Jump to content

Natura 2000 - Ψηφίστε


Recommended Posts

Πέντε ελληνικές υποψηφιότητες στον τελικό των Βραβείων Natura 2000

Πέντε ελληνικές υποψηφιότητες είναι ανάμεσα στους 25 φιναλίστ για το Βραβείο Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έρχεται να αναγνωρίσει τον χρόνο, την αφοσίωση και τις προσπάθειες που επένδυσαν Ευρωπαίοι τη χρονιά που πέρασε σε θέματα προστασίας της φύσης, στο πλαίσιο του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Το βραβείο έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση υπέρ του δικτύου Natura 2000 αναδεικνύοντας το ρόλο του στη διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς και στην προαγωγή της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας.

Από τις εβδομήντα πέντε έγκυρες υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν σε όλη την ΕΕ επελέγησαν 25 υποψήφιοι από 16 χώρες, ανάμεσά τους και πέντε από την Ελλάδα, για τον τελικό http://natura2000award-application.eu/en/finalists.

Οι υποψηφιότητες περιλαμβάνουν αρκετά διασυνοριακά έργα, όπου συμμετέχει επίσης και η Τουρκία, καθώς και ένα έργο που αφορά όλη την ΕΕ.

Τα Βραβεία Natura 2000 απονέμονται σε πέντε κατηγορίες: διατήρηση, κοινωνικοοικονομικά οφέλη, επικοινωνία, συμβιβασμός συμφερόντων/αντιλήψεων, και δικτύωση και διασυνοριακή συνεργασία. Ένα ειδικό βραβείο, το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη, πρόκειται να απονεμηθεί στον τελικό υποψήφιο που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους από τους πολίτες. Γι αυτό το λόγο οι πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν στη ψηφοφορία που ήδη «τρέχει» μέχρι τις 22 Απριλίου 2018. Οι νικητές θα αναγγελθούν από τον επίτροπο Karmenu Vella, σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 17 Μαΐου.

Οι πέντε ελληνικές υποψηφιότητες που έχουν επιλεγεί και που ζητούν την ψήφο του ελληνικού κοινού είναι:

1.Το μονοπάτι ερμηνείας της λίμνης Στυμφαλίας

Stimfalia.jpg
Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-Stymfalia με στόχο να ενώσει ένα μοναδικό τοπίο μεγάλης βιοποικιλότητας με τα ερείπια της αρχαίας πόλης του Στυμφαλού και με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Η διπλή ταυτότητα του τόπου χρησιμοποιήθηκε ως θέμα για τη δημιουργία ενός ίχνους ερμηνείας «Ο άνθρωπος και η φύση στα μονοπάτια της εποχής». Πρόκειται για μια εύκολη, αυτο-καθοδηγούμενη, γραμμική πεζοπορική διαδρομή μήκους 1.8 χλμ. που συνδέει το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας με τον υγρότοπο και τον αρχαιολογικό χώρο.
Για να υποστηρίξετε την υποψηφιότητά της Στυμφαλίας μπορείτε να ψηφίσετε εδώ: http://natura2000award-application.eu/finalist/3186

2. Συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας στον 21ο αιώνα

bear.jpeg
Το πρόγραμμα υλοποιείται στο Νομό Καστοριάς, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς) που είναι και ο επικεφαλής εταίρος και την Αναπτυξιακή Καστοριάς (ΑΝΚΑΣ). Αντικείμενο του έργου είναι η βελτίωση προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας στο Νομό Καστοριάς, δίνοντας έμφαση τόσο στο πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες, όσο και στις ζημιές που προκαλεί η αρκούδα σε ζωική και φυτική παραγωγή.

Για να υποστηρίξετε την υποψηφιότητά της Καστοριάς μπορείτε να ψηφίσετε εδώ: http://natura2000award-application.eu/finalist/2236

3. Προστασία της Μεσογειακής φώκιας

mom-mediterranean-monk-seal.jpg
Το έργο αφορά στη δράση της MOm για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του παράκτιου και θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας μέσα από την προστασία της μεσογειακής φώκιας, του μοναδικού είδους φώκιας της Μεσογείου και του σπανιότερου στον πλανήτη. Τα τελευταία 30 χρόνια η MOm έχει αντιμετωπίσει συστηματικά όλα τα σημαντικά προβλήματα διατήρησης, όπως σκόπιμη θανάτωση, τυχαία εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία, υπεραλίευση, υποβάθμιση οικοτόπων και άλλα, που απειλούν την επιβίωση της φώκιας της Μεσογείου στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος.
Για να υποστηρίξετε την υποψηφιότητά της MOm μπορείτε να ψηφίσετε εδώ: http://natura2000award-application.eu/finalist/3607

4. Επιστροφή του Κιρκινεζιού

Kirkinezi.jpg
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την επιστροφή του μικρού γερακιού (Falco naumanni) που θεωρείται είδος προς εξαφάνιση, στη γειτονική Βουλγαρία. Για το σκοπό αυτό ενώνουν τις δυνάμεις τους φορείς από την Ισπανία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας- Ισμαρίδας (Φ.Δ.) από την Ελλάδα. Η σύμπραξη που δημιουργήθηκε μέσω του προγράμματος αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της θετικής διασυνοριακής συνεργασίας, με αποτέλεσμα την ανάκτηση ενός είδους που μέχρι τώρα θεωρείτο εξαφανισμένο στη γείτονα χώρα.
Για να υποστηρίξετε την επιστροφή του Κιρκινεζιού μπορείτε να ψηφίσετε εδώ: http://natura2000award-application.eu/finalist/2372

5. Διάσωση του Ασπροπάρη γύπα

Gypas.jpg
Το πρόγραμμα αφορά κοινές προσπάθειες σε τρεις ηπείρους για τη διάσωση του «ιερού πτηνού». Έτσι αποκαλείται ο αιγυπτιακός γύπας, ο μόνος τακτικός μεταναστευτικός γύπας στην Ευρώπη, που υπήρξε πηγή μύθων και τοπικής λαογραφίας στα Βαλκάνια και σεβαστός στην Αφρική. Λόγω των πολλών απειλών το μοναδικό αυτό είδους πτηνού τείνει προς εξαφάνιση. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να σωθεί αυτό το χαρισματικό είδος είναι μέσω μιας πολυεθνικής συνεργασίας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τέσσερις εταίροι, δύο από την Ελλάδα (H Ελληνική Oρνιθολογική Εταιρεία και το WWF), ένας από τη Βουλγαρία και ένας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Για να υποστηρίξετε τη διάσωση του Ασπροπάρη γύπα μπορείτε να ψηφίσετε εδώ: http://natura2000award-application.eu/finalist/3520

Το δίκτυο Natura 2000 αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της ΕΕ για τη φύση και τη βιοποικιλότητα και δημιουργήθηκε με στόχο να διασφαλίσει την μακροπρόθεσμη επιβίωση των πλέον πολύτιμων και απειλούμενων ειδών και οικοτόπων. Προέκυψε με την οδηγία για τα πτηνά και την οδηγία για τους οικοτόπους της ΕΕ, απλώνεται σε όλη την ΕΕ με πάνω από 27 000 χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές, και καλύπτει πάνω από το 18 % των χερσαίων περιοχών και το 7% των γύρω θαλασσών.
Έγινε επεξεργασία - Chocolate_Puma
  • Like 1
  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραίο θέμα, ευχαριστούμε πολύ τον @Chocolate_Puma για την ανάδειξή του. Παιδιά, μπείτε και ψηφίστε, χρειαζόμαστε την κάθε ψήφο!

 

Αν δείτε πόσους ψήφους έχουν τα τρία πρώτα στη λίστα της Natura 2000 (μιλάμε τώρα για 788-744-608 ψήφους), μάλλον οι ελληνικές συμμετοχές δεν έχουν καμία τύχη. Θα ήθελα να προτείνω κάτι: να μαζέψουμε τις δυνάμεις μας και να ψηφίσουμε όλοι μαζί μια (1) υποψηφιότητα, γιατί αλλιώς γίνεται διασπορά ψήφων και δεν έχουμε αποτέλεσμα. Βάσει της μέχρι τώρα ψηφοφορίας, οι ψήφοι στις πέντε ελληνικές συμμετοχές έχουν ως εξής:

 

1. Το μονοπάτι ερμηνείας της λίμνης Στυμφαλίας                  284 ψήφοι

2. Συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας στον 21ο αιώνα     271      "

3. Προστασία της Μεσογειακής φώκιας                                   158      "

4. Επιστροφή του Κιρκινεζιού                                                    166      "

5. Διάσωση του Ασπροπάρη γύπα                                           281      "

 

Να προτείνω λοιπόν να ψηφίσουμε όλοι μαζί την 1η ελληνική υποψηφιότητα που αυτή τη στιγμή έχει τους περισσότερους ψήφους (το μονοπάτι ερμηνείας της λίμνης Στυμφαλίας), που συμπτωματικά είναι και αμιγώς ελληνικό θέμα, ενώ η 4η και 5η υποψηφιότητα είναι κοινή με άλλες χώρες.

 

Και προσοχή, όταν δώσετε το email σας για ψήφο, πρέπει μετά να μπείτε στο λογαριασμό σας και ν'ακολουθήσετε το link που σας στέλνουν για να επιβεβαιώσετε την ψήφο σας, μόνο τότε θα είναι έγκυρη. Άρα μην δίνετε ψεύτικα emails.

 

Tip: Αν έχετε 2ο email μπορείτε να ξαναψηφίσετε. :)

 

 

Έγινε επεξεργασία - worldiver
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα καλά, η ψηφοφορία θα κρίνει ποια συμμετοχή (και επομένως σε γενικές γραμμές, χώρα) θα πάρει το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη;

Δεν εμπλέκεται δηλαδή καθόλου με την "ουσία";

Link to comment
Share on other sites

Ναι, αυτό κατάλαβα και εγώ, γι'αυτό πρότεινα τη μαζική υποστήριξη μιας μόνο ελληνικής συμμετοχής. Φανταστείτε ότι οι ψήφοι και των πέντε ελληνικών συμμετοχών ξεπερνούν τις 1.100, οπότε θεωρητικά αν ήταν όλα σε μία συμμετοχή, η Ελλάδα θα ήταν πρώτη και με διαφορά, ενώ τώρα δεν είναι ούτε στην πρώτη πεντάδα. :(

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι δυστυχώς δεν είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι οικολογικά ως λαός στην πλειοψηφία μας, και δεν είναι δυνατόν να έχουμε και τον τίτλο του Ευρωπαίου Πολίτη σε τέτοια θέματα. Εκτός και αν το κάνουμε με το τρόπο που μόνο (ή σχεδόν μόνο), ο νεοέλληνας ξέρει...

Ας αφήσουμε την αλήθεια να λάμψει (μπας και ξεστραβωθούμε). Είναι τουλάχιστον τίμιο.

Link to comment
Share on other sites

Πολυ ωραιο θεμα(ψηφισα για την αρκουδα και τον ασπροπαρη,απο 2 email).Μακαρι να γινοταν η προωθηση που του αρμοζει..δυστηχως πρεπει να ψαχτεις για τετοια θεματα,δεν τα λεει κανεις και μπραβο στον @Chocolate_Puma που μας το εδειξε.

Link to comment
Share on other sites

πριν 15 ώρες, το μέλος kadmos έγραψε:

Πιστεύω ότι δυστυχώς δεν είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι οικολογικά ως λαός στην πλειοψηφία μας, και δεν είναι δυνατόν να έχουμε και τον τίτλο του Ευρωπαίου Πολίτη σε τέτοια θέματα. Εκτός και αν το κάνουμε με το τρόπο που μόνο (ή σχεδόν μόνο), ο νεοέλληνας ξέρει...

Ας αφήσουμε την αλήθεια να λάμψει (μπας και ξεστραβωθούμε). Είναι τουλάχιστον τίμιο.

 

Εδώ δεν ψηφίζουμε τον πιο οικολογικό λαό, αλλά την καλύτερη προσπάθεια που κάνει κάποιο κράτος (συνήθως μέσω ΜΚΟ) για να προστατεύσει τη χλωρίδα και πανίδα του. Και σίγουρα για να φτάσουμε σ'αυτό το σημείο, δούλεψε πάαααααααρα πολύ η ιδιωτική πρωτοβουλία! :bigemo_harabe_net-122: Αυτό λοιπόν πρέπει να ψηφίσουμε και να αναδείξουμε! :bowdown:

Link to comment
Share on other sites

 

πριν 1 ώρα, το μέλος worldiver έγραψε:

 

Εδώ δεν ψηφίζουμε τον πιο οικολογικό λαό, αλλά την καλύτερη προσπάθεια που κάνει κάποιο κράτος (συνήθως μέσω ΜΚΟ) για να προστατεύσει τη χλωρίδα και πανίδα του. Και σίγουρα για να φτάσουμε σ'αυτό το σημείο, δούλεψε πάαααααααρα πολύ η ιδιωτική πρωτοβουλία! :bigemo_harabe_net-122: Αυτό λοιπόν πρέπει να ψηφίσουμε και να αναδείξουμε! :bowdown:

Άλλο πράγμα ο Ευρωπαίος Πολίτης και κυρίως άλλο πράγμα το κράτος και η κάθε ΜΚΟ μαζί με όποια ιδιωτική πρωτοβουλία....

Ξέρεις πιο φορέα απ' αυτούς καλούμαστε να στηρίξουμε με την ψήφο μας; Γιατί εγώ δεν έχω καταλάβει ακριβώς.

Και αφού δούμε αυτά, κυρίως να δούμε για πιο λόγο θα πρέπει να "κανονιστούμε" για το τι θα ψηφίσει ο καθένας μας ως Ευρωπαίος Πολίτης!

Κατά τ' άλλα, επικροτώ ως άποψη και ως διάθεση τη διοργάνωση αλλά και τον συγχομπίστα που μας ενημέρωσε.:)

 

Έγινε επεξεργασία - kadmos
Link to comment
Share on other sites

Δεν βλέπω να ψηφίζετε... Για πάμε δυνατά, γιατί έχουμε μείνει πίσω! :mellow:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Βγήκαν τα αποτελέσματα. Υπενθυμίζω ότι ως Ελλάδα είχαμε πέντε (5) συμμετοχές, σε σύνολο είκοσι πέντε (25) συμμετοχών στον τελικό. Έτσι, χάρις στην δική σας ψήφο, έχουμε κατακτήσει δύο (ναι, 2) νίκες:

α) Συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας στον 21ο αιώνα (αμιγώς Ελληνική συμμετοχή).

β) Διάσωση του Ασπροπάρη γύπα (συμμετοχή Ελλάδας, Ηνωμένου Βασιλείου και Βουλγαρίας).

Πολλά συγχαρητήρια σ'όσους δούλεψαν για να φτάσουμε ως εδώ. :thaman:

Δείτε τους 1+5 νικητές της European Natura 2000 Award:

 

   Natura 2000 Award ceremony banner           _if_9329_2_1.jpg

 

The European Commissioner for the Environment, Fisheries and Maritime affairs Karmenu Vella, together with the high–level Jury members revealed the winners of the 2018 edition of the prestigious European Natura 2000 Award.

Commissioner Karmenu Vella said: “I am once again honoured to recognise the people behind the projects we are awarding today, who are working tirelessly to preserve our common natural heritage and support Europe’s exceptional biodiversity. This year as part of the EU Citizens’ Award, over 50 000 people voted for their favourite project to win, which shows how much nature matters to Europeans. Today's celebration of Europe-wide efforts to promote biodiversity will continue with the official EU Natura 2000 day on 21 May.”

The Ceremony was a vibrant event, with around 170 participants including representatives of all the finalists, all the jury members, evaluators, members of the press, EC representatives, EU-wide environmental NGOs, national/regional environmental NGOs, institutes and universities, and permanent representatives of the EU Member States and Regions.

Video of the award ceremony

Press release from the Award ceremony

Pictures of the Award ceremony

And the winners is….

This year, the European Citizens’ Award went to the School of Nature  in the North of Portugal which, in a close contest, won with nearly 5000 votes. The project, developed by the Centre of Environmental Monitoring and Interpretation of Viana do Castelo Town Hall, seeks to bring local schoolchildren closer to their unique natural heritage, in Natura 2000. Field trips are organised for pupils to learn about nature first hand and training courses run for teachers on sustainability and nature conservation. A total of 20 000 people have already benefited from the communication programme.
Video 

The winners in the other five categories are….

  • The Conservation Award went to the Partnership to stop the poisoning of imperial eagles led by BirdLife Hungary. Actions were carried across 20 Hungarian Natura sites and surrounding habitats to track down illegal activities, record mortalities, guard nests and bring conservationists, hunters, police and veterinarians together in the fight against illegal crime. The number of cases of poisoning decreased substantially over the project period and the breeding population has since increased by 36% in the last two years of the project.
    Video
     
  • The Communication Award went to Natura 2000: Connecting people with biodiversity. SEO / BirdLife and the news agency, Agencia EFE, have made fantastic efforts to reach out to people through documentaries, workshops, news reports and an information action in 50 hypermarkets. This resulted in an increase in the number of people recognising the term Natura 2000 from 10% to 22% in Spain, with 90% of those knowing of Natura 2000 also choosing to visit Natura 2000 sites.
    Video
     
  • The Socio-Economic Benefits Award went to LIFE to alvars: restoration and grazing reintroduction for 2500 hectares of Estonian alvar grassland managed by the Environmental Board of Estonia and partners. The LIFE project restors alvar grassland in 19 Natura 2000 sites in close cooperation with over 600 landowners. Local farmers are now continuing to manage the grasslands with the help of a dedicated agri-environment scheme.  The project also helped farmers create additional revenue by finding uses for the timber harvested during the restoration actions, and by marketing the meat and wool derived from the extensive grazing activities, thus changing substantially the local communities’ perception of Natura 2000.
    Video
     
  • The Reconciling Interests/Perception Award went to Co-existing with bears in the 21st century: Difficulties and achievements focused in the district of Kastoria, Greece, which is of strategic importance as a communication corridor for the brown bear between Greece and the Western Balkans. With the support of LIFE funding, the Greek NGO CALLISTO installed different measures on the newly-built motorway to prevent collisions between bears and vehicles. It also established a network of guard dog owners, installed ‘bear-proof’ waste-bins and electric fences to protect beehives and orchards in order to reduce human-bear conflicts. Thanks to these efforts bear fatalities have been drastically reduced and the local community has become much more tolerant of the bears.
     
  • The Cross-border Cooperation and Networking Award went to Joint conservation efforts across three continents to save the sacred bird. The partnership between BirdLife members in Greece, the United Kingdom and Bulgaria and WWF Greece, trained 178 custom officers in Greece and Bulgaria to control the illegal trade in Egyptian vultures. They also helped farmers in Bulgaria to manage pastures for the benefit of the species and insulated over 400 electricity pylons in Greece and Bulgaria. The project is part of the larger Flyway Action Plan for the Conservation of the Balkan and Central Asian Populations of Egyptian Vulture (EVFAP), involving 26 countries.
    Video

Άντε και του χρόνου, παιδιά! Και όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στα έργα! :bigemo_harabe_net-122:

https://ec.europa.eu/info/events/european-natura-2000-award-ceremony-2018-may-17_en

 

Έγινε επεξεργασία - worldiver
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...