Jump to content

Ασθένειες Κοραλιών


Recommended Posts

 Τι γνωρίζουμε για τις ασθένειες των κοραλιών

 

Οι ασθένειες των κοραλιών συνήθως είναι συνέπεια στρες λόγω μεταβολών διαφόρων παραγόντων όπως στην θερμοκρασία, στην αλατότητα, στο pH, στην ορατή και υπεριώδη ακτινοβολία, σε καθίζηση μικρο και μακροσωματιδίων  και σε ρύπους όπως βαρέα μέταλλα.Τα τελευταία χρόνια πολλές επιστημονικές μελέτες προσπαθούν να συνδέσουν τις νοσογόνες καταστάσεις των κοραλιών με παθογενετικά αίτια όπως βακτήρια, μύκητες και ιούς. Τις περισσότερες φορές οι καταστάσεις αυτές είναι πολυπαραγοντικές και μέχρι και σήμερα είναι ασαφές αν τελικά οι μικροοργανισμοί αποτελούν την αιτία ή επιπλέκουν  μία ήδη νοσογόνο κατάσταση. ‘Όπως και στον ανθρώπινο οργανισμό, έτσι και στα υγιή κοράλια απομονώνονται παθογόνοι μικροοργανισμοί που αυτό σημαίνει ότι η εκδήλωση μίας ασθένειας  δεν συμβαίνει απλά με την έκθεση του κοραλιού σε κάποιο παθογόνο παράγοντα , αλλά είναι κάτι πολύ πιο περίπλοκο. Επιπλέον μελέτες των τελευταίων τριών ετών έχουν αναδείξει ότι ο ανοσολογικός μηχανισμός των κοραλιών είναι εξίσου σύνθετος με αυτόν άλλων ανώτερων ζωντανών οργανισμών.

Σκοπός της μικρής αυτής αναφοράς στις ασθένειες των κοραλιών δεν είναι η διεξοδική μελέτη τους αλλά μία γενική παρουσίαση των συνηθέστερων νοσογόνων καταστάσεων των κοραλιών που παρουσιάζονται στα ενυδρεία μας. Άλλωστε υπάρχουν αρκετές σπανιώτατες ασθένειες και άλλες τόσες που ακόμα δεν έχουν περιγραφεί και χαρακτηριστεί επαρκώς που θα χρειαζόταν.....ολόκληρο βιβλίο για να τις δούμε όλες!

Αυτό που σίγουρα θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας για την αναγνώριση και αντιμετώπιση μιας ασθένειας είναι πριν προβούμε σε οποιαδήποτε θεραπευτική παρέμβαση να έχουμε συμβουλευτεί εναν συνχομπίστα που είχει ανάλογη εμπειρία (βλέπε aquazone... :thumbsu: )  και φυσικά να έχουμε επισκοπήσει και οι ίδιοι τα τελευταία νεώτερα της βιβλιογραφίας.

 

 

 

White Syndrome (Λευκό Σύνδρομο)

Ο όρος αυτός συμπεριλαμβάνει  νοσογόνες κατάστάσεις στις οποίες κοινό εύρημα είναι η πλήρης απώλεια υγιούς ιστού, οπότε και στην προσβεβλημένη περιοχή παραμένει ο σκελετός του κοραλιού με χαρακτηριστικό λευκό χρώμα. Εδώ θα πρέπει να γίνει αναφορά στην διαφορά μεταξύ Λευκού Συνδρόμου και Αποχρωματισμού των κοραλιών (το γνωστό bleaching), αφού στο πρώτο υπάρχει πλήρης απώλεια ιστού, ενώ στο δεύτερο υπάρχει έστω και λίγος ιστός στην περιοχή που πάσχει και πρόκειται ουσιαστικά  για αποβολή των φωτοσυνθετικών ζωοξανθελλών ενώ το κοράλι παραμένει ζωντανό.Φυσικά εάν ο αποχρωματισμός παραμείνει θα επακολουθήσει νέκρωση του ιστού. Έτσι για την διάκριση των δύο, πολλές φορές είναι αναγκαία η χρήση μεγεθυντικού φακού.

Το Λευκό Σύνδρομο αν παραμείνει χωρίς θεραπευτική παρέμβαση συνήθως είναι θανατηφόρο και  όσο η νόσος προχωρά τόσο πιο γρήγορα εξαπλώνεται προς τους υγιής ιστούς.Το Σύνδρομο απαντάται συχνά τόσο στη φύση όσο και στα ενυδρεία, έχουν γίνει διάφορες περιγραφές του και έχουν δωθεί διάφορες ονοματολογίες από τις οποίες οι πιο γνωστές είναι το Rapid Tissue Necrosis (RTN) και το Shut Down Reaction (SDR).

Οι εικόνες που ακολουθούν δεν είναι για όσους πάσχουν από προβλήματα υγείας……

 

http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=8567251

http://Picture http://www.athiel.com/lib/bacterial.html

http://www.jzar.org/jzar/article/view/21

 

Κυανοβακτήριο

Το κυανοβακτήριο , γνωστό σε όλους μας σχηματίζει ένα κόκκινο συνήθως στρώμα που ξεκινά από το υπόστρωμα του ενυδρείου και εξαπλώνεται ταχύτατα στον βράχο και στα κοράλια. Το χρώμα του εκτός από κόκκινο μπορεί να είναι μαύρο ή ακόμα και μπλέ-πράσινο. Σχεδόν όλα τα ενυδρεία θα αντιμετωπίσουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο με κυανοβακτήριο, συνήθως στα πρώιμα στάδια ενώ δεν είναι απίθανο να εμφανιστεί και σε πιο ώριμα ενυδρεία.

 

cyanobacteria2_vi.jpg
 

 

cyano_banner.jpg
 

 

 

Παθογένεια

Δεν πρόκειται για άλγη αλλά όπως φανερώνει και το όνομα του είναι ένα βακτήριο, υποχρεωτικά φωτοσυνθετικό , το οποίο μπορεί να επιβιώσει με ελάχιστα θρεπτικά συστατικά….αρκεί να έχει φως. Στη φύση απαντάται με τη μορφή που το γνωρίζουμε στα ενυδρεία και με μία παραλλαγή που ονομάζεται Black Band Disease (ΒΒD). Το BBD πολύ σπάνια εμφανίζεται και στα ενυδρεία.To κυανοβακτήριο αποτελεί συνήθως δείκτη κακής ποιότητας νερού (υψηλές τιμές οργανικών) και/ή ανεπαρκούς κυκλοφορίας.

 

Θεραπεία

Η θεραπευτική προσέγγιση βασίζεται στην βελτίωση των παραμέτρων και της κυκλοφορίας του νερού ενώ χρησιμοποιούνται και αντιμικροβιακά ευρέως φάσματος όπως η τετρακυκλίνη με κίνδυνο όμως τη δημιουργία ανθεκτικού στελέχους. Υπάρχουν και εμπορικά σκευάσματα για την καταπολέμηση του όπως το γνωστό Chemi-Clean της Boyd.

Αποτελεσματικό έναντι του κυανοβακτηρίου είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου (το γνωστό οξυζενέ), το οποίο όμως δυστυχώς  δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες ποσότητες  στο ενυδρείο μιας και μεταβάλλει ταχύτατα το pH. Άλλη μία μέθοδος  η οποία όμως έχει πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή της είναι η επικάλυψη του κυανοβακτηρίου με εποξική κόλλα ή ειδική πλαστελίνη , μιας και ως υποχρεωτικά φωτοσυνθετικό βακτήριο χωρίς φως πεθαίνει. Οι δύο τελευταίες μέθοδοι θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν επιτυχημένα στο ενυδρείο με την προυπόθεση ότι το πρόβλημα είναι εντοπισμένο και όχι γενικευμένο.

Να επισημανθεί ότι όποια θεραπεία και αν εφαρμόσουμε, η τελική λύση για να μην εμφανιστεί ξανά το κυανοβακτήριο είναι η βελτιστοποιήση των παραμέτρων του νερού του ενυδρείου μας.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστουμε φιλε για το ομορφο θεμα....

Link to comment
Share on other sites

Φιλε Δημητρη Μπράβο σου!!!

Σε ευχαριστουμε για την προσπαθεια σου να μας παραθεσεις τις παραπάνω χρησιμες πληροφοριες!

Link to comment
Share on other sites

ΜΠΡΑΒΟ,ΜΠΡΑΒΟ,ΜΠΡΑΒΟ( :bigemo_harabe_net-135:  :bigemo_harabe_net-135:  :bigemo_harabe_net-135: ) ρε δημητρη μου,παρα πολυ ωραια δουλεια φιλε!

Ωραιο και πολυ χρησιμο θεμα φιλε!

Σε ευχαριστουμε που το μοιραστηκες αλλα και που μπηκες στον κοπο γενικοτερα να το φτιαξεις :thumbsu:

Link to comment
Share on other sites

Ωραίο και χρήσιμο θέμα. Μπράβο!

Link to comment
Share on other sites

Να είσαι καλά Δημήτρη!

Πολύ ωραία δουλειά και πολύ χρήσιμο άρθρο ! :thumbsu:

Link to comment
Share on other sites

Να είσαι καλά Δημήτρη!

Πολύ ωραία δουλειά και πολύ χρήσιμο άρθρο ! :thumbsu:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...