Jump to content

Γευματίζοντας με πολυστυρένιο


Recommended Posts

Πλαστικά σκουπίδια: Τοξική τροφή για το ζωοπλαγκτόν

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500011297

 

1F7E0755CE180BE66B002208668E6211.jpg
 
 
Πλίμουθ
Σοβαρότερες επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα επιφέρουν τελικά τα πλαστικά που κολυμπούν στις θάλασσες, καθώς σύμφωνα με επιστήμονες έχουν οδηγήσει σε μια τρομακτική αλλαγή της τροφικής αλυσίδας. Όπως αποκαλύπτει βίντεο ειδικών, το ζωοπλαγκτόν τρέφεται με πλαστικά.

Βρετανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ σε συνεργασία με εταιρεία παραγωγής, κατάφεραν να κινηματογραφήσουν κωπήποδα – μικροσκοπικούς οργανισμούς που τρέφονται με φύκη – να καταναλώνουν πλαστικά. Το βίντεο δείχνει, μεταξύ άλλων, μικροσκοπικές φθορίζουσες «χάντρες» πολυστυρένιου να κολλούν αρχικά στα πόδια ενός κωπήποδου και στην συνέχεια να καταναλώνονται από αυτό. Οι χάντρες αυτές φαίνεται να εισάγονται με τον τρόπο αυτόν στον οργανισμό του, όπου και συσσωρεύονται.

Καταστροφή on camera…

Ως γνωστόν το ζωοπλαγκτόν αποτελεί βασικό κρίκο της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας. Πρόκειται για μικροσκοπικούς υδρόβιους ετερότροφους οργανισμούς οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως ζωικοί οργανισμοί και τρέφονται με βακτήρια, φυτοπλαγκτόν, νεκρή οργανική ύλη ή και με άλλα ζωοπλαγκτονικά είδη.

Το βίντεο των ειδικών αποκαλύπτει ότι τα πλαστικά απορρίμματα που κολυμπούν στις θάλασσες έχει τελικά ακόμα βαρύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στα θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς περνούν στην τροφική αλυσίδα των ειδών.

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο, περίπου οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν στη θάλασσα. Δίχτυα και σακούλες αποτελούν τους κύριους εχθρούς των μεγαλύτερων θαλάσσιων ειδών καθώς συχνά αιχμαλωτίζονται σε αυτά, με αποτέλεσμα να βρίσκουν τραγικό θάνατο.

Ακόμα και οι οικολογικές σακούλες οι οποίες είναι σχεδιασμένες ώστε να βιοδιασπώνται, κομματιάζονται σταδιακά με αποτέλεσμα να θέτουν τη ζωή αρκετών ειδών σε κίνδυνο.

«Ροκανίζοντας» πολυστυρένιου

Όπως υπογραμμίζει ο ειδικός στην επίδραση των λεγόμενων «μικροπλαστικών» στα θαλάσσια οικοσυστήματα, Δρ Μάθιου Κόουλ από το Θαλάσσιο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, στη Βρετανία, μέχρι πρότινος οι επιστήμονες δεν έδιναν την απαραίτητη σημασία ως προς τις επιπτώσεις των πλαστικών στο πλαγκτόν.

Ο ίδιος και η ομάδα του δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο «Environmental Science and Technology», ότι κατάφεραν να εντοπίσουν τουλάχιστον 13 σαρκοφάγους οργανισμούς (ζωοπλαγκτόν) ικανούς να καταναλώνουν χάντρες πολυστυρένιου. Ανάμεσα σε αυτούς, συγκαταλέγονταν και προνύμφες καβουριών και στρειδιών.

«Τα μικροπλαστικά καταναλώνονται από το ζωοπλαγκτόν, γεγονός που οδηγεί σε επιπτώσεις στους συγκεκριμένους αλλά και σε άλλους οργανισμούς» αναφέρουν οι ερευνητές, επισημαίνοντας ότι κάποια στιγμή θα καταλήξουν και στο πιάτο μας.

Ενώνοντας τις δυνάμεις του με την εταιρεία παραγωγής Five Films, ο Δρ Κόουλ δημιούργησε την σύντομη ταινία η οποία αποκαλύπτει την θαλάσσια καταστροφή. Η σκηνοθεσία ανήκει στην Βέριτι Γουάιτ, η οποία εργάζεται παράλληλα σε ένα μεγαλύτερο πρότζεκτ που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από την ρύπανση των θαλασσών.

 

Έγινε επεξεργασία - Chocolate_Puma
Link to comment
Share on other sites

Τρομερό βίντεο. Ας αφυπνίσουμε τις συνειδήσεις μας κάποτε!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Δεν προκειται να γινει ποτε αυτο που λες Παρασκευα. Δυστυχως.

Στάλθηκε από το LG-P710 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Μην εισαι απαισιοδοξος, σταματα να πετας τις πετονιες σου στη θαλασσα, τα βαριδια, μη χαλας βενζινες στη βαρκα, μη σκοτωνεις τα ψαρακια κανε την αρχη και ολα θα φτιαξουν. :bigemo_harabe_net-143:

Link to comment
Share on other sites

Ε γιαυτο λεω οτι τιποτα δεν προκειται να αλλαξει! Χαχαχααα!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...