Jump to content

Υποθαλάσσια Θερμοκήπια


Recommended Posts

Το πρώτο υποθαλάσσιο θερμοκήπιο αλλάζει το πρόσωπο της γεωργίας

http://www.econews.gr/2015/08/20/thermokipia-thalassa-124049/

Nemos-Garden-Ocean-Reef-Group-537x301.jp

 

Ιταλοί δύτες της καταδυτικής ομάδας Ocean Reef Group ανέδειξαν μια νέα διάσταση της αειφόρου γεωργίας: τη βύθισαν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Στα ανοιχτά του Νόλι, μιας μικρής παραθαλάσσιας πόλης της βορειοδυτικής Ιταλίας, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των πρώτων υποθαλάσσιων θερμοκηπίων του κόσμου, τα οποία ονομάστηκαν “Ο Κήπος του Νέμο”. Μέχρι στιγμής, πέντε βιόσφαιρες παρέχουν σχεδόν άριστες συνθήκες για την καλλιέργεια φασολιών, φραουλών, βασιλικού και λάχανων (και έπεται συνέχεια).

Μπορεί η καλλιέργεια λαχανικών κάτω από το νερό να φαντάζει παλαβή ως επιλογή, αλλά οι σχεδιαστές του θερμοκηπίου υποστηρίζουν ότι η σταθερή θερμοκρασία και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας συνθέτουν ιδανικές συνθήκες για τα φυτά, καθώς επιτρέπουν έναν συνεχή κύκλο δημιουργίας υγρασίας και “βροχής”. Επίσης, τα φυτά αναπτύσσονται ταχύτερα χάρη στην αφθονία διοξειδίου του άνθρακα.

Το εγχείρημα δεν είναι καινούργια υπόθεση (ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια).  Αφού υπερπηδήθηκαν διάφορα εμπόδια, έχουν κατασκευαστεί πέντε θερμοκήπια. Μόνο έξι μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, η παρακολούθηση των καλλιεργειών είναι ευκολότερη υπόθεση από αυτό που θα περιμέναμε.

Η δυνατότητα σταθερής παραγωγής και η αποφυγή της χρήσης φυτοφαρμάκων είναι θετικά στοιχεία, ωστόσο ποιος είναι ο αντίκτυπος στο γύρω οικοσύστημα;

Η ομάδα Ocean Reef Group συνεχίζει τις έρευνες. Μέχρι στιγμής τα ευρήματα δεν είναι απογοητευτικά, αφού η ενδημική άγρια ζωή δείχνει να προσαρμόζεται χωρίς πρόβλημα με την τεχνητή βιόσφαιρα. Καβούρια και χταπόδια βρίσκουν καταφύγιο κάτω από τις σφαίρες του θερμοκηπίου, ενώ οι ιππόκαμποι τις χρησιμοποιούν ως τόπους αναπαραγωγής.

Αυτό το πειραματικό σχέδιο εναλλακτικής γεωργίας, εάν αποδειχθεί ότι δεν επιφέρει βλάβες στο περιβάλλον, μπορεί να αποδειχθεί ιδανικό για αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ξηρασίας και υποβάθμισης των εδαφών τους.

Nemos-Garden-Ocean-Reef-Group-537x301-15 Underwater-farm-Ocean-Reef-Group-150x150 Underwater-farm-Ocean-Reef-Group-2-150x1
Underwater-farm-Ocean-Reef-Group-3-150x1      

 

 

http://www.skai.gr/news/environment/article/285566/ta-upothalassia-thermokipia-irthan-gia-na-meinoun-/  

Το να μεγαλώνει κανείς φυτά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας μπορεί να φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά αυτό δεν φαίνεται να πτοεί μία ερευνητική ομάδα από την Ιταλία η οποία τα τελευταία 4 χρόνια έχει κάνει σημαντική πρόοδο στον συγκεκριμένο τομέα.

Οι μελετητές σήμερα τονίζουν πως οι συνθήκες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας είναι ιδανικές για καλλιέργεια καθώς επικρατούν σταθερές θερμοκρασίες και συγκεκριμένα επίπεδα υγρασίας στα πρότυπα βροχής. Επίσης σημειώνουν πως τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα ενδυναμώνει τα φυτά και μειώνει σημαντικά το χρόνο ανάπτυξής τους.

Το εγχείρημα των υποθαλάσσιων θερμοκηπίων βρίσκεται σε εξέλιξη τα 4 τελευταία χρόνια με τις 5 πρώτες εγκαταστάσεις να έχουν αποδειχθεί πέρα από σταθερές και αποδοτικές. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος επισημαίνουν πως είναι στα άμεσα σχέδιά τους η υλοποίηση νέων εγκαταστάσεων ο αριθμός των οποίων όμως θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα μελετών για το κατά πόσο τα υποθαλάσσια θερμοκήπια επηρεάζουν την υποθαλάσσια ζωή.


 
Έγινε επεξεργασία - Chocolate_Puma
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...