Jump to content

Εξελιξη Κιχλιδων της Λιμνης Βικτωρια


Recommended Posts

Ενα αρθρο που δημοσιετηκε τον φεβρουαριο του 17', στο Nature Communications . Αναφερεται στο πως εγινε η εξελιξη των κιχλιδων της λιμνης Βικτωρια. Συγκεκριμενα, λεει πως η απαρχη της εξελιξης τους σε τοσα διαφορετικα ειδη (700 περιπου), ειναι κατα πασα πιθανοτητα αποτελεσμα υβριδισμου κιχλιδων απο το Κονγκο και απο των ποταμο Νειλο.

 

https://phys.org/news/2017-02-fish-evolution-mystery.html 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

τα συγκεκριμενα ειδη,θα μας μαγευουν οχι μονο για τα υπεροχα χρωματα που εχουν,αλλα και για τις ανεξηγητες συνηθειες και συμπεριφορες,που μαλλον οφειλονται στους διαφορους υβριδισμους.εχει παρατηρηθει και φαινομενο του ερμαφροδιτισμου,σε αρκετες victoria,οπως επισης η επιλογη του χρωματος για ερωτικο συντροφο,αναλογα με το βαθος που βρισκεται το θυληκο.δυστηχως οι καταστροφες που εχει υπστει η λιμνη,ειναι τραγικες με ανεπανορθωτες συνεπειες σε αυτα τα ομορφα ψαρια.

Link to comment
Share on other sites

ειναι αληθεια αυτο το τελευταιο που ανεφερες δυστυχως. Ειδικα με την εισαγωγη της περκας του Νειλου, αν και διαβασα οτι ο πληθυσμος τους βρισκεται σε πτωση, αν ισχυει οντως κατι τετοιο ειναι κατι θετικο. Παντως θεωρω πως ο κυριως λογος που πολλα ειδη δεν εχουν εξαφανιστει ειναι η συμβολη των χομπιστων που τα διατηρουν και αναπαραγουν. Δεν γνωριζω βεβαια αν υπαρχει καποιο προγραμμα αναπαραγωγης τετοιων κιχλιδων της λιμνης Βικτωρια και απελευθερωση τους στο πρεριβαλλον, ωστε να ενισχυθει ο πληθυσμος τους

Link to comment
Share on other sites

δοκιμασανε κατι αμερικανοι,αλλα τζιφος.σκεψου οτι εχει νο3 40ppm.η βρωμα απο τα "αστικα"λυματα,τα ιχθυοτροφεια,και οι περκες που φευγουν,εχουν ρημαξει τα παντα.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Είναι πραγματικά πανέμορφη η μαεστρία της φύσης και της εξέλιξης, μέσα σε ένα σχετικά κλειστό σύστημα να γίνει τέτοια διαφοροποίηση τόσο γρήγορα λόγω των μικροοικοσυστημάτων. Πραγματικά κρίμα που καταστρέφεται ο βιότοπος.. 

Για κάποιον (όπως εμένα :P :geek:) που θα θελε να εμβαθύνει λίγο παραπάνω, βρήκα και την εν λόγω εργασία στο NatureCom :D LakeVictoriaMeier2017.pdf

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...