Jump to content

Recommended Posts

Η παρακατω συνταγη δεν ειναι δικη μου αλλα του Αλεξανδρου (Raven) απο τον οποιο εχω παρει την αδεια να την δημοσιευσω εδω.

Τα υλικα που θα χρειαστουμε ειναι τα παρακατω.

 

 

  • Αρακας
  • 2-3 καροτα αναλογα το μεγεθος
  • Σπιρουλινα
  • Γλυκια παπρικα

Εκτελεση συνταγης.

 

Βραζουμε τον αρακα σε ενα κατσαρολακι μεχρι να μαλακωσει.

Ξεφλουδιζουμε τα καροτα,τα πλενουμε και τα κοβουμε σε μικρα κομματια.

Βραζουμε τα καροτα μεχρι να μαλακωσουν και αυτα.

Αφου εχουμε βρασει τον αρακα και τα καροτα μεχρι να μαλακωσουν,παιρνουμε ενα μπολ και τα ριχνουμε μεσα.

Στο μπολ προσθετουμε τη σπιρουλινα και 2-3 κουταλιες του γλυκου γλυκια παπρικα.

Σπιρουρινα μπορουμε να χρησιμοποιησουμε και σε φλεικς,αρκει να την τριψουμε μεχρι να γινει σκονη.

Αφου εχουμε προσθεσει τα υλικα στο μπολ,τα ανακατευουμε καλα και τα ριχνουμε ολα στο μιξερ και προσθετουμε και λιγο νερο.

Χτυπαμε τα υλικα στο μιξερ μεχρι να γινουν ενα ομοιομορφο μειγμα.Αν δουμε οτι ειναι πολυ πηχτο,προσθετουμε λιγο νερο ακομα.Προσοχη ομως,δεν θελουμε το μειγμα να γινει πολυ νερουλο.

Στη συνεχεια και αφου το μειγμα μας ειναι ετοιμο,παιρνουμε ενα ταψι και βαζουμε λαδοχαρτο ωστε να μπορεσουμε να ξεκολλησουμε ευκολα το μειγμα μας μετα.

Ριχνουμε το μειγμα πανω στο λαδοχαρτο και το απλονουμε ωστε να εχει ενα παχος περιπου 1cm,οσο πιο ψιλο ειναι το παχος του,τοσο πιο ευκολα θα στεγνωσει.

Βαζουμε το ταψι με το μειγμα στο φουρνο μας και τον ρυθμιζουμε στον αερα, σε θερμοκρασια 40-60 βαθμους και αφηνουμε την πορτα μισανοιχτη.

Οταν δουμε οτι το μειγμα μας εχει ξεραθει,βγαζουμε το ταψι απο τον φουρνο και αφηνουμε το μειγμα για 1 μερα ακομα πριν ταισουμε ωστε να στεγνωσει τελειως.

Σε περιπτωση που το μειγμα την επομενη μερα δεν εχει στεγνωσει μπορουμε να κανουμε το εξης:

Ξεκολλαμε το μειγμα απο το λαδοχαρτο και το σπαμε σε μικρα κομματια.

Βαζουμε καινουριο λαδοχαρτο στο ταψι (το παλιο λογικα θα ειναι υγρο απο την κατω μερια του μειγματος που δεν εχει στεγνωσει) και τοποθετουμε τα κομματια του μειγματος απο την μερια που δεν εχουν στεγνωσει (λογικα απο την κατω μερια).

Τα βαζουμε παλι στον φουρνο κανοντας τα ιδια βηματα οπως παραπανω.

Μετα απο λιγη ωρα θα εχει στεγνωσει τελειως και θα ειναι ετοιμο.

Για να διατηρησουμε την τροφη,θα πρεπει να την βαλουμε σε κουτι αλλα να μη κλεισουμε το καπακι τελειως γιατι θα πρεπει να αεριζεται για να μη μουχλιασει.

Προσωπικα,την εχω σε ενα μεγαλο κουτι στο οποιο εχω κανει τρυπες στο καπακι του.

Αυτος ο τροπος ειναι για να φτιαξεται την τροφη σε μορφη flakes,μπορουμε επεισης να την φτιαξουμε και κατεψυγμενη.

Σ αυτη τη περιπτωση,δεν βαζουμε την τροφη στο φουρνο,αλλα μετα το μιξερ,παιρνουμε ενα κομματι μεμβρανης για τροφιμα,απλωνουμε το μειγμα πανω και το κλεινουμε με αλλο ενα κομματι μεμβρανης απο πανω και το βαζουμε στην καταψυξη.

Προσωπικα εχω φτιαξει την τροφη και με τους 2 τροπους και ειναι εξισου παρα πολυ καλοι.

Στα υλικα μπορουμε να προσθεσουμε προαιρετικα τροφες για ψαρια που ληγουν,γαριδοτροφες του εμπορειου ακομα και ξερα φυλλα καταπα,καστανιας,πλατανου κ.α αφου τα εχουμε πλυνει πολυ καλα και βρασει.

 

Η παρακατω τροφη ειναι αυτη που εφτιαξα πριν μερικες μερες και εχω βαλει αρακα,καροτα,σπιρουλινα σε flakes,γλυκια παπρικα,2-3 διαφορετικες τροφες ψαριων που ηταν ετοιμες να ληξουν και μολις την ριχνω στο ενυδρειο επικρατει πανικος στις γαριδες,πραγματικα τρελενονται και δεν μπορουν να αντισταθουν.

 

DSC_0050.jpg

 

DSC_0051.jpg

 

Να ξαναπω,πως η παραπανω εκτελεση ειναι οπως εφταξα εγω τη δικη μου γαριδοτροφη και ακολουθησα την συνταγη και τα βηματα που μου ειχε πει ο Αλεξανδρος,του οποιου η γαριδοτροφη ειναι δικη του και πηρα την αδεια του για να την δημοσιευσω εδω.

Edited by rastafarian
  • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ωραίος...

Κωστα νομιζω οτι το προβλημα τους στεγνωματος , οφειλεται στο ποσο αρακα και καροτο βάζουμε.

Share this post


Link to post
Share on other sites

προσωπικά την δίνω καθημερινα στα ψάρια μου επειδή εχω βάλει μέσα και άλλες τροφές και τους αρέσει πολύ!

Edited by jim the pleco

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ωραίος...

Κωστα νομιζω οτι το προβλημα τους στεγνωματος , οφειλεται στο ποσο αρακα και καροτο βάζουμε.

 

Νικο,εγω εβαλα περιπου 400gr αρακα και 3 καροτα σχετικα μικρα.

Ισως που επεσε λιγο παραπανω νερο στο μιξερ με το μειγμα,γιατι ενω την εβαλα στο φουρνο και την αφησα και μια μερα εκτος για να στεγνωσει,η κατω μερα ηταν υγρη ακομα.Οπωτε το ξεκολησα και το ξαναεβαλα στο φουρνο απο τη μερια που δεν ειχε στεγνωσει.Μετα απο λιγη ωρα ηταν τελειως στεγνη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δοκιμασμένη συνταγή ! ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολυ ωραιο θεμα Κωστα!

Ποτε εφτιαξες για πρωτη φορα?Την εχεις ακομα?Δηλαδη,ποσο καιρο περιπου θα μεινει χωρις να χαλασει?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Νικο,εγω εβαλα περιπου 400gr αρακα και 3 καροτα σχετικα μικρα.

Ισως που επεσε λιγο παραπανω νερο στο μιξερ με το μειγμα,γιατι ενω την εβαλα στο φουρνο και την αφησα και μια μερα εκτος για να στεγνωσει,η κατω μερα ηταν υγρη ακομα.Οπωτε το ξεκολησα και το ξαναεβαλα στο φουρνο απο τη μερια που δεν ειχε στεγνωσει.Μετα απο λιγη ωρα ηταν τελειως στεγνη.

 

Μια φορα την ειχα δοκιμάσει, και δεν μου στεγνωνε... :)

Σαν τροφη ειναι αρκετα καλη.

 

Γιατι δεν εφτιαξες με συριγγα sticks ..:P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολυ ωραιο θεμα Κωστα!

Ποτε εφτιαξες για πρωτη φορα?Την εχεις ακομα?Δηλαδη,ποσο καιρο περιπου θα μεινει χωρις να χαλασει?

Για πρωτη φορα την ειχα φτιαξει πριν 2 χρονια περιπου αλλα κατεψυγμενη,οχι σε flakes. Πρωτη φορα την φτιαχνω σε flakes.

Κατεψυγμενη μου ειχε κρατησει πολλους μηνες,μετα μετακομισα και την πεταξα,οπωτε δεν μπορω να σου πω ποσο καιρο κραταει,σιγουρα πολλους μηνες.

Σε μορφη flakes απ οτι μιλησα με τον Αλεξανδρο,αν στεγμωσει καλα,κραταει πολλους μηνες.

 

Μια φορα την ειχα δοκιμάσει, και δεν μου στεγνωνε... :)

Σαν τροφη ειναι αρκετα καλη.

 

Γιατι δεν εφτιαξες με συριγγα sticks .. :P

 

Εμενα μου στεγνωσε πολυ καλα Νικο,γιατι εκανα το κολπο που σου ειπα,το ξαναεβαλα στο φουρνο αλλα με την μερια που δεν ειχε στεγνωσει απο πανω,ετσι στεγνωσε παντου και καλα.

Δεν ειχα τοσο μεγαλη συριγγα ρε συ για να κανω στικς,την επομενη φορα θα το δοκιμασω.

Παντως και τις cherry που το δοκιμασα και στις Orange,γινεται χαμος!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να ρωτήσω. Πόση ορα περίπου θέλει το έχω στο φούρνο 2 ώρες τώρα σε τη υφή πρέπει να βγει? Ποσο στεγνο? Να σπάει σαν μπισκότο?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Που το διατιρω μετά και για πόσο?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να ρωτήσω. Πόση ορα περίπου θέλει το έχω στο φούρνο 2 ώρες τώρα σε τη υφή πρέπει να βγει? Ποσο στεγνο? Να σπάει σαν μπισκότο?

 

 

Που το διατιρω μετά και για πόσο?

 

Αν ξαναδιαβασεις τη συνταγη προσεκτικα τα εχω γραψει ολα αυτα που ρωτας.

Μολις σκληρινει το μειγμα στο φουρνο,το βγαζεις και το αφηνεις αλλη μια μερα να στεγνωσει.Αν δεν εχει στεγνωσει το ξαναβαζεις στο φουρνο απο την μερια που δεν εχει στεγνωσει.

Για το που το διατηρεις το εχω γραψει και αυτο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πόση σπιρουλίνα και πάπρικα βάζουμε?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...