Jump to content

ΧΡΥΣΟΨΑΡΑ


pepe

Recommended Posts

Γεια σε όλους,

πριν μόλις 2 βδομάδες μου έκαναν δώρο ένα χρυσοψαράκι μέσα σε ένα ενυδρειάκι-γυάλα 8λ. Από τότε κόλλησα το "μικρόβιο" άρχισα να ψάχνω στο net και αφού διάβασα αρκετά κατέληξα ότι θα ήθελα να στήσω ένα ενυδρείο με χρυσόψαρα...φυσικά μεγάλο αφού κατάλαβα ότι τα 8λ είναι φυλακή για το ψαράκι μου.

Σκοπεύω να αγοράσω λοιπόν ένα ενυδρείο γύρω στα 100-120 λ. Σας παρακαλώ όπως μου δώσετε τα φώτα σας στις εξής ερωτήσεις που έχω

1) τα 100-120 λ είναι αρκετά για 3 χρυσοψαρα ή καλύτερα μόνο 2?

2) Αν έβαζα μόνο 2 θα μπορούσα να βάλω άλλα ψαράκια ή άλλα είδη (σαλιγκάρια, γαρίδες κλπ...) κρύου νερού μέσα που θα συμβιώναν με τα χρυσόψαρα? Και αν ναι ποιά και πως θα τα αναζητήσω?

ήθελα να ρωτήσω ακόμα τι γνώμη έχετε για συμβίωση χρυσόψαρων με μονομάχους?

Έλεγα μήπως στο ενυδρείο που προαναφέρω έβαζα 2 χρυσόψαρα τελικά , κι ένα αρσενικό μονομάχο. Πιστεύετε θα ήταν πρόβλημα...έχω διαβάσει ότι τα χρυσόψαρα καλύτερα να μην τα διατηρείς μαζί με άλλα είδη ισχύει?

Και αν όχι με τι άλλα ψαράκια και πόσα θα μπορούσα να συνδυάσω 2 χρυσόψαρα σε 100-120λ?

3) Στο ενυδρείο δε σκοπεύω τουλάχιστον για αρχή να βάλω αληθινά φυτά. Τι φωτισμός θα είναι επαρκής και για πόσες ώρες τη μέρα?

4) Θα ήθελα να πάρω ένα καλό εξωτερικό αθόρυβο φίλτρο. Ποιό προτείνετε ότι θα με καλύψει?

5) Πως μπορώ να διακρίνω αν μπορώ τώρα που είναι μόνο του...αν το χρυσοψαράκι μου είναι αρσενικό ή θυληκό? (πρ΄΄επει να έιναι απ αυτά που χω δει κοινό χρυσόψαρο...μισό πάνω σώμα πορτοκαλί...μισό κάτω προς την κοιλιά λευκο...έχει πάνω πτερύγιο πορτοκαλί...κάτω στην κοιλιά έξι πτερύγια λευκά...και ουρά σε σχήμα Δ λευκή)

6)Για τη χημική ισορροπία ισχύουν ότι οι εξής τιμές είναι οι ιδανικές για χρυσόψαρα?

ph μεταξύ 6.0 - 8.0

NH3=0mg/lt

NO2=0

NO3<50 ppm

Ποιάς μάρκας είναι ένα αξιόπιστο σύστημα αυτών των μετρήσεων κατά τη γνώμη σας?

7) Μεταξύ επίπλου (βάσης) και ενυδρείου χρειάζεται να τοποθετήσω κάποιο υλικό για απορρόφηση βάρους κραδασμών κλπ...και πως το ζητώ αυτό στο pet shop?

Σας ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σας και τις όποιες απαντήσεις σας!!!!

Έγινε επεξεργασία - pepe
Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες στο χόμπυ και στο πρώτο από τα ενυδρεία σου. :blush::hysterical:

1) Τα χρυσόψαρα είναι πραγματικές μηχανές παραγωγής αποβλήτων και μεγαλώνουν αρκετά. Ένας αποδεκτός όγκος νερού για ενήλικα χρυσόψαρα, είναι 50 έως 60 λίτρα για κάθε ψάρι. Οπότε μπορείς να βάλεις μόνο 2 χρυσόψαρα σε 100-120 λίτρα, ειδικά αν θέλεις να βάλεις και άλλα ψαράκια.

2) Τα χρυσόψαρα είναι ψάρια κρύου νερού και διαβιούν καλά σε θερμοκρασίες από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου, γι' αυτό και δεν ταιριάζουν με τροπικά ψάρια που θέλουν θερμοκρασίες από 22 έως 27 βαθμούς. Ψαράκια που μπορούν να μπουν στο ενυδρείο σου μαζί με τα χρυσόψαρα είναι τα Brachydanio Nerio. Βέβαια τα χρυσόψαρα είναι ψάρια τεράστιας αντοχής και αυτά που πουλιούνται στα pet-shop είναι αναπαραχθέντα ψάρια στην αιχμαλωσία και συνηθισμένα σε λίγο μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Υπάρχει και η άποψη που λέει ότι μπορούν να διαβιώσουν άνετα και σε θερμοκρασίες τροπικών ψαριών, απλά αυξάνεται πολύ ο μεταβολισμός τους. Αυτή την τάση ακολουθώ και εγώ και έχω ένα χρυσόψαρο comet 20+ πόντους, 8 χρόνων σε ένα 60άρι ενυδρείο μαζί με έναν ancistrus pleco και 2 σαλιγκάρια golden apple.

3) Ο φωτισμός που θα έχει το ενυδρείο που θα πάρεις είναι υπεράρκετος, ακόμα και για αληθινά, εύκολα φυτά που θα στα συνιστούσα. Βέβαι τα χρυσόψαρα καθότι φυτοφάγα τρώνε τα περισσότερα φυτά, αλλά μετά από αρκετές δοκιμές κατέληξα ότι μπορούν να συμβιώσουν με τις anubias, τις cryptocorine και την Hygrophila polysperma. την τελευταία την τρώει αλλά αναποτύσεται πολύ γρήγορα και έτσι επικρατεί, θα στην συντιστούσα δε γιατί είναι φυτό ταχείας ανάπτυξης και ρουφάει τα ΝΟ3 (νιτρικά άλατα) με τα οποία θα έχεις πρόβλημα γιατί τα χρυσόψαρα είναι πραγματικές μηχανές παραγωγής αποβλήτων.

4) ΕΗΕΙΜ 2213!!!!

5) Δύσκολο :blush:

6) Σωστά, μόνον που τα ΝΟ3 θα πρέπει να είναι <40. Εγώ χρησιμοποιώ της AP (Aquarium Pharmeuticals) τα οποία θεωρώ τα πλεόν αξιόπιστα, όχι ότι και οι άλλες εταιρείες είναι κακές. Επίσης θα χρειαστείς τεστ για PH,GH,KH.

7) Τα καινούρια ενυδρεία έρχονται με ένα πλαστικό κάλυμα του κάτω μέρους τους που μοιάζει με τάπες και σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο. Σε διαφορετική περίπτωση βέλε ένα κομμάτι φελιζόλ μόνωσης (το μπλε) πάχου 1εκ, που θα το κόψεις στις διαστάσεις του δαπέδου του ενυδρείου σου.

Και πάλι καλώς ήλθες, όποια άλλη απορία έχεις εδώ είμαστε.

  • love 1
Link to comment
Share on other sites

Καλως ήρθες.

Καλο θα είναι να βάλεις 2 μεσα. Αλήθεια τι είδος θελεις να βάλεις;

με το betta παίζεται. Τα bettakia είναι φατσες αλλα είναι ανάλογα το χαρακτήρα του ψαριού. Μπορεί να τα βάλεις και να μην έχεις προβλημα αλλά μπορεί και να στα ξεσκίσει ή να τον ξεσκίσουν παιζουν και τα δυο. Θες ένα πολύ καλό φίλτρο, για υπόστρωμα θα σου έλεγα να βάλεις άμμο για να καθαρίζεις εύκολα εγώ έτσι έχω κάνει. Απο φυτά μπορεί να μπει ανούμπια αλλά μπορεί να στην τσιμπολογάν ανάλογα το ψάρι, στα δικά μου δεν παίζει με τον χοντρό. Τα ξεχωρίζεις απ το πίσω μέρος, συγνώμη δεν ξέρω πως να το γράψω :blush: , αν υπάρχει εξόγκωμα, όχι δεν είναι αγοράκι, είναι κοριτσάκι αν είναι φλάτ είναι παιδι χιχιχι.

Στην τροφή τους μπορείς να συμπεριλάβεις και μαρούλι που θα το έχεις βράσει λίγο καν τριφερό φυτάκι ταμπλέτες ή πελετς σπιρουλίνας θα κάνουν πάρτυ.

Τα δικά μου τα έχω με σακιγκάρια για να καθαρίζουν τον βυθό. Αν έχεις θερμοστάτη μπορείς να τους βάλεις κάποιον γλύφτη αλλά πρόσεχε παρα πολύ τις τιμές του νερού σου γιατί είναι παραπαρα πολύ βρωμίλοι

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες στην παρέα μας! Ένα black moor μου έκανε και εμένα τη ζημιά κάποτε και τώρα... :blush:

1) Γνώμη μου είναι ότι σε 120 λίτρα μπορείς να βάλεις 3 χρυσόψαρα χωρίς πρόβλημα. Στα 100 μείνε καλύτερα με 2.

2) Οι μονομάχοι θέλουν διαφορετικές συνθήκες νερού απο τα χρυσόψαρα. Το ότι μπορεί να συμβιώσουν μαζί χωρίς καβγάδες δεν σημαίνει ότι ταιριάζουν τα γούστα και οι ανάγκες τους. Καλύτερα να αποφεύγεται η συγκατοίκηση.

3) Τα χρυσόψαρα αρέσκονται να τρώνε φυτά. Είναι πολύ λίγα τα αληθινά φυτά που μπορείς να βάλεις σε ένα ενυδρείο με αυτά τα 'τερατάκια'. Γενικά μπορούμε να αναφέρουμε τις anubies, καθώς και τη Java Fern. Τα συγκεκριμένα φυτά δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ένταση φωτός. Μπορείς να μείνεις κοντά στο 0,2 watt/liter (σε ένα ενυδρείο 100-120 λίτρων μια λάμπα των 25 watt μάλλον θα είναι αρκετή).

4) Στα λίτρα που αναφέρεις πιο πάνω εγώ χρησιμοποιώ το ΕΗΕΙΜ ECCO 2236 το οποίο είναι πολύ αθόρυβο και πάρα πολύ πρακτικό. Γενικά τα ΕΗΕΙΜ έχουν τη φήμη των 'σκυλιών'.

6) Το ΝΟ3 είναι καλό να μένει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα απο τα 50 ppm. Γενικά τα ξεχωριστά τεστ για κάθε κατηγορία είναι πιο ακριβή, αλλά εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ και τα τέστ τύπου 5 σε 1 για μια πιο γρήγορη και γενική εικόνα.

7) Αν δεν έχει ήδη κάτι το ενυδρείο σου τοποθετείς το κλασσικό λευκό αφρολέξ.

Αυτά! Ότι άλλο θέλεις εδώ είμαστε!!

Link to comment
Share on other sites

Καλως τον και καλως ορισες :blush:

1) τα 100-120 λ είναι αρκετά για 3 χρυσοψαρα ή καλύτερα μόνο 2?

Το ψαρι σου ειναι Sarasa Comet και θα μεγαλωσει αρκετα - ενα δικο μου παλιοτερα εφτασε τα 20 εκατοστα! Επειδη τα ψαρια αυτα ειναι κατ' ουσιαν ψαρια για λιμνουλες, στα 120 λιτρα εγω θα σου ελεγα το πολυ δυο (αρσενικο θηλυκο) και οχι αλλα ψαρια. Παντως εχε υποψη σου οτι λεγεται οτι τα ψαρια αυτα μεγαλωνουν αναλογα με το χωρο που εχουν διαθεσιμο - οποτε αν βαλεις αλλα ψαρια μεσα θα σου μεινει σχετικα μικρουλης. Υποψην επισης οτι τα συγκεκριμενα ψαρια ζουν γυρω στα 30 χρονια - αυτο στο λεω γιατι αν αποφασισεις να περιορισεις την αναπτυξη του σε 2-3 χρονια μπορει να βαρεθεις να τον βλεπεις εξακολουθητικα στο ιδιο μεγεθος.

2) Αν έβαζα μόνο 2 θα μπορούσα να βάλω άλλα ψαράκια ή άλλα είδη (σαλιγκάρια, γαρίδες κλπ...) κρύου νερού μέσα που θα συμβιώναν με τα χρυσόψαρα? Και αν ναι ποιά και πως θα τα αναζητήσω?

ήθελα να ρωτήσω ακόμα τι γνώμη έχετε για συμβίωση χρυσόψαρων με μονομάχους?

Έλεγα μήπως στο ενυδρείο που προαναφέρω έβαζα 2 χρυσόψαρα τελικά , κι ένα αρσενικό μονομάχο. Πιστεύετε θα ήταν πρόβλημα...έχω διαβάσει ότι τα χρυσόψαρα καλύτερα να μην τα διατηρείς μαζί με άλλα είδη ισχύει?

Οπως σου ειπαν και τα παιδια, τα χρυσοψαρα ειναι ηλεκτρικες σκουπες στο φαγητο. Κατ' αρχας λοιπον για να προλαβαινουν να τρωνε και οι αλλοι θα πρεπει να υπερ-ταιζεις, το οποιο θα σου δημιουργησει προβλημα με το νερο. Εγω ειχα χρυσοψαρα με ενα κοπαδι θηλυκους μονομαχους, αλλα οι μονομαχοι κρυβονταν συνεχεια. Γινεται, αλλα γιατι? Τα ψαρια δεν θα εχουν την κανονικη τους συμπεριφορα και δεν θα τα ευχαριστηθεις.

Και αν όχι με τι άλλα ψαράκια και πόσα θα μπορούσα να συνδυάσω 2 χρυσόψαρα σε 100-120λ?

Αν τελικα αποφασισεις να βαλεις αλλα ψαρια, προσωπικα θα συνιστουσα αλλα χρυσοψαρα, οπως οραντες, Black Moor η lionheads. Τα χρυσοψαρα ειναι καταπληκτικα ψαρια απο αποψη προσωπικοτητας και το να βλεπεις τα ειδη να συναναστρεφονται ειναι πραγματικη απολαυση.

3) Στο ενυδρείο δε σκοπεύω τουλάχιστον για αρχή να βάλω αληθινά φυτά. Τι φωτισμός θα είναι επαρκής και για πόσες ώρες τη μέρα?
Ξανασκεψου το αυτο. Κατ' αρχας τα χρυσοψαρα θελουν, και πρεπει, να βοσκανε συνεχεια. Διαφορετικα θα σου παθαινουν δυσκοιλιοτητα και θα εχεις προβλημα, και εσυ και αυτα. Ειδικως τα Sarasa Comet τρωνε ριζες ... καλο ειναι να υπαρχει στο ενυδρειο κατι απο το φυσικο τους περιβαλλον. Τελος, χρειαζεσαι αληθινα φυτα για να σου απορροφουν τα νιτρικα. Οπως σου ειπαν και τα παιδια τα χρυσοψαρα παραγουν πολυ αποβλητο, και τα φυτα θα σε βοηθησουν να το ξεφορτωνεσαι.

Τα ψαρια δεν χρειαζονται φως, αν δε βαλεις φυτα μπορεις να βαλεις οτιδηποτε φωτισμο θελεις, θα ειναι για προσωπικη σου χρηση.

4) Θα ήθελα να πάρω ένα καλό εξωτερικό αθόρυβο φίλτρο. Ποιό προτείνετε ότι θα με καλύψει?

Προσωπικα θα σου προτεινα το Eheim 2227 η το 2237 (αυτο εχει και θερμοστατη) wet and dry. Τα wet and dry ειναι οτι καλυτερο για να σε απαλλασουν απο αμμωνια. Επι πλεον, κανουν τελεια οξυγονωση του νερου. Ιδια μαρκα σαν και αυτη που σου ειπαν τα παιδια, αλλα αυτο το μοντελλο κατα τη γνωμη μου εχει περισσοτερα πλεονεκτηματα.

5) Πως μπορώ να διακρίνω αν μπορώ τώρα που είναι μόνο του...αν το χρυσοψαράκι μου είναι αρσενικό ή θυληκό? (πρ΄΄επει να έιναι απ αυτά που χω δει κοινό χρυσόψαρο...μισό πάνω σώμα πορτοκαλί...μισό κάτω προς την κοιλιά λευκο...έχει πάνω πτερύγιο πορτοκαλί...κάτω στην κοιλιά έξι πτερύγια λευκά...και ουρά σε σχήμα Δ λευκή)
Επεξηγηση στο σχολιο της Τζινιας, μια και την επιασαν οι ... ντροπες :hysterical: : Κυττα την πρωκτικη περιοχη του ψαριου (περιοχη αφοδευσης). Αν ειναι κοιλη προς τα μεσα (κοιλια), ειναι αγορακι. Αν οχι, ειναι κοριτσακι.
6)Για τη χημική ισορροπία ισχύουν ότι οι εξής τιμές είναι οι ιδανικές για χρυσόψαρα?

ph μεταξύ 6.0 - 8.0

ph 6.8 - 7.2. Το καλυτερο ειναι να κρατας το ph σταθερο στο 7 (ουδετερο)

7) Μεταξύ επίπλου (βάσης) και ενυδρείου χρειάζεται να τοποθετήσω κάποιο υλικό για απορρόφηση βάρους κραδασμών κλπ...και πως το ζητώ αυτό στο pet shop?
Εαν το ενυδρειο σου ειναι καποιας μαρκας δεν χρειαζεται, το εχουν συμπεριλαβει συνηθως. Ρωτα το μαγαζι απο οπου το πηρες. Αν το εχεις φτειαξει μονος σου βαλε πλακες φελιζολ.

Καλη επιτυχια

Link to comment
Share on other sites

Επεξηγηση στο σχολιο της Τζινιας, μια και την επιασαν οι ... ντροπες :hysterical: : Κυττα την πρωκτικη περιοχη του ψαριου (περιοχη αφοδευσης). Αν ειναι κοιλη προς τα μεσα (κοιλια), ειναι αγορακι. Αν οχι, ειναι κοριτσακι.

ph 6.8 - 7.2. Το καλυτερο ειναι να κρατας το ph σταθερο στο 7 (ουδετερο)

Ναι είμαι ντροπαλή :blush: ευχαριστώ για την βοήθεια Μαρίνα. Επίσης να προσθέσω πως την άνοιξη τα αρσενικά παρουσιάζουν λευκα στηγματα στα βρανχια τους, προσοχή δεν είναι ick.

Εγώ επειδή έχω αδυναμίες θα σου έλεγα να βάλεις black moor που είναι γουρουνακι και ομορφούλι. Τώρα αν θες lionheads θα πρέπει να προσέξεις παρα πολύ τη διακόσμηση να μην υπάρχει περίπτωση να τραυματιστεί στο κεφάλι γιατί είναι ευαίσθητα.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά σας ευχαριστώ όλους

όλα που γράψατε είναι μία μεγάλη βοήθεια και το πιο βασικό νιώθει κανείς ότι έχει υποστήριξη σ αυτό που κάνει!!

Σιγά σιγά βάζω μπροστά το στρώσιμο του ενυδρείου με τα χρυσοψαράκια.

Μήπως θα έπρεπε να προσέξω κάτι στον τρόπο που θα το στρώσω....όλες οι συβουλές σας δεκτές!!!!

Σκοπεύω να ακολουθήσω τον τρόπο στρωσίματος που αναφέρεται σε εγχειρίδιο της εταιρίας serra...φυσικά με υλικά της εταιρίας αυτής! Κάποια διαφορετική γνώμη?

ευχαριστώ και πάλι!!

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά σας ευχαριστώ όλους

όλα που γράψατε είναι μία μεγάλη βοήθεια και το πιο βασικό νιώθει κανείς ότι έχει υποστήριξη σ αυτό που κάνει!!

Σιγά σιγά βάζω μπροστά το στρώσιμο του ενυδρείου με τα χρυσοψαράκια.

Μήπως θα έπρεπε να προσέξω κάτι στον τρόπο που θα το στρώσω....όλες οι συβουλές σας δεκτές!!!!

Σκοπεύω να ακολουθήσω τον τρόπο στρωσίματος που αναφέρεται σε εγχειρίδιο της εταιρίας serra...φυσικά με υλικά της εταιρίας αυτής!  Κάποια διαφορετική γνώμη?

ευχαριστώ και πάλι!!

4705[/snapback]

Προσωπικά δεν ξέρω τον τρόπο που προτείνει η Sera, αλλά τα γενικά που πρέπει να προσέξεις είναι αρχικά τις μετρήσεις της αμμωνίας και αργότερα το ΝΟ2 κατά τη διάρκεια του στρωσίματος.

Θα χρησιμοποιήσεις bacterial starters; Άποψή μου είναι ότι αυτά τα προϊόντα βοηθούν. Κράτα μας ενήμερους..

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά οκ! πήρα το ενυδρειάκι μου σήμερα! (120λ) Σε 2-3 μέρες παίρνω και τα υπόλοιπα (φίλτρο τεστ κλπ...) αλλά πριν ξεκινήσω θα ήθελα πολύ να μου προτείνετε τον καλύτερο τρόπο για στρώσιμο ενυδρείου για χρυσόψαρα!!!

θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω το ψαράκι μου που έχω και που όντως είναι sarasa comet (thanks!!) για στρώσιμο και πως ακριβώς?

Η μέθοδος με aquatan και nitrivec που εννοούσα παραπάνω η οποία αναφέρεται σ' ένα εγχειρίδιο της εταιρίας sera που έχω.... είναι τελικά συγκεχημένα γραμμένη στο βιβλιαράκι. Έτσι δε βγάζω και πολύ άκρη για το πότε ακριβώς βάζεις ποιό υλικό και σε ποιές δοσολογίες ανά λίτρο...κλπ..

Αν δε σας είναι δύσκολο μπορείτε να γράψετε τη μέθοδο που προτείνετε εσείς αναλυτικά βήμα προς βήμα (στο στυλ ....1) γεμιζεις το ενυδρείο έως .πχ τη μέση.....2)...ριχνουμε τόσο από το τάδε..κλπ κλπ....)

sorry αλλά αρχάριος γαρ!!!!

ή θα σας ήμουν ευγνώμων αν στέλνατε link κάποιου site που θα είχε σ αυτό το στυλ (δηλ. βήμα βήμα για πολύ μπούφους) αυτή τη διαδικασία!!!!

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!!!

Έγινε επεξεργασία - pepe
Link to comment
Share on other sites

θα μπορούσα να  χρησιμοποιήσω το ψαράκι μου που έχω και που όντως είναι sarasa comet (thanks!!) για στρώσιμο και πως ακριβώς?

Θα μπορουσες, αλλα το ψαρακι σου εν τω μεταξυ θα καει απο την αμμωνια και μπορει και να σου ψοφησει. Γιατι? Τα sarasa comet θεωρουνται αρκετα ανθεκτικα ψαρια στις κακουχιες αλλα λαβε υποψη σου οτι αυτο ειναι μια γενικη στατιστικη. Δεν καλυπτει ολα τα ψαρια της κατηγοριας. Επι πλεον, γιατι να το ταλαιπωρησεις?

Η μέθοδος με aquatan και nitrivec που εννοούσα παραπάνω η οποία αναφέρεται σ' ένα εγχειρίδιο της εταιρίας sera που έχω.... είναι τελικά συγκεχημένα γραμμένη στο βιβλιαράκι. Έτσι δε βγάζω και πολύ άκρη  για το πότε ακριβώς βάζεις ποιό υλικό και σε ποιές δοσολογίες ανά λίτρο...κλπ..

Η μεθοδος με aquatan και nitrivec οπως και οι αλλες μεθοδοι που κυκλοφορουν απο εταιρειες δεν ειναι και τοσο αποτελεσματικες οσο αφηνουν τους καταναλωτες να πιστευουν. Μια και εθιξες το θεμα, και επειδη αφορα πολυ κοσμο, ας το αναλυσουμε.

Τα βακτηριδια (nitrosomonas και nitrobacter) που πρεπει να αναπτυχθουν στο ενυδρειο για να μεταβαλλουν την αμμωνια σε νιτρωδες οξυ και το νιτρωδες σε νιτρικα αλατα χρειαζονται συνεχη τροφη, οξυγονο και νερο. Γι'αυτο αλλωστε σε στρωμενο φιλτρο δε βγαζουμε ποτε τα σφουγγαρια απο το νερο τους, ουτε τα αφηνουμε σε στασιμο νερο παραπανω απο 1 ωρα το πολυ πολυ. Διαφορετικα τα βακτηριδια πεθαινουν. Τωρα, αν υποθεσουμε οτι τα σκευασματα των εταιριων εχουν μεσα βακτηριδια, αυτα απο τη στιγμη παραγωγης μεχρι και τη στιγμη καταναλωσης (που μπορει να περασουν και 6 μηνες) τι τρωνε και πως παιρνουν οξυγονο, αφου τα φιαλιδια ειναι σφραγισμενα αεροστεγως? Τα προιοντα αυτα το πολυ πολυ να συμβαλλουν στη δημιουργια συνθηκων που θα επιταχυνουν την ωριμανση του φιλτρου, αυτο ειναι ολο. Προσωπικα παντως δεν τα χρησιμοποιω, τα θεωρω μαλλον εμπορικο κολπο. Οποτε θα συνιστουσα να στρωσεις το καινουργιο ενυδρειο με τη μεθοδο που προτεινει ο Νικος στο αρθρο του (το link στο εδωσε ο AquaBoy). Eτσι το ενυδρειο σου θα στρωθει σωστα και οταν βαλεις τα ψαρακια σου μεσα δεν θα εχεις κανενα προβλημα.

Link to comment
Share on other sites

πολύ καλό το link ευχαριστώ!

τελικά αυτή τη μεθοδο με την αμμωνία θα κάνω ....την άλλη με το ψαράκι ούτε που το συζητώ...δε θέλω να κινδυνεύσει!!!

Έχω τις εξής απορίες:

1) το πρώτο πρώτο νερό που θα ρίξω μέσα στο ενυδρείο πριν αρχίσω το στρώσιμο με την αμμωνία....χρειάζεται κάποια επεξεργασία (πχ αποχλωριοτικό υγρό? αλλά το οποίο δεν αφαιρει συγχρόνως αμμωνία λογικά ε?ποιά μάρκα???) ή απλά κατευθείαν απ τη βρύση και την αποχλωρίωση θα την κάνει η αεραντλία όπως λέει στο link?

2) Το νέο νερό αργότερα που θα ρίχνω μέσα στις αλλαγές θέλει πρώτα αποχλωριοτικό το οποίο θα αφαιρεί συγχρόνως και αμμωνία? Ποιά μάρκα χρησιμοποιείτε εσείς?

3) στο link αναφέρει κάπου προς το τέλος της διαδικασίας για προσθήκη άνθρακα...για να καθαρίσουμε από χρωστικά κλπ....Πώς θα τον ζητήσω στο κατάστημα ...μάρκα????

4) αφού τελειώσει η διαδικασία μετά βάζω απ ευθείας τον τελικό αριθμό των ψαριών που θέλω να έχει το ενυδρείο μου ή βάζω σταδιακά τα ψαράκια> Αν τα βάζω σταδιακά κάθε πότε προσθέτω νέο ψαράκι?

5) ποιό test kid είναι αξιόπιστο και θα το προτείνατε?

παιδιά ευχαριστώ και πάλι για τις συμβουλές!!!

Έγινε επεξεργασία - pepe
Link to comment
Share on other sites

πολύ καλό το link ευχαριστώ!

τελικά αυτή τη μεθοδο με την αμμωνία θα κάνω ....την άλλη με το ψαράκι ούτε που το συζητώ...δε θέλω να κινδυνεύσει!!!

:blush:
Έχω τις εξής απορίες:

1) το πρώτο πρώτο νερό που θα ρίξω μέσα στο ενυδρείο πριν αρχίσω το στρώσιμο με την αμμωνία....χρειάζεται κάποια επεξεργασία (πχ αποχλωριοτικό υγρό? αλλά το οποίο δεν αφαιρει συγχρόνως αμμωνία λογικά ε?ποιά μάρκα???) ή απλά κατευθείαν απ τη βρύση και την αποχλωρίωση θα την κάνει η αεραντλία όπως λέει στο link?

Στο πρωτο νερο δεν εχει σημασια αν θα βαλεις αντιχλωριο γιατι πριν βαλεις ψαρια θα κανεις μια μεγαλη αλλαγη. Παντως, επειδη το νερο της βρυσης εχει μεσα διαφορα, εγω παντα βαζω αντιχλωριο καλου κακου. Γενικα καλο ειναι να μην μπαινει στο ενυδρειο νερο αν δεν εχει πρωτα αποχλωριωθει.
2) Το νέο νερό αργότερα που θα ρίχνω μέσα στις αλλαγές θέλει πρώτα αποχλωριοτικό το οποίο θα αφαιρεί συγχρόνως και αμμωνία? Ποιά μάρκα χρησιμοποιείτε εσείς?
Το νεο νερο θελει αντιχλωριο αλλα οχι απο αυτα που αφαιρουν την αμμωνια. Το φιλτρο σου τοτε θα ειναι στρωμενο οποτε η αμμωνια θα μεταβαλλεται σε νιτρωδες οξυ απο το βιολογικο φιλτρο. Εγω χρησιμοποιω το JBL γιατι εχει λιγοτερη βλεννα μεσα, οποτε δεν πειραζει τα βραγχια. Παντως στο παρελθον ειχα χρησιμοποιησει και το Nutrafin και το Prime της Seachem.
3) στο link αναφέρει κάπου προς το τέλος της διαδικασίας για προσθήκη άνθρακα...για να καθαρίσουμε από χρωστικά κλπ....Πώς θα τον ζητήσω στο κατάστημα ...μάρκα????
Ο ανθρακας εν μερει εξαρταται απο το φιλτρο που θα βαλεις. Αν ακολουθησεις αυτα που ειπαμε στο ποστ και βαλεις Εheim εχεις δυο επιλογες: η να βαλεις τον ανθρακα που βγαζει η Εheim (Εfhi Karbon) η να βαλεις τον ανθρακα της Seachem (Μatrix). Προσωπικα προτιμω τον δευτερο, καθαριζει το νερο κλασεις καλυτερα και διαρκει περισσοτερο.
4) αφού τελειώσει η διαδικασία μετά βάζω απ ευθείας τον τελικό αριθμό των ψαριών που θέλω να έχει το ενυδρείο μου ή βάζω σταδιακά τα ψαράκια> Αν τα βάζω σταδιακά κάθε πότε προσθέτω νέο ψαράκι?
Αυτο συνηθως εξαρταται απο το μεγεθος και τον αριθμο των ψαριων που θελεις να βαλεις. Παντως τα δυο comets μπορεις να τα βαλεις ανετα. Τι αλλο θελεις να βαλεις?
5) ποιό test kid είναι αξιόπιστο και θα το προτείνατε?
Εγω χρησιμοποιω τα τεστ της Aquarium Pharmaceuticals και ειμαι πολυ ευχαριστημενη. Επισης το τεστ Αμμωνιας της Τetra θεωρειται απο τα ακριβεστερα. Δεν ξερω αν καποιο απο τα αλλα παιδια εχει να προτεινει κατι αλλο.
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...