Jump to content

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους!

 

Καταρχάς θα ήθελα να σας πω καλώς σας βρήκα, καθώς αυτή είναι η πρώτη μου ανάρτηση. Πριν από περίπου 1 μήνα αγόρασα ένα fluval edge 23L (το πρώτο μου ενυδρείο) και θα ήθελα να σας παρουσίασω την πρόοδο του ώστε να μου σχολιάσετε πως τα πηγαίνει και τι θα πρέπει να προσέξω απο εδώ και πέρα.

 

Σε αυτή τη φάση το ενυδρείο περιέχει μονο 2 φυτά: μια anubia nana και ενα cryptocoryne wendtill. Ψαράκια σκοπεύω να βάλω μετά τον Αύγουστο. Το υπόστρωμα είναι χαλαζιακή άμμος που μου έδωσε ένας φίλος. Η κοκκομετρία της είναι πολύ μικρή. Είναι αντιστοιχη -ίσως ελαφρώς μεγαλύτερη- από αυτή που έχουν τα απορυπαντικά ρούχων σε σκόνη (είναι ΟΚ?). Γνωρίζω ότι δεν είναι το κατάλληλο υπόστωμα για τα φυτά και για αυτό το λόγο προσθέτω λίπασμα (υγρό και ταμπλέτες) μια φορά την εβδομάδα. Πέρα από αυτά τα δυο φυτά, στο ενυδρείο είχα επίσης ένα moss ball και μια vallisneria asiatica αλλά πέθαναν. Γενικά τα φύτα δεν μου ηρθαν σε καλή κατάσταση και η μεταφύτευση επιβάρυνε περαιτέρω την κατάσταση τους.

 

Σε αυτή τη φάση η anubia τα πάει σχετικά καλά αλλα το crypt μου φαίνεται ότι δεν μεγαλώνει και ενίοτε χάνει και κανένα φύλλο. Για αυτό το λόγο σκέφτομαι να αντικαταστήσω την άμμο με το seachem black sand. Πως σας φαίνεται σαν ιδέα; Σκεφτομαι να βάλω το seachem στο μισό ενυδρείο εκεί όπου θα έχω τα φυτά και στο άλλο να διατηρήσω την άμμο που την προτιμώ αισθητικά, αλλά μάλλον θα μπερδευτούν.

 

Επίσης θέλω να προσθέσω και άλλα φυτά για να καλύψουν το πίσω μέρος του ενυδρείου. Ως προς αυτή την κατεύθυνση σκέφτομαι να βάλω java fern. Τι άλλο θα μπορούσα να βάλω που να μην γίνεται πολύ υψηλό και να μην έχει πολλές απαιτήσεις.

 

Αυτη την εβδομάδα θα κάνω και τα πρώτα τεστ για το νερό. Μέχρι στιγμής πέρα από το σοκ των φυτών δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο άλλο πρόβλημα, π.χ. άλγη. Σε αυτό ίσως βοηθάει οτι το ενυδρείο μου μάλλον δεν περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικα. Το μόνο "πρόβλημα" που μπορείτε να πείτε ότι αντιμετωπίζω είναι οι τανίνες που βγάζουν τα δυο ξύλα που έχω βάλει για διακόσμηση. Φαντάζομαι όμως ότι κάποια στιγμή θα σταματήσει να 'ναι τόσο έντονο.

 

Τέλος, από ψαράκια/ασπόνδυλα σκέφτομαι να βάλω μια ομάδα 6 tetra και 4 γαριδών. Χωράει κάτι άλλο π.χ. και δυο corydoras;

 

Σας ευχαριστώ όλους.

 

post-61213-0-69567600-1437304707_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - xalbas
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και καλώς ήρθες στην παρέα !

 

Όμορφο το ενυδρείο σου και βλέπω ότι έχεις όρεξη αλλά δυστυχώς σε 23 λιτρά μικτά θα μπορούσες να βάλεις μόνο γαρίδες ή εναν μόνομάχο.

 

Τα τέτρα θέλουν αρκετό μήκος και τα cory χρειάζονται μεγαλύτερα επιφάνεια βυθού. :)

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και καλώς ήρθες στην παρέα !

 

Όμορφο το ενυδρείο σου και βλέπω ότι έχεις όρεξη αλλά δυστυχώς σε 23 λιτρά μικτά θα μπορούσες να βάλεις μόνο γαρίδες ή εναν μόνομάχο.

 

Τα τέτρα θέλουν αρκετό μήκος και τα cory χρειάζονται μεγαλύτερα επιφάνεια βυθού. :)

Σε ευχαριστώ γι την απάντηση σου. Έχεις δίκιο για τα tetras. Kοιτώντας για εναλλακτικές είδα ότι κάποιοι προτείνουν danios και endlers. Γενικά τέτοια ψάρια βρίσκεις εύκολα στην ελληνική αγορά;

Link to comment
Share on other sites

Δεν βρίσκομαι Ελλάδα και δεν μπορώ να σου απαντήσω δυστυχώς για την διαθεσιμότητα. :)

 

Με τα enlders, δεν ξέρω αν θα έχεις πρόβλημα υπερπληθυσμού  , αν υποθέσουμε ότι θα βάλεις αρσενικά και θηλυκά μαζί.

 

Για τα danio νομίζω ότι θέλεις λίγα λίτρα παραπάνω.

 

Δεν προσπαθώ να σε αποθαρρύνω , αλλά αν ξεκινήσεις με μια σωστή ψαροσύνθεση, θα το χαρείς και εσύ και τα ψαράκια που θα επιλέξεις να φιλοξενήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Κανενα απο τα ψαρια που λες δεν κανει γι αυτο το ενυδρειο.

Δυστυχως,δεν εχεις πολλες επιλογες σ αυτα τα λιτρα περα απο μερικες γαριδες η μονομαχο.

Κατι αλλο δεν μπορεις να βαλεις.

Link to comment
Share on other sites

οι τανίνες των ξύλων δεν βλάπτουν!μόνο αισθητική αποψη είναι!τα cory θέλουν κοπάδι όπως και τα τέτρα και θέλουν μεγαλύτερο μήκος για να κολυμπούν!τα endlers που τα είχα σε 96 λίτρα είχα γεμίσει επειδή γεννάνε πολύ!φαντάσου σε 23 λίτρα!δεν πιστεύω να φταίει η άμμος σου για τα φυτά.

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομιζω πως θα εχεις προβλημα με την αμμο! Μου φαινεται σαν carat ή κατι παρομοιο!

Την ανουμπια δεν την φυτευεις, την δενεις!

Για την ψαροσυνθεση σου ειπαν!

Ψαρια καλα κανεις και πας για μετα τον Αυγουστο. Να πεσουν και οι ζεστες αλλα να εισαι και εδω, σε περιπτωση που φυγεις για διακοπες!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα σε όλους και σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!

 

Το ενυδρείο τα πάει αρκετά καλά. Άλλαξα το υπόστρωμα ώστε να μπορέσω να προσθέσω και άλλα φυτά και αφαίρεσα ένα διακοσμητικό ξύλο για να ελευθερώσω χώρο. Μπορείτε να δείτε το νεο setup στην φωτογραφία που επισυνάπτω.

 

Θα ήθελα όμως να σας κάνω δυο ερωτήσεις. Η πρώτη αφορά τα φυτά και η δεύτερη τα ψάρια.

 

1) Το μεγαλύτερο (και άρα το παλαίοτερο) φυλλο της Annubias κιτρίνισε μερικώς. Κοιτάζοντας του οδηγούς υγείας φυτών πιστεύω ότι οφειλεται σε έλειψη Αζώτου. Το συμπερσμα μου φαίνεται λογικό γιατί μέχρι στιγμής το ενυδρείο δεν έχει ψαράκια και η μόνη πηγή Αζώτου είναι φύλλα από το crypt και το microsword που σαπίζουν (δεν τα αφαιρώ για αυτό το λόγο). Οι μετρήσεις με υγρο τεστ που έκανα έδειξαν  0 mg/L  ΝΟ2 και 0.3-0.5 mg/L  NO3.  Ωστόσο δεν μπορώ να αξιολογίσω αν οι τιμές του ΝΟ3 είναι χαμηλές ή κανονικές (το ενυδρείο έιναι μόλις 23 L). Ως πιο έμπειροι τι λέτε;

 

2) Στην αναζήτηση μου για ψαράκια βρήκα αυτό το άρθρο με τίτλο "Nano fish for small acquariums". Από τα ψαράκια που προτείνει μου τράβηξαν την προσοχή τα rasboras mosquito. Έχετε εμπειρία από αυτά τα ψάρια; Οι διαστάσεις του ενυδρείου μου ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους, αλλα o όγκος είναι στο όριο.

 

Καλό ΣΚ σε όλους!

post-61213-0-48791400-1438430868_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Οι επιθυμιτές τιμές είναι     ΝΗ3/ΝΗ4 0      ΝΟ2 0        ΝΟ3 0-25 ppm

Για τα φυτά σου μπορείς να χρησιμοποιείς με πολύ τσιγγουνιά, ένα λίπασμα γενικής χρήσεως. Για τα ψαράκια που ρωτάς αν και αντιλαμβάνομαι, τον ενθουσιασμό σου, θα σου έλεγα να τα αποφύγεις. Προτίμησε να βάλεις γαρίδες, σαλιγκάρια,η έστω ένα μονομάχο. Και αν μπορείς να περιμένεις λίγο να φύγουν οι πολλές ζέστες θα ηταν πιο ευκολα τα πράγματα.

.

Link to comment
Share on other sites

 Για τα ψαράκια που ρωτάς αν και αντιλαμβάνομαι, τον ενθουσιασμό σου, θα σου έλεγα να τα αποφύγεις.

 Σε ευχαριστώ, αλλά μπορώ να ρωτήσω το γιατί;

 

Πριν τελειώσει το καλοκαίρι δεν βάζω τίποτα άλλο πέρα από φυτά.

Link to comment
Share on other sites

Λόγω του μικρού ογκου του ενυδρείου θα κουράστεις πραγματικά να φέρεις το νερό στις  παραμέτρους που θέλεις και να το κρατήσεις σ αυτές, και το οποιοδήποτε λάθος σου θα εχει μεγαλύτερες επιπτώσεις. :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς, στα 23 λίτρα δεν έχεις επιλογές για ψαράκια που θα ζήσουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Υπάρχουν κάποια ψαράκια που είναι αρκετά μικρά ως προς το μέγεθος, αλλά και πάλι θέλουν περισσότερο χώρο. Πχ είδα πρόσφατα εδώ στη Θεσσαλονίκη τα μικροσκοπικά bororas merah, μέχρι δύο εκατοστά μήκος αλλά πάλι θέλουν κοπαδάκι και χώρο για να μην τσακώνονται τα αρσενικά. Για να μη μιλήσω για το ιδιαίτερα χαμηλό ph που θέλουν. Επίσης, παλιότερα (στους καλούς καιρούς) υπήρχαν στην χώρα μας και τα πανέμορφα dario dario. Εξίσου μικρά αλλά ακόμα περισσότερο επιθετικά προς τα όμοια τους (παρά το μπόι που τους λείπει δε παύουν να είναι κιχλίδες :D ) και έχουν και πιο απαιτητική διατροφή. Για ψάρια λοιπόν σε αυτό το ενυδρείο, κατά την προσωπική μου γνώμη, ο μονομάχος είναι η μόνη επιλογή. :)

Link to comment
Share on other sites

Μια επιπλέον ερωτηση: Για την ωρίμανση του ενυδρείου μου  (χωρίς ψάρια) θεώρησα ότι μπορώ να έχω σαν  πηγή NH3/NHτα σαπισμένα φύλλα αντί για τη ψαροτροφή. Έπραξα σωστά;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Γειά σε όλους! Έχω βρει τον παρακάτω λαθρεπιβάτη στο ενυδρείο μου. Παίζει να είναι Malaysian Trumpet Snail;

post-61213-0-61317000-1441560733_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - xalbas
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλησπερα σε όλους!

 

Ένα από τα ψαράκια μου (θηλυκό Galaxy Danios) κολυμπάει λίγο περίεργα από εχτές (είναι σαν να κάνει μικρα άλματα. Παρακαλώ δείτε το βίντεο που επισυνάπτω). Επειδή αυτή τη  συμπεριφορά την έχω ξαναδεί και από τα άλλα θηλυκά (μετά από μερικές μέρες κολυμπούν κανονικά) δεν ανησυχώ ότι είναι κάτι. Απλά είμαι περίεργος να μάθω τι είναι. Υποψιάζομαι ότι για να το κάνουν μόνο τα θηλυκά κάτι έχει να κάνει κάτι με τα αυγά και την αναπαραγωγή.

 

Συνεπώς θα ήθελα να σας ρωτήσω: το έχει παρατηρήσει κάποιος απο εσάς σε δικά του ψάρια; αν ναι μήπως γνωρίζετε σε τι οφείλετε;

 

Ευχαριστώ!

 

Video: http://we.tl/FeKwdib2Ev

Έγινε επεξεργασία - xalbas
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...