Jump to content
Sign in to follow this  
Aquazone Team

Παρασκευή τροφής για Paramecium - του David Ramsey

Recommended Posts

Παρασκευή τροφής για Paramecium


Ένα άρθρο του David Ramsey


http://www.djramsey.com/tropfish/turnipairdrying.htm


 


Απαιτήσεις


Φρέσκο γογγύλι ή γουλί, πλαστικό δοχείο με χάρτινη πετσέτα για επένδυση 


Η διαδικασία διαρκεί 2-3 εβδομάδες σε θερμοκρασία δωματίου, με μέτρια φως


 


Ρωτήστε τους 10 ανθρώπους που καλλιεργούν paramecium για τα ψάρια τους και θα πάρετε 10 διαφορετικούς τρόπους για να το κάνετε. Το θεωρώ ενδιαφέρον, γιατί αν ρωτήσετε 10 ανθρώπους που έχουν αποτύχει να καλλιεργήσουν paramecium, θα σας δώσουν τις ίδιες ακριβώς μεθόδους. Η επιτυχία είναι στις λεπτομέρειες. Ή ίσως το μαγικό ραβδί. Ή απλά τύχη.  Σκεφτείτε ότι σε κάθε στήλη νερού  μικροσκοπικοί οργανισμοί θα ζουν, θα αναπαράγονται και θα μεγαλώνουν. Δεν έχει σημασία πόσο μικρή είναι η στήλη του νερού, αν δεν είναι μολυσμένο, θα έχει μικροσκοπικά οργανισμούς που ζουν σε αυτό. Έτσι, η καλλιέργεια paramecium, όπως και όλων των οργανισμών παρόμοιου μεγέθους, πρέπει να είναι πραγματικά εύκολη.Εκτός από το ότι το νερό δεν πρέπει να είναι μολυσμένο, το μόνο άλλο πράγμα που χρειάζεται, είναι μια πηγή τροφής όπου θα αναπτυχθούν μικροοργανισμοί αρκετά μικροί, ώστε ν' αποτελέσουν τροφή για την paramecium και άλλους μικροοργανισμούς που χρειαζόμαστε. Μία ή δύο φορές το χρόνο, αποξηραίνω μερικά μικρά κομμάτια γογγύλι ή γουλί και τα χρησιμοποιώ για τροφή. Δουλεύει. Απόθεμα μηνών μπορεί να αποθηκευτεί σε μια μικρή τσάντα ziplock. Το γογγύλι ή το γουλί πρέπει να αποξηραίνεται πλήρως, ή θα μουχλιάσει. Πράγμα όχι καλό.


 


82.jpg


 


Mπορείτε να εξασφαλίσετε την πρώτη ύλη με μία από τις δύο μεθόδους. Αγοράστε ένα μικρό γογγύλι ή γουλί και προσεκτικά κόψτε τη ρίζα σε κύβους 1-2.5 εκ. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να μην κοπείτε. Ο άλλος τρόπος κοστίζει λίγο περισσότερο, αλλά είναι πολύ ασφαλέστερος. Μπορείτε να αγοράσετε ένα δοχείο γογγύλια ήδη τεμαχισμένα σε κύβους στο παντοπολείο. Αφού έχετε τεμαχίσει το υλικό σας, και έχει στεγνώσει, θα χρειαστείτε ένα δοχείο κατάλληλου μεγέθους για την ξήρανση. Αυτό μπορεί να είναι κόλλα μαγειρικής ώστε να απλώσετε τα κομμάτια, αν θέλετε να στεγνώσουν στο φούρνο. Χρησιμοποιήστε τη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία. 90 βαθμούς κελσίου ή λιγότερο. Αυτό μπορεί να μην είναι δυνατόν στο φούρνο σας. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πλαστικό κουτί παπουτσιών ή κιβώτιο αποθήκευσης ρούχων. Βάλτε αρκετά στρώματα χαρτιού κουζίνας στο κάτω μέρος, για να βοηθήσει με το στέγνωμα. Στη συνέχεια απλώνετε τα κομμάτια. Απλώστε μία μόνο στρώση αφού χρειάζεται όσο το δυνατόν καλύτερος αερισμός. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να στεγνώσουν τα κομμάτια. Από τη στιγμή που τα απλώσετε προσεκτικά, τοποθετήστε μερικές χαρτοπετσέτες στην επιφάνεια ώστε να καλυφθεί το υλικό. Αυτό βοηθά στεγνώσουν τα κομμάτια και να μείνουν μακριά ζωύφια όπως κουνούπια και μύγες . Τοποθετήστε το δοχείο σε μια περιοχή με θερμοκρασία δωματίου. Το φως είναι μια χαρά για όσο διάστημα δεν υπάρχει άμεσο ηλιακό φως. Μερικός φωτισμός θα αποθαρρύνει τη μούχλα να αναπτυχθεί.


 


84.jpg85.jpg


 


Κάθε 2-3 μέρες θα πρέπει να ξεσκεπάζετε  το δοχείο και να ανακατεύετε τα κομμάτια . Προσπαθήστε να έχετε διαφορετικές πλευρές εκτεθειμένες, έτσι ώστε όλα τα κομμάτια να στεγνώσουν ομοιόμορφα . Ξεχωρίστε και πετάξτε οποιαδήποτε κομμάτια που μπορεί να έχουν κάποια μούχλα πάνω τους . Στη συνέχεια, σκεπάστε ξανά το δοχείο με τις χαρτοπετσέτες και ελέγξτε ξανά σε λίγες ημέρες . Αυτή η διαδικασία ξήρανσης θα διαρκέσει 2-3 εβδομάδες . Στο τέλος αυτού του χρόνου όλα τα μικρά κομμάτια θα έχουν ζαρώσει και θα έχουν στεγνώσει  ομοιόμορφα. Είναι έτοιμα για χρήση. Αποθηκεύστε τα σε μια τσάντα ziplock ή ένα μικρό βάζο . Τώρα έχετε μια πολύ καλή τροφή για paramecium.


 


83.jpg


 


Στο πρώτο βίντεο που βλέπετε παρακάτω, δείχνει όλα αυτά στην πράξη . Το δεύτερο βίντεο δείχνει τη ξήρανση  κομματιών γογγυλιού με τη βοήθεια αφυγραντήρα. . Πραγματικά καθιστά το στέγνωμα, εύκολο και γρήγορο.


 


 



 


 



Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By natateo
      Καλησπερα!
      Θελω τα φωτα σας λιγο....
      Την Τριτη θα εχω ενα κουτακι με springtails. Πως ξεκιναμε καλλιεργεια και πως ταιζουμε και με τι;;;;;;;;;
      Διαβασα χιλια δυο αρθρα, αλλα ειναι τοσο διαφορετικα, που με μπερδευουν....
      Για υποστρωμα αλλοι λενε coconut, αλλοι ξυλοκαρβουνο... απο τροφη   μεχρι και μαγια μπυρας και αποξηραμενα μανιταρια.....
      @Χρήστος!!!!!!! Βοηθεια!!!!!!!!!
    • By natateo
      Enchytraeus albidus στη φύση φτάνει σε μήκος 35mm, σε καλλιέργεια μέχρι 45mm. Όλα τα σκουλήκια Enchytraeus έχουν ένα χαρακτηριστικό λευκό χρώμα (γαλακτώδες), γι 'αυτό πήραν το όνομά τους.
      Ζουν στο έδαφος πλούσιο σε χούμο, τρέφονται με οργανικά υπολείμματα. Τα σκουλήκια είναι ερμαφροδιτικά, πολλαπλασιάζονται γρήγορα.
      Έτοιμοι για αναπαραγωγή σε ηλικία τριών εβδομάδων.
      Πολλαπλασιάζεται σε θερμοκρασία 16-24 βαθμούς , σε χαμηλότερες θερμοκρασίες επιβραδύνει την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή, και σε υψηλότερες θερμοκρασίες η καλλιεργεια αρχίζει να πεθαίνει.
      Καλλιέργεια στο σπίτι.
      Χρησιμοποιούνται  μόνο δύο είδη  , είναι παρόμοια μεταξύ τους και διαφέρουν μόνο ως προς το μέγεθος. Αυτά είναι το Enchytraeus albidus – μεγάλο (white worm) και το Enchytraeus buchholzi – μικρό (grindal worm).
      White worms.
      Αγοράζουμε μπόλι από https://aquariumshop.gr/product-category/frontida/trofes/zontanes-trofes/page/2/ (αν δεν υπαρχει, παιρνουμε τηλ και ρωταμε πότε θα ειναι διαθεσιμο.)
      Για την καλλιέργεια  χρησιμοποιουμε  ξύλινα, πλαστικά κουτιά, γλάστρες, πλαστικά δοχεία, κουτια απο φελιζολ, το μέγεθος των οποίων εξαρτάται από την ποσότητα του σκουληκιού που θέλουμε να έχουμε. Εγώ έχω και τα πλαστικά ταπερ από παγωτό 2 λ και κουτί από φελιζολ 40Χ25Χ10 με καπάκια όλα.
      Υποστρωμα. Τα έχω σε χώμα για φυτά 50% (Algoflash)+ 50% υποστρωμα κοκοφοινικα https://www.growmarket.gr/upostromata-udroponias/ugro-small-rhiza-11lt-detail
      Τροφές - είναι βραστά  λαχανικά (φύλλα λάχανου, πατάτες, καρότα, κολοκύθα κλπ.), νιφάδες βρόμης (φτιάχνω πηχτή κρεμά), λευκό ψωμί με γιαούρτι, corn flakes θρυμματισμένα κ.λπ. ή οπως στο video του David Ramsey- ψωμι με κεφιρ και μαγια μπυρας.
      Ταΐζουμε 1-2 φορές την εβδομάδα , βάζουμε τόση τροφή ώστε να την φάνε ολα μέχρι το επόμενο τάισμα.
      Στο υπόστρωμα κάνουμε αυλάκια και “θάβουμε” το φαγητό.
      Περιμένουμε τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες για να αναπτύξει  καλά η καλλιέργεια.
      Καλη ορεξη στα ψαρακια μας!
      Φωτογραφιες απο την καλλιεργεια μου.


      πως  μαζευουμε καθαρο σκουλικακι, οταν δεν εχουμε ακομα "αναπτυγμενη καλλιεργεια και ολα τα σκουλικακια κρυβονται μεσα στο χωμα...
      1- παιρνουμε ενα μπολ η βαθυ πιατακι
      2- βαζουμε χωμα με τα σκουλικια μεσα

      3- σε ενα αλλο πιο μεγαλο πιατο βαζουμε ζεστο νερο(προς καυτο) και πανω τοποθετουμε το μικρο μπολ

      στο νερο εβαλα λιγο χρωμα για να φαινεται σταθμη νερου.
      4- σκεπαζουμε το μπολ με ενα αλλο πιατακι (τα σκουλικια θελουν σκοταδι), παρα που δεν ειναι απαραιτητο.
      και περιμενουμε 10 λεπτα περιπου.
      Αποτελεσμα-
      Μαζευουμε καθαρο σκουλικι και ταιζουμε τα ψαρια.
      Μπορουμε και να τα ψεπλενουμε λιγο (καλυτερα σε μαυρο μπολ - για να φαινονται.
      Στο νερο και παλι γινονται ενα κουβαρι μεσα σε λιγα λεπτα.

       
      Και ενα βιντεο απο τον David Ramsey
       
       
       
       
    • By natateo
      Καλημερα σ΄ολους! Θα ηθελα λιγη βοηθεια σας για να φτιαξω ενα λιμνακι για daphnia. Το εξοχικο ειναι 3χλμ απο την πολη και μπορω ανετα να πηγαινω για "ψαρεμα".
      Ερωτησεις ειναι:
      1. διαστασεις( το λιγοτερο...) γιατι θα σκαψω με φτυαρι!
      2. βαθος;;;
      3. στη σκια η στον ηλιο; (οταν χτυπησουν τα 40αρια το καλοκαιρι, τι θα γινει;)
      Απο θεωρια ειμαι full, θα ηθελα συμβουλες απο εμπειρους συγχομπιστες, οποιοι εχουν κανει παρομοιες δουλιες η απλα εχουν μικρα λιμνακια ( εξοχη,κτημα)
      Ευχαριστω!
    • By natateo
      Πριν απο 3ς εβδομαδες  μου ηρθε μια σκεψη να μεγαλωσω αρτεμια.
      Γεννηστρα ηταν αδεια και μου κακοφανηκε.
      Γεννηστρα - 4 λ + αεραντλια +θερμοστατης στους 25 βαθμους.
      Νερο βρυσης (σε 1λ - 30γρ αλατι χοντρο Γλαρος)
      Την γεννηστρια εβαλα μπροστα στο παραθυρο για μια εδδομαδα(για να πρασινισει το νερο,αλλα δεν ηθελε να πρασινιζει)
      Μετα μπηκε νεοεκκολαπτομενη καθαρη αρτεμια ( τα αυγα ηταν 1/8  κ.γ) και για τροφη χυμος απο σπανακι (1ml) και ξερη μαγια 1ml -(διαλυμενη στο νερο )1/4 κ.γ σε 50γρ νερου.  Αποτελεσμα :

       
              Και σε 2 εβδομαδες :

    • By natateo
      Αποκελυφοποίηση αρτέμιας.

      Γιατί  θέλω να γράψω για αυτό;

      Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα :

      1.      Δεν χρειάζεται να χωρίζεις ζωντανές λάρβες από  χιτίνι ,που επιπλέει και από τα νεκρά αυγά.

      2.      Τα νεογέννητα ψαράκια δεν θα φανέ κατά λάθος κανα αυγό με κέλυφος η τα "αλεξίπτωτα" με αποτέλεσμα να βουλώσει το έντερο τους.

      Πως το κάνουμε:

      1.      Παίρνουμε ένα βάζο (ότι έχουμε), βάζουμε 500 μλ νερού (κρύο από την βρύση).

      2.      Ρίχνουμε μέσα μισό κουτάλι του γλυκού αλάτι(χωρίς προσθετά!) περίπου 2-3γρ., ανακατεύουμε καλά.

      3.      Ρίχνουμε μέσα μισό κουταλάκι γλυκού αυγά αρτέμιας και ανακατεύουμε ξανά.


      1.      Αφήνουμε να μουλιάσουν τα αυγά για 1 ώρα. Τα ανακατεύουμε ανά 20 λεπτά περίπου.

      2.      Τα στραγγίζουμε με ένα πανί.


      Ετοιμάζουμε μίγμα για αποκελυφοποίηση αυγών :

      1.      Βάζουμε γάντια(για πλύσιμο πιάτων).

      2.      Σε ένα βάζο μισού λίτρου(η 1 λίτρου)  ρίχνουμε χλωρίνη(εγώ χρησιμοποιώ Klinex gel) διαλυμένο στο νερό  1:2  η  1:2,5 (δηλαδή 1 ποτηράκι χλωρίνη

      με 2 η 2,5 ποτηράκια νερού κρύο! ).

      Εκτέλεση:

      1.  Σ΄αυτό το διάλυμα βάζουμε τα στραγγισμένα αυγά αρτέμιας και συνεχώς ανακατεύουμε μέχρι τα αυγά να πάρουν σκούρο πορτοκαλί χρώμα(σαν λερωμένο πορτοκαλί.

      2.  Χρόνος αποκελυφοποίησης  είναι γύρο στα 5 με 10 λεπτά.

      Στραγγίζουμε τα αυγά από την χλωρίνη και τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό(κρύο) για 5-7 λεπτά( μέσα στο πανί).

      Μετά τα βάζουμε για εκκόλαψη όπως πάντα(25-35 γρ αλάτι για 1 λ νερό με αεραντλία. Σε 24 ώρες με t=24-25C έχουμε λάρβες (nauplia) αρτέμιας.










    • By Husky_Jim
      Ίσως η σπουδαιότερη τροφή για μικρό και δύσκολο γόνο.
      Εδώ σας βάζω ένα βιντεάκι από μία απο τις καλλιέργειες μου....
       
      Paramecium Caudatum
       
      Την συγκεκριμενη τροφή την ταίζω τις πρώτες ημέρες σε όλα τα κίλλι και άλλο μικρό γόνο (όπως κορυντόρας)
       
       
       
    • By theodor72
      Τα σκουληκάκια grindal είναι μια εύκολη, οικονομική και θρεπτική τροφή για ψάρια μετρίου ή μικρού μεγέθους. Η δημιουργία μιας καλλιέργειας είναι απλή υπόθεση και σας παρουσιάζω πως ετοίμασα σε ελάχιστο χρόνο μια για έναν φίλο του AZ.

      Πρώτα χρειαζόμαστε ένα σχετικά μικρό και ρηχό ταπεράκι. Πήρα λοιπόν μια απλή συσκευασία από super market. Αν είναι διαφανές βοηθάει σημαντικά στην παρατήρηση. Το καπάκι πρέπει να κλείνει ερμητικά για να μην αρχίσουν τα σκουληκάκια τις εξερευνήσεις, αλλά και για να μη γεμίσει μυγάκια η καλλιέργεια. Στο καπάκι άνοιξα μία τρύπα (ακόμα καλύτερα είναι δύο τρύπες) για να ανανεώνεται ό αέρας της καλλιέργειας. Το άνοιγμα αυτό το έφραξα με υαλοβάμβακα (και απλό βαμβάκι κάνει την ίδια δουλειά) προσέχοντας όμως να μη το παραφρακάρω και κόψω εντελώς τη διέλευση του αέρα.

      Έπειτα έκοψα (μετά δυσκολίας) από το "τούβλο" χώματος humus λίγη ποσότητα, την έβαλα στο τάπερ και άρχισα να προσθέτω σταδιακά νερο. Το humus αυξάνει εντυπωσιακά τον όγκο του όταν βραχεί, γι' αυτό προσέχουμε να μη βάλουμε αρχικά πολύ χώμα. Προσέχουμε το χώμα να παραμείνει αφράτο και νωπό, χωρίς όμως να περισσέψει καθόλου νερό στον πάτο του τάπερ. Έχω ακούσει πως και το ψιλό φυλλόχωμα (χωρίς εντομοκτώνα) έχει τα ίδια αποτελέσματα.

      Τοποθέτησα πάνω στο χώμα μια ποσότητα από σκουληκάκια που θα αποτελέσει το "μπόλι" για τη νέα αποικία. Δίπλα τους τοποθέτησα λίγη τροφή. Εγώ χρησιμοποιώ κροκέτες για γάτες. Είναι φτηνές εύχρηστες και δε λερώνουν. Δεν έχω πειραματιστεί με κάποια άλλη τροφή από τις πολλές που τρώνε τα grindal.

      Στη συνέχεια σκέπασα τα σκουληκάκια με ένα διαφανές κομμάτι πλεξιγκλάς που προήλθε από τα κομμάτια μιας θήκης για CD. Το πλέξιγλας δε θα πρέπει να καλύπτει όλο το χώμα και να αφήνει ακάλυπτη κάποια επιφάνεια περιμετρικά.

      Το μόνο που έχουμε να κάνουμε όταν η αποικία αποκτήσει ικανοποιητικό μέγεθος, είναι να σηκώσουμε το κομμάτι πλέξιγλας και να ταΐσουμε στα ψάρια μας όποια ποσότητα θέλουμε από τα σκουληκάκια που έχουν μαζευτεί σε αυτό.


      Καλή επιτυχία σε όσους το δοκιμάσουν...
    • By theodor72
      ΓΕΝΙΚΑ
      Τα microworms είναι μια εξαιρετική πηγή τροφής για το πρώτο τάισμα λαρβών που είτε είναι πολύ μεγάλες για infusoria ή πολύ μικρές για να τραφούν με ναυπλίους αρτέμιας. Το είδος που συνήθως καλλιεργείται από τους χομπίστες είναι το Panagrellus redivivus. Τρέφονται ευκαιριακά με βακτήρια. Ωστόσο, είναι πιθανό να καλλιεργείται από τους χομπίστες ένας αριθμός διαφορετικών ειδών.

      Το συγκεκριμένο είδος είναι ένα από τα λίγα που δε γεννά αβγά, αλλά μικρά. Τα βακτηριοφάγα nematodes είναι γνωστά ως μια ενδεχόμενη πηγή τροφή για τις λάρβες ψαριών. Είναι εύκολο να ανατραφούν σε μεγάλες ποσότητες σε μια καλλιέργεια. Έχουν μικρό κύκλο ζωής και υψηλή γονιμότητα. Είναι μικροσκοπικά με μήκος από 0.5 ως 2.0 mm και διάμετρο 0.05 mm. Κάθε σκουληκάκι δημιουργεί 10 - 40 μικρά κάθε 5-7 ημέρες για μια περίοδο 26-36 ημερών που είναι και η διάρκεια ζωής του. Τα μικρά αποκτούν σεξουαλική ωριμότητα σε τρεις περίπου ημέρες. Τριπλασιάζουν το μέγεθος τους την πρώτη ημέρα και τις επόμενες τρεις ημέρες το αυξάνουν κατά 5-6 φορές.

      Το μικρό τους μέγεθος και η ευκολία καλλιέργειας τους, τα έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο, ιδίως σε σύγκριση με το αυξανόμενο κόστος και τον αμφίβολο αριθμό των εκκολαπτόμενων αυγών της αρτέμια. Πολλοί θεωρούν πως είναι μικρότερης θρεπτικής αξίας αλλά αυτό μάλλον δεν ευσταθεί και πρέπει να είναι ισάξια αν όχι καλύτερα από την νεοεκκολαφθείσα αρτέμια.

      ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
      Τα miroworms είναι η πιο απλή καλλιέργεια ζωντανής τροφής. Όταν αφεθούν να αναπτυχθούν στις σωστές συνθήκες, θα πολλαπλασιαστούν σε τεράστιους αριθμούς. Είναι αξιόλογη ζωντανή τροφή και ανεκτική σε σχέση με τις συνθήκες που απαιτεί. Τα miroworms αγαπούν τη ζέστη και ένα εύρος θερμοκρασιών από 20 ως 25 °C είναι ιδανικό. Αν η θερμοκρασία κυμανθεί πέρα από αυτά τα όρια, είτε προς τα επάνω είτε προς τα κάτω, ο ρυθμός που αναπαράγονται θα μειωθεί. Ωστόσο θα διατηρήσουν τον βιολογικό τους κύκλο και σε θερμοκρασίες από 5 ως και 37 °C. Επίσης έχουν το πλεονέκτημα πως παραμένουν ζωντανά και μέσα στο νερό για αρκετές ώρες (διάφορες πηγές αναφέρουν από 5 ως και περισσότερες από 24 ώρες) διάστημα μέσα στο οποίο θα πρέπει όλα να έχουν καταναλωθεί.

      Πραγματικά, υπάρχουν άπειρα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να φιλοξενήσουμε και να αναπτύξουμε μια καλλιέργεια miroworms. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρει κανείς το υλικό που τον βολεύει περισσότερο. Μπορούν να καλλιεργηθούν σε οποιοδήποτε ρηχό, επίπεδο, στεγανό δοχείο με εφαρμοστό καπάκι. Αυτό αποτρέπει την μόλυνση της καλλιέργειας από έντομα ή άλλα ζωύφια, αλλά και την αφυδάτωση της. Μικρές τρύπες θα πρέπει να ανοιχτούν στο καπάκι, για την κυκλοφορία του αέρα και τα δοχεία να τοποθετηθούν σε αεριζόμενο χώρο. Θα μπορούμε να συλλέγουμε miroworms καθημερινά για ένα διάστημα 28-56 ημερών χωρίς να αλλάξουμε το υλικό της καλλιέργειας. Φυσικά, αυτό εξαρτάται από το υλικό που χρησιμοποιούμε. Μετά από κάποιες εβδομάδες (ανάλογα με την θερμοκρασία) το μείγμα θα αρχίσει να εκπέμπει μια δυσάρεστη μυρωδιά και να φαίνεται αρκετά πιο σκούρο από πριν. Τότε θα πρέπει η καλλιέργεια να αντικατασταθεί. Είναι καλή ιδέα να έχουμε τουλάχιστον δύο καλλιέργειες ταυτόχρονα σε εξέλιξη, καθώς η παραγωγή μιας καλλιέργειας μπορεί να μειωθεί εξαιρετικά απότομα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε την δεύτερη καλλιέργεια περίπου δύο εβδομάδες μετά την πρώτη.

      Μια καλλιέργεια μπορεί να ετοιμαστεί από οποιοδήποτε αλεύρι σιτηρών, μαγιά και νερό. Ωστόσο το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την παραγωγή της.

      Ένα υλικό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, είναι το αλεύρι από σιτάρι. Το αλεύρι ανακατεύεται με νερό ώστε να σχηματίσει έναν λείο πολτό και τοποθετείται στο δοχείο μας. Η προσθήκη μαγιάς στην αρχική προετοιμασία του υλικού δε φαίνεται να έχει κάποια επίδραση στην παραγωγικότητα των miroworms. Όμως η προσθήκη μαγιάς σε μια ήδη αναπτυγμένη καλλιέργεια σε εβδομαδιαία βάση, έχει σημαντική επίδραση στην αύξηση τη παραγωγής μας. Μετά το «μπόλιασμα» του μείγματος μας με ζωντανά σκουλήκια μπορούμε να προσθέτουμε 5 ml διαλύματος μαγιάς (αναλογία : 1gr μαγιάς σε 10 ml νερού) με ψεκασμό πάνω στο μείγμα κάθε 7 ημέρες. Η προσθήκη μαγιάς εμποδίζει επίσης την ανάπτυξη μυκήτων.

      Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε νιφάδες βρώμης (quaker). Αναμειγνύουμε ένα μέρος νερού με ένα μέρος βρώμης, απλώνουμε το μείγμα στο δοχείο της καλλιέργειας δημιουργώντας ένα στρώμα 15-25 χιλιοστών και το τοποθετούμε στον φούρνο μικροκυμάτων για τρία λεπτά. Αφήνουμε στη συνέχεια να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και καθαρίζουμε προσεκτικά με ένα υγρό πανί ότι υλικό έχει παραμείνει στα πλευρικά τοιχώματα του δοχείου. Αφού κρυώσει το μείγμα, τοποθετούμε τα αρχικά σκουλήκια στην επιφάνεια του μείγματος. Μέσα σε 3 – 6 ημέρες θα πρέπει να δούμε την επιφάνεια να κινείται. Με την χρήση μεγεθυντικού φακού μπορούμε να δούμε εκατοντάδες μικροσκοπικά σκουληκάκια.

      Και εδώ μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή σκουληκιών πασπαλίζοντας σκόνη μαγιάς στην επιφάνεια του μίγματος. Αυτό θα βοηθήσει μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες και μια φορά την εβδομάδα θα πρέπει να αρκεί. Αν το μείγμα γίνει πολύ νερουλό, μπορούμε να προσθέσουμε στο δοχείο μια φέτα ψωμί για να απορροφήσει την επιπλέον υγρασία. Η προσθήκη του ψωμιού έχει παρόμοια επίδραση με αυτή της μαγιάς μπύρας.

      Μια ακόμη μέθοδος απαιτεί μόνο μια φέτα ψωμί και μαγιά μπύρας. Καταρχήν αφαιρούμε την κόρα από τη φέτα του ψωμιού και την τοποθετούμε έτσι ώστε να κάτσει καλά στον πάτο του δοχείου. Ανακατεύουμε 5 γραμμάρια μαγιά μπύρας με 1/4 του φλιτζανιού νερό και ρίχνουμε το μείγμα στο ψωμί φροντίζοντας να μουλιάσει εντελώς. Είναι πολύ σημαντικό να μην περισσεύει παρά ελάχιστο νερό όταν γείρουμε το δοχείο. Πρέπει να θυμόμαστε ότι όσο πιο υγρή είναι μια καλλιέργεια, τόσο χαμηλότερη είναι και η παραγωγή σκουληκιών.

      Στη συνέχεια προσθέτουμε την αρχική καλλιέργεια microworms, σκορπίζοντας την στην επιφάνεια του ψωμιού. Εφαρμόζουμε καλά το καπάκι του δοχείου και το τοποθετούμε σε ένα ζεστό μέρος. Μέσα σε τρεις με τέσσερις ημέρες, η καλλιέργεια θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, με σκουλήκια να μετακινούνται στην επιφάνεια του. Καθώς καταναλώνεται το ψωμί, μπορούμε να προσθέσουμε άλλη μια φέτα ψωμιού για να κρατήσουμε ενεργή την καλλιέργεια. Μετά την προσθήκη 3 – 4 φετών ψωμί η καλλιέργεια θα πρέπει να αντικατασταθεί.

      ΤΑΙΖΟΝΤΑΣ MICROWORMS
      Η συλλογή των σκουληκιών είναι μια πολύ απλή διαδικασία. Απλά περιμένουμε μέχρι τα σκουλήκια να αρχίσουν να ανεβαίνουν στα τοιχώματα του δοχείου και τα μαζεύουμε από εκεί «ξύνοντας» με μια σκληρή βούρτσα, ένα πλαστικό μαχαίρι ή οτιδήποτε άλλο μας βολεύει στην επιφάνεια του δοχείου. Ξεπλένουμε τη βούρτσα ή το μαχαίρι σε ένα ποτηράκι με 2 – 3 εκατοστά νερό. Μετά από μερικές επαναλήψεις, θα μπορούμε να δούμε στο νερό αναρίθμητα σκουλήκια να «παλεύουν» στο νερό. Μπορούμε τότε να ταΐσουμε στις λάρβες χρησιμοποιώντας ένα σταγονόμετρο. Καλό είναι όταν συλλέγουμε τα σκουλήκια να μην ερχόμαστε σε επαφή με το υλικό της καλλιέργειας για να μη μεταφερθεί υλικό στο ενυδρείο και να αποφύγουμε τυχόν μόλυνση του νερού. Εναλλακτικά μπορούμε να απλώσουμε στην επιφάνεια της καλλιέργειας μικρά επίπεδα ξυλάκια ( π.χ. ξυλάκια παγωτού ή κάτι ανάλογο). Τα σκουλήκια θα συρθούν πάνω τους και από εκεί μπορούμε εύκολα να ταΐσουμε στις λάρβες. Μια άλλη μέθοδος απαιτεί τη χρήση ενός κομματιού χοντρού χαρτιού κουζίνας κομμένο έτσι ώστε να καλύπτει περίπου τη μισή επιφάνεια της καλλιέργειας. Το μέγεθος του θα καθορίσει και το μέγεθος της «σοδειάς» μας. Καλό είναι το χαρτί κουζίνας να είναι υγρό, ώστε να μην αφαιρέσει υγρασία από την καλλιέργεια μας. Περιμένουμε για μερικές ώρες και μετά ξεπλένουμε το χαρτί με καθαρό νερό πάνω από ένα χάρτινου φίλτρου (αυτά τα κωνικά που χρησιμοποιούμε στον καφέ). Αυτό που θα παραμείνει στο φίλτρο είναι εκατομμύρια σκουλήκια για να ταΐσουμε τις λάρβες μας.

      Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσα σκουλήκια δε φαγωθούν θα πεθάνουν και θα μολύνουν το νερό ιδιαίτερα σε ένα μικρό ενυδρείο. Αν δεν προσέξουμε, μπορεί να αποδεκατιστεί ολόκληρη «φουρνιά» λαρβών μέσα σε λίγες ώρες. Για να προλάβουμε τέτοια προβλήματα, προσπαθούμε να ταΐζουμε τις λάρβες τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα με μικρές ποσότητες, παρά μια ή δύο φορές με μεγαλύτερες ποσότητες.



      --------------------
      Infusoria, Η απαραίτητη τροφή για νεοεκκολαφθείσες λάρβες
      Grindal, Θρεπτική και οικονομική ζωντανή τροφή
      Προνύμφες κουνουπιών, Μια καλοκαιρινή λιχουδιά
×
×
  • Create New...