Jump to content

Φάλαινες φυσητήρες & Η ζωή στην Ανταρκτική


Recommended Posts

Δύο ενδιαφέροντα άρθρα

 

Οι φάλαινες φυσητήρες διαθέτουν μνήμη και μάλιστα ισχυρή

 

http://www.skai.gr/news/environment/article/285432/oi-falaines-fusitires-diathetoun-mnimi-kai-malista-ishuri-/

 

Έρευνα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας αναφέρει πως οι φάλαινες φυσητήρες, πέρα από μοναδικά χαρακτηριστικά αλλά και κάποια πολύ μοναδικά ρεκόρ στο ζωικό βασίλειο (όπως το ότι είναι οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος θηρευτές της θάλασσας), διαθέτουν και εξαιρετικά ισχυρό μνημονικό.
Αναλυτικότερα η συγκεκριμένη έρευνα , την οποία δημοσιεύει σήμερα το BBC, διεξήχθη σε εκατοντάδες φάλαινες φυσητήρες ανά τον κόσμο και τα συμπεράσματα όπως αναφέρουν οι ερευνητές είναι εντυπωσιακά.

Η έρευνα αναφέρει πως οι φάλαινες φυσητήρες ζουν νομαδικά ή καλύτερα οικογενειακά καθώς όλα τα μέλη μίας ομάδας συνδέονται με «οικογενειακούς» δεσμούς. Οι θηλυκές φάλαινες μάλιστα έδειξαν και μία τάση επιλογής, κοινώς πως ακόμη και ανάμεσα στα μέλη της ίδιας της ομάδας τους έχουν μεγαλύτερη προτίμηση σε κάποια συγκεκριμένα μέλη.

Οι ερευνητές τονίζουν επίσης πως ανακάλυψαν πως υπάρχουν μέλη τα οποία για κάποιους λόγους αποχωρίζονται από τις ομάδες τους και επιλέγουν διαφορετικές ομάδες αλλά ποτέ δεν λησμονούν το ένα το άλλο. Ο μηχανισμός μνήμης ή αναγνώρισης δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί αλλά και μόνο οι αποδείξεις πως τα μεγάλα αυτά θηλαστικά διαθέτουν τέτοιου τύπου μνήμη είναι σημαντικό και μοναδικό.
 

 

 

Και όμως η Ανταρκτική σφύζει παγωμένης ζωής

http://www.skai.gr/news/environment/article/285297/kai-omos-i-adarktiki-sfuzei-pagomenis-zois-/

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Μόνας της Αυστραλίας διαπίστωσε ότι το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής διαθέτει πάνω από 8.000 είδη. Ένα 50 και 90 τοις εκατό αυτών των ειδών είναι ενδημικά.

Στην Ανταρκτική ευδοκιμούν μόνο δύο είδη ανθοφόρων φυτών, ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχουν πάνω από 200 είδη βρύων και λειχηνών, τα οποία βρίσκονται σε ακτές και βράχους. Η μεγαλύτερη ποικιλότητα υδάτινων ιών βρίσκεται επίσης στις λίμνες της Ανταρκτικής.

«Σίγουρα δε συναντούμε το ίδιο επίπεδο βιοποικιλότητας όπως σε τροπικά δάση, αλλά από μικροβιολογικής άποψης η Ανταρκτική φιλοξενεί μία καταπληκτική ποικιλομορφία οργανισμών», δήλωσε ο Στίβεν Τσάουν, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι παρόλο που η περιοχή σφύζει από ζωή, τα ισχύοντα μέτρα προστασίας είναι ανεπαρκή λόγω της αύξησης των απειλών που προέρχονται από τον τουρισμό, την αλιεία και τις επιστημονικές αποστολές.

Η παρέμβαση του ανθρώπου στην περιοχή και η παγκόσμια κλιματική αλλαγή θέτουν προκλήσεις για την βιοποικιλότητα της Ανταρκτικής και τη μελέτης της
 
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...