Jump to content

Recommended Posts

χρειαζομαι οπωσδηποτε τη βοηθεια σας!εχω ενα ψαρακι παει στα 2μιση χρονια τωρα.αρχικα το ειχα σε μια μικρη γυαλα απ αυτες που πουλανε στα πανυγυρια(απο εκει το πηρα εξαλλου)και φετος το καλοκαιρι μου εκαναν δωρο ενα ενυδρειο με ενα ακομα ψαρι!χρυσοψαρα και τα δυο..ολα καλα!γενικα δεν ξερω και παρα πολλα απο ενυδρεια το μονο που κανω ειναι να καθαριζω το ενυδρειο 1 φορα το μηνα ολοκληρο με σπιτικα προιοντα πχ σοδα με ξυδι(το ειχα διαβασει).Και εχω ενα εσωτερικο φιλτρο βιταμινες και αντιχλωριο.Τις 3 τελευταιες μερες το ενα ψαρι αυτο που εχω 2μιση χρονια δεν φαινεται καλα!ειναι συνεχως στο πατο και δε κουνιεται ή  σε σημεια σημεια περιεργα.Κι αν μερικες φορες ανεβει προς τα πανω κανει κατι κουλα..παιρνει φορα και ανεβαινει πανω γενικα δε το βλεπω να κολυμπαει και πολυ καλα.Καποια στιγμη μαλιστα το αλλο ψαρι ειδα να το σπρωχνει μαλλον για; το φαγητο αλλα αυτα δεν ειχαν θεμα μεταξυ τους.Και πριν λιγο συνειδητοποιησα οτι του λειπουν απο πανω και απο κατω τα λεπια αν το λεω καλα ή πτερυγια αυτα δυο που εχει.το ενα πανω το αλλο κατω.Και μαλλον γι αυτο δε κολυμπαει καλα.Επισης κοντα στην ουρα παλι φαινεται σαν να λειπει κατι λες και ειναι ψιλοφαγωμενο.Και δε ξερω τι να κανω.δεν θελω να πεθανει.Μπορειτε να με βοηθησετε?

Έγινε επεξεργασία - Joanna Fish
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και καλώς ήρθες.

Πες μας κάποιες πληροφορίες για το ενυδρείο, διαστάσεις, ρουτίνες αλλαγών νερού , μετρήσεις αν έχεις κλπ. επίσης πιο φίλτρο έχεις και τι έχει το φίλτρο μέσα.

Φωτογραφίες θα βοηθήσουν πολύ.

Πρώτες παρατηρήσεις, είναι λάθος να πλένεις ενυδρείο και φίλτρα, ζημιά κάνεις και  όχι καλό.

Πρώτη και άμεση κίνηση που πρέπει να κάνεις είναι γενναία αλλαγή νερού. Στις αλλαγές νερού δεν βγάζουμε τα ψάρια από το ενυδρείο για να αλλάξουμε νερό, αφαιρούμε όσο νερό θέλουμε να αλλάξουμε και προσθέτουμε φρέσκο. Επίσης στο φρέσκο νερό θα πρέπει να έχουμε προσθέσει το ανάλογο αντιχλώριο και η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να έχει την ίδια θερμοκρασία με το νερό του ενυδρείου, μισό βαθμό χαμηλότερη είναι ιδανική. Αν θέλουμε να κάνουμε μεγάλη αλλαγή νερού, κάνουμε 2 διαδοχικές. Επίσης οι αλλαγές θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπιες και αργές, αλλιώς θα στρεσάρουμε το ψάρι.

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα!!!υψος 30 και πλατος 40.Μια φορα το μηνα κανω αλλαγη νερου ολοκληρη αλλα εβγαζα και τα ψαρια.Καθαριζα και τις πετρουλες κατω και ολα για να φυγει η αλγη.Και επειδη κατεβαινει η σταθμη ριχνω και φρεσκο νερο και μετα αντιχλωριο με τα ψαρια μεσα(λεει οτι χρειαζεται μια φορα τη βδομαδα για βιταμινες).Το φιλτρο ειναι Dophin και λεει πανω 230 V-50 Hz 3.2 W ,KF 150 δεν εχω ιδεα οτι λεει πανω σας εστειλα.Και το φιλτρο εχει ενα σφουγγαρακι το οποιο πλενω μια φορα την εβδομαδα.    

Θα το καθαρισω ετσι οπως μου ειπατε αλλα η αλγη και τυχον ακαθαρσιες απο τον πατο πως θα φυγουν?

 

post-61507-0-41670400-1444734029_thumb.jpgpost-61507-0-80180600-1444734323_thumb.jpgpost-61507-0-06167600-1444734330_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - Joanna Fish
Link to comment
Share on other sites

Βασικες πληροφοριες ενυδρειου

 

λιτρα:-

φιλτρανση:

Ιστορικο:χρονος λειτουργιας:3 μηνες

ψαρια:2 (common και comet)

ρουτινες:μια φορα τη μερα ταισμα,αλλαγη ολοκληρου του νερου μια φορα το μηνα με αντιχλωριο

 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

 

- PH: -
- KH: -
- GH: -
- ΝΗ3/NH4 (αμμωνία): -
- ΝΟ2 (νιτρώδη): -
- ΝΟ3 (νιτρικά): -
- Θερμοκρασία: -
ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:
-Υγρά Τεστ: -
-Strips: -
-Ηλεκτρονικά: -

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
- Είδος Ψαριού: common
- Ιστορικό Ψαριού:2μιση χρονια.τους τελευταιους τρεις μηνες μεταφερθηκε σε ενυδρειο απο τη γυαλα με ενα αλλο ψαρι.Οσο ηταν στη γυαλα ειχε παρουσιασει ελλειψη ορεξης και του εδωσα βιταμινες και εγινε καλα.
- Συμπτώματα που παρουσιάζει (Περιττώματα, χρωματισμός ψαριού, όρεξη, αναπνοή, κινητικότητα κλπ):ελλειψη ορεξης(παιρνει τη τροφη στο στομα του και τη φτηνει),αναπνοη κανονικη,χρωμα κανονικο,καθεται συνεχεια στο πατο και οταν ανεβει μερικες φορες οι κινησεις του ειναι πολυ αποτομες,λειπει το πανω και το κατω πτερυγιο και η ουρα του δεν φαινεται ολοκληρωμενη σαν να εχει ενα μικρο εξογκωματακι(αλλα μπορει και να εχει ψιλοφαγωθει)
- Ιστορικό πιθανών ασθενειών του ίδιου ψαριού ή ενυδρείου:το αλλο ψαρι(comet) ειχε βγαλει καποια στιγμη στους τρεις μηνες(απο τοτε που το εχω) μαυρα στιγματα στο σωμα του τα οποια εφυγαν μονα τους.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( Πιθανή θεραπεία που έχει ακολουθηθεί έως τώρα)
-Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε:
-Δοσολογία: -
-Χρόνος Χρήσης: -
-Αναλυτική περιγραφή: -

 

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: post-61507-0-58685200-1444736731_thumb.jpg

 

 

οτι δεν εχω γραψει δεν το εχω κανει γιατι δεν γνωριζω

Έγινε επεξεργασία - Joanna Fish
Link to comment
Share on other sites

Πάμε λοιπόν από την αρχή.

Αλλαγές πρέπει να κάνεις τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα και όχι 1 φορά το μήνα, ειδικά με το είδος ψαριών που έχεις σε τόσο μικρό ενυδρείο θεωρώ πως θα χρειάζεται και πιο πολλές την εβδομάδα.

Στις αλλαγές δεν βγάζουμε τα ψάρια από το ενυδρείο για να αλλάξουμε όλο το νερό και ούτε ποτέ πλένουμε ενυδρείο και βυθό , άμμο/χαλίκι.

Το φρέσκο νερό στις αλλαγές θα πρέπει να έχει την ίδια θερμοκρασία με το νερό του ενυδρείου και να έχουμε ρίξει ήδη το ανάλογο αντιχλώριο, εκτός αν το έχουμε αφήσει 24 ώρες σε ένα κουβά ή βαρέλι να έχει εξατμιστεί το χλώριο, με αυτό το τρόπο ταυτόχρονα το νερό θα έχει πάρει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Στις αρχές αλλά και αργότερα περιοδικά, θα πρέπει να κάνουμε τεστ για να ελέγχουμε τους ρύπους στο νερό για να κάνουμε τις ανάλογες αλλαγές σε ποσότητα και σε συχνότητα.

Τυχόν σκουπιδάκια που θα υπάρχουν στο βυθό τα μαζεύουμε με σκούπα βυθού, αλλά αφού έχεις χρυσόψαρα που σκάβουν συνέχεια το βυθό δεν είναι απαραίτητο, γιατί ανακατεύουν συνέχεια το βυθό και τα σκουπιδάκια τα πιάνει το φίλτρο, επίσης πολλά σκουπιδάκια αποδομούνται από μόνα τους.

Δεν πλένουμε με νερό βρύσης ποτέ τίποτα και ειδικά το φίλτρο, καταστρέφουμε τη βιολογία που έχει το ενυδρείο μας, τα σφουγγαράκια και το βιολογικό υλικό του φίλτρου τα ξεπλένουμε ελαφρά με νερό ενυδρείου.

Δυστυχώς το ενυδρείο που έχεις είναι πολύ μικρό για 2 χρυσόψαρα,

διάβασε εδώ ένα πολύ καλό άρθρο για τα χρυσόψαρα

http://www.aquazone.gr/forums/topic/94252-%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8C%CF%88%CE%B1%CF%81%CE%B1/

 

Πρώτη κίνηση που θα πρέπει να κάνεις είναι να μας πεις μετρήσεις , αν έχεις, για να δούμε τη κατάσταση του ενυδρείου σου. Άμεσα θα πρότεινα γενναία αλλαγή νερού με το τρόπο που σου είπα πριν, αν θες να κάνεις πολύ μεγάλη αλλαγή εκτάκτως κάνεις σταδιακά 2 αλλαγές, αλλά όπως είπα το νερό θα πρέπει να είναι αποχλωριομένο και στην ίδια θερμοκρασία με του ενυδρείο, έστω μισό βαθμό χαμηλότερη, επίσης οι αλλαγές θα πρέπει να είναι ήπιες.

Στις φωτογραφίες δεν φαίνεται καθαρά το ψαράκι, αλλά αν το έχεις 2,4 χρόνια θα έπρεπε τώρα να ήταν πάνω από 15 πόντους , ίσως και 20. Για αυτό θα πρέπει πολύ σύντομα να βρεις μεγαλύτερο χώρο, με τα ψάρια αυτά θες ενυδρείο πάνω από 150 λίτρα και τουλάχιστον 1,20 μήκος

 

Link to comment
Share on other sites

ενταξει θα το αλλαξω τωρα το νερο οπως μου ειπατε.Ευχαριστω πολυ για τις πολυτιμες πληροφοριες σας.Λογικα το ψαρακι δε μεγαλωσε επειδη ηταν τοσο καιρο στη γυαλα.Ελπιζω να ζησει...

Link to comment
Share on other sites

α και κατι αλλο!αν συνεχισει να ειναι ετσι και μετα την αλλαγη του νερου υπαρχει καποιος αλλος τροπος να το βοηθησω?καποιο φαρμακο ισως?

Link to comment
Share on other sites

Επόμενη κίνηση ή και αμέσως μπορείς να το κάνεις είναι να βάλεις αλάτι.

Αλάτι όμως πρέπει να βρεις καθαρό , ή το χοντρό αλάτι ΧΙΩΝ το πράσινο απο τα ΑΒ ή τυροκομικό αλατι ή ενυδρειακό αλάτι.

Μπορείς να βάλεις 0,3% (30 γραμμάρια ανά 10 λίτρα νερό), το διαλύεις ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΚΑΛΑ και δεν το ρίχνεις έτσι στο ενυδρείο, θα πρέπει και το νερό των αλλαγών να έχει το ανάλογο αλάτι , η παραμονή των ψαριών σε αυτή τη ποσότητα αλατιου μπορεί να είναι μέχρι 1 μήνα, ΑΛΛΑ όταν σταματήσεις τη θεραπεία θα πρέπει να αφερείς το αλάτι σταδιακά και όχι απότομα, γιατι τα ψάρια θα πάθουν Οσμωτικό σοκ και θα πεθάνουν, δηλαδή σε κάθε αλλαγή θα βάζεις όλο και λογότερο αλάτι που μετα από αρκετες αλλαγές θα φύγει τελείως ή θα κάνεις καθημερινα πολύ μικρες αλλαγές νερού με νερό χωρίς αλάτι

Link to comment
Share on other sites

Τα λίτρα του ενυδρειου, τη φίλτρανση και τις μετρήσεις του νερού δε τις γράφεις. Έχεις φιλτρο; Τι υλικά έχεις μέσα; Μετρήσεις με τεστ κάνεις καθόλου;

Link to comment
Share on other sites

Στη τελευταία φωτογραφία το ψαράκι φαίνεται πιο καθαρά και δεν βλέπω κάποιο σημάδι επάνω του, αυτό μάλλον είναι καλό. Επίσης βγάλε ότι διακοσμητικό έχεις μέσα στο ενυδρείο, δεν προσφέρει κάτι, αντίθετα μπορεί να κάνει και κακό.

Αν το ενυδρείο έχει καπάκι, στης φωτο δεν φαίνεται, γέμισε το νερό μέχρι επάνω, τα ψάρια έχουν ανάγκη ακόμα και το 1 λίτρο παραπάνω, αν δεν έχεις όμως καπάκι υπάρχει κίνδυνος να πηδήξουν έξω οπότε μη το κάνεις, τα χρυσόψαρα πηδανε έξω

 

Link to comment
Share on other sites

δεν γνωριζω πως να κανω μετρηση γι αυτο δεν γραφω.εχω φιλτρο και εχει μεσα σφουγγαρι αν αυτο εννοειτε.Επισης μεσα εχω διακοσμητικα και πετρουλες χρωματιστες.Εχει καπακι.  Σας στελνω και καποιες αλλες που εβγαλα τωρα post-61507-0-44489700-1444741382_thumb.jpg post-61507-0-59319500-1444741383_thumb.jpgpost-61507-0-90288500-1444741384_thumb.jpgpost-61507-0-10793500-1444741386_thumb.jpgpost-61507-0-05423000-1444741387_thumb.jpgpost-61507-0-41791700-1444741388_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Τοτε, βγαλε τα διακοσμητικά, το χρωματιστό πετραδακι δεν είναι οτι καλύτερο αλλα δεν είναι ωρα να ασχοληθούμε με αυτό, γέμισε το ενυδρείο μέχρι επάνω και να υπολογίζεις πως το νερό που έχεις είναι μεχρι εκει, βάζεις και το καπάκι. Θα πρέπει να βρεις και τεστ να μετρας το νερό του ενυδρείου, και καλύτερα να βρεις υγρα τεστ, για αμμωνία (ΝΗ3/ΝΗ4) , για νιτρωδη (ΝΟ2) και νιτρικά (ΝΟ3), δεν χρειάζεσαι άλλα. Επίσης πολύ φοβάμαι πως θα πρέπει να βρεις μπόλι. Μπόλι είναι σφουγγάρι (δεν έχει και τίποτα άλο το φίλτρο σου μεσα) από υγιές ενυδρείο που τρεχει καιρό. Σε ποια περιοχή είσαι ;

Link to comment
Share on other sites

κυψελη,κεντρο

 

Δες μηπως μπορεις να βρεις μπολι εκει κοντα σε σενα, αλλιώς αν μπορουσες να ερθεις Κερατσινι θα σου έδινα σφουγγαρι από δικο μου ενυδρείο. Προχωράμε έτσι και βλέπουμε. Δες και για τεστ τι μπορεις να κανεις, είναι απαραίτητα. Επίσης για 2-3 ημέρες μη ταίσεις, δεν θα πάθουν τίποτα, και κάνε αλλαγή άμεσα, τώρα αν είναι δυνατόν

Link to comment
Share on other sites

το πιο φθηνο που έχω βρει είναι αυτο

http://www.zoo-zoo.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=yagendoo_VaMazing_zoom1.tpl&category_id=49&product_id=781&option=com_virtuemart&Itemid=180&vmcchk=1&Itemid=180

 

ή αυτό

http://www.petsupermarket.gr/7854/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/api-freshwater-master-test-kit.html

 

θεωρώ πως είναι απο τα πιο αξιόπιστα και τα πιο οικονομικά σε βάθος χρόνου

 

υπάρχουν και αυτά

http://www.petcumulus.gr/aquili-aquarium-test-set

αλλά οι αποψεις διίστανται και θα πρέπει να πάρτεις και για αμμωνία γιατι δεν έχει το σετ

 

ρίξε μια ματιά και αλλού και αποφασίζεις

 

πχ

http://www.petsupermarket.gr/58/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82/%CF%84%CE%B5%CF%83%CF%84-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%8D.html

 

http://www.petcumulus.gr/all-products/metriseis-nerou

 

αλλά και αλλού, αυτα τα βρήκα προχειρα

Link to comment
Share on other sites

takis_gt  τι της λες της κοπέλας , μετά απο τοσα χρόνια που έχει το ψαράκι και το πρόβλημα υπάρχει πριν να το βάλει στο ενυδρειάκι ;
Βλέπεις ενα σκελετωμένο ψάρι με θολό μάτι που θέλει να φάει και φτύνει τη τροφή και του λες για μπόλι , τέστ και αλλαγή νερού , που αν δεν θεραπευθεί (με την αλλαγή) να βάλει αλάτι ;

 

 

Joanna Fish δεν ξέρω αν υπάρχει προσβολή απο παράσιτα ή βακτήρια , αυτό που ξέρω όμως είναι οτι αν το ψαράκι σου δεν καταφέρει να καταπιεί τη τροφή δεν θα συνέλθει ποτέ .

Κάτι το ενοχλεί και δεν τρώει .

Επίσης δεν ξέρω τι χρονικά περιθώρια μας δίνει και κατα πόσο θα αντέξει στη παρέμβασή μας .

Εγω πάντως σε συμβουλεύω να πάς σε ενα πετ σοπ και να ζητήσεις ενα φάρμακο γενικής χρήσης για ασθένειες των ψαριών , όχι όμως για μύκητες και να ακολουθήσεις τις οδηγίες .

Link to comment
Share on other sites

ΣΤΑΜΑΤΗ όταν το περιβάλλον που ζει αυτή τη στιγμή το ψάρι είναι αμφιβόλου ποιότητας, ότι πιθανών το φίλτρο λόγω των πλυσιμάτων είναι εντελώς άστρωτο , όταν δεν υπάρχουν μετρήσεις να επιβεβαιώσουν την ποιότητα του νερού , δεν θα ήταν καλύτερα να βελτιωθεί άμεσα το περιβάλλον που ζει το ψάρι με φρέσκο νερό να αποκλείσουμε τη  πιθανή αμμωνία και υπερβολικά νιτρικά , και να του παρέχουμε πιο πολύ οξυγόνο. Αν δεν έχουμε άμεση βελτίωση τότε να πάμε σε πιο δραστικά μέτρα, θεωρώ πως έτσι ταλαιπωρημένο που είναι δεν θα αντέξει φαρμακευτική αγωγή. Επίσης από μια φωτογραφεία δεν μπορεί να φανεί ξεκάθαρα η κατάσταση του ψαριού, από μακριά και χωρίς βασικές μετρήσεις δυστυχώς μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε

 

Link to comment
Share on other sites

takis_gt  τι της λες της κοπέλας , μετά απο τοσα χρόνια που έχει το ψαράκι και το πρόβλημα υπάρχει πριν να το βάλει στο ενυδρειάκι ;

Βλέπεις ενα σκελετωμένο ψάρι με θολό μάτι που θέλει να φάει και φτύνει τη τροφή και του λες για μπόλι , τέστ και αλλαγή νερού , που αν δεν θεραπευθεί (με την αλλαγή) να βάλει αλάτι ;

 

 

Joanna Fish δεν ξέρω αν υπάρχει προσβολή απο παράσιτα ή βακτήρια , αυτό που ξέρω όμως είναι οτι αν το ψαράκι σου δεν καταφέρει να καταπιεί τη τροφή δεν θα συνέλθει ποτέ .

Κάτι το ενοχλεί και δεν τρώει .

Επίσης δεν ξέρω τι χρονικά περιθώρια μας δίνει και κατα πόσο θα αντέξει στη παρέμβασή μας .

Εγω πάντως σε συμβουλεύω να πάς σε ενα πετ σοπ και να ζητήσεις ενα φάρμακο γενικής χρήσης για ασθένειες των ψαριών , όχι όμως για μύκητες και να ακολουθήσεις τις οδηγίες .

 

Το αλλαξα χτες το νερο και  σημερα ειναι καπως καλυτερα..δηλαδη κινειται πιο πολυ απο τις προηγουμενες μερες!αλλα την περισσοτερη ωρα ειναι συνηθως κοντα στο φιλτρο.Τωρα απο τροφη δεν το εχω δει να τρωει δεν ειμαι βεβαια ολη την ωρα εκει για να βλεπω..αλλα γενικα δε κολυμπαει καλα καπως πεφτει στο πλαι του λειπουν κιολας τα πτερυγιακια.Θα παω και απο ενα πετ σοπ να ρωτησω και κει αν και δε νομιζω οτι θα με βοηθησουν πολυ

Link to comment
Share on other sites

Πιο πάνω έγραψες οτι βάζει τη τροφή στο στόμα και τη βγάζει , για μένα είναι καταλυτική αυτη η πληροφορία για εξαγωγή συμπερασμάτων αν το αλλάζεις τώρα .......... ?

Τελος πάντων πήρες φάρμακο ;

Link to comment
Share on other sites

Πιο πάνω έγραψες οτι βάζει τη τροφή στο στόμα και τη βγάζει , για μένα είναι καταλυτική αυτη η πληροφορία για εξαγωγή συμπερασμάτων αν το αλλάζεις τώρα .......... ?

Τελος πάντων πήρες φάρμακο 

 οχι αυτο το εκανε ετσι κι αλλιως αλλα δεν ειδα να ανεβαινει για τροφη αυτο εννοουσα!σημερα θα παω.Επισης το φαρμακο θα το δωσω μαζι με το αλλο?δεν θα εχει προβλημα το αλλο ψαρακι μετα ετσι?

Έγινε επεξεργασία - Joanna Fish
Link to comment
Share on other sites

πηρα το φαρμακο...ρωτησα και εκει ηταν μαγαζι που ειχε μονο ενυδρεια ψαρια κτλ..απλα δεν γραφουν οι οδηγιες για ποσες μερες κανω τη θεραπεια

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...