Jump to content

1500 νέα πλάσματα βρέθηκαν στους ωκεανούς


Recommended Posts

1500 νέα πλάσματα βρέθηκαν στους ωκεανούς

http://www.skai.gr/news/environment/article/277227/1500-nea-plasmata-vrethikan-stous-okeanous-/

Οι επιστήμονες εντόπισαν σχεδόν 1.500 νέα πλάσματα στους ωκεανούς του κόσμου το περασμένο έτος, συμπεριλαμβανομένου ενός δελφινιού με καμπούρα και μιας γιγαντιαίας μέδουσας, και εκτιμούν ότι τα περισσότερα είδη της θαλάσσιας ζωής δεν έχουν ακόμη βρεθεί.
Οι εμπειρογνώμονες δημοσιεύοντας τα συμπεράσματά τους αναφέρονται σε συνολικά 228.450 θαλάσσια είδη παγκοσμίως, από τα φύκια μέχρι τις μπλε φάλαινες, και εκτιμούν ότι υπάρχουν 500.000 έως 2 εκατομμύρια πολλαπλοί μονοκύτταροι θαλάσσιοι οργανισμοί που ακόμα είναι άγνωστοι.

"Τα βαθιά νερά της θάλασσας έχουν ελάχιστα διερευνηθεί μέχρι τώρα", όπως δήλωσε ο Ian Mees, ο έτερος πρόεδρος του Παγκοσμίου Μητρώου Θαλάσσιων Ειδών.

Πολλά είδη πιθανότατα θα εξαφανιστούν προτού καν βρεθούν, λόγω της ρύπανσης, της κλιματικής αλλαγής και της οξίνισης των ωκεανών.

Μέσα στο 2014 εντοπίστηκαν 1.451 νέα θαλάσσια είδη - περίπου τέσσερα ανά ημέρα. Σε αυτά, συμπεριλαμβάνεται το δελφίνι με την καμπούρα που βρέθηκε στην Αυστραλία, τα 139 σφουγγάρια, οι αστρικές γαρίδες της Νότιας Αφρικής και μια γιγαντιαία μέδουσα με δηλητηριώδη πλοκάμια περίπου 50 εκατοστά η οποία βρέθηκε στα ανοικτά της Αυστραλίας.

Από το 2008, στη Μεσόγειο θάλασσα βρέθηκαν περίπου 1.000 νέα είδη ψαριών -μαζί με τους 122 καρχαρίες, τα σαλάχια και τον νέο μπαρακούντα. 

Μέχρι σήμερα υπάρχουν περίπου 18.000 γνωστά είδη ψαριών.

Η θαλάσσια ζωή μπορεί να έχει μεγάλη οικονομική αξία – τα σφουγγάρια και τα μαλάκια είναι μεταξύ των ειδών που καταπολεμούν τον καρκίνο.

Ο Ian Mees, ο διευθυντής Θαλάσσιου Ινστιτούτου της Φλάνδρας στο Βέλγιο, δήλωσε ότι η θαλάσσια αναζήτηση για τη "γαλάζια βιοτεχνολογία" που βρίσκεται γύρω από τις ηφαιστειακές διεξόδους στον πυθμένα της θάλασσας, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη υλικών ανθεκτικών στη θερμότητα και τις τοξίνες.

Η επανεξέταση των καταλόγων από 200 συντάκτες μείωσε κατά 190.000 τα γνωστά είδη και από τα 419.000 τελικά διαπιστώθηκε ότι γνωρίζουμε τα 228.450.

Ένα θαλάσσιο σαλιγκάρι είχε χτυπήσει το ρεκόρ των 113 περιγραφών καθώς οι επιστήμονες αγνοούσαν ότι είχε ήδη καταγραφεί από έναν Ιταλό ειδικό στη Βενετία το 1792.

Τα βαθιά νερά των ωκεανών και των τροπικών κοραλλιογενών υφάλων ήταν μεταξύ των πρόσφορων τόπων για κυνήγι νέων ειδών, όπως λέει ο Mees.Ο Ινδικός Ωκεανός είναι σχετικά ανεξερεύνητος σε σχέση με τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό.

Μεταξύ των θαλάσσιων ειδών που εντοπίστηκαν το 2014, ένα άκαρι που βρέθηκε στα ανοικτά του Πουέρτο Ρίκο πήρε το λατινικό όνομα Litarachna lopezae, από την τραγουδίστρια Τζένιφερ Λόπεζ.

Ένας επιστήμονας στη Βρετανία, ο Grant Stentiford, έδωσε σε ένα παράσιτο που επηρεάζει τα καβούρια στη Χιλή το όνομα Areospora rohanae, εμπνεόμενος από την κόρη του Rohana.
 
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καποιο site ή forum του εξωτερικου που μπορουμε να τα δουμε;

Ή να διαβάσουμε γι αυτα;

Link to comment
Share on other sites

Το πρωτότυπο άρθρο είναι αυτό

http://www.reuters.com/article/2015/03/12/us-environment-seas-idUSKBN0M800720150312

 

Δυστυχώς δεν έχει κάποια επιπλέον παραπομπή

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...