Jump to content

Διακοπες


Recommended Posts

Καλησπερα.Αυριο φευγω για διακοπες και θα λειψω για 1 μηνα σχεδον.Μπορω να αφησω τα ψαρια κανονικα στα ενυδρεια με αυτες τις ταμπλετες για τις διακοπες για να ταϊζονται?Γενικα τι πρεπει να κανω?Μπορω να τα αφησω μονα τους για τοσο καιρο?

Link to comment
Share on other sites

Ενα ολόκληρο μήνα χωρίς καμία επίβλεψη, μου φαίνετε πολύ δυσκολο να πάνε όλα καλά. Πολύ φοβάμαι πως θα έχεις πολλά προβλήματα.

Link to comment
Share on other sites

Τουλάχιστον 1 φορά να πάει κάποιος να δει τι γίνεται και να ταΐσει.

 

Για τι ψάρια μιλάμε και πόσα λίτρα ενυδρείο ;

Link to comment
Share on other sites

Εχω 18 μωρα γκαπυ σε ενα 15λιτρο, 8 μεγαλα σε 120 λιτρα και ενα σκαλαρι σε 80 λιτρα.

Link to comment
Share on other sites

Να κάνεις μια αλλαγή νερού , να βάλεις αυτές τις τροφές διαρκείας , να μη ταΐσεις τη τελευταία μέρα που φεύγεις και να μή δεί κανένας το ενυδρείο όσο θα λείπεις .

Link to comment
Share on other sites

Και θα ειναι ολα ενταξει ετσι?Μονο αυτα πρεπει να κανω?

Link to comment
Share on other sites

Να κάνεις μια αλλαγή νερού , να βάλεις αυτές τις τροφές διαρκείας , να μη ταΐσεις τη τελευταία μέρα που φεύγεις και να μή δεί κανένας το ενυδρείο όσο θα λείπεις .

Σταματη,νο,ιζω οτι υπερβαλεις λιγο..δεν γινεται να αφησει τα ενυδρεια στη τυχη τους και ειδικα το πολυ μικρο ενυδρειο.Τι θα γινει με την εξατμιση του νερου?

Με την θερμοκρασια αν ανεβει?

Αν δεν φανε την τροφη και μεινει τι θα γινει?

 

Και θα ειναι ολα ενταξει ετσι?Μονο αυτα πρεπει να κανω?

Καλο ειναι να πηγαινει καποιος να ριχνει μια ματια αν ολα ειναι καλα.

Τα ενυδρεια εχουν καπακια?

Τι θερμοκρασιες πιανουν.

Θα εχεις εξατμιση του νερου και καποιος θα πρεπει να πηγαινει να το αναπληρωνει.

Ενας μηνας ειναι πολυ για να τα αφησεις στην τυχη τους.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Για 1 μήνα τα ενυδρεία χωρίς επίβλεψη το βλέπω δύσκολο, μόνο από την εξάτμιση θα χάσουν πολύ μεγάλο όγκο νερού τώρα με τις ζέστες,  Και ειδικα τα 15λιτρο με τα 18 μωρά γκάπυ, δύσκολο έως αδύνατο να αντέξουν 1 μήνα, ασε που θα έχουν μεγαλώσει αρκετά σε αυτή τη περίοδο. Σίγουρα χρειάζεται να υπάρχει αυτόματη αναπλήρωση αλλά για 1 μήνα θα πρέπει να υπάρχει βαρέλι με νερό, δεν φτάνουν 10 ή 20 λίτρα.

Link to comment
Share on other sites

Το προβλημα ειναι οτι δεν εχω κανεναν να ερχεται να τα επιβλεπει.Τα ενυδρεια εχουν καπακια και συνηθως φτανουν στους 26 βαθμους εκτος απο καποιες περιπτωσεις που εχω παρατηρησει να φτανουν και στους 30.Αν ρυθμισω το κλιματιστικο να δουλευει καποιες ωρες την ημερα ετσι ωστε να δροσιζεται το σπιτι?

Link to comment
Share on other sites

Πέρα απο το θέμα της εξάτμισης που η ίδια γνωρίζει αν υπάρχει πρόβλημα ή όχι , με τη τροφή διαρκείας , αν ακολουθήσει τις οδηγίες δεν θα έχει πρόβλημα .

Και η εμπειρία μου λέει οτι όταν αφήνουμε κάποιον να μας τα κοιτάζει τα ψάρια , στις περισσότερες περιπτώσεις χάνονται τα ψάρια .

Ο χρόνος που έχουμε για να δώσουμε άλλες οδηγίες είναι πολύ λίγος .

Link to comment
Share on other sites

Το κλιματιστικό ξεραίνει την ατμόσφαιρα και θα έχουμε μεγαλύτερες απώλειες νερού απο εξάτμιση .

Link to comment
Share on other sites

Αν μπορείς υπολόγισε την ημερήσια εξάτμιση σε κάθε ένα ενυδρειο

Μόνο έτσι μπορείς να ξέρεις τι λίτρα θα χρειαστείς για τις 30 ημέρες που θα λείπεις

 

Η εναλλακτικές λύσεις είναι τρεις :

1. Αν οι απώλειες λόγω εξάτμισης δεν ειναι απαγορευτικές, τότε τοποθέτησε τα φίλτρα όσα πιο χαμηλά στον βυθό μπορείς, βάλε τροφή διακοπών σύμφωνα με τις οδηγίες, μείωσε σταδιακά τον φωτισμό μέχρι να φύγεις - ώστε να μειώσεις την εξάτμιηση - και κάνε και μια προσευχή

2. Αν οι απώλειες είναι μεγάλες, τότε χρειάζεσαι αυτόματη αναπλήρωση στα ενυδρεία που "κινδυνεύει" να καεί το φίλτρο σου

3. Βρες κάποιον που μπορείς να εμπιστευτείς να φροντίσει - έστω και ελάχιστα - τα ενυδρεία σου. Ας ταίσει 4 φορές ανά 7 ημέρες ποσότητα τροφής που θα του δείξεις κι ας αναπληρώσει το νερό που θα του έχεις έτοιμο

 

Προσωπικά θα επέλεγα τη 2η λύση.

Προϋπόθεση ειναι να έχεις αυτόματες αναπληρώσεις και να τις έχει δοκιμάσει, αλλιώς υπάρχει φόβος είτε να κάψεις φίλτρα αν δεν δουλέψουν είτε να πλημυρίσεις αν κάτι δεν πάει καλά

 

Με τπτ δεν θα επέλεγα την 1η λύση

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά πιστεύω ότι για τόσες μέρες απουσίας, καλό θα ηταν κάποιος να το κοιτάει που και που. Το βασικότερο ειναι η εύρεση του κατάλληλου ατόμου αφού η πράξη (και απο προσωπική εμπειρία) έχει αποδείξει οτι σχεδόν πάντα επιλέγουμε τους πλέον ακαταλληλους (αδιάφορους ή που τους αρέσουν τα πειράματα ή να παίρνουν πρωτοβουλίες κτλ). Άφησε την τροφή σε δόσεις μέσα σε αλουμινόχαρτα και δώσε εντολή να ρίχνει μια δόση κάθε φορά (εσυ επιλέγεις κάθε ποτε θα πηγαίνει στο σπίτι) ώστε να μη μπει στον πειρασμό ο φίλος να ταίζει λίγο παραπάνω για να "φάνε καλά" τα ψαράκια σου. Άφησε ενα κουβα που χρησιμοποιείς για το ενυδρειο σου και δώσε εντολή να γεμίζει κάθε φορά το ενυδρειο μέχρι το σημείο που θα του έχεις υποδείξει (βάλε μια γραμμούλα κάπου στη γυάλα εξωτερικά). Μη του μιλήσεις για αλλαγές νερού (κανε μια μεγάλη εσυ πριν φύγεις), μη του μιλήσεις για καθάρισμα άλγης στο τζάμι, μη του μιλήσεις για τίποτα άλλο απο αυτα που κάνεις εσυ στις ρουτίνες σου (λιπάσματα, βιταμίνες κτλ). Οτι σε φοβίζει για όσο θα λείπεις δε θα του το πεις απο πριν αλλα οταν θα ειναι στο σπίτι πάρε ενα τηλεφωνο και ρίξ' του μια ερώτηση για οτι σε απασχολεί. Εγω προσωπικά αυτο θα κανω όσο θα λείπω και μάλιστα για 15 μέρες μονο. Καλές διακοπές.

Link to comment
Share on other sites

Πρώτα απ όλα θα πρέπει να θυμηθούμε ΟΛΟΙ μας, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι πως τα ψαράκια μας είναι κατοικίδια και όχι διακοσμητικά! Και εφόσον έχουμε κατοικίδιο, έχουμε ευθύνη απέναντι του. Το να λες, αύριο φεύγω διακοπές, πείτε μου τι να κάνω δεν μου ακούγεται και πολύ υπεύθυνο. Αν δηλαδή είχαμε έναν σκύλο, πάλι τελευταία στιγμή θα το σκεφτόμασταν το ζωντανό; Τα κατοικίδια θέλουν προγραμματισμό!

Συγνώμη για το "κήρυγμα" αλλά δε νομίζω να έχω άδικο! :)

Τελος πάντων, οπως είπε και ο Σταμάτης, δεν υπάρχει χρόνος για να προτείνουμε ότι νομιζουμε σωστότερο!

Δεν μας είπες αν τα ενυδρεία σου έχουν φυτά, για να δούμε τι μπορεί να γίνει με τον φωτισμό και την πρόσθετη θερμοκρασία που δημιουργεί. Δεν έχω πείρα από αυτές τις τροφές διακοπών. Πόσες ημέρες γράφουν πως διαρκούν; Μέσα σε ένα μήνα πολλά απρόβλεπτα μπορούν να συμβούν. Μεγάλο ρίσκο η πιθανή άνοδος της θερμοκρασίας. Η εξάτμιση μπορεί να αντιμετωπιστεί ,τουλάχιστον εν μέρει, με τα κλειστά καπάκια. Αλλά το πόσο της εξάτμισης μόνο εσύ μπορείς να το απαντήσεις.

Αυτό που θα έκανα εγώ: θα έδινα τα ψαράκια σε κάποιο από τα πετσοπ που ψωνίζω και έχω φιλικές σχέσεις! Αν δεν είχα αυτή τη δυνατότητα, μάλλον δε θα πήγαινα διακοπές :D . Από ότι καταλαβαίνω όμως, αυτό μάλλον δε παίζει. Συνεπώς, θα έκλεινα τα καπάκια, θα χαμηλωνα όσο είναι δυνατόν τα φίλτρα, θα έβαζα να δουλεύει από μια αεραντλία και προγραμματισμό του κλιματιστικοό να δουλεύει τις θερμές μεσημεριανές ώρες. Και φυσικά θα έκανα και τον σταυρό μου γιατί δε πιστεύω ότι θα αντέξουν τα ψαράκια, ιδίως τα μικρά! Βέβαια επαναλαμβάνω, δεν έχω εμπειρία από κάτι τέτοιο και ίσως οι συμβουλές μου να είναι θεωρητικές και λάθος.

Πες μας τι θα κάνεις τελικά, και περιμένουμε την επιστροφή σου για τα αποτελέσματα!

ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ !!!

Έγινε επεξεργασία - theodor72
Link to comment
Share on other sites

Εβαλα τελικα κατι χαπακια για ταϊσμα που διαρκουν για 2 εβδομαδες και καθε τοσο θα περναει ενας γνωστος μου να βαζει αλλο χαπακι που του εχω αφησει και να αναπληρωνει και το νερο που εχει εξατμιστει.Επισης εδω και κατι μερες εχω μειωσει σταδιακα τις ωρες που διαρκει ο φωτισμος και ολα τα ενυδρεια εχουν και φυτα ετσι ωστε να τσιμπανε τα ψαρια.Σας ευχαριστω πολυ ολους για τη βοηθεια σας :)

Link to comment
Share on other sites

Να του πείς να αφαιρεί τα παλαιά χαπάκια πρίν βάλει τα καινούργια .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...