Jump to content
Wind-sa

Τα Moscow Guppy μου

Recommended Posts

 

Καινούρια αρχή έκανα φέτος και πάλι (μετά πω 8 χρονια παύση).

 

Μου άρεσαν τα Moscow Guppy και έψαχνα καιρό για αυτά. Αλλα δεν έβρισκα πουθενά, έτσι είχα πάρει ένα ζευγάρι από τα υπέροχα Cobra Galaxy και 2 καλά για το μάτι μου θηλυκά Neon Blue. Αργότερα τελικά κατάφερα και απέκτησα μερικά ζευγάρια Moscow που έψαχνα. Έτυχε ότι οι θηλυκές ήταν ήδη έγκυος οποτε δεν άργησαν και μου γέννησαν. Βεβαια από την στιγμή που δεν ξέω ποιος ήταν ο τυχερός μπαμπάς δεν μπορώ να περιμένω και πολλά. Αλλα ίσος θα σταθώ τυχερή και θα μου βγάλουν έστω και λίγα Moscow μικρά.

Από την στιγμή που πήρα moscow guppy έδωσα τα Cobra guppy (για να μην έχω αλλα αρσενικά στο μικρό κοπάδι μου).

 

Ακολουθεί μια μικρή παρουσίαση τα Moscow μου και τα Platinum Head Cobra Galaxy ζευγάρι που έδωσα.

 

Fish-0135.jpg

Fish-0139.jpg

Fish-0143.jpg

Fish-0144.jpg

Fish-0145.jpg

Fish-0041.jpg

Fish-0042.jpg

 • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν μη τι άλλο πολύ εντυπωσιακά χρώματα! Να τα χαίρεσαι και καλους απογόνους! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όμορφα ψαράκια και ωραίες φωτογραφίες, ειδικά η τελευταία.:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστω Παιδιά. Ήδη μεγαλώνω γύρο στα 170 μικρά από 3 γέννες. Βεβαια δεν είμαι σίγουρη ότι τα θηλυκά ήταν γονιμοποιημένα από Moscow αρσενικά. Οποτε ο χρόνος θα δείξει. Αν όλα θα πάνε καλά.

Το περίεργο είναι ότι έχω 6-7 μικρά τα οποια αν δεν κάνω λάθος είναι χίμαιρα ή Halfsiders. Δηλαδή η αριστερή πλευρά του σώματος είναι διαφορετικά χρωματισμένη από την δεξια πλευρά. Ενδιαφέρον τι θα βγει αν θα ζήσουν.

Fish-0147.jpg

Fish-0150.jpg

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

συνεχίζουμε... μέχρι στιγμής μονο ένα μικρό παρουσίασε ένα πρόβλημα. Δεν μεγάλωνε και δεν μπορούσε να ανεβεί στην επιφάνεια. Το γύρισα στο ενυδρείο στους γονείς του όπου και έγινε μεζές για αυτά.

Επίσης είχαμε κάποια ατυχήματα τύπου - ένα το πάτησα τυχαία με απόχη... και κανένα δυο - τρία ρούφηξα με την σκούπα βίτου και ξεχάστηκα και έχυσα το νερό στην λεκάνη της τουαλέτας. (((

Αλλα κατά τα αλλα μέχρι στιγμής είναι όλα κινητικά και μεγαλώνουν καλά απ όσα φαίνεται.

Κάθε μέρα κάνω αλλαγές νερού και κάθε δεύτερη σκούπα βυθού.

Νομίζω κάποια αρσενικά ήδη ξεχωρίζονται. Χρώμα ακόμα δεν καταλαβαίνω όμως κάποια είναι σκούρα κάποια αλλα ανοικτόχρωμα.  Στο τελευταίο κουτί είναι όλα πάνω κάτω ομοιόμορφα ανοικτόχρωμα. Έχω ξεχωρίσει 5 χίμαιρες (halfsiders) και τα έβαλα μονα τους σε ενυδρείο που έχω τις γαρίδες. Για να δούμε πως θα δείξουν αν μεγαλώσουν.

Fish-0152.jpg

Fish-0153.jpg

Fish-0154.jpg

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σήμερα γέννησε η πιο μικρή μου θηλυκιά Moscow Blue γύρο στα 25-30 μικρά. Είναι θηλυκό της φωτογραφίας. Ηταν αγορασμένη από το ενυδρείο με πολλά Moscow αρσενικά. Οποτε θέλω να πιστεύω ότι τα μίκα όντως να βγούν Moscow. Και από την πρώτη ματια βλέπω ότι περισσότερα από τα μικρά είναι πολύ σκούρα. Αντε με το καιρό θα δούμε.

Fish-0145.jpg

Edited by Wind-sa
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

χτες είχαμε πάθει κάτι που με άγχωσε πολύ. Σε ένα από τα 4 πλέον container με μικρά (που είναι στο σύνολο γύρο στα 200) παρατήρησα ότι ένα μικρό ήταν ανάσκελα. Λέω να τη και πρώτη απώλεια. Το κουνάω λίγο και ήταν ζωντανό και προσπάθησε να φύγει... αλλα δεν κατάφερε και πάλι αναποδογύρισε. Το μάζεψα σε ένα ποτήρι με νερό. Μετά παρατήρησα και μερικά αλλα ζαλισμένα μικρά. Ήταν με το κεφάλι κάτω και με την ουρα επάνω. Ένα άλλο επίσης γύρναγε ανάποδα.  Λέω κάτι κόλλησαν. Στεναχωρήθηκα. Τελικά έπιασα 7 μικρά σε ένα ποτήρι 2 από τα οποια ήταν ανάποδα. Αρχισα να ψάχνω στο internet.
Βρήκα ότι μπορεί να είναι συμπτώματα από διαφορες αρρώστιες είτε γενετικά προβλήματα, είτε stress, είτε κακής ποιότητας νερό... είτε παραφάγανε.  Το νερό ήταν ok, εφόσον αλλάζω κάθε δεύτερη μέρα. Stress δεν ξέρω...τώρα μετά από μέρες τους έπιασε να αγχωθούν? Τέλος πάντων λέω είτε κάποια αρρώστια είναι είτε όντως εφαγαν πολυ, επειδή τα ταΐζω 3-4 φορες την ημερα. Ετοίμασα τα φάρμακα αλλα λέω κάτσε να περιμένω λίγο, να παρακολουθώ και τα αλλα. Δεν τα τάισα άλλο τα μικρά και περίμενα.

Τελικά σήμερα μετά από 24 ώρες περίπου όλα τα μικρά στο ποτήρι νιώθουν καλά και είναι ζωηρά. Δεν εμφανίστηκαν και αλλα ζαλισμένα μικρά στο container με αλλα ψαράκια.  

Τέλος καλο όλα καλά. Αλλα ήταν λίγο αγχωτικό.

 

Στις φωτογραφίες είναι μέρκα από τα 5 ψαράκια που ήταν χίμαιρες. Τώρα πια το χρώμα τους έγινε ομοιόμορφο. Και σχεδόν δεν ξεχωρίζουν από τα αλλα.

Fish-0163.jpg

Fish-0164.jpg

Fish-0165.jpg

Fish-0166.jpg

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όλα καλά λοιπόν!

 

Πάντως, πιστεύω πως τυχόν συμπτώματα από stress δεν είναι απαραίτητο πως θα εμφανιστούν άμεσα. Πολύ πιθανόν να εμφανιστούν μετά από μέρες. Σημαντικό είναι επίσης στις αλλαγές νερού να προσέχεις την θερμοκρασία να μην διαφέρει πολύ από αυτή του δοχείου σου. Είμαι σίγουρος ότι το προσέχεις, αλλά λέω εγώ τώρα.

Βέβαια και αυτό που λες για γεννετικές ανωμαλίες είναι αρκετά πιθανό να συμβαίνει σε τέτοια ψαράκια καθώς υποθέτω πως θα έχουν τραβήξει τα πάνδεινα μέχρι να φτάσουν σε αυτά τα χαρακτηριστικά.

Να δω που θα βάλεις τις επόμενες γέννες :D

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Quote

Να δω που θα βάλεις τις επόμενες γέννες :D

 

Τις επόμενες γέννες? )))

η αλήθεια είναι ότι περιμένω ακόμα μια θηλυκιά να γεννήσει. Μια μικρή Moscow. Από κει και πέρα τέλος με τις γέννες.  ))))

Θα μεγαλώνω τα μικρά που έχω... και μετά αν όλα θα πάνε καλά θα ζευγαρώσω τα νέα παρθένα θηλυκά με ένα από τα καλύτερα μου αρσενικά Moscow.

Και θα δούμε βεβαια τι αρσενικά θα βγούν από τα μικρά. Το δύσκολο είναι να προλάβω να χωρίσω τα νέα μικρά θηλυκά από τα αρσενικά. Για να μην μου τα γονιμοποιήσουν.

 

Ο καλύτερος μου Moscow είναι αυτός στην φωτό

Fish-0188.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπορεί να τα γνωρίζεις αλλά εγώ τα γράφω και για επίδοξους χομπιστες που θέλουν να ασχοληθούν με την επιλεκτική αναπαραγωγή των γκάπη.

 

Τα θηλυκά είναι έτυμα για ζευγάρωμα μεταξύ 4-6 εβδομάδες. Εσύ πρέπει να τα χωρίσεις προτού την 4 εβδομάδα. Να ξέρεις μεγαλύτερο βάρος (DNA) έχει το αρσενικό και μικρότερο το θηλυκό σε ότι αφορά το σχήμα της ουράς, τα πτερύγια, μέγεθος και σχήμα. μόνο στο χρώμα λίγο επεμβαίνει το θηλυκό DNA.

Επίσης αν μήνη μια φορά έγκυο ένα θηλυκό κρατάει το ίδιο σπέρμα για της επόμενες 9 γέννες. Το να βγάλεις όμορφα αρσενικά είναι συγκριτικά εύκολο απο το να βγάλεις όμορφα θηλυκά. Πολύ πασχίζουν να βγάλουν θηλυκά τα οποία θα έχουν όμορφο σχήμα και αρκετό χρώμα. Αν φας κόλλημα με της αναπαραγωγές την έβαψες. Παλιότερα είχα φάει κώλυμα και μετά απο χρόνια άρχισε πάλι η ψώρα αλλά προς το παρόν δεν βρίσκω ψάρια που να είναι καθαρά και όπως τα φαντάζομαι.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

σε ότι αφορά το ψάρι που επέλεξες για να δώσει νέα ψάρια θεωρώ πως δεν είναι το ιδανικό εκτός και αν οφίλετε στην φωτογραφία για εμένα αυτός είναι ποιο καλός για πολλούς λόγους.

Fish-0143.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Quote

σε ότι αφορά το ψάρι που επέλεξες για να δώσει νέα ψάρια θεωρώ πως δεν είναι το ιδανικό εκτός και αν οφίλετε στην φωτογραφία για εμένα αυτός είναι ποιο καλός για πολλούς λόγους.

Για ιδανικό δεν το συζητάμε καν. ))) Απλά δεν υπάρχουν στην αγορά τα Moscow Guppy για να μπορείς να επιλέξιες. Οποτε μέχρι στιγμής θα ασχοληθώ με αυτά που έχω, και με την ευκαιρία θα πάρω και καλύτερα, το θέμα είναι που να τα βρω?. Με παραγγελιες από εξωτερικό μονο, το ξέρω, αλλα κάτι καλύτερα από αυτά κοστίζουν 60 δολάρια για το τρίο και αυτά χωρίς μεταφορικά. Δεν είμαι έτοιμη για τέτοια έξοδα ακόμα )))

 

Quote

Να ξέρεις μεγαλύτερο βάρος (DNA) έχει το αρσενικό και μικρότερο το θηλυκό σε ότι αφορά το σχήμα της ουράς, τα πτερύγια, μέγεθος και σχήμα. μόνο στο χρώμα λίγο επεμβαίνει το θηλυκό DNA.

Όσο αφορά τις μεταλλάξεις και γενετικό υλικό - αυτό είναι πιο ενδιαφέρον και πιο πολύπλοκο κομμάτι. Οι μεταλλάξεις (χαρακτηριστικα) που αποτελούν μια ράτσα συνήθως είναι πάνω από μια η δυο...κάθε μεταλλαγμένο γονίδιο είναι υπεύθυνο για ένα η περισσότερα χαρακτηριστικα (εμφάνιση μιας χρωστικής, μπλοκάρισμα της άλλης, ποσότητα και ποιότητα των χρωστικών κυττάρων, σχήμα του σχεδίου, καθαρότητα στις γραμμές, φόρμα του σώματος και πτερυγίων κτλ).  Κάποια από αυτά είναι Yπολειπόμενα-recessive (που σημαίνει ότι μεταδίνονται και από δυο γονείς και εμφανίζονται μονο αν είναι σε ομόζυγη μορφή (δηλαδή αν νεογέννητα κληρονόμησαν από ένα μεταλλαγμένο γονίδιο από κάθε γονιό), Τα Κυρίαρχα-dominant γονίδια μπορούν να μεταδοθούν στους απογόνους και μονο από ένα γονιό, επειδή δεν χρεάζεται να είναι απαραίτητα ομόζυγα. Οι μεταλλάξεις οποιες είναι Φυλοσύνδετες-sex linked μεταφέρονται συνήθως από αρσενικό αν βρίσκονται σε Y χρωμόσωμα (όπως π.χ. μεταλλικό κεφάλι στα Moscow guppy). Όμως αν είναι στο X χρωμόσωμα μπορούν να μεταδοθούν και από το θηλυκά, απλά στα αρσενικά εμφανίζεται άμεσα.

 

Οποτε αυτό που έχει πραγματική αξια είναι η γνώση. Η γνώση από τι μεταλλάξεις αποτελείται η ράτσα με την οποια θέλεις να ασχοληθείς και πως κληρονομούνται αυτές οι μεταλλάξεις. Με τι τρόπο δηλαδή.

Όπως και τα αρνητικά στοιχεια με το ίδιο τρόπο μεταφέρονται και αυτά.Το θέμα είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν αυτές πληροφορίες.... ειδικά αν δεν έχεις εμπειρία με το είδος συγκεκριμένο αλλα βουτάς με το κεφάλι και αρχίζεις και τα ψάχνεις από μηδέν.

 

Edited by Wind-sa

Share this post


Link to post
Share on other sites
πριν 21 λεπτά, το μέλος Wind-sa έγραψε:

Για ιδανικό δεν το συζητάμε καν. ))) Απλά δεν υπάρχουν στην αγορά τα Moscow Guppy για να μπορείς να επιλέξιες. Οποτε μέχρι στιγμής θα ασχοληθώ με αυτά που έχω, και με την ευκαιρία θα πάρω και καλύτερα, το θέμα είναι που να τα βρω?. Με παραγγελιες από εξωτερικό μονο, το ξέρω, αλλα κάτι καλύτερα από αυτά κοστίζουν 60 δολάρια για το τρίο και αυτά χωρίς μεταφορικά. Δεν είμαι έτοιμη για τέτοια έξοδα ακόμα )))

 

Όσο αφορά τις μεταλλάξεις και γενετικό υλικό - αυτό είναι πιο ενδιαφέρον και πιο πολύπλοκο κομμάτι. Οι μεταλλάξεις (χαρακτηριστικα) που αποτελούν μια ράτσα συνήθως είναι πάνω από μια η δυο...κάθε μεταλλαγμένο γονίδιο είναι υπεύθυνο για ένα η περισσότερα χαρακτηριστικα (εμφάνιση μιας χρωστικής, μπλοκάρισμα της άλλης, ποσότητα και ποιότητα των χρωστικών κυττάρων, σχήμα του σχεδίου, καθαρότητα στις γραμμές, φόρμα του σώματος και πτερυγίων κτλ).  Κάποια από αυτά είναι Yπολειπόμενα-recessive (που σημαίνει ότι μεταδίνονται και από δυο γονείς και εμφανίζονται μονο αν είναι σε ομόζυγη μορφή (δηλαδή αν νεογέννητα κληρονόμησαν από ένα μεταλλαγμένο γονίδιο από κάθε γονιό), Τα Κυρίαρχα-dominant γονίδια μπορούν να μεταδοθούν στους απογόνους και μονο από ένα γονιό, επειδή δεν χρεάζεται να είναι απαραίτητα ομόζυγα. Οι μεταλλάξεις οποιες είναι Φυλοσύνδετες-sex linked μεταφέρονται συνήθως από αρσενικό αν βρίσκονται σε Y χρωμόσωμα (όπως π.χ. μεταλλικό κεφάλι στα Moscow guppy). Όμως αν είναι στο X χρωμόσωμα μπορούν να μεταδοθούν και από το θηλυκά, απλά στα αρσενικά εμφανίζεται άμεσα.

 

Οποτε αυτό που έχει πραγματική αξια είναι η γνώση. Η γνώση από τι μεταλλάξεις αποτελείται η ράτσα με την οποια θέλεις να ασχοληθείς και πως κληρονομούνται αυτές οι μεταλλάξεις. Με τι τρόπο δηλαδή.

Όπως και τα αρνητικά στοιχεια με το ίδιο τρόπο μεταφέρονται και αυτά.Το θέμα είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν αυτές πληροφορίες.... ειδικά αν δεν έχεις εμπειρία με το είδος συγκεκριμένο αλλα βουτάς με το κεφάλι και αρχίζεις και τα ψάχνεις από μηδέν.

 

Χαιρουμε, που καταλαβενεις τι κανεις. Υπαρχουν , ομως, και dominant γονιδια,που δεν κυριαρχουν στο phenotype, οσο παραξενο κι αν  ακουγεται. Δεν ξερω αν ισχυει για τα ψαρια...

Αν θα βγαλεις ακρη... γραψε δυο λεξεις.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Quote

Υπαρχουν , ομως, και dominant γονιδια,που δεν κυριαρχουν στο phenotype

Για αυτό που λες δεν το έχω ακούσει. Από την στιγμή που το ονομάζουν dominant πρέπει να κυριαρχεί. Τουλάχιστον σε μορφή ενός Co-dominant γονιδιου (Incomplete dominant) αυτό σημαίνει ότι ο απόγονος ο οποιος κληρονόμησε ένα (ετερόζυγο) co-dominant γονίδιο για κάποια μετάλλαξη θα  έχει μορφή ενδιαμεσου σταδίου από τα μη μεταλλαγμένο και διπλού παράγοντα μεταλλαγμένο (ομόζυγο). Δηλαδή αν πχ μην μεταλλαγμένο άτομο είναι πράσινο και διπλού παράγοντα μεταλλαγμένο είναι κίτρινο τότε co-dominant μονου παράγοντα θα είναι κάτι ενδιάμεσο - ανοικτό πράσινο χρώμα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο χομπιστας που θέλει να βελτιώσει τα ψάρια του δεν έχει της  δυνατότητες ενός εργαστηρίου για να κάνει ανάλυση των ψαριών να δη τη γονίδια έχουν και τη όχι. οπότε πάει με την εμπειρία, με το μάτι και με της βασικές θεωρητικές αρχές της γεννητικής χωρίς να μπαίνει πάρα πολύ βαθιά νερά αλλά πάνω απο όλα η επιμονή και ή υπομονή.

Το πρώτο κριτήριο επιλογής είναι η σωστή ανάπτυξη του ψαριού και όχι τόσο το τέλειο χρώμα η αυτό που μας αρέσει. 

Εγώ αναφέρομε στην επιλογή των δικό σου ψαριών και όχι τη υπάρχει στην αγορά, στην φωτογραφία αυτήν που χαρακτηρίζεις το ψάρι ώς το καλύτερό σου.  Το σώμα του ψαριού όμως δεν είναι σωστά δομημένο σε σχέση με αυτό που πρότεινα εγώ στην παραπάνω φωτογραφία.

Αυτό ήθελα να σου πω όχι κάτι άλλο.

 

Πάντως έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρων και απο χομπιστικής άποψης η επιλεκτική αναπαραγωγή των γκάπη. έχει μεγάλες συγκινήσεις μπορείς να βγάλεις πανέμορφα ψάρια.

θα μπορούσα να έγραφα πολλά αλλά πρώτων θα γίνω κουραστικός και δεύτερων θα κουραστώ και εγώ :) 

πάντως θα ήταν πολύ καλό να επεκταθεί η συζήτηση ίσος σε ένα άλλο θέμα για το πως μπορούμε να αναπαράγουμε γκαπης και πως πρέπει να κινούμαστε για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

πριν 3 ώρες, το μέλος Wind-sa έγραψε:

Ο καλύτερος μου Moscow είναι αυτός στην φωτό

Fish-0188.jpg

 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

πως πάει μεγαλώνουν τα μικρά;

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τα μικρά μεγαλώνουν σιγά σιγά. Σήμερα τα πιο μεγάλα έκλεισαν 33 μέρες ζωής. Το μέγεθος των μικρών είναι περίπου ένα εκατοστό. Συνολικά είναι περίπου 160 ψαράκια. Υπολογίζω ότι γύρο στα 40 τα έχασα με ένα η με το άλλο τρόπο.

 

Τελικά είναι πιο δύσκολο απ όσα περίμενα, λόγο ότι τα κρατάω χωρια κάθε γεννα και εχω 4 διαφορετικά δοχεία με νερό. Αν θα τα έβαζα σε ένα ενυδρείο θα ήταν πολύ πιο εύκολο. Αλλα δεν θα μπορώ να ξέρω ποιο ψαράκι είναι από ποια γεννα. Ειλικρινά το σκέφτομαι να τα ενόσω όλα, επειδή είναι δύσκολο χωρίς το φίλτρο να καθαρίζω κάθε 3 μέρες το βυθό. Εκτος από αυτό σε λίγο θα πρέπει να τα χωρίσω αρσενικά από θηλυκά...εκεί θα είναι αδύνατον να κρατάω διπλάσια δοχεία. Οποτε... θα πρέπει να τα βάλω σε 2 διαφορετικά ενυδρεία σε κοντινότερο μέλλον...χωρισμένα ανά αρσενικά και θηλυκά, και όχι ανά γεννα. 

 

Ακόμα δεν μπορώ να ξεχωρίσω φύλο τους καλά. Κάποια μου φαίνονται για αρσενικά αλλα και πάλι δεν μπορώ να πω με σιγουριά. Θα περιμένω ακόμα 2 εβδομάδες.

Όλα τα ψαράκια μεγαλώνουν χωρίς θέρμανση σε θερμοκρασία 20 βαθμούς. Για αυτό το λόγο αργούν στην ανάπτυξη. Αλλα λένε ότι στο κρύο νερό αργούν να ενηλικιωθούν, και γ'αυτο έχουν πιο πολύ χρόνο να πάρουν στο μέγεθος. Δεν ξέρω κατά ποσο ισχύει...αλλα και να είναι αλήθεια, πιστεύω ότι μιλάνε για θερμοκρασία 24-25 βαθμόν σαν κρύο, και όχι 20. Τέλος πάντων...ο χρόνος θα δείξει.


Πάντως αυτό που κατάλαβα είναι ότι δεν συμφέρει να μπλέκεσαι με πολλά μικρά δοχεία.

Επίσης τα 5 μικρά χαλφσαιδερσς που μεγαλώνουν στο γαριδαδικο φαίνονται πιο μεγάλα και ποιο έντονα με σχέση με τα υπόλοιπα αδερφάκια τους.
Α’ρα σίγουρα σε περιβάλλον ενυδρείου νιώθουν καλύτερα από τι στο πλαστικό κοντέινερ.

 

Ακολουθούν μερικές σημερινές φωτός. Οι φωτός τραβήχτηκαν την στιγμή γενικού καθαρισμού και τα έβαλα σε διαφανες κουτί από FererroRocher ))) Ωραίο display photobox βγήκε )))

Fish-0202.jpg

Fish-0204.jpg

Fish-0205.jpg

Fish-0199.jpg

Fish-0208.jpg

Fish-0209.jpg

Edited by Wind-sa

Share this post


Link to post
Share on other sites

δυστυχώς αν θες να ασχοληθείς με επιλεκτικές γέννες θέλει χώρο και σωστή θέρμανση και φιλτρανση για να έχει όσο γίνεται το καλύτερο αποτέλεσμα.

επίσης όσο μεγαλώνουν θα ξεχωρίζεις τα καλά απο τα λιγότερα καλά και θα πρέπει κάπου να τα δίνεις μαγαζιά χομπιστες τροφή για άλλα μεγαλύτερα ψάρια, το τελευταίο το κάνουν πολύ γιατί δεν έχουν άλλοι λύση.

 

Αν έχεις όρεξη και χώρο για επιλεκτικές γέννες μπορώ να σε βοηθήσω τουλάχιστον στην θεωρία.

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minutes ago, Χρήστος said:

Αν έχεις όρεξη και χώρο για επιλεκτικές γέννες μπορώ να σε βοηθήσω τουλάχιστον στην θεωρία.

Ευaριστώ πολύ για την πρόταση, Βέβαιος κάθε συμβουλή δεκτή.

 

Όρεξη έχω, γενικά ότι αφορά την γενετική με τραβάει πολύ... αλλα από χόρο και χρόνο δεν παω καλά. Το έχω σαν ένα μικρό hobby και όχι σαν κάτι στο οποιο θέλω να διαθέτω πολύ χρόνο η χρήμα.

Εγώ ασχολούμαι τελευταία 10 χρονια με εκτροφή εξωτικών πτηνών και εκθέσεις τους. Οποτε από επιλεκτική εκτροφή έχω καποιες γνώσεις.Για αυτο με τράβηξε η ιδέα να δοκιμάσω να κάνω μερικές γέννες στα γκάπυ. ΝΑ επιλέξω μια ράτσα και να δω τι θα μπορέσω να κάνω με αυτή.

 

Έχω φτιάξει μια ομάδα στο FB όπου μαζεύω για μένα σε πρώτη φάση κάποια ενδιαφέρον άρθρα και βοηθήματα γενετικής γκάρυ. Οποιος ενδιαφέρεται την ομάδα την βρίσκετε εδώ >>> https://www.facebook.com/groups/GuppyGreece/ Αλλα από ενυδρεία γενικά δεν έχω πολλές γνώσεις. Δηλαδή, είχα ενυδρεία για κάποια χρονια με εύκολα ψαρια, αλλα ποτε δεν τους έδινα βάση. Πάντα δούλευαν (σωστά η λάθος)...τώρα διαβάζω, κάτι διορθώνω, κάτι μαθαίνω. :)

 

Quote

όσο μεγαλώνουν θα ξεχωρίζεις τα καλά απο τα λιγότερα καλά και θα πρέπει κάπου να τα δίνεις μαγαζιά χομπιστες τροφή για άλλα μεγαλύτερα ψάρια, το τελευταίο το κάνουν πολύ γιατί δεν έχουν άλλοι λύση.

Ταΐζω μονομάχους )))

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Δεν έχω Facebook και δεν και δεν με αρέσει ο τρόπος που καταχωρούνται η πληροφορίες είναι λίγο ανώνυμα και ανεύθυνα και για αυτό μπορείς να βρεις πολλές λανθασμένες πληροφορίες κάτι που το συναντάς πολύ σπάνια στα φόρουμ. Για χαβαλέ πάντως μάλλον είναι καλό το φατσοβιβλίο.

 

Αν θέλεις να ασχοληθείς πιο εντατικά Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να έχεις χώρο και μία σχετικά μικρή επένδυση για να αποκτήσεις κάποια βασικά πράγματα.  Από κει και πέρα ο χρόνος που θα χρειαστείς για φροντίδα  δεν είναι πολύς και δεν χρειάζεται να είσαι κάθε μέρα πάνω από το κεφάλι των ψαριών.

Απλά για να βελτιώσεις ένα είδος γκάπη για ένα ζευγάρι θέλεις 6 ενυδρεία. με φίλτρο και θέρμανση

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

πριν 4 μέρες μετακόμισα σχεδόν όλα τα μικρά (100+) σε ένα 30-αλιτρο ενυδρείο με πολλά φυτά. Αφίσα σε container μονο τα μικρά από την XXL Neon Blue θηλυκιά, που λογικά δεν πρόκειται να δώσει κανένα Moscow απόγονο, όμως τα μικρά της είναι μεγαλύτερα και πιο ανοικτόχρωμα. Τα αφίσα σε container για να μην τα μπερδέψω με αλλα μικρά που είναι από τις θηλυκές Moscow (δηλαδή θηλυκές που παίζει να ήταν γονιμοποιημένα από Moscow αρσενικά). Οποτε ο χρόνος θα δείξει.

 

Video από τα μικρά στο καινούριο τους σπίτι.

 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τα μικρά μεγαλώνουν το μεγαλύτερο είναι σχεδόν 2 εκατοστά. Τα περισσότερα είναι γύρο στα 1,5 εκ. Ακόμα δεν μπορώ να ξεχωρίσω αρσενικά από θηλυκά. Μου φαίνονται όλα θηλυκά. Προσπαθώ να δω το gonopodium αλλα ακόμα δεν βλέπω. Μάλλον θέλει πολύ καλο μάτι. Και αυτά όλα τρέχουν και δεν μένουν ακίνητα. Πάντως ένα ψαράκι είναι πολύ χοντρό ίσος κιόλας έγκυος? Από χρώμα δεν δείχνουν πολλά ακόμα... Αυτά στην φωτό είναι από την μαμά Neon Blue (μάλλον θα βγούν διαφορετικά όλα)... Ενδιαφέρον τι χρώματα θα βγούν εκείνα από Moscow θηλυκές.

 

Ο καιρός θα δείξει.

Στο σπίτι κάνει κρύο, θέλω να βουτήξω στο ενυδρείο.

Fish-0219.jpg

Fish-0220.jpg

Fish-0221.jpg

Fish-0216.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μου φαίνεται είναι όλα θηλυκά. Δεν έχω δει κανένα μικρό με γονοποδιoυμ. :(

Fish-0234.jpg

Fish-0233.jpg

Fish-0232.jpg

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Προχτές έκανε και άλλη μια γεννα το νεαρό Moscow θηλυκό. Και δυστυχώς δεν πρόλαβα να την βάλω σε γενιστρα. Οποτε τα μικρά έγιναν μεζές για τα υπόλοιπα guppy. Όμως ακόμα βλέπω που και που μερικά μικρά κρυμμένα στα φυτά. Μπας και μεγαλώσουν 1-2. 

 

Έντομεταξύ πριν μερικές μέρες πήρα μερικά καινούρια νεαρά αρσενικά Moscow Green. Πολύ όμορφα ψαράκια με πιο ζωηρά χρώματα από τα δικά μου Moscow Purple. Αλλα ακόμα πολύ μάυρα στο σώμα για να είναι τα ιδανικά moscow πως τα φαντάζομαι. Πιο πολυ μιάζουν στα moscow black παρα στα moscow blue.  Όμως και αυτά κάτι είναι. ))))

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το νεογέννητο κρύβεται στα φυτά

Fish-0258.thumb.jpg.651b4f6c83cc73f50012154ad41ab19f.jpg

 

Fish-0255.thumb.jpg.40a035bd9b705fbe03dc4bc511f698fa.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Similar Content

  • By SakisBa
   Τι σας λέει το ενυδρείο μου; Είναι μικρό 100 λίτρων και είπα να βάλω μέσα ζωοτόκα γκαπι... Τώρα έχω μέσα 9 γκαπι... Θέλω να μου πείτε εάν θα είναι άνετα εκεί μέσα...
   Από άποψη παραμέτρων νερού θερμοκρασίας και τα λοιπά τα έχω όλα σωστά απλώς δεν τα αναφέρω για να μη σας κουράσω..
    

  • By selhnh
   Γεια σας, ενα απο τα γκαπυ μου νομιζω δεν ειναι καλα. Καθεται συνεχως στο πατο ή στην επιφανεια  και  δεν κολυμπαει και οταν τα ταϊζω αυτο κατεβαινει προσ τον πατο και δεν τρωει. Ξερει κανεις τι μπορει να συμβαινει;
  • By Aquazone Project Team
   Επιστημονικό Όνομα: Poecilia reticulata (Peters, 1859)
   Κοινές Ονομασίες: Guppy, Millionfish
   Ελληνικό Όνομα: Γκάπυ
   Γενική Κατηγορία: Livebearing Toothcarp, Ζωοτόκα
   Τάξη: Cyprinodontiformes
   Οικογένεια: Poeciliidae

   Μέγεθος: Γύρω στα 3-3,5 εκατοστά, τα θηλυκά είναι εμφανώς πιο μεγαλόσωμα από τα αρσενικά (4-6 εκατοστά)

   Βιότοπος: Προέρχεται από την Κεντρική και την βόρεια Νότια Αμερική και το Τρινιτάντ. Τα ψάρια που πωλούνται σήμερα στο εμπόριο προέρχονται από αναπαραγωγές στην Ασία και την Σιγκαπούρη.

   Συντήρηση στο ενυδρείο:
   PH: 7,5 -8,5 pH (Ιδανικά: 7,8-8)
   KH: -
   GH: 10-20°dGH (Ιδανικά: 15°dGH)
   Θερμοκρασία: 18-28°C (Ιδανικά: 23-25°C)
   Λίτρα: Για ένα χαρέμι (1 αρσενικό και 3 θηλυκά) γύρω στα 60 λίτρα.

   Κοινωνική συμπεριφορά: Ειρηνικό ψάρι που δεν δημιουργεί προβλήματα.

   Διαχωρισμός φύλου: Αρκετά εύκολος. Ξεχωρίζει από το γονοπόδιο που φέρει το αρσενικό. Είναι το εδρικό πτερύγιο που έχει μετατραπεί σε όργανο αναπαραγωγής. Τα θηλυκά είναι πολύ πιο μεγαλόσωμα από τα αρσενικά, και η μικρή ουρά τους υστερεί σε μέγεθος και χρώματα από αυτήν των αρσενικών.

   Διακόσμηση ενυδρείου: Δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, εκτός αν πρόκειται για ενυδρείο αναπαραγωγής που πρέπει να είναι αρκετά φυτεμένο και με πολλά φυτά επιφανείας για να κρύβονται τα μικρά.
   Τους αρέσει η δυνατή ροή του φίλτρου αλλά χρειάζονται και σημεία στο ενυδρείο με χαμηλή ροή ώστε να ξεκουράζονται.
   Επίσης πρέπει τα ανοίγματα εισαγωγής του φίλτρου θα πρέπει να είναι μικρά ή να υπάρχει τούλι για να μην ρουφήξει τα νεογέννητα.

   Ζώνη Κολύμβησης: Κυρίως αφρός και μέσο ενυδρείου.

   Διατροφή: Μπορούν να τραφούν με αποξηραμένες τροφές, καλό είναι να υπάρχει όμως ποικιλία στις συνήθειες διατροφής τους, όπως λάρβες κουνουπιών, brine shrimps και φυτικές τροφές.

   Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Περίπου 2 – 4 χρόνια.

   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Άλλα ζωοτόκα ψάρια, που έχουν παρόμοιες απαιτήσεις νερού.

   Υποείδη και υβρίδια: Poecilia wingei (Endler’s guppy), θεωρείται από κάποιους ξεχωριστό είδος, ενώ από κάποιους άλλους ένα υπόειδος. Τα υβρίδια που προκύπτουν από αναπαραγωγή guppy και endlers είναι γόνιμα.
   Poecilia lativina, υβρίδιο που προκύπτει από αναπαραγωγή με molly.

   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Από τις πιο εύκολες του χόμπι. Τα guppy είναι ψάρια αρκετά ανθεκτικά και ευπροσάρμοστα, λίγο καιρό λοιπόν αφότου τα έχουμε αγοράσει πιθανόν να παρατηρήσουμε μικρά. Τα θηλυκά μετά την ενηλικίωση τους έχουν την δυνατότητα να γεννάνε κάθε 30-40 μέρες, κάθε φορά από 10 έως 40 μικρά, ανάλογα με τις συνθήκες που παρέχουμε. Για να επιβιώσουν όμως τα μικρά αφότου γεννηθούν, χρειάζεται εάν πυκνοφυτεμένο ενυδρείο με πολλά φυτά (κερατόφυλλο, java moss, cabomba caroliana) ώστε να κρύβονται από τα ενήλικα που τα κυνηγούν. Τα ώριμα σεξουαλικά θηλυκά μπορούν να γεννήσουν μέχρι και 4-6 φορές και χωρίς αρσενικό, διότι αποθηκεύουν σπέρμα.
   H εγκυμοσύνη στα Guppy όπως και σε άλλα ζωοτόκα διακρίνεται από τη φουσκωμένη κοιλιά και τη χαρακτηριστική μαύρη τριγωνική περιοχή στο πίσω μέρος της κοιλιάς.Το ψάρι βέβαια πρέπει να είναι ώριμο.
   Στην πορεία της εγκυμοσύνης θα παρατηρείτε όλο και μεγαλύτερο φούσκωμα στην κοιλιά και πιο έντονο το μαύρο τρίγωνο. (φώτο στο τέλος)


   Γενικές πληροφορίες: Από τα ψάρια που προτείνονται στους αρχάριους, λόγω της μεγάλης τους προσαρμοστικότητας και της εύκολης αναπαραγωγής τους.
   Επίσης η αναλογία θηλυκών-αρσενικών πρέπει να είναι τουλάχιστον 3:1, μιας και τα αρσενικά κυνηγούν πολύ τα θηλυκά με αποτέλεσμα αυτά να τα στρεσάρουν.
    
       Αρσενικό
    


   Αρσενικό
    


   Θηλυκό
    


   Θηλυκό σε εγκυμοσύνη με τη χαρακτηριστική μαύρη τριγωνική περιοχή στο πίσω μέρος της κοιλιάς.
    


   Θηλυκό
    


   Μικρό
    


    
    

   Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τους PsyTrancer, Raven, FotisGt, aquarium_9, tyfon
    
    
  • By Merso ArtSchool
   γεια σας.εχω ενα ενυδρειο 20 λιτρων που ειχε μεσα μερικα ψαρακια guppy.Λεω ειχε γιατι χαλασε το φιλτρο χωρις να το καταλαβουν αυτοι που προσεχαν τα ψαρακια οσο ελειπα διακοπες με αποτελεσμα να μην βρω ουτε ενα απο τα 4 ζωντανα.σημερα αγορασα μερικα νεα guppy και ενα καινουριο φιλτρο τα εβαλα στο ενυδρειο ηταν λιγο νευρικα στην αρχη και τωρα ειναι ολα στην επιφανια και μοιαζουν να θελουν  αναπνευσουν με το στομα τους εξω απο το νερο...συγνωμη αλλα ειμαι πολυ καινουριος με το ενυδρειο και προφανως εχω κανει κατι λαθος...μπορει καποιος να βοηθησει
  • By bettafish
   Γεια σας
   Μάλλον θα το αναπτύξατε και σε άλλη συζήτηση το θέμα.
   Σε πάρα πολλές πηγές διάβασα ότι αυτά τα  ψαράκια θέλουν να προσθέτεις αλάτι σε κάθε αλλαγή και γενικώς θέλουν υφάλμυρο κλίμα. Άλλες πηγές λένε ότι αρκούνται με το νερό της βρύσης αρκεί να είναι αλκαλικό και σκληρό και ότι το αλάτι είναι προληπτικό μέτρο για ασθένειες.
   Η ερώτηση είναι η εξής τα γκάπυ επιβάλλεται να  προσθέτεις αλάτι στο ενυδρείο τους και στο νερό αλλαγής ή αρκεί το σκληρό νερό απ' τη βρύση  για να είναι χαρούμενα και να μη δημιουργούνται προβλήματα?
   Ποια είναι η άποψή σας 
  • By Κυριακος Δημακαρεας
   Είμαι καινούργιος στα ενυδρεία και ψάχνω φθηνά σχετικά ψαράκια
  • By dvougas
   Γεια χαρά σε όλους σας.
   Με μεγάλη χαρά θέλω να σας παρουσιάσω το ενυδρείο μου. Το ενυδρείο τρέχει 2 μήνες και πριν μια εβδομάδα, έχοντας ήδη βάλει φυτά αποφάσισα να βάλω ψάρια. Χρειάζομαι την βοήθεια σας και την πείρα σας. Η καφέ άλφη δεν άργησε να κάνει την εμφάνιση της, αλλά διάβασα ότι ειναι λογικό αφόσον τρέχει λίγο καιρό το ενυδρείο. Επίσης τα δύο από τα τρία μου φυτά έχουν πιάσει άλγη.
    
   Πρέπει να ρίξω κάποια λίπανση για τα φυτά μου ;           Παροχή CO2 δεν την σκέφτομαι καν. (Είμαι φοιτητής ) 
   Τα guppy που πήρα από το μαγαζί, τα δύο από τα τρία θυληκά είναι αρκετά μεγάλα. (μήπως είναι υβρίδιο με molly θα μπορέσουν να αναπαραχθούν με τα πολύ μικρά αρσενικά ;  Επίσης σκεφτομαι να αγορασω κερατόφυλλο επειδή ήδη άρχισαν οι πρώτες γέννες.  
    
   Γενική κατηγορία ενυδρείου 
   (Κοινωνικό αν δεν κάνω λάθος) 

   Γενικές Πληροφορίες
   Διαστάσεις Ενυδρείου (ΜxΠxΥ):58 x 30 x 40 
   Συνολικά Λίτρα:60
   Sump (λίτρα):

   Οργανισμοί
   Φυτά: Annoubias Barteri, 1 ρίζα ,1 Bacopa bornieri 
   Ψάρια: 3 θηλυκά Guppies , 2 αρσενικά guppies, 2 corydoras
   Άλλα είδη: Σαλιγκάρι  δολοφόνος Antentome helena

   Διακοσμητικά υλικά
   Φόντο:
   Πέτρες: Υφαιστιακές Πέτρες
   Ξύλα: ναι, ένα μικρό , μία diy καρύδα
   Άλλα διακοσμητικά :
   Υπόστρωμα:
   Βυθός: Ψιλό χαλίκι ασπρο μαυρο απο κάτω , Υφαιστιακό χαλίκι από πάνω 

   Φωτισμός
   Πηγές φωτισμού (πλήθος και τύπος):  2x24 watt, 1  sylvania gro lux και 1 sylvania aquastar  t5
   Διάρκεια φωτισμού: 6 ώρες

   Υποστήριξη οργανισμών 
   Φίλτρανση: EHEIM classic 2211 με βιολογία
   Θέρμανση/ Ψύξη: 75 Watt 
   Λίπανση:
   Παροχή CO2:
   Άλλες τεχνικές ευκολίες ή/και παρεμβάσεις:
   Διατροφή: tropical supervit flakes , και tropical welsi gran για τον βυθό


   Παράμετροι
   pH: 7,2-7,6
   Γενική σκληρότητα (GH): <4 
   Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ): 10
   Αμμωνία (ΝΗ3): 
   Νιτρώδη (ΝΟ2):0
   Νιτρικά (ΝΟ3): <15
   Φωσφορικά (PΟ4):
   Μέση Θερμοκρασία (°C):24 - 25,5

   Συντήρηση
   Αλλαγές νερού: Κάθε βδομάδα 12 λιτρα 
   Προετοιμασία νερού/πρόσθετα: 24 ώρες σε aquatan 
   Άλλες ρουτίνες συντήρησης: 

   Φωτογραφίες:    
   Περιμένω σχόλια, και παρατηρήσεις . (επιεικά)
    
    
  • By jajo
   Γεια χαρά,
   Έλειπα το Σάββατο από το σπίτι. Την Κυριακή που γύρισα η μια η θηλύκια είχε γεννήσει και είχε πεθάνει. Είδα περίπου 3 μικρά. Μετά στο ενυδρείο έχω και ένα χαρέμι πλατάκια. Εάν και δεν έχω κερατόφυλλα έχω 2 ανούπιες αρκετές κρυπτοκορίνες και αρκετά egerius densa. Επίσης, έχω αρκετές πέτρες (που στην μια μπορούν να μπουν/περάσουν από κάτω) και 3 ρίζες (από τις οποίες η μια έχει κουφάλα). Όλα αυτά μέσα σε 140 λίτρα. Πριν μερικές μέρες πέθανε και ακόμα ένα θηλυκό αφήνοντας τώρα μόνο ακόμα ένα. Δηλαδή τώρα έχω έναν αρσενικό με ένα θηλυκό. Οι μετρήσεις δείχνουν κανονικές. Έχω βάλει τούλι στο φίλτρο και άρχισα να θρυμματίζω και να μουλιάζω την τροφή.
   Ερώτηση 1: Πρέπει να βάλω και άλλα θηλυκά; Θα μου την ψοφήσει ο αρσενικός;
   Ερώτηση 2: Δεν έχω κανένα φυτό επιφανείας; Λέτε να επιβιώσει κανένα;
   Ευχαριστώ
  • By Stavros36
   Σας παρακαλώ την βοήθεια σας.
   ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : κόκκινα και καφέ στίγματα στην ουρά του guppy
   ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ
   - Λίτρα: 185 το ενυδρειο, καθαρά 175 περίπου
   - Φίλτρανση (όγκος κάδου και υλικά): φιλτρο του ενυδρειου juwel 185 συν βιολογικό υλικό sera (2 σακουλάκια)
   - Ιστορικό (χρόνος λειτουργίας κλπ): 4 μήνες
   - Ψάρια (είδη και αριθμός): 9 guppy (2 αρσενικα, 7 θηλυκά), 5 corrydoras (2 αρσενικα, 3 θηλυκά) 1 pleco (θηλυκό), 8 platy (2 αρσενικά, 4 θηλυκά, 2 μωρά), 5 γαριδες red crystal, 2 apple snails, 2 assassin snails
   - Ρουτίνες (Τάϊσμα, προετοιμασία νερού αλλαγής, αλλαγές νερού κλπ): τάισμα 3 φορές την ημέρα, αλλαγή νερού κάθε εβδομάδα 30%
   ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ
   - PH: 7,2
   - KH:
   - GH:
   - ΝΗ3/NH4 (αμμωνία): 0
   - ΝΟ2 (νιτρώδη):
   - ΝΟ3 (νιτρικά): 75-100
   - Θερμοκρασία: σταθερά 26
   ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:
   -Υγρά Τεστ: API για αμμωνία
   -Strips: esha
   ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
   - Είδος Ψαριού: Guppy
   - Ιστορικό Ψαριού: εντός ενυδρειου απο την πρώτη μέρα (4 μήνες)
   - Συμπτώματα που παρουσιάζει (Περιττώματα, χρωματισμός ψαριού, όρεξη, αναπνοή, κινητικότητα κλπ): κόκκινα και καφέ στίγματα στην ουρά όπως θα δειτε και στις φωτογραφίες, όρεξη περιορισμένη, αναπνοή γρηγορότερη απο την κανονική, δυσκολία στην κίνηση σαν να το βαραίνει η ουρά του.
   - Ιστορικό πιθανών ασθενειών του ίδιου ψαριού ή ενυδρείου: κανένα
   ΘΕΡΑΠΕΙΑ
   Καμία μεχρι στιγμής
×
×
 • Create New...