Jump to content

Απορίες-Πρόβλημα σε νέο ενυδρείο!


Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Είμαι νέος στο ζήτημα των ενυδρείων. Είχα πάει -μετά συζύγου- πριν 37 μέρες να πάρω λιχουδιές για τα spitz μου και είδα ένα ενυδρειο ΗΑΙLEA, 60l, μαζί με το φίλτρο του σε μια πολύ καλή τιμή. Το googlara επί τόπου, οπότε επιβεβαίωσα την καλή τιμή και το πήρα. Μέχρι εδώ καλά. Αλλά ως άσχετος, τα θαλάσσωσα..!

 

Τα ψάρια του είναι 1 Platy, 3 Zebra (yellow, pink, mov), 1 Molly, 1 Corydoras Sterbai και ένα μικρό Αngelfish (o pet shop-ας παρέλειψε να μας πει ότι μεγαλώνει πολύ...). Όλα προς το παρον ίδιο μέγεθος (τώρα ξεφεύγει το Angel).

 

Με το που το στρώσαμε ¨ή έτσι νομίζαμε ως άσχετοι (μόλις μια μέρα, ούτε αυτό μας το είπε το Pet Shop πως να το κάνουμε) το Platy γέννησε και έχουμε ένα μικρό ενυδρείο με 5 μικρά. Μέσα στη βδομάδα κάτι έπαθε το Molly (ένώ το πρωί κινείτο και έτρωγε κανονικά, ξαφνικά το απόγευμα κολυμπούσε ανάποδα, μετά από ώρες έπεσε στον πάτο, μετά αδυνατούσε να κολυμπήσει και βαριανάσανε) και είπα να το ψάξω.

 

Μίλησα με γνωστούς από Αμερική και έμαθα ότι πρέπει να πάρω τεστ νερού, ότι το ενυδρείο μου είναι άστρωτο (κλπ), θερμόμετρο κλπ. Όσο για το Molly, είχε fungus (αφού το φωτίσαμε με extra φακό και είδαμε αλλαγή χρώματος στο μισό σώμα του), απομονώθηκε και πήρε ένα φάρμακο με μικρές πιθανότητες να επιβιώσει. Επίσης, μου είπαν να διώξω το Angel...

 

Άρα, βρεθήκαμε με ένα 60l ενυδρείο και δύο μικρά!Με τα πολλά το Molly επανήλθε, κολυμπούσε κανονικά και μετά από μερικές βδομάδες επέστρεψε (αλλά πλέον δεν το θέλει ο Angel, o οποίος εκτός του ότι έχει γίνει διπλάσιος, το κυνηγά και για αυτό ήδη ψάχνω να τον χαρίσω. Ούτως ή άλλως θα παραμεγαλώσει για το ενυδρείο μας). Προληπτικά είχαν πάρει λίγο φάρμακο και τα υπόλοιπα ψάρια, αν και ειναι υγιέστατα. Πλέον κάνω -12-14l αλλαγή (όσο είναι το ντεπόζιτό μου), κάθε 3-4 μέρες και παίρνω -αγχωμένος- δείγματα για μετρήσεις κάθε μέρα.

 

Από φυτά και λοιπά δεν έχω τίποτα μέσα, παρά ένα μικρό διακοσμητικό καστράκι.

 

Και αφού σας ειπα όλη την ιστορία (για να μην έχετε οποιαδήποτε ερώτηση) ας πάμε στο πρόβλημα:

 

Οι ενδείξεις μου είτε με αλλαγή είτε όχι είναι πάντα ίδιες (!):

 

- NO3: 20-30 (και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, οπότε θέλω help!)

 

- ΝΟ2: 0

 

- GH: 7D

 

- KH: 10D

 

- PH: 7,6

 

- CL: 0

 

Celsius: 25.

 

Και το πρόβλημα, όπως βλέπετε, είναι το ΝΟ3. Έκανα ακόμη και μια αλλαγή 40%, αλλά μετά από μία μέρα πάλι εκεί είναι, 22. Θεωρητικά 25 είναι οριακά οκ λένε τα τεστ, αλλά ανησυχώ. 

 

Τα ταίζω δύο φορές την μέρα και δεν αφήνουν ούτε δείγμα. Ο κακομοίρης ο Sterbai με το ζόρι προλαβαίνει κανά κομμάτι! Ενώ όταν κάνω αλλαγές, βάζω σκούπα που ρουφά κάθε σκουπίδι από κάτω (που έχω ψιλό χαλίκι). Α!Και κάθε 4 μέρες παρουσιάζεται ελάχιστη καφέ άλγη (σαν κουκίδα και πάντα στο ίδιο σημείο, που την καθαρίζω με την αλλαγή).

 

Τι να κάνω για να έχει ισορροπία το ενυδρείο μου; Αυτό το NO3 με αγχώνει και δεν ξέρω τι να κάνω. Το καλά βακτήρια (βάζω σε κάθε αλλαγή, όπως και αντιχλώριο φυσικά) δεν βοήθησαν.

 

Αν βάλω φυτά, τι να βάλω. Θα βοηθήσουν στην ισορροπία; 

 

(Άσχετο: Το platy φουσκώνει ξανά και βλέπω πάλι γεννητούρια (αν και δεν έχει αρσενικό, διάβασα ότι μπορεί να το κάνει μέχρι και επί έξι μήνες)

 

Φυσικά αν κάποιος θέλει ασημένιο Angelfish me ελάχιστο κιτρινοπορτοκαλί στο πάνω πτερύγιο, το χαρίζουμε! Στο μέλλον χαρίζουμε και μικρά Platy, γιατί δε μπορώ να φορτώσω -φαντάζομαι- τόσο μικρό ενυδρείο. 

 

Συγνώμη αν σας κούρασα με το κείμενο και αν λέω καμιά βλακεία ως καινούργιος.:-p

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις συμβουλές σας.

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και καλώς ήρθες.

Όπως και οι περισσότεροι έτσι και εσύ μαθαίνεις "με τον δύσκολο τρόπο" για το τί χρειάζεται ένα ενυδρείο.

Από αυτά που έγραψες εγώ προσωπικά είμαι χαρούμενος και πιστεύω ότι σιγά σιγά θα φτιάξεις ένα υπέροχο ενυδρείο.

Όπως ήδη είπες, θα πρέπει να βγάλεις το σκαλάρι, όπως και επίσης να βάλεις ζωντανά φυτά.

Θα σου προτεινα για αρχή κάτι εύκολο που θα σε βοηθήσει στα νιτρικά όπως Egeria Densa και Hygrophilla Polysperma.

Στο φίλτρο σου τί υλικά έχεις βάλει;

Καλή αρχή!

Link to comment
Share on other sites

Ά και άν θές να αλλάξεις το όνομα σου στο φόρουμ σε κάτι άλλο πές το!

Επίσης άν μένεις Αθήνα και μπορέσεις να έρθεις στην συνάντηση του Σεπτεμβρίου σίγουρα θα βρείς κλαδέματα από άλλους χομπίστες και σαλιγκάρια κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Πρώτα από όλα ευχαριστώ για την θερμή υποδοχή! Το φίλτρο αποτελείται από ένα σφουγγαράκι και άνθρακα (ίδια μάρκα με το ενυδρείο, HL-BT 400 internal Filter, 60-110l).

 

Από υγρά έβαλα αντιχλώριο και καλά βακτήρια (όσο έλεγαν οι οδηγίες για 60l). Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω άμεσα, εκτός των αλλαγών για το NO3; Ανησυχώ που είναι 20-30 μόνιμα. Φταίει που το ενυδρείο είναι καινούργιο;

 

Τα φυτά πως τα βάζω και ποτε είναι η κατάλληλη στιγμή; Αφαιρώ τα ψάρια; Συγνώμη αλλά δεν έχω ιδέα.

 

Σαλιγκαράκια δεν θέλω!!!!!Μου είχαν δώσει δώρο παλιά μια γυάλα με φυτά, κάτι κουνουπόψαρα και σαλιγκάρια γλυκού νερού. Μετά από χρόνια (και αφού ο σκύλος έφαγε τα κουνουπόψαρα, πλην ενός που αυτοκτόνησε πηδώντας έξω από την γυάλα), έχω μια γυάλα με καμιά κατοσταριά σαλιγκάρια γλυκού νερού (που ισοπέδωσαν τα φυτά)!!!!!!Σκεφτόμουν να τα πάω στο Τρίτσης.

 

Δϊνω και ένα Angelfish, αν το θέλετε (να μην το ξεχνάμε)!

 

Για το ονομα μπαίνει και η Γιώτα, οπότε δεν πειράζει. Ευχαριστώ πάντως. Για τη συνάντηση, το συζητάμε!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Το φίλτρο σου θέλει "αναβάθμιση" μιάς και είναι μικρό και δέν έχει χώρο για βιολογικό υλικό, και άμεσα σε αυτό που έχεις θα πρέπει να του προσθέσεις κάποιο τέτοιο υλικό.

Τον άνθρακα απο το φίλτρο πρέπει να τον βγάλεις μιάς και δέν χρειάζεται.

Τα φυτά τα βγάζεις από το γλαστράκι που πιθανώς να έχουν, καθαρίζεις τις ρίζες από το 'βαμβάκι' που μπορεί να είναι καλυμμένες και τα φυτεύεις σε σημείο που έχεις τουλάχιστον 5 εκατοστά χαλίκι/άμμο.

Σαλιγκάρια μπορείς να πάρεις...δέν είναι όλα τα ίδια...υπάρχουν πολλά είδη όπου τα περισσότερα είναι οφέλημα, όπως και άλλα είδη που βοηθούν στην καταπολέμισει άλλων σαλιγκαριών μιας και τρέφονται με αυτά....

Όσο για τα σαλιγκάρια που έχεις μην τα πετεξεις που θενά στην φύση ή ακόμα και σε τεχνητό οικοσύστημα όπως το πάρκο τρίτση γιατί μπορεί να κάνεις ζημιά.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...