Jump to content

Ασφαλή αύξηση νιτρικών


panagiotis_dms

Recommended Posts

Εδώ και 2 μήνες περίπου τρέχει το δεύτερο μου ενυδρείο και αρκετά φυτεμένο σε σημείο που τα νιτρικά μου να είναι καρφωμένα στο 0 άντε με το ζόρι 5.

Μέτρησα και τα νιτρικά της βρύσης, 0 και αυτά. (τυχερός?). Τεστ έχω της sera εδώ και 1,5 χρόνο περίπου και δεν νομίζω να έχουν λήξει. Καλού κακού θα το πάω και σε ένα μαγαζί για μια δεύτερη μέτρηση. 

Στο δια ταύτα τώρα. Επειδή θα ξεκινήσω δειλά δειλά λίπασμα μάκρο και μίκρο,  για μάκρο το πράσινο της τρόπικα το οποίο περιέχει νιτρικά αλλά δεν λέει πόσο όμως και μίκρο flourish, πότε είναι σωστό να ξαναπάρω μέτρηση? Το nitrogen της seachem σαν δοσολογία από 0 για 10 μου λέει 37ml σε 54 λίτρα. Να υποθέσω ότι το κάνω /7 και ρίχνω καθημερινά? 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Αυτοί λένε στην δοσολογία έναν μπούσουλα και με το σκεπτικό ότι για να έχεις έλλειψη σε ΝΟ πάει να πει ότι έχεις φυτά μπόλικα.

Νιτρικά περίπου στο 15 είναι καλά για της ανάγκες των φυτών, κάποια φυτά θέλουν λιγότερο κάποια περισσότερο και για αυτό επιλέγουμε το 15. Τώρα πόσο γρήγορα απορροφούν τα νιτρικά και αυτό εξαρτάτε απο το είδος των φυτών και απο την μάζα των φυτών.

Στην αρχή θα παιδευτής και θα χρειαστείς μπόλικες μέτρησής για να βρεις τη δοσολογία σου, όταν την βρεις μετά τα πράγματα θα είναι απλά και δεν θα χρειάζεσαι μετρήσεις, με την βασική προϋπόθεση ότι πάνω κάτω θα έχεις περίπου την ίδια μάζα φυτών.  

Σε πρώτη φάση σταθεροποίησε τα νιτρικά σου σε 5 μόλις δεις ότι τα φυτά παίρνουν τα πάνω τους αυξάνεις την δόση στα 10 και μετά στα 15. Αν τα φυτά σου πάνε καλά και με 10 τότε δεν χρειάζεται να αυξήσεις την δόση, είπαμε δεν έχουν όλα τα φυτά της ίδιες ανάγκες.

Γενικά προτίμησε τα νιτρικά ζουμιά που θα βάλεις να είναι μόνα τους, προσωπικά απο αυτά που αναφέρεις προτιμώ το nitrogen της seachem.

Την δόση αν θέλεις μπορείς να την σπάσεις στα 7 αλλά αυτό θα το κάνεις αφού σταθεροποιήσεις τα νιτρικά σου εκεί που θέλουν τα φυτά. αυξομειώσεις πέντε πάνω πέντε κάτω στα νιτρικά αφού πάρει μπρος τος ενυδρείο δεν έχουν μεγάλη σημασία εφόσον τα φυτά πάνε καλά.

Στην αρχή επειδή αλλάζεις όλοι την τροφική αλυσίδα των φυτών στο ενυδρείο σου μπορεί να σου ξεφύγουν η αλγες για τι οι άτιμες έχουν ποιο γρήγορη προσαρμογή απ ότι τα φυτά. πχ αν αύξησης τα νιτρικά σου απότομα στο 10 μέχρι να το καταλάβουν τα φυτά και να πάρουν τα πάνω τους οι άλγες θά έχουν είδη απογόνους :) 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση. Τον τελευταίο μήνα έχω μετρήσει 4-5 φορές νιτρικά και ειδικά τελευταία που μπήκαν και κάποια έξτρα ψαράκια και δεν έχει ανέβει. Τάισμα κανονικά μία φορά τη μέρα. Από φυτά έχω:

ανουμπιες

java fern

ludwigia palustris

limnophilla sessiliflora

hygrophila siamensis

bacopa compact

micranthemum monte carlo

 

Από άλγες, πέρασα πρόσφατα bba που έφυγε από μόνη της και με άφησε τώρα με staghorn και καφέ. Την καφέ την κουμαντάρω με μηχανική αφαίρεση προς το παρόν. Πιστεύω με τις εβδομαδιαίες αλλαγές να φύγει κάποια στιγμή. Τώρα η staghorn είναι μπελάς αλλά βγάζω όσο μπορώ κ απ αυτή.

Link to comment
Share on other sites

Της Tropica πολυ ακριβα βγαινουν τα λιπασματα. Εμενα μ΄αρεσουν της Easy life. Και ειναι ευκολα να υπολογιζεις την ποσοτητα. Δηλ. 1ml απο nitro στα 100λ νερου δινει αυξηση 1ppm, 5ml - 5 ppm. Και βεβαια η ποσοτητα νιτρικων εξαρταται απο το πόσα ψαρια εχεις στο ενυδρειο σου.Ειχα καποια στιγμη 70-80 glowlight tetra μικρουλια (αναπαραγωγης μου) μαζι με 15 νεον στα 120λ, τοτε το λιπασμα νιτρικων επιασε ραφι :)

Νιτρικα κραταμε 5-20ppm.

Καθε ημερα να ριχνεις μακρο - ειναι κουραστικο, 2-3 φορες την εβδομαδα.....

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα δεν θα ρίχνω κάθε μέρα. Εδώ σκέφτομαι μην γίνουν χειρότερα τα πράγματα και με αυτά που θα ρίχνω. ΄Οπως το σκέφτομαι και επειδή τα φώτα μου είναι ρυθμισμένα με ντίμερ και 5-11 έχω μαξ φως να ρίχνω ελάχιστη ποσότητα κατά τις 8-9 που τα φυτά ήδη θα έχουν ξεκινήσει την φωτοσύνθεση.

Τέλος πάντων. Από ψάρια αν μη τι άλλο πολλά. 12 μικρόψαρα και 6 corydoras σε 50 λίτρα και νιτρικά 0. Όλα ευτυχισμένα.

Βέβαια το φίλτρο αλλάχτηκε πριν δύο βδομάδες σε εξωτερικό και παίρνει αρκετές φορές παραπάνω το χώρο σε βιολογία από ότι το κρεμαστό που είχα αλλιώς ίσως να είχα χοντρό πρόβλημα. Η ιχθυοφόρτωση δεν με βοηθάει στο να ανεβάσω τα νιτρικά χωρίς λίπασμα. 

Θα σας κρατάω ενήμερους από βδομάδα όμως που θα το ξεκινήσω καθώς και την πορεία της άλγης.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...