Jump to content

1o Ενυδρείο και γενικές απορίες


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους στην κοινότητα. Είμαι νέο μέλος και πρόσφατα κάποιος συγγενής μου, μου χάρισε το παλιό του ενυδρείο 45l. Δεν έχω ξανασχοληθεί καθόλου με το αντικείμενο και έχω κάποιες απορίες. Ξέρω ότι πολλοί θα προτείνουν ένα μεγαλύτερο ενυδρείο, όμως τα οικονομικά είναι πολύ στενά για αγορά. Οπότε θα ήθελα να έχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με αυτό το ενυδρείο και με πρώτη προτεραιότητα την ποιότητα ζωής των ψαριών.
1) Καταρχήν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσω το ενυδρείο από τα άλατα κλπ. το ίδιο και για τα πλαστικά φυτά (Αργότερα σκέφτομαι για αληθινά φυτά)
2) Είναι αυτό το μέγεθος αρκετό για ενυδρείο αλμυρού νερού (1-2 clownfish max + κάποιο άλλο μικρότερο μεγέθους).
3) Στο ενυδρείο υπάρχει εσωτερικό φίλτρο Aquael Fan 1 plus. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, είναι αρκετό για 45l αλλά αυτό που με ανησυχεί είναι το σφουγγαράκι. Όταν το έβγαλα ήταν σε ασχημη κατάσταση, το έπλυνα με μπόλικο ζεστό νερό σε πίεση και φαίνεται καθαρό. Είναι όμως αυτό αρκετό και έτοιμο για χρήση? Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να προσέξω? Ή μήπως θα αναγκαστώ να πάω σε καινούριο φίλτρο?
4) Τέλος δεν υπάρχει καθόλου λάμπα θέρμανσης. Τι μου προτείνεται για 45l?

Επίσης δεν βρήκα κάποια κατηγορία για post αρχάριων χρηστών, συγχωρέστε με αν είναι λάθος section. Φαντάζομαι ότι τελικά θα καταλήξω σε ενυδρείο γλυκού νέρού, γιαυτό και έκανα post εδώ.
Σας ευχαριστώ. ^_^

Link to comment
Share on other sites

Καλωσορισες στην παρέα.

Το ενυδρειο μπορείς να το πλυνεις με μπόλικο νερό και ξίδι για να φύγουν τα άλατα.

Φυσικά και μπορεί να γίνει ένα πολύ καλό νάνο θαλασσινό αλλά για έναν αρχάριο θα είναι πολύ ποιο δύσκολο απ ότι ένα μεγαλύτερο ενυδρειο όσον αφορά για να μπορείς να κρατήσεις σταθερές τις τιμές σου. Υπάρχουν πραγματικά στολιδια σε νανο ενυδρεία.

Εγώ προτείνω πριν ξεκινήσεις να ρίξεις αρκετό διάβασμα τι εστί θαλασσινό και να αποφασίσεις σε τι θαλασσινό θα πας only fish (μόνο ψάρια) reef (Κοραλία και ψάρια) έτσι θα έχουμε μια ποιο πλήρης εικόνα για το τι θες να κανείς και νά σε καθοδηγησουμε ποιο σωστά.το θαλασσινό απλά θέλει πολύ ΥΠΟΜΟΝΗ και όχι βιασύνη.

Αυτά από μένα καλή αρχή και είμαστε εδώ σε οποιαδήποτε απορία σου.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και καλώς ήρθες

Καθάρισε το ενυδρείο με ξύξι και νερό κι άφησε το να κάθεται για λίγο

 

Στο μεταξύ διάβασε όσα περισσότερα μπορείς για τα "αλάτια"

http://www.aquazone.gr/forums/forum/28-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%8D/

http://www.aquazone.gr/forums/forum/30-nano-reefs/

http://www.aquazone.gr/forums/forum/222-%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%8D-%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85/

 

Μην βιαστείς να ξεκινησεις ενυδρείο, χωρίς να είσαι σίγουρος για το τι θέλεις (άλλο το γλυκό άλλο το αλμυρό - από κάθε άποψη) και κυρίως μην βιαστείς να κάνεις λάθος αγορές - Τα 45 λίτρα μπορούν να γίνουν ένα όμορφο νανο ριφ αλλά επίσης μπορούν να γίνουν μια όμορφη μονομαχιέρα...κλπ...κλπ

 

Το χόμπι θέλει υπομονή, σωστή οργάνωση, διάβασμα και πολλές μα πολλές ερωτήσεις!!!

 

Και πάλι καλώς ήρθες και καλό διάβασμα

Έγινε επεξεργασία - Chocolate_Puma
Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες και από εμένα,

θα σου πρότεινα να μη ασχοληθείς με το καθαρισμό των πλαστικών φυτών, από τα λίγα που ξέρω για θαλασσινό δεν μπαίνουν, σε γλυκό δεν μπαίνουν σίγουρα, άρα τσάμπα κόπος να τα καθαρίσεις, τα πετάς στην ανακύκλωση και είσαι εντάξει  :)

Αν η γυάλα σου έχει πολλά άλατα και δεν βγουν με ξύδι, μπορείς να βάλεις και άκουα-φόρτε , αλλά με ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ και με γάντια, μακριά από δέρμα και μάτια, σε ανοιχτό χώρο και το πάτωμα να μην είναι μάρμαρο , τσιμέντο , μωσαϊκό ή γενικά ασβεστολιθικό, θα σου κάνει ζημιά. Τζάμια και σιλικόνες δεν επηρεάζονται από το άκουα-φόρτε και ξεβγάζεται αρκετά εύκολα. Μη χρησιμοποιήσεις βιακαλ ή τέτοιου είδους καθαριστικά για τα άλατα, είναι επικίνδυνο για τα ψάρια, θα αφήσουν υπολείμματα, όπως επίσης να μη χρησιμοποιήσεις σαπούνι.

Καλή συνέχεια και καλή παραμονή :)

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες και από εμένα!!

 

Διάβασε και εδώ τα πρώτα πράγματα που χρειάζεσαι για το γλυκό.... άσε τα αλμυρά, ανεβάζουν την πίεση...  :lolu:

Στα 45 λίτρα υπάρχουν και άλλες επιλογές εκτός από μονομάχους. Όπως λέει και ο Τάκης τα πλαστικά φυτά πέτα τα. Δεν προσφέρουν τίποτα. Μπορείς να βρεις στις αγγελίες φυτά σε πολύ καλές τιμές. 

Όσον αφορά το φίλτρο σου, μην σε ανησυχεί το σφουγγαράκι είναι ανταλλακτικό και σίγουρα θα βρεις να αγοράσεις καινούργιο (αν και από ότι γράφεις δεν χρειάζεται είναι μια χαρά).

Οι λάμπες μας παρέχουν φως όχι θέρμανση. Μήπως εννοείς θερμοστάτη? Αν ναι μπορείς να αγοράσεις έναν στα 75w ή 100w. Συνήθως υπολογίζουμε 1w/λίτρο αλλά θεωρώ πως είναι καλύτερο να έχεις μεγαλύτερο θερμοστάτη έτσι ώστε να μην δουλεύει συνέχεια και να κάνει για μεγαλύτερο ενυδρείο.... (κανείς δεν μένει μόνο με ένα..... :blink: ) άσε που συνήθως έχουν την ίδια τιμή...

Καλό διάβασμα και εδώ είμαστε για να λύσουμε απορίες....

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα κι απο μενα!

Να συμπληρωσω για το φως,εχεις καπακι που να παιρνει λαμπα?Αν οχι,η πιο φθηνη λυση που υποστηριζει και φυτα ειναι φωτιστικο γραφειου με λαμπα οικονομιας εμποριου στα 6500 κελβιν και περιπου 10 watt...

Οσο για το φιλτρο,θα χρειαστει να βαλεις και ενα σακουλακι mini siporax...βιολογικο υλικο για να αποικησουν τα βακτηρια...

Επισης,εχει δικιο η Μαιρη για μεγαλυτερο θερμοστατη αλλα δεν ξερω αν θα χωρεσει...αλλιως πας στα 50 watt...

Σκεψου το απο τωρα για αληθινα ευκολα φυτακια και ασε τα ψευτικα! :)

Υ.Γ. Θεωρω δυσκολο για αρχαριο ενα ξεκινημα με nano reef... :)

Καλως ηρθες!

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους για το θερμό καλωσόρισμα. Θα προσθέσω μερικά ακόμη στοιχεία για το τι εξοπλισμό έχω και τα πλάνα μου για το ενυδρείο.

Σχετικά με την επιλογή αλμυρού/γλυκου
Βασικά εντυπωσιάστηκα από τα nano reef αλλά από αυτά που διάβασα στο forum κατάλαβα ότι πρέπει να επενδύσω τουλάχιστον άλλα 100-200 ευρώ σε εξοπλισμό. Εκτός αυτού όλα αυτά με οσμώσεις, skimmer, κοράλια, sump, υπερχειλήσεις κλπ μου φαίνονται ξένα. Οπότε χρειάζομαι κάτι πιο εύκολο για αρχή, για να αποκτήσω εμπειρία. Εκτός από κάτι χελώνες που είχα πριν 10 χρόνια, κυριολεκτικά έχω μηδέν ενασχόληση με ψάρια. Και επειδή πρώτη μου προταιρεότητα είναι το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα, με το μικρότερο κόστος αυτή τη στιγμή και πάντα με πρώτη προταιρεότητα τα ψαράκια, δεν θα ρισκάρω καθόλου με nano reef (αν και αισθητικά αυτό είναι που θα μου άρεσε).
Οπότε πάμε για ενυδρείο γλυκού νερού. Αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι ένα ενυδρείο με όσο το δυνατόν περισσότερα και έντονα χρώματα σε φυτά και ψάρια. Πολύχρωμα όσο το δυνατόν. Τουλάχιστον προς τα εκεί προσανατολίζομαι.

Αυτό είναι το ενυδρείο που έχω, λογικά ήταν σετάκι της aquael αλλά λείπει κάποιος εξοπλισμός. Οι Διαστάσεις του είναι 60x30x25 ΜxΥxΠ με κοίλη επιφάνεια εμπρός max διάσταση 30cm kai min 20cm (γι'αυτό υπολόγισα 25cm).
Εσωτερικό φίλτρο όπως είπα στην αρχή Aquael Fan 1 plus
Έχει λάμπα φωτισμού led στο καπάκι Aquael Leddy Tube 6W

 

14c8k15.png
 

Εκτός από τον θερμοστάτη, το υπόστρωμα, τα χαλίκια, τα αληθινά φυτά (και εμένα δεν μου κάθονται καλά τα πλαστικά, αλλά αυτά ήρθαν πακέτο με το ενυδρείο), ένα θερμόμετρο σίγουρα και τα τεστ για την μέτρηση του νερού κλπ θα χρειαστώ τίποτα άλλο για βασικό εξοπλισμό? Φαντάζομαι μπορώ να βάλω κάποια διακοσμητικά όπως βραχάκια κλπ έτσι?
Θα χρειαστώ επίσης κάτι για ψύξη αν και αυτό θα πάει για του χρόνου φαντάζομαι. Ο χειμώνας εδώ έρχεται νωρίς.

Και πάλι ευχαριστώ όλους για τα σχόλιά σας και την βοήθεια. Ήδη με κάνετε να λατρέψω αυτό το αντικείμενο περισσότερο.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα και απο εμενα προσεχε μονο βραχακια χαλικι αν διαλεξεις ψαρακια που θελουν χαμηλο ph να μην ειναι ασβεστολιθικο οπως την πατησα εγω.

Link to comment
Share on other sites

Καινουριο ειναι!

Φυσικα και μπορεις να βαλεις και αλλα διακοσμητικα εκτος απο φυτα...αλλα οταν λεμε διακοσμητικα εννοουμε αληθινες πετρουλες απο πετ-σοπ  ή και αληθινα ξυλα απο πετ-σοπ δηλαδη ενυδρειακα....εγω προσωπικα ειμαι κατα των ψευτικων διακοσμητικων..... :)

Οπως ειπε κι ο φιλος απο πανω,πρεπει οι πετρες και το χαλικι να μην ειναι ασβεστολιθικα για να μην σου ανεβασουν τις σκληροτητες για τα περισσοτερα ψαρακια που δεν θελουν σκληρο νερο....εκτος κι αν πας σε γκαπυ οποτε το συζηταμε.....

Απο εξοπλισμο οτι ειπες συν το mini siporax που σου ειπα,βακτηρια,αντιχλωριο....δεν θυμαμαι κατι αλλο.....

Εχεις διαβασει καθολου για το στρωσιμο?

Link to comment
Share on other sites

Καλη αρχη...μια συμβουλη μονο....προτου αγοραζεις κατι καλο θα ειναι να συμβουλευεσαι τα παιδια εδω μεσα...θα σε σωσει απο μπελαδες και περιτα εξοδα!!!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Καινουριο ειναι!

Φυσικα και μπορεις να βαλεις και αλλα διακοσμητικα εκτος απο φυτα...αλλα οταν λεμε διακοσμητικα εννοουμε αληθινες πετρουλες απο πετ-σοπ  ή και αληθινα ξυλα απο πετ-σοπ δηλαδη ενυδρειακα....εγω προσωπικα ειμαι κατα των ψευτικων διακοσμητικων..... :)

Οπως ειπε κι ο φιλος απο πανω,πρεπει οι πετρες και το χαλικι να μην ειναι ασβεστολιθικα για να μην σου ανεβασουν τις σκληροτητες για τα περισσοτερα ψαρακια που δεν θελουν σκληρο νερο....εκτος κι αν πας σε γκαπυ οποτε το συζηταμε.....

Απο εξοπλισμο οτι ειπες συν το mini siporax που σου ειπα,βακτηρια,αντιχλωριο....δεν θυμαμαι κατι αλλο.....

Εχεις διαβασει καθολου για το στρωσιμο?

 

Έπεσε πολύ τρίψιμο για να γίνει έτσι και θα το κάνω και 2ο χέρι αναγκαστικά γιατί έχουν μείνει διάφορα κολλημένα στο γυαλί. Φαντάσου ότι ήταν παρατημένο στον ήλιο με τα νερά του για πάνω από 2 μήνες. Τώρα για στρώσιμο δεν έχω ιδέα. Ξέρω ότι θέλει κάποιο χρόνο να δουλέψει με τα υγρά κλπ αλλά ότι ξέρω είναι από αυτά που διάβασα εδώ στο forum. Φαντάζομαι ότι πρέπει να βάλω τα φυτά με νερό και τα βελτιωτικά στην αρχή, να κάνω τα τεστ και μετά να βάζω λίγα λίγα τα ψάρια. Τώρα είμαι στην φάση να δω τι ψάρια μπορώ να βάλω στα 45L και ανάλογα να βρω φυτά, χαλίκι κλπ. Ακόμη στο διάβασμα είμαι.

 

Καλη αρχη...μια συμβουλη μονο....προτου αγοραζεις κατι καλο θα ειναι να συμβουλευεσαι τα παιδια εδω μεσα...θα σε σωσει απο μπελαδες και περιτα εξοδα!!!

 

Σ'ευχαριστώ. επειδή είμαι πανάσχετος έτσι θα κάνω.

 

Καλησπερα και απο εμενα προσεχε μονο βραχακια χαλικι αν διαλεξεις ψαρακια που θελουν χαμηλο ph να μην ειναι ασβεστολιθικο οπως την πατησα εγω.

 

Check, όχι ασβεστολιθικό. Σ'ευχαριστώ για την συμβουλή.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Να είσαι σίγουρος επειδή μελετάς θα τα πας μια χαρά....

Link to comment
Share on other sites

Να είσαι σίγουρος επειδή μελετάς θα τα πας μια χαρά....

Για να δούμε γιατί άρχισαν τα δύσκολα τώρα. Σε ευχαριστώ πάντως.

 

Έκανα μια επίσκεψη στο petshop της γειτονιάς μου αλλά περισσότερο έμπλεξα πάρα ξεκαθάρισα. Τους ζήτησα να μου κάνουν έναν συνδιασμό ψαριών για 45L και μου είπαν ότι δεν έχουν ποικιλία και να πάω μετά από μια βδομάδα. Μέχρι τότε μπορώ να στρώσω το νερό. Όμως αν δεν ξέρω τι ψάρια θα βάλω, πως θα ξέρω τι φυτά θα βάλω? Δεν πρέπει να βάλω τα φυτά κατά το στρώσιμο?

Άρχισα να σκέφτομαι μήπως τελικά πάρω τα ψάρια από Θεσσαλονίκη (περίπου μια ώρα από την πόλη μου) αλλά δεν ξέρω αν μπορούν να μπούν σε τέτοια ταλαιπωρία τα ζωντανά. Γιατί ποικιλία εδώ δεν το κόβω να βρίσκω και στην τελική θα βάλω ότι μου "πασσάρουν" από το petshop. Που δεν το θέλω.

Παρόλα αυτά μπήκα στο AqAdvisor και έκανα μερικές δοκιμές με το φίλτρο και τα λίτρα που έχω. Μου έβγαλε κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις που όμως δεν είμαι και σίγουρος για κάποια ψάρια. Γιατί από άλλες πηγές βρήκα ότι τα λίτρα μου είναι πολύ λίγα. Παραθέτω ένα παράδειγμα και διαφωτίστεμε όπως μπορείτε.

 

Αυτό είναι απλά ένα παράδειγμα. Δεν σημαίνει ότι απόλυτα αυτά είναι που θέλω ή μπορώ να βρώ όλα αυτά τα ψάρια. Απλά θα με βοηθήσει να καταλάβω που παίζω περίπου. Αυτό είναι που μου δίνει το AqAdvisor.

k4e2pk.png2bqoea.png

 

Υποτίθεται ότι αν είμαι πάνω από το 100% στο filtration capacity και κάτω από το 100% στο stocking level είμαι καλά. Σίγουρα αυτό δεν υπολογίζει τον όγκο που θα καταλαμβάνουν τα φυτά και τα διακοσμητικά οπότε πρέπει να το έχω και αυτό υπόψην.

 

Για τις επιλογές μου

 

Τα cherry barb που βρήκα σε άλλη πηγή λέει ότι θέλει περισσότερα λίτρα. Οπότε λογικά θα δω μια άλλη επιλογή για κοπαδόψαρα. (x5 min προτείνει το site) Κάποιο terta ή harlequin για παράδειγμα?

Επίσης και ένα ψάρι ή ζευγάρι βυθού θα χρειαστεί αν και δεν έβγαλα άκρη ακόμη με τα ψάρια βυθού.

Τώρα αντί για τα dwarf βρήκα τα molly αλλά αυτά πάνε x3 τουλάχιστον.

Γενικά ο αριθμός των ψαριών είναι μεγάλος για το ενυδρείο μου? Αν είναι καλός να πάω σε μικρότερα μεγέθη ψαριών (δεν ξέρω αν υπάρχουν κιόλας)

Κάθε πρόταση και παρατήρηση δεκτή. Θα με βοηθήσει πολύ να βγάλω μια άκρη.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Στα λίτρα σου, εφόσον τελικά κατέληξες σε ψάρια γλυκού νερού, μπορείς να κοιτάξεις για τα παρακάτω

1. Χαρέμι Endler

2. Χαρέμι dario dario (οριακά)

3. Κοπάδι cherry barbs (οριακά)

4. Κοπάδι white cloud minnows

5. Ένα Puffer

6. Έναν μονομάχο

7. Κοπάδι Galaxy Rasbora

 

Εννοείται μια επιλογή από τις παραπάνω κι όχι ολα μαζί!!

Περίμενε κι άλλες προτάσεις...από άλλους...

Έγινε επεξεργασία - Chocolate_Puma
Link to comment
Share on other sites

Αν πας με αυτα που βγαζει το AqAdvisor...παει...Μη τα εμπιστευεσαι αυτα τα site.Αυτα που εχει βγαλει ειναι τελειως λαθος.

Καταρχην θα πρεπει να μας πεις αν θα βαζεις απλα νερο βρυσης η αν θα το επεξεργαζεσαι με καποιο τροπο για να το κανεις μαλακο.Αλλα ψαρια μπαινουν σε βρυση και αλλα σε μαλακο νερο.

Link to comment
Share on other sites

Στα λίτρα σου, εφόσον τελικά κατέληξες σε ψάρια γλυκού νερού, μπορείς να κοιτάξεις για τα παρακάτω

1. Χαρέμι Endler

2. Χαρέμι dario dario (οριακά)

3. Κοπάδι cherry barbs (οριακά)

4. Κοπάδι white cloud minnows

5. Ένα Puffer

6. Έναν μονομάχο

7. Κοπάδι Galaxy Rasbora

 

Εννοείται μια επιλογή από τις παραπάνω κι όχι ολα μαζί!!

Περίμενε κι άλλες προτάσεις...από άλλους...

 

Σε ευχαριστώ για τις προτάσεις σου. Τα έψαξα λίγο, και έχεις βάλει ωράια ψαράκια  :thumbsu:  Χαρέμι όταν λες εννοείς ένα αρσενικό και 2-3 θηλυκά ή κάπως έτσι ε; Τα cherry barbs μου αρέσουν πολύ πάντως αλλά και στο προηγούμενο μήνυμα τα έβαλα με επιφύλαξη γιατί διάβασα ότι θέλουν περισσότερο χώρο. Δλδ 4-5 είναι καλά; Τα Galaxy Rasbora και τα dario dario μου άρεσαν. Δεν τα είχα ξαναδεί. Τα Galaxy είναι πιο μικρούλια από τα cherry έτσι; Σε ευχαριστώ πολύ πάντως.

 

Αν πας με αυτα που βγαζει το AqAdvisor...παει...Μη τα εμπιστευεσαι αυτα τα site.Αυτα που εχει βγαλει ειναι τελειως λαθος.

Καταρχην θα πρεπει να μας πεις αν θα βαζεις απλα νερο βρυσης η αν θα το επεξεργαζεσαι με καποιο τροπο για να το κανεις μαλακο.Αλλα ψαρια μπαινουν σε βρυση και αλλα σε μαλακο νερο.

 

Οκ θα το έχω υπόψην μου. Σε ευχαριστώ πολύ. Τώρα για το νερό που λες δεν ξέρω κιόλας. Ξαναδιάβασα το post "Πρώτη επαφή με το ενυδρείο" αυτά που λέει για το νερό, το στρώσιμο και τις αλλαγές, οπότε θα το κάνω με νερό βρύσης.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για τις προτάσεις σου. Τα έψαξα λίγο, και έχεις βάλει ωράια ψαράκια  :thumbsu:  Χαρέμι όταν λες εννοείς ένα αρσενικό και 2-3 θηλυκά ή κάπως έτσι ε; Τα cherry barbs μου αρέσουν πολύ πάντως αλλά και στο προηγούμενο μήνυμα τα έβαλα με επιφύλαξη γιατί διάβασα ότι θέλουν περισσότερο χώρο. Δλδ 4-5 είναι καλά; Τα Galaxy Rasbora και τα dario dario μου άρεσαν. Δεν τα είχα ξαναδεί. Τα Galaxy είναι πιο μικρούλια από τα cherry έτσι; Σε ευχαριστώ πολύ πάντως.

 

 

Όταν κάπου διαβάζεις τη λέξη "χαρέμι" εννοούν αυτό ακριβώς που γράφεις : Έναν αρσενικό και τουλάχιστον δύο θηλυκά

Κοιτα, διαφορές μεταξύ διαφόρων sites, σίγουρα θα βρεις. Πάνω κάτω όμως, τα "καλά" site γράφουν παραπλήσιες πληροφορίες

 

Τα ψάρια που σου πρότεινα, είναι και δικά μου αγαπημένα...

 

Προσωπικά θα επέλεγα τα Galaxy Rasbora. Έχουν πολύ ωραίο χρωμα, ειναι αρκετά μικρά και βάζεις άνετα ένα κοπάδι των 8

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

Προσωπικά θα επέλεγα τα Galaxy Rasbora. Έχουν πολύ ωραίο χρωμα, ειναι αρκετά μικρά και βάζεις άνετα ένα κοπάδι των 8

 

 

:thumbsu:

 

Link to comment
Share on other sites

Όταν κάπου διαβάζεις τη λέξη "χαρέμι" εννοούν αυτό ακριβώς που γράφεις : Έναν αρσενικό και τουλάχιστον δύο θηλυκά

Κοιτα, διαφορές μεταξύ διαφόρων sites, σίγουρα θα βρεις. Πάνω κάτω όμως, τα "καλά" site γράφουν παραπλήσιες πληροφορίες

 

Τα ψάρια που σου πρότεινα, είναι και δικά μου αγαπημένα...

 

Προσωπικά θα επέλεγα τα Galaxy Rasbora. Έχουν πολύ ωραίο χρωμα, ειναι αρκετά μικρά και βάζεις άνετα ένα κοπάδι των 8

 

 

Ποιά είναι αυτά τα καλά site; Προς το παρών ότι ψάρια βρίσκω αναζητώ πληροφορίες στο seriouslyfish.com Είναι σωστές οι πληροφορίες του αν ξέρει κανείς;

Τα Galaxy αν και φαίνονται υπέροχα, μέχρι στιγμής δεν τα έχω βρεί πουθενά πάντως :bigemo_harabe_net-99:

Αναγκαστικά ψάχνω εναλλακτικές. Μπορώ να βάλω κοπαδάκι αρλεκίνους (trigonostigma heteromorpha); Φαίνονται λίγο μεγαλύτερα αλλά τα βρίσκω παντού.

Επίσης στο ίδιο μέγεθος με τα "white cloud minnows" που μου πρότεινες βρήκα τα "Flame tetra" (Hyphessobrycon flammeus) Μπορώ να βάλω αυτά για παράδειγμα;

Όταν λέμε κοπάδι εννούμε 6-8 ψάρια ανάλογα το μέγεθος; Για παράδειγμα τα "chery barb" που επίσης μου αρέσουν, όταν λες κοπάδι (οριακά) σημαίνει ότι το πολύ 4-6 και πάλι δεν θα είναι άνετα; Αν κατάλαβα καλά.

Σε ευχαριστώ πάντως για τις απαντήσεις σου γιατί μου έδωσες ένα σημείο αναφοράς για το τι μέγεθος να κοιτάω. :bigemo_harabe_net-64:

(άσχετο) Καλά αυτά τα emotes είναι τέλεια έτσι..... :bow:

Link to comment
Share on other sites

Έχω παρατηρήσει πως το κατακαλόκαιρο , και ειδικά τον Αύγουστο δεν υπάρχει και μεγάλη ποικιλία ψαριών στα μαγαζιά, και λόγω ζέστης και λόγω διακοπών δεν φορτώνουν, μετά τα μέσα Σεπτέμβρη όμως έχω δει πως αρχίζουν να φέρνουν, για αυτό κάνε λίγο υπομονή

Link to comment
Share on other sites

Σε 45 λιτρα αρλεκινοι δεν μπαινουν,πολυ μικρο ενυδρειο γι αυτα.

Cherry barb παλι μικρο ενυδρειο,θελουν 60 λιτρα.

Link to comment
Share on other sites

Έχω παρατηρήσει πως το κατακαλόκαιρο , και ειδικά τον Αύγουστο δεν υπάρχει και μεγάλη ποικιλία ψαριών στα μαγαζιά, και λόγω ζέστης και λόγω διακοπών δεν φορτώνουν, μετά τα μέσα Σεπτέμβρη όμως έχω δει πως αρχίζουν να φέρνουν, για αυτό κάνε λίγο υπομονή

 

Όπως έγραψε κι ο Τάκης, κάνε λίγη υπομονή

Ο Αύγουστος ειναι νεκρός μήνας και τωρα αρχίζει να κινείται πάλι η αγορά και να γίνονται εισαγωγές

Link to comment
Share on other sites

Απλα φετος θα ειναι λιγο πιο δυσκολες οι εισαγωγες λογο καπιταλ. Με καποια μαγαζια που μιλησα εχουν κολησει στα τελωνεια.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω για τα galaxy rasbora(ή αλλιως cpd).....πολυ ομορφα και μικρα ψαρακια για το ενυδρειο σου και μπαινουν και σε νερο βρυσης!

Τα cherry barb τα εχω εγω σε 60 λιτρα,5 ψαρακια,1 αρσενικο και 4 θυληκα,μπορει το ενυδρειο μερικες φορες να φαινεται ''αδειο'' αλλα πιστεψε με τα 60 λιτρα ειναι οριακα.....μεγαλωνουν γρηγορα και τσακωνονται συχνα......ειδικα τα αρσενικα μεταξυ τους......γι'αυτο τα εχω χαρεμι! :) 

 

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν τα ψαράκια (Galaxy rasbora) τελικά τα βρήκα. :)

Θα ήθελα την βοήθειά σας σχετικά με τον εξοπλισμό.
1. Αρχικά για τον εξοπλισμό μου λείπει το θερμαντικό. Παίζει ρόλο η εταιρία, να αποφύγω κάποια; Θα πάρω κάποιο 75W ή 100W ανάλογα την τιμή. Προς το παρών τείνω προς Fluval M100.
2. Το φίλτρο που έχω είναι αυτό : Εσωτερικό Aquael Fan 1 plus αλλά διαθέτει μόνο ένα μικρό χώρο για ένα σφουγγαράκι μηχανικού φιλτραρίσματος με μεγάλους πόρους. Φαντάζομαι δεν αρκεί αυτό έτσι; Σκεφτόμουν για καινούριο, κάτι οικονομικό, όπως ένα κρεμαστό. Έχω δει αυτά τα 2 :

Elite Hash 35
Aqua clear power filter 20

Δεν ξέρω αν αυτά έχουν επιπλέον χώρο για βιολογικό ή/και χημικό φίλτρο. Γνωρίζει κανείς; Υπάρχει καμιά πρόταση για κάποιο άλλο;

3. Φωτιστικό έχω αυτό το LED Aquael Leddy Tube 6W 6500K μου φτάνει έτσι;
 

Για φυτά διαβάζω μέσα στο προφίλ φυτών τα εύκολα. Προσπαθώ να ταιριάζουν με το ph και την θερμοκρασία των ψαριών και τον όγκο του ενυδρείου. Πρέπει να προσέξω κάτι άλλο πάνω σε αυτό;
Υπόστρωμα θα έχει καφέ χαλίκι.

Τέλος για το στρώσιμο του νερού, διάβασα όλα αυτά για τον κύκλο του αζώτου και το στρώσιμο και νομίζω ότι είμαι έτοιμος να ξεκινήσω σιγά σιγά.
Η απορία μου είναι για τα φυτά αν πρέπει να μπούνε μετά το στρώσιμο ή από την αρχή. Προσωπικά φαντάζομαι οτι θα βοηθήσουν αν τα βάλω στην αρχή, έτσι δεν είναι;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...