Jump to content

Νωχελικο χελωνακι.


Recommended Posts

Πήραμε ένα χελωνακι για τον γιο μας πριν δύο μήνες. Στην αρχή το είχαμε σε πλαστική χελωνιερα και ήταν ζωηρό και έτρωγε μέχρι και από το χέρι μας. Σιγά σιγά έγινε νωχελικο και τρώει ελάχιστα. Αγόρασα ενυ χελώνας και έβαλα φίλτρο και θερμοστάτη. Από χθες που το βάλαμε εκεί συνεχίζει να μην τρώει. Και ενώ χθες κολυμπούσε συνέχεια σήμερα έχει αράξει στη ράμπα. 

IMG_20181110_111152.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα!Τα χελωνάκια είναι ζωα που τον χειμωνα,φυσιολογικα,πεφτουν σε χειμερια ναρκη.Ετσι όταν τα διατηρούμε σπιτι μας και δεν διαθέτουμε τον καταλληλο εξοπλισμο για να κρατησουμε τον μεταβολισμο τους σε υψηλα επίπεδα,τοτε αυτά γινονται νωχελικα και τρωνε λιγοτερο.Πραξατε θαυμασια αγοράζοντας ενυδρειο θερμαντηρα και φιλτρο αλλα θα χρειαστείτε και δυο λαμπες'μια θερμαντικη και μια που μιμείται το ηλιακο φως[uva-uvb].Aυτες τις δυο λαμπες θα τις τοποθετήσετε πανω από την ξηρα σε αποσταση 20 περιπου εκατοστών και το χελωνακι θα βγαινει να λιάζεται.Στο φιλτρο θα πρεπει να προσθεσετε βιολογικο υλικο εκτος από το σφουγγαρι που φανταζομαι ότι εχει.Επισης φροντιστε να δινετε μια ποικιλια τροφων και όχι μονο αυτές τις αποξηραμένες γαριδουλες οι οποιες είναι πολύ φτωχες σε θρεπτικα.Επιλεξτε καλυτερα τα πελετς,μικρα κομματια βραστου αυγου και κοτοπουλου,τονο σε νερο[όχι λαδι]ωμη σαρδελα και γαυρο όπως και μαρουλι ,αγγουρι,μηλο,μπανανα.Καλη συνεχεια!

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Τι εννοείς "βιολογικά υλικό "; Οι χελώνες κοιμούνται στη στεριά; Στην πλαστική χελωνιερα κοιμόταν μέσα στο νερό ενώ εδώ την βλέπω πάνω στη στεριά. 

Link to comment
Share on other sites

Το βιολογικο υλικο μοιαζει σαν κοφτο μακαρονακι η μπιλιες.Εκει με τον καιρο γινεται η αποικια των χρησιμων για το ενυδρειο μας βακτηριων που μετατρεπουν την αμμωνια που παραγει η χελωνα μας πρωτα σε νιτρωδη και μετα σε νιτρικα τα οποια  απομακρύνουμε με τις αλλαγες νερου.Αν δεν εχουμε βιολογικο υλικο στο φιλτρο μας ,το χελωνακι μας κολυμπα μεσα στα αποβλητα του με αποτέλεσμα μολύνσεις που πολλες φορες επιφερουν τον θανατο.Τωρα οσον αφορα στον υπνο της χελώνας πιστευει όπως σου προανεφερα ότι λογω ελλειψης λαμπτήρων κοιμαται στην στερια γιατι ετοιμάζεται για χειμερια ναρκη.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Sera Siporax Mini

Το υλικό αυτό κάνει για το φίλτρο;

Και τι κάνω;

Αντικαθιστώ το σφουγγάρι με αυτό;

Το αντικαθιστώ ή το καθαρίζω και το ξαναχρησιμοποιώ;

Link to comment
Share on other sites

Βαζεις και το βιολογικο και το σφουγγαρι.Στην εισοδο του νερου το σφουγγαρι και μετα το βιολογικο.Το σφουγγαρι μην το καθαρισεις.Λογικα θα εχει καποια βακτηρια που θα βοηθησουν στο στρωσιμο του βιολογικου υλικου.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή πάνω από το σφουγγάρι πριν την αναρρόφηση της αντλίας; Και πόσο βάζω; Γεμίζω τον χώρο;

Το φίλτρο PACIFIC P-F 302 μπορώ να το βάλω οριζόντια όπως στην πρώτη φωτογραφία;

Συγνώμη για τις ερωτήσεις αλλά είμαι άσχετος και έτσι ρωτάω για τα πάντα ώστε να  αποφύγω τα πειράματα.

image.png

1541l-500x500.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ναι γεμιζεις τον χωρο.Οπως ανοιγεις το φιλτρο βαζεις στο πατο εκει που ειναι η περσιδες δηλαδη το σφουγγαρακι σου και μετα γεμιζεις με βιολογικο.Πρεπει να ξερεις ομως οτι συντομα θα χρειαστεις ενα μεγαλο εξωτερικο φιλτρο γιατι οι χελωνες ειναι εξαιρετικα ρυπογονα ζωα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μπορεις να το βαλεις και οριζοντια.Δεν υπαρχει προβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς, το χελωνάκι μας (4-5 εκ μήκος) το οποίο είχαμε δύο μήνες περίπου βρήκαμε το πρωί νεκρό.

Τις προηγούμενες μέρες ήταν πολύ ζωηρό και όλα ήταν καλά. Έβαλα στο φίλτρο του  μερικά κομμάτια ( όσα χωρούσε ) sera spirorax mini και έριξα την πέτρα ασβεστίου στο ενυδρείο.

Ενώ το απόγευμα ήταν μια χαρά το πρωί το βρήκα νεκρό στον πυθμένα. Τι μπορεί να συνέβη; 

Προσπαθώ να βρω αν έκανα κάποιο λάθος ώστε να το αποφύγω την επόμενη φορά. Υπάρχει περίπτωση κάτι από αυτά που έκανα να έφταιξε; Την πέτρα ασβεστίου (χελώνα) την έριξα ολόκληρη μέσα στο ενυδρείο. Μήπως έπρεπε να ρίξω κομματάκι από αυτήν;

Την προηγούμενη που το τάισα sera raffy p είχε πολλή όρεξη και ορμούσε στο φαγητό. Δυσκολεύτηκε, βέβαια, γιατί τα pellets ήταν σκληρά. Δεν ξέρω αν κάποιο κομμάτι από αυτά που κατάπιε του δημιούργησε πρόβλημα.

Και κάτι άλλο. Στο φίλτρο  υπάρχει χώρος και πριν το σφουγγάρι, προς τις γρίλιες δηλάδή. Μπορώ να βάλω sera spirorax mini και εκεί ή πρέπει να το βάλω μόνο μετά το σφουγγάρι;

Link to comment
Share on other sites

Αν θες να ξαναδοκιμασεις να ασχοληθεις με νεροχελωνα  θα σου πρότεινα πρωτίστως να διαβασεις και να ψάξεις στο ιντερνετ  διαφορα αρθρα και  care sheets αναλογα το ειδος που θα έχεις, οπως επίσης και τα περί ΄΄γλυκού'' νερού. Δυστυχώς απαιτείτε και ενυδρείακη  γνώση και ''ερπετικη''.  Τσεκαρε εδω στο φορουμ τα θεματα της ενοτητας για τις χελωνες, καποια μελη εχουν ανεβασει πολυ αξιολογα αρθρα που δεν εχουν να ζηλεψουν κατι του ''εξωτερικου'' οπως πχ του Billias, επισης και οι παρουσιάσεις των ενυδρείων μελών (πχ  rafael, liverpython ) θα σε βοηθησουν πολυ ωστε να αποφυγεις τα οποια λαθη ή παραλειψεις, προετοίμασε για αρχη καλα τις συνθηκες διαμονης( λιτρα, φωτισμος, φιλτρανση κλπ) του ζωου και μετα οτι ειναι το ξανα συζηταμε. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

καμιά φορά συμβαίνουν και αυτά και δεν είναι απαρέτιτα να έχεις κάνει κάποιο λάθος όχι βέβαια ότι το αποκλείουμε. Καλό θα ήταν να ήξερες απο τη ψόφησε για να μην κάνεις παρόμοιο λάθος όπως λές,  αλλά καλύτερα θα ήταν να ενημερωθείς ποιο ορθά για την γενική συντήρηση της χελώνας.

Ρίξε μαι ματιά ή καλύτερα διάβασε με προσοχή τα παρακάτω λίνκ.

  

  

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Απο οτι ειδα σε προηγουμενο ποστ σου, εχεις ενα οτι πρεπει ενυδρειο για το πρωτο χρονο ζωης μιας νεροχελωνας (ειδικά  για το ειδος που ειχες) αρα εισαι σε καλο δρομο,  φωτισμο και λαμπες δεν ειδα αν ειχες(σημαντικο), με ενα καλο εσωτερικο φιλτρο που να εχει χωρο εκτος απο σφουγγαρακι και για βιολογικο υλικο (τυπου μινι σιποραξ) και αλλαγες νερου το 30-40% στις 5-6 ημερες και σε συνάρτηση με σωστη διατροφη και συμπληρωματα τοτε εχεις καλυψει το βασικο μερος των αναγκων του ζωου. Πρεπει ομως να ψαξεις και να διαβασεις πολυ γιατι υπάρχουν αρκετοί παράμετροι τοσο ως προς την σωστη  αναπτυξη του ζωου οσο και για την μακροπροθεσμη υγεια του,  που μονο εξειδικευμένα αρθρα και σαϊτ θα σου παρεχουν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...