Jump to content

καβούρια του γένους Pinnotheres


Recommended Posts

Μια ακόμη συμβιωτική σχέση που αγνοούσα είναι μεταξύ του μαλακίου Pinna nobilis και των καβουριών του γένους Pinnotheres.

Το καβούρι βασίζεται αποκλειστικά στον οικοδεσπότη του για τροφή, ασφάλεια και οξυγόνο. Η σχέση μεταξύ του καβουριού και του οικοδεσπότη του είναι παρασιτική, δεδομένου ότι ο οικοδεσπότης μπορεί να βλάπτεται από τις διατροφικές δραστηριότητες του κάβουρα. Στο στάδιο της προνύμφης τρέφεται με πλαγκτόν που εισάγεται από το στρείδι, ενώ οι ενήλικες κλέβουν τροφή που αποτελεί μέρος της δίαιτας του στρειδιού. Τα καβούρια αυτά έχουν ποικίλους ξενιστές, ο σημαντικότερος από τους οποίους είναι τα μαλάκια. Ζουν στην κοιλότητα του μανδύα αυτών των ξενιστών, όπως επίσης μέσα στον ορθό του θαλάσσιου αγγουριού, στους σωλήνες των σκουληκιών Chaetopterus, στα βράγχια γαρίδας ή σε αχινούς.

 

* Την πίννα με τα καβούρια (το μεγάλο ροζοπορτοκαλί είναι το θηλυκό και το μικρότερο μπεζ-λευκό το αρσενικό) την βρήκα προχθές στο βυθό των Σποράδων.

Pinna nobilis 1.jpg

Pinna nobilis & Pinnotheres sp..JPG

Link to comment
Share on other sites

Μετά από μικρή έρευνα, τα καβούρια της πίννας που βρήκα είναι μάλλον του είδους Pinnotheres pisum.

pinnotheres pisum 2.jpg

Link to comment
Share on other sites

Εκπληκτικη ενημερωση,αλλο ενα παρασιτο εντος και εκτος εισαγωγικων που ζει εις βαρους του αλλου,εκμεταλευωντας την ισχυ του οποια και να ειναι αυτη.:thumbsu:

Link to comment
Share on other sites

πολύ ενδιαφέρον θέμα φίλε...λογικά εισέρχονται στην πιννα σε μορφή λαρβας...

Link to comment
Share on other sites

σ ευχαριστούμε για την ωραία πληροφορία ! :bigemo_harabe_net-122:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...