Jump to content

Recommended Posts

Αν και έχουν  συζητηθεί αρκετές φορές τα συγκεκριμένα θέματα παρόλο αυτά βλέπω συνεχώς να αναφέρονται ατεκμηρίωτες απόψεις πάνω στο θέμα και λάθος πληροφορίες. Αυτό προφανώς γιατί αντλούμε πληροφορίες τύπου Copy Paste από άλλα θέματα χωρίς να εξετάζουμε αν ισχύουν τα γραφόμενα, ή δεν μπορούμε να τα εξετάσουμε γιατί δεν έχουμε της ανάλογες γνώσεις.

 

Εδώ θα προσπαθήσω να αναλύσω την σημασία των μικροοργανισμών και των ιζημάτων στο ενυδρείο μας όσο γίνεται με λιγότερα λόγια και θα επικεντρωθώ μόνο σε αυτά που αφορούν εμάς. Καταρχήν προτού μπω στο ζουμί θα ήθελα να πω πως με το θέμα έχω ασχοληθεί πάρα πολύ, διαβάζοντας αλλά και κάνοντας πολλά ανάλογα πειράματα στα ενυδρεία που παλιότερα ήταν μπόλικα. Με απλά λόγια δοκίμασα σχεδόν τα πάντα και πολλά από αυτά τα έχω γράψει και παλαιότερα εδώ. Δοκίμασα επί χρόνια να μην μπει καθόλου σκούπα βυθού, δοκίμασα να μην κάμνω καθόλου αλλαγές νερού, δοκίμασα την τμηματική σκούπα βυθού ή αλλαγές νερού ανά 3 μήνες κοκ.

 

Αρχίζω λοιπόν

Στην φύση πάντοτε υπάρχει μια αρμονική ισορροπία και συνύπαρξη όλων των οργανισμών, ακόμα και η διαταραχή αυτόν των ισορροπιών που δεν οφείλονται στον άνθρωπο είναι μέσα στην αρμονική ισορροπία. Εμείς όμως στο ενυδρείο μας δεν επιθυμούμε την διαταραχή των ισορροπιών και προσπαθούμε να κρατήσουμε κάποιες επί μέρους ισορροπίες που μας βολεύουν και αυτό είναι λογικό και επιθυμητό γιατί εξ αρχής το σύστημα μας είναι ατελές και δεν θα επιθυμούσαμε το ενυδρείο μας μια να είναι ‘’τσάμι’’ και μια γεμάτο με άλγη. Για να καταλάβουμε την συμβαίνει στο ενυδρείο μας πρέπει πρώτα αναπόφευκτα να αναλύσω πολύ ‘’επιδερμικά’’  όλους τους μικροοργανισμούς από μια διαφορετική οπτική γωνιά.

 

 

Μικροοργανισμοί είναι ένας γενικός όρος ο οποίος περιλαμβάνει τα εξής

  1. Βακτήρια

  2. Ιούς

  3. Μικρομύκητες

  4. Μικροφύκη

  5. Πρωτόζωα

 

Βακτήρια

Το ενυδρείο δεν είναι μόνο ο κύκλος του αζώτου και δεν έχουμε μόνο τα γνωστά σε όλους μας βακτήρια. Στο ενυδρείο μας έχουμε αυτότροφα και ετερότροφα βακτήρια που συνυπάρχουν προσκολλημένα πάνω στα διακοσμητικά του ενυδρείου, στο τσάμι, στο χαλίκι, και στα ιζήματα. Γενικά και χοντρικά τρέφονται μετατρέποντας διάφορες χημικές ενώσεις σε άλλες ενώσεις.

Τα βακτήρια εκτός από κάποια ψευδοπόδια δεν έχουν χέρια ούτε βεντούζες για να προσκολλήσουν πάνω στα διάφορα αντικείμενα.  Αναρτηθήκατε ποτέ πως τότε δεν παρασύρονται από την ροή του νερού; Αυτό θα το εξηγήσω λίγο ποιο κάτω αφού πρώτα αναφερθώ στους υπόλοιπους μικροοργανισμούς

 

Πρωτόζωα

Αν τα δούμε κάτω από το μικροσκόπιο θα δούμε διάφορα ‘’σκουληκάκια’’, σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, κάποια τρέχουν, κάποια σέρνονται, κάποια απλά μένουν ακίνητα, γενικά υπάρχει μια πληθώρα από οργανισμούς που τρέφονται με την φαγοκυττάρωση ή την πινωκυττάρωση (κάποια καταναλώνουν στερεοί μορφή τροφής και κάποια υγρή μορφή τροφής). Το κύριο συστατικό της τροφής τους είναι ζωικά και φυτικά υπολείμματα, νεκρά βακτήρια, νεκρά πρωτόζωα η και ζωντανά, και μικροφύκη.

Τα προτόζωα είναι αναπόσπαστα μέλη της μάκρο-μειο-μικροπανίδας και μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά από το ένα επίπεδο στο άλλο της τροφικής αλυσίδας και προστατεύουν το ενυδρείο μας.

 

Ιοί

Για τους ιούς δεν έχω να πω τίποτα είναι ανεπιθύμητη στο ενυδρείο μας γιατί προκαλούν ασθένειες αλλά είτε το θέλουμε είτε όχι κάποιοι υπάρχουν μέσα στην σούπα των μικροοργανισμών.

 

Μικρομύκητες

Όπως λέει η λέξη είναι μύκητες που συντελούν στην διάσπαση των οργανικών υλών και δημιουργούν τροφή για τα βακτήρια και τα πρωτόζωα υπάρχουν πολλά είδη μικρομυκήτων με διαφορετικές ιδιότητες, αυτή που αφορούν περισσότερο εμάς είναι η σαπροζωική και η σαπροφυτηκή.

 

Μικροφύκη

Είτε τα θέλουμε είτε όχι υπάρχουν και περιμένουν υπομονετικά να πάρουν το πάνω χέρι παίζουν σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα καθώς κρατούν της ισορροπίες στην φύση. Καταναλώνουν τα περισσεύματα των θρεπτικών συστατικών όπως νιτρικά φωσφορικά κτλ σε γρήγορους ρυθμούς ώστε να μην υπάρξει υπερκορεσμός, κάτι που κάνει κακό μακροπρόθεσμα στα φυτά (το ένα συστατικό μπλοκάρει το άλλο)

 

Όλα αυτά αποτελούν την σούπα των μικροοργανισμών

 

Τώρα πως δημιουργείται αυτή η σούπα και πως  προσκαλούνται πάνω στα διακοσμητικά μέρη του ενυδρείου;

Για να το καταλάβετε θα φέρω ένα παράδειγμα από την γαστρονομία.

Όλοι γνωρίζεται τον πατσά και γνωρίζεται πως όταν είναι παγωμένος στο ψυγείο, είναι μια σφιχτή μάζα από διάφορα κομματάκια κρέας λίπος κτλ τα οποία είναι εγκλωβισμένα μέσα στο ζελέ αυτόν.

Κάπως έτσι είναι και τα βακτήρια εγκλωβισμένα μέσα σε ένα ζελέ και όχι μόνο αυτά αλλά και η ιοί, η μύκητες, τα πρωτόζωα, διαφορετικά είδη και όλα μαζί δημιουργούν μια κολλώδες βλέννη όπου αυτή τα προστατεύει από εξωγενή παράγοντες και ταυτόχρονα τα συγκρατεί πάνω στης πέτρες στα ξύλα στο φίλτρο κτλ.

Αν προσέξατε, προτού καθαρίσουμε τα τσάμια του ενυδρείου μας αν με το δάκτυλο μας τρίψουμε ένα κομμάτι από το τσάμι θα δούμε ότι δεν είναι λείο όπως μετά το καθάρισμα αλλά έχει μια ελαφριά γλίτσα, αυτό το βλέπουμε ποιο έντονα αν δεν καθαρίζουμε τακτικά κάποια σημεία του ενυδρείου μας.

Αυτή η γλίτσα είναι μια στρώση από ωφέλιμα βακτήρια προσκολλημένα στο τσάμι με την βλέννη τους, η επιστημονική ονομασία αυτής της βλέννης είναι βιομεβράνη τώρα από τη αποτελείτε η μεμβράνη αυτή είναι άλλο θέμα και δεν μας αφορά στο παρών θέμα.

 

Δια μέσο αυτής της βιομεβράνης υπάρχει ανταλλαγή θρεπτικών συστατικών από το νερό προς το εσωτερικό της μεμβράνης και μέσα σε αυτήν ανταλλάσσουν οι μικροοργανισμοί διάφορες θρεπτικές ουσίες.  Μέσα στην μεμβράνη αυτή εκτός από τα θρεπτικά συστατικά υπάρχουν και εγκλωβισμένα αέρια πχ άζωτο μεθάνιο, διοξείδιο τα οποία είναι άμεσα διαθέσιμα προς κατανάλωση από τους ανάλογους οργανισμούς. Με απλά λόγια η βιομεβράνη είναι άκρος σημαντική για την ζωή των μικροοργανισμών και χωρίς αυτή η τροφοδοσία των μικροοργανισμών θα ήταν πολύ αργή και η λειτουργία τους θα ήταν ανεπαρκείς.

 

 

Ιζήματα ή στην κοινή γλώσσα μπίχλα

Από τα νεκρά φυτά, ψάρια, σαλιγκάρια, περιττώματα, τροφή βακτήρια, πρωτόζωα μύκητες κτλ δημιουργούνται τα ιζήματα από τους ίδιους ζωντανούς μικροοργανισμούς. Σε πρώτη φάση δημιουργούνται νιφάδες οι οποίες είναι το προ στάδιο των ιζημάτων και της λεγόμενης λάσπης, εδώ να αναφέρω πως ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί ο πλήρης μηχανισμός της ιζηματοποίησης  αλλά είναι καθοριστικός για την ύπαρξη της ζωής γιατί τα ιζήματα αυτά που δημιουργούνται είναι βαρύτερα από το νερό και πάντοτε κάθονται στον πυθμένα, ειδάλλως αν αιωρούνταν στο νερό το νερό θα ήταν συνέχεια θολό και βρώμικο με ότι αυτό σημαίνει.

 

Ένα μεγάλο τμήμα του βιολογικού καθαρισμού στηρίζεται πάνω στα ιζήματα. Είναι  ένας μαγνήτης που προσελκύει τα πρωτόζωα, τα βακτήρια τους μικρομύκητες τους ιούς κτλ. Δεν προσελκύει μόνο τους μικροοργανισμούς αλλά και τα μακρο-μικροστοιχεία. Επίσης μέσα στα ιζήματα επιτελούνται πολλές χημικές ενώσεις και δημιουργούνται συνθήκες τέτοιες που κατεβάζουν ελαφρός το ph χωρίς όμως να υπάρχει μια συνεχείς τάση πτώσης του ph διότι τα ιζήματα έχουν ταυτόχρονα και σταθεροποιητικές ιδιότητες.

 

Γενικά τα ιζήματα αυτά σφύζουν  από ζωή με αποτέλεσμα να συσσωρεύει  και να εγκλωβίζει το περίσσιο Po4. Διασπά το Nh και το Νo2 σε γρήγορους ρυθμούς εφάμιλλους αυτού του φίλτρου. Επίσης προστατεύει την βιομεβρανη που έχει δημιουργηθεί πάνω στο χαλίκι και επιτρέπει την ανάπτυξή της σε βάθος με αποτέλεσμα όλος ο βυθός του ενυδρείου να γίνει ένα εργαστήριο που καθαρίζει το νερό και συνάμα δημιουργεί συνθήκες διαβίωσης. Πολλή μικροοργανισμού που ζουν στα ιζήματα σε συνδυασμό με την πληθώρα των μάκρο-μικροστοιχείων δημιουργούν χειλικές ενώσεις με πλούσια θρεπτικά συστατικά για τα φυτά πχ μετατρέπουν τον τρισθενή σίδερο σε δισθενή ή δημιουργούν αποθήκες θρεπτικών συστατικών, θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά για τα θετικά των ιζημάτων θα πω μόνο ένα ακόμη, το αγαπημένο μέρος διαμονής ενός μικροοργανισμού είναι τα ιζήματα συγκεκριμένα μιλώ για τον Lindia torulosa ο οποίος τρέφεται αποκλειστικά με κυανοβακτήριο.

 

Μετά από όλα αυτά που έγραψα σκεφτείτε τώρα να έρθετε και να βάλετε σκούπα βυθού μετά από 2 μήνες στο ενυδρείο σας και να ρουφήξετε όλα τα ιζήματα μαζί με τα πρωτόζωα κτλ, και αν μπείτε έστω και ένα εκατοστό στο χαλίκι θα χαλάσετε ένα μεγάλο μέρος της βιομεβράνης με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν θρεπτικά συστατικά στην στήλη του νερού να μειωθεί αισθητά η βιομαζα των μικροοργανισμών και να επέλθει μια πολύ μεγάλη ανισορροπία από ότι έχει είδη το ατελές μας σύστημα, και όλα αυτά δεν πρέπει αλλά μπορούν να προξενήσουν άμεσα προβλήματα  ή και πολλές μέρες αργότερα πχ κυανοβακτήριο, έξαρση άλγης, έξαρση βακτηρίων, ασθένειες στα ψάρια στα φυτά, και διάφορα άλλα προβλήματα στην χημεία του νερού. Πολλές φορές προσπαθούμε να κατανοήσουμε τη πήγε στραβά και εμφανίστηκε το χψ πρόβλημα αγνοώντας ότι μπορεί να οφείλετε και στην σκούπα βυθού που βάλαμε κάποιες μέρες πριν.

 

Για αυτόν τον λόγο στο ενυδρείο μας ή δεν θα έχουμε μπίχλα και θα βάζουμε σκούπα βυθού σε κάθε αλλαγή νερού πχ κάθε εβδομάδα ή θα αφήσουμε την μπίχλα στην ησυχία της.

 

Στην πρώτη περίπτωση αν βάζουμε τακτικά σκούπα βυθού το νερό θα είναι δύσκολα να το κρατήσουμε διαυγές  χωρίς καθαρό προφίλτρο διότι δεν υπάρχει ιζηματογένεση, θα έχουμε σχεδόν παντελή απουσία μικροοργανισμών στον βυθό και ιδιαίτερα πρωτόζωα, με αποτέλεσμα με τα παραμικρά λάθη που θα κάνουμε να είναι ποιο επιρρεπή το ενυδρείο να αποκτήσει άλγες και άλλα προβλήματα, Αναγκάζουμε να αναπτυχθεί ένα είδος μονοκουλτουρας στο φίλτρο μας που θα σηκώνει όλοι την βιολογία του ενυδρείου και αυτές η ανισορροπίες καμιά φορά δημιουργούν προβλήματα. Ένα τέτοιο ενυδρείο γενικά είναι επιρρεπή σε προβλήματα όσο είμαστε αρχάριοι. Ο έμπειρος όμως γνωρίζει το ενυδρείο του και κρατά την ρουτίνα του για αυτό και δεν έχει προβλήματα,  αν όμως αλλάξουμε την ρουτίνα ή ξεφύγουμε τότε εύκολα μπορούν να δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα.

 

Στην δεύτερη περίπτωση, αν αφήσουμε την μπιχλα και τον βυθό στην ησυχία του τότε το σύστημα μας έχει μεγαλύτερη σταθερότητα και συγχωρεί και μεγαλύτερα λάθη πχ αν ξεφύγουμε από την ρουτίνα η δεν κάνουμε κάποιες αλλαγές νερού κτλ. Θα έχουμε ποιο σταθερές συνθήκες νερού και ποιο διαυγές νερό, το σύστημα μας θα έχει λιγότερες ατέλειες και διάφορα προβλήματα θα αντιμετωπίζονται ποιο εύκολα και τέλος θα φυτά μας θα ευδοκιμούν ποιο καλά από ότι χωρίς τα ιζήματα. Αν χρειαστεί καμιά φορά να βάλουμε σκούπα βυθού βάζουμε πολύ επιφανειακά και όχι με μιας σε όλο το ενυδρείο μας.

 

Θα μπορούσα να γράψω σελίδες καθώς το θέμα είναι μεγάλο και σηκώνει μεγάλη ανάλυση αλλά κάπου κουράστηκα και νομίζω πως σας κούρασα,  αν έχετε ερωτήσεις απλά ρωτήστε για να μην τα γράψω όλα κατεβατά.

  • Like 8
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Μπράβο ρε Χρηστάρα!Πολύ καλό και επεξηγηματικό!

Link to comment
Share on other sites

....σου άλλαξα λίγο τον τίτλο! ;)

 

Link to comment
Share on other sites

Χρηστο φοβερο! Σε ευχαριστουμε για τις πληροφοριες και για την διαθεση σου να το γραψεις και να το μοιραστεις μαζι μας.

 

Θα σταθω σε μια προταση που τα λεει ολα!

Ή συχνο καθαρισμο ή μπιχλα.

Πρεπει να υπαρχει μια σταθερη ρουτινα,ειναι πολυ σημαντικο.

Επισης εχω παρατηρησει το ιδιο και στο φιλτρο.Αν το καθαριζω συχνα παει καλα.Αν δεν το καθαρισω επισης παει καλα,αλλα αν καθαρισω μια στο τοσο τοτε θα κανει "μπαμ" κατι μετα απο το καθαρισμα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ωραιο θεμα Χρηστο. Ομως θα κανω λιγο τον δικηγορο του διαβολου.
Τι γινεται σε ενα συστημα.οπου υπαρχουν μεγαλα και ρυπογονα ψαρια η σε ενα συστημα.οπου δεν υπαρχουν φυτα; τι γινεται αν δεν υπαρχει καποιος τροπος να καταναλωθει ολη αυτη η μπιχλα; ολη αυτη η μαζα θρεπτικων συστατικων οργανικων και ανοργανων;


Greetings from the dark side!

Link to comment
Share on other sites

@Sturm 

Συνήθως τα ενυδρεία αυτά είναι α)τύπου Αφρικής, β) ενυδρεία με μεγάλα ψάρια, η θηρευτείς γ) ή βιοτοποικα ενυδρεία πχ δίσκοι χωρίς φυτά.

α) τα ενυδρεία τύπου Αφρικής έχουν ψάρια με έντονο το ενστίκτο του σκαψίματος με αποτέλεσμα να μην μπορεί στο βυθό να σχηματιστή μια συμπαγές βιολογία ενώ συνάμα από τα συνεχή σκαψίματα τα όσα ιζήματα δημιουργούνται αιωρούνται και απορροφούνται από το φίλτρο. Κάτι λίγα παραμένουν εγκλωβισμένα γύρο από κάποιες βαριές πέτρες. Σε αυτά τα ενυδρεία η συντριπτική βιολογία και τα ιζήματα βρίσκονται μέσα στο φίλτρο για αυτό αυτά τα φίλτρα τα καθαρίζουμε ποιο συχνά από ότι τα αμιγώς φυτεμένα. 

β) τα ενυδρεία με μεγάλα ψάρια ή με θηρευτές  όπου η ρίποι είναι μεγάλη βρίσκονται συνήθως σε υπεύθυνα άτομα με συχνή και σχολαστική καθαριότητα του ενυδρείου τους. Το αποτέλεσμα και εδώ είναι παρόμοιο με τα αφρικάνικα ενυδρεία.

Και στους δυο τύπους ενυδρείου έχουμε  μια ρουτίνα και αυτό είναι που μετρά και αναφέρω στο αρχικό ποστ είτε έχουμε ιζήματα είτε όχι, και συνήθως αυτά τα ενυδρεία δεν έχουν ιζήματα, η καλύτερα δεν μπορούν να έχουν λόγο της φύσεως του ενυδρείου.

 

γ) Τα βιοτοπικα ενυδρεία τύπου δίσκων η ψάρια που γενικά δεν σκάβουν έχουμε δυο επιλογές ή αφήνουμε τα ιζήματα ή όχι και συνήθως επειδή δεν έχουμε φυτά τα ιζήματα φαίνονται αντιαισθητικά και τα αφαιρούμε με αποτέλεσμα να έχουμε μια σταθερή ρουτίνα καθαρισμού, οπότε και εδώ δεν έχουμε μεγάλες και απότομες μεταβολές στην βιόμαζα (πολύ σημαντικό αυτό). Σε αυτά τα ενυδρεία η βιολογία επιτελείτε στο φίλτρο και στον βυθό του ενυδρείου μας περισσότερο με βακτήρια και πολύ λιγότερο με το σύνολο των μικροοργανισμών. Και σε αυτά αν η σκούπα βυθού δεν είναι ρουτίνα αλλά που και που και μάλιστα σε βάθος διατρέχουμε τον κίνδυνο να παρουσιάσει το ενυδρείο προβλήματα.

 

Αυτό που θέλω να τονίζω για μια ακόμη φορά είναι ότι ή θα έχουμε ιζήματα και δεν τα πειράζουμε ή δεν θα έχουμε. Η απότομες μεταβολές είναι αυτά που μας προκαλούν προβλήματα. Και δεύτερων πως τα ιζήματα δεν είναι βλαβερά αν αποφασίσουμε να τα αφήσουμε στο ενυδρείο μας αλλά αντιθέτως είναι πολύ χρήσιμα. Φυσικά ίσος σε κάποια φάση τα ιζήματα να αυξηθούν πολύ και να χαλούνν τη αισθητική του ενυδρείου μας, αν συμβεί αυτό τότε ένα μέρος το αφαιρούμε και αυτό όχι απότομα αλλά σταδιακά και λίγο λίγο.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

μια παρατήρηση δεν ξέρω πως το θέμα απο το γλυκό νερό πήδηξε στο θαλασσινό, παρακαλώ επαφερτε το και μετά σβήστε αυτό το ποστ.

Link to comment
Share on other sites

Χαχαχαχα οντως! Γιναμε θαλασσινοι!
Με καλυψες Χρηστο!

Greetings from the dark side!

Link to comment
Share on other sites

πριν 2 ώρες, το μέλος Χρήστος έγραψε:

Ιοί

Για τους ιούς δεν έχω να πω τίποτα είναι ανεπιθύμητη στο ενυδρείο μας γιατί προκαλούν ασθένειες αλλά είτε το θέλουμε είτε όχι κάποιοι υπάρχουν μέσα στην σούπα των μικροοργανισμών.

 

Δε ξέρω όμως αν πράγματι είναι ανεπιθύμητοι οι ιοί ..... ίσως στο μέλλον να βρούμε τη χρησιμότητά τους .

Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη φύση και εμείς με τα ενυδρεία μας προσπαθούμε να τη συγκεντρώσουμε σε ενα γυάλινο κουτί .

Πολύ καλό Χρήστο !!!

Link to comment
Share on other sites

@ΣΤΑΜΑΤΗΣΣτην φύση είναι άκρος  χρήσιμη ιδιαίτερα στα υγρά οικοσυστήματα που μας αφορούν είναι η πολυπληθέστερη ομάδα από τους μικροοργανισμούς και η ρυθμιστές των οικοσυστημάτων άκρο απαραίτητη.

Η περισσότεροι ιοί είναι  βακτηριοφάγοι και φρενάρουν την αλόγιστη ανάπτυξη των βακτήριων καταστρέφοντας τα και έτσι απελευθερώνονται διάφορα θρεπτικά συστατικά  και ιδιαίτερα το CO2. Η απελευθέρωση αυτή των θρεπτικών συστατικών διεγείρει εκ νέου όλους τους μικροργανισμούς να αναπτυχθούν. Και για να μην πάρουν το πάνω χέρι οι ιοί υπάρχουν και βακτήρια που τρώνε τους ιούς η καλύτερα τους καταστρέφουν. Ο μικροσκοπικός κύκλος της ζωής αυτής είναι η αρχή για να υπάρξει ο μακροσκοπικός, κοκ.

Επίσης κάποιοι από αυτούς είναι παθογόνοι προσβάλουν τους ασθενής οργανισμούς ώστε να μην μπορέσουν να επιβιώσουν και περάσει το DNA τους στην επόμενη γενιά ενώ συνάμα με τον θάνατο ενός πχ ψαριού δίνεται τροφή σε άλλους οργανισμούς κοκ..

Στο ενυδρείο έγραψα ότι είναι ανεπιθύμητη γιατί εν μέρει δεν θέλουμε να καταστρέφουν τα βακτήρια μας από τους ιούς γιατί απλά τα καταστρέφουμε μόνοι μας, και δεύτερων κανείς δεν θέλει να χάση τα ψαράκια του από παθογόνους ιούς. Και τέλος αν και μικρές η πιθανότατες μπορεί να υπάρξουν και ιοί στο ενυδρείο που βλάπτουν τον άνθρωπο.

πάντως να τους ξεφορτωθούμε είναι αδύνατων και από το ενυδρείο μας.

ΥΓ κατά τα Χριστούγεννα θα έχω περισσότερες πληροφορίες πάνω στο θέμα αυτό (και για τους ιούς) αφού ολοκληρώνεται ένα πείραμα μου, περισσότερα την νέα χρονιά.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Χρήστο πολύ καλό το θέμα! Άκρως κατατοπιστικο και χρησιμο.

:thumbsu:

Link to comment
Share on other sites

Πολύ χρήσιμο άρθρο Χρήστο. Ευχαριστούμε που μπήκες στο κόπο να μοιραστείς τις γνώσεις σου.:thumbsu:

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής σε σχέση με τα ιζήματα. Η συσσώρευση τους σίγουρα βοηθάει στην ανάπτυξη αποικιών με αποτέλεσμα την ¨καταπολέμηση" αμμωνίας και νιτρωδών. Δεν βοηθάει όμως παράλληλα (ειδικά σε μεγάλες συγκεντρώσεις) και στην αύξηση νιτρικών; Ειδικά σε ενυδρεία που δεν έχουν φυτά και τα φιλοξενούμενα ψάρια είναι σε κάποιο βαθμό απαιτητικά σε σχέση με την ποιότητα του νερού (όπως ένα δισκάδικο), το φαινόμενο θα γίνει γρήγορα εμφανές με τα αντίστοιχα πιθανά προβλήματα.

Link to comment
Share on other sites

Θεμα στολιδι!!!

:thumbsu::bow:

Και εγω μια ερωτηση....

Δεν εχει τεραστιες διαφορες στον τροπο που αντιμετωπιζουμε ενα ενυδρειο αναλογα με τον βυθο του;

Πχ αλλες δεν ειναι οι ρουτινες  σε ενα ενυδρειο με βυθο ζεολιθο αλλες με χρωματιστα βοτσαλακια και αλλες με αμμο ή χαλικι...

Σε ολα  υπαρχει βεβαια δυνατοτητα αποικισης διαφορετικη...

Αλλα κατα ποσο ομως σε βυθους που αποτελουν και βιολογικα υλικα που μπορουν να εχουν τεραστιες δυνατοτητες αποικισης εχουμε την ευχερεια να μην τους καθαριζουμε(μιλωντας για μη φυτεμενα ενυδρεια παντα)...

Δεν ευνοουνται βακτηριακες εξαρσεις σε αυτων των ειδων τους βυθους αν δεν βαλουμε στις ρουτινες μας τον καθαρισμο τους;;

Link to comment
Share on other sites

@kadmos

Συνοπτικά σε ενυδρεία με φυτά δεν υπάρχει πρόβλημα, συνήθως αν το ενυδρείο δεν είναι υπερφορτωμένο με ψάρια έχουμε έλλειψη νιτρικών η μας φτάνουν στο τσαφ. Δεν το αναλύω παραπάνω όλοι πλέον ξέρουμε ότι τα φυτά είναι ρουφήχτρες νιτρικών.

Σε ενυδρεία χωρίς φυτά είτε έχουμε ιζήματα είτε όχι από την στιγμή που δεν έχουμε κάτι που να καταναλώνει το ΝΟ3 θα έχουμε και ανάλογη αύξηση του ΝΟ3. Τα ιζήματα σε αυτές της περιπτώσεις δεν αυξάνουν τα νιτρικά παραπάνω από ότι αν δεν υπήρχαν, αντιθέτως διασπούν γρηγορότερα το ΝΟ2 σε ΝΟ3 και εν μέρει αλλά σε μικρό βαθμό (άνευ σημασίας για εμάς) διασπούν το ΝΟ3 σε άζωτο και οξυγόνο.

Η αλλαγές νερού σε αυτά τα ενυδρεία είτε έχουν ιζήματα είτε όχι είναι αναπόφευκτες και αναλόγως το τη ψάρια έχουμε ο κάθε ένας γνωρίζει κάθε πότε πρέπει να κάνει αλλαγή νερού ώστε να έχει το ΝΟ3 σε επιθυμητά επίπεδα.

Μην ξεχνάμε ότι αλλαγές νερού δεν κάνουμε μόνο για να μειώσουμε τα ΝΟ3 αλλά και για άλλους λόγους.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@stathis spithas

Σίγουρα το κάθε υλικό θέλει την δικιά του ξεχωριστή αντιμετώπιση, αλλιώς συμπεριφέρεται ο ζεόλιθος, αλλιώς το χαλίκι, και αλλιώς η άμμος.

Στην άμμο λόγο της δομής της τα ιζήματα δεν μπορούν να την διαπεράσουν όλοι η μικροοργανισμοί βρίσκονται στην επιφάνεια και είναι ποιο ευάλωτοι, παρόλο αυτό το μειονέκτημα όμως τα ιζήματα δεν παύουν να έχουν τα οφέλη τους και δεν παύουν να εμπλουτίζουν την άμμο με μικροοργανισμούς και βακτήρια.

Στο χαλίκι λόγο της κοκκομετρίας του η στον ζεόλιθο τα ιζήματα μπορούν να εισχωρήσουν ποιο βαθιά και να μην είναι τόσο ευάλωτα, λογικά τα ιζήματα θα βουλόσουν τους πόρους από το χαλίκι ή των ζεόλιθο, πρακτικά όμως δεν συμβαίνει σε βαθμό που να καταστήσουν άχρηστο το χαλίκι ή τον ζεόλιθο.

Τα ιζήματα τουλάχιστον στο ενυδρείο μας δεν προλαβαίνουν να γίνουν πετρώδη όπως γίνεται με τα ιζηματογενή πετρώματα, παραμένουν χαλαρά και επιτρέπουν την μεταφορά των θρεπτικών συστατικών και αν βουλόσουν λίγο τους πόρους και αν έχει μια μικρότερη αποικίσημη επιφάνεια  πχ ο ζεολιθος αυτό δεν είναι κακό γιατί σίγουρα θα έχει πλουσιότερους μικροοργανισμούς με μεγάλη βιοποικιλία.

Τα προβλήματα στα ενυδρεία μας και η εξάρσεις των βακτηρίων ή των αγλεων δεν προέρχονται από τους λίγους μικροοργανισμούς αλλά από τους πολλούς αλλά φτωχούς σε βιοποικιλία μικροοργανισμούς, αν δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ των μικροοργανισμών, αν το ένα δεν τρώει η καταστρέφει το άλλο τότε σε κάποια φάση κάποιος οργανισμός θα πάρει το πάνω χέρι, και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. την να την κάνω την τεράστια αποικίσημη επιφάνεια αν δεν με παρέχει ποικιλομορφία.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα  να τονίζω κάτι για τα ιζήματα που ξέχασα να γράψω ίσος κάποιοι να διαβάσατε ιδιαίτερα σε ξένα φόρουμ για τα ιζήματα και να διαπιστώσατε ότι η απόψεις διίστανται, κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να αφήσουμε τα ιζήματα στην ησυχία τους και κάποιοι ότι πρέπει να τα αφαιρούμε. Αυτή η κόντρα κρατά χρόνια αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται μια ποιο λογική προσεγγίσει στο θέμα όπως θα αναφέρω ποιο κάτω.

Αφήνουμε στο ενυδρείο μας να σχηματιστούν ιζήματα και αφού σχηματιστούν τα κρατάμε σε ένα λογικό επίπεδο, αυτήν την άποψη την συμμερίζομαι και την έχω κάνει πράξει σε άμμο και σε χαλίκι εδώ και χρόνια και δεν είχα προβλήματα, αντιθέτως είχα και έχω ένα πολύ διαυγές νερό και τα φυτά και τα ψάρια μου χαίρουν άκρας υγείας παρόλο που δεν έχω σταθερές ρουτίνες, αλλαγές νερού, λίπανση, τροφή, κλάδεμα, CO2, κτλ.

Το πρόβλημα είναι ποιο είναι το λογικό επίπεδο και εδώ δυστυχώς δεν μπορώ να δώσω κάποιον γιατί δεν υπαρχή κάποιος κανόνας, απλά ανάλογα με την κρίση μου αφήνω πάντοτε ένα ποσοστό ιζημάτων στο ενυδρείο. Αυτό που προτείνω για έναν νέο και για έναν αρχάριο που έχουν χαλίκι στο ενυδρείο τους αν θέλουν ιζήματα να βάζουν σκούπα βυθού χωρίς να μπαίνουν καθόλου στο χαλίκι δηλαδή να βάζουν σκούπα βυθού χωρίς να ακουμπούν το χαλίκι, από μια απόσταση ανάλογα με την δύναμη της σκούπας, αργότερα που θα αποκτήσουν εμπειρία θα βρουν μόνοι τον δρόμο τους.

Για αυτούς που έχουν άμμο προτείνω να ρουφούν τα ιζήματα μόνο από τα εμφανή και μπροστινά σημεία

Τέλος και για εμένα το βασικότερο είναι τα εξής:

Αν το ενυδρείο μας το έχουμε σωστά ζυγιασμένο, δηλαδή σωστή ιχθυοφόρτιση ανάλογα με τα λίτρα, αφαίρεση τον νεκρών ψαριών, και των φυτών, σωστό τάισμα, και νορμάλ αλλαγές νερού τότε δεν θα χρειαστεί να αφαιρέσουμε τα ιζήματα ποτέ ή πολύ πολύ σπάνια γιατί απλά θα βρίσκονται από μόνα τους σε μια ισορροπία.

Αν ένα ενυδρείο δημιουργεί πολλά ιζήματα είναι ένα καθαρότατο σημάδι ότι κάτι κάνουμε λάθος στο ενυδρείο μας.-   

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

 Χρήστο κατ'αρχήν να δηλώσω ότι δεν είμαι υπέρ των "γυαλισμένων" ενυδρείων. Από τις λίγες γνώσεις μου όμως πάνω στο θέμα, θεωρώ ότι εφόσον υπάρχει αποσύνθεση  υλικού (ιζήματα) χωρίς να υπάρχουν παράγοντες απορρόφησης/διάσπασης (δηλ. φυτά ή περιοχή αναερόβιων) των τελευταίων παραγώγων της διαδικασίας (νιτρικά), δεν είναι λογικό να έχουμε αύξησή τους; Και λέω έλλειψη αναερόβιων περιοχών γιατί τα ιζήματα ειδικά στην άμμο, βρίσκονται επί των πλείστων στην επιφάνειά της όπου δεν επιτυγχάνεται η επιθυμητή απονιτροποίηση.

 Πέρα από το γενικό/"επιστημονικό" ενδιαφέρον του θέματος θα βγουν και κάποια συμπεράσματα προς γενική χρήση και μ' αυτή τη λογική,  επικροτώ και συμφωνώ με τις προτάσεις για συντήρηση που έκανες στην τελευταία ανάρτηση. Δυστυχώς πάρα πολλά ενυδρεία είναι συνήθως φορτωμένα, και οι συνθήκες που μπορούν να ευνοήσουν πιθανό τουμπάρισμα είναι επικίνδυνες ειδικά για τους σχετικά άπειρους.

 Ίσως, δοθείσης της ευκαιρίας, μας μεταφέρεις και την εμπειρία σου από την φίλτρανση τύπου deep sand bed, αν τυχόν την έχεις παρακολουθήσει σε βάθος χρόνου.

Σου φόρτωσα πολλά...:)

Link to comment
Share on other sites

@kadmosκαλά κάνεις και είσαι υπέρ τον ‘’λουστραρισμένων ενυδρείων’’ εγώ είμαι του ‘’νουμπουκ δερμα’’, :) πέρα από την πλάκα ότι και αν αποφασίσουμε να έχουμε σκοπός είναι να ξέρουμε να το συντηρούμε σωστά. Ειδάλλως θα στοχοποιούμε καταστάσεις χωρίς να φταίνε, πχ αν έχουμε ιζήματα και δεν κάνουμε σωστά την συντήρησή τους τότε θα λέμε πως φταίνε αυτά, ή αν δεν έχουμε ιζήματα και δε κάνουμε πάλι σωστά την συντήρηση του ενυδρείου τότε θα λέμε φταίει το γλειμμένο ενυδρείο.

Πάντως να ξέρεις είτε έχεις ιζήματα είτε όχι πάντοτε θα έχεις αποσύνθεση κάποιου υλικού και πάντοτε δεν θα έχεις παράγοντες απονιτορποίησης και πάντοτε (αν δεν έχεις φυτά) θα έχεις ανεβασμένο ΝΟ3.  Όσο δεν είναι λογικό να έχουμε αύξηση των ιζημάτων άλλο τόσο είναι παράλογο το να μην έχουμε αφού δεν συμβάλουν στο να ανεβάζουν ή να κατεβάζουν τα νιτρικά, αντιθέτως μας δίνουν κάποια συν παραπάνω.

Με ιζήματα ή χωρίς ιζήματα αν τα κάνουμε σωστά θα έχουμε ένα όμορφο ενυδρείο, αυτό που θέλω να περάσω σε όλους του χομπιστες είναι ότι τα ιζήματα είναι ακίνδυνα για το ενυδρείο μας και αν κάποιος γνωρίζει κάτι το αντίθετο θα ήθελα να το αναφέρει.

 

Όσο για το deep sand bed η αλλιώς ελληνικά φίλτρο άμμου το έχω δοκιμάσει και θα έλεγα είναι ένα φίλτρο που θέλει καλές γνώσεις και μεγάλη προσοχή αλλιώς θα χάσουμε όλα τα ψάρια μας. Είναι και αυτό ένα ενδιαφέρων θέμα αλλά νομίζω λίγοι θα μπουν στον κόπο να χαραμίσουν πολύτιμο χώρο από το ενυδρείο τους μόνο και μόνο για να κατεβάσουν τα νιτρικά, εξάλλου μετά από την χρήση του κατάλαβα ότι είναι άχρηστο διότι είτε έχω ΝΟ3 είτε όχι της αλλαγές νερού της κάνω και πλέον είμαι πεπεισμένος πως η αλλαγές νερού είναι το Α και το Ω για κάθε ενυδρείο και μετά έρχονται όλα τα άλλα. 

Φυσικά υπάρχει και το εξωτερικό φίλτρο άμμου και δεν πιάνει χώρο στο ενυδρείο μας μέσα αλλά η αρχή λειτουργίας είναι ίδια με την άμμο μέσα στο ενυδρείο.

Link to comment
Share on other sites

@Χρήστος, για τους τύπους, έγραψα ότι δεν είμαι των λουστραρισμένων αλλά το νουμπούκ αρέσει και σε μένα. Δείχνει πιο φυσικό.:)

Μαζί σου και για τις αλλαγές νερού και για τα περί ισορροπημένου ενυδρείου. Απλά προσπαθώ να βρω τεκμηριωμένη άποψη για το πως επηρεάζουν τα ιζήματα ,στην προκειμένη περίπτωση, τη χημεία του νερού ως ένας από τους πολλούς παράγοντες που υπάρχουν στο ενυδρείο.

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες σχετικά με το deep sand bed filter.:thumbsu:

Έγινε επεξεργασία - kadmos
Link to comment
Share on other sites

Χρηστο, ο αλλος Χρηστος, ο kadmos προφανως εννοει αν τα υπολλοιματα τροφης και οι ακαθαρσιες των ψαριων μενουν στην επιφανεια, τι γινεται;
Kadmos διορθωσε αν λεω λαθος!

Greetings from the dark side!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...