Jump to content

FOWLR


Petros Marnelakis

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους , ευχομαι καλή χρονιά.

Έπειτα απο 3 χρόνια και μια αποτυχημένη προσπάθεια για ένα fish only with live rock 100lt δίνω μια δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό μου.

Παρακολουθώ το φόρουμ αρκετές φορές , αλλά επειδή έχω κάνει λάθη με τα αλάτια θέλω τα φώτα σας.

Ασχολιόμουν πάντα με απλά ενυδρεία , εχω μόνο βασικές γνώσεις.

Διατηρώ υφάλμυρο ενυδρείο 240 λτ πλέον με 5  μονοδάχτυλους 3-6 εκατοστων. Από λίγο διάβασμα που έχω κάνει νομίζω δε θ έχουν πρόβλημα σε θαλάσσινό ενυδρείο.

Η πρώτη μου απορία είναι αν τα βακτήρια στο εξωτερικό φιλτρο jbl 901 που διατηρούσα αρκετούς μήνες τωρα και είναι στρωμένο είναι σε θέση να υποστηρίξει το νέο θαλασσινό ή πρέπει να κάνω τη διαδικασία του κύκλού απο την αρχή.

Επίσης διαβάζω ότι χρειάζεται UV , 11 watt = 185 ευρω σήμερα που ρώτησα σε πετ σοπ.

Επίσης σαν skimmer προτάθηκε το jbl topclean ii . Με ενδιαφέρει πολύ η γνώμη ανθρώπων που ξέρουν απο αλάτια για το αν θα με καλύψει.

Έχω νεκρο βραχο αρκετό αλλά θα βάλω και ζωντανό απο πάνω περίπου 10 κιλα. Τι να προσέξω στο βράχο , ή τον αφήνω να μου βάλει οτι να ναι? 

Τέλος να τον προσθέσω όλο τον βράχο απο την αρχή ή λίγο λίγο?

Ξέρω απο την εμπειρία μου αρκετά χρόνια ότι τον πετσοπα δεν τον ακούμε.

 

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

Καλώς όρισες Πέτρο και καλή αρχή.

Η δικιά μου πρόταση είναι να κάνεις μια νέα αρχή που με υπομονή και επιμονή θα έχεις ένα καλό αποτέλεσμα. 

 

Τώρα για τα ψάρια που λες δεν εχω ιδέα.  Σε τι αλατοτητα τα έχεις?

 

Σκιμμερ θα χρειαστείς κάποιο άλλο πιο δυνατό!

 

Την UV δεν την χρειάζεσαι. 

 

Άρα τα λεφτά αυτής θα τα δώσεις στο σκιμμερ .

 

Βράχο αν έχεις βάλε το να καθαρίζει με νερό που θα το αλλάζεις κάθε 2 μέρες. 

 

ΘΑ χρειαστείς και κυκλοφοριτες. 

 

Διάβασε και αυτο:

 

Μην πετάς τσάμπα λεφτά . 

Link to comment
Share on other sites

Κατατοπιστικότατος. Θα κάνω το διάβασμα μου και θα επανέλθω.

Περίπου στο 1.010 η αλατότητα.Monodactylus argenteus.

(Βράχο αν έχεις βάλε το να καθαρίζει με νερό που θα το αλλάζεις κάθε 2 μέρες.) Ο βράχος ήταν στην αποθήκη απο τη παλιά μου προσπάθεια για θαλασσινό. Τον είχα πάρει ζωντανό αλλά προφανώς είναι σαν πέτρα τώρα.  Να τον καθαριζώ για πόσες μέρες για να τον βάλω στο ενυδρείο? Επίσης ζωντανό βράχο να βάλω απο τη πρώτη μέρα πάνω στο νεκρό?

Λεφτά για πέταμα δεν υπάρχουν αλλά είμαι διατεθιμένος να πληρώσω για ότι χρειάζεται για ένα καλό αποτέλεσμα :thumbsu:

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες  Πετρο ,το βράχο βάλτον όλο μαζί και αν είναι δυνατόν όσο ποιο πολυ ζωντανο.Πορωδες ελαφριά κομμάτια να είναι φούξια να μυρίζουν θάλασσα και να μην έχουν επάνω διαφορά σκατολοιδια που τα λέω πχ.απταζιες 

Τα ψάρια για να τα πας σε αυτό που ετοιμάζεις τώρα θες τεραστια-σωστη προσαρμογή αλλιώς ψήφισαν.

Έγινε επεξεργασία - niknik
Link to comment
Share on other sites

--το βράχο βάλτον όλο μαζί και αν είναι δυνατόν όσο ποιο πολυ ζωντανο--

 

Σε ευχαριστω για τη γρηγορη απαντηση niknik. 

Είναι ίσως λίγο αρχάριο σαν ερώτηση αλλά αφου φτιάξω το περιβάλλον με  τον αραγωνιτή και τον βράχο (ζωντανο και νεκρο μαζι) και γεμίσω το ενυδρείο με νερό , δε θα σκοτώσει τα πάντα πάνω στο ζωντανό βράχο αν προσθέσω το αλάτι απο πάνω μετά όλο μαζί?

Επίσης τα βακτήρια απο το υφάλμυρο που ήταν θα κάνουν για το αλμυρό ή να τα καθαρίσω εντελώς και να ξεκινήσω τον κύκλο απο την αρχή με τα βακτήρια?

 

Ευχαριστώ για τον χρονο και τις γνωσεις

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω με τα παιδία παραπάνω. 

 

Οταν θα έχεις όλο τον εξοπλισμό, θα το γεμίσεις με νερό όσμωσης, και μέσα στο ενυδρείο θα σπάσεις το αλάτι και θα φέρεις την αλατότητα στο 1024-2025.  Μέσα δεν θα έχεις τίποτα. Μονο τον εξοπλισμό.  Αφου δουλέψει 1 μέρα και είναι όλο το αλάτι διαλυμένο και η μέτρηση εκεί που πρέπει, τότε προσθέτεις τον αραγονίτη σου, και τα βράχια σου, και πειραματίζεσαι και με το aquascape. 

Τα βακτήρια έχουν κάποιες ανοχές, αλλά πλέων στο νέο ενυδρείο το ρόλο του φίλτρου σου θα τον παίζει ο ζωντανός βράχος και ο αραγονίτης σου. Οπότε στο εξωτερικό φίλτρο που έχεις, μπορείς είτε να το έχεις για άνθρακα και αντιφώσφορο, είτε να το καταργήσεις.  

Εκτός ποια και αν έχεις τόσο μεγάλη ιχθυοφόρτιση που τα βακτήρια του συστήματός σου (βραχος+ αραγονίτης) δεν αντέχουν το βιοφορτίο, και χρειάζονται support. Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορείς να το βάλεις το εξωτερικό φίλτρο, και θα πρότεινα να το έστρωνες απο την αρχή.

Link to comment
Share on other sites

submarine1981 , κατατοπιστικοτατος φίλε. 

Ομως δεν ειναι παλούκι να κανεις aquascape με όλο το νερο μέσα.?? 

Υπάρχει καποια προταση για σκιμερ?  δεν εχω δευτερο ενυδρειο που ακουώ πολλους να έχουν σαν sump και βαζουν εκει το σκιμερ. Επισης το ενυδρειο ειναι κλειστο απο πανω (anubias 240)

 

Ευχαριστώ για τον χρονο και τις γνωσεις

Link to comment
Share on other sites

Εγω τις περισσότερες φορές μέσα στο ενυδρείο το έχω κάνει.  Εκτός και αν ειναι κανένα περίεργο aquascape με παρακλάδια κλπ, όπου χρειάζονται tire up,τρυπήματα με τρυπάνι κλπ. Σε μια τέτοια περίπτωση το φτιάχνεις εκτός ενυδρείου και το τοποθετείς έτοιμο κολλημένο και δεμένο μέσα.

 

Το οτι είναι κλειστό το ενυδρείο απο πάνω, και δεν θα έχεις sump  είναι ενα μεγάλο μειονέκτημα.

Δεν θα αερίζεται καλά το νερό σου. Κάτι που ειναι πολυ σημαντικό για ενα θαλασσινό ενυδρείο. όμως αν πάρεις ενα δυνατό σκίμερ, ο αερισμός(οξυγόνωση) θα επιτυγχάνεται με αυτό (όσο μπορεί ). 

Επίσης για το sump θα σου δινόταν η ευκαιρία να βάλεις όλον τον εξοπλισμό μέσα και η γυάλα σου να περιέχει μόνο κυκλοφοριτές, ψάρια , βράχο και αραγωνίτη.  Επίσης ενα άλλο θετικό του sump είναι οτι αν κάτι συμβεί και για οποιονδήποτε λόγω θες να απομονώσεις κάποιους οργανισμούς, μπορείς να τους φιλοξενήσεις εκεί.(σαν 2ο ενυδρείο κατα κάποιο τρόπο)

 

Εγω θα έλεγα για σκιμερ της Deltec MCE 500 ή 600. Είναι κρεμαστά, οπότε μπορεί να μπεί στην πλάτη του ενυδρείου, και μεταχειρισμένα μπορεί να τα βρεις σε καλή τιμούλα.

 

Περίμενε να πάρεις και άλλες γνώμες απο τα άλλα τα παιδιά εδώ στο φόρουμ και ανάλογα και το οικονομικό κομμάτι, βλέπεις πως θα προχωρήσεις.  

 

(Να πω κάτι.....επειδή κάτι μου λέει οτι δειλά -δειλά, απο Fish Only , θα βάλεις και κανένα εύκολο κοραλλάκι....μην τσιγκουνευτείς το σκίμερ.

Ας είναι για περισσότερα λτ απο το ενυδρείο σου;) ) 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ φίλε μου για τις συμβουλές. Αν βάλω sump ομως εκτός απ ότι πρέπει να πάρω και άλλο ενυδρείο θα πρεπέι να πάρω και κυκλοφορητες?  Τι λίτρα ενυδρείο να αγοράσω και πόσα να δώσω για κυκλοφορητές ? :hot: 

Ομολογώ δεν έχω πρώτα τον χώρο για δεύτερο ενυδρείο 100 πχ λιτρων.

Μπορώ να το αποφυγω πληρωνοντας παραπάνω για κάτι άλλο απο τον εξοπλισμο?

 

Ευχαριστώ για τον χρονο και τις γνωσεις

Link to comment
Share on other sites

Ενα sump γυρω στα 40 το πολύ 50 λτ ειναι οκ πιστευω.  Κυκλοφοριτή εναν θα πάρεις για να σου ανεβάζει το νερό στο ενυδρείο. Και επίσης είτε να ανοιχτούν τρύπες στο κυρίως ενυδρειο, με σωλήνες για να κατεβαίνει το νερό, είτε αγοράζοντας μια υπερχείλιση. ( Ξέρω....απογοητεύτικες με όλα αυτά και δεν θέλεις sump :P ) 

 

 

Κατά την γνώμη μου ενα καλό σκίμερ (Deltec MCE 600 πχ). Θα ειναι 2 πλάσιο απο τα λιτρα σου, και η μίξη αέρα - νερού που θα σου κάνει ελπίζω να είναι ικανοποιητικό. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δε μπορω να πω οτι η τσεπη χαιρεται. Αν θα θελες να μου δωσεις ενα παραδειγμα για υπερχείλιση και Κυκλοφοριτή για να δω λιγο τιμή κτλ καλό θα κανει.

Σε ευχαριστώ. Δε θελω να ανοιξω τρυπα σε ενυδρειο που πληρωσα 500 ευρω γιατί θα κανω λάθος σιγουρα και μετα... :hehe

Σε ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Η υπερχείλιση ειναι η Tunze Overflow Box.  (Υπάρχει και σε αγγελία) 

 

Και κυκλοφοριτή εναν eheim compact 2000. 

 

Σίγουρα θα υπάρχουν και ποιό φθηνές λύσεις.  Απλά αυτές εδω είναι μεν τσιμπημένες απο θέμα τιμής, αλλά αρκετά αξιόπιστες. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Μην διστάσεις στο να φτιάξεις το σαμπ ας είναι και σε διπλανό έπιπλο ας πούμε.Το σωστό άνετο είναι βράχια εκτός τρυπάνι και ντίβες με ταιραπ κοντάρια όπως το θες,βάζεις ντίβες για την στήριξη και κάνα κρυφό ταιραπ να μη φαίνετε,και το τελειώνεις με κολλα δύο συστατικών.Το αφήνεις καμία ώρα εκτός με σκεπασμένη υγρή πετσέτα και με προσοχή μετά το σηκώνεις και το τοποθετείς μέσα στο ενυδρειο αφού αφαιρέσεις λίγο νερό διότι θα ανέβει η στάθμη του βάζοντας τον βράχο μέσα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ καταρχάς για όλες τις συμβουλές μέχρι τώρα.

Χθές πήρα μια ακριβή όσμοση και για προσώπική χρηση αλλα και για το ενυδρείο. Ετοιμάζω νερό για να καθαρίσω τον αραγωνίτη το βράδυ πριν τον βάλω μέσα.

Έχω δύο απορίες,

Πόσα ανεμιστηράκια να βάλω στο ενυδρειο 120εκ ? δυο για να κάνουν ? ή χρειάζομαι και τρίτο για να κάνει κύματα στήν επιφάνεια? Να πάρω φτηνά γιατί δεν μου φαίνεται και κρίσιμο να είναι ακριβοπληρωμένα.

Επίσης αλάτια όλα ίδια είναι? Βλέπω αποκλείσεις στις τιμές ως και 10 ευρώ για τα ίδια κιλα!

Κρατάω λεφτά για μια καλή α/ο.

Επίσης θα βγάλω το καπάκι απο πάνω , τι φώς να τοποθετήσω? έχω δει κάτι led για reef απο ebay 150ευρω+ :hehe

 

Ελπίζω να μην σας κούρασα 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα @Petros Marnelakis 

 

Βασικα κάπου μπερδεύτηκα.   

 

Ανεμιστηράκια για να αερίζεις την επιφάνεια του νερού θες?  (Αυτό θα το κάνεις το καλοκαίρι, που θα έχεις ανεβασμένες θερμοκρασίες) Για τον αριθμό τους θα έλεγα 5-6 δυνατά όμως, και αθόρυβα ταυτόχρονα.

 

Για Fish only ισως θα μπορούσες να πας στην οικονομική εταιρία της Aquaforest. Θα σου πουν και τα παιδιά που βάζουν στα δικά τους. Εγω στο δικό μου στο οποίο ειναι φουλ στο κοράλλι (SPS,LPS,SOFT) βάζω της Tropic Marine pro και ομολογώ οτι είναι απο τα καλύτερα αλάτια που έχω δοκιμάσει. Εσυ που δεν θα εχεις κοράλλια, θες κάτι οικονομικό. Στην θέση σου μάλλον θα πήγαινα σε Aquaforest.

 

Τι εννοειες να κρατήσεις λεφτά για μια καλή Α/Ο? δεν έχεις πάρει ήδη? 

 

Για το καπάκι θα κάνεις πάρα πολύ καλά να το αφαιρέσεις για ευνόητους λόγους(οξυγόνωση, ανταλλαγή αερίων, σταθεροποίηση ΡΗ,  ευκολία για εξοπλισμό και χειρισμών)  Και για φωτισμό, απο την στιγμή που θα ειναι Fish Only, θα έλεγα οτι ναι, μπορείς να βάλεις και αυτό του E-bay.   (Ριξε και μια ματιά σε αγγελίες....μπας και βρείς κάτι οικονομικό)

 

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστω για την αμεσοτητα submarine

Συγγνωμη λάθος , εννοούσα μαζευω λεφτα για skimmer.

Οχι ανεμιστηρακι επιφανιας , κατι σαν wavemaker  δε πρεπει να βάλω να αναταρασει την επιφάνεια?

εχω δει με 18 ευρω απο πετ σοπ αυτο εδω https://www.amazon.com/JVP-101-Wavemaker-Powerhead-Aquarium-Circulation/dp/B008E8K4G0

να βαλω 5 τετοια δηλάδη στο ενυδρείο?

για 240 λιτρα, 3000l/h ειναι καλά?

Αν μελλοντικα μπουν κοράλια καλλο είναι να μην ξανααγοράζω ομως φώτισμο. καλυτερα μια και καλη κατι καλό. έχω δεί και κρεμαστά αλλά και με μπράτσο στηριξης. 150 ευρω σιγουρα :hehe

 

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα...

Κυκλοφοριτή εννοεις. 

 

Εξαρτάται απο το σχήμα του ενυδρείου και τα λτ.  Επειδή εγω μόνο ενυδρεία κύβους είχα, δεν μπορώ να σε κατατοπίσω ακριβώς το τι χρειάζεσαι. Θεωρώ  οτι χρειάζεσαι 4 κυκλοφοριτές γύρω στα 6000 λτ /h. αλλά και πάλι δεν μπορώ να σου απαντήσω με 100% σιγουριά. 

Εγω π.χ εχω 2 στα 3500 και 4000 λτ. (Με την πάροδο του χρόνου πέφτει η απόδοσή τους) 


Αν μελλοντικά βάλεις κοράλλια λυπάμαι που θα στο πώ, αλλά θα πρέπει να τα σκάσεις χοντρά για τον φωτισμό. Είναι ενα απο τα ποιό σημαντικά πράγματα. καθώς τα κοράλλια φωτοσυνθέτουν, και δεν μας παίρνει για τσιγκουνιές.  Και εδω εξαρτάται τι είδους κοράλλια θες να βάλεις. Αν βάλεις εύκολα (Soft, LPS) με ενα καλό Led είσαι σίγουρα οκ. (Εγω με Led ειμαι και εχω και SPS).  Αν πάλι θες να το γεμίσεις με τα πάντα μέσα, τότε για να είσαι 100% καλυμμένος θα έλεγα να δεις κάτι σε Τ5 γύρω στα 300 watt. (Επειδή δεν είχα ποτέ Τ5 δεν μπορώ να σου προτείνω κάτι άλλο. Παντα είχα Led φωτιστικο, και ειμαι ευχαριστημένος με το Led zeal Malibu s120)

 

Για το σκίμερ ισχύει ότι και για το φωτιστικό. Πρέπει να τα σκάσεις, ειδικά αν σκέφτεσαι και για κοράλλια μέσα και να σκέφτεσαι για διπλάσια λίτρα απο οτι γράφει το σκιμερ.

(σκέψου εγω είμαι στα 240 λτ και εχω το deltec mce 600 το οποίο το δίνει η εταιρία για heavy stock μέχρι 500λτ ενυδρείο)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα φίλε μου!!

3-4 τέτοιοι wavemakers των 2500 λτ/ ώρα που έβαλες στο link θεωρώ οτι θα σε καλύψουν αρκεί να είναι τοποθετημένοι αντικριστά, επίσης  θα πρέπει να είναι τοποθετημένοι σε διάφορα ύψοι..

Αυτό που κοιτάμε σε ένα θαλασσινό ενυδρείο και είναι και πολύ σημαντικό είναι να μην υπάρχουν νεκρά σημεία από άποψη κυκλοφορίας μέσα στο ενυδρείο δηλαδή να υπάρχει ροή σε όλα τα επίπεδα του ενυδρείου ,αλλού μεγαλύτερη και αλλού μικρότερη, δεν μας πειράζει αυτό αρκεί να υπάρχει..

Μην μπερδευτείς με τα ανεμιστηράκια.. Ο subamarine  5-6 ανεμιστηράκια εννοεί για το καλοκαίρι που θα πρέπει να τοποθετηθούν όχι για την ανατάραξη της επιφάνειας αλλά για την μείωση των θερμοκρασιών του ενυδρείου μας..

Για fish only όπως λέει και ο submarine παραπάνω αν πας καθαρά για fish only ενυδρείο το αλάτι της aquaforest  που είναι οικονομικό θα σε καλύψει πλήρως, αν όμως αργότερα πας για reef το αλάτι αυτό θα πρέπει να αλλαχτεί και θα πρέπει να αλλαχτεί με πολύ προσοχή και σταδιακά για να προσαρμόζεις και το σύστημά σου στα νέα στοιχεία που θα περιέχει το νέο αλάτι.

Και δεν κουράζεις με τις ερωτήσεις, αν κούραζες δεν θα απαντούσε κανένας και δεν θα υπήρχε και το forum...  ;)

Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρώσω οτι εαν στο μέλλον αποφασίσεις να πας σε κοραλλάκια μια αύξηση της ροης από τα παραπάνω λεγόμενά μου θα την χρειαστείς..  ;)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...