tony Posted May 10, 2007 #1 Share Posted May 10, 2007 Καλησπερα παιδια ,πρίν λίγη ώρα ..διάβασα ενα άρθρο που πιστεύω οτι ειναι αρκετά ενδιαφέρον...για μένα οπώς και για εσάς....ο τίτλος " Πόσο έξυπνα είναι τα ψάρια;" περιμένω την γνώμη σας ..... και πόσο "έξυπνα" θεωρείτε τα ψαράκια σας?(να είστε αντικειμενικοί) Πόσο έξυπνα είναι τα ψάρια;[/color] Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, αποδείχτηκε ότι τα ψάρια διαθέτουν την νοημοσύνη ενός 4χρονου παιδιού. Η έρευνα αυτή που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Stanford, αποτελεί την πρώτη απόδειξη ότι τα ψάρια μπορούν να χρησιμοποιούν τη λογική ώστε να αντιληφθούν την κοινωνική ιεραρχία μεταξύ τους.Οι επιστήμονες μελέτησαν την συμπεριφορά κάποιων μικρών ψαριών της οικογένειας cichlidae, που βρίσκονται σε γλυκά νερά στην Αφρική, όπως και στη λίμνη Tanganyika στην κεντρική Αφρική. Ο Logan Grosenick, από το τμήμα στατιστικής και οι συνάδελφοι του ανακάλυψαν ότι ένα ψάρι έξι ετών είναι σε θέση να αντιληφθεί έμμεσα το πιο δυνατό άτομο παρακολουθώντας απλά μια αναμέτρηση ανάμεσα σε κάποια άτομα. Αυτό το είδος της σκέψης επιτρέπει στο άτομο να κατανοήσει ότι εάν το υποκείμενο Α είναι δυνατότερο του Β και το Β είναι δυνατότερο από το Γ, τότε και το Α είναι μεγαλύτερο από το Γ. Αυτός ο συμπερασματικός τρόπος σκέψης έχει ήδη αναπτυχθεί σε παιδιά έως και 4 ετών ενώ έχει αναφερθεί ότι έχει παρατηρηθεί σε πιθήκους, ποντίκια και πουλιά. Οι σκέψεις Ο Grosenick αναφέρει ότι ο ανθρωπομορφισμός των ζώων ή αντιμετώπιση τους σύμφωνα με τα ανθρώπινα δεδομένα είναι μια λανθασμένη πρακτική. Παρόλα αυτά η ανακάλυψη αυτής της ικανότητας των ψαριών για την κατανόηση της ιεραρχίας και η αναζήτηση του κατά πόσο αυτή η δυνατότητα μοιάζει με την ανθρώπινη αποτελεί ένα σοβαρό φιλοσοφικό θέμα. «Μπορούν να φτάνουν σε λογικά συμπεράσματα αφού κατέχουν μια σφαιρική άποψη για τον κόσμο τους, κάτι το οποίο στους ανθρώπους ονομάζεται κοινή λογική. Ο βιολόγος Russell Fernald, ένας από τους συναδέλφους του Grosenick σε αυτή τη μελέτη, αναφέρει ότι ο τρόπος σκέψης των ψαριών διαφέρει αρκετά από τον ανθρώπινο. «Οι ικανότητες των ψαριών που αποδείχτηκαν σε αυτά τα πειράματα αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία μιας λογικής σκέψης, όμως αυτό δε σημαίνει ότι τα ψάρια κατέχοντας αυτές τις ικανότητες μπορούν όντως να δημιουργήσουν μια λογική αλληλουχία σκέψεων και να καταλήξουν σε ένα λογικό συμπέρασμα», σχολιάζει ο Fernald. Ο ανταγωνισμός Τα αρσενικά άτομα του είδους Astatotilapia burtoni συνήθως έχουν επιθετική συμπεριφορά για την διεκδίκηση του ενδιαιτήματος τους σε έναν περιορισμένο χώρο, για την εξασφάλιση της τροφής τους και για την διατήρηση της περιοχής αναπαραγωγής τους. Σύμφωνα με τον Fernald η ικανότητα των ψαριών να ξέρουν από πριν με πιο άτομο θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν για να νικήσουν αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τα ψάρια. Ο Grosenick, πραγματοποίησε αρκετά πειράματα ανταγωνισμού σε διάρκεια 11 ημερών ανάμεσα σε 5 διαφορετικά είδη ψαριών (αυτά αναγνωρίζονταν ως Α, Β, C, D, E με το Α να είναι το δυνατότερο είδος και το E το πιο αδύναμο) μέσα σε διάφανες δεξαμενές οι οποίες επέτρεπαν σε άλλα είδη να παρακολουθούν την αναμέτρηση. Το υποκείμενο Α αναμετρήθηκε με το Β, το Β με το C, το C με το D και το D με το E. Στη συνέχεια σε μια άλλη δεξαμενή, το ψάρι που είχε παρακολουθήσει τις αναμετρήσεις έπρεπε να επιλέξει με πιο ψάρι από τα Α και Ε θα έμενε μαζί, το ψάρι αυτό δεν είχε παρακολουθήσει ποτέ την μεταξύ τους αναμέτρηση. Στα πειράματα το ψάρι αυτό επέλεξε το πιο αδύναμο ψάρι, κάνοντας έτσι την πιο ασφαλή επιλογή αποβλέποντας σε μια μακρόχρονη επιβίωση και ικανότητα αναπαραγωγής. Αυτή η επιλογή, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, δείχνει ότι το ψάρι συνδύασε όλα αυτά που είχε παρακολουθήσει και μια συγκεκριμένη λογική για να διακρίνει την συγκεκριμένη ιεραρχία ανάμεσα στα 5 αυτά ψάρια. REFERENCES http://news.pathfinder.gr/periscopio/fish-intelligence.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
steven1258 Posted May 10, 2007 #2 Share Posted May 10, 2007 Σωστός ο Αντώνης... Θα με κάνεις βραδιάτικα να ανοίξω την ιχθυολογία μου και να αρχίσω να διαβάζω! Άντε μπας και το περάσω το παλιομάθημα επιτέλους!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tony Posted May 10, 2007 Author #3 Share Posted May 10, 2007 καλησπέρα Σταύρο ...εγώ να δείς σε τι σημείο έχω φτάσει.. πριν λίγο συνδύασα marketing strategies με το συγκεκριμένο άρθρο ιχθιολογίας.. τωρα ποιο απο τα 2 8α περάσω ... ένας θεός ξέρει...πάντος απο οτι κατάλαβα προτιμώ την ιχθιολογία.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος Posted May 11, 2007 #4 Share Posted May 11, 2007 Όλα τα πλάσματα έχουν μια χ΄ νοημοσύνη αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε σύγκριση νοημοσύνης ζώου και ανθρώπου. Με απλά λόγια επειδή το τάδε ζώο κάνει μια πράξη που πρώτοπαρατηρείτε στον άνθρωπο σε ηλικία τεσσάρων ετών δεν πάει να πει αυτομάτως ότι το ζώο αυτό έχει νοημοσύνη τεσσάρων χρονών. Και κάτι ακόμη τα ζώα έχουν εχουν ένστικτο και ποτέ δεν θα μάθουμε πλήρως εάν μια πράξει που κάνουν την κάνουν από ένστικτο ή κατόπιν ωρίμου σκέψεως. (δεν μπορούμε να τα ρωτήσουμε και να μας απαντήσουν). Συμπέρασμα τα ζώα έχουν νοημοσύνη αλλά κυμαίνετε σε άλλη ‘’διάσταση’’ από την ανθρώπινη νοημοσύνη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Discos Posted May 11, 2007 #5 Share Posted May 11, 2007 Eιδικα οι αφρικανικες κιχλιδες των λιμνων της Rift Valley εχουν απολυτη ιεραρχια και αυτος ειναι ενας απο τους κυριους λογους που ειναι ποθητα για το ενυδρειο. Ο χομπιστας μολις το ματι του συνηθησει, ξερει σχεδον με την πρωτη ματια ποιος ειναι ο αρχηγος, ποιος ο νουμερο 2 ή 3 κτλ. Οπως επισης ολα τα θυληκα τα εχει ο πρωτος αρσενικος (του ιδιου ειδους), ενω καμοια φορα αφηνει στον νουμερο 2 και ενα συγκεκριμενο θυληκο που του αρεσει. Οταν θελει, και γενικα ολη αυτη η πλοκη ειναι πολυ γνωστη σε ολους οσους ειχαν αφρικανες για χρονια. Ο αλλος ειναι τα χρωματα τους... Link to comment Share on other sites More sharing options...
filoxenos Posted May 11, 2007 #6 Share Posted May 11, 2007 (edited) Οχι μόνο νοημοσύνη έχουν (και μάλιστα πολύ περισσότερη από αυτή που νομίζουν πολλοί...) αλλά και συναισθήματα! Νοιώθουν, αισθάνονται και αντιδρούν ανάλογα, όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί (και αρκετές φορές αντίστοιχα του ανθρώπου). Αλλά όλες αυτές οι διαδικασίες γίνονται σε ένα διαφορετικό πολλές φορές επίπεδο από αυτό που έχει μάθει ο άνθρωπος να αντιλαμβάνεται και να κατανοεί, με αποτέλεσμα να μην είναι και τόσο ευδιάκριτο και γι' αυτό το λόγο τα κατατάσσουν πολλοί σε χαμηλή θέση στη κλίμακα νοημοσύνης, κάτι που κατά τη γνώμη μου είναι τεράστιο λάθος. Οποιος αφιερώνει αρκετές ώρες στην παρατήρηση των ζωντανών που φιλοξενεί (και διαθέτει ταυτόχρονα όμως και "ανοικτό μυαλό"...) σίγουρα το έχει διαπιστώσει... Γι' αυτό το λόγο, προσέχετε πολύ τα ψαράκια σας... Καταλαβαίνουν και νοιώθουν τα πάντα! Edited May 11, 2007 by filoxenos Link to comment Share on other sites More sharing options...
tony Posted May 11, 2007 Author #7 Share Posted May 11, 2007 καλημέρα παιδιά..ενδιαφέρον απόψεις..και σεβαστές Ευχαριστώ για την συμμετοχή σας στο post... Link to comment Share on other sites More sharing options...
In the pond Posted May 11, 2007 #8 Share Posted May 11, 2007 Παιδιά, εγώ δεν θα πάω μακριά, αλλά στην αυλή μου και συγκεκριμένα στη λίμνη μου. Έχω παρατηρήσει ότι έχουν προτιμήσεις. Για να γίνω πιο σαφής, μόλις ξεμυτίσω και με δουν, ανεβαίνουν όλα στην επιφάνεια με ανοικτό το στόμα. Αυτό συμβαίνει με όλα τα μέλη της οικογένειας μου. Τώρα όμως αυτό όμως που έχω παρατηρήσει και δεν έχω εννοήσει ακόμα για την ώρα, είναι: Κάποια άτομα φιλικά της οικογένειας, ενω τα βλέπουν για πρώτη φορά, είναι φιλικά μαζί τους και φέρονται κανονικά σαν να μην υπάρχουν. Την ίδια στιγμή όμως για κάποια άλλα, μολις τα δουν εξαφανίζονται και πολλές φορές ούτε το φαΐ δεν τα δελεάζει να βγούν από τις κρυψώνες τους. Μερικά συμπεράσματα έχω βγάλει βέβαια, αλλά θα τα μοιραστώ μαζί σας αφού πείτε την δική σας θέση για το θέμα. Μήπως υπάρχει λογική εξήγηση γι' αυτό? Link to comment Share on other sites More sharing options...
salTasos Posted May 12, 2007 #9 Share Posted May 12, 2007 (edited) οι απότομες χειρονομίες .. νομίζω επηρεάζουν .. πρόσεξε το να μας πεις ορίστε μου τη λέξη <εξυπνάδα > και θα σας πω και εγώ τη γνώμη μου .. τα ένστιχτα είναι εξυπνάδα .. ? η μάχη για θέση στην ομάδα , η επιλογή συντρόφου .. είναι <λογικές > διαδικασίες ? η αυθόρμητες .. Edited May 12, 2007 by salTasos Link to comment Share on other sites More sharing options...
mpikis Posted May 12, 2007 #10 Share Posted May 12, 2007 Παιδιά, εγώ δεν θα πάω μακριά, αλλά στην αυλή μου και συγκεκριμένα στη λίμνη μου. Έχω παρατηρήσει ότι έχουν προτιμήσεις. Για να γίνω πιο σαφής, μόλις ξεμυτίσω και με δουν, ανεβαίνουν όλα στην επιφάνεια με ανοικτό το στόμα. Αυτό συμβαίνει με όλα τα μέλη της οικογένειας μου. Τώρα όμως αυτό όμως που έχω παρατηρήσει και δεν έχω εννοήσει ακόμα για την ώρα, είναι: Κάποια άτομα φιλικά της οικογένειας, ενω τα βλέπουν για πρώτη φορά, είναι φιλικά μαζί τους και φέρονται κανονικά σαν να μην υπάρχουν. Την ίδια στιγμή όμως για κάποια άλλα, μολις τα δουν εξαφανίζονται και πολλές φορές ούτε το φαΐ δεν τα δελεάζει να βγούν από τις κρυψώνες τους. Μερικά συμπεράσματα έχω βγάλει βέβαια, αλλά θα τα μοιραστώ μαζί σας αφού πείτε την δική σας θέση για το θέμα. Μήπως υπάρχει λογική εξήγηση γι' αυτό? Φίλε βασίλη αυτό που αναφέρεις πιστεύω οτι 'εχει να κάνει με την αυρα που εκπέμπει ο καθέ άνθρωπος.Τα ψάρια όπως και όλα τα ζώα έχουν κάποιες αισθήσεις (δυνατότητες)οι οποίες πολλές φόρες χαρακτηρίζονται και ως υπερφυσικές...Δήλαδη ανάλογα με το τι εκπέμπει ο κάθε άνθρωπος προς τα ψάρια σου διαμορφώνει και τις αντιδράσεις τους προς αυτόν...Για παράδειγμα αν πάμε να χαιδέψουμε ένα σκυλί σε εσένα μπορεί να είναι φιλικό και σε εμένα να αγριέψει... Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz Posted May 12, 2007 #11 Share Posted May 12, 2007 Για παράδειγμα αν πάμε να χαιδέψουμε ένα σκυλί σε εσένα μπορεί να είναι φιλικό και σε εμένα να αγριέψει... λογικο το βλεπω....... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mpikis Posted May 12, 2007 #12 Share Posted May 12, 2007 λογικο το βλεπω....... Θα με παρει στο κυνήγι.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
In the pond Posted May 12, 2007 #13 Share Posted May 12, 2007 Φίλε βασίλη αυτό που αναφέρεις πιστεύω οτι 'εχει να κάνει με την αυρα που εκπέμπει ο καθέ άνθρωπος.Τα ψάρια όπως και όλα τα ζώα έχουν κάποιες αισθήσεις (δυνατότητες)οι οποίες πολλές φόρες χαρακτηρίζονται και ως υπερφυσικές...Δήλαδη ανάλογα με το τι εκπέμπει ο κάθε άνθρωπος προς τα ψάρια σου διαμορφώνει και τις αντιδράσεις τους προς αυτόν...Για παράδειγμα αν πάμε να χαιδέψουμε ένα σκυλί σε εσένα μπορεί να είναι φιλικό και σε εμένα να αγριέψει... Φίλοι μου, αυτό το γεγονός με την συμπεριφορά τους, με έχει φέρει σε δύσκολη θέση, τουλάχιστον δύο φορές με ένα συγκεκριμένο αγαπημένο άτομο. Βέβαια εγώ το παίρνω στο αστείο! Βρέ τα άτιμα τι μου κάνουν... Link to comment Share on other sites More sharing options...
filoxenos Posted May 12, 2007 #14 Share Posted May 12, 2007 ...ορίστε μου τη λέξη <εξυπνάδα > και θα σας πω και εγώ τη γνώμη μου ..τα ένστιχτα είναι εξυπνάδα .. ? η μάχη για θέση στην ομάδα , η επιλογή συντρόφου .. είναι <λογικές > διαδικασίες ? η αυθόρμητες .. Φυσικά και υπάρχουν ένστικτα, αλλά η νοημοσύνη είναι διαφορετικό πράγμα. Για να καταλάβεις τουλάχιστον τη δική μου θέση, θα σου πω το εξής παράδειγμα: Η μάχη για κάποια θέση στην ομάδα, μπορείς να πεις ότι είναι ένστικτο. Ο τρόπος όμως που το κάθε ψάρι προσπαθεί να διεκδικήσει ή να προστατέψει αυτή τη θέση, έχει να κάνει με τη νοημοσύνη του, καθώς και με την αντίληψή του (η οποία είναι διαφορετική από άτομο σε άτομο). Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις σχέσεις των δύο φύλων μεταξύ τους, στις διάφορες εκφάνσεις τους (ανάλογα το είδος βέβαια). Και φυσικά, το μεγάλο κεφάλαιο της σχέσης τους με τον άνθρωπο που τα φροντίζει, όπου εκεί μπορείς να δεις απίστευτες συμπεριφορές - ανάλογα το είδος πάλι, αλλά και το κάθε άτομο ξεχωριστά, πράγμα που έχει να κάνει με τον εκάστοτε χαρακτήρα του ζωντανού... Χαρακτήρα..? Μα... έχουν χαρακτήρα τα ψάρια..? ΝΑΙ, ΕΧΟΥΝ..! (εντυπωσιακό, ε..?) Είμαι απόλυτα πεπεισμένος για τη νοημοσύνη ΟΛΩΝ των ζωντανών και όχι μόνο των ψαριών (έχουν περάσει αρκετά και διαφόρων ειδών ζώα από τα χέρια μου). Απλά αυτή είναι διαφορετική (υπαρκτή όμως) από αυτήν που έχει συνηθίσει να διακρίνει ο άνθρωπος βασιζόμενος στη δική του, με αποτέλεσμα να είναι πολλές φορές δυσδιάκριτη για τα μάτια του και ειδικά για άτομα με "στενή" και υπεροπτική άποψη για το ανθρώπινο είδος... Το κεφάλαιο αυτό είναι πολύ μεγάλο και πολύ ενδιαφέρον! Και είναι από αυτά που εστιάζω κάθε φορά την προσοχή μου, όταν κολλάω τα μάτια μου στα τζάμια των ενυδρείων μου, προσπαθώντας να ανακαλύψω καινούρια πράγματα για τον Μαγικό Κόσμο τους... Link to comment Share on other sites More sharing options...
salTasos Posted May 12, 2007 #15 Share Posted May 12, 2007 b] Χαρακτήρα..?[/b] Μα... έχουν χαρακτήρα τα ψάρια..? ΝΑΙ, ΕΧΟΥΝ..! (εντυπωσιακό, ε..?) και γιατί να μην έχουν ? την ίδια συμπεριφορά θα έχει ένα ψάρι που μεγάλωσε σε πολυπληθές μέρος του υφάλου με ένα άλλο που μεγάλωσε στην <ερημιά > .. όταν θα μπει στο ενυδρείο μας Είμαι απόλυτα πεπεισμένος για τη νοημοσύνη ΟΛΩΝ των ζωντανών και όχι μόνο των ψαριών (έχουν περάσει αρκετά και διαφόρων ειδών ζώα από τα χέρια μου). Απλά αυτή είναι διαφορετική (υπαρκτή όμως) από αυτήν που έχει συνηθίσει να διακρίνει ο άνθρωπος βασιζόμενος στη δική του, με αποτέλεσμα να είναι πολλές φορές δυσδιάκριτη για τα μάτια του και ειδικά για άτομα με "στενή" και υπεροπτική άποψη για το ανθρώπινο είδος... μ ‘αρέσει όλη αυτή η παράγραφος Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος Posted May 12, 2007 #16 Share Posted May 12, 2007 Παιδιά αδιαμφισβήτητα όλα τα ζώα έχουν νοημοσύνη. Μπορώ να αναφέρω πολλά παραδείγματα και βιώματα από τα ψάρια που έχω από τους παπαγάλους τον χαμαιλέοντα το ινδικό χοιρίδιο ακόμη και από της κότες πανέξυπνα και παρεξηγημένα πτηνά. Κάποτε είχα και φίδια στην κατοχή μού, έντομα, σκυλιά, και γάτες με λίγα λόγια έχω πείρα με τα ζωντανά. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο μπορούμε να συγκρίνουμε την νοημοσύνη των ζώων με την ανθρώπινη νοημοσύνη. Που συχνά πυκνά κάνουν ορισμένη επιστήμονες. Εμένα προσωπικά δεν με αρέσουν η συγκρίσεις που κάνουν, π.χ το τάδε ζώο έχει νοημοσύνη σαν τέσσερα χρονών παιδί, όπως αναφέρει και το άρθρο. Η νοημοσύνη των ζώων βρίσκεται σε άλλα επίπεδα από αυτήν του ανθρώπου και δεν μπορεί να συγκριθεί. Αφού λοιπόν τα ζώα έχουν νοημοσύνη είναι φυσικό επακόλουθο να έχουν και χαρακτήρα. Θέλει προσοχή ώστε ούτε να υποτιμήσουμε ούτε να υπερτιμήσουμε την νοημοσύνη των ζώων. Link to comment Share on other sites More sharing options...
filoxenos Posted May 12, 2007 #17 Share Posted May 12, 2007 ...Θέλει προσοχή ώστε ούτε να υποτιμήσουμε ούτε να υπερτιμήσουμε την νοημοσύνη των ζώων. Συμφωνώ. Πρώτα απ' όλα όμως και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να την δούμε αυτή τη νοημοσύνη και να την κατανοήσουμε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts