Jump to content

«Ο ωκεανός στο χείλος της αβύσσου»


Recommended Posts

WWF: Τα θαλάσσια ζώα μειώθηκαν στο μισό

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500025966

 

 

Γενεύη
Οι πληθυσμοί των θαλάσσιων ζώων (θηλαστικά, πτηνά, ερπετά και ψάρια) μειώθηκαν κατά το ήμισυ από τη δεκαετία του 1970 λόγω της υπεραλίευσης, της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί την Τετάρτη η μη κυβερνητική οργάνωση WWF.

«Όλα αυτά πηγάζουν από την ανθρώπινη δραστηριότητα: από την υπεραλίευση και τις εξορυκτικές βιομηχανίες ως την ανάπτυξη των ακτών και την ρύπανση όπως και τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι οποίες ευθύνονται για την οξίνιση των ωκεανών και την υπερθέρμανση των θαλασσών» καταγγέλλει έκθεση της οργάνωσης, με έδρα στην Ελβετία.

Επισημαίνει ακόμα ότι η όρεξη του ανθρώπου για ψάρι συνεχίζει την ανιούσα: σε παγκόσμια κλίμακα, η μέση κατανάλωση ψαριών ανά κάτοικο αυξήθηκε από 9,9 κιλά τη δεκαετία του 1960 σε 19,2 κιλά το 2012.

Ο δείκτης του WWF «Ζωντανός Πλανήτης» για τους θαλάσσιους πληθυσμούς, με τον οποίο υπολογίζεται η τάση που ακολουθούν οι πληθυσμοί των θαλάσσιων ζώων «καταγράφει μείωση κατά 49% μεταξύ του 1970 και του 2012».

Ορισμένα ζωικά είδη είδαν μείωση που φτάνει σχεδόν το 75% του πληθυσμού, προειδοποίησε το WWF, η έρευνα βασίστηκε σε παρατηρήσεις 5.829 πληθυσμών που ανήκουν σε 1.234 είδη.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται την περίοδο από το 1970 ως τα μέσα της δεκαετίας του 1980, μετά την οποία ακολούθησε μια σχετική σταθερότητα, προτού ξαναρχίσει, πρόσφατα, η φθίνουσα πορεία.

Νεκρά κοράλλια

Η μεγαλύτερη εντοπίζεται στους τροπικούς και οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και υποθαλάσσια λιβάδια μπορεί να εξαφανιστούν από τον πλανήτη ως το 2050 λόγω της θέρμανσης του πλανήτη.

Δεδομένου ότι τα οικοσυστήματα αυτά φιλοξενούν πάνω από το 25% των θαλάσσιων και προσφέρουν οικονομικό, κοινωνικό ή πολιτιστικό όφελος για σχεδόν 850 εκατομμύρια ανθρώπους. Η εξαφάνιση των κοραλλιογενών υφάλων θα ήταν «καταστροφική, με δραματικές συνέπειες για τις κοινότητες» υπογραμμίζει το WWF.

«Οδηγούμε όλοι μαζί τον ωκεανό στο χείλος της αβύσσου» σχολιάζει ο γενικός διευθυντής του WWF Μάρκο Λαμπερτίνι στον πρόλογο της έκθεσης.

«Σε διάστημα μόνο μιας γενιάς, οι ανθρώπινες δραστηριότητες προκάλεσαν σοβαρή ζημιά στους ωκεανούς, με τον ρυθμό αλίευσης να ξεπερνά τους ρυθμούς αναπαραγωγής και την καταστροφή των ζωνών του γόνου» προσθέτει, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κατάρρευση των οικοσυστημάτων των ωκεανών εγκυμονεί τον κίνδυνο να ξεσπάσει «μια σοβαρή οικονομική κρίση».

Η Μεσόγειος εξαντλείται

Για παράδειγμα, η Μεσόγειος είναι μια από τις πιο αρχαίες ζώνες αλιείας στον πλανήτη και έχει θρέψει γενιές ανθρώπων για αιώνες. Σήμερα όμως υφίσταται εξαντλητική εκμετάλλευση: σχεδόν 1,5 εκατομμύριο τόνοι ψαριών αλιεύονται ετησίως και εξαντλείται το 89% των αποθεμάτων της.

Το WWF επισημαίνει επίσης στην έκθεσή του ότι η μεγαλύτερη μείωση εντοπίζεται στα είδη που θεωρούνται βασικά στην αλιεία για εμπορικούς σκοπούς και στην αλιεία για την εξασφάλιση τροφής. Για παράδειγμα, οργάνωση παραθέτει τη θεαματική μείωση κατά 74% στους πληθυσμούς της οικογένειας που περιλαμβάνει περιζήτητα ψάρια όπως ο τόνος, ο κολιός και οι παλαμίδες.

«Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι σε μερικές εβδομάδες θα έχουν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον των ωκεανών» επισημαίνει η WWF στην έκθεσή του και υπογραμμίζει ότι «οι σημερινές διεθνείς δεσμεύσεις απέχουν πάρα πολύ από αυτό που θα κρινόταν επαρκές για να αποτρέψει τα επίπεδα της υπερθέρμανσης και της οξίνισης που κρίνονται ως καταστροφικά για τα συστήματα των ωκεανών, από τα οποία, στο κάτω κάτω της γραφής, εξαρτόμαστε όλοι».

Ωστόσο λύσεις υπάρχουν, καταλήγει το WWF: προστασία και αποκατάσταση του φυσικού κεφαλαίου των θαλασσών, πιο λογική κατανάλωση και προτεραιότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...