Jump to content

Στήσιμο & προτάσεις για ψαροσύνθεση σε 180 lt ενυδρείο


Recommended Posts

Καλημέρα σας,

Αφού εγκατέλειψα την προοπτική του Full φυτεμένου (λόγο χρόνου, κόστους, γνώσεων, κτλ...) έχω μείνει να ψάχνω κάποιες ιδέες για στήσιμο ενυδρείου στα 180 lt.

Για να σας βοηθήσω στις προτάσεις σας, να σας πω ότι θέλω να έχω όσο μπορώ περισσότερα χρώματα μέσα στο ενυδρείο και φυσικά αν μπορώ να μην έχω μόνο ένα είδος.

Σκέφτηκα αρχικά για Αφρική (Malawi) λόγο του ότι έχω ξετρελαθεί με τα χρώματα των ψαριών, αλλά από όσο διάβασα τα λίτρα του ενυδρείου είναι απαγορευτικά. Θέλει μεγαλύτερο για να φιλοξενήσεις το πολύ 2 ζευγάρια, (σωστό ή λάθος???), αν και έχω διαβάσει παρουσιάσεις Αφρικάνικων ενυδρείων με λιγότερα λίτρα και περισσότερα είδη ψαριών. :wacko:

 

 

Η επόμενη σκέψη μου είναι κάτι σε Αμερική, (μου αρέσουν τα Cardinal Tetra) και έχω ήδη 8 στο άλλο ενυδρείο, όμως και εδώ δεν βλέπω να έχω επιλογές σε ψάρια.

Ίσως κάποιο ζευγάρι (apisto, ή Ramirezi, ή …) αλλά και πάλι δεν μπορώ να έχω 2 ή 3 διαφορετικά είδη.

Επειδή όπως είπα μου αρέσουν τα χρώματα και η κίνηση στα ψάρια, τα Corydoras (που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν το κομμάτι) είναι αλήθεια ότι δεν με ξετρελαίνουν.

 

Οπότε τι μας μένει?????????

 

Βοήθεια από εσάς ….

Περιμένω συμβουλές, προτάσεις , ιδέες, σκέψεις…..

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Κάποια ιδέα, κάποια πρόταση, κανείς???

Αν βάλω ψάρια από διαφορετικές ηπείρους (αλλά με κοινά στοιχεία νερού) θα έχω πρόβλημα ? (πχ, pearl Gourami, Cardinals tetra, Melanotaenia Trifasciata, ...) κτλ..

 

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου δεν είναι όλες οι Αφρικάνες οι ίδιες. Με αρκετές πέτρες για να φτιάξεις κρυψώνες ίσως θα μπορούσες να φιλοξενήσεις μια ομάδα (πχ 6-8 άτομα) από κάποια όχι τόσο μεγάλη κιχλίδα. (Ps. demasoni ίσωςή και τα Labido που δεν είναι και τόσο καυγατζήδες σαν τα demasoni). Αν τα πάρεις νεαρά θα μπορέσεις με λίγη  τύχη να έχεις τελικά 1 αρσενικό και 3-4 θυληκά για να φτάσει τελικά το ενυδρείο σε ισορροπία. Από Ταγκανίκα σκέφτηκες καθόλου τα Julidochromies? Με πολύ καλό διάκοσμο (πέτρες κρυψώνες κτλ) ίσως και πάλι με περιορισμένη πιθανότητα πλήρους επιτυχίας θα μπορούσες να τα κρατήσεις με ένα ζευγάρι leleupi. Αν πάλι σου αρέσει το χρώμα τότε γιατί δεν βάζεις μέσα μια εξάδα Melanotaenia praecox και καμιά δεκαριά Iriatherina με μικτό διάκοσμο (ξύλα, πέτρες και εύκολα φυτά). Επίσης με εύκολα φυτά μπορείς να φτιάχεις ένα Ασιατικο ενυδρείο (10-15 Puntius titteya, 3-4 Pearl gourami και λίγα μικρά loach). Πολλές επιλογές φίλε μου, αρκεί να δίνεις στα ψαράκια σου χώρο και καλές συνθήκες, χωρίς το πρώτο κριτήριο να είναι το χρώμα.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί δεν πας σε κανένα ποτάμι Αφρικής; Λίγα εύκολα φυτά χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα, καμιά ρίζα και ένα ζευγαράκι Hemichromis lifalili, θα ήταν πολύ όμορφα!  :thumbsu:

Link to comment
Share on other sites

Επειδή όπως είπα είμαι απίστευτα μπερδεμένος, και επειδή θέλω να προσέξω να μην κάνω κάποιο λάθος για αυτό ρωτάω όλα αυτά.

Για να πω άλλη μια άποψη μου άρεσαν και κάποια ψαράκια από Αυστραλία τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν ωραίους συνδιασμούς και σε ποσότητα αλλά και σε διαφορετικά είδη και χρώματα.

Αλλά ακόμη επιμένω να ρωτάω: Μπορώ να βάλω ψάρια από διαορετικές ηπείρους αλλά με ίδιες απαιτήσεις στο νερό ?

Link to comment
Share on other sites

Λαμπρο το θεμα ειναι τι ενυδρειο θελεις εσυ να εχεις,τι σε ευχαριστει και που θες να δωσεις βαση.Αν θελεις ψαρια απο διαφορετικες ηπειρους σαφως και μπορεις να βαλεις υπο την προυποθεση οτι μπορουν να ζησουν στο ενυδρειο και μιλαω οχι μονο για τις παραμετρους νερου αλλα για τον διακοσμο,την αμμο,το μηκος και υψος του ενυδρειου,απο τα υπολοιπα ψαρια αν ειναι επιθετικα,απο την τροφη που θα ταιζεις γιατι θα τρωνε ολα μαζι και παρα πολλους ακομη παραγωντες.

Link to comment
Share on other sites

Μιχάλη έχεις δίκιο. Είναι λανθασμένη η έκφραση μου. Όταν μιλάω για συνθήκες νερού, αναφέρομαι σε όλο το πλαίσιο (βυθός, διάκοσμος, θερμοκρασία, σκληρότητα νερού, κτλ...).

Συνεπώς καταλήγουμε ότι εφόσον όλα αυτά είναι συμβατά δεν υπάρχει πρόβλημα να βάλεις ψάρια από διαφορετικές ηπείρους.

πχ, Ασία - Αυστραλία.

Link to comment
Share on other sites

Ναι αν διαλεξεις ψαρια που μπορουν να τραφουν μαζι,ιδιων παραμετρων νερου,απαιτησεων γυαλας διακοσμου κτλ και ταιριαζει η μεταξυ τους συμπεριφορα μπορεις να βαλεις,αν και προσωπικα δεν θα το εκανα.

Link to comment
Share on other sites

Μπορεις να βαλεις ψαρια απο διαφορετικες Ηπειρους αν ισχυει αυτο που σου λεει ο Μιχαλης πιο πανω.

Ειναι το λεγομενο κοινωνικο ενυδρειο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...