Jump to content

Ωρίμανση και ισορροπία στα φυτεμένα


Recommended Posts

Όπως γράφει και ο τίτλος θα ήθελα μια εκ βαθέων ανάλυση περί των εννοιών ωρίμανση και ισορροπία στα ενυδρεία.

Από αυτά που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής για το χόμπι μας τα δύο πιο σημαντικά που έχω κρατήσει είναι η μή απότομη αλλαγή των μεταβλητών στα ενυδρεία και μια γενική ισορροπία στο όλο σύστημα. Σίγουρα δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τα ενυδρεία μας με την ίδια την φύση αλλά κάποια βασικά πράγματα που γίνονται στην φύση γίνονται και εδώ όπως πχ ο κύκλος του αζώτου (nitrogen cycle) με την μόνη διαφορά ότι εμείς το κάνουμε με τη βοήθεια σκευασμάτων που την επιταχύνουν. Όλα καλά μέχρι εδώ. Για τα περαιτέρω όμως μίκρο/μάκρο στοιχεία που υπάρχουν τι γίνεται?

Διαβάζω ότι ένα ενυδρείο ας πούμε κάνει περίπου 6 μήνες να ωριμάσει, δηλαδή πως θα καταλάβει κάποιος αρχάριος αν το ενυδρείο του έχει φτάσει σε ωρίμανση? Δηλαδή θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου τι ακριβώς θα ισορροπήσει μέσα στο ενυδρείο?

 

Ελπίζω να μην σας κούρασα και περιμένω τις απόψεις σας.

Link to comment
Share on other sites

ΚΟιτα να δεις οταν λεμε οτι το ενυδρειο μας ωριμάζει σημαίνει οτι τα ωφέλιμα βακτηρια που υπάρχουν παντού μεσα στο ενυδρείο ακομα και πάνω στα τζαμια είναι ικανά στο να μπορέσουν να καταπολεμήσουν την αμωνια και να την μετατρέψουν σε λιγότερο επιβλαβη για τα ψάρια μας οπως είναι τα νιτρώδη και τα νιτρικά..

Αυτό για να γίνει καταρχάς θα πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα ώστε και ο βυθός ( αν έχουμε) να είναι αρκετά ώριμος να έχει δημιουργηθεί με λίγα λόγια το κατάλληλο υπόστρωμα ανάμεσα στα χαλίκια πέτρες ή ό,τι έχουμε για να αποσυνθέτει τι ουσίες που δεν καταναλώνονται όπως είναι τα κοπρανα , τα σαπια φυλλα, η περρίσια τροφή κλπ κλπ..

Τα μακροστοιχεία και τα μικροστοιχεια δημιουργούνται στην πορεία και φυσικα δίνεται ένα καλο boost απο εμας με τα σκευάσματα που χρησιμοποιούμε για να μειώσουμε αυτόν τον χρόνο στο ελάχιστο.. Πολλες φορές χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί ένα λάθος μπορεί να κοστίσει τις ζωες στα ψάρια μας , κάτι που δεν το θέλουμε φυσικα.. 

 

Εγώ έτσι καταλαβαίνω το στρώσιμο του ενυδρείου :D

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω με τον προλαλησαντα[δεν μπορω να κανω κι αλλιως...περιμενω τους μονομαχους:P]Και εγω με την σειρα μου  αντιλαμβανομαι την ωριμανση ενος ενυδρειου σε σχεση με την βιολογικη ωριμανση του.Ο αριθμος των αποικιων να ειναι ικανος δηλαδη  ν'αντιμετωπισει  ικανοποιητικα οχι μονο την ιχθυοφορτωση ,αλλα και τυχαια γεγονοτα οπως π.χ μια πολυωρη διακοπη ρευματος.

Έγινε επεξεργασία - rafael
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Η ισορροπία στο φυτεμένο έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες πέραν της βιολογικής ωρίμανσης , του κύκλου του αζώτου και την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηριών στο φίλτρο και το υπόστρωμα μας.

 

Όταν λέμε για ισορροπία στο φυτεμένο ενυδρείο μιλάμε και για το φως , την λίπανση και το διοξείδιο τα οποία συνθέτουν το σημαντικότερο τρίπτυχο για ένα πετυχημένο φυτεμένο ενυδρείο.

Αυτά τα 3 πρέπει να εναρμονίζονται.

Ένα ενυδρείο με υψηλό φωτισμό χωρίς λίπανση και διοξείδιο είναι μία ωρολογιακή βόμβα.

Ο υψηλός φωτισμός αυξάνει τον μεταβολισμό των φυτών και επιταχύνει την φωτοσύνθεση αλλά αν υπάρχει έλλειψη θρεπτικών και διοξειδίου δεν μπορούν να αναπτυχθούν σωστά και η συνέπεια είναι οι άλγες.

 

Οι άλγες μπορούν να εκμεταλλευτούν την παραμικρή ανισορροπία στο ενυδρείο και να πάρουν το πάνω χέρι.

Τα φυτά που έχουμε είναι οι μεγάλοι της εχθροί . Όταν παρέχεις ότι χρειάζονται για να μεγαλώσουν σωστά τότε οι άλγες δεν κάνουν την εμφάνιση τους.

 

Ο συνδυασμός τον οποίο ακολουθώ για πρώτη φορά και με επιτυχία είναι μεσαίος φωτισμός, όσο πιο υψηλά γίνεται το διοξείδιο και πλήρης καθημερινή λίπανση.

Με αυτό το συνδυασμό προσπαθώ να διασφαλίσω πως το διοξείδιο που παρέχω στο ενυδρείο είναι αρκετό.  Όσο πιο πολύ φως βάζεις , τόσο περισσότερο διοξείδιο και λίπανση χρειάζεσαι.Αν είναι σε κάτι να υστερείς, ας υστερείς σε φως παρά σε κάποιο από τα άλλα 2.

 

Τις περισσότερες φορές που ένα φυτεμένο ενυδρείο αποτυγχάνει , αυτό οφείλεται στην έλλειψη co2, την παροχή σε ανεπαρκή ποσότητα ή τα περίεργα σκαμπανεβάσματα του.

 

Υπάρχουν ακόμα διάφορα πράγματα και πρέπει να διαβάσεις αρκετά αν θέλεις να πετύχεις τον στόχο σου. 

Στα εξηγώ αρκετά μπακαλίστικα και εν τάχει από την θέση μου στη δουλειά μου και ελπίζω να καταλαβαίνεις λίγο την φιλοσοφία.

 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...