Jump to content

Kribensis σε 80λιτρο?


Recommended Posts

Καλησπέρα ειμαι αρχάριους και εδω και 2 μήνες εχω ξεκινιςει με ενα 80λιτρο ενυδρείο.

Απο ζωη αυτη τη στιγμή εχει 1apple snale,2 cardinal tetra τα οποία θα τα πάρει ένας φίλος για να φτιάξει κοπάδι,και εχω και καμια 10αρια πολυ μικρά ramshons.

Φυτα εχουν μπει είδη καποια (φοτο) αλλα θα μπουν διαφορα ακομα επομένως το ενυδρείο θα ειναι πυκνοφυτεμενο.

Διαστάσεις:76x32x43 λίτρα:80

Φίλτρο εξωτερικό:eheim classic 2213 440lt/h

Μπορω να βαλω κριμπενσις?

post-61696-0-05325500-1454793498_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Να αναφέρω ότι σε 180 λύτρα όταν έγιναν ζευγάρι δεν άφησαν ψάρι μέσα, μόνο ένας πλεκοστομος την γλύτωσε .

Οπότε άποψη μου μόνο ζευγάρι μέσα

Link to comment
Share on other sites

Με τα σαλιγκάρια μου δεν θα υπαρχει θέμα ε?(υπάρχουν και πολλα μικρά)

Να περιμένω πρώτα να αναπτυχθούν τα υπάρχοντα φυτα και να προσθέσω αυτα που εχω στο μυαλό μου και μετα να βαλω το ζευγάρι?

post-61696-0-77369700-1454797610_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Οσο καιρο τα ειχα χτυπαγαν και τα σαλιγκαρια(ραμσονς ειχα και εγω)...

Καποια στιγμη που εβαλα νεριτε δεν τους διναν σημασια...

Για τα αππλε αγνωστο...

Μαλλον παιζει ρολο η διαθεση του ζευγαριου γαιτι αυτο θα προσπαθησεις να φτιαξεις (το αν τα βρουν ειναι 50-50)....

Να περιμενεις να δεσουν τα φυτα αλλα και παλι ποτε δεν εισαι σιγουρος οτι δεν θα κουτσουρεψουν μερικα...

 

Έγινε επεξεργασία - stathis spithas
Link to comment
Share on other sites

Μια χαρα ειναι τα κριμπ...

Ευκολα ψαρια με ταπεραμεντο και χρωματα τις Νιγηριας..

Απλα δεν θελουν πολυκοσμια στο περιβαλλον τους...

Σπηλιες και σκληρα φυτα θα τα εκτιμησουν...

 

Έγινε επεξεργασία - stathis spithas
Link to comment
Share on other sites

Θα σου καταθέσω την δική μου πολύ μικρή εμπειρία με κριμπένσις εδώ και 26 μέρες.

 

Αν θέλεις κοινωνικό ενυδρείο , με κίνηση σε όλα τα στρώματα, ήρεμη διαβίωση κλπ μην πάρεις κριμπένσις. Ούτε τα cherry θα επιβιώσουν , ούτε τίποτα. Για γαρίδες δεν στο συζητώ ούτε μέχρι το 3 δεν θα προλάβεις να μετρήσεις και θα είναι σαγανάκι. Αυτά στα λέω επειδή ψάχτηκα πολύ να βρω συγκάτοικους. Έψαξα τόσο ανθρώπους να με εμψυχώσουν να κάνω το βήμα αυτό όσο και κάποιο άρθρο που να αναφέρει ένα είδος που απροβλημάτιστα θα συμβιώσει μαζί τους. Negative. Θα διαβάσεις πολλά. Θα διαβάσεις για τα dither fishes* τα οποία χρησιμοποιούν κάποιοι και δεν έχουν πρόβλημα. Η αλήθεια είναι πως στα λίτρα αυτά αν αποφασίσουν να ζευγαρώσουν όχι dither fish δεν ζει αλλά ούτε εσένα θα σε αφήνουν να καθαρίσεις εύκολα το ενυδρείο.

 

Υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Το ψάρι αυτό έχει χαρακτήρα. Έχει ανεπτυγμένα ένστικτα και φαίνεται. Από τον τρόπο που φτιάχνει την φωλιά του , από τον τρόπο που επικοινωνεί το ζευγάρι και φυσικά από το μεγάλωμα των μωρών του κάτι που περιμένω ανυπόμονα να δω γιατί έχουν τον τίτλο καταπληκτικών γονέων στο μεγάλωμα των παιδιών τους!

Χρώματα θα δεις. Όσο ξεστρεσάρονται , όσο τρώνε καλές τροφές και μαθαίνουν τον χώρο , όσο μεγαλώνουν τόσο ωραιότερα χρώματα θα δεις. Εμένα στις 26 μέρες έχουν αυξηθεί τα χρώματα και των 2 τους.

Θα ζήσεις γέννες 99% εφ'όσον έχεις μέρη να φωλιάσουν. Είναι αρκετά σεξουλιάρικα. Εμένα μου ετοιμάζουν πιθανότατα κάτι ήδη φτου φτου και βασικά επανέρχομαι στην νευρικότητα που σου αναφέρω παραπάνω λέγοντας σου πως βάζω την ξύστρα για την άλγη μέσα και ο αρσενικός την κουτουλάει με τέτοια μανία όταν πλησιάζω τη φωλιά που σταματάω , δεν καθαρίζω για να μην τον στρεσάρω άλλο.

Είναι πολύ προσαρμοστικά και δεν χρειάζεσαι επεξεργασία νερού (ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ). Τα έχω σε 7,4 ph. 

Θεωρούνται πολύ ανθεκτικά σε αρρώστιες καθώς και σε ποιότητα νερού. Για την ακρίβεια έχω δει ένα βίντεο όπου αναφερόταν ότι πρέπει να τα κάνεις μαντάρα για να σκοτώσεις αυτό το ψάρι.

Έχουν καλό προσδόκιμο ζωής.

Και τέλος, μπορείς να κάνεις υπέροχους συνδιασμούς "στολίσματος" του ενυδρείου σου γιατί συμπαθούν και ξύλο και πέτρα(μη ασβεστολιθική) και φυτά!

Εδώ θα σου απαντήσω και για το κουτσούρεμα των φυτών που σου λένε παραπάνω.

Υπάρχει πράγματι περίπτωση να σου κουτσουρέψουν κάποια φυτά. Η προσωπική μου εμπειρία είναι η εξής: Για 2 ημέρες , τσιμπούσαν ότι φυτό υπήρχε στο ενυδρείο. Μετά από τις 2 ημέρες απλά δεν ασχολούνται με κανένα από αυτά. Ήταν πιθανότατα αναγνώριση του χώρου και μπορεί να ήταν και πείνα γιατί τα ψάρια τα είχα σε νηστεία. Σε γενικές γραμμές είναι δύσκολο να δεις ενυδρείο με κριμπς που ΔΕΝ είναι φυτεμένο. Οπότε για αυτό μην ανησυχείς. Εμένα είναι πιο φυτεμένο και ακόμα συνεχίζω να βάζω. Μεγαλύτερο κίνδυνο έχεις να στα ξεσκάψουν κάποιες φορές παρά να στα φάνε.

 

Συνοψίζω.

 

Αρνητικά

1.Μικρή κίνηση στο ενυδρείο- Σπανιώς κινείται σε στρώματα πάνω από τον βυθό και πολύ συχνά φωλιάζει κρυμμένο. Υπάρχουν ώρες βέβαια που οι βόλτες είναι ακατάπαυστες.

2. Ξεχνάς συγκατοίκους

3. Δεν μπορώ να βρω άλλο αρνητικό.

 

Θετικά

 

1. Πανέμορφες συμπεριφορές

2.Ωραία χρώματα για νανοκιχλίδα

3. Εύκολη αναπαραγωγή και πολύ καλοί γονείς.

4. Ανθεκτικά και ζουν χαρούμενα σε νερό βρύσης

 

Εγώ σου είπα ότι έχω δει 26 μέρες τώρα αλλά και από αυτά που διαβάζω γενικότερα γιατί έχω διαβάσει πολύ από τότε που ξεκίνησα την ενασχόληση. Από εκεί και πέρα εσύ ζυγίζεις και απόφασίζεις. Εγώ θα σου έλεγα πάντως να το κάνεις. Επειδή όμως εσύ αποφασίζεις πάρε χρόνο και λάβε πάρα πάρα πολύ σοβαρά τα παραπάνω και για εσένα για να κάνεις αυτό που γουστάρεις αλλά και για τα ψάρια.

 

*Dither fish ονομάζεται συνήθως ένα μικρό κοπαδάκι το οποίο κολυμπάει στα ανώτερα στρώματα του ενυδρείου , όπως τα cherry barbs, τα danio zebra που σου είπαν τα παιδιά αλλά και άλλα, τα οποία χρησιμεύουν στο ξεστρεσάρισμα των κριμπένσις. Αυτό γίνεται γιατί όταν τα κριμπένσις βλέπουν κίνηση στα ανώτερα στρώματα έχουν την αίσθηση ότι όλα τριγύρω είναι ασφαλή. Ότι δεν υπάρχει κάποιος predator εκεί κοντά. Οπότε προχωρούν και πιο άνετα στο ζευγάρωμα τους! To dither fish πρέπει να είναι πολύ γρήγορο για να αποφεύγει τις επιθέσεις των κριμπένσις όταν αυτά γεννήσουν αλλά όχι τόσο γρήγορο για να μπορεί να τους φάει γόνο. Πιάσε το αυγό και κούρεφτο. Με άλλα λόγια ισχύουν τα παραπάνω σχετικά με τους συγκάτοικους.

 

Για το ενυδρείο πχ τώρα που έχεις πρόσεξε τι συμβαίνει. Το κριμπ είναι αρκετά ντροπαλό ψάρι. Πρέπει να του δώσεις πολλά φυτά και λιγότερο κενό χώρο. Τον κενό χώρο δεν θα τον εκτιμήσει τόσο , το πιθανότερο είναι να τον προσπερνάει νευρικά.

Επίσης πάρε μία καρύδα και βάλτους για φωλιά έχουν τρέλα με αυτό.

Και τέλος έχω την αίσθηση ότι έχεις βάλει πολύ υπόστρωμα. Για 8-9 εκατοστά μου κάνει αυτό. Κακό δεν κάνεις απλά τρώς λίτρα.

 

Ελπίζω να σε κάλυψα με αυτά και με αυτά!!!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Πσσσς αυτο ειναι ολοκληρωμένο κείμενο

Να'σαι καλα

Ξεχνάω συγκατοικους εννοούμε και τα σαλιγκάρια ?

Οσο μαθαίνω για αυτο το ψάρια τοσο με ενδιαφέρει ειναι καταπληκτικό και εχει πολα φυσικά ένστικτα

Link to comment
Share on other sites

Πσσσς αυτο ειναι ολοκληρωμένο κείμενο

Να'σαι καλα

Ξεχνάω συγκατοικους εννοούμε και τα σαλιγκάρια ?

Οσο μαθαίνω για αυτο το ψάρια τοσο με ενδιαφέρει ειναι καταπληκτικό και εχει πολα φυσικά ένστικτα

Με τα σαλιγκάρια όσο το έψαξα υπάρχει ένα θέμα όταν αυτά έχουν κεραίες. Τα αντιμετωπίζουν σαν παιχνίδι-τροφή και μπορεί να τα χτυπήσουν.  Με τον νερίτη (zebra snail) το πιο πιθανό είναι να μην ασχοληθούν μαζί του. Απλά να ξέρεις πως αυτό το σαλιγκάρι αφήνει τα αυγά του από εδώ και από εκεί. Δεν αναπαράγονται γιατί θέλουν υφάλμηρο νερό αλλά μπορεί να είναι αντιαισθητικό και να μην σου αρέσει. Μπορείς βέβαια μηχανικά να τα αφαιρείς!

 

Τέλος,όλα έχουν να κάνουν και στους χαρακτήρες που θα πέσεις. Υπάρχουν facts τα οποία δεν αποφεύγονται γιατί έτσι είναι η φύση αλλά από την άλλη το κάθε ψαράκι έχει διαφορετικό χαρακτήρα! 

 

Απλά για εμένα είναι σαν αυτά τα βίντεο με τους ανθρώπους που βλέπεις να μεγαλώνουν τίγρεις κλπ σαν κατοικίδια. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να τους φάνε λόγω των ενστίκτων τους ;) 

 

Αν προχωρήσεις και θες σαλιγκάρι , δοκίμασε νερίτη!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...