Aggelos Mastoras Posted May 12, 2016 #1 Share Posted May 12, 2016 Καλησπέρα! Είμαι κάπως αρχάριος στα ενυδρεία. Αγιρασα ενα απο τα jumbo το οποίο είχε μέσα πέτρες χρωματιστές και την αντλια. Η αντλία μέσα είχε ενα κουτάκι με άνθρακα (ένας θεός ξέρει αν ηταν άνθρακας) ενα σφουγγάρι και το βαμβάκι. Να πω οτι δεν είχα θερμοστάτη αλλά η θερμοκρασία είναι στους 21 βαθμούς. Εκανα έλεγχο του ph και έριξα το υγρό για να το ανεβασω και μετα απο 1 μέρα έβαλα τα ψάρια. Το νερό μετα απο 2 μέρες έγινε κάπως θόλο και η επιφάνεια του ηταν σαν να είχε κάτι μέσα (σαν πετρελαιο). Αδειασα όλο το νερο και έβαλα νεο. Έβαλα παλι τα ψαράκια μέσα και μετα απο λιγες ώρες αρχισαν να πεθαίνουν σιγά σιγά. Ειχα βάλει 2 guppy και 8 neon. Αφού πέθαναν 4 neon και ενα guppy πήγα σε petcity να με βοηθήσουν και λου έδωσαν 2 φάρμακα το ενα για το χλοριο και το άλλο κάτι για τα βακτήρια τα οποία τα έβαλα και μετα απο 8 ώρες έβαλα τα ψαράκια (γιατί τα είχα σε κατσαρολακι). Αφού τα έβαλα το πρωι είχαν πεθάνει 2 neon και το άλλο guppy και μετα απο 7-8 ώρες πεθανε και άλλο ενα neon. Σε όσα πέθαναν είχε χαλάσει πολύ η οψη τους και οι ουρες ηταν σπασμένες. Τι φτάνει? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian Posted May 12, 2016 #2 Share Posted May 12, 2016 Καταρχην,το ενυδρειο ειναι παρα πολυ μικρο γι αυτα τα ψαρια. Ποσα λιτρα ειναι? Ξερω οτι τα jumbo πανω απο 20-25 λιτρα δεν εχουν. Αυτο το ενυδρειο κανει μονο το πολυ για εναν μονομαχο και τιποτα αλλο. Το φιλτρο θελει μεσα βιολογικο υλικο. Ξεκινα διαβασμα εδω και ειδικα στον κυκλο του αζωτου. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aggelos Mastoras Posted May 12, 2016 Author #3 Share Posted May 12, 2016 15lt είναι, στο petcity μου είπαν πως δεν θα έχω θέμα μέχρι 10 τέτοιου μεγέθους, όχι παραπάνω όμως. Άρα να πάρω άλλο φίλτρο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian Posted May 12, 2016 #4 Share Posted May 12, 2016 Οτι σου ειπαν στο petcity απλα ξεχασε τα,το ενυδρειο αυτο κανει μονο για εναν μονομαχο το πολυ. Πρεπει να παρεις οπωσδηποτε βιολογικο υλικο για το φιλτρο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
avraamp Posted May 12, 2016 #5 Share Posted May 12, 2016 Δες στο προφίλ των ψαριών εδώ στο φόρουμ τι συνθήκες θέλει το κάθε ψάρι. Sent from my iPhone using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
kosmas Posted May 12, 2016 #6 Share Posted May 12, 2016 15 λιτρα μπορει να φτανουν για ενα μονομαχο αλλα το συγκεκριμενο ενυδρειακι αμα εχεις βαλει το υποστρωμα και τα ψευτικα διακοσμητικα που εχει το πακετο δεν κανει.Εχει αναφερθει οτι ξεβαφει και βγαζει περιεργες οσμες και ουσιες 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
avraamp Posted May 12, 2016 #7 Share Posted May 12, 2016 Με πολύ μικρό κόστος θα μπορείς να του βάλεις λίγο χαλίκι ή άμμο και αν θες σου δίνουμε και κανένα κλάδεμα με εύκολα φυτά να του βάλεις. Sent from my iPhone using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aggelos Mastoras Posted May 12, 2016 Author #8 Share Posted May 12, 2016 Οτι σου ειπαν στο petcity απλα ξεχασε τα,το ενυδρειο αυτο κανει μονο για εναν μονομαχο το πολυ. Πρεπει να παρεις οπωσδηποτε βιολογικο υλικο για το φιλτρο. Τι εννοείς βιολογικό υλικό? Μου φαίνεται λίγο περίεργο κάτι τόσο μικρά ψαράκια να χρειάζονται παραπάνω από 25lt. Θα τα βγάλω αυτά ναι, και εμένα μου φαίνονται περίεργα. Έχω και άλλο ενυδρείο το οποίο ότι ψάρι και να είχα δεν χρειάστηκε ποτέ να βάλω πολλά φάρμακα (πέρα από ph, και χλώριο). Επίσης 21 βαθμούς είναι καλά ή πρέπει να πάρω θερμοστάτη? (έλεγα να το γλιτώσω για καλοκαίρι) Για φωτισμό έχω βάλει ledοταινία από ebay όπου το έχω βάλει στο άσπρο (warm rhite) Link to comment Share on other sites More sharing options...
stathis spithas Posted May 12, 2016 #9 Share Posted May 12, 2016 Βιολογικο υλικο ειναι αυτο που βαζουμε στο φιλτρο για να σποικισουν τα βακτηρια που κανουν απονιτροποιηση.. Ξερω σου φαινεται σαν να μιλαω κινεζικα!!! Διαβασε για τον κυκλο του αζωτου!! Ξεκινα διαβασμα γενικα... Μην παρεις αλλα ψαρακια ακομα μεχρι να καταλαβεις τουλαχιστον 5-10 βασικα πραγματα για το πως λειτουργει ενα ενυδρειο... Μετα διαβασε προφιλ ψαριων.. Φιλικα ολα αυτα γιατι και λεφτα θα ξοδευεις και τα ζωντανα θα χανονται... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fred13 Posted May 13, 2016 #10 Share Posted May 13, 2016 Καλησπέρα! Είμαι κάπως αρχάριος στα ενυδρεία. Αγιρασα ενα απο τα jumbo το οποίο είχε μέσα πέτρες χρωματιστές και την αντλια. Η αντλία μέσα είχε ενα κουτάκι με άνθρακα (ένας θεός ξέρει αν ηταν άνθρακας) ενα σφουγγάρι και το βαμβάκι. Να πω οτι δεν είχα θερμοστάτη αλλά η θερμοκρασία είναι στους 21 βαθμούς. Εκανα έλεγχο του ph και έριξα το υγρό για να το ανεβασω και μετα απο 1 μέρα έβαλα τα ψάρια. Το νερό μετα απο 2 μέρες έγινε κάπως θόλο και η επιφάνεια του ηταν σαν να είχε κάτι μέσα (σαν πετρελαιο). Αδειασα όλο το νερο και έβαλα νεο. Έβαλα παλι τα ψαράκια μέσα και μετα απο λιγες ώρες αρχισαν να πεθαίνουν σιγά σιγά. Ειχα βάλει 2 guppy και 8 neon. Αφού πέθαναν 4 neon και ενα guppy πήγα σε petcity να με βοηθήσουν και λου έδωσαν 2 φάρμακα το ενα για το χλοριο και το άλλο κάτι για τα βακτήρια τα οποία τα έβαλα και μετα απο 8 ώρες έβαλα τα ψαράκια (γιατί τα είχα σε κατσαρολακι). Αφού τα έβαλα το πρωι είχαν πεθάνει 2 neon και το άλλο guppy και μετα απο 7-8 ώρες πεθανε και άλλο ενα neon. Σε όσα πέθαναν είχε χαλάσει πολύ η οψη τους και οι ουρες ηταν σπασμένες. Τι φτάνει? Γεια σου και από εμένα.. Ανορθόδοξα το ξεκίνησες ... Αν είχες αρχίσει διάβασμα στο φόρουμ δεν θα είχες ταλαιπωρηθεί και δεν θα πέθαιναν και τα ψαράκια. Επειδή λοιπόν ποτέ δεν είναι αργά, ξεκίνα με το 'στρώσιμο' του ενυδρείου που είναι η σημαντικότερη διαδικασία που έχεις να ακολουθήσεις. Σχετικά με αυτά που γράφεις παραπάνω σου παραθέτω την δική μου ταπεινή γνώμη. Καταρχήν μην χρησιμοποιείς ποτέ χρωματιστά χαλίκια. Δεν ξέρω αν το δικό σου θα ξεβάψει απαραίτητα αλλά ότι είναι τεχνητό και έχει πάνω χρωστικές είναι επικίνδυνο και ίσως στην πορεία του ενυδρείου τοξικό. Πήγαινε σε φυσικό χαλαζιακό χαλικάκι. 2. Το φίλτρο αυτό όπως αναφέρθηκε και παραπάνω δεν κάνει... Εφ'όσον δεν υπάρχει βιολογικό υλικό δεν μπορεί να στρώσει το ενυδρείο όπως πρέπει. Ακόμα και τα βακτήρια να αποικήσουν στο σφουγγάρι το πιο πιθανό είναι πως δεν θα αρκούν για να νιτροποιούν την αμμωνία. Όταν θα διαβάσεις για το 'στρώσιμο του ενυδρείου' αυτά τα κινέζικα που λέει και ο Στάθης θα σου γίνουν γνώριμα. 3. Το νερό θόλωσε από αμμωνία. Εσύ έβαλες τα ψαράκια (τα οποία ήταν πάρα πολλά για αυτό το ενυδρείο) με την σειρά τους αυτά παρήγαγαν ρύπους άρα κατά συνέπεια αμμωνία. Στο φίλτρο δεν υπήρχαν τα βακτήρια που την αμμωνία την μετατρέπουν σε νιτρώδη και τα νιτρώδη σε νιτρικά. Με άλλα λόγια τα ψάρια ψήθηκαν από την αμμωνία-δηλητήριο. 4. Για εμένα δεν νοήται ενυδρείο χωρίς θερμοστάτη ακόμα και το καλοκαίρι. Χωρίς θερμοστάτη οι αυξομειώσεις που μπορεί να υπάρξουν είναι πολύ μεγαλύτερες απότι μία υπερθέρμανση καλοκαιρινή. Κατά συνέπεια τα ψάρια στρεσάρονται και πολλές φορές παρουσίαζουν μία γνωστή ασθένεια το ich που πολλές φορές τα οδηγεί στον θάνατο. Σε συνέχεια αυτού, ανάλογα με το ψαράκι που θα βάλεις υπάρχουν και οι ίδανικές θερμοκρασίες. Αν επιλέξεις ψαράκι που ζει 20-30 με ιδανική θερμοκρασία το 26, γιατί να το ζεις στους 21 ενώ με έναν θερμοστάτη θα τον έχεις 26 και στα δύσκολα στα πολύ πολύ δύσκολα (καύσωνας) 30; 5. Σου δώσανε κάτι βακτήρια. Αφού κάνεις τα παραπάνω και μόνον τότε να θυμάσαι όταν θα τα χρησιμοποιήσεις να τηρήσεις επακριβώς τις οδηγίες τους. Δηλαδή αν σου λένε να βάλεις ψάρια στην 3η δόση εσύ στην 3η δόση πρέπει να βάλεις. Και να τα έχεις όπως θα είχες την αντιβίωση αν είχες αμυγδαλές. Όσο το δυνατόν πιο ρολόι. 6. Καλώς ή κακώς ,κατεμέ μόνο κακώς, στα μαγαζιά που ψωνίζουμε μπορείς να ακούσεις τα πάντα όλα. Αν θέλεις πραγματική ενημέρωση και ψάρια υγιή οι δρόμοι είναι 2. Διάβασμα, για την ακρίβεια πολύ διάβασμα και φόρουμ. Ο συντονιστής, ο έμπειρος χομπίστας ακόμα και εγώ με την μικρή εμπειρία θα σου τα πούμε καλύτερα από έναν πωλητή. 7. Βλέπεις το μέγεθος του ψαριού και λες 'κοίτα πόσο μικρό είναι' γιατί να μην κάνει για το ενυδρείο μου; Είναι κλασική λούμπα. Ακόμα και εγώ που έχω πλέον εμπεδώσει πως το μέγεθος σε πολλές περιπτώσεις δεν συνάδει με την γυάλα που μπορείς να φανταστείς, απορώ για κάποια είδη και τις απαιτήσεις τους. Καθώς θα διαβάζεις και θα βλέπεις από συχομπίστες ενυδρεία θα καταλάβεις πως για πολλά είδη το μέγεθος δεν έχει να κάνει με τις απαιτήσεις τους. Εγώ παράδειγμα τώρα που έχω 96 μοικτά λίτρα ενυδρείο πες γύρω στα 80 καθαρά και θέλω να βάλω ψαράκια που είναι 4 και 5 εκατοστά το σκέφτομαι και το ψάχνω για το αν μπορώ να βάλω 8 ή 10 ή 12. Στα είπα λίγο χοντροκομμένα γιατί θα προτιμούσα να είχες αποτύχει αλλά να είχες μπει στην διαδικασία να δεις πως φτιάχνουμε το νερό. Είναι κρίμα τα ψαράκια καταλαβαίνεις.. Όπως και να χει αυτά συμβαίνουν και είναι μέσα στο χόμπι! Καλή αρχή και για οποιαδήποτε πληροφορία ακόμα και κάτι που μπορεί να σου ακούγεται χαζό να στείλεις μήνυμα και να μην διστάσεις καθόλου!!! 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
stathis spithas Posted May 13, 2016 #11 Share Posted May 13, 2016 Γεια σου και από εμένα.. Ανορθόδοξα το ξεκίνησες ... Αν είχες αρχίσει διάβασμα στο φόρουμ δεν θα είχες ταλαιπωρηθεί και δεν θα πέθαιναν και τα ψαράκια. Επειδή λοιπόν ποτέ δεν είναι αργά, ξεκίνα με το 'στρώσιμο' του ενυδρείου που είναι η σημαντικότερη διαδικασία που έχεις να ακολουθήσεις. Σχετικά με αυτά που γράφεις παραπάνω σου παραθέτω την δική μου ταπεινή γνώμη. Καταρχήν μην χρησιμοποιείς ποτέ χρωματιστά χαλίκια. Δεν ξέρω αν το δικό σου θα ξεβάψει απαραίτητα αλλά ότι είναι τεχνητό και έχει πάνω χρωστικές είναι επικίνδυνο και ίσως στην πορεία του ενυδρείου τοξικό. Πήγαινε σε φυσικό χαλαζιακό χαλικάκι. 2. Το φίλτρο αυτό όπως αναφέρθηκε και παραπάνω δεν κάνει... Εφ'όσον δεν υπάρχει βιολογικό υλικό δεν μπορεί να στρώσει το ενυδρείο όπως πρέπει. Ακόμα και τα βακτήρια να αποικήσουν στο σφουγγάρι το πιο πιθανό είναι πως δεν θα αρκούν για να νιτροποιούν την αμμωνία. Όταν θα διαβάσεις για το 'στρώσιμο του ενυδρείου' αυτά τα κινέζικα που λέει και ο Στάθης θα σου γίνουν γνώριμα. 3. Το νερό θόλωσε από αμμωνία. Εσύ έβαλες τα ψαράκια (τα οποία ήταν πάρα πολλά για αυτό το ενυδρείο) με την σειρά τους αυτά παρήγαγαν ρύπους άρα κατά συνέπεια αμμωνία. Στο φίλτρο δεν υπήρχαν τα βακτήρια που την αμμωνία την μετατρέπουν σε νιτρώδη και τα νιτρώδη σε νιτρικά. Με άλλα λόγια τα ψάρια ψήθηκαν από την αμμωνία-δηλητήριο. 4. Για εμένα δεν νοήται ενυδρείο χωρίς θερμοστάτη ακόμα και το καλοκαίρι. Χωρίς θερμοστάτη οι αυξομειώσεις που μπορεί να υπάρξουν είναι πολύ μεγαλύτερες απότι μία υπερθέρμανση καλοκαιρινή. Κατά συνέπεια τα ψάρια στρεσάρονται και πολλές φορές παρουσίαζουν μία γνωστή ασθένεια το ich που πολλές φορές τα οδηγεί στον θάνατο. Σε συνέχεια αυτού, ανάλογα με το ψαράκι που θα βάλεις υπάρχουν και οι ίδανικές θερμοκρασίες. Αν επιλέξεις ψαράκι που ζει 20-30 με ιδανική θερμοκρασία το 26, γιατί να το ζεις στους 21 ενώ με έναν θερμοστάτη θα τον έχεις 26 και στα δύσκολα στα πολύ πολύ δύσκολα (καύσωνας) 30; 5. Σου δώσανε κάτι βακτήρια. Αφού κάνεις τα παραπάνω και μόνον τότε να θυμάσαι όταν θα τα χρησιμοποιήσεις να τηρήσεις επακριβώς τις οδηγίες τους. Δηλαδή αν σου λένε να βάλεις ψάρια στην 3η δόση εσύ στην 3η δόση πρέπει να βάλεις. Και να τα έχεις όπως θα είχες την αντιβίωση αν είχες αμυγδαλές. Όσο το δυνατόν πιο ρολόι. 6. Καλώς ή κακώς ,κατεμέ μόνο κακώς, στα μαγαζιά που ψωνίζουμε μπορείς να ακούσεις τα πάντα όλα. Αν θέλεις πραγματική ενημέρωση και ψάρια υγιή οι δρόμοι είναι 2. Διάβασμα, για την ακρίβεια πολύ διάβασμα και φόρουμ. Ο συντονιστής, ο έμπειρος χομπίστας ακόμα και εγώ με την μικρή εμπειρία θα σου τα πούμε καλύτερα από έναν πωλητή. 7. Βλέπεις το μέγεθος του ψαριού και λες 'κοίτα πόσο μικρό είναι' γιατί να μην κάνει για το ενυδρείο μου; Είναι κλασική λούμπα. Ακόμα και εγώ που έχω πλέον εμπεδώσει πως το μέγεθος σε πολλές περιπτώσεις δεν συνάδει με την γυάλα που μπορείς να φανταστείς, απορώ για κάποια είδη και τις απαιτήσεις τους. Καθώς θα διαβάζεις και θα βλέπεις από συχομπίστες ενυδρεία θα καταλάβεις πως για πολλά είδη το μέγεθος δεν έχει να κάνει με τις απαιτήσεις τους. Εγώ παράδειγμα τώρα που έχω 96 μοικτά λίτρα ενυδρείο πες γύρω στα 80 καθαρά και θέλω να βάλω ψαράκια που είναι 4 και 5 εκατοστά το σκέφτομαι και το ψάχνω για το αν μπορώ να βάλω 8 ή 10 ή 12. Στα είπα λίγο χοντροκομμένα γιατί θα προτιμούσα να είχες αποτύχει αλλά να είχες μπει στην διαδικασία να δεις πως φτιάχνουμε το νερό. Είναι κρίμα τα ψαράκια καταλαβαίνεις.. Όπως και να χει αυτά συμβαίνουν και είναι μέσα στο χόμπι! Καλή αρχή και για οποιαδήποτε πληροφορία ακόμα και κάτι που μπορεί να σου ακούγεται χαζό να στείλεις μήνυμα και να μην διστάσεις καθόλου!!! +1... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian Posted May 13, 2016 #12 Share Posted May 13, 2016 Τα ψαρακια αυτα οχι απλα θελουν πανω απο 25 λιτρα,αλλα πολυ παρα πανω! Τα γκαπυ πχ,για ενα χαρεμι θελεις 60 λιτρα. Για τα νεον,για μια ομαδα περιπου 80 λιτρα. Δεν παιζει ρολο μονο το ποσο μικρα ειναι τα ψαρια αλλα και πολλα αλλα ακομα. Ο θερμοστατης δεν χρειαζεται το καλοκαιρι,αλλα ακομα δεν εχουμε καλοκαιρι και μεχρι να πιασουν οι ζεστες θα τον χρειαστεις. Γενικα,διαβασε το λινκ που σου εδωσα και ειδικα τον κυκλο του αζωτου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
giannhs gewrgiou Posted July 10, 2016 #13 Share Posted July 10, 2016 kalispera paidia me lene giannh kai mexri smr exw allaxei 5 enudreia kai ola me exwterikous anakuklwtes kai spania na eixa problhmata me to nero prin duo bdomades agorasa ena enudreio 200 litra me eswteriko anakuklwth kai mesa exw kuxlides omws exw ena problhma to nero tois prwtes meres htan pentakatharo kai apo thn mia mera sthn allh kutrinise toso polu pou ta bsaria sxedon den ta eblepes to katharisa xana kai pali meta apo meres kutrinise kai tr exw agorasei ena exwteriko anakuklwth kai thelw na ton xekinisw prepei na xana adiasw olo to nero gia na ton balw se leitourgia h opws einai me auto to nero...xero apo farmaka poso prepei na bazeis kai poia kai kathe pote alla se auto den xerw ti eftaixe kai kitrinise mipws einai o anakuklwths kai ti m proteinetai??euxaristw !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian Posted July 10, 2016 #14 Share Posted July 10, 2016 kalispera paidia me lene giannh kai mexri smr exw allaxei 5 enudreia kai ola me exwterikous anakuklwtes kai spania na eixa problhmata me to nero prin duo bdomades agorasa ena enudreio 200 litra me eswteriko anakuklwth kai mesa exw kuxlides omws exw ena problhma to nero tois prwtes meres htan pentakatharo kai apo thn mia mera sthn allh kutrinise toso polu pou ta bsaria sxedon den ta eblepes to katharisa xana kai pali meta apo meres kutrinise kai tr exw agorasei ena exwteriko anakuklwth kai thelw na ton xekinisw prepei na xana adiasw olo to nero gia na ton balw se leitourgia h opws einai me auto to nero...xero apo farmaka poso prepei na bazeis kai poia kai kathe pote alla se auto den xerw ti eftaixe kai kitrinise mipws einai o anakuklwths kai ti m proteinetai??euxaristw !!! Καλως ηρθες στο φορουμ μας. Καταρχην θα σε παρακαλεσω να γραφεις με πεζα Ελληνικα γιατι ειναι κανονισμος του φορουμ. Κατα δευτερο,ανοιξε ενα δικο σου θεμα να συζητησουμε εκει το προβλημα σου γιατι εδω ειναι θεμα αλλου μελους. Ευχαριστω! Link to comment Share on other sites More sharing options...
giannhs gewrgiou Posted July 10, 2016 #15 Share Posted July 10, 2016 katalabainw kai zhtaw sugnwmh alla briskomai ektos elladas kai dustixws o upologisths den gurnaei sta ellhnika kai gia auto anagkazomai na grafw etsi kai den xerw pou na paw gia na anoixw ena diko m thema an mporousate na me boithisetai tha to ektimousa euxaristw Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian Posted July 10, 2016 #16 Share Posted July 10, 2016 Μπαινεις στη κατηγορια του γλυκου νερου κα πανω δεξια θα δεις που λεει νεο θεμα,το πατας,γραφεις τιτλο,στον κειμενογραφο γραφεις αυτο που θες και μετα πατας δημοσιευση. Οσον αφορα τωρα τα Ελληνικα,μετατροπεις στο ιντερνετ που κανεις τα γκρικλις σε Ελληνικα.πχ http://www.greeklish.net/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts