fishbone! Posted May 14, 2016 #1 Share Posted May 14, 2016 Καλησπέρα φίλοι μου, Το θέμα αυτό το ανοίγω σαν οδηγό κατασκευής ενός υβριδικού φωτιστικού με power led και Τ5 λάμπες φθορισμού! Ο βασικός σκοπός μου είναι περισσότερο να μοιραστώ μαζί σας όχι τόσο πολύ την κατασκευή αλλά τα αποτελέσματα και τις προσωπικές μου εμπειρίες ! Επίσης στο τέλος του θέματος θα σας δείξω και κάποιες μοναδικές εργαστηριακές μετρήσεις που έγιναν ! Να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι δεν είμαι ηλεκτρολόγος οπότε ας με συχωρήσουν οι επαγγελματίες για τις ατέλειες που θα δουν ! Αλώστε μια τέτοια κατασκευή DIY με power Led δεν είναι πυρηνική φυσική αλλά χρειάζεται προσοχή για την ασφάλεια και την σωστή λειτουργία! To project φωτιστικό με έχει απασχολήσει από την αρχή της ενασχόλησης μου με το θαλασσινό ενυδρείο! Το κώλυμα μου με τα Λεντ και τις προοπτικές που δίνουν είναι γνωστό στους περισσοτέρους ! θα σας πω τις παρατηρήσεις στις αλλαγές που έχω κάνει τα 3μισή χρονιά με το ενυδρείο μου! Θα μου επιτρέψετε μια σύντομη αναδρομή στα προηγούμενα φωτιστικά μου! Ξεκίνησα με λεντοταινιες για τουλάχιστον 9 μήνες http://www.aquazone.gr/forums/topic/97824-fishbones-%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5-reef/ οπως πολλών, η σκέψη ενός fish Only έφυγε νωρίς οπότε τα πρώτα μαλακά και LPS μπήκαν δειλά δειλά στο πρόγραμμα ! Οι λεντοταινιες (ενυδρειακες) είχαν αγοραστεί από γνωστό κινεζικό σαιτ με14,4w στο μέτρο ! αν θυμάμαι καλά υπήρχαν τουλάχιστον 5 σειρές επι 14.4 watt άρα περίπου 108 watt στα 250 λίτρα! Σύντομα κατάλαβα ότι αν θες να έχεις κοράλλια εκτός από εύκολα μαλακά πρέπει να φύγεις από τις λεντοταινιες ! Επόμενο προτζεκτ η αγορά 3βαττων power leds και τοποθέτηση τους με τις λεντοταινιες ! Για ψήκτρα έβαλα Π αλουμίνιου ……….και το πρώτο μου αξιοπρεπές φωτιστικό ήταν πραγματικότητα!Μετα από κάποιες διορθώσεις/αναβαθμίσεις είχα ένα όμορφο οπτικό αποτέλεσμα με μια καλή ανάπτυξη των LPS! Δυστυχώς όμως η ώρα των Σκληρών είχε έρθει και στην καλύτερη απλά δεν είχα νεκρώσεις ! Οπότε φτάνουμε στο 2016 που πλέων το 3ο φωτιστικό παίρνει σάρκα και οστά! Όπως και στο προηγούμενο, το κέλυφος έγινε από πλάκα αλουμινίου 2μμ (είχε περισσέψει) Αφού κάμφθηκε καταλλήλως έγιναν οι απαραίτητες τρύπες για την ψύξη……! Είπα να βάλω και λίγο χρώμα έτσι και βάφτηκε σε φανοποιείο με το το πρωτότυπο μαύρο , για την ακρίβεια μαύρο περλε της TOYOTA! Προχωρώντας και κάνοντας το λίγο πιο επαγγελματικό έβαλα ψήκτρα εμπορίου (140-9,7-2,5) που θα μου έδινε παραπάνω τσιπακια στο τετραγωνικό εκ! Ξεκολλήθηκαν τα τσιπακια από το παλιό πολύ εύκολα αν σκεφτείς ότι είναι η τρίτη φορά που κολλιούνται!!! θερμοαγογιμη πάστα και χωρίς βίδες κολλήθηκαν στην ψήκτρα ( η συγκεκριμένη πάστα είναι από εξωτερικό οι αντίστοιχες εδώ δεν κολλάνε )! Τα λεντακια (bridgelux) αφού δοκιμάστηκαν χρωματικά και ποιοτικά τοποθετήθηκαν σε 4 κανάλια των 18! 1ο Moon light με μπλε και UV! 2o Royal Blue & Blue 3o White 12000K &6500K, Red, Green, Cyan 4o Whyte 12000K 50% kai R Blue 50% Tip: προσπαθείτε τα υλικά που δουλεύεται να είναι καλής ποιότητας πχ. Έχω φάει πολλές ώρες προσπαθώντας να κολλήσω με κακής ποιότητας κολλητήρι και σηματάκι που μόλις τα άλλαξα τα έκανα όλα στο 1/5 του χρόνου ! Συνέχεια στο επόμενο ποστ ...... 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fishbone! Posted May 14, 2016 Author #2 Share Posted May 14, 2016 Δεξιά και αριστερά τοποθετήθηκαν 2+2 ανακλαστήρες της Juwel μήκους 1,20εκ ώστε να τοποθετηθούν 4 ΑΤΙ 54Watt! Η γυάλα μου είναι 150 εκ μήκος και 45εκ πλάτος ! Το ιδανικό θα ήταν να μπαίνανε 140μηκος λάμπες αλλά θα εκτοξεύανε την κατανάλωση ( από 220w στα 320W) ! Έτσι σκέφτηκα να τις τοποθετήσω ανά δυο στα άκρα ! Χρωματικά διάλεξα 2 Blue Plus , 1 Purple , 1 Aquablue! Γενικά ουδέτερο αποτέλεσμα! Χρονικά το όλο σύστημα ελέγχεται με έναν χρονοδιακόπτη με τρία κανάλια + έναν ΙΚΕΑ για το moonlight! 12 ώρες moonlight 14:00 – 02:00 8 ώρες Leds channel 1+2 16:00- 00:00 6 ώρες Led + 2 T5 17:00 – 23:00 4 ώρες 2 Τ5 18:00 – 22:00 Όσο για την ψύξη του φωτιστικού να επιστρατευτεί ότι ανεμιστηρακι έχετε! Το κόστος τους είναι μηδαμινό και η συμμετοχή τους στην απόδοση και στην συντήρηση του είναι τεράστια ! Η Βάση του φωτιστικού είναι η κλασική που κάνω σε όλα τα φωτιστικά μου Οι δυο κρίκοι στο ταβάνι με το συρματόσχοινο σε σχήμα Μ με βοηθάει χωρίς κόπο να ανεβοκατεβάζω το φωτιστικό με το ένα δάχτυλο! Τα υπόλοιπα υλικά πάρθηκαν από το Leroy η από οπουδήποτε πολυκατάστημα Το βάρος στο κέντρο του Μ είναι από βαράκια καταδύσεων περίπου 3 κιλά! Σίγουρα υπάρχουν πιο κομψά βαρίδια ! Κατανάλωση! Τα κανάλια με τα λεντακια είναι dimmable οπότε θα μείνουμε στα ονομαστικά τα οποία είναι περίπου 200-210 watt! Οι Τ5 δυστυχώς δεν ρυθμίζονται (τα ρυθμιζόμενα driver s είναι πανάκριβα) άρα 4 * 54=216Watt! Μέγιστη απόδοση φωτιστικού με πλήρες φορτίο περίπου 400Watt! Το δικό μου φωτιστικό στην καθημερινή του χρήση δουλευθεί με μέγιστη κατανάλωση 290-300watt με ημερήσια κατανάλωση τα 1,7- 1,8 Κwatt Κόστος κατασκευής : Για ενυδρείο διαστάσεων 150-45-60 με μέγιστη απόδοση στα 400Watt! Πλάκα αλουμίνιου 140-45εκ περίπου 30Ε Ψήκτρα 140 εκ περίπου 45Ε Power Led Bridge lux 2-3 Ε έκαστος Dimmable Drivers για 20 λεντακια 22Ε έκαστος! Κόλλα θερμοαγωγιμη 2,5 Ε το σωληνάριο! Καλώδια κολλητήρια , κοφτακια , συρματακι κτλ. περίπου 30-40Ε και σου μένουν και τα εργαλεία! Drivers διπλοί για τις Τ5 15Ε το τεμ! Ανακλαστήρες 16-18Ε το τεμ Λάμπες Τ5 54 watt 18E το τεμ! Χρονοδιακόπτης 3πλος από κίνα γύρω στα 15Ε Ανεμηστηρακια από 5Ε Διάφορα για την κατασκευή της βάσης ( συρματόσχοινα ,Inox σύνδεσμοι, κρικακια και λοιπά) περίπου 10-15Ε! Συνέχεια στο επόμενο...... 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post fishbone! Posted May 14, 2016 Author Popular Post #3 Share Posted May 14, 2016 Μετρήσεις : Έχοντας το SENEYE REEF είπα να κάνω κάποιες μετρήσεις ώστε να έχω άποψη στο αποτέλεσμα μου! Έτσι άρχισα να μετράω σε διαφορά σημεία το ενυδρείο μου ! Όμως ήθελα να πάω ακόμα πάρα πέρα και για αυτό πήγα στη………… ΣΦΑΙΡΑ!!!!!! Η ΣΦΑΙΡΑ είναι ένας υπερσύγχρονος φασματογράφος, βρίσκεται στα γραφεία της BIG SOLAR και δεν υπάρχει όμοια της στην Ελλάδα ! Βασικά υπάρχουν 4-5 σε όλη την Ευρώπη! Το φωτιστικό μου μπήκε στη σφαίρα και ελέγχθηκε σε ότι παράμετρο μπορεί να μετρηθεί! Μην με ρωτήσετε και πολλές λεπτομέρειες διότι κάποια στιγμή το έχασα και μου ακούγονταν κινεζικά ! Μια μέτρηση που μου έκανε εντύπωση ήταν όταν αφαιρέθηκαν οι δυο μπλε Τ5 δεν επηρέασαν το φάσμα από τα Λεντ! Βέβαιος μπορούμε να συζητήσουμε αργότερα με καλύτερη ανάλυση τον μετρήσεων! Εδώ πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο τεχνικό team της BIG SOLAR που με δέχτηκαν και αφιέρωσαν τόσο χρόνο με ένα τόσο πολύτιμο μηχάνημα! Ηταν μια μοναδική εμπειρία να βρίσκεσαι σε ένα τέτοιο χώρο με τοσο καταρτησμενους ανθρώπους! Συμπεράσματα: Μετα από 3μιση χρονιά πειραματισμού με τα φωτίστηκα μου η ταπεινή μου άποψη είναι η εξής: Λεντοταινιες δίνουν ένα όμορφο και οικονομικό αποτέλεσμα ιδανικό για Fish Only ενυδρεία έως και κάποια μαλακά κοκαλάκια! Τα 3βαττα λεντακια μου κατάφεραν να διατηρήσουν τα περισσότερα LPS και να προσφέρουν μια ικανοποιητική ανάπτυξη Το υβρίδιο μου με Power led 3watt μαζί με 4 Τ5 54watt κατάφεραν τους τελευταίους 3-4 μήνες ικανοποιητικά αποτελέσματα και ανάπτυξη και στα SPS μου! Δεν θέλω να μπω σε αντιπαράθεση με κανέναν διότι όπως είπα και στη αρχή είναι τα προσωπικά μου συμπεράσματα ! Δεν μπορώ να αμφισβητήσω Led φωτίστηκα του εμπορίου που κάνουν παπάδες αλλά ούτε και DYI led φωτίστηκα που έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα ! Επίσης η θερμοκρασία , η χαμηλή κατανάλωση και η οικονομία είναι αδιαπραγμάτευτα! Απλά σε εμένα πιστεύω ότι η προσθήκη των Τ5 έδωσε πολύ μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη ! Πραγματικά πιστεύω ότι το μέλλον ανήκει στην τεχνολογία των LED απλά αυτή την στιγμή χρειαζόμαστε και την βοήθεια των Τ5! Σε οποίον αποφασίσει να προσπαθήσει να φτιάξει ένα DIY φωτιστικό μην ξεχάσει ποτέ: ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ στο ρεύμα ! μπορεί να υπάρχουν οι μετασχηματιστές αλλά η κεντρική παροχή είναι ΘΑΝΑΣΗΜΗ! Ελπίζω να μην σας κούρασα ! Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας! 13 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dano23 Posted May 14, 2016 #4 Share Posted May 14, 2016 (edited) Διονύση μπράβο για την αναλυτικότατη παρουσίαση..όσο αφορά το υβρίδιο και εγώ που παίζω εδώ και λίγο καιρό λεντ με τ5 βλέπω διαφορά προς το καλύτερο και το σύστημα έχει αγαπήσει τον έξτρα φωτισμό... Edited May 14, 2016 by dano23 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mad23 Posted May 14, 2016 #5 Share Posted May 14, 2016 Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAN Posted May 14, 2016 #6 Share Posted May 14, 2016 Σε ευχαριστούμε πολυ για τον χρόνο και για την άψογο άρθρο που ανέβασες... Έγινε pin φυσικά... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Puff Posted May 14, 2016 #7 Share Posted May 14, 2016 Ένα μεγάλο μπράβο Διονύση για τη φοβερή δουλειά που έκανες! Και ήρθε ακριβός την ώρα που πρέπει να πάρω τελικές αποφάσεις για τον φωτισμό του ενυδρείου μου. Και πραγματικά τώρα πήρα εύκολα αυτήν την απόφαση. Αφού βελτιώσω τεχνικά το υπάρχον φωτιστικό Τ5 που έχω (θα γίνουν 2 κανάλια αντί για 1) θα προσθέσω επιπλέον 3βατα led. Για τον αριθμό τους ακόμα το μελετάω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lykourgos Posted May 15, 2016 #8 Share Posted May 15, 2016 Καταρχήν εύγε και πάλι εύγε!!! Τώρα έχεις μια πρόκληση και αυτή είναι να κάνουμε μια μελέτη διότι σκέφτομαι να κάνω αλλαγή φωτιστικου και τώρα μου έδωσες μια πολύ καλή ιδέα! Στάλθηκε από το SM-G920F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
niknik Posted May 15, 2016 #9 Share Posted May 15, 2016 Ενα τεραστιο μπραβο Διονυση εξαιρετικο αρθρο εξαιρετικη δουλεια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vasilis4x4 Posted May 15, 2016 #10 Share Posted May 15, 2016 Eξαιρετικη παρουσιαση και πολυ καλη δουλεια Μπραβο Διονυση Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanaGreco Posted May 15, 2016 #11 Share Posted May 15, 2016 Άριστη και τεκμηριωμένη παρουσίαση. Ευχαριστούμε Link to comment Share on other sites More sharing options...
fishbone! Posted May 15, 2016 Author #12 Share Posted May 15, 2016 Παιδιά σας ευχαριστώ όλους σας ! Με τιμάτε ιδιαίτερα και χαίρομαι πολυ που σας άρεσε ! 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
submarine1981 Posted May 15, 2016 #13 Share Posted May 15, 2016 (edited) πολύ καλή δουλεία. και ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας Αν έχεις στοιχεία μετρήσεων που να δείχνουν το πόσο επηρεάζει το φάσμα των Led ή χρήση Τ5 θα ηταν πολύ ενδιαφέρων. Edited May 15, 2016 by submarine1981 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sakisdraminos Posted May 15, 2016 #14 Share Posted May 15, 2016 Μπραβο καλη δουλεια! Γιατι δεν επαιξες με μουλτιτσιπ μιας που με την τεχνολογια σε βλεπω κομπλε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mad23 Posted May 15, 2016 #15 Share Posted May 15, 2016 Πανο η σφαιρα ολες τις μετρησεις τις παιρνει απο αυτη τη μοναδα που ειναι στη μεση? Υπο νορμαλ συνθηκες οπου ενας τρελλος χομπυστας δεν μετραει τις επιδοσεις του diy φωτιστικου του,που χρησιμευει? Link to comment Share on other sites More sharing options...
baggos777777 Posted May 15, 2016 #16 Share Posted May 15, 2016 Ωραία δουλειά ρε φίλε μπράβο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fishbone! Posted May 15, 2016 Author #17 Share Posted May 15, 2016 Μπραβο καλη δουλεια! Γιατι δεν επαιξες με μουλτιτσιπ μιας που με την τεχνολογια σε βλεπω κομπλε. Αυτά τα λεντ τα χρεισιμοποιω τα τελευταία 2 χρόνια ! Πρώτον δεν γνώριζα τότε τα multichip και δεύτερον ήθελα μεγαλύτερη διασπορά !Σίγουρα με την τεχνολογια δεν τα πάω τόσο καλά αλλά μου αρέσει να πειραματιζομαι και πιάνουν λίγο τα χέρια μου ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
fishbone! Posted May 15, 2016 Author #18 Share Posted May 15, 2016 Πανο η σφαιρα ολες τις μετρησεις τις παιρνει απο αυτη τη μοναδα που ειναι στη μεση? Υπο νορμαλ συνθηκες οπου ενας τρελλος χομπυστας δεν μετραει τις επιδοσεις του diy φωτιστικου του,που χρησιμευει? Φιλαράκι μου μάλλον με μπερδεύεις με κάποιον που φτιάχνει pappone με κουστούμι Η σφαίρα Μιχάλη παίρνει μετρήσεις από ένα σενσορα στο πανω μέρος της όχι όμως απευθείας από την πηγή ! Αναλύει όλο το φάσμα την ένταση και τουλάχιστον 20-30 διαφορετικές παραμέτρους ανάλογα με τις ανάγκες ! Μπορεί να μετρήσει κάθε πηγή φωτός και να την αναλύσει ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mad23 Posted May 16, 2016 #19 Share Posted May 16, 2016 χαχα,ναι ρε διονυση οντως σας εχω στο μυαλο μου σαν ενα Ρε συ εννοειται πως δεν εχω ιδεα απο τη σφαιρα η' να ερμηνευω τα αποτελεσματα των μετρησεων κτλ,οτι δεν ειμαι πανττογνωστικο τρολλ/γκουρου,υπερχομπυστας,admin σε φατσογκρουπακια κτλ,αλλα νομιζω πως στη δευτερη φωτο που ειναι μονο τα λεντ,το φασμα ειναι φτωχοτερο,ειδικα οσον αφορα το λευκο,πρασινο,κιτρινο και κοκκινο. Εκτος εαν δεν "διαβασα" το γραφημα σωστα,ρε διονυση μου. Επισης τα 200 σχεδον βαττ των λεντ βγαζουν σχεδον τα μισα par απο τις μονο 2 μπλε τ5 των 108 βαττ! Και κατι αλλο που θα ηταν πολυ ενδιαφερον ειναι ποσο θα αλλαζε το αποτελεσμα οσον αφορα στο φασμα, εαν μονο με τα λεντ ανοιχτα,ο σενσορας μπορουσε να μετακινηθει σε διαφορετικα σημεια οπου θα ηταν πιο κοντα για παραδειγμα στα κοκκινα η ' στα πρασινα κοκ η' σε διαφορετικο υψος για να δουμε απο ποια εκατοστα κ μετα "μπλεκεται"/αναμυγνειεται το φως/φασμα/κτλ που βγαζει το καθε ενα λεντ με το αλλο. Με το seneye τι αποτελεσματα πηρες? Εμεις γνωριζομαστε και ξερεις τι βλακας ειμαι οποτε τη διευκρινηση δεν την κανω για σενα αλλα για τους προβληματικους κοριτσαρους....εννοειται πως με τα παραπανω δεν μειωνω/αμφισβητω την προσπαθεια σου και ολα αυτα τα υπεροχα τα οποια δοξα τω Θεο μπηκες στο κοπο να μοιραστεις μαζι μας και να βοηθησεις/εμπνευσεις και αλλα παιδια.....απλα μια συζητηση κανουμε πανω σε αυτο που ανεφερες Link to comment Share on other sites More sharing options...
pan_Oz Posted May 16, 2016 #20 Share Posted May 16, 2016 πως μου ξέφυγε το άρθρο ακομα δεν καταλαβα αλλα να ναι καλα ο φίλος μου ο Μιχάλη που μου το υπέδειξε Μπορω να πω οτι μπήκα με διάθεση να σε τρολαρω, αλλα διάβασα μεχρι και το link με τα πρώτα σου δείγματα γραφής, θυμήθηκα ποσο ντροπαλή, συνεσταλμένη, ευγενική φυσιογνωμία εισαι, συγκινήθηκα, με συνεπήρε η για αλλη μια φορα ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ και αναλυτική παρουσίαση σου και δεν εχω παρα ακόμη μια φορα να σου βγάλω το καπέλο! Η διάθεση σου να βοηθάς και να μοιράζεσαι ειναι παράδειγμα για ολους! Φιλαρακι μου πολλα μπράβο σου! Το φωτιστικο φαίνεται διαμάντι και η δουλεια άκρως επαγγελματική, απο το στραπατσάρισμα του αλουμινίου εως και τις μετρησεις στη σφαίρα Ελα τωρα, ξαναπες το... τι σου καναν οι Τ5 στα sps???? μ αρεσει να τ ακουω!!!!! χαχαχαχαχα Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
niknik Posted May 16, 2016 #21 Share Posted May 16, 2016 Κρατα χαρακτηρα Διονυση μην υποκυπτεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fishbone! Posted May 16, 2016 Author #22 Share Posted May 16, 2016 Κρατα χαρακτηρα Διονυση μην υποκυπτεις. Σημερα Νικο μου θα κρατήσω χαρακτήρα γιατι ειναι περασμένη η ωρα! Αυριο ομως θα απαντησω και στους 2 τους !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
fishbone! Posted May 17, 2016 Author #23 Share Posted May 17, 2016 πως μου ξέφυγε το άρθρο ακομα δεν καταλαβα αλλα να ναι καλα ο φίλος μου ο Μιχάλη που μου το υπέδειξε Μπορω να πω οτι μπήκα με διάθεση να σε τρολαρω, αλλα διάβασα μεχρι και το link με τα πρώτα σου δείγματα γραφής, θυμήθηκα ποσο ντροπαλή, συνεσταλμένη, ευγενική φυσιογνωμία εισαι, συγκινήθηκα, με συνεπήρε η για αλλη μια φορα ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ και αναλυτική παρουσίαση σου και δεν εχω παρα ακόμη μια φορα να σου βγάλω το καπέλο! Η διάθεση σου να βοηθάς και να μοιράζεσαι ειναι παράδειγμα για ολους! Φιλαρακι μου πολλα μπράβο σου! Το φωτιστικο φαίνεται διαμάντι και η δουλεια άκρως επαγγελματική, απο το στραπατσάρισμα του αλουμινίου εως και τις μετρησεις στη σφαίρα Ελα τωρα, ξαναπες το... τι σου καναν οι Τ5 στα sps???? μ αρεσει να τ ακουω!!!!! χαχαχαχαχα Sent from my iPhone using Tapatalk Ευχαριστω φιλε μου για τα καλα σου λογια! Θα απαντησω σε εσενα και στον Mad οσο πιο σοβαρα γινεται ( ουτε να το γραψω μπορω καλα καλα με πιανουν τα ) παρακατω! Link to comment Share on other sites More sharing options...
fishbone! Posted May 17, 2016 Author #24 Share Posted May 17, 2016 χαχα,ναι ρε διονυση οντως σας εχω στο μυαλο μου σαν ενα Ρε συ εννοειται πως δεν εχω ιδεα απο τη σφαιρα η' να ερμηνευω τα αποτελεσματα των μετρησεων κτλ,οτι δεν ειμαι πανττογνωστικο τρολλ/γκουρου,υπερχομπυστας,admin σε φατσογκρουπακια κτλ,αλλα νομιζω πως στη δευτερη φωτο που ειναι μονο τα λεντ,το φασμα ειναι φτωχοτερο,ειδικα οσον αφορα το λευκο,πρασινο,κιτρινο και κοκκινο. Εκτος εαν δεν "διαβασα" το γραφημα σωστα,ρε διονυση μου. Επισης τα 200 σχεδον βαττ των λεντ βγαζουν σχεδον τα μισα par απο τις μονο 2 μπλε τ5 των 108 βαττ! Και κατι αλλο που θα ηταν πολυ ενδιαφερον ειναι ποσο θα αλλαζε το αποτελεσμα οσον αφορα στο φασμα, εαν μονο με τα λεντ ανοιχτα,ο σενσορας μπορουσε να μετακινηθει σε διαφορετικα σημεια οπου θα ηταν πιο κοντα για παραδειγμα στα κοκκινα η ' στα πρασινα κοκ η' σε διαφορετικο υψος για να δουμε απο ποια εκατοστα κ μετα "μπλεκεται"/αναμυγνειεται το φως/φασμα/κτλ που βγαζει το καθε ενα λεντ με το αλλο. Με το seneye τι αποτελεσματα πηρες? Εμεις γνωριζομαστε και ξερεις τι βλακας ειμαι οποτε τη διευκρινηση δεν την κανω για σενα αλλα για τους προβληματικους κοριτσαρους....εννοειται πως με τα παραπανω δεν μειωνω/αμφισβητω την προσπαθεια σου και ολα αυτα τα υπεροχα τα οποια δοξα τω Θεο μπηκες στο κοπο να μοιραστεις μαζι μας και να βοηθησεις/εμπνευσεις και αλλα παιδια.....απλα μια συζητηση κανουμε πανω σε αυτο που ανεφερες Πιστευω οτι με ξερεις αρκετα καλα για να σκεφτείς οτι ουτε μια στο 1000000 δεν θα παρεξηγηθώ! Χαιρομαι πολυ που μπαίνουμε σε μια συζητηση χωρις προκαταληψεις και κομπλεξισμους! Link to comment Share on other sites More sharing options...
fishbone! Posted May 17, 2016 Author #25 Share Posted May 17, 2016 Οπως καταλαβατε το θεμα αυτο ανοίχτηκε κυριως για τα δεδομένα που έχουμε και οχι τοσο για την κατασκευη! Αλλωστε υπάρχουν αρκετα και αναλυτικα θεματα στο DIY που μπορουν να σας βοηθησουν ! Για να μην παρεξηγηθώ το όλο άρθρο είναι υποκειμενικό και βασιζεται σε δικες μου μετρήσεις και αποτελέσματα! Θα σταθω στο οροσ υποκειμενικό γιατι οποιοσδήποτε μπορει να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα εκτος απο τις μετρήσεις οι οποιες ειναι ανδιαφισβητητες ( το μηχάνημα ειναι τοσο συνχρονο και ακριβες)! Θα σας φερω ενα παράδειγμα κάνοντας τον δικηγόρο του διαβόλου : Γραφω αυτα γιατι ειδα αναπτυξη στα κοραλια μου!!! Απάντηση : Εγω δεν θεωρω αναπτυξη το 1εκ το μηνα στα SPS αλλα 1εκ την εβδομαδα! Με την προσθεση των Τ5 ειχα πολυ καλύτερα αποτελεσματα Απάντηση : Ειδες καλυτερα αποτελέσματα γιατι προσθεσς αλλα 200 watt στο συστημα σου! Και πολλα αλλα παρόμοια ! Πραγματικα πιστευω οτι καποια στιγμη τα LED θα κατακτησουν και αυτο το κοματι ! Οι δυνατότητες τους ειναι τεράστιες ! Μεσα στο φορουμ υπάρχουν φιλοι με φωτιστικά LED που εχουν στολίδια και λιγοτεροι με DIY led που εχουν πολυ καλα αποτελέσματα! Σίγουρα για να πετυχεις ενα ιδανικό φωτισμό χωρις να δωσεις μια περιουσία χρειάζεσαι πολυ ψάξιμο ή πολυ τύχη! Οπως καταλαβαινουμε ολοι οι λαμπες μεταλου ειναι θεμα χρονου να σταματήσουν να υπαρχουν εκτος και αν αλλαξει κατι δραματικα στην καταναλωση τους! Η λυση των Τ5 ειναι σημειο αναφορας διοτι εδω και τοσα χρονια παρεχουν ενα αριστο αποτέλεσμα σε ενυδρεια ανα την υφήλιο! Αρα δεν μπορουμε να τις αμφισβητησουμε! Και ερχόμαστε στη λύση Λεντ που σιγουρα μασ προσφέρουν λιγότερη κατανάλωση και θερμότητα! Για την θερμότητα δεν εχω να πω τίποτα, ομως για την κατανάλωση μπορει να πει κάποιος οτι πρεπει να συγκρίνουμε το ιδιο ενυδρειο με ομοια κατανάλωση σε Τ5 και λεντ! Δυστυχώς εγω δεν εχω ουτε το κατάλληλο ενυδρειο , ουτε το χρονο , ουτε και τους πόρους να κάνω κατι τέτοιο! Γι αυτο τον λογο κατέληξα σε αυτη την λυση ωστε να παρω προτερήματα και απο τα δυο προϊόντα! Και αυτος ειναι βασικος σκοπος μου στο αν καποιος εχει το μερακι και την διαθεση να φτιαξει κατι μονος του να συνδυάσει και τις δυο μεθόδους! Τουλάχιστον σε εμενα λειτούργησε με θετικα αποτελέσματα, παντα κατα την ταπεινή μου άποψη ! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts