Jump to content

Σώζοντας τα αυγά από νεκρή γαρίδα.


Recommended Posts

 

Χθες το βράδυ παρατήρησα ότι μια μεγάλη έγγυος red cherry πέθανε. Δυστυχώς εκτός από το ότι είχε πάρα πολλά αυγά πάνω της, στα αυγά εδώ και μία-δυο μέρες φαίνονταν τα μάτια από τα μικρά, οπότε ήταν έτοιμα να εκκολαφθούν. Ψάχνοντας στο ίντερνετ βρήκα ότι μπορεί να πεθάνει κάποια γαρίδα η οποία έχει και αυγά αλλά χωρίς να συμβαίνει κάτι. Βρήκα όμως ότι χομπίστες στο εξωτερικό που τους έχει συμβεί και αυτό είχαν καταφέρει να αφαιρέσουν τα αυγά από την γαρίδα και αυτά να εκκολαφθούν μερικές μέρες μετά.

 

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή: με κάποιο τρόπο κρατάτε σταθερή τη γαρίδα και με μια οδοντογλυφίδα αφαιρείτε τα αυγά από θα θωρακικά της πτερύγια. Η διαδικασία θα πρέπει να γίνει με προσοχή για να μη τραυματιστούν τα αυγά αλλά και να προσέξετε να διαχωρίσετε και τα αυγά μεταξύ τους, διότι είναι κολλημένα με ένα υλικό που θυμίζει κόλλα (για αυτό και δε πέφτουν όταν οι γαρίδες κολυμπάνε). Στη συνέχεια πρέπει να κατασκευαστεί το egg tumbler. Ουσιαστικά είναι μια συσκευή στη οποία θα τοποθετήσετε τα αυγά για να κουνιούνται και να μη χαλάσουν ( ουσιαστικά προσομοιάζει τη κίνηση που κάνει η θηλυκή γαρίδα με τα πτερύγια της, όταν ανακατεύει τα αυγά) Τα υλικά που θα χρειαστούν τώρα είναι: αεραντλία, ένας διάφανος σωλήνας και πολύ λεπτό δυχτακι ή καλύτερα σφουγγάρι με μικρούς πόρους. Ουσιαστικά δημιουργούμε κάτι σαν ένα μικρό αεροφιλτρο. Υπάρχουν και έτοιμες λύσεις στο ιμπει που ξεκινάνε από 2 ευρώ περίπου. Οπότε το μόνο που μένει είναι να τοποθετήσουμε τα αυγά στο tumbler, να ρυθμίσουμε τη ροή του αέρα έτσι ώστε να κουνιούνται απαλά τα αυγά και να περιμένουμε.
 

Δυστυχώς χθες δεν έβρισκα την αεραντλία οπότε αυτοσχεδιασα, βάζοντας τα αυγά σε μια απόχη μπροστά από ένα μικρό κυκλοφορητή.

Το αποτέλεσμα ήταν σήμερα να δω μερικά ανάμεσα στα αυγά που δεν εκκολαυθηκαν μερικά μικρά γαριδάκια. Δυστυχώς δε θα τα κατάφεραν όλα, υποθέτω γιατί έμειναν αρκετή ώρα μέσα στην απόχη και η ροή του νερού ήταν πολύ μεγάλη.
 

Φωτογραφίες από τη διαδικασία δεν έβγαλα δυστυχώς, μόνο την απόχη με τα αυγά (και ένα μικρό βίντεο που δείχνει τη κίνηση των αυγών) και τα νεογέννητα γαριδάκια σήμερα, αλλά θα προσθέσω και ένα βίντεο που βρήκα στο YouTube και με βοήθησε πάρα πολύ, καθώς δείχνει αναλυτικά όλη τη διαδικασία.

Το βίντεο με τη διαδικασία: https://www.youtube.com/watch?v=Xw3ctPGqWLo

και δύο egg tumpler που βρήκα στο ebay:
link1

link2 

 

b3597c4f6dd1a19e244971864abf6328.jpg93454cacfd32894c8e5faa3d6dbd2559.jpghttp://cloud.tapatalk.com/s/5c5b01c02975b/TRIM_20190206_174423.mp4

 

Στάλθηκε από το Apollo Lite μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

 

 

 

Έγινε επεξεργασία - amphoivolos
  • Like 6
  • love 1
Link to comment
Share on other sites

πολύ ενδιαφέρων νομίζω πως το χόμπι μας είναι από τα ποιο ενδιαφέρων και περίπλοκα χόμπι με γνώσεις που δεν έχουν τέλος, απλά ένα χόμπι που δεν το βαριέσαι καθόλου.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Το οτι μπήκες στην διαδικασία να προσπαθήσεις να σώσεις τα αυγά από μια "κοινή" γαρίδα λέει πολλά για το άτομο σου

σαν χομπίστας!!

 

Ευχαριστούμε που το μοιράζεσαι μαζί μας !!

  • Like 1
  • love 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ, το ανέβασα γιατί δεν έχω δει κάτι παρόμοιο στο φόρουμ. Ελπίζω το ποστ να βοηθήσει αν αν τύχει σε κάποιον το ίδιο και να είναι καλύτερα προετοιμασμένος από ότι ήμουν εγώ.
Αν ξανασυμβεί και σε μένα στο μέλλον (ελπίζω όχι) θα προσπαθήσω να βγάλω και αναλυτικές φωτογραφίες για να γράψω και ένα μικρό οδηγό.

Στάλθηκε από το Apollo Lite μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...