα τα Koi τα οποία τελικά χάρισα!!!

Ξεκίνησα λοιπών από την αρχή, ξανά έβρασα τα πάντα, άλλαξα siporax και σφουγγάρι, το φύτεψα ξεκίνησα το στρώσιμο αρχές Φεβρουαρίου και πριν από 2 εβδομάδες μπήκαν και τα ψαράκια σωστά ελπίζω αυτή τη φορά.

Την πρώτη μέρα παρατήρησα ότι οι δύο καρδινάλιοι είχαν ΙΚ, ανέβασα σταδιακά θερμοκρασία στους 31°C, τον έναν τον έχασα, αλλά δεν κόλλησε κανένα άλλο και ο άλλος είναι οκ. Αυτά τα λίγα, αν κάποιος από Θεσσαλονίκη χαρίζει κλαδέματα θα χαρώ πολύ να πάρω κάποια γιατί μου αρέσουν πολύ τα φυτά μέσα στο ενυδρεί, γι αυτό χάρισα και τα KOI, Α! και τέλος οι τρις γκαπίνες είναι κάθε μέρα και ποιο πρησμένες, νομίζω ότι σύντομα θα έχω γεννητούρια!!!

Link to comment
Share on other sites

Καλορίζικο. Το ph 7 πως το μέτρησες? Αφού πας για ζωοτόκα και να κάνεις κάτι σωστό και όμορφο, τα άλλα ψαράκια είσαι σίγουρος ότι ταιριάζουν? Ο θερμοστάτης αν είναι 15 βατ είναι μικρός και θα καίει όλη μέρα. Το φίλτρο νομίζω είναι πολύ μικρό σε χωρητικότητα βιολογικού υλικού αλλά δεν το είχα ποτε.

Καλη αρχή και καλή επιτυχία!

Link to comment
Share on other sites

Καλως ηλθες.

Cardinal μην βαλεις γιατι τα νερα που θελει ειναι τελειως διαφορετικα με αυτα των υπολοιπων.

Ο θερμοστατης σου πρεπει να ειναι 150 watt γιατι αν ηταν 15 δεν θα μπορουσε να σου ανεβασει θερμοκρασια στα λιτρα που εχεις.

Το βασικο σου προβλημα ειναι οτι δεν εχεις φιλτρο,μονο με σφουγγαρι δεν γινεται τιποτα,και αυτο που εχεις δεν εχει ικανο ογκο για να παρει αρκετη βιολογια.

Θα πρεπει να παρεις ενα εξωτερικο για να κανεις δουλεια.

Πρωτα θα λυσεις αυτο για να μην εχεις αλλα θεματα.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχην καλως ηρθες.

Αν και δεν εχεις βαλει φωτο για να δουμε το ενυδρειο σου,εχεις καποια λαθακια.

Καταρχην,ο καρδιναλιος δεν ταριαζει με τα ζωοτοκα,θελει μαλακο νερο και τα αλλα σκληρο,οποτε μη βαλεις αλλους και δωσε και αυτον που εχεις.

Ph 7 στη Θεσσαλονικη...δυσκολο..με τι μετρας?

Το χαλικι σου ειναι πολυ χοντρο για φυτα,για φυτα βαζουμε ψιλοκκοκο με ιδανικη κοκκομετρια 1-2mm.

Θερμοστατη μαλλον κανεις λαθος,150 βατ εχεις.

Τα φωτα σου ειναι παρα πολυ λιγα,κανενα φυτο απο αυτα που εχεις,εκτος την ανουμπια,δεν θα την παλεψει με 8 βατ φως,ασε τα λεντ και βαλε μερικες φθοριου ακομα,θα πρεπει να φτασεις τα 60 βατ φως τουλαχιστον.

Η cuba που εχεις,χωρις υποστρωμα,ψιλο χαλικι,πολυ φως,λιπανση και co2,δεν θα την παλεψει με τιποτα,ειναι δυσκολο φυτο.

Το φιλτρο που εχεις δεν κανει για το ενυδρειο σου και ειδικα με τα ζωοτοκα που εχεις και σε λιγο θα πνηγεις στις γεννες.Πρεπει να παρεις ενα εξωτερικο με αρκετο βιολογικο υλικο μεσα.

Οπως βλεπεις εχεις αρκετα λαθακια,αλλα με λιγη ορεξη ολα διορθωνονται.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντησεις, ο θεμοστατης ειναι 150watt τελικά όσο για τον φωτισμό, ξέρω οτι θέλει παραπάνω σε βατ και απο οτι έψαξα λένε ότι κ τα LED κάνουν δουλειά, αλλα θα το ψάξω για φθοριου το κακο είναι ότι δεν υπάρχει καπάκι που να μπορέσει να δεχτεί λαμπες και την μία που έβαλα έγινε πατέντα , οι μετρήσεις έγιναν στο πετ απο όπου ψωνίζω σχεδόν τα πάντα, το φίλτρο είναι για 200 λίτρα κ έχει μεσα κ σιποραξ, απλά ανέφερα ότι ξεπλενω το σφουγγάρι όταν μπουκονει. Τωρα για τα ψαρακια δυστυχώς, όπως οι περισσότεροι παρασύρθηκα από την ομορφιά τους και αγόρασα ακόμη 4 cardinals και απο οτι μου είπε το παιδί στο πετ δεν εχουν πρόβλημα σε αντίθεση με ξιφοφορους που δεν με άφησε να παρω! Παρέλειψα να σας πω ότι απο τις 2 το μεσημέρι και μετά ο ηλιος χτυπάει αρκετά προς το ενυδρείο και συνήθως κατεβάζω το στόρι, μήπως να αφήνω και το φως του ήλιου μέχρι να μπούνε κι άλλες λάμπες; φώτο θα βάλω αργότερα σήμερα! Και πάλι σας ευχαριστώ για τα φώτα σας!

Link to comment
Share on other sites

Αν αφήσεις το φως του ήλιου θα γίνει το ενυδρειο πράσινο.... στην καλύτερη! Θα γεμίσεις άλγες (χώρια ότι θα είσαι με το στόρι πάνω κάτω και θα σκεφτεσαι....Ωχχχχ ξέχασα να κλείσω το στόρι... και τέτοια...

Link to comment
Share on other sites

Αν είναι σωστός ο φωτισμός σου και το ενυδρείο τρέχει καλά, θα έχεις όσο άλγη πρέπει. Το πρώτο που προτείνεται όταν στήνεις ενυδρείο είναι να μην εκθέτεται απευθείας στον ήλιο. Αν θες κάνε το έτσι και μας λες τα αποτελεσματα :thumbsu:

Όσοι γνωστοί μου είχαν ενυδρείο στο σπίτι δίπλα σε παράθυρο ή μπαλκονόπορτα και το έβλεπε ο ήλιος, ήταν γεμάτοι άλγη

Link to comment
Share on other sites

Βρε συ, φωτογραφιες θα βαλεις να το δουμε;

Link to comment
Share on other sites

Ασε τα λεντ και βαλε φθοριου,τα λεντ θελουν πολυ ψαξιμο και θα πρεπει να τα φτιαξεις μονος σου και να πειραματηστεις και αν δεν βαλεις τα σωστα θα εχεις προβλημα με αλγες.

Οι καρδιναλιοι και βεβαια δεν κανουν με τα ζωοτοκα,θελουν μαλακο νερο.Καλυτερα να τους επιστρεψεις πισω.Και γενικα,μην ακους τα πετσοπ.

Link to comment
Share on other sites

post-60772-0-49796200-1427712530_thumb.jpgpost-60772-0-63490800-1427712532_thumb.jpgpost-60772-0-92761100-1427712534_thumb.jpgpost-60772-0-91056700-1427712536_thumb.jpgpost-60772-0-52272100-1427712538_thumb.jpgpost-60772-0-24261500-1427712540_thumb.jpg

 

Να και οι φωτογραφίες!!! Άργησα λίγο αλλά δεν μπόρεσα εχθές να ασχοληθώ με το PC. Έχω απορία για τον φωτισμό, η λάμπα μου είναι Τ5 6500Κ και αποδίδει λέει 400 Lumen, Από'τι διάβασα σε ένα αρχείο PDF που κατέβασα από το φόρουμ  το οποίο λέει: 

30-50 Lumen/Lt Μέτριος ως υψηλός φωτισμός

50-70 Lumen/Lt Υψηλός ως Πολύ υψηλός

Εγώ έχω τώρα αυτήν την λάμπα : http://www.elektronik.gr/eshop/index.php?main_page=product_info&cPath=2141_68_228_504_1243&products_id=20460&zenid=fvqb8ue1kkvonnetv8kus30oq3

Πρέπει δηλαδή να βάλω 10 λάμπες για να φτάσω τα 40 Lumen/Lt????? λόγο διαστάσεων δεν μπορώ να βάλω μεγαλύτερη λάμπα, υπάρχει άλλη λύση?

Link to comment
Share on other sites

attachicon.gif1.jpgattachicon.gif2.jpgattachicon.gif3.jpgattachicon.gif4.jpgattachicon.gif5.jpgattachicon.gif6.jpg

 

Να και οι φωτογραφίες!!! Άργησα λίγο αλλά δεν μπόρεσα εχθές να ασχοληθώ με το PC. Έχω απορία για τον φωτισμό, η λάμπα μου είναι Τ5 6500Κ και αποδίδει λέει 400 Lumen, Από'τι διάβασα σε ένα αρχείο PDF που κατέβασα από το φόρουμ  το οποίο λέει: 

30-50 Lumen/Lt Μέτριος ως υψηλός φωτισμός

50-70 Lumen/Lt Υψηλός ως Πολύ υψηλός

Εγώ έχω τώρα αυτήν την λάμπα : http://www.elektronik.gr/eshop/index.php?main_page=product_info&cPath=2141_68_228_504_1243&products_id=20460&zenid=fvqb8ue1kkvonnetv8kus30oq3

Πρέπει δηλαδή να βάλω 10 λάμπες για να φτάσω τα 40 Lumen/Lt????? λόγο διαστάσεων δεν μπορώ να βάλω μεγαλύτερη λάμπα, υπάρχει άλλη λύση?

 

Θα πρεπει να ομαδοποιησεις τα φυτα σου λιγο αναλογα με το τελικο τους υψος,τα εχεις λιγο οτι ναναι τωρα.

Προσωπικα,δεν μου αρεσουν οι διασπαρτες πετρες που εχεις βαλει.

Το χαλικι,ειναι αρκετα χοντρο για τα φυτα και δεν ξερω αν θα σου πιασουν.

Βλεπω αεραντλια η κανω λαθος? Αν ναι,βγαλτη,αεραντλια και φυτα δεν πανε μαζι.

Οσον αφορα τον φωτισμο.εχεις μια λαμπα 8 βατ σε 120 λιτρα,δηλαδη τιποτα..για να πεις οτι εχεις εναν ψιλομετριο φωτισμο,θα πρεπει να εχεις 60 βατ φως συνολο τουλαχιστον.Τωρα ποσες λαμπες θα βαλεις παιζει ρολο το μηκος του ενυδρειου σου.Εσυ τι μηκος εχεις? Με ενα γρηγορο ψαξιμο,ειδα οτι η τ5 λαμπα που βγαζει 8 βατ ειναι 30cm μηκος...πως γινεται να μη μπορεις να βαλεις πιο μεγαλη λαμπα?

Βαλε και ενα σκουροχρωμο φοντο,θα δειξουν ολα καλυτερα.

 

Link to comment
Share on other sites

Μόλις μίλησα με τον ηλεκτρολόγο, το μεγαλύτερο που μπορώ να βάλω είναι Τ5 των 13W που φτάνει τους 57 πόντους, το ενυδρείο είναι 60χ50 και 40 ύψος. :notfair: Υπάρχει άλλη λύση για τον φωτισμό;;;; Αυτό για το ύψος, η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα δεν ξέρω σε τι μέγεθος θα φτάσουν αφού είναι από ικεα και δεν είχα πολλές πληροφορίες και είπα να δω πως θα πάνε και να τα στρώσω αργότερα. Η αεραντλία γιατί δεν κάνει με τα φυτά; εγώ γι αυτό την πείρα  :death: !!! και δεν θυμάμαι και που είχα διαβάσει ότι θέλει αεραντλία, είχα διαβάσει τόσα πολλά πριν ξεκινήσω γιατί δεν ήθελα να κάνω πολλά λάθη και τελικά δεν έκανα τπτ σωστό!!!! :bigemo_harabe_net-99:

Link to comment
Share on other sites

Μόλις μίλησα με τον ηλεκτρολόγο, το μεγαλύτερο που μπορώ να βάλω είναι Τ5 των 13W που φτάνει τους 57 πόντους, το ενυδρείο είναι 60χ50 και 40 ύψος. :notfair: Υπάρχει άλλη λύση για τον φωτισμό;;;; Αυτό για το ύψος, η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα δεν ξέρω σε τι μέγεθος θα φτάσουν αφού είναι από ικεα και δεν είχα πολλές πληροφορίες και είπα να δω πως θα πάνε και να τα στρώσω αργότερα. Η αεραντλία γιατί δεν κάνει με τα φυτά; εγώ γι αυτό την πείρα  :death: !!! και δεν θυμάμαι και που είχα διαβάσει ότι θέλει αεραντλία, είχα διαβάσει τόσα πολλά πριν ξεκινήσω γιατί δεν ήθελα να κάνω πολλά λάθη και τελικά δεν έκανα τπτ σωστό!!!! :bigemo_harabe_net-99:

 

Δυστυχως θα εχεις προβλημα με το φως..Το μονο που θα μπορουσες να κανεις ειναι να πειραματιστεις με λεντ αλλα να τα φτιαξεις μονος σου,οχι ετοιμα.Αλλα και παλι δεν μπορουμε να πουμε οτι τα φυτα σου θα πανε καλα και οτι δεν θα γεμισεις αλγες.

Οσον αφορα τα φυτα και τα υψη τους,εδω υπαρχουν ολα τα φυτα,κοιτα το τελικο τους υψος και βαλτα αναλογα.

Δεν ειναι σωστο να τα αφησεις να ριζωσουν και μετα να τα ξεριζωσεις και να τα αλλαξεις θεση.

Για την αεραντλια κατι λαθος διαβασες..δεν παει με τα φυτα γιατι διωχνει το co2 που θελουν τα φυτα για την φωτοσυνθεση.Οπωτε πρεπει να την βγαλεις.

Οπως σου ειπα και το χαλικι σου ειναι ακαταλληλο για φυτα.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ χρήσιμο αυτό για τα φυτά τα βρήκα όλα νομίζω, θα προσπαθήσω να τα διορθώσω άμεσα, και τώρα μη σου πω, μια απορία για το φόντο, αν βάψω το πίσω μέρος εξωτερικά με ειδικό χρώμα γυαλιού, σκούρο μπλε, θα έχω πρόβλημα με τοξικότητα?

Link to comment
Share on other sites

Αν θες να το βαψεις,καντο με πλαστικο χρωμα νερου,δεν θα εχεις κανενα θεμα.Σχεδον σε ολα μου τα ενυδρεια αυτο εχω κανει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...