Jump to content

Πρόβλημα με άλγη σε αφρικανικο


FotisAthanasiadis

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Μετα από πολύ καιρό ξαναχρειαζομαι την βοήθειά σας!

Εδώ και 2 περίπου χρόνια έχω ένα ενυδρείο 200λτ με κιχλίδες Αφρικής, τρεις λαμπιντο και τρεις από ένα αλλο σκούρο σε χρωμα παρόμοιο είδος που δεν θυμάμαι το όνομα του. Προσφατα όμως είχα μια γέννα(έρχεται και δεύτερη σε λίγες μέρες) και έζησαν 2 λαμπιντο και ένα μαύρο. Το ενυδρείο αυτό λοιπόν έχει γεμίσει με άλγη! Μιλάμε για στρώμα 3-4 εκ πάνω στις πέτρες και τα μηχανήματα. Το πρόβλημα απ' ο,τι έχω καταλάβει είναι ο φωτισμός μιας που τα νιτρικά του ενυδρειου είναι φυσιολογικά(~12). Χρησιμοποιώ τις ίδιες λάμπες εδώ και αρκετά χρόνια για 8 ώρες κάθε μέρα περίπου αλλά τώρα το μείωσα σε 5 και είδα διάφορα.

Καινούριες λάμπες παρήγγειλα σήμερα και περιμένω να έρθουν. Το πρόβλημα είναι πως δεν μπορώ απλα να αδειάσω το ενυδρείο και να αλλάξω λάμπες γιατί λογικα θα στρεσαρω τα ψάρια. Τι μπορώ να κάνω?

Φωτογραφίες αν θέλετε μπορώ να στείλω αύριο. Ότι άλλο θέλετε ρωτήστε☺️.

Link to comment
Share on other sites

Σιγουρα ειναι μονο ο φωτισμος?νιτρικα σιγουρα θα ειχες λιγα αφου θα μειωνονται και απο τις αλγες.μηπως παιζει και τπτ με το φιλτρο?εχει μπουκωσει ή υπολειτουργει?γενικοτερα μηπως η κυκλοφορια του νερου εχει θεματακια και σιγα σιγα συσωρευθηκε τροφη και τωρα φαινονται τα συμπτωματα? Γιατι να αδειασεις το ενυδρειο για να αλλαξεις τις λαμπες?αν δεν εχεις φυτα βαλτες κανα 5ωρο να δουλευουν και ακομη λιγοτερο ολες μαζι

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Κατέληξα στον φωτισμό γιατί ήμουν διακοπές για 5 μέρες με αποτέλεσμα να μην μπορώ να ανάβω τα φώτα και όταν γύρισα η άλγη είχε μειωθεί αρκετά ιδίως στην άμμο. Πως μπορώ να δω αν έχει μειωθεί η ροή του φίλτρου? Όσο για την κυκλοφορία του νερού έχω 2 κυκλοφόρητες σχετικά χαμηλής ροής γιατί παλιότερα που είχα δυνατότερους και η άμμος συνέχεια πήγαινε στις γωνιές. Ήθελα να αδειάσω το ενυδρείο ώστε να καθαρίσω όλη την άλγη που υπάρχει τώρα και να αλλάξω λάμπες για να μείνει ξαναεμφανιστεί. Φυτό έχω μόνο ένα και δεν με πειράζει αν χαλάσει. Τις λάμπες τις λειτουργώ 5 ώρες εδώ και μια εβδομάδα.

Link to comment
Share on other sites

IMG_20180927_131757.jpg

 

IMG_20180927_131819.jpg

Μόνο αυτες τις δύο με αφήνει να στειλω...Ποιο καλές δύσκολα θα μπορέσω να ανεβάσω γιατί είναι από κινητό...

Έγινε επεξεργασία - FotisAthanasiadis
Link to comment
Share on other sites

Δεν ειμαι και ειδικος αλλα μου φαινεται πολυ εντονο προβλημα για να οφειλεται στον φωτισμο μονο. Σιγουρα και αλλου θα εχεις προβλημα. Ψαξτο λιγο παραπανω. Δες στα αρθρα για τους πιθανους λογους εμφανισης μαυρης αλγης σε ενυδρειο και σβηνε σιγα σιγα τους λογους. Μην περιοριζεσαι μονο στο φωτισμο. Ακομη και η υπερβολικη τροφη που αυξανει τα νιτρικα μπορει να ταισει τις αλγες. Αν και η ροη ειναι σημαντικος λογος. Τι φιλτρο εχεις? Μηπως μπουκωσε η εισοδος του?

Έγινε επεξεργασία - christos efthimiou
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!

Γενικά στα αφρικανικά, μιας και δεν έχεις φυτά να τραβάνε νιτρικά και να ανταγωνίζονται τις άλγες για τα υπόλοιπα θρεπτικά + φως + χώρο, οποιαδήποτε περίσσεια αυτών οδηγεί στην ανάπτυξη άλγεων. Αν το χέρι σου είναι λίγο βαρύ και φεύγει παραπάνω τροφή από όση χρειάζονται τα ψάρια, τότε το πρόβλημα εντείνεται οπως και στη δική σου περίπτωση. Μπορείς να δοκιμάσεις μια περιόδο σκότους εφόσον λες ότι δούλεψε και βλέπεις στη συνέχεια πως θα πορευτείς!

Πάντως να πω ότι γενικά η άλγη είναι κάτι φυσικό, που υπάρχει πάντα στη λίμνη. Δεν θα βουτήξεις στην Τανγκανίκα ή τη Μαλάουι και θα δεις καθαρές πέτρες. Όλες άλγες θα έχουν πάνω! Αυτή θα έλεγα είναι και η ομορφιά του ενυδρειου, να έχεις ένα κομμάτι της φύσης στο σπίτι σου!

Αντιμετώπιζα κι εγώ ένα παρόμοιο "πρόβλημα" πιο παλιά, υπήρχε μεγάλη έξαρση αλγών και όταν μείωσα το τάισμα ανάλογα μειώθηκαν και οι άλγες. Εμένα πάντως μου άρεσε το αποτέλεσμα :D

 aqaue2.thumb.jpg.c0340118de48ab79884731857609b714.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

1.Και κυριοτερο αλλαγες νερου! Εως και 50% ανα εβδομαδα.Θα παρει κανενα μηνα αλλα θα αρχισει να συνερχεται.

2. Ελειπης φιλτρανση,και σε ροη αλλα και σε βιολογια (ή βουλωμενα σφουγγαρια και υλικα)

 

Ο φωτισμος ειναι μια χαρα,μην ψαχνεσαι αλλο με αυτο.Και θα προτεινα φωτοπεριοδο 8ωρο.

 

@DeLk sory για την παραθεση ,μπερδεψα τα ποστ, εχω βλεπεις καιρο να ασχοληθω και το ξεχασα το αθλημα :usd:

Έγινε επεξεργασία - argy1
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Κανε ακριβος ,οτι λεει ο @argy1, δηλ. καθαριζεις το φιλτρο, αλλαγες νερου (αν μπορεις και 2 φορες την εβδομαδα απο 30%) και 8 ωρο φως.

Να προσθεσω μονο , οτι βοηθαει Seachem Exel ή Easy carbo - πως να το κανεις...

Κλεινεις το φιλτρο, περιμενεις 2-3 λεπτα (να σταματησει η ροη), παιρνεις μια συριγγα 5ml (με βελονα) και γεμιζεις με Exel (5ml παει για 200λ). Ποτιζεις τις πετρες, που εχουν αλγες απο μικρη αποσταση, περμενεις ακομα 5-6 λεπτα και ανοιγεις το φιλτρο. Και ετσι καθε ημερα μεχρι να εξαφανιστουν αλγες. Στην αρχη το μαυρο χρωμα θα γινει μοβ-ροζ, μετα θα ασπρισει.Κανονικα 3ς μερες αρκουν για καθε περιοχη, δηλ. ανα 3-ς μερες αλλαζεις περιοχη που ποτιζεις με Exel.

 

Link to comment
Share on other sites

Το φίλτρο μου είναι το astro 2210. Όταν λες να το καθαρίζω τι εννοείς? Εγώ το μόνο που κάνω είναι να αλλάζω τον υαλοβάμβακα(η όπως λέγεται αυτό το άσπρο σφουγγάρι τέλος παντων) Κάποιο άλλο σφουγγάρι εκτός από αυτό δεν έχω άρα δεν νομίζω να βουλωσε, εκτός αν γίνεται να βουλωσει και η ελαφρόπετρα.

Αλαγές νερού να πω την αλήθεια κάνω σχετικά σπάνια (2/ μήνα) και ίσως να φταίει και αυτό. Θα τις αυξήσω όμως σύντομα. Τροφή δίνω 1/4 κουταλακι του γλυκού περίπου την μερα. Είναι πολύ? Το exel από που μπορώ να το αγοράσω?

Έγινε επεξεργασία - FotisAthanasiadis
Link to comment
Share on other sites

Φιλαράκι μου το ενυδρείο το έχεις παρατημένο - στο αυτόματο γι'αυτό έχεις γεμίσει άλγες μέχρι και στην άμμο.Ασε που αν διακρίνω καλά πρέπει να έχεις κυανοβακτήριο.Χρειάζεσαι αλλαγές νερού ανελλιπως κάθε βδομάδα 50-60% και καθάρισμα σωληνώσεις και φίλτρο.2 χρόνια δεν έχεις αλλάξει ένα ποσοστό απο την ελαφρόπετρα? Μηχανική φίλτρανση (σφουγγάρια) μέσα στο φίλτρο δεν έχεις? Μόνο ελαφρόπετρα και ενυδρειακό βαμβάκι? Μην ασχολείσαι με excel αν δεν αλλάξεις αυτές τις ρουτίνες πρώτα. Αν έχεις κυανοβακτηριο θα χρειαστεί και κάποιες μέρες συσκότιση

Link to comment
Share on other sites

Σφουγγάρια από που να πάρω? Σωληνώσεις και φίλτρο πως ακριβώς να καθαρίσω? Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω την ελεφροπετρα?

Link to comment
Share on other sites

Βγάζεις τους σωλήνες απο το φίλτρο,εισοδο,έξοδο και με ένα τέτοιο εργαλείο τα καθαριζεις https://www.ebay.com/itm/Flexible-Tube-Brush-Double-Head-Aquarium-Filter-Pump-Pipe-Hose-Cleaning-Cleaner/202006093244?epid=14006394168&hash=item2f08805dbc:g:WIAAAOSw8btZgaM1. Αυτό εγώ το κάνω κάθε 3-4 μήνες. Η ελαφρόπετρα θέλει ξέπλυμα με νερό ενυδρείου και αλλαγή το 1/3 κάθε έξι μήνες.Το ενυδρειακό βαμβάκι θέλει αλλαγή κάθε βδομάδα ή 2 βδομάδες.Οταν δεν είσαι τακτικός με τις αλλαγες ζημιά κάνει γιατι βουλώνει.Το φίλτρο θέλει επίσης να βγάζεις την φτερωτή και να την πλενεις συνήθως με μια οδοντοβουρτσα,βανακια,τσιμουχες.....θέλουν λίγο βαζελινη κτλ.Το φίλτρο σου δεν το ξέρω για να σου πώ τι σφουγγάρια έχει ή τι πρεπει να πάρεις και που να το βάλεις αλλά χρειάζεται.

Link to comment
Share on other sites

Εχεις κανει λαθη αλλα μην αγχωνεσαι αφου εχεις ορεξη πια να τα διορθωσεις θα φτιαχτει.Σφουγγαρια θα βρεις σε ολα τα πετσοπ, ιδανικα πηγαινε εκει που πηρες το φιλτρο,παρε ενα ψιλο και ενα πιο χοντρο.Το βιολογικο υλικο(ελαφροπετρα) δεν την αλλαζεις,απλα αντικαθιστας ενα μερος ανα διαστηματα οπως σου λεει και ο @kosmas πιο πανω.Τα σφουγγαρια τα αλλαζεις κατα καιρους αλλα ποτε και τα 2 μαζι.Τον υαλοβαμβακα οταν κανεις αλλαγη νερου πχ με σκουπα βυθου το νεο που βαζεις αλλαξε τον στην βδομαδα αλλιως σε παει και παραπανω.Επισης αν κανεις πχ συσκοτιση για την αλγη σιγουρα θα τον αλλαζεις πιο συχνα.Για καθαρισμο μπορεις να βρεις σε γνωστο καταστημα παιχνιδιων πολλα βουρτσακια εκει που εχει τα μπιμπερο και τις πιπιλες.Τα πιο πολλα τα λεει και ο Κοσμας πιο πανω και βλεπω οτι ασχολειται με αφρικη οποτε δες αυτα και οτι αλλο εδω ειμαστε.

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί κάποιος να μου στείλει link με τι σφουγγάρια να πάρω? Το φίλτρο το πήρα από το aquavivere που έχει κλείσει απ' ότι είδα. Επισης όταν κάνω συσκότιση απλά κλείνω τα φώτα για κάποιες μερες?

Link to comment
Share on other sites

Το εξαρτημα για να καθαρισεις τους σωληνες το βρισκεις και στα μαγαζια για υδραυλικα σιδηρικα. Το χρησιμοποιουν και οι υδραυλικοι για να καθαρισουν τους σωληνες.

 

Οσο για τα σφουγγαρια μετρα εσωτερικες διαστασεις και παρε. Και μεγαλυτερο να σου βγει απλα το κοβεις με μαχαιρι ή ψαλιδι οπως σε βολευει. Κοιτα απλα τα κενα και τις τρυπες. Ενα να εχει μεγαλα και ενα να εχει μικρα. Ελαφροπετρες/βιολογικο υλικο μην κολλησεις σεμαρκα, παρε το πιο φθηνο, αρκει να εινααι ασπρο, μην παρεις κανενα ανθρακα.

Link to comment
Share on other sites

Ναι τετοια πρεπει να βρεις.Απο οτι ειδα λιγο στο ιντερνετ το φιλτρο σου πρεπει να εχει χωρο,οποτε καλα ειναι να βαλεις ενα μεγαλης και ενα μικρης κοκκομετριας.Τα πρασινα ειναι καλα για σενα αυτη την στιγμη γτ λογικα εχεις νιτρικα και για αυτο εχεις τοσο εντονο θεμα αλγεων.Στο θεμα διαστασεων πρεπει να δεις τι σε βολευει και στην αναγκη τα κοβεις οπως σου λεει και ο @christos efthimiou πιο πανω.Βεβαια ιδανικα αν ειναι να κοβεις καλα ειναι να μπορεις να το κοβεις στην μεση για οικονομια.Επισης πρεπει να μην τα σφηνωνεις γτ χαλας την κοκκομετρια και δεν θα δουλευουν σωστα.Για να σε βοηθησω να σου πω εγω εχω το L αυτης της εταιριας εδω και ειναι 12Χ12Χ5εκ. 5 ειναι το παχος.Το ψιλο το αναφερει ως fine τα αλλα πρεπει να δω δεν εχω αυτη την στιγμη εδω.Παντως καλα θα ηταν σε πρωτη φαση να πας ο ιδιος σε μαγαζι μεχρι να δεις τι σε βολευει καλυτερα.Τωρα για την συσκοτιση το να σβησεις τα φωτα δεν κανεις κατι εκτος αν στον χωρο που εχεις το ενυδρειο δεν μπαινει φως.Αλλα δες το φιλτρο σε πρωτη φαση και βλεπουμε και τα υπολοιπα.

Link to comment
Share on other sites

πριν 21 ώρες, το μέλος FotisAthanasiadis έγραψε:

Μπορεί κάποιος να μου στείλει link με τι σφουγγάρια να πάρω? Το φίλτρο το πήρα από το aquavivere που έχει κλείσει απ' ότι είδα. Επισης όταν κάνω συσκότιση απλά κλείνω τα φώτα για κάποιες μερες?

Για την συσκοτιση ριξε ενα σεντονι πανω απο το ενυδρειο και κλεισε τα φωτα του. Βεβαια πιο σημαντικο ειναι τα υπολοιπα που σου λεει ο @argy1

Link to comment
Share on other sites

Εχω και εγω το 2210.Καλο αλλα με δυο καδους μονο οποτε στο κατω καλαθι βαζεις σφουγγαρι (μετρα το φιλτρο εξωτερικα και παρε αναλογο) και στο επανω καλαθι βαλε σιποραξ ή καποιο κεραμικο μακαρονι.Η ελαφροπετρα σε κλειστα φιλτρα δεν κανει για πολλους λογους.Το βαμβακι (μην ξαναβαλεις) βουλωνει τη ροη πολυ γρηγορα και η ελαφροπετρα ακομα περισσοτερο γιατι δεν βοηθα η κοκκομετρια της.Επισης επιπλεει οποτε σε καθε ανοιγμα κλεισιμο θελει προσοχη να μην περασει καποιο κομματι και σφηνωσει στην φτερωτη σου.

 

Bytheway το φιλτρο αυτο απο τη μανα του εχει μαυρο σφουγγαρι κατω.Το πεταξες? Εγω 4 χρονια δεν εχω αλλαξει σφουγγαρι,απλα το καθαριζω πολυ καλα και το ξαναβαζω.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αφου ο @argy1 εχει και το ιδιο φιλτρο εισαι σε καλα χερια,αν κατι το δουλευεις τοσο καιρο σιγουρα ξερεις τι παιζει.Εγω βαζω βαμβακι αλλα εχω ευκολη προσβαση αν μπουκωσει,αλλα αν ξεχαστω κοβει την ροη σε μεγαλο βαθμο.

Link to comment
Share on other sites

Το μαύρο σφουγγάρι το έχω απλώς νόμιζα πως ήταν άνθρακας.:usd:

Το βαμβακι αν το αλλάζω κάθε βδομάδα υπάρχει πάλι προβλημα?

Κάποια πρόταση για βιολογικό υλικό?

 

Έγινε επεξεργασία - FotisAthanasiadis
Link to comment
Share on other sites

Το μαυρο χρωμα δεν σημαινει οτι ειναι και ανθρακας,εχω και εγω ενα ανταλλακτικο εδω και δεν αναφερει πουθενα για ανθρακα,εγω απλα δεν το εχω βαλει γτ δεν μου κανουν οι διαστασεις.Εμπιστεψου τον μιχαλη που το δουλευει 4 χρονια.Το βαμβακι αν δεν εχεις ευκολη προσβαση ειναι θεμα,ισως σε εναν δυνατο καθαρισμο να βαλεις ενα πρωτο να αφησεις να δουλεψει να πιασει την πολυ μπιχλα και μετα να το αφαιρεσεις.Για βιολογικο υλικο το λεγομενο μακαρονι(σα μακαροτσινι ειναι) ειναι καλυτερο γτ εχει περισσοτερα κενα και μεγαλυτερη επιφανεια για τη αναπτυξη των βακτηριων.Εταιρια δεν θα σου πω,υπαρχουν πολλες.Με μια αναζητηση θα βρεις πολλες.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 2 ώρες, το μέλος FotisAthanasiadis έγραψε:

Το μαύρο σφουγγάρι το έχω απλώς νόμιζα πως ήταν άνθρακας.:usd:

Το βαμβακι αν το αλλάζω κάθε βδομάδα υπάρχει πάλι προβλημα?

Κάποια πρόταση για βιολογικό υλικό?

 

Οχι δεν ειναι ανθρακας,ειναι απλο σφουγγαρι.

Το βαμβακι ειναι καλο αν εχεις ευκολη προσβαση.Αν ομως ανοιγεθς το φιλτρο καθε εβδομαδα με 15 μερες θα χαλασεις την φλατζα του φιλτρου.

Προσωπικα (μιας και μιλαμε για μαρκες) κορυφη θεωρω το σιποραξ.Προσφατα ομως δοκιμασα και το μακαρονι της dolphin και μου φανηκε πολυ καλο.

Εν ολιγοις για τα βιολογικα,δεν θελω να κανω καμια διαφημιση και ουτε εχω δοκιμασει αρκερα.Απλα σου προτεινω ενα μακαρονι καλης ποιοτητας ωστε να μην θριματιζεται ευκολα και να βοηθα με τις τρυπες που εχει στην ροη.Τα υλικα που "κουμπωνουν" μεταξυ τους οπως πχ ελαφροπετρα,λαβα κτλ ναι μεν κανουν την δουλεια που θελουμε αλλα δεν αφηνουν αρκετα κενα μεταξυ τους και ετσι κοβουν αρκετα την ροη.

Link to comment
Share on other sites

Αν βάλω μόνο το σφουγγάρι που ήρθε με το φίλτρο είμαι οκ η να πάρω κι άλλο? Αν χρειαστεί να αγοράσω δεύτερο να πάρω με μικρότερες η μεγαλύτερες τρυπες?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...