Jump to content

new nano reef


Recommended Posts

Γεια σε ολους/ολες.
Σαν παλιός στο χομπι των φυτεμένων ενυδρειων με τα χρόνια εμαθα δυο πραγματα.... πρώτον οτι τις τσιγκουνιές που θα κανεις στο ενυδρείο στο μελλον θα τις βρεις μπροστά σου και δευτερον ποτέ μη μπλέξεις με θαλασσινό αν δεν εχεις καλό μισθό και ορεξη για διαβασμα.
 Και τους δυο παραπανω κανόνες τους τηρώ ευλαβικά εδώ και 11 χρόνια. Αλλά επειδή ειμαι και λιγο ατιθασος χαρακτήρας ξερω οτι οι κανόνες ειναι για να σπάνε. Αποφασισα λοιπόν να σπάσω τον δευτερο κανόνα (και αναγκαστικά λογω εποχών που ζουμε να ψιλοσπάσω και τον πρώτο) και να αξιοποιήσω ενα ενυδρείο που μου χαρισαν εκπληρώνωντας ενα κρυφό πόθο που εβραζε μέσα μου εδω και 10 χρόνια.

Ξεκινάω λοιπον ενα μικρό απλό (οσο γίνεται) Reef χωρις καθολου φορτωμα απο ζωντανά (θα δουμε μεχρι τι μπορώ να βαλω μεσα, μια γαριδα ισως και αν γινεται και ενα-δυο ψαρακια αναλογου μεγεθους), ισα για να λέω οτι εχω θαλασσινό και να μπω στο κλίμα για κατι καλύτερο οταν επιτραπει οικονομικά αυτο!

Η γυαλα που διαθέτω ειναι 60*30  55 λίτρων με εξωτερικό φιλτρο ονομαστικής κατηγοριας 150 λιτρων (με 500λ/h ).
το ενυδρείο στηνεται χωρίς καμια βιασύνη και ακομη δεν εχει μπει κάν νερό μεσα (μεσα στη βδομαδα θα γινει).
Μη νομιζετε οτι θα τα περιμένω ολα στο πιάτο απο εσας, εχω κανει το διαβασμα μου αρκετά εδω και βδομάδες...αλλά η εμπειρία σας ειναι σημαντικότερη απο τη παπαγαλία μου πιστέυω.

Ενα θεμματακι που θα ηθελα να συζητησουμε ειναι οι λάμπες που θα πρεπει να επιλέξω και το πόσο θα καιει η καθε μια. ηδη εχω βαλει μια Τ8 15w μπλέ και μπορώ να προσαρμώσω ακομη 2 Τ5 στα σιγουρα (για παραπανω θα πρεπει να το παιδεψω λιγο το θεμα αλλά εαν πρέπει....). 

Ακομη σχετικά με τον ζωντανό βραχο, ελεγα να παρω 4-5 κιλά απο ενα κατάστημα για να τον στρώσω για αρκετες βδομάδες να γινει σωστή δουλεια στα σιγουρα αλλά γνωστό καταστημα μου ειπε οτι εχει και δικο τους κουραρισμένο στα χερια τους στη μισή τιμη. Δεδομένου του οτι ΄δεν βιαζομαι, ειναι αποδεκτή λυση (που με βολέυει και οικονομικά ) ή δεν το προτιμάμε αυτο?

Απο εξοπλισμό εκρεμμει ακομη ενας κυκλοφορητής (το σαββάτο) και σκιμμερ που δυστηχώς θα μπει τα χριστουγεννα (ναι ξερω πόσο βασικο ειναι σε οποιοδήποτε θαλασσινό στησιμο) που θα μου χαρισει ενα ενας γνωστός.  Αντιστροφη όσμοση επισης δεν χρησιμοποιηθεί  πριν τα χριστουγεννα.
Φωτογραφίες δεν βαζω ακομη μιας και δεν εχει μπει καν νερό ακομη μεσα.

 

Link to comment
Share on other sites

Φιλαρακι καλη αρχη στη θαλασσα .Εδω σπας και τους δυο κανονες που ο δευτερος εχει και δυο σκελη.χαχαχα.Θα σε αποζημίωση στην πορεία.Τωρα η υπομονή είναι αρετή και το reef την χρειάζεται. Δυο Τ5 είσαι μια χαρά.Μια coral plus και μια blue plus.Το σκιμερ εφόσον υπάρχει μόνο καλο θα σου κάνει.Αρα όσο ποιο γρήγορα μπορείς.Τωρα βράχο να πάρεις ζωντανο κατά προτίμηση με όλο το ρισκο φυσικά απταζιες,αστερινες,παράσιτα κ.λ.π.Επειδη υπάρχει χρόνος ξεκινά με νεκρό και βάζεις ένα κομμάτι ζωντανο για μπόλι.Ετσι θα ασχοληθείς ποιο πολύ και ποιο ήσυχα με το aquascape σου.Σε ένα εξωτερικό φίλτρο για να μην σου πιάνει χώρο Μέσα και σου κόψει λίτρα θα βάλεις άνθρακα και αντιφωσφωρο ΜΟΝΟ ΧΏΡΙΣ ΣΦΟΥΓΓΆΡΙΑ.Επισεις στο ενυδρειο ρίχνεις τα βακτήρια όπως γράφουν οι οδηγίες.Μια rw4 εάν υπάρχει είσαι μια χαρά από κυκλοφορία.Επισεις η όσμωση είναι μια σωστή λύση με ότι κοραλια και αν παίξεις.Ειναι ποιο ακριβό από το γλυκό αλλά όχι τόσο όσο φαντάζεστε ο πολύς ο κόσμος. Το αποτέλεσμα δεν συγκρίνετε. Καλό ξεκίνημα περιμένουμε φωτο.Μην ξεχάσεις θερμότερη τον χειμώνα και Οπωσδήποτε αναπλήρωση ειδικά στα λίγα λίτρα η παραμικρή αλλαγή τις αλατοτητας μπορεί να είναι μοιραία.Φυσικα ανεμιστηρακια για την ψύξη στις ζεστές.:thumbsu:

Έγινε επεξεργασία - niknik
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ πολύ, αυτο για τα σφουγγαρια δεν το ειχα δει πουθενα και δεν το ηξερα. μονο τα κεραμικά ηξερα οτι δεν βαζουμε. Αντιφοσφωρος ειναι ο ιδιος και για το γλυκό? Το ηξερα οτι μονο να μαθαινεις μπορεις απο εδω μέσα!
Ζωντανό κουραρισμένο του μαγαζιου ομως ή κανονικό? Αναπληρωση επειδή εχω ανθρωπο συνεχεια μεσα στο σπίτι θα τον ορίσω υπευθυνο να συμπληρώνει λιγο οταν απουσιαζω. Να λειπουμε και οι δυο για πανω απο μια μερα αποκλειεται.
Και τα χρωματα του θαλλασινου (εστω και μικρου) δεν τα πιανει κανένα φυτεμένο παντως!

(το rw4 δεν το βρισκω, μου βγαζει κατι ακυρες συσκευες)

Link to comment
Share on other sites

Εκεί μπήκε τελικά. το φίλτρο το έβαλα στο τελευταίο συρτάρι από κάτω, και ας ελπίζουμε οτι δεν θα σπάσει ποτέ από μόνο του γιατί ακριβώς από πίσω του βρίσκονται πολλές πολλές δικτυακές και ηλεκτρολογικές συσκευές...... (γενικά κανείς δεν θα έπρεπε να βαλει ενυδρείο σε τέτοιο σημείο).

Στο καπάκι θα μπουν αρκετοί ανεμιστήρες (2 σε κάθε πλευρά με αντίθετη ωση ανά ζευγάρι) ώστε να δημιουργείται ενα καλό ρεύμα αέρα και να είναι σαν να μην υπάρχει. Ξέρω ότι τα reef πανε cabrio αλλά δεν είναι εφικτό γιατί υπάρχει γάτα στο σπίτι που έχει την τάση να ασχολείται με το χόμπι (τα ενυδρεία)!

Ιστορία τρόμου: Παλιά ένας φίλος με 340αρι ενυδρείο είχε εξωτερικό φίλτρο (δεν θυμάμαι μάρκα) και καποια στιγμή χωρίς λόγο και αιτία ενώ έλειπε από το σπίτι έσπασε η μια από τις δυο υποδοχές του φίλτρου στο καπάκι.... το αποτέλεσμα ήταν να μείνει το ενυδρείο με ούτε 100 λίτρα νερό μέσα και να γεμίσει το σπίτι με τα υπόλοιπα 300 στο πάτωμα!
για αυτό το λόγο δεν πήρα ποτέ εξωτερικό φίλτρο. εχει τύχει σε κανέναν κάτι παρόμοιο??
 

21868251_10214252889387081_1194110824_o.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλή αρχή στον όμορφο κόσμο του θαλασσινού.  Αν έχεις υπομονή ξεκινα να κουραρεις νεκρό βράχο μόνο,  να ξεράσει ότι φωσφορικα έχει  ( αυτό μπορεί να πάρει και πάνω από 3 μήνες) και μετά τον ζωντανευεις με βακτήρια.  Αν βαλεις έστω και μισό κιλό ζωντανό πάλι δεν ξέρεις τι θα μπει μέσα στο ενυδρείο σου από απταισιες κτλ. 

 

Καλή αρχή και σου εύχομαι να το δεις όπως το έχεις φανταστεί. 

Link to comment
Share on other sites

αν φτιαξω εγώ βράχο ας πουμε, δεν υπάρχει περίπτωση αργότερα με καποιο τρόπο να αποκτήσω ανεπιθύμητους οργανισμούς? Αν ειναι οτι "αποστειρώνεται" το ενυδρειο ετσι να το κάνω (αν και πανω απο 3 μήνες θα βαρεθώ λιγο). Αλλιώς σκεφτόμουν να παρω έτοιμο απο αλλο ενυδρείο που να ειναι ηδη δουλεμένος.... θα μου πειτε και που ξερω τι εχει πάνω του αλλά απο την αλλη και απο το μαγαζί να πάρω 2 κιλά για μπόλι που ξερω τι εχει επάνω του?

Πουλάει κάποιος αυτο το κομμάτι, πως το βλέπετε σαν λύση? (στο άπειρο ματι μου φαινεται υπέροχος γιαυτο σας ρωταω)

Untitled.png

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα κι από εμένα και καλή δύναμη και επιτυχία με το νέο σου ενυδρείο!!

Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα σε αυτό το χόμπυ!! ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ!!

Τώρα από κει και πέρα ισχύει ότι οι πιθανότητες να αποκτήσεις ανεπιθυμητους οργανισμούς με κουραρισμένο νεκρό βράχο ελαχιστοποιούνται αλλά μπορείς να είσαι σίγουρος οτι δεν θα μεταφερθούν αργότερα ανεπιθύμητοι οργανισμοί όταν για παράδειγμα θα πάρεις μια πετρούλα αργότερα που θα έχει κάποιο κοραλλάκι επάνω όπως για παραδειγμα αυτ'ο της φωτογραφίας παραπάνω?Η απάντηση είναι όχι όσο καλά κι αν το κοιτάξεις..Προσωπικά προτιμώ ζωντανό βράχο αλλά όχι οτι είναι το σωστό, ο καθένας το βλέπει όπως το βλέπει, άλλοι προτείνουν νεκρό κι αλλοι ζωντανό(σίγουρα παραπάνω ρίσκο αλλά κατά την αποψή μου πιο γρήγορη βιολογία καθώς και πιο ολοκληρωμένη βιολογία)

από εκεί και πέρα μην βιάζεσαι να βάλεις κοραλλάκια όπως αυτά της φωτό παραπάνω γτ όσο εύκολα και να είναι αν το σύστημά σου δεν έχει ολοκληρώσει έναν απαραίτητο κύκλο τον πρώτο μήνα λειτουργίας το πιθανότερο είναι τα κοράλλια να μην ζουν σωστά και στο τέλος να τα χάσεις..

Υπομονή λοιπόν αλλά αν ρωτάς αν είανι καλό το κοραλλάκι από πάνω ναι φαίνεται να είναι πολύ καλά και υγειέστατο!!

Καλή σου αρχή και πάλι και ότι θέλεις εδώ είμαστε!! :)

Έγινε επεξεργασία - Skoti
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 4 ώρες, το μέλος shadow man έγραψε:

αν φτιαξω εγώ βράχο ας πουμε, δεν υπάρχει περίπτωση αργότερα με καποιο τρόπο να αποκτήσω ανεπιθύμητους οργανισμούς? Αν ειναι οτι "αποστειρώνεται" το ενυδρειο ετσι να το κάνω (αν και πανω απο 3 μήνες θα βαρεθώ λιγο). Αλλιώς σκεφτόμουν να παρω έτοιμο απο αλλο ενυδρείο που να ειναι ηδη δουλεμένος.... θα μου πειτε και που ξερω τι εχει πάνω του αλλά απο την αλλη και απο το μαγαζί να πάρω 2 κιλά για μπόλι που ξερω τι εχει επάνω του?

Πουλάει κάποιος αυτο το κομμάτι, πως το βλέπετε σαν λύση? (στο άπειρο ματι μου φαινεται υπέροχος γιαυτο σας ρωταω)

Untitled.png

Απλά μην βιάζεσαι. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ο περισσότερο ασφαλείς τρόπος για να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες να βάλεις απταίζιες και γενικότερα παρασιτικούς οργανισμούς στο σύστημά σου είναι η καραντίνα. Αν ποτέ ασχοληθώ ξανά με κοράλλια, αυτό θα κάνω σίγουρα. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δεν βιαζομαι καθόλου απλά το ειδα στην αγγελία κα μου αρεσε πολύ και λέω μιας και θα παρω βράχο κατσε να ρωτήσω κιόλας μηπως κάνει.... Αν ειναι νωρις για τετοιο παω πάσο.

Τελικά κατέληξα στο να πάρω έτοιμο βράχο απο καποιο μαγαζί και επειδή βαριέμαι την τουλάχιστον 3μηνη αναμονή (οπου διάβασα ελεγαν για 5-6 μηνες συγκεκριμένα) να ζωντανέψει ο νεκρός αλλά κυριως για να μου τυχουν και μερικά παράσιτα ώστε να μάθω πως να τα αντιμετωπίζω τωρα που είναι αρχή ακόμη. 
Η καραντίνα είναι εξαιρετική ιδέα για αργότερα....
Ερώτηση που πάντα ειχα απορία: το βρασμένο νερό δεν θεωρείται απαλλαγμένο απο μικροοργανισμούς? δεν πλησιάζει αυτο της οσμοσης?

Link to comment
Share on other sites

On 9/18/2017 at 8:24 PM, niknik said:

Δυο Τ5 είσαι μια χαρά.Μια coral plus και μια blue plus


Τώρα που το θυμήθηκα, αυτες που προτείνεις θα τις βάλω αλλά εχω και μια Τ8 moonshine 15w που θα είναι υποχρεωτικά στο καπάκι στην εργοστασιακή θέση. να την χρησιμοποιήσω καπως? να βαλω καποια αλλη Τ8 στη θεση της μιας και υπάρχει η θεση ή να καταργήσω την Τ8 και απλά να κουμπώσω τις Τ5 που λές? εντωμεταξύ είναι λίγο μακρουλές αυτές οι δυο... θα ειναι πρόκληση να χωρέσω 55cm λαμπα σε 60cm καπάκι (γινεται βέβαια) χωρις να χαλασει η αισθητικη. εναλλακτικές εχω σε λιγότερα cm?

Link to comment
Share on other sites

εχουν μηκος 55cm, αν δεν εχω εναλλακτική θα φροντίσω να μπουν, αλλά δεν θα ειναι ευκολο... δεν ειδα να βγαίνουν σε μικρότερες.

Link to comment
Share on other sites

Παιδια εχω βαλει γλυκό νερο και "τρέχει" εδώ και 2 μέρες στο ενυδρείο, για να δοκιμάσω το φιλτρο και τυχόν διαρροές κτλπ. ηταν να ρίξω αλάτι σήμερα αλλά τελικά το project παίρνει παράταση για ενα μήνα (τουλαχιστον) γιατι το αλατόμετρο (βυθιζόμενο) μου μάλλον (αν και είναι πιστοποιημένο με χαρτιά) δεν πρέπει να δείχνει σωστά (το συγκρινα με νερό της θάλασσας και η αλατοτητα ειναι η μισή απο οσο θα έπρεπε).
Οπότε θα πρέπει να αγοραστεί ενα καινούριο που σημαίνει +50-60 ευρώ (για ενα της D-D)  που δεν υπάρχουν αυτό το μήνα.

Δεν σας κρύβω οτι αλάτι δεν ειχα ρίξει ακόμη εδω και δυο μέρες γιατι ακομη μετράω τα εξοδα και σκέφτομαι μήπως το φυτέψω και αυτο το ενυδρείο αντι να το κανω reef. Δύσκολοι καιροί για τέτοια χομπι δυστυχώς. 

Λοιπόν, συνεχίζουμε το διάβασμα μεχρι να πληρωθούμε...
 

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς αυτου του ειδους τα αλατομετρα χάνουν αρκετά :(

Απ όσο ξέρω το βρασμένο νερό απλα σκοτώνει τα μικρόβια..δεν αφαιρεί το χλώριο και όλα τα βαρέα μεταλα που περιεχει το νερό της βρύσης..γιαυτό υπάρχει η οσμωση..το ξέρω θες να το κανεις όσο πιο φθηνά γίνετε αλλά όσο πιο λιγα δαπανησεις τώρα τόσο πιο πολλα θα δώσεις μετα..γνώμη μου βάλε αγγελία..υπαρχουν πολλά πραγματα μεταχειρισμένα :)

Link to comment
Share on other sites

τελικά 1005 δείχνει το αλατομετρο (διάβαζα λάθος τη κλίμακα), με το νερό στους 22 βαθμούς και δείγμα απο ρηχή παραλία της Χαλκίδας που έτυχε να είμαι. Στο απιονισμένο δειχνει 0. Θα πάρω ένα ρεφλεκτομετρο να είμαστε σίγουροι (επώνυμο, αν ειναι για κινεζικο κραταω και αυτο που εχω) .
 
Παντως δεν ειναι όργανο του 10ρικου σαν αυτα της sera που εχω δει στα μαγαζιά. Εχει χαρτιά πιστοποίησης  γιατι το χρησιμοποιούν στα καράβια για να υπολογίζουν το βύθισμα του πλοιου και το βάρος του. Ελάχιστη απόκλιση θα σήμαινε μερικές 100αδες τόννων λάθους στη μέτρηση (αν υπολογίσουμε οτι μονο το απόβαρο του καραβιού ειναι μερικές χιλιάδες τοννοι)

Γενικότερα μιλώντας σχετικά με το χλώριο,  τα τεστ δεν μου δείχνουν καθόλου στο νερό της βρύσης χρόνια τώρα. δεν ειμαι στο δικτυο της αττικής αν παίζει ρόλο.

Link to comment
Share on other sites

Εχεις τεστ που μετράει το χλώριο??????ποιο είναι αυτό?όσο για το αλατομετρο προσωπικά κραταω τις επιφυλάξεις μου γτ κ γω έτσι μετραγα στην αρχή και αλλη τιμή έδειχνε την μια..αλλά την αλλη..πείρα το άλλο και ησυχασα..το οτι δείχνει 0 σε νερό βρύσης δεν σημαίνει οτι μετράει σωστα στο θαλασσινό.. :)

Στα λέω καλοπροαίρετα γιατί κ γω έτσι παιδευωμουν στην αρχή..δεν το παίζω εξυπνοπουλης!!!

Link to comment
Share on other sites

πριν 5 ώρες, το μέλος shadow man έγραψε:

εχουν μηκος 55cm, αν δεν εχω εναλλακτική θα φροντίσω να μπουν, αλλά δεν θα ειναι ευκολο... δεν ειδα να βγαίνουν σε μικρότερες.

Νομιζω οτι θα μπουν χωρις να σε δυσκολεψουν ιδιαιτερα αλλιώς θα πας σε λεντ.

Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, νικολας86 said:

Εχεις τεστ που μετράει το χλώριο??????ποιο είναι αυτό

εχει σιγουρα η sera και δεν θυμαμαι ποια αλλη εταιρια.

Link to comment
Share on other sites

Απότι έψαξα και γω οι συγκεκριμένες λάμπες το ελάχιστο που βγαίνουν είναι σε διαστασεις 55cm, θεωρώ οτί δεν θα έχεις πρόβλημα να τις κουμπώσεις σε καπάκι 60 εκατοστών!!

Αν τελικά τα καταφέρεις σε αυτά τα λίτρα οι 2 τ5 24 watt είναι αρκετές, δηλαδή την Τ8 μπορείς να την βγάλεις εντελώς εκτός γιατί είναι και ενεργοβάρα!!

Καλή σου αρχή κι από εμένα!!

 

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ πολύ, θα τις βολέψω τι διαολο....
εντωμεταξύ μερικές απορίες μου δεν λύθηκαν με αναδρομή στα τοπικ του φορουμ. μια ειναι το πώς διαλέγουμε ζωντανό βραχο απο μαγαζί. εχει τίποτα λεπτομέρειες που προσέχουμε? επίσης τα μαγαζια που πουλάνε και κουραρισμένο (απο αυτους) βραχο στη μισή τιμή τι παγιδα κρύβουν?

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Shadow man, 

 

Για τον ζωντανό βράχο εγω θα κοίταζα να είναι όσο το δυνατόν πορώδες, και ελαφρύς. Δηλαδή να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο κοτρόνα "νταμάρι".  Και σίγουρα με μια ματιά αν έχει απταίσιες, διάφορα ζωάκια πάνω που δεν τα θέλουμε στο ενυδρείο.(Γιατί αν έχει αυτά, πιθανόν να υπάρχουν και άλλα που δεν τα θέλουμε).  

 

 

Για τους βράχους στην μισή τιμή δεν έχει τύχει να δοκιμάσω. Αλλά αν ήταν να πάρω θα διάλεγα συγκεκριμένα κομμάτια, τα οποία θα ήταν δύσκολο να βρώ αλλού, και θα με βόλευαν στο Aquascape που θα ήθελα να φτιάξω. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Σήμερα τελικά έγιναν καποια βήματα και αγοράστηκε απο γνωστό μαγαζί της αττικής ένας κυκλοφορητής, ένα  refractometer, οι λάμπες που λέγαμε (ballast και τοποθέτηση από βδομάδα όμως), κόλα D-D aquascape, άνθρακας και αντιφόσφωρος (της aquaforest). και πήρα και δυο κιλά βράχο για αρχή για να τον βλέπω μέσα στο νερό και να κάνω εικόνα στο μυαλό μου τι σχήμα θα δώσω συνολικά σε όλα τα βράχια όταν πάρω και τα υπόλοιπα.... (σίγουρα όχι αυτό το μήνα)
Τώρα ο βράχος δεν έχω την εμπειρία να καταλάβω τι μέρος του λόγου είναι, οπότε πάμε και ότι προκύψει.....

Αυτό που ξέχασα να ρωτήσω είναι πώς θα καταλάβω πόσο άνθρακα και αντιφοσφωρο να βάλω αφού η συσκευασία αναφέρει δοσολογία σε ml αλλά το υλικό είναι σε σκόνη και οχι υγρό. Πείτε λίγο πόσα κουταλάκια του γλυκού βάζω? στη μαγειρική είμαι καλός θα καταλάβω!

22041917_10214302189579555_5574522667904537792_o.jpg

21950100_10214302192459627_2975596134055376801_o.jpg

21950981_10214302190619581_4807215680199806642_o.jpg

Link to comment
Share on other sites

βρες ενα δοχείο ογκομετρημένο, και βάλε μέσα σε αυτό τον άνθρακα και μέτρα τον. 

Αν χρησιμοποιείς αλάτι aquaforest ισως σε βολέψει και το κυπελλάκι που δίνει, για αυτή την δουλειά.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...