Jump to content

Ιός απειλεί τους αστερίες


Recommended Posts

Ιός απειλεί τους αστερίες και κατά συνέπεια το οικοσύστημα
 
Η κλιματική αλλαγή και οι υψηλές θερμοκρασίες επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό των ιών και των βακτηρίων.
 

 

http://www.skai.gr/news/environment/article/293294/ios-apeilei-tous-asteries-kai-kata-sunepeia-to-oikosustima/

 

Ένας κοινός ιός ο οποίος μεταλλάχτηκε με την πάροδο του χρόνου και προκάλεσε το θάνατο σε εκατομμύρια αστερίες του βόρειου Ειρηνικού Αμερικής.

Ο συγκεκριμένος ιός σχετίζεται με τον παρβοϊό που επηρεάζει τα σκυλιά, και έχει τόσο σοβαρές επιπτώσεις που οι επιστήμονες αποκαλούν την ασθένεια «σύνδρομο ερήμωσης αστεριών».

Οι αστερίες χάνουν σταδιακά κάποια από τα άκρα τους και κάποια άλλα υφίστανται κακώσεις και εκδορές. Ο αστερίας καταλήγει να αποσυντίθεται και να γίνεται ένας σωρός λευκής μάζας.

Η μείωση του πληθυσμού των αστεριών έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά το οικοσύστημα. Τα μύδια, για παράδειγμα, τα οποία τρώνε οι αστερίες έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και κυριαρχούν σε διάφορα σημεία του ωκεανού. Οι αχινοί βρίσκονται επίσης σε άνοδο, και καταστρέφουν διάφορους βιοτόπους φυκιών, οι οποίοι φιλοξενούν πολυάριθμα είδη.

Γενικότερα οι υψηλές θερμοκρασίες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, επιτρέπουν σε βακτήρια και ιούς να πολλαπλασιάζονται γρηγορότερα, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν στρες στους αστερίες το οποίο αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση ασθενειών.

Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι κάποιοι από τους αστερίες θα καταφέρουν να επιζήσουν, θα εξαπλωθούν πάλι στην περιοχή και θα κάνουν γερούς απογόνους οι οποίοι θα έχουν ανοσία στον θανατηφόρο ιό.
Έγινε επεξεργασία - Chocolate_Puma
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...