Jump to content
Sign in to follow this  
panagiotis_dms

Ερωτήσεις σχετικά με ερυθρομυκίνη,φωτισμό και αεραντλία

Recommended Posts

Επειδή πρόσφατα αντιμετώπισα κυανοβακτήριο στο ενυδρείο έχω κάποιες απορίες σχετικά με την ερυθρομυκίνη σαν τρόπος αντιμετώπισης ενώ πάντα μέχρι τώρα την αντιμετώπιζα με συσκότιση και οξυζενέ.

1) Κατ'αρχήν η ερυθρομυκίνη εφ'όσον σκοτώνει βακτήρια τι την εμποδίζει να σκοτώσει τα βακτήρια του φίλτρου? 

2) Πρόσφατα διάβασα ότι το κυανό έχει την δυνατότητα να φτιάξει αντισώματα στο φάρμακο και να μείνει για πάντα? Ισχύει κάτι τέτοιο?

 

Για τον φωτισμό τώρα,

Έχω δύο λάμπες μία των 10w και 850 lumen και μία των 20w και 1700 lumen. Στο ενυδρείο μου θα έλεγα πως έχω μέτριας δυσκολίας φυτά και δοκίμασα σήμερα να αλλάξω την 10w με την 20w. Όλα μου τα φυτά είχαν άμεση αντίδραση στο παραπάνω φως και όλα έκαναν φωτοσύνθεση. Να την αφήσω να δω πως θα πάει για τυχόν άλγες? 

 

Για την αεραντλία,

Ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει αεραντλία αλλά μιας και δουλεύω 24 ωρο διοξείδιο σκέφτηκα πως θα ήταν καλό να είχα τουλάχιστον για τις ώρες που τα φώτα είναι κλειστά. Πιστεύετε πως αξίζει ή με καλή ανατάραξη θα έχω το ίδιο αποτέλεσμα? Επίσης το διοξείδιο ρίχνει τις σκληρότητες αν βάλω και την αεραντλία σε χρονοδιακόπτη δεν θα έχει σκαμπανεβάσματα το ph και άρα να την ακούσουν τη ψάρια? Τέλος, είναι καλύτερο να την βάζω αμέσως με το που κλείσουν τα φώτα ή για λίγες ώρες? 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλημέρα. Θα ήθελα να σου πω τη δική μου εμπειρία από τη χρήση της. Λογικά θα την επηρεάσει. Φυσικά ανάλογα την ιχθυοφόρτωση που έχεις και το είδος της φίλτρανσης. Αυτό που είδα σε εμένα είναι ότι δεν επηρεάστηκε σοβαρά. Σίγουρα όμως θα πρέπει να κάνεις μια μεγάλη αλλαγή νερού μετά τη θεραπεία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι η ποιότητα του νερού μετά και κατά τη διάρκεια της θεραπεία από τη νεκρή άλγη. Όσο για το αν φτιάχνει αντισώματα δεν το γνωρίζω. Το σίγουρο όμως είναι ότι αν δεν βρεις την αιτία θα σου εμφανίζεται ξανά και ξανά. Μέτρα ΝΟ3 και αύξησέ τα μαζί με αύξηση της κυκλοφορίας. Σε εμένα αύξηση των ΝΟ3 δούλεψε στο 100%.

Εν κατακλείδι αν έχεις μεγάλο πρόβλημα, αφαίρεσε όσο περισσότερη άλγη μπορείς και μετά άρχισε τη θεραπεία χωρίς όμως υπερβολές. Σε εμένα δεν βοήθησε καθόλου βέβαια. Μετά από 3-4 μέρες κάνε μια μεγάλη αλλαγή ώστε να απομακρύνεις τη νεκρή άλγη και συνέχισε τη θεραπεία. Στο τελείωμα πάλι κάνε πάλι μια αλλαγή 90% και θα είσαι οκ. 

Κάποιοι μπορεί να σου προτείνουν συσκότιση. Σε εμένα πάντως όταν είχα έντονο πρόβλημα δεν βοήθησε.

Για τη λάμπα είναι φυσικό να αρχίσεις να βλέπεις φυσαλίδες λόγω αύξησης φωτισμού. Η αύξηση των αλγών με την αύξηση του φωτισμού μπορεί να είναι επακόλουθο μπορεί και όχι λόγω καλύτερης απορρόφησης των θρεπτικών του νερού από τα φυτά. Θα δείξει ο χρόνος αν ήταν απαραίτητη η αύξηση του φωτισμού (και το είδος).

Για το CO2 σίγουρα το βράδυ θα χρειαστείς καλή ανατάραξη. Πιστεύω ότι δεν είναι απαραίτητη η αεραντλία. Μπορείς ακόμα να βάλεις έναν χρονοδιακόπτη στη μπουκάλα σου (εφόσον διαθέτει ηλεκτροβάνα) ώστε να μην χρειάζεται να αλλάξεις τίποτα. Να ξέρεις πάντως ότι είχα διαβάσει πως κάποια φυτά απορροφούν CO2 ακόμα και το βράδυ. Όλα θέλουν παρατήρηση ώστε να υπάρξει ισορροπία και να βρεις τη χρυσή τομή.  

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η ερυθρομυκίνη ώς επιτοπληστων σκοτώνει τα βακτήρια που ανήκουν στην κατηγορία Gram θετικά  (G+) και κάποια πολύ λίγα Gram αρνητικά (G-) που έχουν ευαισθησία στην ερυθρομυκίνη.

Τα νιτροποιητικά και τα απονιτροποιητικά βακτήρια  ανήκουν στα G- αλλά δεν έχουν ευαισθησία στην ερυθροκυμίνη και παραμένουν ζωντανά.

Σίγουρα θα υπάρχουν στο ενυδρείο και βακτήρια που θα έχουν κάποιο δευτερεύοντα ρόλο και όχι άκρος σημαντικό που θα επηρεάζονται απο την αντιβίωση αρνητικά, αλλά το κακό που κάνει το κυανοβακτήριο είναι πολύ ποιο μεγάλο απο το κακό που ίσος να κάνει η ερυθρομυκίνη.

Όσο για την  δημιουργία αντισωμάτων απο πλευράς του κυανοβακτίριου αυτό για να συμβεί θέλεις χρόνο και γενιές πολλές.

Στο ενυδρείο μας εμείς όμως δεν καταπολεμούμε κυανο κάθε τρις και λίγο οπότε και απο αυτήν την άποψη είναι ασφαλή.

 

Μια δοσολογία  2,5mg/lit,  είναι ικανή να καθαρίσει το ενυδρείο μας, παραπάνω δεν έχει νόημα.

Edited by Χρήστος
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Θα μετρήσω νιτρικά γιατί από εκεί κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από εκεί μιας και ανατάραξη έχω καλή έως πολύ καλή. Το διοξείδιο μου παραμένει στα 30ppm. 

Απλά απ'ότι καταλαβαίνω πέρα από τα χαμηλά νιτρικά βασικός εχθρός του κυανοβακτηρίου είναι και το χαμηλό οξυγόνο ίσως γι αυτό στην περίπτωση οξυζενέ που έχει σαν αποτέλεσμα το οξυγόνο να είναι αποτελεσματική η μέθοδος. Τέλος πάντων μέχρι στιγμής το προλαβαίνω πάντα σε αρχικό στάδιο και σε δύο με τρείς μέρες έχει φύγει.

 

Για την λάμπα λέω να την αφήσω αν και σε προηγούμενη δοκιμή είχα τριχοειδή σχετικά γρήγορα αλλά με άλλα φυτά.

Την αεραντλία θα τη βγάλω μιας και η ανατάραξη βοηθάει και συν ότι σε μια δοκιμή μου πήρε τα αυτιά.

 

Επίσης κάτι τελευταίο. Ξεκίνησα λίπασμα tropica specialized fertilizer (https://tropica.com/en/plant-care/liquid-fertilisers/specialised-nutrition/). με 0,10ml την ημέρα. Άντε να δούμε...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Similar Content

  • By Αναστασιος Σταματελος Νικολινα Μαρκακη
   ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!!!
   ΕΧΩ ΕΝΑ ΕΝΥΔΡΕΙΟ 30ΛΙΤΡΑ ΜΕ 3 ΧΡΥΣΟΨΑΡΑ.
   1.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΝΕΡΟΥ Π ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ,ΠΩΣ ΑΔΕΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΖΩ Κ ΤΑ ΨΑΡΙΑ.
   2.ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ?
    
  • By Kostas Roumeliotis
   Γεια σας με λένε Κωστα! Φτιάχνω ένα ενυδρείο 1,92 μήκος × 0,70! Θα βάλω αφρικανικές Μαλάουι σάς παρακαλώ πείτε μου την γνώμη σας τι φωτιστικά led πρέπει να βάλω!? Ευχαριστώ
  • By Kleis Gry
   Η σημεριμενη μου ερωτηση: αληθευουν οσα βλεπω στο youtube σχετικα με no filter no heater no co2 no ferts no no no; ενοοω γινεται να φτιαξω ενα ενυδρειο 16 λιτρα με καλο ενεργο υποστρωμα και απο πανω χαλικι να εχω μονο  πολυ καλο φωτισμο ( απο εξοπλισμο ) παρα πολλα φυτα διακοσμιση  και μεσα να εχω γαριδες;
  • By Spartiatis7
   Καλησπέρα σε όλους... Νέος στο άθλημα αλλά με πολύ όρεξη...μου χάρισαν ένα παλιό ενυδρείο 160λιτρων... Αφού το ανακατασκευσα από την αρχή γιατί ήταν πολύ παλιές οι σιλικόνες πλέον είμαι εδώ και εννιά μέρες στην διαδικασία του στρωσηματος...φυσικά έχω πάρει όλα τα παρελκόμενα εξωτερικά φίλτρα κτλ κτλ.... Σήμερα έκανα τις πρώτες μου μετρήσεις.... Αμμωνία στο 0.5 και τα υπόλοιπα νιτρικά δηλαδή και νιτρώδη στο 0. Είναι φυσιολογικές οι τιμές για 9 μέρες ενυδρείο!;;
   Επίσης μια άλλη ερώτηση . Το ενυδρείο είναι της jewel. Έχει λάμπες t8 οι οποίες έχουν καταργηθεί.... Σε τι λύση μπορώ να καταφύγω ώστε να τις αντικαστησω με τύπου λεντ πχ χωρίς όμως να διαλύσω όλο το καπάκι;;;
   Το ενυδρείο έχει διαστάσεις 100*40*40
  • By Stratis Fer
   Καλησπερα. Για μια ακομη φορα θα ηθελα τη βοηθεια σας. Στο ενυδρειο που εχω φυτεψα χθες 3 φυτα. Anubia nana, barteri και echinodorus americanus. Εχει λαμπα led 5watt η οποια πιστευω δε μας κανει για φυτα.. Διαβαζω κατι για τ5.. τι προτεινετε με βαση την εμπειρια σας να αγορασω? Χρειαζομαι κατι αλλο??
  • By Γιώργος Ζαφ.
   Χθες σκεφτόμουν να αυξήσω τον φωτισμό μου (γιατί είναι λίγα Watt) και μου ήρθε μια ιδέα/ερώτηση:
   Γίνεται να επενδύσω το εσωτερικό από το καπάκι με αλουμινόχαρτο;
   Θα αποδώσει;
  • By antonis t83
   καλησπερα παιδια ,
    
   γνωριζει κανεις ποιος φτιαχνει ανακλαστηρες για τ5 λαμπες?
   καπου δυμαμαι οτι ειχα δει σε ενα θεμα.......
   θελω να φτιαξω  ενα ενιαιο για να πιανει και τις τεσσερις ΄λαμπες μου μαζι , δεν μου κανουν του εμποριου..
  • By KostasGr
   Αν και είχα πει ότι δεν θα ασχοληθώ με τον φωτισμό του μικρού μου, έχω πλέον αποφασίσει ότι θα κάνω την μετάβαση σε LED.
    
   Πρόκειται για το HAIELA 60lt το οποίο έχει στο καπάκι μια λάμπα PL24W 6500K (24W 32cm) μέσα σε ένα στεγανό φωτιστικό.
    
   Η σκέψη μου είναι να βγει η λάμπα και μέσα στο σκαφάκι να μπει μια κατασκευή αλουμινένιας ράγας με 10 LED των 3W. Τα led sta 6500K και μερικά full spectrum (plant grow)
    
   Υπάρχει πολύ φθηνό σετάκι 10 LED με τον κατάλληλο driver και σκέφτομαι να το τολμήσω.
    
   Τα ερωτήματα:
    
   Αξίζει να ασχοληθώ; (το κόστος είναι μικρό) 
   Τα 10 LED είναι ερκετά;
   Πόσα από τα 10 να είναι full spectrum; Σκέφτομαι 3 ή 4.
   Με την αλουμινοβεργα θα είμαι οκ από θερμοκρασία;
    
   Η λίστα μου μέχρι στιγμής:
    
   http://www.ebay.com/itm/10X-3W-Cold-White-6000-6500K-High-Power-LED-chip-AC-110-220V-6-10x3w-driver-/222192356491?var=&hash=item794fce4b71
   http://www.ebay.com/itm/1w-3-watt-full-spectrum-380nm-840nm-led-grow-chip-bridgelux-20mm-base-PCB-/221941451308?var=&hash=item7943dffdff
×
×
 • Create New...